Pagina 1 din 8

Manastire-ntr-un ciuperc ghici picioare ce-i !

MesajScris: Dum Iul 11, 2004 9:12 pm
de pacha
Deoarece a inceput sezonul de cules ciuperci propun sa postati ceva idei despre cum pregatiti ciupercile .Pe masura ce apare sau aveti ceva nou va astept aici.Eu fiind mare consumator sunt gata sa-mi postez experienta.
Deoarece sunt ceva mai nou pe forum ,va rog ,sa ma atentionati daca este deja deschis ceva in acest domeniu

MesajScris: Lun Iul 12, 2004 8:59 am
de gaga
nu, nu e nimic deschis, dar frumos ar fi sa incepi cu o reteta chiar matale.


preferatele mele sunt ciupercile la cuptor, care, fara picior, sunt sarate, piparate, unse cu unt si acoperite cu roquefort. se dau la cuptor in tava cu ulei de masline si niste vin alb.

MesajScris: Lun Iul 12, 2004 1:47 pm
de paiacec
Cele mai bune ciumperci (buretzi) sunt cei ce cresc in perioada aprilie - mai,asha-zishii buretzi de prun shi de maracine.
Ciorba de buretzi de prun a la paiacec

Se ia o pereche de cizme,o plasa d-un leu shi, dupa o ploaie zdravana de primavara se iese in livada la cules de buretzi de prun(sa nu credetzi ca buretzii ashtia cresc prin pruni),care cresc prin iarba,acolo unde exista de obicei pruni .Buretzii se curatza,apoi se spala shi se dau prin mashina de tocat.
Separat,se ia o cratitza,se pune la incins pe foc,se adauga ulei,ceapa taiata solzishori.Dupa ce s-a calit ceapa,se adauga buretzii tocatzi,se amesteca putzin shi se completeaza cu apa,precum shi 1-2 morcovi datzi pe razatoare.Se lasa circa o jumate de ora la fiert,dupa care se adauga bulion de zarzare shi verdeatza.Se serveshte fierbinte!

MesajScris: Lun Iul 12, 2004 2:01 pm
de gaga
dupe reteta a la paiacec viu io sa va zic cum sa verificatzi ciupercile otravitoare daca nu aveti incredere in tarantula:

1. cand ie mancarea calda se baga o lingurita de argint in dansa, daca se inegreste e de rau.

2. daca patrunjelul presarat pe mancare se ingalbeneste iar e najpa.

3. in apa in care se foerb ciupercile se pune o ceapa taiata in doua, daca se face albastra, vanata sau neagra, ii bagati ciorba pe gat paiacecului.

MesajScris: Lun Iul 12, 2004 4:16 pm
de paiacec
Fiindca unii oameni au acasa ciumperci shi nau ce face cu ele(sau mai bine zis nu shtiu),o retzeta simpla cu ciumperci.
Lom ashea: ciumperci proaspete(tzine de aspect),un ardei gras,doi morcovi,o ceapa potrivita ca marime,verdeatza,vreo 4 catzei de usturoi,ceafa de porc,sare, piper, condimente,delikat,pasta de tomate, unt.
Ciupercile se curatza,se da cu delikat shi unt,apoi se da la coptor.Se lasa acolo pana se parpalesc.Separat,se face friptura (ceafa),precum shi sosul din ceapa shi usturoi plus pasta de tomate.
Morcovii se taie: rondele shi fashii,precum shi ardeiu gras.
Friptura se pune pe un platou,apoi se decoreaza cu ciumpercile.Se toarna sosul deja pregatit peste friptura,peste care se adauga rondelele de morcovi shi ardeiul gras.Se presara verdeatza la urma shi platoul respectiv se asheaza in mijlocul mesei.N-avetzi voie sa mancatzi decat dupa servirea velului intai,ashea,ca sa va vie apa-n gura.:D

MesajScris: Lun Iul 12, 2004 4:42 pm
de pacha
. [B]cand ie mancarea calda se baga o lingurita de argint in dansa, daca se inegreste e de rau.

2. daca patrunjelul presarat pe mancare se ingalbeneste iar e najpa.

3. in apa in care se foerb ciupercile se pune o ceapa taiata in doua, daca se face albastra, vanata sau neagra, ii bagati ciorba pe gat paiacecului[/
B].

Fals ,fals fals.(mai stiu eu cateva). Uitale si vei trai mancand ciuperci.Singura cale sigura e sa cunosti foate bine ciuperca pe care o culegi.
paiacec
despre ce ciuperci e vorba ?Mi se pare cam devreme aparitia lor si nu am vazut niciodata asa ceva.Pana astazi ma credeam tartorul ciupercilor.Te rog posteaza o descriere competenta ,o poza daca ai,o denumire in latina sa ma lamuresc.




__________________

MesajScris: Lun Iul 12, 2004 5:06 pm
de pacha
paiacec
despre ce ciuperci e vorba ?Mi se pare cam devreme aparitia lor si nu am vazut niciodata asa ceva.Pana astazi ma credeam tartorul ciupercilor.Te rog posteaza o descriere competenta ,o poza daca ai,o denumire in latina sa ma lamuresc.

MesajScris: Lun Iul 12, 2004 5:12 pm
de pacha
pentru astazi :
Hrib (clasa I) uscat aruncat odata cu ouale in tigae pentru a face o omleta.Asa ceva bun nu mai exista.Simplu

MesajScris: Lun Iul 12, 2004 6:08 pm
de Necko
pacha

vezi ca linga butonul "reply", exista butonul "edit" pe care il poti folosi in decurs de trei ore din momentul in care ai scris ceva si, foarte curind dupa aceea, doresti sa mai adaugi altceva postului tau. asta in cazul in care dupa tine nu a mai postat nimeni.

cu alte cuvinte, este impotriva regulamentului sa bagi doua posturi consecutive, daramite trei, intr-un interval mai mic de trei ore. inca mai ai timp sa concentrezi cele trei posturi de mai sus intr-un singur post.

in alta ordine de idei, interesant subiect. chiar foarte interesant.

MesajScris: Lun Iul 12, 2004 7:48 pm
de pacha
multumesc !
M-a prins exact la trei ore si am reusit sa ascund doar unul
La tine pe post de ce nu este acel buton ?

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 9:41 am
de gaga
pacha, mai poti sa ceri moderatorului sa te ajute cu botonul edit (adica mie :D sau disparutului mikoian), eu il vad tot timpul.

chestiile alea cu recunoscutul ciupercilor erau pe biroul meu intr-o revista (necko stieee) si erau la mishto la adresa tarantulei.

paiacec, cladiri d'astea industriale in care apar doo ciumperci, eu zic ca nu se pun, ca merg mai degraba la retete proprii or sumthin', aici ar merge retete in care ciuperca e vedeta.

pana la urma ciumpercile mele (champignon) le-am facut trecute printr-un aluat gros de clatite in care am mai pus ceapa verde uscata si faramitzata, sare si piper si apoi le-am prajit in ulei.

treaba de mai sus am mai facut-o mai de mult, dar cu marar in loc de ceapa si ciupercile umplute mai intai cu o crema din branza, ou si alune de padure pisate.

(paiacec, ur turn)

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 1:03 pm
de paiacec
Bine danoneeeeee!
Iaca acilea!Salata de buretzi de padure
Exact in perioada asta care este,prin padurile de fag shi stejar,cresc o multzime de specii de buretzi shi anume(cei care ii shtiu eu ca sunt comestibili):
- urechiusha babei=> nishte buretzi galbeni,foarte gustoshi
- laptoshi(buretzi iutzi) => sunt de departe cei mai buni.Denumirea de laptoshi vine de la faptul ca daca ii rupi,curge o substantza de culoarea laptelui din ei.Atentzie sa nu datzi pe la ochi cu mana,ca ustura ingrozitor.Sunt ushor de confundat cu buretzii porceshti ,asha ca, atentzie mare.
- mitarca(manatarca) sau hribul=> este un burete foarte gras shi gustos,de obicei de culoare maro inchis.Atentzie ca mai sunt shi alte specii de hribi ce bat spre culoarea grena sau galben.Aia sunt otravitori.
- vineciori => sunt un fel de ciuperci de padure(nu de poiana sau crescatorie),de culoare verde albastrui.Sunt buni shi cruzi,nu numai gatitzi.

Ei bine, daca atzi gasit astfel de specimene,se curatza bine,se spala,apoi se pun la fiert amestecatzi.Neaparat sa fie sare in apa.Dupa ce au fiert(va datzi seama dupa laptoshi ca laptele ce a curs din ei se albastreshte)se scurg,apoi se limpezesc.Separat se face un amestec de apa,sare shi otzet(exact ca la castravetzii in otzet) shi se stropesc buretzii.Se acopera shi se lasa la inabushit ceva timp,dupa care se consuma cu alte mancaruri. Pofta buna!

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 1:30 pm
de gaga
paiacec, nu uita ca la ciumpercareli eu n-am padure in jurul blocului asa ca mai subtire cu bazdaganii d'astea. de baza is shampinioanele si buretzii de crescatorie (pleurotus).

care stie cum se cheama ciupercile alea halucinogene cu care se face omleta?

alta chestie pe care o prind rar is ghebele murate. inainte era o firma "fofo" care avea din toate soiurile da' a picat in faliment probabil.

chestie buna e drobul de ciuperci facut din ciupercile oparite (orice soi), tocate, amestecate cu sare, piper, marar, patrunjel, ceapa si usturoi verde, oua, unpic de smantana si faina si copt la cuptor, fie in tava de chec fie in manta de aluat fraged.

dupa modelul asta merge facuta si o placinta cu ciuperci sau coltzunasi umplutzi cu ciuperci, fie fiertzi in supa apoi, fie prajitzi si datzi la masa cu smantana si sos de roshii.

daca imi mai amintesc va mai zic.

ah, in italia (si frantza paremi-se) au acele "funghi porcini" (cepes - in franceza) cu gust foarte puternic si ciudat, salbatice, care se prepara in mii de feluri. si ar mai fi trufele, cu aroma aia uleioasa si tare, care puse umpic in ceva de papa schimba total gustul.

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 1:39 pm
de piskeshu
Ba, da voi ati auzit de ciuperca aia care creste pe camp si care se cheama beshina calului? Io am intalnit un tip care mi-a explicat ca sunt f. bune ciupercile astea puse in borcan la murat sau gatite ca atare.

Is ciupercile alea, de scot fum cand le calci si au o forma sferica. Io nu m-am incumetat sa le consum, desi am vazut intr-o carte ca n-ar fi otravitoare.

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 2:08 pm
de paiacec
Danone,din mushroamele alea(pleurotus),oricum ai da-o,retzetele seamana intre ele,fie ca adaugi cate ceva la fiecare retzeta.
Ghebele insa,pot fi gatite in mai multe feluri: fie ciulama,zacusca,ciorba,tocanitza,ghebe "marinate",etc. latoamna itzi aduc un sac daca vrei(de la tzara).

Mr.P., in primul rand ca nu ii zice beshina calului ci beshina porcului,care nu este comestibila.Cine tzi-a zis asha ceva,shi-a batut joc de tine!
Poate ai vrut sa zici nana calului,care deasemeni nu este comestibila.Seamana foarte bine cu ciumpercile de camp,numai ca piciorul este mai inalt,shi dupa ce le rupi se inroshesc pe partea de sub palarie.

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 2:12 pm
de gaga
zbarciogi parca le zice, da, cica se mananca, am vazut si in reviste straine in cocktailuri (combinatzii) cu alte ciuperci salbatice. numa sa nu fie specii diferite.

nu la alea se refera keshule, stiu io la care, acu rascolesc aici http://www.iatp.md/flora/text/fungi/specii/afilo/tram_gibbosa.htm

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 2:22 pm
de piskeshu
Danone ce-ai pus tu in poza, io am fumat. Ie iasca, din care se faceau chestiile alea de aprins focu pa vremuri. Daca o tai felii si o usuci o potzi fuma, are gust de placinta sau de paine prajita, parerile sunt impartite.

Cecule, nimeni nu si-a batut joc de mine, poate ca la voi ii zice bashina porcului, da te asigur ca omu cu care am povestit nu m-a combinat. Si t-am zis ca am vazut si-n cartea aia la gradu de comestibilitate ( de la 1-5) aveau 2 sau 3, adica comestibile si cat de cat gustoase.

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 2:23 pm
de paiacec
Iete ca de zbarciogi uitasem!Da nu sunt aia danone!Zbarciogii sunt un fel de ciupercutze da un pic mai inalte shi crapaciose.Nicidecum nu scot praf cand calci pe ele!
Era sa uit: laptoshii sunt nemaipomenitzi pe gratar,sau direct pe jar,presaratzi cu umpic de sare!

Edit: treaba ta Mr.P.,io nu maninc ashea ceva.Buretzii aia din poza nu sunt iasca bre, ci pastravishi sunt comestibili.In iasca itzi rupi dintzii.

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 2:30 pm
de piskeshu
Laptosii ( daca te referi la buretzii iutzi) sunt dupa parerea mea cei mai buni asa:
Se culeg cu coada cu tot, f. important. Se pun pe plita, gratar sau in tigaie cu un pic de ulei, dar cu coada in sus. Se prajesc fo 15 min , timp in care amareala si usturimea urca in coada. Se iau de pe plita se taie coada pe la baza palariei, se arunca coada, iar palariile se pun pe partea care nu s-a prajit pana cand se prajesc bine. Dupa taierea cozii se sareaza locu unde a fost coada. Delicios!
Cand naiba o sa mai ajung prin paduri sa mai mananc asa ceva? ;P

Edit: ba tata pastravu ( de fag ) ie denumirea populara pt. pleurotus ( exista si mai albi si mai vinetzi ), iar buretii lu Dana semanau mai mult a iasca decat a pleurotus.

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 2:34 pm
de gaga
aia sunt varaza de paiacec, iote ca iam gasit

http://www.liis.ro/hosted/atestate/ciuperci/comestibile.htm

doo feluri, Morchella conica - Zbarciogul tuguiat si Lepiota rhacodes aia sunt abar nai, tzam zis sa nu te mai iei cu mine ca-ti faci rau singur :j

p.s. aci bashina porcului ii zice la papadie cand e galbena :p

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 2:41 pm
de piskeshu
Din linku ala Danone, incearca sa faci rost de Amaniata Caesarea ( ronita, buretzi domnesti, craiesti). Iti spun io pleurotus si sampinioanele nici nu put pa langa astia. is delicioshi. Vezi ca mai aduce lumea prin piete.

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 3:23 pm
de pacha
Piskesule
In Ardeal la noi i se spune besina calului.In mod exeptional poate ajunge la dimensiunea unui cap de om.Am vazut si mai mari.Au un gust deosebit si nu place tuturor.Eu o mananc pane dar se pate face un fel de mancare.Are consistenta creierului.

Zbarciogul este o ciupi grozava.Imi curg balele doar cand ma gandesc la ele.Daca a vazut cineva pe langa Cluj sa-mi dea de stire ,sa culeg si eu, caci nu am gasit de vreo 10 ani.

Iutari :le-am rupt cozile (defapt le rup cand ii culeg pentru verificare )i-am prajit intr-un pis de ulei iar la sfarsit se presara in interior brinza (merge si telemea de oaie )
Iese o chestie intr-adevar bestiala.Asta am mancat duminica seara dupa o tura de ciupercareala.

Amanita Cesareea nu am intalnit pe aici prin Ardeal.

Ghebele sunt satul de ele dar sunt foarte interesat de acea supa amintita de Paiacec

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 3:27 pm
de piskeshu
Pacha, se gaseste Amanita Cesareea in Ardeal, cel putin in Bihor, de unde ma trag io se gaseste chiar daca nu in orice padure. In schimb, io in bihor n-am vazut niciodata zbarciog, il stiam din carti numa.

Tu de unde culegi ciuperci, din Faget ? ca io n-am cules niciodata prin zona asta.

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 3:30 pm
de pacha
Duminica am fost pana in Cheile Turzii.La intoarcere ne-am oprit si in Faget .Dar aici parca trec termitele.Nu gasesc aproape nimic.Asa incat grosul il culeg in apropiere de Padis.

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 3:34 pm
de piskeshu
Si n-ai gasit ronitze in zona aia? Ma, aj veni shi io o data cu tine cand mai mergi spre Padis.

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 3:44 pm
de pacha
Plec sambata dar nu am loc caci ii duc pe ai mei la munte,dar te am in vedere,poate dau o fuga si la mijlocul saptamanii.

Cum arata ronitzele sau cum se mai numesc ?

Paiacek nu mi-ai spus nimic despre cum arata buretii de prun.Astept.

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 3:50 pm
de piskeshu
Is portocalii roscate, coada galbena si cand is mici ies ca dintr-un ou. A pus Danone pe undeva un link, daca nu-l gasesc azi ti-l dau maine.

Daca retin bine is albiciosi spre bej, buretii de prun.

MesajScris: Mie Iul 14, 2004 10:13 am
de gaga
Pí£lí£ria este ca un ou la inceput, devine apoi ca un clopot, iar la maturitate convex-planí£. Suprafata pí£lí£riei este albí£, mí£tí£soasí£, cu aspect fí£inos. La maturitate este netedí£ si uneori valuratí£. Lamelele sunt albe, apoi devin alb-rosii. Piciorul este inalt, cilindric, ingrosat spre bazí£, alb si gol in interior, este preví£zut cu un inel lat. Creste pe camp, in grí£dini si fanete, vara si toamna. Este comestibilí£ si foarte buní£.

scrie de aia a lu kesh.

http://www.liis.ro/hosted/atestate/ciuperci/comestibile.htm

uitatzi si poza.

bre voi chiar suntetzi ciupercari sadea, noroc ca-s io polivalenta :)

i-am prajit intr-un pis de ulei


~p

MesajScris: Mie Iul 14, 2004 10:30 am
de memetshot
bre la mama la tara padurea e plina de niste cimperci pe care lumea le denumeste intr-un mod fuarte metaforic :" pula calului". denumirea e data de forma ciumpercii care la inceput are cuada fuarte lunga si palaria in forma de cap de pula... la maturitate palaria ajunge chiar de marimea unei farfurii babane.
normal ca tzaranii prosti nu halesc asa ceva, ba mai mult se cruceau cand ne vedeau culegandu-le.
aceste marete ciumperci pot fi facute dupa cum urmeaza:
1. din palariile mari se fac niste jnitele supermegaextra bune
2. zacusca
3. direct pe plita cu umpic de sare
4....n etc


asara avand la dispozitie niste sampinioane am bagat vro 6 la cuptor cu cascaval si unt
si din coditele taiate marunt la care am atasat niste marar si patrunjel si oo am facut o omleta de mare exceptie.

MesajScris: Mie Iul 14, 2004 10:31 am
de eyewitness
sa intelejem ca ai mancat pula...calului? :D