Branzeturi

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde neatza » Lun Iun 14, 2004 10:00 am

eta ca ma tot ruaga yaurta sa intru p'aicia , shacu am intrat.

deci eo am o problema mare de tot cu o btanza ingleseasca ca am intzeles cai zice cedar afumat la lemn de mar. care nam gasit aicia nicaierea shi mor dupe asha ceva care cant am halit ashea ceva, mia ejaculat gura orgasmic care mai rar ashea branza gustuasa.

shi mai ie shi alte felur de branza ingleseshti ale caror denumiri nu le cunosc, drept pentru care nu vreau sa mananc cacat aicia, da daca aflu (shi voi afla pan' la urma) o sa spun mai departe, doar doar o cunoashte careva vrun magazin la bucale de unte se puate achizitziona asemenea soiur care nici nu banuiam ca ingleshii ie ashea priceputz.

asta ie.
AKM - powered by another.ro

Am trei alter ego, toti bonavi de schizofrenie.
Avatar utilizator
neatza
 
Mesaje: 5820
Membru din: Sâm Aug 24, 2002 11:00 pm

Mesajde memetshot » Lun Iun 14, 2004 10:08 am

am cumparat din carefur niste branza care-i zicea ca ar fi margherita la vrosuta treijdamii kil . nu stu cat o fi de apropiata de adevarata margherita dar mie mi-a incantat papilili gustative, mai ales aruncata in scarba pe niste paine proaspat prajita impreuna cu rosii si alte alea...
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
Avatar utilizator
memetshot
 
Mesaje: 7050
Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm

Mesajde gaga » Lun Iun 14, 2004 2:00 pm

nu am auzit in viata mea de branza asta cu nume de cocktail si pizza ...

tester nu te pricepi la branzeturi de pe plaiurile unde vietuiesti?
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde tester » Lun Iun 14, 2004 2:20 pm

cate ceva stiu, chiar nu demult am investit in nejte cheddaruri tare gustoase, se pare insa ca tre sa iau notzite sau si mai bine sa fac poze ca vad ca e treaba serioasa pe aci.

de margerita n-am auzit, numa mozarrela :)
Rehab is for Quitters
tester
Junior Member
 
Mesaje: 932
Membru din: Dum Feb 22, 2004 11:00 am
Localitate: UK

Mesajde memetshot » Lun Iun 14, 2004 2:28 pm

de minen plm de varaza ce fusai scrie:am cumparat din carefur niste branza care-i zicea ca ar fi margherita la vrosuta treijdamii kil


ba da varaza esti (adica sunt). sper ca e din cauza ca m-am sculat devreme, ca altfel is varaza rau de tot. Normal ca baranza e Mozzarella, dar restul de date e reale si adevarate
Varazo!!!
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
Avatar utilizator
memetshot
 
Mesaje: 7050
Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm

Mesajde tester » Lun Iun 14, 2004 2:41 pm

te-ai ars memetshoale :d zi si tu ca baietzii aia, "imi pare rau nu stiu ce-am facut aseara" :)

Apropo de mozzarella, sunt cam doua tipuri din ea, adica pentru pizza si nu pentru pizza.

As da cateva detalii:

Mozzarella pentru pizza are o consistentza mai tare, culoare galbuie, cascaval de-a dreptul ce mai..

Mozzarella nu pentru pizza:), adica pentru salate si ce mai vretzi voi, este moale, aproape fara gust, apoasa, se mai numeste si mozzarella proaspata(fresh).

