Pagina 2 din 2

MesajScris: Mar Ian 13, 2004 3:44 pm
de gaga
hehe, da' tu ai idee cat costa otzetu balsamic, parmezanu' si uleiu' de masline de calitate?

varianta (care-mi place mie) de acompaniament la friptura la gratar: inele groase de ceapa (sau ceapa verde intreaga), unse cu ulei si puse pe langa carne. daca gratarul se petrece in aer liber, deci are si carbune, e chiar bestial.

MesajScris: Mar Ian 13, 2004 3:48 pm
de memetshot
mai pentru salata asta nu poa sa fie prea scump ca parmezan se pune in jur de 50gr, otet o tzara si uleiu nu tre sa fie chiar calitate :D
am vazut la carfur inele de ciapa pane inghetate...shit

MesajScris: Mar Ian 13, 2004 3:54 pm
de Nicholas_Alex
Am servit odata (din greseala) cotlet tartar. Adica bucata de muschi tinuta pe plita incinsa 5 secunde pe-o parte, 5 pe aialalta, ornata cu un sos alb (faina+lapte+apa) plin cu stafide. Garnitura consta dintr-o amestecatura de salata, morcovi rashi, bucati de portocale si cartofi fierti.

MesajScris: Mar Ian 13, 2004 3:55 pm
de gaga
is bune da' poti face si acasa ca iesi mai ieftin. inele de ciapa pane are si la don taco (ala mexican) si-s bune, da nu e ceva asa ciudat, americanii mananca totimpu'


jsgf: cotlet tartar? mi-e teama ca pe undeva e o greseala, biftecul tartar nu e cotlet, n-am auzit in viata mea de asa ceva, e clar o inventie si numele este prost ales... unde ai servit asa ceva?

MesajScris: Mar Ian 13, 2004 4:01 pm
de piskeshu
Paine cu untura shi cu zahar.
Slanina cu mar.
Bihor
:o

MesajScris: Mar Ian 13, 2004 4:03 pm
de Nicholas_Alex
*lol* Pai de aia am pus cotlet cu boldu´, ca nu era carne tocata! Chestia mi-a facut-o un bucatar francez, acum doi ani in Mamaia. Stai ca dau un guugle, sa vad daca gasesc retzeta....iete la ea..nu ma crede...

MesajScris: Mar Ian 13, 2004 4:05 pm
de memetshot
piskerule: paine+grasime+zahar? najpa. auzisem de paine cu grasime si ciapa, da zahar....

MesajScris: Mar Ian 13, 2004 4:11 pm
de piskeshu
Ba, Animale, e beton. Exista shi varianta cu ulei, da nu-i asa buna.

MesajScris: Mar Ian 13, 2004 4:16 pm
de Nicholas_Alex
Cam asa era salata:

http://www.vegan-food.net/index.cgi?sid=720&pf=1

Daca pui un "steak tartar(e)" pe guugle vin o gramada...:)

MesajScris: Mar Ian 13, 2004 4:27 pm
de gaga
poi tocmai omule, ca termen nu face parte din retetarul clasic de "tartare" (care fie vb intre noi e pervertit in europa in multe locuri de varianta americana, tartarul clasic, cel frantuzesc, servindu-se cu sos tartar)

deci nu era vorba ca nu te cred ci ca e vorba de o inventie :D

MesajScris: Mar Ian 13, 2004 10:20 pm
de Nicholas_Alex
Aaaaa..am inteles. Da´ recunosti ca-i ciudata combinatia...carne aproape cruda cu stafide. Am mincat cam juma´ atunci, ca era mindru tare francezu´ (care-l chema, btw, Momo).

O alta ciudatenie mai sint cuishoarele in chiftele. Asa face baba de jos, de la doi. Imi mai aduce cite o farfurie, din cind in cind, da le arunc la pescarushi, ca nici cainele meu nu le vrea.
Inainte de Craciun facuse piftie (racitura) si mi-a adus si mie o farfurie. Da´ era piftia aia plina cu bucati de morcovi! Ce dracu, aia nu se scot??? Pe aia am mincat-o...am dat morcovii de o parte si am halit numa´ gelatina si bucatile alea de zgirci cu par pe ele.

MesajScris: Mie Ian 14, 2004 9:37 am
de gaga
nu, nu-i ciudata (apropos, ieri am consultat cartea de specialitate despre haleli cu carne si biftecu' se refera la carne tocata fripta sau nu si tartarul la sosu cu acelash nume deci cotlet tartar puate fi un friptan cu sosu cu acelash nume. cu mentiunea ca ni'ca din reteta data de tine nu are legatura cu sosul tartar care e un fel de maioneza cu castraveciori ... deci ceatza ramane profunda) ...mwoaaa cata paranteza.

sa reiau... nu e ciudata combinatia de stafide cu carne, in multe bucatarii intalnesti asa ceva, cele mai ciudate combinatii sunt in roma antica (de re coqvinaria / arta culinara sau bucataria in Roma antica ... a lui apicius, din pacate am uitat cartea acasa).
aici apare celebrul garum care era cel mai intalnit condiment atunci (cam cum e sarea acum la noi) si a carui baza era obtzinuta din capete si matze si resturi de peshte, puse in butoi cu ceva sare si diverse condimente si lasate la imputzit. butoiul avea o canea pe care se scurgea zeama aia imputita care se folosea pe post de sare/condiment universal (bunica :D) la 99% din preparate. daca trec pe acas si nu uit sa iau cartea revin cu amanunte. ((asa ca friptura cu stafide e departe de a fi ciudata, da' chiftele cu cuishoare ... bleah)

MesajScris: Mie Ian 14, 2004 9:48 am
de memetshot
ca tot vorbeam de carnea in grasime (carne la garnita cum e cunoscuta)...
am halit odata ciorba cu carne de curcan tinuta la oala laolalta cu carne de porc si carnati...cred ca fu cea mai buna ciorba de curca/curcan pe care papilili mele o gustativara vrodata..

MesajScris: Joi Ian 22, 2004 9:28 am
de gaga
sa vedem combinatii ciudate, am revenit cu Apicius si bucataria Romei Antice (cea cu garumul de mai sus)

Vulve de scroafa (Vvlvae) - se mananca condimentata cu:
- silfium, otzet si garum.
- piper, seminte de telina, izma uscata, silfium, miere, otet si garum
- piper, garum si vin condimentat

Se mai poate servi fripta dupa ce a fost data prin taratze si tzinuta in saramura.

pohta buna :D

Super...

MesajScris: Joi Ian 22, 2004 9:20 pm
de Aurolacul
;t (:|

MesajScris: Lun Ian 26, 2004 9:44 am
de gaga
rasfoind un numar mai vechi din Cuisiner, am dat peste o reteta care pana si mie mi s-a parut ciudata.
e vorba de un jeleu cu carne de pisica de mare (sau vulpe de mare, naiba sa-l ia de peste), care se serveste cu dulceatza de ceapa...

pt jeleu: 1 kg de peste d'ala, 1 litru de supa de peste, 3-4 felii de gelatina, o lingura de otzet de vin, 10 cl de Porto, sare, piper, condimente.

pt dulceatza: 3 cepe mari, 3-4 linguri de ulei, 50g zahar, sare, piper

preparare

se face intai dulceata de ceapa, calind cepele taiate in ulei pana se coloreaza, apoi se adauga zaharul si se lasa la foc mic 15-20 de minute. se lasa sa se "odihneasca" preparatul peste noapte (fac si i oce pot cu traducerea din franceza :D )

separat, se pune 1.5 litri de apa intr-un vas, se pun foi de dafin, crengute de busuioc, sare piper si otetul. se pune la fiert impreuna cu pestele. se fierbe cam 10 minute, pan ace pestele e gata.

se pune la fiert supa de peste cu gelatina, se adauga porto. dupa ce s-a dizolvat gelatina se lasa sa se racoreasca.

intr-un vas pt terrine (cam cum e ala de chec, dar din sticla, portelan, etc) se aseaza straturi succesive de gelatina si carne de peste. se da la rece si cand se incheaga se rastoarna (arata cam ca o piftie marmorata in poza).

se serveste cu salata verde si dulceatza de ceapa.

MesajScris: Vin Ian 30, 2004 12:56 am
de cerebrum
Cea mai ciudata combinatie culinara pe care o stiu este gigamegaarhiputin cunoscuta "paine cu napolitane". Am vazut la niste insi cum mancau acest tip de mancare de-a dreptu' ciudat. Pot sa mai fac unele combinatii de genu' paine cu franzela, piure de cartofi cu mamaliga si daca vreti mai scot cateva pe moment, dar cele enumerate sunt de-a dreptu' penibile.

MesajScris: Dum Iul 03, 2005 2:59 am
de sol
Memetule, am citit linku cu salata: nu e la gratar, frate, e la grater, adica la razatoare, se rad toate alea alea peste ea.

Iata acum si reteta mea ciudatica ( i.e. vazuta din afara, dar din Danemarca nu, acolo am mancat si eu si mi s-a parut excelenta): doua felii de paine cu morcovi cartofi si seminte (adica toate coapte in ea, asa o cumperi), o tabla de ciocolata fara zahar si castraveciori cornison taiati in lung. E gustos, energizant, racoritor... logodnicul meu manca asta la volan, cand avea curse lungi.

MesajScris: Mie Mar 22, 2006 1:23 pm
de gaga
una ciudata mi-a povestit-o uichendul asta un ardelean. cica asta manca el acasa la parinti (pe langa timisoara, arad, plm).

cica se face o coca simpla (faina, apa, ou) si se fac suluri cu palmele si apoi se taie cam ca nishte degetzele subtiri.

treburile astea se fierb in apa, timp in care se face un piure de cartofi amestecat cu ceapa prajita (!!!).

cand dejetzelele sunt fierte se trec prin piureu si se bea imediat zeama de varza. asta n-am mai auzit-o si mi se pare chiar ciudat...

MesajScris: Mie Mar 22, 2006 1:32 pm
de memetshot
Memetule, am citit linku cu salata: nu e la gratar, frate, e la grater, adica la razatoare, se rad toate alea alea peste ea.

stiu ca ie de mult treaba aia, da daca abia amu am citito, sa nu ramaie oamenii cu deficiente: salata aia se pune pe gratar, nu la razatuare.

MesajScris: Mie Mar 22, 2006 1:35 pm
de gaga
bine memt tu crezi ca uamenii fug aici sa scape de folbal ca sa auda amintirile tale din copchilarie?

cere-tz scuze lor:

Acest subiect este vizionat in acest moment de : 5 (5 membri si 0 vizitatori)
gaga*, Arthemis, memetShol, pacha, Shaki

MesajScris: Mie Mar 22, 2006 1:35 pm
de pacha
Astea-s meniuri de manastire.Cortofi copti cu cate o inghititura de moare.Noi astia maai punem si unt pe cartofi dar fetele in post,nu.Este excelent.

MesajScris: Mie Mar 22, 2006 1:38 pm
de gaga
Poi unu la mana: ce are pacha cu manastirea?

Si doi la mana, inteleg ca combinatia cu moarea e cunoscuta de matale, dar coca fiarta trecuta prin piureu nutz pare ciudat??

MesajScris: Mie Mar 22, 2006 1:47 pm
de pacha
Nu,ca am prins tot la manastiri.
gaga-Poi unu la mana: ce are pacha cu manastirea?

Banii multi ii fac prin diverse servicii pe care le fac manastirilor.Am vizitata peste 200 pana la ora aceasta.Si bineinteles ca am mancat in majoritatea.

MesajScris: Mie Mar 22, 2006 1:50 pm
de gaga
Am inteles. Eu nu am fost in viata mea intr-o manastire, in schimb am un fost coleg care s-a calugarit. Deh, unii (io) isi dau demisia altii o iau mai in tragic :D

MesajScris: Lun Mar 27, 2006 11:45 pm
de Mirela
avem niscai carnaciori (mici cat dejtu' mare si o idee mai groshi). se arunca in deep fat fryer (ca daca stai sa-i faci in tigaie itz ia trei zile). se ia un platou mare mare cat satz incapa carnaciorii. se toarna acolo un borcan de miere. se arunca respectivii carnaciori mai sus mentionati. se amesteca frumos pana se imbiba cu mierea care s-a topit ujurel din cauza de fierbintzeala. dupa aia se arunca o mana - doo de susan pe deasupra platoului si daca vretz si mai ciudat, se mai arunca si-o mana de chives si/sau coriandru.
ce iese e o chestie care mie nu mi-a placut din caosa ca papilele gustative n-au apreciat combinatia dulce-carnaciori, da' stomacu' n-a avut ni'ica impotriva. ba din contra ar fi mers sh-o bere sau un paharel de whisky, da' erea abia ora doijpe dimineatza.

MesajScris: Mie Aug 02, 2006 5:02 am
de A-Lex
piskeshu scrie:Paine cu untura shi cu zahar.
Slanina cu mar.
Bihor
:o


Hai ca-mi amintesti de niste vacante la tara, bestiale. Cind eram de-o schioapa, ma trimiteau ai mei undeva prin Maramures. Toti plozii mancau de-astea si cand m-am dat la paine cu untura si zahar, nu m-a mai putut opri nimeni cam 5 ani. Slanina cu mar mincau adultii in comuna aia maramureseana.
Da' de varza calita cu felii de mere prin ea stiti?
Iaurt traditional cu ceapa ati incercat?
Masline umplute cu pasta de peste obisnuiti?

MesajScris: Mie Noi 08, 2006 3:59 pm
de alex@
pai bine ma hai sa va invat un meniu pescaresc de o sa lingeti degetele
-dimineata-crap de foame
-la pranz-stiuca n-am ce manca
-seara-somn pe stomacul gol
Sper ca va place-Pofta buna! ~p

MesajScris: Mie Noi 08, 2006 4:07 pm
de eyewitness
alex@
aici e forum specializat
tine-ti lutzismele pentru caterinci

MesajScris: Dum Dec 24, 2006 5:07 pm
de shiona
nush eact unde ar trebui sa o pun pe asta, la leacuri babesti, ca e buna daca esti racit si tusesti, sau aci la combinatii ciudate,ca-i destul de ciudata combinatie, dar mie mi-a placut f mult: se ia una bucata ceapa, se taie si se fierbe in lapte, la sfarsit se pune miere si se bea...