Retete culinare din peste. Bors si saramura de peste

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde gaga » Joi Apr 06, 2006 3:02 pm

io votez.

da, desi recunosc sportiv ca nu ma pricep, de sturion de crescatorie nu am auzit in viatza mea ...

stiu ca e prohibitie vesnica la asa soiuri de pesti, dar se mai gasesc oficial prin
comertul nostru. adica de la crescatorie.


de asta vorbeam. acu poa sa stie specialishtii. jijiel? pescarii? sturioni de crescatorie se ezipsta?

iedit, ce am gasit pe net:

NECUNOSCUTE PENTRU SAVANTI
Desi ii studiaza de aproape o suta de ani, oamenii de stiinta romani au inca multe necunoscute in ceea ce priveste sturionii. Principala necunoscuta se refera la migratia si la comportamentul in perioada depunerii icrelor (incluzand comportamentul de a se intoarce acasa, la locul de nastere/reproducere initial) la speciile de sturioni din Dunare. Apoi, o necunoscuta ramane si localizarea in Dunarea inferioara (de pe teritoriul Romaniei) a habitatelor esentiale (pentru depunerea icrelor si iernare) ale speciilor de sturioni din Marea Neagra. Nu se cunosc inca nici comportamentul in primele faze ale vietii speciilor de sturioni din Dunare, dar nici felul in care se face deplasarea in aval a puilor de sturioni din Marea Neagra (incluzand aici si comportamentul de grup). Studiile nu au descifrat nici variatia genetica a sturionilor din Marea Neagra si nici mecanismele care determina dinamica populatiilor speciilor de sturioni din mare. Nici metodica de cercetare nu este pusa la punct in ceea ce priveste modul in care se studiaza comportamentul de grup al puilor de sturioni in timpul diferitelor stadii ale vietii, in fluviu si pe tarmul Marii Negre.



si iedit de la je: io stiam ca nu-s crescatorii din cauza ca schimba apele (dulci si sarate), dar mama ma-sii in ziua de azi orice e posibil.

later. kkt. exista.
http://rosturgeons.danubedelta.org/importanta%20poliodon%20R.htm
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde mindrulita » Joi Apr 06, 2006 3:41 pm

sa te luminez oleaca, dar o fac cu modestie adevarata si in putine cuvinte ptr. ca nu sunt de specialitate, dar am trait citiva ani linga singurii oameni de stiinta care au pornit cercetarea in domeniul reproducerii si cresterii sturionilor in bazine.
altii or fi continuat munca asta si acum se vad rezultatele si in pescariile noastre. cam la 375 mii kilu, in toamna lui 2005.

tocmai am admirat la tvr saptamina trecuta - reportaj despre pescarie - pastrugi la vreo 40 cm lungime, oamenii aia erau tare mindri cind ridicau pastrugile si le aratau la camera ! nu faceau parada si nu erau oamenii care-i cunosc eu.

va duceti aminte de filmul ala ptr. copii (si nu numai) salvati-l pe Willy, stiti fazele cu orca aia care se balaceste in bazin, da din coada si stropeste copilu' ? eu asa am fost in preajma unei morunite de vreo 3 metri, vie, ventilata cu oxigen, pregatita ptr. operatia de scoatere a icrelor ! morunita mai fusese operata cu vreo 15 ani inainte, se pare de catre iugoslavi. avea cicatrice de la operatie pe abdomen.
acu' tre sa dau "filmul" din capul meu inapoi, sa apreciez lungimea morunitei, dar dau un telefon deseara ptr. informatii precise, sa nu apar cu basme ...pescaresti.
continuarea... pe maine, ma duc acasa sa pregatesc haleala ptr. copilu' meu.
mindrulita
Junior Member
 
Mesaje: 24
Membru din: Mar Mar 14, 2006 1:00 pm
Localitate: la oras !

Mesajde gaga » Joi Apr 06, 2006 4:03 pm

da da vazui, uite in ultimul in link. se pare insa ca este mai ieftin sa cresti puiet si sa repopulezi decat sa ii intretii. io ma gandeam ca tocmai apa e o problema dar, cum spunea, in zilele noastre nimic nu este imposibil.

am gasit articole foarte mishto pe net despre asta, nu-ti bate capul cu lungimea peshtelui ca am gasit pe acolosha, pur si simplu nu auzisem pana acum.

pe maine :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde jeorj » Joi Apr 06, 2006 4:39 pm

io nu ma prea precep la sturioni da pot sa zic ca un file de morun la gratar se puate compara din anumite puncte de vedere cu fileul de porc. (cel putin consistenta, si aproape si gustu). asta daca nu mo pacalit ospataru care mi-o pus mancarea pe masa si mo servit cu alceva.:D
adica am mancat asa ceva la restaurantu Butoiu de Aur din Sibiu si o fost excelent.

in ceea ce priveste scrumbiaaaa de dunareeeeee.......mai ales la gratar........(mikimaus de ala care saliveaza:D)
abia astept sa mai vad pe piata sa-i inebunesc pe vecini cu mirosurile:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde gaga » Joi Apr 06, 2006 5:07 pm

scrunbia e jeniala, au la nicoreshti, o suta dooj de mii scrunbiuaia (nu e mult ca e mare si buna).

morunul pt mine e foarte gras (poate de aia iti seamana cu borc), la crajma numa odata am servit, in rest la pescari, da' nu ma omor. ei au pielea in batz din cauza de icre, nu pt carne neaparat.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde jeorj » Joi Apr 06, 2006 5:32 pm

morunul pt mine e foarte gras
daia se preteaza la gratar, ca orice carne grasa. de ezemplu o ceafa de porc fara umpic de grasime nare farmec(si aia ramane totusi premianta gratarelor :D). la fel si scrumbia. tot pe motiv de grasime se potriveste mai bine la gratar, comparativ cu alti pesti.
scrumbie aducea un preten din tulcea, ca paci pe la sibiu nu prea stie lumea ce ie aia. dabia astept sezonu, miam miam miam...
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde mindrulita » Vin Apr 07, 2006 2:06 pm

ma bagasem intr-o discutie filozofica la politice si mi-a pierit elanul...

nici eu nu ma pricep la sturioni, decit sa-i maninc, dar am facut citeva vizite la ferma piscicola si am amintiri placute si interesante.
am participat chiar la fecundarea unei transe de icre, ne-a carat sefu in ferma, a luat tot staff-ul off piscicol :rulz: si ne-a pus la treaba: in ligheane se aseaza portia de icre tocmai scoase din burta pestelui, se adauga materialul seminal masculin, ala de cea mai buna calitate ! apoi se trece la amestecul cu mina in prezenta bentonitei (cred, din amintiri). si invirti.... si invirti.... pina se produce miracolul !
apoi se aseaza in alte recipiente, se hranesc oole si cresc, cresc... pina ajung la 400-500 mii kilu. carnea, nu icrele, ce va inchipuiti ? alea trec la alte scoruri ametitoare.
morunita avea fix 3,10 m, era modesta, ca stiu din surse sigure de capturi serioase. una peste alta, e de admirat faptul ca monstrii astia urca pe Dunare multi km. limita ar fi barajul de la Portile de Fier, si traiesc zeci de ani.

eu ii trag tare cu scrumbia proaspata, aia congelata se pierde la aroma si textura, nu e buna. 3 zile intensiv saramura 1buc/zi, mai mult nu pot, 3 pauza - regim ptr. fiere, ca iar o simt rasucita.
si iar, baga scrumbie, alterneaza cu legume... grea viata mai am acum...
in luna mai incep sa urce pe Dunare scrumbiutele, specia aia mai mica si cu mai putina grasime la burta, o delicatete :dap:

pe aici (n-ati ghicit inca unde?) pretul e acelasi ca peste tot, intre 90-120 mii/kil, mai ieftin gasiti la pescari in balta Ialomitei, Fetesti, dar trebuie sa faceti plimbarea pina acolo.

ceva raci ? mi-am adus aminte de ei
:beer:
vreti si retete ? io execut 1, varianta crocanta sau varianta fara taieturi !
mindrulita
Junior Member
 
Mesaje: 24
Membru din: Mar Mar 14, 2006 1:00 pm
Localitate: la oras !

Mesajde pacha » Vin Apr 07, 2006 4:56 pm

mandrulita-ceva raci ? mi-am adus aminte de ei

Tanti asta vorbeste de chestii sfinte.Nu-i dati un ban?
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde hakalbak » Sâm Apr 29, 2006 4:08 pm

[B][I]pastrav alavidra pescuit in bradisor

cica eram in practica de vara la ferma salmonicola bradisor.dupa ce ne-am saturat noi de prins pastrav la bradisor am pus de-un cvorum si am gotarat s-o luam spre vidra.pastravii pusi bine in sare si eviscerati i-am luat cu noi ca bani nu mai aveam.ne ia un tigan la ocazie cu mertanu si ii dam si lui cativa.ajunsi la vidra mai spre seara sa-i pregatim.
NO FITI ATENTI ACI RETETA.neavand decat focu` si neavand cum sa-i frijem(nu ca nu stiam dar eram muci de beti)...am gasit langa noi o tabla rujinita cat sa incapa un pastrav pe ea.perfect sa ne apucam de treaba,dar apare un muncitor ce lucra pe acolo la un hotel...ii dam o palinca si il intrebam de n-are ceva slana.numa l-am vazut pe acoperis cum smulge o bucata de tabla de 1m2 ca cica a noastra era prea mica.tabla azvarlita pe foc....slana azvarlita pe tabla...pastravii azvarliti si ei ..si innecati intr-o ploaie de usturoi combinat cu o ploie de vara +mireasma padurii.se serveste cald ,in cort,cu bere,si neaparat tre sa ploua afara ,dar si in cort.niciodata n-am mai dobzalit ceva mai bun
undefinedpace spiritului
hakalbak
Junior Member
 
Mesaje: 20
Membru din: Sâm Mar 04, 2006 3:15 pm
Localitate: la pescuit pe spiritu ebrulu

Mesajde hakalbak » Sâm Apr 29, 2006 4:24 pm

zacusca de beste
secretul sta in variatatea cat mai mare de peste,de la peste gras la peste slab,omnivori,rapitori,fitofagi,zooplanctonofagi etc.tat ce puteti aduna.acum la capitolul legume aveti neaparat nevoie de pastarnac,iar in rest cat de multe:praz,ceapa,ardei,morcovi etc.tat ce puteti aduna.pestele portionat la dimensiuni reduse intr-un vas.important sa nu il sarati inainte sa nu iasa bunaciune de zama din el.legumele la fel in alt vas.oala se unge cu putina grasime de peste dupa care se pune un rand de legume un rand de peste.fiecare rand se sareaza,si cam atat.se lasa la foc mic aproximativ 8h.vedeti voi pana se macereaza oasele.se pune si ceva bulion.meserias ar fi facut intr-un vas de lut la cuptor.sunt vasele alea romane.se serveste rece dupa 2 zile minim.aveti grija ca focul tre sa fie neaparat minim ,si nu se pune apa in afara de ceva bulion
undefinedpace spiritului
hakalbak
Junior Member
 
Mesaje: 20
Membru din: Sâm Mar 04, 2006 3:15 pm
Localitate: la pescuit pe spiritu ebrulu

Mesajde Necko » Mar Aug 01, 2006 8:37 pm

file de cod la cuptor

se cunpara niste file de cod inghetat (stiu ca-i scunp, da ce mai ie ieftin in zioa de az? :D) si se pune la dezghetat in vedera prajirii lui ulteriare dupe reteta clasica, respectiv sare, faina si ulei incins. dar din cauza de caldura tropicala si de lene pe masura, se iau bucatile de file si se aseaza frumos in tava, se azvirle pe ele alea, alea fel si fel de erburi si condimente plus nijte felii de lamiie ici colo, se tuarna frumos ulei deasupra, si se da la cuptor unde launmomentdat se stropeste cu nijte vin alb, se mai lasa putin si gata !

* creca merge cu un pic de garnitura de ghiveci versificat de la daba. merita incercat.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
Avatar utilizator
Necko
 
Mesaje: 4348
Membru din: Dum Noi 09, 2003 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Aug 07, 2006 8:19 pm

no ca matz enervat.

si io file de cod pane' sa vanvatzatz minte (dupa aia pun si saramura de cod):

deci fileul dezghetzat il pune mandea intr-o cutie cu sare si faina, ii pune capac si il sguduie bine apoi il da deoparte.

in faina ramasa bate ou, piper, vin alb, subtiaza cu lapte. trece pestele prin vrajeala asta, prajeste si serveste cu mujdeiu' facut de vecina din usturoi, oloi si zmantana.

sa vanvatzatzi minte va pun si pose.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde gaga » Lun Aug 07, 2006 8:27 pm

si saramura vietzii:

luai macroi, rugai vecina sa ii curetze ca mie mii frica de pejti mortzi.
i-am fript pe gratar timp in care facui zeama din: usturoi pisat, ardei, rosie, ciushca iute, patrinjel si apa.

am fert, am pus macroii + inca ceva usturoi si gata.

sa vanvatzatz minte cu pestii vostrii :D
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde jeorj » Mar Aug 08, 2006 12:28 am

gaga, o simpla remarca la reteta ta de saramura. ar fi frumos sa prajesti pe gratar si rosia si ardeiul. crede-ma ca contribuie mult mai bine la rezultatul final:)
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde gaga » Mar Aug 08, 2006 8:51 am

jorj de obicei asa fac dar fiind gratar de aragaz combinat cu lene (aragazolenití£ ii zice) am ales procedura mai simpla. alfel jtiu. e bun sa coci si ardeiu iute daca e proaspat.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Necko » Mar Aug 08, 2006 9:11 am

jeorj, asa face! stiu io ! si rosiile le coace pe gratar. si face un mujdei de numa ! me dor de uidu :(
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
Avatar utilizator
Necko
 
Mesaje: 4348
Membru din: Dum Noi 09, 2003 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Aug 14, 2006 4:24 pm

ca tot veni vorba. cei slabi de imina sa nu se uite la pozele pe care le pun. va jur cu mana pe sufletzel ca a fo cia mai buna saramura de pejte (crap de dunare cica) pe care am halit-o in viatza mea.

aportu meu la ia a fo ca am copt pejtele pe grataru cu carbuni aprinsi de un om pe care il cunosc da-mi scapa numele acu, si ca am copt si doo rosii tzapene.

restu' sosului ie mister (ceva cu marar si nejte trebi tailandeze cica plus ardei iutz parca). oricum tre sa impart cu voi aceasta bunatate asa ca luatz poftitz si va mai asteptam pe la noi.

(in paranteza fie zis io-s cam varaza la gatit pejte asa ca daca face alcineva oricum ie mai bun ca al meu)
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde sin ella » Dum Aug 20, 2006 1:09 pm

m-ati innebunit cu saramurile... :eat: si cum vroiam de mult sa fac, am facut in ciuda protestelor disperate ale co-consumatorilor ;k. pentru asta, azi in zori de zi am facut la clatite printre cascaturi si cu pleoape grele de somn de m-am clatit de cap... am pus muuuuult marar ca mi-a placut ideea si tarhon si verdeata dupa cum se vede. in rest, sosul e din supa de zarzavat (era si un os de vita pe acolo), usturoi, chili uscat ca mi-am pierdut ardeiul iute de la magazin pana acasa :( (si era tare rosu in obrajori si mandru-n toate cele), condimente, zarzavat si niste suc de rosii de baut (ca mi-a fost lene sa tai rosii). iaca-ta-o:

edit: pestele e somon ca-mi place mie si chiar merge foarte bine la saramura (parerea mea. hac.) s-a servit cu cartofi natur, ca a facut gargarite faina de malai (sau cum se cheama bestiile alea) si n-am putut face mamaliga...

inca un edit: poate nu strica putina lamaie; acum am vazut in pozele gagautze... data viitoare
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
............................
sin ella
 
Mesaje: 2033
Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
Localitate: pe alt forum

Mesajde gaga » Lun Aug 21, 2006 11:45 am

ce frumooos .... de somon saramura nu am mai auzit dar de ce nu? :)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde sin ella » Lun Aug 21, 2006 1:54 pm

Sa stii ca am stat pe ganduri cu somonul si ma gandeam ca o sa ma certi, dar n-am stiut de care sa cumpar, care s-ar potrivi mai bine la saramura. in general aici aduc peste oceanic. In plus denumirea in germana nu-mi spune mai nimic. somonul imi place mai ales pentru ca nu are oase si il cumparam mereu proaspat. De fapt e si foarte gustos, de aia imi place :). Am mancat la soacra-mea saramura de ceva peste adus din delta (cred ca era crap, dar nu vreau sa spun prostii). Foarte buna, dar m-au chinuit oasele alea.

intre timp mi-am gasit si ardeiul iute :slap:, care nu-i chiar asa de iute. noroc cu chili
............................
sin ella
 
Mesaje: 2033
Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
Localitate: pe alt forum

Anterior

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator