Pagina 1 din 2

Gratarul la iarba verde

MesajScris: Lun Aug 02, 2004 9:00 am
de gaga
deschid acest thread sezonier fiindca tot vorbim si povestim care cum furam la gratare si ma gandeam sa ne impartasim experientele culinare si bahice ale acestor iesiri ca sa ne dam reciproc idei.


ieri am facut un gratar la o curte (vorba vine), in conditii de oarece penurie materiala si lene maxima, pe gratar s-au asternut: cotlete de poprc, carnaciori proaspeti, trandafiri (de iulie :D ), felii de ceapa verde, rondele de ceapa uscata, felii de dovlecei, ardei grasi. toate alternand pe gratar, si puse gramada intr-un vas acoperit dupa tratarea termica, au lasat o zama dumnezeiasca.

separat mujdeiul facut din usturoi (lojic :D), rosie coapta, ardei copt, sare, ulei, ciushca iute si sare.

plus, fireste o salatzica de vara.

toate stropite cu un tzoi de palinca tare ca piatra si beri cat cuprinde.

MesajScris: Mar Aug 03, 2004 12:49 pm
de paiacec
Apai un gratar a la paiacec,suna cam in halul urmator:
- pulpe pui,condimentate bine de tot
- carnaciori de casa sau cat mai picantzi
- peshte eventual.
- cateva cepe zdrobite shi aruncate in jar,sa moara lumea de pofta:D
- tzuica nelipsita,bauta cu nesatz odata cu aprinderea focului shi pana la savurarea primului dumicat.
- O bere doua dupa masa
- era sa uit de salata de varza sau cruditatzi
- somn de voie!

MesajScris: Mar Aug 03, 2004 1:01 pm
de memetshot
ultimu gratar la care fusai prezent pe post de grataragiu sef se desfasura in incinta strandului Tineretului si a constat in banali mici si banalele pulpe de pui.
pentru un efect oke painea servita la masa tre intai prajita pe gratar,
totul fu stins de la inceput pana la final cu multa multa bere
dupa gratar, neluand in seama avertismente de gen: nu intra in apa dupa ce mananci am intrat in apa dupa ce am mancat

MesajScris: Mar Aug 03, 2004 4:58 pm
de pacha
Gratar a la Ic
Se face focul si se asteapta jarul
Se pun pe tepuse insirate felie de ardei,carne ,ceapa,rosie,cartof (flie subtire de tot )
Ccare de vita,porc si pui.
Pe aceiasi tepusa se pune doar de acelasi tip.
Dupa ce sunt gata se imparte la ficare cite o bucata sau doua din ficare cu legumele aferente.
Se bea vin rosu cu inghititiri mici.
Sanatate

MesajScris: Mie Aug 04, 2004 7:34 am
de eyewitness
pacha scrie:Ccare de vita

i se mai spune si balega, da? :D

MesajScris: Mie Aug 04, 2004 9:42 am
de gaga
Pacha, te rog mult scrie si tu pe forum cand eshti treaz nu dupa ce ai inghitzit mici ~p

MesajScris: Vin Aug 06, 2004 12:59 pm
de gaga
deci vara fiind s-a mai facut de un gratar pe care s-au asezat alternativ urmatoarele:

1. carnatzi proaspeti cu chimen
2. un cotlet intreg umplut cu pasta de carnatzi si ciuperci si infipr in frigare
3. piept de pui umplut cu ciuperci+marar+unt+condimente+cascaval
4. frigarui (porc, ciuperci, kaiser, ceapa, rosii)
5. muschiuletzi de porc impanatzi cu usturoi si kaiser
6. ciuperci umplute cu unt si cashcaval
7. porumb si cartofi

pe langa inevitabilele rosii si cuacavetzi plus clasicul mujdei (usturoi, rosii si ardei iuti copti, ulei, sare, apa)

stropite cu belshug. sa ne hie de bine.

MesajScris: Mie Mar 02, 2005 11:16 am
de jeorj
Ati vorbit pe aici de ce sa punem pe gratar cand iesim la iarba verde.
Dar daca apare intrebarea : Care gratar, ca l-am uitat (sau nu l-am luat ca-i prea greu de carat, sau ca l-am dat la altcineva si nu l-a mai adus, sau ca cine trebuia sa aduca gratarul n-a mai venit.......).
Totusi ingredientele de fript (carneturile si celelalte) le-am luat.

Binenteles ca putem improviza in functie de imprejurari.
O solutie la indemana oricui este sa nu plecati la iarba verde fara o rola de folie de aluminiu(chiar daca ati luat si gratarul). Orice carne (sau leguma) poate fi invelita in folie si ingropata in jar. Rezultatul este de obicei excelent(am incercat si cu pulpe de pui, si cu peste , si cu ceafa de porc).
Daca sunteti intr-o zona mai "civilizata" si aveti norocul sa gasiti o bucata de tabla ruginita(pe care n-au gasit-o rromii culegatori de fier vechi :D), o puteti curata bine de rugina cu nisip(pamant) , spala cu detergent sau sapun si obtineti o plita de calitate rezonabila (cred ca sunt persoane care o sa strambe din nas dar treaba lor, n-au decat sa manance cruditati:D).
Daca sunteti intr-o zona mai salbatica(sa zicem pe la munte) puteti sa faceti un foc mare pe care sa puneti un bolovan mare si plat la incalzit(dupa ce l-ati spalat in prealabil....daca nu aveti prealabil....:D). Pe bolovanul respectiv se poate praji un muschi de porc sau de vita, niste pulpe de pui , sau niste carnaciori fara probleme. Poate si mititei dar piatra trebuie sa fie foarte dreapta sa nu plece mititeii la plimbare. Am folosit de multe ori metoda aceasta(mi-e urat sa car in rucsac si gratarul pe langa cort, sac de dormit, haine, haleala etcaetera).
Mai exista si banala tepusa de lemn in care pot fi infipte ca pentru frigarui diverse chestii. O chestie foarte interesanta este sa infigeti in teapa un carnati de casa in lung nu de-a latul, pe care-l crestati ca sa nu se sparga. Dar intotdeauna sa aveti pregatita felia de paine pe care sa scurgeti zeama ce iasa din carneturi.

MesajScris: Mie Mar 02, 2005 11:41 am
de gaga
Da, da, da, gigiell al nostru priceput la toate are dreptate :)

Dar mai sunt doua chestii care mi-au mers si anume: tzigla sau caramida incinse in jar, desi caramida e cam mica si daca nu gasesti mai multe e cam nasol.
Si plantele, frunze, de brusture de ce o fi, faci coconi mari de tot si ii frigi in jar.

Bineinteles ca astea sunt ultimatimuri, ale lui gigiell primeaza, of cors.

MesajScris: Mie Mar 02, 2005 11:43 am
de eyewitness
bre, cand vaz ce vreme i-afara piere tot chefu de gratar...la iarba verde
hai sa vorbim de prin aprilie , mai incolo :D

MesajScris: Mie Mar 02, 2005 12:20 pm
de jeorj
Sa stii ca se poate face gratar foarte bine si la sanius. Cu un vin fiert din termos alaturi devine chiar palpitant. Poti sa si uiti ca sunt minus enspe grade pe afara.
Prin zona noastra intalnesti destul de multa lume in uichend la gratare si in perioada asta.

Ps. Chestia cu tiglele n-am testat-o. S-a marcat. :)

MesajScris: Joi Mai 26, 2005 12:32 pm
de jeorj
Vad ca lumea inca nu s-a hotarat sa iasa la gratare desi primavara e pe duca. Asa ca poate va fac pofta cu ce am mancat vichendu trecut la cabana.
Niste aripioare de pui aduse la o frumoasa culoare aramie, traditionalii mititei dar de dimensiuni ca aia de la Dedulesti, niste carnaciori extrem de picanti ca sa mearga bine berea si ciuciuleti care au inceput sa apara pe pajiste. Din ciuciuleti am mai facut si o garnitura excelenta calindu-i impreuna cu ceapa in margarina(ca n-am luat unt) Am testat in premiera si chestia cu ceapa pe gratar si m-a surprins cat de buna a iesit:).
In concluzie: mai iesiti oameni buni la iarba verde si gratare si lasati computerul macar in weekend ca va damblagiti de cap:D

MesajScris: Joi Mai 26, 2005 1:10 pm
de gaga
Am testat in premiera si chestia cu ceapa pe gratar si m-a surprins cat de buna a iesit


huoooo ca nu am mai facut de vreo luna cred un gratar

MesajScris: Joi Mai 26, 2005 1:45 pm
de memetshot
huoooo ca nu am mai facut de vreo luna cred un gratar

3 saptamani juma mah..

ciuciuleti

what is astia?

MesajScris: Joi Mai 26, 2005 2:00 pm
de Djinn
ciumperci ude? :p

scrumbiutze la gratar, costitze la gratar.... yummy.
Subscriu tovarashesc la huo-ul ala, numa' ca la mine o trecut mai mult de-o luna ;P

MesajScris: Joi Mai 26, 2005 2:05 pm
de jeorj
aia e bureti de roua

MesajScris: Joi Mai 26, 2005 2:06 pm
de eyewitness
grataru la pavele se pune sau numa ala la iarba verde ca verdeata?

MesajScris: Joi Mai 26, 2005 3:08 pm
de gaga
memetShol scrie:

what is astia?


cantharellus cibarius

uite-i

http://www.mykoweb.com/CAF/photos/Cantharellus_cibarius(tfl-s187-26).jpg

MesajScris: Joi Mai 26, 2005 5:38 pm
de jeorj
Dano, tre sa te contrazic!
Recunosc faptul ca pealocuri si la aceasta ciuperca ii zice ciuciulete, dar cea la care ma refeream este o ciuperca de pajiste(imi scapa denumirea latina s-ar putea sa fie vorba de Marasmius oreades) pe cand cea din poza ta e de padure.
Am dat si o alta denumire populara: burete de roua care n-am auzit-o si pentru cantharellus cibarius. La asta am mai auzit denumiri de genu: urechiusi, bureti galbeni, galbiori. Deci ce am mancat eu in weekend nu a fost cantharellus cibarius....punct.

Edit: amintea fluffy de scrumbioare. Parca acum e sezonul lor. Din pacate la Sibiu ajung foarte greu aceste bunatati de pus pe gratar.

MesajScris: Vin Mai 27, 2005 8:20 am
de gaga
gigielle nu pe mine ma contrazici bre roza:

http://www.fanclub.ro/retete-proprii-si-cartzi-de-bucate-at3976.html

la care link ai sa gasesti:

gigiell scrie:Ca sa-mi fac intrarea pe forumul acesta am sa spun si eu o povestioara.
Sper ca nu am gresit adresa.
Se pleaca cu rucsacu in spate pe o ploaie dea lu marinaru Noe spre munte. In rucsac pe langa cort, toale si patura, cosul zilnic al romanului normal din ’986, adica: painea de pe cartela, margarina Marga, branza topita nu stiu de care (se mai gaseau cateodata) tabla de slana, doo cepe, o capatana de usturoi, PUNCT. In gara, din gasca promisa de 40 de trupeti doar trei....Luca si Matei (si cu mine zece ..... nu ca sa-i.......... intrece).
La destinatie mai apare un ratacit ca sa fim perechi perechi.(apropo- pe Luca perechea mea o mai chema si Anca).
Se alege pentru corturi o poiana plina cu ciuciuleti(sau bureti de roua sau cantarelus cibarius...cred).


adeca tu crezi ca io uit ce am mai vorbit? tu ai zis, io te-am crezut :D ramolitule :D

acelasi scrie:Am dat si o alta denumire populara: burete de roua care n-am auzit-o si pentru cantharellus cibarius.


PE care, da? hai nu te supara, te rog io

J

MesajScris: Vin Mai 27, 2005 11:35 am
de jeorj
Ca dau semne de ramolit:D recunosc si in posturile respective, ca nu am dat denumirea latineasca in mod categoric penca nu eram cu cartulia in fata.
gigiell scrie::
cantarelus cibarius...cred

gigiell scrie::
s-ar putea sa fie vorba de Marasmius oreades

Dar cu poza galbiorilor in fata si cu eticheta alaturi am fost ferm
nu a fost cantharellus cibarius

Despre Marasmius oreades inca mai am dubii ca la culoarea din poza sunt cam albe fata de ciuciuletii culesi de mine din natura.
Iar daca te-am indus inspre eroare imi cer scuzele de rigoare.
Cat despre suparare, n-ai nici o grija. Nu ma supara decat prostia si rautatea, si astea doar atunci cand nu ma lasa sa le ignor. :)

MesajScris: Vin Mai 27, 2005 11:47 am
de memetshot
bre ciciuletii asti au codita subtire sis maro deschis?


aveam si io la mine la tzara la un moment neste ciumperci care cresteau pa langa pruni. dar din pacat din cauza de nustu ce de vro 5 ani nu am mai vazt nicio codita :(

MesajScris: Vin Mai 27, 2005 11:49 am
de eyewitness
bah sa nu confuzi cu prunele uscate si cazute din pruni. iereai treaz?

MesajScris: Vin Mai 27, 2005 11:51 am
de memetshot
bre...era primavara.
tu crezi ca mai ramane vro pruna dupa tuamna? tenseli amarnic.

MesajScris: Vin Mai 27, 2005 12:06 pm
de jeorj
Asa cumva arata ciuciuletii dar atentie ca sunt unele otravitoare asemanatoare. Diferenta e ca ciuciuletii au lamelele un pic mai deschise la culoare decat palaria si sunt mai rare decat la cele otravitoare iar piciorul e tare, fibros. Mai sunt unele ciuperci asemanatoare dar albe, crem numite ciuperci de prun si care sunt bune dar eu nu sunt sigur pe ele.

MesajScris: Vin Mai 27, 2005 12:11 pm
de memetshot
s.
Mai sunt unele ciuperci asemanatoare dar albe, crem numite ciuperci de prun

astea erau....vezi bah ochila ca nu visam io

MesajScris: Vin Mai 27, 2005 12:15 pm
de eyewitness
ciuperci de prun si care sunt bune dar eu nu sunt sigur

bah memet, nu vezi ca omu nu ie sigur de ele? tu ai loat si iote acu la batranete? vrei sa zici ca esti normal?

MesajScris: Vin Mai 27, 2005 12:32 pm
de jeorj
Nu sunt sigur pe ele ca n-am stat sa le studiez cum trebuie si , pe de alta parte, una din cele 5 ciuperci mortale e asemanatoare. Celelalte mortale sunt mai usor de identificat, una e de un portocaliu maroniu si nu prea exista pe la noi, una e aproape neagra si nu ma atrage, iar celelalte doua au obligatoriu volva. Asa ca de astea albe, daca nu sunt absolut sigur ma feresc.
Celelalte ciuperci pot fi toxice, mai te rastesti la copaci , mai faci un mariaj cu buda, mai vezi cai verzi pe pereti da-ti trece:D.

MesajScris: Vin Mai 27, 2005 12:34 pm
de gaga
Despre Marasmius oreades inca mai am dubii ca la culoarea din poza sunt cam albe fata de ciuciuletii culesi de mine din natura.
Iar daca te-am indus inspre eroare imi cer scuzele de rigoare.


cautand diverse pe google image am observat ca pozele difera mult la acelasi soi, uite o fotografie mai detaliata:
http://www.bluewillowpages.com/mushroomexpert/images/nadon/nadon_marasmius_oreades.jpg

stai bah linistit, om serios esti tu? cum sa-ti ceri scuze? fi barbat, scuipa, injura, ce mama ma-sii? :D

edit: ce e aia volva?

MesajScris: Vin Mai 27, 2005 12:44 pm
de jeorj
Asa mai zic si eu. E drept ca au ales o culoare de fond cam ca plicu dar ciupercile sunt clare si cu diversitatea necesara pentru o buna recunoastere. Bine ca m-am lamurit si eu de denumirea ciuciuletilor, ca erau mai multe care semanau ca forma dar culorile din poze erau dubioase.

Ps. De injurat si de scuipat nu ma ocup ca nu-mi permite religia:D