pe net zice ca in postul sfintilor:
se tine pentru sanatate la oameni si vite si aparare de foamete si grindina; femeile nu lucreaza in casa; pun pelin, usturoi la gatul copilelor sa le apere de Frumoase;
acu noi fiind moderni putem scoate "in casa" si e ok, dar ce or fi alea frumoase? adica sa apere fetele urate? si dupa ce ca-s urate le mai si impute cu usturoi?
iar pe 29:
daca tuna sau fulgera nucile si alunele vor avea viermi; se tine ca aparare de grindina si lupi; se dau pomana colaci, lumanari si mere (de acum se pot manca merele );
deci de aia nu dadusi ploaie ieri? de bere nu zice nimic
Ortodoxia – un pic de cultura crestina, obiceiuri culinare, retete
37 mesaje
• Pagina 2 din 2 • 1, 2
iar pe 29:
daca tuna sau fulgera nucile si alunele vor avea viermi
confunzi cu 20 iulie (Sf Ilie).Da ziua lui(ilie)daca inebuneshte shi tuna shi fulgera, pa nuci shi alune.
Frumoase
Cred ca se refera la Iele
daca tuna sau fulgera nucile si alunele vor avea viermi
confunzi cu 20 iulie (Sf Ilie).Da ziua lui(ilie)daca inebuneshte shi tuna shi fulgera, pa nuci shi alune.
Frumoase
Cred ca se refera la Iele
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
interesant, numa ca ce ziceti voi acolo is credintze pre-crestine, ortodoxia (crestinismul) s-a suprapus peste ele si asa diverse divinitati populare au imbracat haine de sfintzi ortodocsi sarbatorile crestine s-au grefat pe cele "pagane", pastrand insa multe obiceiuri si "superstitii" locale... (si de fapt asta nu s-a intamplat numai pe meleagurile noastre.)
ma scuzati de offtopic, da' titlul tredului fiind care este....
continuatzi
ma scuzati de offtopic, da' titlul tredului fiind care este....
continuatzi
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
-
Djinn - Mesaje: 4332
- Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am
flufi m-ai spart sa stii. nu, chiar m-am culturalizat acu. pe bune? asa a facut crestinizmu? cauta pe literatura tredurile alea in care se pisha afex cu manelos, s-a fumat de mult subiectu, asta voiam sa zic
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Flufleable, n-ai intzeles nimica!Threadu asta se vrea (cum e shi forumu care este) sa adune retzete (obiceiuri) care ishi au prezentza in preajma sarbautorilor astea ortodoaxe.Adica de exemplu ca de mai shtiu io ce sarbatoare se mananca pasat,oo rosii,oo de crocodil,caracochircanitza shi alte fiintze d-astea banale de cresc in ghiveci.
De obicei, fiecare post pe threadu asta, e insotzit d-o retzeta, da iete ca nu se respecta regula de fieshcare data.
shi fiindca azi e vineri shi se tzine post(la ortodocsi),iete o ciorba de "oua":
cazva cartofi potrivitzi,apa,sare,zarzavat,zeama de varza,un morcov, o ceapa,patrunjel,leushtean,pasta de tomate shi piper.
se curatza cartofii(oole) shi se pun la fert.Se toaca shi morcovescu shi se arunca peste oo.Dat fiind faptul ca ingredientele astea doo ferb relativ repede,nu se mai sta pe ganduri shi se adauga nishte zarzavat.Se toaca shi ceapa,care se caleshte in otzar de ulei,apoi se adauga neshte pasta de tomate diluata.se tranteshte ceapa cu pasta in oala peste oo shi alilante,se lasa sa mai fiarba umpic,apoi se stinge primul nostru legamant:D
se potriveshte din sare,piper shi zama de varza.
Se mai presara shi o leaca de leushtean shi patrunjel fara untura de catzel.
Se serveshte cu lingura:DE un deliciu, de se bat sfintzii in farfurie(sf.petru sau ilie.gie):D
De obicei, fiecare post pe threadu asta, e insotzit d-o retzeta, da iete ca nu se respecta regula de fieshcare data.
shi fiindca azi e vineri shi se tzine post(la ortodocsi),iete o ciorba de "oua":
cazva cartofi potrivitzi,apa,sare,zarzavat,zeama de varza,un morcov, o ceapa,patrunjel,leushtean,pasta de tomate shi piper.
se curatza cartofii(oole) shi se pun la fert.Se toaca shi morcovescu shi se arunca peste oo.Dat fiind faptul ca ingredientele astea doo ferb relativ repede,nu se mai sta pe ganduri shi se adauga nishte zarzavat.Se toaca shi ceapa,care se caleshte in otzar de ulei,apoi se adauga neshte pasta de tomate diluata.se tranteshte ceapa cu pasta in oala peste oo shi alilante,se lasa sa mai fiarba umpic,apoi se stinge primul nostru legamant:D
se potriveshte din sare,piper shi zama de varza.
Se mai presara shi o leaca de leushtean shi patrunjel fara untura de catzel.
Se serveshte cu lingura:DE un deliciu, de se bat sfintzii in farfurie(sf.petru sau ilie.gie):D
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
37 mesaje
• Pagina 2 din 2 • 1, 2
Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante
Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori