Manastire-ntr-un ciuperc ghici picioare ce-i !

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde jeorj » Lun Sep 04, 2006 10:42 am

nicuss. vad ca inca insisti sa discuti aici despre altceva decat despre mancare.
si continui sa nu raspunzi absolut nimic concret la intrebarile puse.
mai bine ai inceta sa mai faci pe savantul si sa etichetezi pe un oarecare prof. dr. ing. drept iresponsabil cand stiinta ta se rezuma la
facand un google rapid dupa "ciuperca alba" a devenit evident ca asta este denumirea populara pentru alte specii
si apropo de aceasta "ciuperca alba" sa stii ca aceasta ciuperca este responsabila de cele mai multe decese provocate de ciuperci. printre altele si ca a fost confundata cu unele ciuperci albe comestibile, confuzie datorata exact acelei culori albe pe care o au in anumite conditii. daca ai rabdare sa citesti articolul complet clic aici sau doar un mic citat[quote=" unii de prin alte tari."]Somiglianze e Varietí 
L’]pe de alta parte, ai habar cat de diferite sunt denumirile populare la ciuperci in general, de la o regiune la alta?
de exemplu,denumire de ciuciulete este atribuita la vreo 5 specii de ciuperci complet diferite(atat comestibile cat si toxice) in diverse zone.
sau palaria sarpelui, i se spune si la macrolepiota procera(foarte comestibila), dar si la amanita muscaria(toxica) si exemple de astea pot continua.
dar probabil imi pierd timpul cu tine. esti genu care cauta sa faca pe desteptu aruncand cu noroi in altii si venind cu interpretarile personale a ceea ce o citit prin google.


pentru restu lumii. cine mai e dispus sa discute cu specialistul in.....gugaleus micologicus:D, spor la .....treaba
personal consider case closed ca m-o plictisit
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Sep 04, 2006 3:00 pm

ia lasati ciondanelile sa va arat ce facui cu o parte din minunile trimise de pacha.

primu' fel: porc cu trambita piticului (thx jijiele) si garnitura de orez salbatic.

am inceput cu garitura:

1. calit ceapa si cateva bucati de anghinare, adaugat orez (cam o ceasca) si apoi treptat apa pana se absoarbe si tot asa (metoda clasica de risotto).

2. spre final am pus de dragul cromaticii cateva fasii de salata verde. si fireste sare si piper.

3. trambitele de la pacha le-am pus la inmuiat in putina apa clocotita.
am pregatit carne (pulpa) de borc si un catzui de usturoi.

4. calit in unt alea de mai sus, pus si un strop de uischi si in rest dupa cum se vede in poze, puse trambitele si nitel piper.
personal am ales sa nu amestec prea multe condimente si gusturi sa raman la cel al trambitzelor.

5. am pus si nitica faina sa leg sosul si gata.

(mai am o poza da' nu mai am loc)
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde gaga » Lun Sep 04, 2006 3:01 pm

si o poza mai maricica cu finalul. nush de ce nu imi place deloc cum a iesit poza. en fin:
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde nicuss » Lun Sep 04, 2006 10:37 pm

jeorj scrie:nicuss. vad ca inca insisti sa discuti aici despre altceva decat despre mancare.

Nu am facut decat sa raspund la intrebari puse de altii si la atacuri personale din partea ta. Daca nu-ti place sa se arunce cu noroi in tine probabil nu ar trebui sa te apuci sa arunci cu noroi in altii. Daca ai opinii diferite sau nu intelegi ceva poti sa-ti exprimi punctul de vedere civilizat, iar atata vreme cat dai cu noroi dupa mine o sa ti-l trimit inapoi.


jeorj scrie:si continui sa nu raspunzi absolut nimic concret la intrebarile puse.

Am scris lucruri cat se poate de concrete, insa trebuie citite de la stanga la dreapta si de sus in jos, nu in diagonala si nu pe sarite.


jeorj scrie:[...]cand stiinta ta se rezuma la[...]

"A se rezuma la" si "a include" au sensuri diferite, poti sa cauti in dexonline daca nu te-ai prins pana acum.


jeorj scrie:si apropo de aceasta "ciuperca alba" sa stii ca aceasta ciuperca este responsabila de cele mai multe decese provocate de ciuperci. printre altele si ca a fost confundata cu unele ciuperci albe comestibile, confuzie datorata exact acelei culori albe pe care o au in anumite conditii.
nicuss scrie:[...], rareori alba.

Da, e adevarat ca a fost confundata uneori in varianta alba cu ciuperci comestibile, problema e ca varianta alba e rara si in majoritatea intoxicatiilor cu phalloides e confundata cu specii colorate. Chiar si pe pagina ta ciuperca are palaria colorata in majoritatea pozelor, versiunile complet albe trebuie sa le cauti cu lumanarea. Ca sa nu mai zici ca exprim opinii personale iti citez direct dintr-un tratat de toxicologie scris in colaborare de medici din SUA, Germania, Franta si Australia: "A. phalloides also has a white subspecies, A. phalloides var. verna, which is rare[...] In Europe A. phalloides may be confused with Russula cyanoxantha, Russula virescens, Tricholoma flavovirens, and different species of Agaricus". Primele trei n-au nici una palaria alba, iar Agaricus contine o multime de variante de maroniu/galbui, plus alb.


jeorj scrie:pe de alta parte, ai habar cat de diferite sunt denumirile populare la ciuperci in general, de la o regiune la alta?

Sunt la curent cu faptul ca in Romania denumirile populare nu au practic nici o asociere cu o anume specie in particular, ci sunt folosite aiurea care cum a auzit in piata. Iar asta este exact motivul pentru care sunt indignat ca un doctor ia denumirea populara pentru cea mai consumata ciuperca (champinioane) si o promoveaza petru cea mai otravitoare specie. Peste tot unde am gasit A. phalloides descrisa in romaneste singura denumirea populara data este de "buretele viperei", nicaieri nu am mai vazut "ciuperca alba". Domnul doctor putea sa scrie de exemplu ca "A. phalloides e denumita popular buretele viperei, iar rareori ciuperca alba", ceea ce ar fi fost mult mai responsabil si nu ar fi creeat impresia gresita ca phalloides e intotdeauna alba.


jeorj scrie:daca ai rabdare sa citesti articolul complet clic aici

Sa inteleg ca stiinta ta se limiteaza la ce scrie lumea pe forumuri? Sunt impresionat! De fapt gresesc, trebuie sa includ si gugal de unde evident ai gasit articolul de pe pagina precedenta (cuvintele care le-ai cautat in google - amanita verna ciuperci - au fost copiate in link-ul dat de tine).


jeorj scrie:are si gugalul partile lui proaste. permite idiotilor sa faca pe desteptii

Cat se poate de adevarat, autorul afirmatiei de mai sus fiind aparent un prim exemplu.
nicuss
Junior Member
 
Mesaje: 12
Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
Localitate: departe

Mesajde nicuss » Lun Sep 04, 2006 11:02 pm

Gaga, misto reteta, doua intrebari insa:
1. ce-i aia "anghinare"? presupun ca sunt bucatile mai mari din prima poza, dar nu-mi pot da seama ce sunt
2. ai zis ca ai pus un strop de uischi... ai incercat vreodata sa-i dai foc sa faci flambe? eu am incercat cu niste coniac, dar n-am avut mare success, cred ca mi-a luat prea mult pana am scos chibriturile si s-a evaporat tot, pe cand am pus chibritu' n-a luat foc nimic ci s-a stins chibritu' imediat de la aburi. sunt curios daca se schimba simtitor gustul cand flambezi. oricum, daca n-ai mai facut treaba asta ai grija, ca alcoolul e foarte flamabi si daca dai pe tine sau daca ia foc ce e-n sticla e probabil nasol.
nicuss
Junior Member
 
Mesaje: 12
Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
Localitate: departe

Mesajde gaga » Mar Sep 05, 2006 10:12 am

nicuss, anghinarea este o buruiana, mai exact un mugure de ciuline care se mananca de zor prin italia, franta si nu numai.

eu am avut-o conservata deci gata curatata.
ea arata asa la cumparare:

http://www.donnapatrizia.it/dbase/Ricette/img/carciofi.jpg

se curata cam de toate frunzele si se rade codita, dintr-un ciuline ramane mai putin de o treime ce se poate manca. arata cam asa:

http://www.alpes.it/confezioni/Catalogo-Carciofi-Romana.jpg

nu am vazut in stare proaspata pe aici dar nici nu imi doresc, e greu de curatat, are nevoie de tratament special pt ca oxideaza imediat, prefer conserva.

la reteta de mai sus nu cred ca se preta o flambare pe care am incercat-o dar care cere temperaturi ridicate la preparare si o tigaie din orice altceva decat ce am folosit eu: teflon.

si nu va mai certati va rog.
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde gaga » Mar Sep 05, 2006 3:06 pm

inca o treaba din productia personala a d-lui pacha care mi-a fost cadorisita:

galbiori in sos alb a la gaga

galbiorii de la pachone i-am pus la inmuiat in apa clocotita. nu am tinut seama de aroma foaarte puternica desi mi s-a atras atentia asa ca sosul a iesit nitel cam concentrat dar am scuze: nu am mai mancat galbiori pana azi.

in ulei de hribi (facut de je mai de mult) si unt am calit nitel usturoi si faina.

apoi am procedat ca la ciulama subtziind sosul cu: vin alb sec, smantana grasa, zeama de la galbiori (am mai pus si nitel lapte).

am mai ras si nitel parmezan si da-i si amesteca, si da-i si amesteca ...
la final am pus galbiorii, am mai lasat sa se cunoasca si am servit alaturi de o garnitura simpla: paste trase in unt.

fireste ca nu am uitat sarea si piperul aferente, am uitat doar sa va zic de ele.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde nicuss » Mie Sep 06, 2006 5:40 am

gaga scrie:nicuss, anghinarea este o buruiana, mai exact un mugure de ciuline care se mananca de zor prin italia, franta si nu numai.

Ok, merci. Am recunoscut-o imediat cand am vazut poza si-mi place mult pe pizza. Nu stiam ca-i zice anghinare pe romaneste, suna mai degraba a ceva italiana adaptata.
nicuss
Junior Member
 
Mesaje: 12
Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
Localitate: departe

Mesajde pacha » Mie Noi 29, 2006 12:35 pm

Si dupa cum imi amintesc ultimele doua S-Dfui la munte.Si acu la ultima iesire desi aveam o jena groaznica(guta) la picior am iesit la o scurta vanatoare de ciupi.
Evident ca am prins oarece pastravi de fag.
Aveam in cuptor tava cu pui pus la copt asa incat am aruncat in tava si cateva palarii.
In grasimea aceea(era un pui localnic) a iesit o minunatie.Restul l-am facut "pane".A fost bataie.
A doua zi cu aceiasi durere am mai cules o tura pe care am adus-o la cluj si am facut o tocanita simpla;ciupercile,ceapa,gogosar(din congelator)un fir de patrujel,sare,piper(cu zgarcenie).Mama ce bune au iesit!Se simtea in toata plenitudinea aroma de pastrav.Grozav.
Dupa ce descarc pozele le voi afisa caci va dati seama ca m-am tras in poza cu ele.:)
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde jeorj » Mie Noi 29, 2006 2:57 pm

pacha, macar ai pescuit multi pastravi?
io anu asta inca nu am vazut pleurotusi in natura. da oricum mi-ai facut pofta si pana la proxima ocazie cand dau de ceva fagi ciupercari creca o sa ma aprovizionez din magazin.:(
din pacate anu asta nu am facut iesirea traditionala din octombrie in cozia. acolo am vazut cea mai mare palarie de pleurotus. patru felii or fost de vreo 3 kg. le-am gasit pe un fag putred dar care inca era in picioare. o trebuit sa ma catar la vreo 4 metri inaltime pe copac si sa smulg ciumbercile cu scoarta pomului cu tot ca ierau congelate. dar o fost perfect conservate:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde pacha » Joi Noi 30, 2006 10:48 am

Iti dai seama ca a trebuit sa-mi fac scula de 4 m ca sa-i pot da jos.
Asa palarii mari(ca ale tale) nu am gasit niciodata.Am gasit acum cativa ani pe un trunchi de brad ceva interesant(voi pune o foto)si mare.Din pacate zona a fost rasa de catre taietorii de lemne in cadrul miscarii "tzarii cat mai mult lemn".Ciuperca respectiva nu am identificat-o in nici o carte.
Am facut-o "pane" si muratura,si acum saliveaza prietenii cand isi aduc aminte de ea.
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde Invincible » Sâm Iul 18, 2009 8:38 pm

aaaa... si cand ma bucuram si eo ca le-am dat muntenilor peste nas in sensu c-avem si noi tuica de pruna, ca pusara oltenii de-si facura livezi de prun, iete, scoasara ciuperca din maneca.
cat am stat eu prin muntii Aninei, am prins gustul ciupercilor. Nu stiam cum se cheama da stiam care-s comestibile si care nu. Toamna, cand ma-ntorceam din vacanta din Oltenia mergeam cu prietenii bastinasi prin padure, la cules de ghebe. Mai mare dragul sa le culegi. parca ma vad venind acasa cu plasa plina si cu bluza de trening inodata la maneci... Cineva zicea ca-s comestibile ciupercile ciupite de melci sau pasari.
O data am gasit o ciuperca alba a carei palarie era mai mare decat capul meu. Minune mare!
De cand am plecat de tot de la munte, in Oltenia, n-am mai vazut ciuperci. Intr-o zi, aflandu-ma in curte la varu-meu (al cu ziarele, de care va povestii mai ieri) am vazut niste ciuperci asemanatoare cu aceea mare, gasita in Anina. Erau crescute langa o gramada de balegar. I-am zis sa mi le dea si mi le-a dat. Ceva saptamani mai tarziu rasarisera altele. i le-am cerut si pe-alea si n-a vrut sa imi mai dea :D:.

memetShol scrie:bre la mama la tara padurea e plina de niste cimperci pe care lumea le denumeste intr-un mod fuarte metaforic :" pula calului". denumirea e data de forma ciumpercii care la inceput are cuada fuarte lunga si palaria in forma de cap de pula... la maturitate palaria ajunge chiar de marimea unei farfurii babane.

asta e pula calului, memetule?
http://www.youtube.com/watch?v=2vxWhrZt8S8
http://www.youtube.com/watch?v=fEd9SMgaJX0&NR=1

Acu, prin primavara, ma gandeam sa fac o ciupercarie. Am planul asta in minte de multi ani dar de fiecare data m-am luat cu altceva. Mai este si greu de facut compostul ala... cere balega de cal care nu prea e, cere sa stai pe langa el cat fermenteaza, sa-l uzi, sa-l intorci. asa spune cartea. Eu intentionez sa cultiv agaricus bisporus. Imi plac tare mult si arata super -parca pleznesc de sanatate. [color="Blue"]Ia uitati-va aici[/color]. mai mare dragul sa le vezi :D
Mie-mi plac ciupercile cu sos alb. asa-s de bune c-as manca non stop.:da:

Nea Paca, ceva nou?



Ce fac astia la inceputul [color="Blue"]filmuletului[/color]? ceai de ciuperci? :D:
Imagine Imagine Imagine
Avatar utilizator
Invincible
 
Mesaje: 2145
Membru din: Lun Iun 19, 2006 11:00 pm

Mesajde helga » Sâm Iul 18, 2009 10:09 pm

nu, nu-i aia din filmulet (tui iutubu si calculatoru cu l-o facut).

cauta tu rogu-te Phallus impudicus. aia-i pula calului de care zici tu. din cate tin minte e comestibila doar cand e tanara, da poate gresesc. dupa aia pute rau.

vezi ca erau la nush ce supermarket minisere cu micelii de champinioane. erau niste tavite mici pe care le puteai pune pe balcon, sau undeva in casa si-ti cresteau ciupercile daca ai grija sa le uzi. asta daca vrei sa cresti doar cateva, ca sa te lauzi ca-s crescute de tine.


ciuperca aia gasita langa balegar era tot champinion, da de balegar. is doua feluri. acu cateva zile am vazut o ceata mare de champinioane (agaricus campestris) pe un deal, langa drum, da n-am putut sa oprim pentru cules...

cand lucra baietu ca bucatar le aduceau nushce ciuperci (cred ca tot champinioane) in butoaie cu apa. era albe de tot si lucioase. nici nu le curatau. habar n-am cum se cresc alea.
helga
 
Mesaje: 305
Membru din: Mie Mai 07, 2008 11:00 pm

Mesajde Invincible » Sâm Iul 18, 2009 10:21 pm

Ahahahaha.. parca e vibrator:D: Eu am vazut ca si astea seamana si-am zis ca astea or fi. Memete, de-astea ai mancat mah?! :D:


Ar fi misto sa cumpar compost de-a gata de undeva... As vrea sa cultiv pentru inceput o suprafata de 4 m2, sa vad cum merge treaba...
Dar nu stii cum se obtine miceliul ala?
Eu stiu de la scoala ca ciupercile se inmultesc prin spori, cand li se deschide palarie. ce procedeu folosesc de capteaza sporii aia?
Imagine Imagine Imagine
Avatar utilizator
Invincible
 
Mesaje: 2145
Membru din: Lun Iun 19, 2006 11:00 pm

Mesajde helga » Sâm Iul 18, 2009 10:32 pm

ca sa captezi sporii cauti ciuperca batrana, o iei intr-o punga si o scuturi bine acolo. da nus daca reusesti sa creezi tu conditiile optime ca sa-ti creasca ciuperca din spori.

ciupercile nu-s plante "adevarate", n-au radacina, tulpina sau frunze. toata ciuperca ii o tesatura. atzele din tesatura se numesc hife. si tesatura se numeste miceliu. in partea superioara a ciupercii (picior, palarie), tesatura e mai groasa. aceeasi tesatura dar mai laxa formeaza "radacina" ciupercii. ca sa faci rost de miceliu, iei o ciuperca de pe camp cu pamant cu tot. "radacina" aia se tot extinde si din ea cresc mai multe ciuperci daca au conditii bune.

cam ca si cand ai pune o crenguta dintr-o planta sa faca radacina, atat ca aici pui "radacina" sa faca ciuperci. io zic ca-i mai sigur decat cu spori.



(n-am incercat nicidata sa vad daca imi creste ciuperca si daca pun o bucata de palarie pe pamant umed...trebuie sa incerc. cred ca se poate.)
helga
 
Mesaje: 305
Membru din: Mie Mai 07, 2008 11:00 pm

Mesajde Invincible » Sâm Iul 18, 2009 10:39 pm

a... ma gandeam sa iau niste ciperci tinerele, inca "virgine". le iau, le usuc si le bag in pamant. Ar merge? sau miceliul trebuie sa fie viu?
Imagine Imagine Imagine
Avatar utilizator
Invincible
 
Mesaje: 2145
Membru din: Lun Iun 19, 2006 11:00 pm

Mesajde helga » Dum Iul 19, 2009 11:27 am

nu stiu... eu cred ca trebuie sa fie viu, dar incearca.
helga
 
Mesaje: 305
Membru din: Mie Mai 07, 2008 11:00 pm

Mesajde pacha » Dum Iul 19, 2009 5:46 pm

nici una din poze nu arata o "pula calului" :))

de fapt e vorba de "palaria sarpelui" sau "piciorul caprioarei".

oa sa caut prin pozele mele sa gasesc una de aceea.sunt grozave "pane". atunci proaspet culese. prapad!
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde helga » Dum Iul 19, 2009 8:58 pm

http://en.wikipedia.org/wiki/Phallus_impudicus

asta e pula calului aia de care ziceam eu. nu pot vedea ce poze ati pus ca nu merge calculatoru.
helga
 
Mesaje: 305
Membru din: Mie Mai 07, 2008 11:00 pm

Mesajde anjin-san » Dum Iul 19, 2009 9:00 pm

da helga ne-ai zis ca ai calk nou :D
Avatar utilizator
anjin-san
 
Mesaje: 1045
Membru din: Lun Iun 22, 2009 11:00 pm

Mesajde Invincible » Dum Iul 19, 2009 9:04 pm

pacha scrie:nici una din poze nu arata o "pula calului"

inseamna ca mata ai fi gasit pula magarului daca nu seamana ~p
Imagine Imagine Imagine
Avatar utilizator
Invincible
 
Mesaje: 2145
Membru din: Lun Iun 19, 2006 11:00 pm

Mesajde helga » Lun Iul 20, 2009 8:29 am

anjin-san scrie:da helga ne-ai zis ca ai calk nou :D


o suportat doua mozile deschise.:D
helga
 
Mesaje: 305
Membru din: Mie Mai 07, 2008 11:00 pm

Mesajde eliana » Lun Iul 20, 2009 8:32 am

elgu, depanare de la distanta, mai greu:D

da incercam. cauta-ma pe IM, poate vedem ce-i cu el. :*
Avatar utilizator
eliana
Administrator
 
Mesaje: 1939
Membru din: Dum Iun 14, 2009 11:00 pm
Custom user title: αλαξανδρα

Mesajde pacha » Lun Iul 20, 2009 10:49 am

mah helga,puturosenia aceea de falus nu se manaca mah ca pute ca dracu.nici tanara. legenda zice ca atunci cand e in stadiul "ou",adeca chiar la inceput. da io nu stiu pe nimeni care sa fi incercat. tu stii? :)

apai "pula calului" se zice la lepiota procera mah.
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde Invincible » Lun Iul 20, 2009 11:01 am

Memetu stie. du-te prin shantzul din dreptul Merlucului sa Mocofaniei, tage-i 2-3 greble pe coaja, sa se desmeticeasca din mahmureala si intreaba-l.
Imagine Imagine Imagine
Avatar utilizator
Invincible
 
Mesaje: 2145
Membru din: Lun Iun 19, 2006 11:00 pm

Anterior

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator