Reteta pt prepararea acasa a celor 5 spices chinezesti ( cele 5 faimoase arome chinezesti)
Se macina fin in mojar (mult mai simplu cu ajutorului unei rasnite electrice de cafea, parti egale in gramaj (ori masurate la lingura/lingurita) de:
1.
seminte de anason stelat ( alea mari pe care le gasesti la Metro uneori si la bacaniile importatorilor, cu diametrul de aprox 2 cm )
2.
piper rosu ( Pimpinella adica, dar merge si piper obisnuit negru daca chiar n-ai rosu, desi il poti extrage pe cel rosu daca cumperi amestecatura aia de piper in 3 culori )
3.
seminte de foenicullum vulgare adica fennel sau
fenicul ( stiti care, seamana cu chimionul destul de bine)
4.
cuisoare
5.
scortisoara
Pt o aroma incomparabil mai puternica, se prajesc semintele de anason stelat, piperul si feniculul intr-o tigaie fara nici un fel de grasime pt aproximativ 1-2 minute, amestecand continuu, inainte de-a le pisa sub forma de praf. Tigaia de teflon ar fi ideala.
Daca folosesti rasnita de cafea electrica, atentie, mirosul condimentelor astora este foarte foarte penetrant si persistent si pt a-l scoate, e bine sa sacrifici prima cafea pe care o vei macina dupa aia si sa o arunci, fiindca va avea aroma...chinezeasca, nu...turceasca
Pt scoaterea acelui miros se poate macina in rasnita electrica pesmet de 2-3 ori si rasnitei nu i se pune capacul pt a se aerisi.
PS Ati auzit ca din anason stelat se extrage un medicament impotriva gripei in general, dar cu efecte aplicabile si gripei aviare? Din pacate anasonul stelat creste chiar in China de unde gripa a originat; insa creste doar ici si colo, nu peste tot. Poate ca tulcenii ar trebui sa-si hraneasca gainile cu un praf de anason stelat amestecat prin faina de porumb...
Mai adaug o reteta exceptionala si rapida, achizitionata de la mama Roula din Salonic Deci reteta greceasca.
-Se coc pe plita sau pe gratar ardei grasi rosii - depinde cati vrei sa coci pt a incerca reteta pt prima data experimental si depinde cat de mari si de grasi sunt.
-Dupa ce s-au copt si pielitele pe ei s-au innegrit, ii presari cu sare din belsug si-ii arunci intr-o punga de nailon si-ii lasi sa se abureasca 10-15 minute.
-Dupa ce s-au aburit, coaja de pe ei se ia in 2-3 bucati mari in doar cateva secunde ( dar cred ca asta stie toata lumea, cu exceptia celor sub 14 ani
care inca n-au cascat ochii prin bucatarie de voie sau de nevoie cand mamitza sau tanti Mitza facea salata de ardei copti)
-Se curata de seminte si se dau prin robotul de bucatarie sau prin masina de tocat carne pana se fac pasta, impreuna cu cativa catei de usturoi - cam 1 catel MARE de usturoi per 1 ardei marisor si gras.
-Se adauga ulei si otet, cam o lingurita din fiecare per bucata de ardei, desi mie personal imi place sa pun mai mult otet, fiindca ardeii grasi rosii sunt cam dulci si daca nu pui destul otet, nu se simte gustul picant.
-Se sareaza si se amesteca bine de tot pana ce uleiul si otetul s-au incorporat in pasta.
Daca ai robot de bucatarie, pui totul odata in el de-a valma si usturoi si ulei si ardei si otet si sare si apesi pe buton pana se face o spuma/crema, e simplu si rapid.
Pasta care rezulta are o foarte frumoasa culoare portocaliu-intens, de aceea nu folosesti ardei grasi verzi, ca din aia iese ceva cacaniu si ne-apetisant, asa zicea mama Roula.
Pasta asta poate fi folosita ca un aperitiv cu chips, poate fi folosita la sandvisurile cu carne, poate fi turnata peste felia de friptura in farfurie, etc dar poate fi efectiv consumata asa cum e cu paine ca o gustare ( daca n-ai o intalnire seara, ca nu vrei sa puti a usturoi, nu-i asa) In caz ca-ti aduci prietena acasa, o dai gata cu pasta asta si "talentele" tale de bucatar improvizat si daca si ea gusta, n-aveti decat sa putiti amandoi a usturoi ca tot nu mai conteaza
, corb la corb nu-si scoate ochii.
Gaga si prietenii ei:
A va raspunde ar insemna sa-mi pierd vremea inutil cu niscai infantili caraghiosi pusi pe hartza inutila doar fiindca nu stiu cum altfel se pot amuza. Expresia englezeasca cea mai buna ar fi: Get a life, kids!