Manastire-ntr-un ciuperc ghici picioare ce-i !

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde jeorj » Vin Iul 07, 2006 9:21 am

gaga, din tot ce ai poznat acolo nu recunosc nimic. mam uitat pe gugal dupe denumiri si nici ce am gasit pacolo nu le stiu deloc. deci pe la noi nam vazt asemenea ciumperci. cel mult pholiota alea sa fie inrudite cu ghebele, dar intr-o varianta de cultura. poate stie pacha mai multe.
cat despre impudicusu meu nu-l recunosc si basta:D

edit: nare nici o legatura pholiotele cu ghebele. o fost o impresie falsa
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde gaga » Vin Iul 07, 2006 12:01 pm

bre daca te uitz in ultima posa ie unele mici care aduce.
eniuei fura tare bune si ciudate, adica aveau gust de muratura da era in oloi.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde nicuss » Mar Iul 25, 2006 5:24 am

jeorj scrie:aseara am auzit o chestie la care cu greu m-am aptinut din hohote de ras. cineva zicea cum ca ciupercile alea cu denumirea scabroasa de phallus impudicus ar fi foarte comestibile, chiar si crude dar fara palarie ca aia pute groaznic.si pe cat posibil sa fie cat mai tinere.
persoana respectiva zicea ca o mancat nenumarate astfel de ciuperci da nu am neaparat incredere. m-am gandit sa mai caut si alte pareri cat mai pertinente asupra subiectului, inainte sa-l fac de caterinca pe omul cu pricina.


Am o carte de ciuperci in engleza foarte groasa. Uite ce scriu ei despre impudicus (numele comun este "stinkhorn"):

"Opinions on the edibility of stinkhorns range from ill-disguised disgust to idle speculation to passionate praise. The "intolerable" odor of mature specimens would seem to be enough to discourage even the most ardent and confirmed toadstool-tester from sampling them. However, the odorless stinkhorn "eggs" are considered a delicacy in parts of China and Europe, where they are pickled raw and even sold in the markets sometimes under the name "devil's eggs". ("toadstool" inseamna ciumperca necunoscuta, sau banuita otravitoare)

Deci lumea-i mare si gusturile-s multe. Nu stiu daca ai avut ocazia sa mirosi Camembert puturos frantuzesc vreodata, eu cand am incercat mi s-a taiat respiratia si era sa borasc in farfurie (toti prietenii romani au avut o reactie similara), in timp ce frantujii il considera cu atat mai gustos cu cat pute mai tare :yuk:
nicuss
Junior Member
 
Mesaje: 12
Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
Localitate: departe

Mesajde gaga » Mar Iul 25, 2006 11:41 am

nicuss, la camembert am si io problema mica (degaja amoniac) dar roquefortul sau gorgonzola si mie imi plac mai puturoase. si ciunpercile umplute cu ele sunt super (mai ales cu nitel vin in tava numai cat sa degaja umpic de aroma. na ca imi facusi pofta :)

apropos de toadstool, in carti sunt categorii de ciuperci comestibile, otravitoare si necomestibile. ceea ce nu inteleg, daca e necomestibila si neotravitoare de ce nu ar fi comestibila? :)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde nicuss » Mar Iul 25, 2006 3:37 pm

Cele necomestibile nu te omoara, dar nu pot fi consumate de obicei din cauza gustului. Pot fi atat de amare sau dezgustatoare sau uneori lemnoase ca nu se atinge nimeni de ele, deci sunt categorisite ca "necomestibile".
nicuss
Junior Member
 
Mesaje: 12
Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
Localitate: departe

Mesajde gaga » Mar Iul 25, 2006 4:13 pm

asta teoretic :)
in cartile mele e cum zici dar pe net am gasit si alte variante in care cele necomestibile sunt egale cu cele otravitoare (sau halucinogene).

probabil ca depinde de sursa.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde nicuss » Mar Iul 25, 2006 4:55 pm

Da, am si uitat de cele halucinogene. Alea sunt clasate ca necomestibile fiindca nu pot fi puse nici la otravitoare (cel putin speciile care nu contin otravuri), nici la comestibile fiindca s-ar duce lumea cu familie, copii si catzel si le-ar culege si manca fiindca scrie-n carte ca sunt "comestibile".
In toate cartile care mi-au picat in mana (in engleza) clasificarea e facuta ca otravitoare/necomestibile/comestibile, cele necomestibile fiind cele care nu te baga in spital dar nu le mananca nimeni din alte motive. Acum cei care se drogheaza de la ciupercile "magice" probabil fac parte din categoria "nimeni" fiindca in tarile civilizate e ilegal sa mananci specii halucinogene cu buna stiinta.

Teoretic cele otravitoare sunt si ele necomestibile dupa definitia dictionarului, deci poate unele surse le baga acolo. In cartile mele sunt separate insa.

[EDIT] Daca te referi la www.liis.ro/hosted/atestate/ciuperci/totul.htm ei au pus toate ciupercile otravitoare intr-o sectiune de "necomestibile" probabil din ignoranta. Toate speciile de acolo sunt considerate otravitoare (inclusiv Muscaria care e otravitoare SI halucinogena). Oricum, pagina respectiva e pe websitul unui liceu si e probabil scrisa de elevi, asa ca n-as avea prea multa incredere. De exemplu pe pagina de comestibile in poza hribului apar evident doua specii diferite (una cu porii albi, alta cu porii verzi); in poza Boletus Aereus specimenul nu prea seamana cu pozele din cartile mele (piciorul e prea lung/subtire).
nicuss
Junior Member
 
Mesaje: 12
Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
Localitate: departe

Mesajde gaga » Mar Iul 25, 2006 5:18 pm

in tarile civilizate e ilegal sa mananci specii halucinogene cu buna stiinta.


aveam scris un articol intreg pe tema asta dar l-am sters de teama sa nu ia cineva in serios cele scrise de mine in colaborare cu pijkeshu'. :D

dar o sa revin la un moment dat cu o lucrare mai bine pusa la punct care sa nu indemne oamenii sa se otraveasca.
ai carti si despre cresterea ciupercilor pe langa casa omului?
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde nicuss » Mar Iul 25, 2006 5:23 pm

gaga scrie:ai carti si despre cresterea ciupercilor pe langa casa omului?

Nu, n-am unde sa cresc si nu prea m-a interesat subiectul.
nicuss
Junior Member
 
Mesaje: 12
Membru din: Mar Iul 25, 2006 4:53 am
Localitate: departe

Mesajde gaga » Mar Iul 25, 2006 5:38 pm

Nici eu nu am unde dar aveam un amic interesat si la librarie e o poala de bani o carte de specialitate, eram curioasa.

Pe canicula asta cred ca ies sa imi iau niste ciuperci ca mi-a venit cheful :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde sin ella » Mar Iul 25, 2006 6:06 pm

sper sa ai mai mult noroc decat mine. Azi am fost sa cumpar ciuperci din astea si nu am gasit; duminica am gasit si nu am cumparat. Sper sa gasesc maine, altfel e bai. de o saptamana ma tot gandesc cum o sa prepar joi somon cu ciuperci (oare cum se numesc?) si cu frisca nebatuta si whiskey sau vin alb, poate chiar un pic de hrean si multe altele (vedem ce ne mai trece prin cap la momentul prepararii) la cuptor.
............................
sin ella
 
Mesaje: 2033
Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
Localitate: pe alt forum

Mesajde gaga » Mar Iul 25, 2006 6:08 pm

oare cum se numesc?


ciuciuletzi, galbiori, pacha stie mai bine.
sa faci pose, da?

acilea nu gasesc d'aia si fusei acu la magazin dupa ciuperci, dadui nas cu cele patruj de mii de grade de afara si am cumparat bere. c-asa e-n tenis.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde sin ella » Mar Iul 25, 2006 6:16 pm

am cumparat bere.

parca esti tata ~p~p~p~p

io aici in afara de sampinioane nu gasesc decat (din cand in cand) din astea aduse din toate colturile europei.

fac poze daca nu uit
............................
sin ella
 
Mesaje: 2033
Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
Localitate: pe alt forum

Mesajde gaga » Mar Iul 25, 2006 6:24 pm

apoi daca e p'asha io numa shanpinioane gasesc si din an in pashti pleurotus. am vazut ca la metro au si d'astea sabatice conjelate. sa te uitz cand gasesti pe eticheta de tzara de orijine te rog, de curiozitate.

la macaronia gasii funghi porcini proaspete dar costa o mica avere si sunt si pline de viermi din magazin.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde sin ella » Mar Iul 25, 2006 7:23 pm

cred ca cele pe care le-am vazut ultima data erau din Grecia si nu le-am cumparat pentru ca aveau gaurele. viermi nu am vazut dar aveau gaurele suspecte. de obicei aduc ciuperci din Polonia. am vazut si din Romania din astea, dar au niste preturi exorbitante. si din astea se gasesc aici, dar mie nu-mi plac.
............................
sin ella
 
Mesaje: 2033
Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
Localitate: pe alt forum

Mesajde gaga » Mar Iul 25, 2006 8:12 pm

poi da ca alea din romania numa la esport. is d'alea de le zice funghi porcini la macaronari si vorbiram noi de ele si costa o caleashca de bani si acolo si aici ca vin via occident.

alea de nutz plac nush ce sunt sa apara specialistii din conced.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde sin ella » Mie Iul 26, 2006 2:43 pm

am cumparat ciupercute din alea (aduse din Rusia de data asta) si m-am uitat si in dictionar. se numesc bureti galbeni. sunt aromate si un pic piscacioase. si eu m-am gandit ca s-ar putea sa fie bureti, numai ca buretii pe care ii mancam eu acasa la mine erau mult mai mari in comparatie cu astia.

maine sau poimaine reteta si poze, azi ciorbita de peste ca bors nu mai e :(.
............................
sin ella
 
Mesaje: 2033
Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
Localitate: pe alt forum

Mesajde gaga » Mie Iul 26, 2006 3:49 pm

pai buretzi sunt multi tu sinelule ... aia piscaciosi tin io minte ca sunt buretii de fag ... cred (puntepunte).

aaa mi-am amintit sa pun si io supica de azi, mercic, da' intai sa mut nenea cu cafenelele. iubi nu s-a aratat deloc??
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde sin ella » Mie Iul 26, 2006 5:21 pm

iubi nu s-a aratat deloc??

ba da. e aici la mine iubi tau. zice sa-ti transmit :wave:. sau tu de al meu vorbeai :P :zambet:? nu stiu pe unde e. l-o fi rapit flufi.

nu stiu de care-s, da-s buni. buretii. si ghebele. miam
............................
sin ella
 
Mesaje: 2033
Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
Localitate: pe alt forum

Mesajde jeorj » Mie Iul 26, 2006 10:03 pm

mah fetelor, ce dea activitatea ati avut pacilea.

deci intai sinela. in ceea ce priveste buretii, in limbaju popular romanesc, la majoritatea ciupercilor le zice bureti. de un fel sau altu. la alea galbene le zice intradevar bureti galbeni:D. da le mai zice si urechiuse, sau galbiori, sau uneori chiar ciuciuleti. da io stiu ca sunt aromati dar nu piscaciosi.
aia care pisca, care sunt albi si le mai zice si bureti iuti(lactarius piperatus), desi in anumite carti "de specialitate" sunt considerati necomestibili, la noi se consuma fara probleme prea multe. merg foarte bine prajiti pe gratar sau plita cu ceva branza, sau murati(cum cred ca am descris oarecum reteta)
mai egzista o specie de lactarius,(unele ciuperci care lasa un lapte cand le atingi) care sunt foarte piscacioase, si spun asta din proprie experienta care sun mai rosiatice si nu recomand la nimenia. se pare ca astea nu sunt comestibile din cauza asta. ca dupa un ceas dupa ce doar am gustat aveam inca pe limba gustu respectiv.

apoi gaga. buretii aia de fag sunt pleurotusii, care nu e pishkeciosi:D

shapoi nicus. intr-o carte pe romaneste:D despre ciumperci am vazut o categorisire a lor dpdv al comestibilitatii cam in 5 feluri. comestibile, toxice, mortale(din fericire destul de putine), necomestibile si neimportante. alea necomestibile fiind alea de te doare dintii de la ele sau le mananci dejaba ca nau nici un gust, iar elea neimportante ori e prea mici ori se gasesc prea putine.
cat despre miros pot sa spun ca nu ma impresioneaza asa usor. deci da, am mirosit diverse feluri de branzeturi si nu m-o "impresionat" cum o facut-o phallus impudicus.

si ca mi-am amintit:D
gaga scrie:sa imi iau niste ciuperci ca mi-a venit cheful
ai grija ce-ti doresti~p
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde gaga » Joi Iul 27, 2006 7:51 am

ai grija ce-ti doresti


bulangiule :D

da alea pishcacioase cum se cheama? erau niste conserve de la fufu sau fubu sau asa ceva, iutzari parca scria pe iei.

cautam pe net poze cu conserva da nu gasii. in schimb am gasit niste situri romanesti cu retetele "proprii" ale unora care au copiat cu nesimtire de pe net tot ce le-a picat in mana si mai si scriu: retete "garantate si incercate". altzi bulangii.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde jeorj » Joi Iul 27, 2006 10:37 pm

gaga scrie:da alea pishcacioase cum se cheama? erau niste conserve de la fufu sau fubu sau asa ceva, iutzari parca scria pe iei.
tocma am zis inainte cum le cheama pe alea piscacioase:"lactarius piperatus".si la firma ce le baga in conserva parca ii zice fofo~p nu fufu sau fubu,
si da.... le mai zice si iutzari sau bureti iutzi.

retetele "proprii" ale unora care au copiat cu nesimtire de pe net tot ce le-a picat in mana si mai si scriu: retete "garantate si incercate". altzi bulangii.
a nu se confunda ualele.
ai naibii bulanjii:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde pacha » Mar Aug 01, 2006 8:25 pm

Sin ella,intr-un post ai scris ca ai cautat galbiori si nu ai gasit iar in urmatorul ai zis ca nu-ti plac.Dupa pozele ce le-ai indicat ambele neamuri sunt galbiori.Sa le schimbe gustul
atat de mult solul pe care cresc(tara)?
Galbiorii proaspeti pot fi,eventual,foarte vag amarui.Dar sunt grozavi.In vremea asta,pe aici,se vand in nestire pe marginea drumului.Eu ii culeg personal ca-i mai ieftin :)
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde Djinn » Mar Aug 01, 2006 8:34 pm

deci va supun atentiei doo tipuri de ciumperci culese de taicameo uichendu asta si verificate de localnici ca fiind comestibile:

1. galbiori
2. vineciori (sau mai bine zis vinecior, ca-i doar unu... care avea si-un pui de limacs pe el initial, da' v-am scutit de atare priveliste :D).

ps - cu bureti de fag si alte specii d-astea de iasca n-am voie, nu? :P
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Avatar utilizator
Djinn
 
Mesaje: 4332
Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am

Mesajde gaga » Mar Aug 01, 2006 8:45 pm

no ca uitai. un sos de paste (am pus peste corzetti d'alea da' merg pe orice paste mai mult sau mai putin fainoase)

ciunperci champignoane si porcini uscate doo trei calite in unt, apoi pus lapte, gorgonzola, parmezan si zmantana, puse pe paste, presarate cu parmezan si gata ...
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde pacha » Mie Aug 02, 2006 8:36 am

Gaga ce spui tu acolo fac si eu din cand in gand.Dar pun si usturoi si ceva verdeturi.Mama,ce bune ies !

Djinn,ai in farfurie ceva galbiori un pic decelorati de soare si in cealalta pare o 'oitza",ceva din neamul Russulae.Sunt bune,cele mai bune sunt cele verzi dar trebuie mers la cules cu cosul caci sunt tare sfaramicioase.O supa de zarzavat cu orez si galbiori cu "oitze" este ceva grozav.
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde gaga » Mie Aug 02, 2006 8:54 am

Pacha man, si io am vrut sa pun numa un iz de AI da uitAI.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde sin ella » Joi Aug 03, 2006 11:00 am

Sin ella,intr-un post ai scris ca ai cautat galbiori si nu ai gasit iar in urmatorul ai zis ca nu-ti plac.


pacha, erau doua feluri diferite. aia care-mi plac sunt tari si aromati. cei care nu-mi plac sunt un pic mai inchisi la culoare si mai, nu stiu cum sa zic, mai mucilogeni asha :zambet:. desi din poze nu reiese treaba asta, poate am pus poze cu aceleasi ciuperci. caut acum aia care nu-mi plac.

astea-s: http://www.marions-kochbuch.de/index/0730.htm
............................
sin ella
 
Mesaje: 2033
Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
Localitate: pe alt forum

Mesajde pacha » Joi Aug 03, 2006 11:09 am

Astis sunt ceva neam de pleurotus.Muratura cu otet,mama ce buni sunt.Intradevar sunt mucilaginosi,dar ce buni.Mama,mama.

Am si acum o muratura de ciuperci asortate.Galbiori.vinetele(mama ce aroma).hribi,barba tapului,oitze.Pleurotusi nu,caci apar mai tarziu.Da pe astia ii pun separat.
Si asta trece !
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde gaga » Joi Aug 03, 2006 11:14 am

miemi plac siturile puse de sinela ca inteleg tot: aineklaine mit poputzaine shubler obertaim
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron