Manastire-ntr-un ciuperc ghici picioare ce-i !

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde sin ella » Joi Aug 03, 2006 11:20 am

de fapt ai dreptate, nu-s rai, dar nu-mi plac mie ciupercile astea care se intind in farfurie, bleah.

ciuperci asortate pot sa cumpar si eu aici (congelate). am cumparat odata si le-am facut cu sos de smantana. nu m-au dat peste cap. nu mai cumpar. uscate n-am cumparat niciodata.

oitzele sunt delicioase mai ales cand sunt mici. unchiul meu e ciupercar si cand eram copii mai mergeam la cules de ciuperci si prajeam oite (si raci) pe jaratec. ce vremuri, domle :plans:

edit: ~p~p~p, gaga, zi drept: asa-i c-ai consumat ceva azi :zambet:? acu tre sa vin repede cu uscatorul de par ca mi-a sarit cafeaua pe tastatura la "poputzaine" ~p. nu-i de inteles nik, era numai pentru poza.
............................
sin ella
 
Mesaje: 2033
Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
Localitate: pe alt forum

Mesajde gaga » Joi Aug 03, 2006 11:40 am

gaga, zi drept: asa-i c-ai consumat ceva azi ?


o bere si trei sferturi ca un sfert mi s-a dus si mie pe tastatura citind povestirea culinara (pe alt forum) a unei gagici care facea un aluat, pune "faina" care se afla pe masa, amesteca, amesteca, din ce in ce mai greu, apare barbasu si intreaba: "unde e ipsosu de pe masa?" ~p
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde jeorj » Dum Aug 06, 2006 3:32 pm

ieri si azi am consumat neste galbiori pe care i-am confiscat fara aprobare de pe mosia lui pacha. din pacate reteta o fost mult prea simpla pe motiv ca un caine care o reusit sa se ascunda mai bine de 24 de ore de privirea mea vigilenta, o reusit sa imi manance slanina si painea si inca niste alte ingrediente strict necesare.
deci reteta o fost cam asa: niste margarina topita in tigaie, ciupercile deasupra lasate pana scade suficient zeama lor, apoi adaugate niste rosii si lasate pana se fierb, lucru din pacate imposibil in cazu meu, din motiv de ploaia ce-o inceput si penuria de lemne ca mi-o fost lene sa aduc mai multe lemne. oricum erau numai lemne ude.
peste ciuperci am adaugat niste branza topita si niste rest de pateu de ficat, si niste sare. se poate consuma fara paine, calda sau rece. mai ales in caz de necesitate:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde pacha » Lun Aug 07, 2006 1:55 pm

Ce caine bre?nu sunt caini pe-o raza de 7 km pe-acolo.Dr sunt ursi,rasi si lupi.
Unde ai pus cortul?langa cuibul de vipere de langa cascada?
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde jeorj » Lun Aug 07, 2006 2:30 pm

nu stiu nea pacha cine o luat cu grija de supt prelata cortului punga cu ce mai aveam eu de mancare. cert este ca o disparut doar painea si slanina. adica conservele, rosiile si cartofii or ramas la locul lor in punga.
si da, am campat langa cascada cu vipere.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde sin ella » Joi Aug 10, 2006 9:21 am

ieri am cumparat niste ciuperci care seamana foarte bine cu shampinioanele, dar sunt mult mai mari (cam cat un CD) si au un piciorus scurt. Bella Gomba se numesc si erau din Olanda. pe google am gasit o singura poza. le-am fript, dar cred ca merg foarte bine pane sau umplute.

ati auzit de ele?
............................
sin ella
 
Mesaje: 2033
Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
Localitate: pe alt forum

Mesajde gaga » Joi Aug 10, 2006 9:26 am

io n-am auzit dar sa asteptam sa apara baietii ca ei sunt experti la .... ciuperci ~p~p
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde jeorj » Joi Aug 10, 2006 7:04 pm

la chestii olandeze nu ma bag ca astia sunt cam ciudati de felu lor:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde pacha » Vin Aug 11, 2006 8:05 am

E vorba de champignioane (ogm):)

Serios vorbind,champignioanele de camp ajung sa fie si cat o tigae de mari.
In lipsa unei poze nu pot decat sa cred ca sunt bune.
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde gaga » Vin Aug 11, 2006 8:13 am

v-am zis io ca baetzii sunt experti la ciuperci?~p~p
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde paiacec » Dum Aug 13, 2006 8:11 am

neajorgica scrie:mai egzista o specie de lactarius,(unele ciuperci care lasa un lapte cand le atingi) care sunt foarte piscacioase, si spun asta din proprie experienta care sun mai rosiatice


Bre neajorgica, io din cate tzin minte, la buretele ala, in denumire populara ii zice Painea Padurii shi nu e deloc toxica!Cand eram mai mic chiar am mancat asha ceva shi mi s-a parut buna!Deci se mananca pe moment atuncisha cand o culegi.Atentzie sa nu dai cu "lapte" d-ala d-al ei pe la oichi! E jale mare!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
Avatar utilizator
paiacec
 
Mesaje: 4901
Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm

Mesajde pacha » Dum Aug 13, 2006 10:09 am

Lactarius care este pe la noi este de doua feluri.:)
1.Iutarul-burete piscacios-la taierea piciorului curge un 'lapte alb',piscacios.Se haleste doar palaria si e bun al naibii.Rece este amaruie da lui neica-i place.
2.Rascovi,lactarius deliciosus(unii zic ca nu e asta),lasa un lapte portocaliu care repede se face verde.E grozava fripta in ulei,o aroma delicata si placuta.
3.Seamana cu rascovul dar sucul ramane porticaliu si si ciuperca e mai portoicalie.Nu am intalnit-o niciodata.
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde Djinn » Dum Aug 13, 2006 10:58 am

imi cer scuze daca s-a mai intrebat: ciumpercile se pot manca si crude? champignoanele stiu sigur ca da, dar altele? (ca tot zicea paiacu de ciumperca aia care se mananca imediat...)
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Avatar utilizator
Djinn
 
Mesaje: 4332
Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am

Mesajde Necko » Dum Aug 13, 2006 11:47 am

zicetz ca da ! zicetz ca da ! ca io le maninc crude. nu mai apuc sa fac nica din ele. ca sa iasa ceva mincarica totusi, trebuie sa iau cantitate dubla de ciumperci. ma refer la champignoanele alea frumoase, albe si rotunde si carnoase ... mniam !
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
Avatar utilizator
Necko
 
Mesaje: 4348
Membru din: Dum Noi 09, 2003 12:00 am

Mesajde paiacec » Dum Aug 13, 2006 2:31 pm

Deci crude se mananca din cate shtiu io:
- vineciorii
- painea padurii

Totushi, pentru orice inlaturare de pericol, este bine sa le trecetzi prin ceva temperaturi inainte de consumare: coacere, fierbere, frigere etc.
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
Avatar utilizator
paiacec
 
Mesaje: 4901
Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm

Mesajde pacha » Lun Aug 14, 2006 9:42 am

In principiu da.Dar sunt si neamuri care trebuie musai fierte.
Crude sunt bune in salata.Exista un neam rosu translucid(acum imi scapa numele)care obisnuiesc sa il pun in salata.Mai spre sfarsitul verii apare.
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde nicuss » Lun Aug 14, 2006 3:10 pm

Problema cu mancatul ciupercilor crude sunt doua:
1. Sunt foarte greu de digerat, deci un pic in salata e ok, dar mancad foarte multe riscam sa facem indigestie
2. Multe din ciumpercile otravitoare sunt mult mai otravitoare in stare cruda, asa ca daca incurcam borcanele vreodata si pe deasupra le mancam si crude o sa fie cam nashpa rau de tot.
nicuss
Junior Member
 
Mesaje: 12
Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
Localitate: departe

Mesajde pacha » Sâm Aug 26, 2006 11:10 am

Apropo de digerat.Imi povestea un biolog ,mai anul trecut, ca de fapt organismul nostru nu este in stare sa desfaca celula ciupercii si o elimina cum o inghite.Ceea ce simtim noi e aroma si placerea de a o mesteca.Nu m-am gandit da-l intreb cum e cu otravitul,dar il mai intalnesc.
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde nicuss » Dum Aug 27, 2006 7:32 pm

Din ce am citit eu majoritatea sunt partial digerabile daca sunt gatite, iar unele sunt indigerabile asa cum ai spus. Dar in stare cruda majoritatea sunt indigerabile. Ca sa otravesti nu-i nevoie sa digeri proteinele/etc insa, e suficient ca organismul sa absoarba toxinele din ciuperca, ceea ce probabil se intampla intotdeauna (daca n-ar fi absorbite ar fi inofensive si nu s-ar chema toxine).
nicuss
Junior Member
 
Mesaje: 12
Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
Localitate: departe

Mesajde jeorj » Lun Aug 28, 2006 1:12 pm

nicuss scrie:Ca sa otravesti nu-i nevoie sa digeri proteinele/etc insa, e suficient ca organismul sa absoarba toxinele din ciuperca, ceea ce probabil se intampla intotdeauna (daca n-ar fi absorbite ar fi inofensive si nu s-ar chema toxine).
foarte interesant
dexonline scrie:DIGí‰STIE s.f. (Fiziol.) Totalitatea proceselor de transformare a alimentelor in aparatul digestiv pentru a putea fi asimilate de organism.
deci nu am inteles care e treaba. adica se digera sau nu ciupercile alea pentru a nu fi toxice?

si in alta ordine de idei, m-ai bagat intr-o dilema existentiala: oare sa mananc ciuperci fierte pentru ca majoritatea sunt comestibile, sau sa nu mananc ciuperci nefierte pentru ca majoritatea nu sunt comestibile? aceasta e intrebarea. deci .......mda, nu stiu:D adica din punct de vedere statistic, exista doo optiuni. cu o marja de aproximativ cinzeci procente fiecare. mori, sau nu.

si acum serios.
mai nicuss, tinand cont ca e vorba de un subforum cu specific culinar, adica chestii care se mananca si care sa iti si faca placere, nu te apuca sa scrii cu aproximatie ca poti sa te intoxici cu aproximativ o minoritate de ciuperci sau nu, tinand cont de ceea ce aproximativ ai citit, ca s-ar putea ca unii (sau chiar tu) sa moara aproximativ din cauza unor rotunjiri de cifre aparent nesemnificative. adica ai scris atatea aberatii in doua posturi cati altii intr-o mie, asa ca daca tot ai o asemenea calitate mai bine te bagi pe subforumu de aberatii, unde crezi tu ca ti se potriveste mai bine, si lasa balta mancarurile periculoase.

parerea mea:D




si pentru restu lumii
paiacec:la buretele ala, in denumire populara ii zice Painea Padurii
li se mai zice si laptuci. dar nu. nu era dinala si o fost chiar naspa la gust si la piscaciune. poate o fi fost comestibil dar nu am mai fost curios sa il si diger:D ca de ala credeam si io ca-i doar ca in loc de suc rosu iesea unu alb, iar ciumperca era portocaliu catre ocru ca si culoare

Djin: ciumpercile se pot manca si crude? sunt mai multe specii ce se pot manca crude decat cele enumerate pana acum, dar oricum depinde de stomac. (si de ficat:D). de asemenea unele ciuperci devin toxice in combinatie cu alcoolul. multe ciuperci contin niste toxine(nu intru in amanunte ca nu le tin minte) care prin fierbere, sau prin incalzirea la peste opzeci de grade se descompun in substante inocente, adica nepericuloase. de aia e preferabil, pentru un plus de siguranta, ca atunci cand faci o tocana cu mai multe tipuri de ciuperci sa le fierbi(prajesti, coci....)
da daca ai parte de exemplu de una bucatica de amanita phaloides in salata lu nicuss, va anunt ca astea sunt de unica folosinta oricat ai fierbeo sau preparao. adica a doua oara nu stiu daca mai apuci.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde nicuss » Mie Aug 30, 2006 10:45 pm

Jeorj, cred ca nu prea ai inteles nimic din ce-am scris, poate citesti mai atent. In primul post ma refeream la "mancatul ciupercilol comestibile crude"; nu am precizat "comestibile" fiindca nu mi-am inchipuit ca cineva ar incerca sa le manance pe cele otravitoare in stare cruda.

In al doile rand, definitia digestiei care ai reprodus-o e rezonabila, dar induce in eroare in cazul nostru. Organismul digera alimentele pentru a putea asimila mai usor substantele de care are nevoie (proteine, vitamine, etc). Organismul nu a dezvoltat nici un mecanism pentru asimilarea toxinelor insa, fiindca evident nu are nevoie de ele. Deci o ciuperca poate fi indigerabila din punct de vedere culinar dar asta nu afecteaza in nici un fel asimilarea toxinelor, care foloseste alte mecanisme.

Substantele toxice (in general) pot fi asimilate de organism direct prin piele ca in cazul dimetil-mercur ([url]en.wikipedia.org/wiki/Karen_Wetterhahn[/url]), prin plamani in cazul gazelor toxice, sau prin intestin in cazul in care inghitim otravuri, fara sa fie "digerate" insa. In multe cazuri toxinele ajung in sange pur si simplu prin difuzie.

Inapoi la ciupercile noastre, motivul pentru care am spus ca sunt "indigerabile" in stare cruda este urmatorul: ciupercile contin o cantitate mare de proteine (comparativ cu alte alimente), dar proteinele respective sunt de asa natura ca organismul nu le poate asimila nici dupa ce trec prin aparatul digestiv. Probabil sub 10% din proteinele ciupercii sunt asimilate daca le mancam crude. Daca le gatim insa, proteinele respective se schimba si devin mult mai usor asimilabile, procentul absorbit crescand probabil la 50% sau mai mult, functie de specie.

Deci poate mai citesti odata ce am scris mai sus. Ca sa reformulez, ciupercile comestibile pot fi consumate in stare cruda si cantitati mici dar nu e recomandabil din 3 motive:
1. Nu sunt hranitoare, organismul neputand asimila proteinele din ciuperci crude
2. In cantitati mari chiar si ciupercile comestibile pot provoca indigestie alimentara (a nu se confunda cu otravire!) din motive similare cu punctul 1
3. In stare cruda unlele ciuperci otravitoare sunt mult mai potente (indiferent daca sunt digerabile sau un), deci o otravire cu ciuperci crude e deseori mai serioasa decat otravirea cu acceasi cantitate de ciuperci gatite. Asta nu se aplica la toate speciile insa, iar in cazul Amanita ciupercile sunt la fel de mortale si crude si gatite.
nicuss
Junior Member
 
Mesaje: 12
Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
Localitate: departe

Mesajde jeorj » Joi Aug 31, 2006 8:22 am

specialist in digestie si asimilare scrie:Organismul nu a dezvoltat nici un mecanism pentru asimilarea toxinelor insa


acelasi autor scrie:Substantele toxice (in general) pot fi asimilate de organism direct prin piele ...., prin plamani in cazul gazelor toxice, sau prin intestin in cazul in care inghitim otravuri, fara sa fie "digerate" insa
deci hotaraste-te. asimileaza sau nu organismul toxinele.
deci in primu rand eu zic ca ai niste probleme cu intelegerea si folosirea unor cuvinte.
doi la mana, generalizezi pe un subiect foarte sensibil in care fiecare amanunt conteaza si poate fi fatal.
trei la picior, daca habar nu ai de ciuperci de ce te bagi pe subiectu asta?

dar ca sa nu ramai in ignoranta, macar ia si mai citeste cata ceva. de exemplu aici nu ca ar fi litera de lege dar face bine la cultura generala:D
e vorba de un document pdf. ar fi bine sa il citesti in intregime si sa il si asimilezi:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde pacha » Joi Aug 31, 2006 9:25 am

Mah,ati mancat ciuperci in ultimul timp? :)
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde jeorj » Joi Aug 31, 2006 9:57 am

eu da. am mancat in uichend niste amanita rubescens. e freo probleme? trebuie sa merg sa ma caut? :D ca am auzit ca daca mananci amanite mori. da am auzit ca si daca nu mananci tot mori. da nu se stie egzact in cat timp:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde pacha » Joi Aug 31, 2006 11:02 am

Mah,n-ai inteles nimic.Nu amanita te omoara;nevasta.~p

La subject:n-am gasit de multa vreme amanita cesareea.Miam!
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde jeorj » Joi Aug 31, 2006 11:19 am

apropo de craite. prin padis ai gasit? eu am gasit intr-un singur loc in doi ani succesivi si de atunci niciodata nicaieri altundeva. si chiar ma bucuram cand le-am gasit ca nu le cunosteau localnicii ca erau date cu picioru:D (cred ca am mai zis pe undeva chestia asta)
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde pacha » Joi Aug 31, 2006 11:57 am

Niciodata,in zona mea.
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde nicuss » Vin Sep 01, 2006 1:20 am

Imi pare rau jeorj, dar pari cam impiedicat. Iar scotand franturi de fraze din context nu te va ajuta sa pricepi mare lucru. Articolul respectiv e informativ, intr-adevar, poate ar fi bine sa il citesti. Ai vedea atunci ca pe pagina 6 spune ca ciupercile sunt greu digerabile, putand sa stea in intestin cateva zile, confirmand (cel putin partial) ce am scris mai devreme.

Cat despre toxine, am incercat sa-ti explic ca absorbtia alimentelor prin digestie si absorbtia toxinelor sunt lucruri complet diferite, folosind mecanisme diferite, iar faptul ca ciupercile sunt indigerabile (sau greu digerabile) nu le afecteaza toxicitatea asa cum ai presupus tu ca sa-ti justifici circul de pe pagina precedenta. Eu nu am sugerat nicaieri gogomania ta cum ca indigerabil ar insemna non-toxic ci chiar am afirmat opusul, poate inveti sa citesti.

Oricum, personal prefer sa ma ghidez dupa cartile de aici, scrise de oameni care stiu ce fac (inclusinv doctori), si mai putin dupa cartile in romana, scrise de "specialistii" care s-au dus la conferinta la Paris si s-au factu de rasul lumii declarand ca in Romania ciupercile comestibile au suferit mutatii genetice si acum sunt otravitoare, sau au afirmat in presa ca a fost seceta si cele comestibile s-au incrucisat cu cele otravitoare si au iesit unele otravitoare care arata ca cele comestibile.
nicuss
Junior Member
 
Mesaje: 12
Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
Localitate: departe

Mesajde jeorj » Vin Sep 01, 2006 9:43 am

pacha, craite imi povestea cineva ca o gasit foarte multe pe langa calimanesti caciulata. tu pe unde ai gasit? (daca ai gasit:D)

nicus, eu zic ca daca ai ceva de spus despre ce ciuperci ai mai mancat, si cum le-ai gatit e ok. daca nu las-o balta cu pareri de astea personale in care nu zici nimic concret. ATENTIE . bucata asta de forum se numeste Mancaruri si bauturi. Restaurante

PS. daca totusi doresti sa continuam discutia, facem un subiect de genu Ciupercuta ciup ciup ciup, pe caterinca si putem sa ne distram in liniste si pace, eventual intervine si galeria:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde nicuss » Vin Sep 01, 2006 6:58 pm

Probabil ar fi bine sa-ti urmezi propriul sfat. Debitand aberatii si punandu-le in gura altcuiva ca sa justifici un jihad personal n-au nimic de-a face cu subiectul culinar al forumului.

Si inca o chestie pentru cei care au citit articolul pdf de pe pagina precedenta, Amanita phalloides e descrisa acolo ca "popular ciuperca alba", ceea ce este incorect. Phalloides are palaria in diverse nuante de maroniu-cenusiu-verzui, rareori alba. Speciile albe (si mortale) de Amanita sunt A. verna, A. virosa, A. ocreata, A. bisporigera, si posibil altele. Deci nu va faceti ideea ca phalloides este alba, fiindca versiunea maronie (mai ales exemplarele tinere) sunt confundate uneori cu specii comune de Agaricus (de ex. Bisporus) cu consecinte tragice.

In plus, facand un google rapid dupa "ciuperca alba" a devenit evident ca asta este denumirea populara pentru alte specii, inclusiv champinioane. Deci e cam iresponsabil sa scrii despre A. phalloides ca e denumita popular "ciuperca alba", mai ales pentru un Prof. Dr. Ing.
nicuss
Junior Member
 
Mesaje: 12
Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
Localitate: departe

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron