Pagina 5 din 8

MesajScris: Mar Mar 14, 2006 7:41 pm
de pacha
Mai aprig e sa le alergi pe camp si prin paduri.

MesajScris: Mie Mar 15, 2006 10:49 am
de jeorj
dupa atatea precipitatii cazute din cerul gurii pe la retete proprii, mi-ati amintit cum m-am imbolnavit eu de ciuperci. prima oara cand am mancat o fost prin clasa a nooa cand eram in practica la una din uzinele patriei. o bagat la cantina fabricii champinioane dinalea mari si faine. printre muncitorii care-si dadeau coate sa ajunga mai in fata sa prinda pana nu se gata, ne-am strecurat si noi, vreo cativa pusti. prefacandune ca ne uitam duar la ele am strecurat fiecare din noi cateva prin buzunare si ne-am intors in sectie sa vedem captura. eram in sectia de acoperiri galvanice, si un muncitor de acolo ne-o invatat sa bagam ciupercile in cuptoarele de recalire dupa ce am pus pe ele niste sare.
dupa scurt timp o inceput sa razbata spre noi un miros de sa nebunesti. cand am deschis cuptorul era sa lesinam din cauza mirosului apetisant. am indraznit primul sa gust. daca pana atunci imi ploua in gura, in momentu in care ciuperca o atins glanda s-o deslantuit potopul. nici macar nu am mai putut sa le zic la colegi ca e gustuasa, din cauza ca mi se revarsau rauri in gura. Alea 5-6 bucati de caciula sterpelite din cantina so topit urgent asa ca am dat fuga sa vedem daca mai prindem. si am mai prins o tura.
o fost cel mai apetisant miros si gust pe care l-am simtit pana atunci si si deatunci pana acu.
de studiat ciupercile m-am apucat dupa o iesire la cabana sambata din fagaras. era vreme ploioasa si prin padure era covor de ciuperci mari albe si galbene de care nu stiam nimic. (pe atunci stiam duar ciuciuletii, galbiorii si sampinioanele). De ciuda ca trebe sa las pe apa sambeti atata amar de ciuperci, mi-am luat o carte si am inceput sa le studiez. am ajuns sa cunosc vreo doozeci si ceva de specii comestibile si pe cele mortale sau foarte toxice. unele le-am testat la risc, gustand putin si asteptand eventuale efecte negative. binenteles ca nu din alea care puteau fi mortale. am mers si merg pe principiul "paguba in ciuperci". adica daca egzista riscul sa fie vro ciuperca toxica printre alea de care nu sunt sigur renunt la ele fara regrete.

ps. de ezemplu alea de care zice gaga le-am testat la risc, ca nu le cunosteam, dar erau prea frumoase:D

edit: uite ca si ai nostii au de vanzare kit de pleurotus http://pleurotus.daky.ro/produse.ciuperci.htm (vezi mai in coada paginii)

MesajScris: Mie Mar 15, 2006 1:15 pm
de pacha
Mah,ultima mea idee.Asa cum pescarii au rahatul lor de emisiune la tv.,asa voi face si eu in aceasta vara o emisiune pentru ciupercari.Eu voi face filmarile si oi vedea de le cumpara cineva.

MesajScris: Mie Mar 15, 2006 2:03 pm
de jeorj
faina ideea, ma primesti si pe mine in echipa cu ceva comentarii ori poate retete ? :)
problema ie ca politica massmediei romanesti este anti chestii date pe gratis de mama natura. Adica abea asteapta vara si toamna cu ploaie ca sa mai intocsice romanu cu stiri despre cati amarati o facut indigestie de la ciumperci

da vorba ceia , incercarea moarte nare. poate gasesti vrun post de asta mai ecstremist care sa bage asa ceva.

MesajScris: Mie Mar 15, 2006 3:46 pm
de pacha
Gigiell-" Adica abea asteapta vara si toamna cu ploaie ca sa mai intocsice romanu cu stiri despre cati amarati o facut indigestie de la ciumperci"

Daca filmele se dau,vor fi o multime de intoxicati deci ar trebui sa fiu sprijinit de mass.

MesajScris: Mie Mar 15, 2006 3:52 pm
de jeorj
nu merje ca o sa-i dea oamenii in judecata ca din cauza lor sontoxicat lumea

MesajScris: Mie Mar 15, 2006 3:56 pm
de pacha
gigiele te astept la vara la cabana la ciuperci la filmari

MesajScris: Mie Mar 15, 2006 5:33 pm
de jeorj
s-a marcat. daca nu in concediu macar in weekend tot ajung.

MesajScris: Joi Mar 16, 2006 6:23 am
de kant emir
memetShol scrie:... padurea e plina de niste cimperci pe care lumea le denumeste intr-un mod fuarte metaforic :" pula calului". denumirea e data de forma ciumpercii care la inceput are cuada fuarte lunga si palaria in forma de cap de pula...

astea or fi?

MesajScris: Joi Mar 16, 2006 9:20 am
de jeorj
astea-s, si pe latineste au un nume destul de sugestiv: phallus impudicus si au si un miros de-ti muta nasu din loc. le poti simti mirosul de la zeci de metri. din cauza mirosului se aduna mustele pe ele ca pe cacat.

da tot pula calului le mai zice prin unele locuri si la parasoli(macrolepiota procera) care arata cam la fel inainte sa se deschida palaria. da astea sunt parfum:D

edit: creca de astea din urma zice memetu , la alealalte la maturizare le creste ca un fel de fustitza dantelata, dar capul ramane la fel, eventual se blegeste:D
prima poza e cu macrolepiota si a doua cu falusul la maturitate:D

manatarci

MesajScris: Mie Mai 24, 2006 4:54 pm
de cr_roxana
poate cineva sa-mi spuna de unde as putea cumpara manatarci? dar in cantitati mai mari.

MesajScris: Mie Mai 24, 2006 4:58 pm
de cr_roxana
pana de curand nu stiam nimic despre ele si am aflat ca sunt foarte cautate in strainatate, ca italienii si-au facut ciupercarii aici ,le cumpara de la oameni si le vand in partea cealalta. M-am tot uitat pe net sa vad daca e vreo ciupercarie care le vinde in Romania si nimic.

MesajScris: Mie Mai 24, 2006 5:58 pm
de pacha
Nu se cresc in ciupercarii.Cand le vine sezonul ,iulie-septembrie,in locuri bine stabilite se cumpara aceste ciuperci (hribi-Boletus...) de catre intermediari iar seara vine camionul frigorific si le ridica.Intermediarii studiaza zonele si pun satenii sa adune ciupercile pe care ei le cumpara.Afacerea e groasa de tot.

MesajScris: Mie Mai 24, 2006 6:13 pm
de gaga
au aparut uscate in metro. si hribi si manatarci.
vezi amanunte in ultimul numar din Bucataria pentru toti (cine le vinde si cat costa).

MesajScris: Joi Mai 25, 2006 10:30 am
de pacha
aleasotravitoare !

MesajScris: Vin Mai 26, 2006 3:23 pm
de jeorj
asa pacha, zile sa nu mai manance dinalea ca poate le strica bisnisu lu intermediari si se lasa de meserie, sa ne mai ramana si noua prin paduri nu sa le adune mohicanii nostri pe toate :D

MesajScris: Vin Mai 26, 2006 3:32 pm
de gaga
pacha scrie:aleasotravitoare !


Si asta trece!



[nah]

MesajScris: Dum Iun 04, 2006 10:19 am
de pacha
Uite bre un melc mare.Ca sa nu mai zici de farfurii pt. melci :)

MesajScris: Mar Iun 06, 2006 1:21 pm
de gaga
bre am vazut la teveu la un bucatar francez si am facut si eu. folosea un ulei de ii zicea el "ulei de ciuperci"

si anume. intr-o cantitate oarecare de ulei (el a zis vegetal si a pus de arahide, io am pus de mazline) arunci o mana de funghi porcini (sau melci cum le zice pacha) uscate si le pui pe foc pana incep sa dezvolte aroma (sa nu se prajeasca).

pui tot in borcan si lasi la camara cateva zile si porma il poti folosi. eh?
=======

pacha si uite ce mai facui:
supa crema de cartofi cu ciuperci.

am pus io la fiert niste cartofi, shampinioane si hribi d'aia uscati plus doua cepe si un morcov. si le-am fiert.
cateva ciupercute le-am taiat pentru decor, restul tot am pasat.

la servire am pus in canitze unt, smantana, piper proaspat macinat, supa si feliile de ciuperci si am amestecat bine. bunutz.

MesajScris: Joi Iun 08, 2006 9:55 am
de pacha
La asa ceva merge foarte bine si niste "trambita piticului".Adunata vara si uscata,se sparge un pic intre dejete si se arunca in zama.Nu se sfarma,raman consistente.Mie imi place sa le crontanesc intre dinti.
Mi-ai dat o idee.Pun si eu de-o supa deasta.Da fara smantana ca ingroasa carotidele.:)

MesajScris: Joi Iun 08, 2006 1:15 pm
de gaga
auz nene pacha, io te crez da' de unde kilu meu ciunperci d'alea? io am hribi d'ajtia via italia ca melci ca ai matale nu cresc pe langa blocu meu.
intr-o zi am gasit in ghiveci la yuka doo ciuperci da' mi-a fost teama sa le halesc.

pune si mata deoparte poate ne-om vedea si io iti aduc nishte otet balsamic si matale imi dai ciunperci, facem schimb in natura.

pies: poi daca e de ingrosat poci renunta si la unt in favoarea oloiului de mazline. da' zic io ca o lingurita de zmantana nu dauneaza asa grav sanatatii.

MesajScris: Joi Iun 08, 2006 2:38 pm
de pacha
Prietenul meu doctorul cand vine la mine:
- smantana nu,ingroasa carotidele !
- maioneza,vai,o criza de pancreatita deosebit de periculoasa.
- ciuperci?au murit oameni la noi in spital
Sotiei mele:fumati linistita si noi trebuie sa traim

Dupa o vreme;sunt nesimtit daca mai cer o portie(a treia)?

P.S.Am pentru donatii hribi,galbiori originali "Ic Ponor" uscati precum si trambita piticului.dar am mai dat cuiva si i-a aruncat deoarece sotia nu a avut curaj ai gati.
E o chestie de ...nici nu stiu cum sa zic.Si eu as avea retineri sa gatesc ciuperci uscate daruite de alcineva.Dar daca nu ai inhibitii de acest gen,cu placere caci vin cele proaspete si trebuie lichidat stocul.

MesajScris: Joi Iun 08, 2006 3:32 pm
de gaga
nu am inhibitii deci da. nu le arunca deoarece cumva vom ajunge in zona chiar daca cel mai probabil luna viituare. deci: NU LE ARUNCA!

MesajScris: Vin Iun 09, 2006 8:38 am
de jeorj
aseara am auzit o chestie la care cu greu m-am aptinut din hohote de ras. cineva zicea cum ca ciupercile alea cu denumirea scabroasa de phallus impudicus ar fi foarte comestibile, chiar si crude dar fara palarie ca aia pute groaznic.si pe cat posibil sa fie cat mai tinere.
persoana respectiva zicea ca o mancat nenumarate astfel de ciuperci da nu am neaparat incredere. m-am gandit sa mai caut si alte pareri cat mai pertinente asupra subiectului, inainte sa-l fac de caterinca pe omul cu pricina.

ps. se poate vedea o poza cu ciuperca respectiva in pagina anterioara

edit: iaca am gugalit umpic si cam zice multa lume peacolo cum ca ar fi comestibile dar doar in faza tanara, adica inainte sa se scoale falusu.
ce chestie. ciupercile astea, in general, sunt pline de surprize

MesajScris: Vin Iun 09, 2006 9:38 am
de pacha
Da am auzit si eu,chiar le-am studiat impreuna cu o cercetatoare din domeniu.La noi povestea era ca sunt comestibile cand sunt in stadiu de ou.Ce sa zic,arata interesant dar nu am intalnit pe nimeni care sa fi mancat asa incat nu am gustat si nu voi gusta prea curand.

Gigiell maine urc la cabana la o intalnire cu fotografii.Esti in zona?

MesajScris: Lun Iun 19, 2006 8:18 pm
de pacha
Spre bucuria si placerea mea am gasit locu unde am ascuns muraturile de ciuperci ce le-am preparat anul trecut.

MesajScris: Mie Iun 28, 2006 9:07 pm
de pacha
Am asezat-o aici deoarece are si urme de ciuperci in compozitie

MesajScris: Mie Iun 28, 2006 9:11 pm
de nbm
da' ce-i aia pacha?

MesajScris: Mie Iun 28, 2006 9:16 pm
de pacha
Pateuri cu sos "tzatziki"(?).
Imi cer scuze uita-i sa explic.

MesajScris: Joi Iul 06, 2006 12:31 pm
de gaga
uite nene pacha cionpercile de le cunparai. sunt de 4 feluri cumva murate si poi conservate in ulei, tzam pozat conserva si cum e ele nush daca le distingi da is mititele si unele seamana cu impudicusu ala alu gigiel.

volvariella volvaceea, pholiota nameko, psalliota bispora si shanpinioane d'alea, asa le cheama pe ele.