Pagina 3 din 8

MesajScris: Mar Aug 03, 2004 4:50 pm
de pacha
Sunt atent si interesat in continuare

MesajScris: Joi Aug 19, 2004 10:28 am
de gaga
o reteta mishto care implica ciuperci tip pleurotus (sau buretzi) foarte simpla si mishto e de frigarui la cuptor

diferentza intre frigaruile uzuale si astea e ca fasiutze de carne batute bine, se strang in jurul cate unei ciuperci, se alterneaza dupa plac pe tzepuse, se stropesc cu ulei si condimente si se coc la cuptor.

de preferat este carnea de porc pentru minirulourile din frigarui.

MesajScris: Vin Aug 20, 2004 6:18 pm
de pacha
De-o luna umblu ca disperatu-n lume.Am ajuns in Moldova si de-acolo la mine la munte.In sfarsit am gasit ciuperci.Hribi,galbiori , piciorul caprioarei si rascovi.Mai erau si altele dar anul acesta m-am limitat.Hribi si galbiorii i-am pus la uscat.Va dau mai incolo reteta de supa crema de galbiori.Mancata cu crutoane este delicioasa.

MesajScris: Mie Sep 01, 2004 8:27 am
de gaga
si daca pacha man a gasit galbiorii vietzii sa ii dam o retzeta de tuamna si anume zacusca de galbiori cu gogoshari

ea se face cu 5 kile de galbiori in reteta mea (adapteaza cine n-are) care grijite bine se dau prin masina de tocat. prin aceeasi masina se dau pe rand macinatului 4kile de gogoshari, 3 de ceapa, ceva usturoi. legumele se calesc pe rand in ulei apoi se pun impreuna cu ceva sare si piper, dupa cum e pohta mancaului.

zacusca rezultata se pune calda in borcane care se sterilizeaza.
====

am mai gasit una pt iarna pt gasitorii de ghebe:

Zacusca de ghebe

5 kg ghebe, 2 kg gogosari, 3 kg rosii, 1 kg ceapa, 1 kg ulei, sare, piper

Se spala bine ghebele, se pun la oparit in apa cu sare, se curata ardeiul, rosiile de coaja si seminte, ceapa se taie marunt. Se dau prin masina de tocat, ghebele, ardeiul si rosiile. Se pune ceapa la prajit, se adauga ardeiul si cand se inmoaie putin se adauga rosiile. Se fierb pana se ingroasa, apoi se adauga si ghebele.Se fierbe pana se ridica uleiul deasupra. Se pune in borcane si se se leaga cu celofan.

MesajScris: Mie Sep 01, 2004 6:14 pm
de pacha
zacusca de ghebe am incercat si noi dar nu prea am fost multumiti de rezultat.In zacusca nu prea e nimic care sa inglobeze uleiul si din aceasta cauza zacusca este uleioasa.Zacusca din 5 kg.de galbiori nu-mi permit asa incat tot ceea ce am gasit am pus la uscat.Am vrut sa cumpar de pe marginea drumului dar cand au vazut masina tipii au vrut sa-mi ia 70.000 lei pe kilogram.Nebuni.
Am adunat zilele acestea "trambita piticului"Si pe acestea le pun la uscat.Le toc uscate si le folosesc pe post de condiment.Au o aroma grozava si la fiert nu se imprastie prin zeama.Le folosesc si la supa crema de galbiori.O supa minunata.
Francezii sunt pe spate cand aud de "trompets des morts"

MesajScris: Joi Sep 02, 2004 9:08 am
de gaga
jtiu. trompetes du mort sunt din cocktailul de ciunperci de padure pe care le uzeaza frantzujii la tofelu. am un potpuriu de retzete in "cuisine et vins du france" si daca imi aduc aminte sa caut numarul ala din revista revin.

iaodi, zacusca trebuie sa fie uleioasa ca de aia e zacusca. o "esenta de ciuperci" (reteta) apare in numarul de luna asta al "Bucatariei pt totzi", e doar 16.000, si merita sa il cumperi.

MesajScris: Joi Sep 02, 2004 8:51 pm
de pacha
zacusca stiu cum trebuie sa fie dar sa curga uleiul prin e ea e nasol

MesajScris: Vin Sep 03, 2004 9:54 am
de gaga
bre, zacustile in genere se fierb pana iese uleiul deasupra, is prin esentza uleioase (mai putzin aia de fasole).

mai bine zi tu ce faci cu ciumpercile alea uscate. nu donezi?

MesajScris: Lun Iul 25, 2005 6:10 pm
de pacha
Dupa cum se arata anul acesta voi putea face si donatii !
Aci in continuare doua poze.In cratita stanga se pot vedea resturile ciorbei de hribi pe care mult am laudat-o pe acest forum.Poza doi e un mic rezultat a unei jumatati de ora de haituiala prin padure.Asa galbiori mari este pentru prima oara ca am cules.

ciuperci uscate

MesajScris: Vin Aug 05, 2005 11:19 am
de Petrecaretul
Cum se usuca ciupercile, cit tin si care sint cele mai bune ?

Mersi

MesajScris: Vin Aug 05, 2005 1:10 pm
de gaga
uscate merg marea majoritate, chiar si champignoanele din comert (da' nu merita decat cele care se gasesc in anumite perioade). Ghebele alea alunecoase nu stiu daca merg uscate, eu nu am vazut.

poti folosi mai multe metode, fie insirate pe sfoara la soare sau intr-un alt loc uscat fie taiate feliute (sau nu) cele mai mari si puse rasfirat in cuptorul incalzit (si reincalzit daca este neboie).

important este sa fie uscate COMPLET (ca sa nu mucegaiasca evident) si le poti pastra fie in saculeti de panza sau pungi de hartie sau in cutii (de la magazin am luat funghi porcini uscate care erau in pungi de plastic, dar erau complet uscate, se rehidrateaza foarte bine inainte de preparare).

MesajScris: Mar Aug 09, 2005 4:36 pm
de pacha
Da,intr-adevar se usuca taiate felii subtiri.Cele carnoase,caci " trambita piticului "se usuca asa cum este.De uscat se usuca greu si daca o faci in casa te apuca ameteala.Eu le usuc pe niste rame acoperite cu plasa de tintari.Se usuca si in 2 saptamani ( in conditii bune).Daca le usuci in cuptor se inchid la culoare si nu prea mai ai chef sa le mananci.Dar multa lume recomanda procedeul.Eu cred ca nu au incercat niciodata.
Mai am hribi,galbiori si trambite de 1 si 2 ani.Sunt inca foarte bune.Eu le tin in borcane mari de sticla.

uscare ciuperci

MesajScris: Mie Aug 10, 2005 5:02 pm
de Petrecaretul
Mersi mult pentru informatii.

MesajScris: Joi Aug 18, 2005 1:02 am
de jeorj
Iata ce test micocologic tocma am facut: am gustat un hamalgam de cantarele culese de proriile mele maini:
unele galbine despre care nu mai am dubii, amestecate cu altele negre si urate precum urechile unui pitic din acela de prin filmele de desene animate cu martieni(doar ca alea erau verzi).
Unele carti spun ca ar putea putea fi vorba despre cantharellus cornucopioides sau trambita piticilor, dar pana la proba contrarie eu va urez norocul pe care mi-l doresc si mie.

ps. daca nu mai scriu nimic in urmatoarele 2 saptamani puteti sa-mi trimite-ti flori pe adresa lu gigiell de la yahoo.com, undeva pe la messenger. :D

pps. Au trecut deja vreo cateva ore de cand am facut experimentul



inca mai pot sa zic : EDIT
deci ciupercile au fost comestibile........
pe curand

MesajScris: Joi Aug 18, 2005 7:58 am
de pacha
Fii linistit.Trambita pititcului nu se confunda cu nimic.Spune-mi cum le-ai gatit.
Pe acestea eu le usuc si le pun in supa crema sau in supa clasica cu orez.Sau cand sunt proaspete le pui murate.Morcovi (cubulete),ceapa (inele ),ciupercile si apa cu otet.Arata foarte bine si sunt si foarte bune.In rest nu prea le-am gatit in alte moduri.

MesajScris: Joi Aug 18, 2005 8:51 am
de gaga
~p~p gigiell nu esti bre intreg la cap sa muara pic si poc ~p
faceai o demonstratie in direct ca e fals ce ai tu in semnatura ~p~p

MesajScris: Joi Aug 18, 2005 10:36 am
de jeorj
:aplauze1: Uraaaaa!!!!! A mai trecut o noapte!!!!! si inca mai pot sa butonez:D

Ciupercile cu pricina, adica galbiori si trambite, le-am preparat la modul cel mai simplu: calit niste ceapa, adaugat ciupercile si lasat sa fiarba in suc propriu pana scade de tot zeama ce rezulta. Preparate in modul asta le pun in pungi in congelator si apoi le pot folosi in orice varianta de mancare cu ciuperci(binenteles , dupa ce le decongelez:D ) . Cel mai mult imi plac cu maioneza.
Ciupercile le-am facut impreuna nu separate rezultand un efect vizual interesant, iar ca aroma oricum sunt foarte asemanatoare(daca nu chiar identice).


Dana, experienta mea confirma spusele din coada postului, tocma m-am renascut:D


Edit: renasterea personala are legatura cu betiveala de aseara nu cu ciupercile. Dubii am avut in privinta ciupercilor din cauza culorii. In toate pozele pe care le-am vazut cu trambita piticilor ciupercile erau albe pe exterior, pe cand cele gasite de mine erau cam negre. Important este ca am mai adaugat o ciuperca excelenta pe lista celor cunoscute si testate de mine:D.

MesajScris: Joi Aug 18, 2005 1:39 pm
de pacha
Intr-adevar in pozne apar albe pe exterior.Oarecum albe am mai gasit dar alb ca in poze,jamais.

MesajScris: Vin Sep 02, 2005 12:10 pm
de isabo
Ciupercile cu pricina, adica galbiori si trambite, le-am preparat la modul cel mai simplu: calit niste ceapa, adaugat ciupercile si lasat sa fiarba in suc propriu pana scade de tot zeama ce rezulta.

Mda, grozave ciuperci sunt galbiorii. Si cred ca exact cum le-ai gatit tu sunt ideale, ca sa nu le iei deloc din gustul acela deosebit.
Eu am cules galbiori la V Dornei, acum cativa ani. Si aveau aroma puternica de cetina... Au ramas doar in memoria gustativa si intr-o fotografie: un morman de galbiori, pe o masa, inainte de a fi curatati.

Dar voi de ce mancatzi galbiori cand eu nu pot sa gasesc asa ceva, ce, nu ati vazut&auzit cate cazuri de otravire cu ciuperci au fost in ultimii ani? :n:

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 10:36 am
de pacha
Aici nu poti discuta despre otraviri.Sunt atatea motive ca nu merita timpul pierdut.Cu o ciuperca pe care o cunosti si ai mai mancat-o e imposibil sa gresesti.
In concediu am cules pentru prima oara "barba caprei " si " violetzele ".Am facut o tocanita cu galbiori,hribi (doua specii),oite si cele de sus.Era in vizita si cel mai batran speolog al tarii dar el nu a vrut sa guste cand a auzit ca sunt atatea feluri.
Isabo draga,cu galbiori nu s-a otravit nimeni.Inca.Am mancat si cules in saptamana aceasta pe saturate.As zice-in nesimtire.

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 10:58 am
de gaga
mie mi-a promis cineva ca va face efortul sa imi aduca un kil de ghebe proaspete sau murate. murate nu-s naspa? ca parca am cumparat odata si erau imposibil de desarat ...

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 11:06 am
de isabo
Isabo draga,cu galbiori nu s-a otravit nimeni.Inca.Am mancat si cules in saptamana aceasta pe saturate.As zice-in nesimtire.[/QUOTE]

Am glumit, Pacha. Nu sunt chiar asa de prapastioasa si imi plac prea mult ciupercile ca sa mai stau sa ma gandesc la eventualele consecinte. Nici macar la o indigestie provocata de la o portzie prea mare :).

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 11:09 am
de memetshot
murate nu-s naspa? ca parca am cumparat odata si erau imposibil de desarat ...

ghebee murate najp? no fucking uei.


deci in uichend in drum spre la tzara s-a facut o mica halta in padure, halta care s-a concretizat cu culegerea unui numar de manatarci, iutzari si inca neste ciumperci al caror nume nul stiu. tuate astea spalate tocate si aruncate peste ciapa caliat au rezultat in ceva de la care n-am murit (din fericire).

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 11:18 am
de gaga
io nu ma pricep la ciunpercile salbatice si ma gandeam sa-mi iau acas din alea de crescatorie, se gasesc undeva oare saci cu micelii??

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 3:22 pm
de pacha
am un amic care a tinut o vreme in beci oarece saci cu pleurotusi.O sa-l intreb pe el de unde a cumparat sacii pregatiti.
Oricum,gandesc ca e mai ieftin sa inveti 5 tipuri de ciuperci si sunt convins ca te vei descurca foarte bine.

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 3:44 pm
de gaga
pai si daca le invat ce sa fac cu invatatura? ca in salajeam nu-s ciuperci

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 10:31 pm
de jeorj
Pai mai lasa-le in colo de crasme da bucuresti, si mai esi in lume. Decat sa bagi banii in 5-6 localuri/seara pentru a testa care e mai prezentabil, mai bine bagi lozul in carburator si dai o fuga la mama natura care asa primitoare cum ie , daca ai shun pic de shansa, iti da voie sa-ti pui in functiune cunoasterile noi acumulate in domeniul ciupercologiei. Dechili, o gura de ozon pe cale de disparitie cu care sa-ti ungi alveolele pulmonare pentru a elimina punctele negre cauzate de nicotina. :D


On topic. Azi am vrut sa testez si niste ciuperci de salcie care arata in general cam galbene(asemanatoare cu pleurotus ca forma, cresc pe trunchiuri de salcie, foarte mari, adica 30-40 cm diametru, dar nu am gasit nimic pe internet, si nici prin cartile ce le am pe acasa). Am gustat si sunt un pic acrisoare. Asta ma duce cu gandul la "Limba boului" dar intru........cat:D nu seamana intocmai, si nu le cunosc inca, mai am aptineri.
Daca Pacha ma poate lamuri, ar fi o chestie buna, caci ierau cam 5-6 kile pe un pom.
Daca nu, mai caut eu.

MesajScris: Mar Sep 06, 2005 11:31 am
de gaga
am vazut si eu din aia de salcie da' mie nu-mi par comestibili nu pt ca ar fi otravitori ci pt ca nu sunt buni, is spongiosi asa fara zeama.

ia zi-mi apropos de cunostinte, craitza sau burete domnesc vazushi? culeseshi?

http://yama.jpn.org/right/fungi/enokitake/enoki.jpg
http://www.monteil-sa.com/images/enoki.jpg
http://www.goldengourmetmushrooms.com/imgs/sbottleswshrms.jpg

si alta treaba am vazut intr-o oferta la nushce magazin ciupercile din imagine care cica ar creste numai pe trunchi pudred de cedru japonez .... :D
a luat careva? is alea albe din poza (in oferta), da' au si o varianta maronie si cica poti satz cumperi borcan cu mizerie deaia de pe cedru si sa faci acasa. eniuan?

MesajScris: Mar Sep 06, 2005 2:36 pm
de pacha
Gigiell are drepate;mai lasati dracului orasul.La 70-80 km. de Bucale ie loc.Cornu.Aia unde isi tine Nastase oole.Peste deal e Plaiul Campinii unde in tinerete gaseam multe "craite" (amanita cesarea).Dupa multi,cele mai grozave ciuperci.
Gigiell baiatule,daca ce ai cules e ceea ce cred eu ai doua al;ternative de luat in seama.Ori le pregatesti pane ori le murezi clasic cu otet.Este grozave.

MesajScris: Mar Sep 06, 2005 2:38 pm
de jeorj
hehehe craite......delicatesuri.
am gasit acum 2 si acu 3 ani la cabana la rasinari da de atunci , pauza.
M-am bucurat ca ciupercarii din zona nu le stiau(am gasit cateva date cu piciorul) dar din pacate nu au mai aparut.
Aveam si niste poze cu alea gasite de mine da le-am ratacit pe undeva(pozele)

Edit:
Pacha , merci de sfat dar negasind informatii despre ele le-am aruncat, sa nu se strice prin casa
dar mai sunt inca destule pe copacul cu pricina, asa ca nu-i tarziu de tot:D
daca poti sa-mi dai un link spre o poza, sau vreo denumire ar fi super
Si Dana, sa stii ca erau destul de zemoase