Ca o paranteza, pizza napoletana de la mama ei se face cu mozzarella fresh, d-aia ziceam io pe undeva ca nu ar merge la saxoni, ca nu-s obisnuitzi saracii.
Rehab is for Quitters
tester
Junior Member
 
Mesaje: 932
Membru din: Dum Feb 22, 2004 11:00 am
Localitate: UK

Mesajde gaga » Lun Iun 14, 2004 2:42 pm

pai zi mah ashe ca am incins google-ul cautand branza margherita!

la mozzarella mai nou e oferta serioasa pe piatza, existand atat multe produse romanesti (doar asemenea bilutelor originale ca grasime si consistenta) cat si straina, vrac sau ambalate. cea mai scumpa fiind, fireste galbani.

pentru pizze si produse la cuptor merg si cele romanesti (aia de napolact de exemplu), dar pentru un caprese ca la mama lui e de preferat bilutza originala.

singura mozarella nasuala pe care am mancat-o sunt niste bastonase in punga vidata pe care scrie "mozarella sticks" care is najpa de najpa.


edit: testere miai loat vorba din mana :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde memetshot » Lun Iun 14, 2004 2:46 pm

bre cred ca iera daia fresh.
adevaru e ca am utilizat-o prin bagare intr-o salata si o mers mama-mama
acu o sa caut si io baranza margherita :D
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
Avatar utilizator
memetshot
 
Mesaje: 7050
Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm

Mesajde tester » Lun Iun 14, 2004 2:51 pm

:D

Am vazut si io bastonase de alea cre`, nimic interesant.

Il banuiam io pe memetsholu ca ne duce cu presu pe gugal:D

Ca o chestie, mozzarella fresh e al drakului de scumpa, pe la 1£ bila, pe la metro am vazut ceva suficient de mancabil la un pretz de 7-8 ori mai mic. ( adica bile mai multe pe aceeasi bani)

edit preturi de vanzare cu amanuntul, ca si la metro mere toata lumea:)
Rehab is for Quitters
tester
Junior Member
 
Mesaje: 932
Membru din: Dum Feb 22, 2004 11:00 am
Localitate: UK

Mesajde gaga » Lun Iun 14, 2004 2:55 pm

cuacavete, aia fresh se tzine in apa, tie ti-au cantarit-o cu apa sau ba? ca multi vanzatori dau tepe fraierilor.
aia galbani e o bila + apa in vid si e vreo 70 de mii. se gaseste si vrac in majoritatea supermarketurilor. daca la aia a ta cu rosii adaugai ulei de masline si piper sau oregano sau busuioc, caprese ii zicea.
ies si bruschette faine cu mozzarela si garlic bread!
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde memetshot » Lun Iun 14, 2004 3:08 pm

bre iera ca iera la vid...si fara apa. maine va zic egzact ce e... cum si dece. Pe iea zicea ca e pt pizze.
bre la salata aia nu fura decat ruosii, ciapa verde, castravete, sunca si baranza totul cu sare si ulei de mazline
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
Avatar utilizator
memetshot
 
Mesaje: 7050
Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm

Mesajde gaga » Lun Iun 14, 2004 3:31 pm

cuacavete, nu e din aia fresh de care vorbim noi

http://www.swissrose.com/pages/countylinecheese/images/Mozzarella.jpg

asta de mai sus e aia de se foloseste la gatit, pizza, supa de ceapa, bruschette si foccacia, paste.

http://www.perinter.com/images/mozzarella.jpg
http://www.vera-pizza-sakuragumi.co.jp/syokuzai/images/mozzarella.jpg

asa arata aia fresh de se tine in apa (asa ca mai sus)

caprese nu e salata ci un antipasti (antreu) facut din rosii si mozzarella puse pe o farfurie, cu ulei de masline si diverse ierburi deasupra.

http://www.italien-on-line.de/ars-vivendi/food/kaese/rezepte/images/mozzarella.jpg
http://www.palazzio.com/images/menu%20photos/full%20caprese.jpg
http://pages.sbcglobal.net/giovannistrattoria/food/caprese.jpg

later ca uitai, mai e si varianta de mozzarella afumata da' nu se gaseste in romania.

http://www.mozzarelle-gioia.it/prodotti/affumicata.asp
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Yellow Pinkie » Vin Iun 25, 2004 12:00 pm

Ieri am fost la Metro pt. aprovizonare si salivam inca de cind am parasit domiciliul cu gindu ca gasesc si io nasal din ala sa vad in firsit cum e... N-am avut noroc! Am stat in raionu de brinzeturi 15 minute, m-am gindit ca nu vaz io bine, da degeaba, 'gamia's! N-a fost sa fie! Poate fiindca Metro Berceni o fi mai prost aprovizionat...

In schimb am facut niste capturi misto: brinza tilsit, de Napoca, de care nu auzisem da imi place. Pe vremuri cica era destul de gasibila si populara (dupa cum zice soacramea). De pe net aflu ca ar fi originara din zona denumita Tilsit, prin actuala Polonie de est, unde niste refugiati olandezi au incercat sa-si faca gouda ca la ei acasa si nu le-a iesit. Buna! Pe urma am achizitionat o brinza olandeza topita afumata, la matz (adica sub forma lunguiata), trasa in ceara. Pare-mi-se marca e chiar Holland sau asa ceva. Mai halisem o data, si m-am bucurat sa o gasesc aici. Si, 3, in graba mea de a lua si o brinza de capra, am citit aiurea pe raft si am luat o simpla brie (adica din genul brie, topita si cu mucigai alb) cu busuioc, marca Bonifaz. Nimic inedit aici, doar vreau sa anunt ca e buna, merita.
It is I, Yellow Pinkie!
Avatar utilizator
Yellow Pinkie
Junior Member
 
Mesaje: 299
Membru din: Lun Aug 11, 2003 11:00 pm

Mesajde gaga » Vin Iun 25, 2004 12:13 pm

pinki, fii atent umpic:

nasalul ala are un ambaj mai ciudat, bucata de branza ie invelita in hartie cerata si bagata intr-o cutie paralelipipedica de carton, albastra, cu o poza mare pe ea cu caverna unde se invecheste respectivul produs.

tilsitul facut de napolact e ok, najpa e ca imitatiile lor (inclusiv de parmezan) is la fel de scumpe ca originalele, sau pe aproape.

http://www.kappa.ro/tibco97/jpg/napola1.jpg

uitasem de poza, uite acolosha
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Yellow Pinkie » Vin Iun 25, 2004 12:26 pm

In primu rind mersi, iar poza e de milioane, acu chiar stiu dupa ce sa ma uit. In plus sunt convins ca n-aveau ieri, la cum arata sigur imi sarea in ochi! Voi pe unde gasiti? Numa la Metro? Numa la un Metro? (probabil ca oricum nimeni nu merge pe la toate, normal, fiecare unde ii e mai aproape).
In al doilea rind sunt bou, vream sa zic tilsit de napolact, binenteles, nu de napoca.
3: Mai vorbiram de faza cu preturile, si m-am convins chiar ieri, cind m-am si uitat ceva timp la un parmezan de napolact, tentat sa vaz daca merita. Da pina la urma m-am razgindit.
It is I, Yellow Pinkie!
Avatar utilizator
Yellow Pinkie
Junior Member
 
Mesaje: 299
Membru din: Lun Aug 11, 2003 11:00 pm

Mesajde gaga » Vin Iun 25, 2004 1:43 pm

io la un moment dat am gasit si la mine in cartier, si la alte supermarketurile, pe urma am vazut doar la metro (ala din otopeni), probabil ca nu au o productie cu trand stabil, avand in vedere procedeul de fabricatie si de aia e distribuita anarhic.

odata am uitat o bucata in frigider multa vreme, de nasal si sa facut ca chihlimbaru', nu se mai putea farama decat cu ciocanu, da nu s-a stricat, am reusit sa o rada tata :D

am gasit zilele trecute la 1 mai o varianta de cash proaspat de oaie, de mare angajament si am mai vazut niste specialitati marfa in piatza floreasca.
najpa e ca astea de la ciobani costa dublu' fata de magazin, da merita.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Cascaval - retete

Mesajde isabo » Dum Sep 12, 2004 11:30 am

A mai fost candva un thread despre branzeturi, unde fiecare a laudat diverse produse din comertul socialist. Dar eu am mancat cascaval facut de casa si jur ca e mai bun decat orice ementhal...Asa ca, rogu-va, stie cineva retete de kshcaval?
Si nu numai de kshcaval, ci si de alte branzeturi facute in casa. Cine are neamuri la stana... =D
Ciobanii fac, zice-se, bunatazi despre care noi nici n-am auzit.
Eu am reusit sa gasesc doar reteta de mascarpone, inca n-am testat-o, dar sper sa mearga, pentru ca acela de magazin e taare scump.
isabo
Junior Member
 
Mesaje: 50
Membru din: Sâm Iul 03, 2004 6:27 pm
Localitate: Romania

Mesajde gaga » Lun Sep 13, 2004 10:07 am

Hmm, Anton Roman are retete de cascaval, dar nu am cartea la mine asa ca o sa revin. Personal am facut o experientza semireusita, dintr-un surplus de branza, si anume am topit intr-un vas de teflon branza amestecata cu nishte unt si cand s-a facut galbuie am pus-o intr-un vas rotund si a iesit o chestie foarte asemanatoare cu cascavalul. fiind facut din telemea era cam sarat, dar banuiesc ca din cash sau branza dulce iese ca lumea.

sper sa nu se supere prea tare initiatorul threadului daca am sa il unesc cu cel de branzeturi, fiind acelasi lucru.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde isabo » Lun Sep 13, 2004 2:04 pm

danone scrie: sper sa nu se supere prea tare initiatorul threadului daca am sa il unesc cu cel de branzeturi, fiind acelasi lucru.



Nu-i bai, am timp sa astept sa intri tu in posesia cartii, ca mai e pana incepe postul Craciunului...
Nici eu nu am mancat cascaval de casa perfect, adica era putin cam moale, ca o crema de cascaval sau, ma rog, ceva intre branza topita si cascaval. Oricum, stiu ca aavea si oua in compozitie si ca la gust era mult mai bun decat orice cascaval cu ifose din supermarketuri.
Asa ca-ti multumesc pentru ca te-ai oferit sa-mi scrii retetele din RAR.
isabo
Junior Member
 
Mesaje: 50
Membru din: Sâm Iul 03, 2004 6:27 pm
Localitate: Romania

cascaval...

Mesajde isabo » Lun Sep 20, 2004 7:59 am

Draga Danone, imi cer scuze ca insist, poti sa-mi scrii retetele de cascaval din RAR? Daca ai intrat in posesia cartii, bineintzeles. Nu am reusit sa gasesc nimic, intre timp...
isabo
Junior Member
 
Mesaje: 50
Membru din: Sâm Iul 03, 2004 6:27 pm
Localitate: Romania

Mesajde gaga » Lun Sep 20, 2004 9:14 am

am uitat complet :) zilele astea caut si iti zic.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde gaga » Joi Sep 23, 2004 10:10 am

boon, am luat RAR-ul si observ ca dansul nu da retete de cashcaval de casa, limitandu-se la:

cas fiert sau muiat in apa calda si framantat pana se face buric de cascaval

alte surse ar mai fi prin niste reviste, dar sunt asa de multe ca sansa sa gasesc taman reteta asta e mica si doar intamplator daca am sa dau peste ea am sa mai revin.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde gaga » Joi Dec 02, 2004 4:11 pm

ca tot s-a dus pe apa sambetei reteta de cascaval de casa, revin cu una de branza topita de casa.

se amesteca un kil si jumatate de branza de vaci bine scursa de zer cu o lingurita de sare si una de bicarbonat. se lasa la rece pana a doua zi.

se amesteca apoi cu un ou si 100 grame de margarina si se da la foc mic amestecand mereu, cand s-a lichefiat se ia vasul de pe foc si se amesteca pana se racoreste treaba.

se pune in diverse recipiente ca sa se intareasca.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

cascaval de casa...

Mesajde isabo » Mie Dec 08, 2004 12:56 pm

Nu fi mahnita, danone, ca am salvat eu reteta aia. Si mai adaug cateva, culese de mine intre timp.

1. Cascaval de casa dupa reteta Beatricei Kiseleff din "Arta Culinara" - reteta de la tine

Se fierb doi litri de lapte in care se adauga doua kilograme de branza de vaci si se amesteca pana se ridica zerul la suprafata.
Se scurge bine intr-un tifon apoi se pune iar pe foc impreuna cu un pachet de margarina, doua oua batute si ceva sare.

Se fierbe pana se omogenizeaza, iar la final se adauga o lingurita de bicarbonat, apoi se rastoara cascavalul intr-un recipient uns cu unt sa se raceasca.

2. Cascaval de casa

1 kg branza vaca, 2-3 linguri branza oaie (optional), 1-1 1/2 l lapte, 1 pachet margarina/unt (250 g), 2 oua, 1 lg sare, 1 vf cutit bicarbonat.
Branza de vaci faramitata se "scapa" in lapte clocotit. Se va alege rapid branza de zar si imediat (daca o lasi pe foc se reamesteca) se pune la scurs (intr-un tifon dublu). Se lasa la scurs cam 12h (peste noapte).
Branza astfel obtinuta (este foarte tare) se da prin razatoarea mica. Impreuna cu branza de oaie, 2 oua batute, margarina taiata bucati, sare si bicarbonat sodiu se pun la foc potrivit si se amesteca incontinuu, pana cand amestecul devine o pasta cleioasa (rabdare sa devina cu adevarat cleios, nu luati de pe foc imediat ce par a se fi amestecat, chiar daca se prinde de cratita:)). Pasta se rastoarna intr-un castron (o forma oarecare) unsa cu unt sau cu ulei (se va desprinde mai usor). se lasa la racit, apoi se rastorna din forma.

3. CASCAVAL DE CASA

1 kg branza de vaci , 2 oua batute bine , 1 litru lapte fiert (fierbinte) , 1 lingurita amoniac , 1 pachet margarina (250 g) , 1 felie branza de oi sarata
Se pune laptele clocotit peste branza de vaci si se lasa 15 minute, apoi se scurge, se amesteca cu branza de oi rasa, amoniac, sare si ouale batute. Totul se pune peste margarina topita, se pun la foc si se amesteca continu sa nu se prinda.
Se toarna intro cratita in care s-a pus un celofan uns si se lasa la rece.

4. Brinza topita facuta in casa

500gr.brinza de vaci se amesteca cu o lingurita de bicarbonat si se lasa la temperatura camerei 2 ore. Apoi se pune castronul peste un vas in care fierbe apa si se amesteca usor, nu continuu pentru ca nu se prinde, nu se afuma. Incepe sa se inmoaie si atunci adaugam o jum.pachet de unt (100 grame). Se amesteca pina se topesc toate cocoloasele din brinza de vaci. Dureaza cca.15 minute.Nu fierbeti !! Trebuie numai sa se topeasca si nu se prinde, nu se afuma asa ca nu trebuie sa amestecati continuu. Se pune in forme sau in castronel ca sa se raceasca. Puteti imbogati cu marar, chimion, ciuperci etc.

5. Branza topita facuta in casa

500g branza dulce , un pachet unt rama , o lingurita bicarbonat , branza rasa de oaie pentru a fi sarata
Se framanta toate foarte bine si apoi se lasa o ora la crescut.se fierbe pe baie de aburi amestecand continuu .se lasa sa se racoreasca si se pune in cutii.
isabo
Junior Member
 
Mesaje: 50
Membru din: Sâm Iul 03, 2004 6:27 pm
Localitate: Romania

Mesajde gaga » Mar Feb 15, 2005 10:38 am

mai am un cascaval de casa din PIB si anume:

se pun la fiert doi litri de lapte cu doua lingurite de zahar, iar cand clocoteste se adauga un kilogram de branza de vaci si se amesteca temeinic.
cand se taie laptele se pune la scurs branza si intre timp pui pe foc mic 250g unt cu 200-300 gr de branza de oi maruntita si amesteci sa se topeasca. pui si branza de vaci, amesteci bine si la final adaugi 5-6 oo batute cu doua lingurite de bicarbonat.

se amesteca temeinic pana nu mai e zer si se rasoarna intr-o cratita unsa si cam asta e.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde pimpi » Mie Apr 06, 2005 3:58 pm

Bravo Isabo.
Stii cum se spune in popor: "Dute-n sat si da de stire, vin' acas' si fa cum stii", ai cerut retete de la Danone, care n-a reusit decat sa-ti promita, apoi ai gasit nu stiu pe unde.
Multumim pentru retetele de branzeturi, le voi incerca, in timp.
Poate stii si cum se face telemeaua, de vaci sau de oi.
Am incercat sa fac urda din zerul scurs din branzica, am fiert cum frumos povestea cred tot Danone, dar nimic, s-a evaporat doar zerul. Stii ce ar trebui adaugat in zer pentru a se face urda?
Scrii ca stii si reteta de mascaopone, nu vrei sa ne-o impartasesti? Te rog.

Eu am facut branza calcica din lapte pentru bebelusul meu de aproape 7 luni.
In curand sigur voi putea sa-i imbogatesc meniul si sa-i dau si alte branzeturi.
La magazin sunt cam scumpe si in plus au conservanti si E-uri.
Astept retetele cerute. Merci. =D
pimpi
Junior Member
 
Mesaje: 1
Membru din: Mie Apr 06, 2005 11:20 am
Localitate: Iasi

Mesajde gaga » Joi Apr 07, 2005 9:31 am

pimpi, ca sa iasa urda se fierbe la foc foarte mic si se amesteca incontinuu in ceaun, mai incearca.

peseu: vaz ca esti la primul mesaj, retetele de la mine au disparut cand a fost holocaustul forumist, intai afla despre ce e vorba si dupa aia da-ti cu parerea, merci si sa-ti traiasca bebe.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde isabo » Lun Mai 09, 2005 8:40 am

Pimpi, retetele fusesera date de Danone, eu le salvasem in "caietul" meu cu retzete si de aceea am putut sa le postez din nou atunci cand au disparut. Asa ca meritul e al lui Danone, careia ii ramanem datori si pentru reteta asta noua.
Eu mai multe nu stiu, despre telemea ori altceva, pana si pentru mamaliga am bantuit pe internet, ca nu stiam cat malai se pune ;-) .
Culmea e ca si eu intentionez sa fac cascaval peste vreo 2 sapt., ramane de vazut cum combin retetele pe care le am. Dar am mai facut candva si iti recomand sa dai branza prin sita, pentru ca ceea ce obtinusem eu era bun la gust, dar compozitia nu era tocmai omogena (mai avea mici botzuri taricele).
isabo
Junior Member
 
Mesaje: 50
Membru din: Sâm Iul 03, 2004 6:27 pm
Localitate: Romania

mascarpone

Mesajde isabo » Lun Mai 09, 2005 10:11 am

Iata si doua retete de mascarpone. Eu am folosit-o pe prima (de pe site-ul Jurnalului National), dar seamana intre ele.

Reteta 1. Preparare mascarpone: Aveti nevoie de doua cratite de inox – in cea mare puneti apa la fiert, pe cea mica o asezati deasupra si, folosind procedeul numit bain-marie, purcedeti la prepararea minunatului mascarpone.
Un litru de smantana se bate bine, ca pentru frisca. Si asa, batut gata, se pune in cratita de inox unde se lasa la fiert, invartind usor in vas cu o lingura de lemn. Cand smantana a ajuns la 85 grade C, se adauga o lingura de otet de mere sau de zeama de lamaie si se amesteca intruna, pana ce smantana incepe sa se coaguleze. Se ia cratita de pe foc si se lasa asa cateva minute, pana ce se incheie coagularea. Atunci abia, cu mare grija, se pregateste un vas curat, peste care se asaza un tifon «paturit», rasturnand deasupra smantana coagulata cu zerul ei cu tot.
Cand s-a racorit, vasul se pune in frigider, ori altundeva la rece, unde se lasa inca 24 de ore. Abia dupa aceea se scoate din tifon bulgarele de mascarpone. De pregatit, nu il veti pregati insa in aceeasi zi. Abia dupa vreo trei-patru zile puteti purcede sa preparati o crema pentru tiramisu ori pentru alta prajitura cu mascarpone.

Reteta 2. Ingrediente: 1 litru de smantaní£ bí£tutí£ (friscí£) si o lingurití£ de otet din vin alb (poate fi inlocuit cu suc de lí£maie)
Ca ustensile aveti nevoie de o cratití£ din inox care sí£ se potriveascí£ pe o altí£ cratití£ cu diametrul mai mare (in care se pune apí£ sí£ fiarbí£), dar fí£rí£ sí£ ajungí£ la fundul acesteia (dispozitiv de fierbere in bain-marie). Se pune smantana in cratita de inox si aceasta pe baia de apí£ in fierbere, amestecand din cand in cand. In momentul in care temperatura smantanii este de circa 85oC se adaugí£ otetul si se continuí£ amestecarea paní£ smantana incepe sa se coaguleze. Se ia cratita de inox de pe baia de apí£ si se acoperí£ lí£sand-o in repaus 10 minute timp in care se definitiveazí£ coagularea.
Intr-o strecurí£toare se pune un tifon, servetel sau filtru de cafea si se toarní£ smantana coagulatí£. Lí£sati sí£ se rí£ceascí£ la temperatura camerei, acoperind strecurí£toarea. Tineti la frigider timp de 24 ore pentru a se scurge bine. Dupí£ care se transferí£ in recipiente bine inchise si se poate consuma dupí£ 3 - 4 zile.

Eu am gresit, pentru ca asteptam sa vad mascarponele coagulandu-se clar si separandu-se de zer. Dar musai ca e ca si la branza de vaci, trebuie doar putzin sa se zborsheasca smantana. Asa ca am tot adaugat ba suc de lamaie, ba otet de mere...Chiar si o lingura de iaurt!!!
Si nici nu am termometru, sa stiu cand ajunge smantana la 85 grd.
Oricum, cred ca se poate renunta la baia de abur si sa se fiarba smantana la foc ff mic, pentru ca asa te cam plictisesti aspteptand sa se infierbante (eu am inceput punand-o la bain marine, apoi am mutat-o direct pe aragaz).
Si mergi pe incredere, adica pe reteta, adaugand doar 1 lingura de lamaie sau otet de mere.
Mie nu mi-a parut rau ca am incercat, pentru ca am obtinut un fel de unt acrisor, pe care l-am folosit la prajitura pe post de mascarpone :).
Iar prajiturii i-am spus Tiramisu, ca oricum musafirii erau usor de impresionat - nu mai auzisera de Tiramisu...
Si voi mai face cat de curand mascarpone, sa folosesc experienta dobandita A-). Poate intre timp ma dotez si cu un termometru.

Daca faci tu mascarpone, spune-mi si mie cum ai procedat si ce a iesit.
isabo
Junior Member
 
Mesaje: 50
Membru din: Sâm Iul 03, 2004 6:27 pm
Localitate: Romania

Mesajde gaga » Lun Mai 09, 2005 11:25 am

isabo, culmea este ca reteta aia a aparut si in revista Bucataria pentru toti, asa ca Tot Inainte :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori