Pagina 3 din 8

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 10:58 am
de gaga
mie mi-a promis cineva ca va face efortul sa imi aduca un kil de ghebe proaspete sau murate. murate nu-s naspa? ca parca am cumparat odata si erau imposibil de desarat ...

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 11:06 am
de isabo
Isabo draga,cu galbiori nu s-a otravit nimeni.Inca.Am mancat si cules in saptamana aceasta pe saturate.As zice-in nesimtire.[/QUOTE]

Am glumit, Pacha. Nu sunt chiar asa de prapastioasa si imi plac prea mult ciupercile ca sa mai stau sa ma gandesc la eventualele consecinte. Nici macar la o indigestie provocata de la o portzie prea mare :).

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 11:09 am
de memetshot
murate nu-s naspa? ca parca am cumparat odata si erau imposibil de desarat ...

ghebee murate najp? no fucking uei.


deci in uichend in drum spre la tzara s-a facut o mica halta in padure, halta care s-a concretizat cu culegerea unui numar de manatarci, iutzari si inca neste ciumperci al caror nume nul stiu. tuate astea spalate tocate si aruncate peste ciapa caliat au rezultat in ceva de la care n-am murit (din fericire).

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 11:18 am
de gaga
io nu ma pricep la ciunpercile salbatice si ma gandeam sa-mi iau acas din alea de crescatorie, se gasesc undeva oare saci cu micelii??

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 3:22 pm
de pacha
am un amic care a tinut o vreme in beci oarece saci cu pleurotusi.O sa-l intreb pe el de unde a cumparat sacii pregatiti.
Oricum,gandesc ca e mai ieftin sa inveti 5 tipuri de ciuperci si sunt convins ca te vei descurca foarte bine.

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 3:44 pm
de gaga
pai si daca le invat ce sa fac cu invatatura? ca in salajeam nu-s ciuperci

MesajScris: Lun Sep 05, 2005 10:31 pm
de jeorj
Pai mai lasa-le in colo de crasme da bucuresti, si mai esi in lume. Decat sa bagi banii in 5-6 localuri/seara pentru a testa care e mai prezentabil, mai bine bagi lozul in carburator si dai o fuga la mama natura care asa primitoare cum ie , daca ai shun pic de shansa, iti da voie sa-ti pui in functiune cunoasterile noi acumulate in domeniul ciupercologiei. Dechili, o gura de ozon pe cale de disparitie cu care sa-ti ungi alveolele pulmonare pentru a elimina punctele negre cauzate de nicotina. :D


On topic. Azi am vrut sa testez si niste ciuperci de salcie care arata in general cam galbene(asemanatoare cu pleurotus ca forma, cresc pe trunchiuri de salcie, foarte mari, adica 30-40 cm diametru, dar nu am gasit nimic pe internet, si nici prin cartile ce le am pe acasa). Am gustat si sunt un pic acrisoare. Asta ma duce cu gandul la "Limba boului" dar intru........cat:D nu seamana intocmai, si nu le cunosc inca, mai am aptineri.
Daca Pacha ma poate lamuri, ar fi o chestie buna, caci ierau cam 5-6 kile pe un pom.
Daca nu, mai caut eu.

MesajScris: Mar Sep 06, 2005 11:31 am
de gaga
am vazut si eu din aia de salcie da' mie nu-mi par comestibili nu pt ca ar fi otravitori ci pt ca nu sunt buni, is spongiosi asa fara zeama.

ia zi-mi apropos de cunostinte, craitza sau burete domnesc vazushi? culeseshi?

http://yama.jpn.org/right/fungi/enokitake/enoki.jpg
http://www.monteil-sa.com/images/enoki.jpg
http://www.goldengourmetmushrooms.com/imgs/sbottleswshrms.jpg

si alta treaba am vazut intr-o oferta la nushce magazin ciupercile din imagine care cica ar creste numai pe trunchi pudred de cedru japonez .... :D
a luat careva? is alea albe din poza (in oferta), da' au si o varianta maronie si cica poti satz cumperi borcan cu mizerie deaia de pe cedru si sa faci acasa. eniuan?

MesajScris: Mar Sep 06, 2005 2:36 pm
de pacha
Gigiell are drepate;mai lasati dracului orasul.La 70-80 km. de Bucale ie loc.Cornu.Aia unde isi tine Nastase oole.Peste deal e Plaiul Campinii unde in tinerete gaseam multe "craite" (amanita cesarea).Dupa multi,cele mai grozave ciuperci.
Gigiell baiatule,daca ce ai cules e ceea ce cred eu ai doua al;ternative de luat in seama.Ori le pregatesti pane ori le murezi clasic cu otet.Este grozave.

MesajScris: Mar Sep 06, 2005 2:38 pm
de jeorj
hehehe craite......delicatesuri.
am gasit acum 2 si acu 3 ani la cabana la rasinari da de atunci , pauza.
M-am bucurat ca ciupercarii din zona nu le stiau(am gasit cateva date cu piciorul) dar din pacate nu au mai aparut.
Aveam si niste poze cu alea gasite de mine da le-am ratacit pe undeva(pozele)

Edit:
Pacha , merci de sfat dar negasind informatii despre ele le-am aruncat, sa nu se strice prin casa
dar mai sunt inca destule pe copacul cu pricina, asa ca nu-i tarziu de tot:D
daca poti sa-mi dai un link spre o poza, sau vreo denumire ar fi super
Si Dana, sa stii ca erau destul de zemoase

MesajScris: Mar Sep 06, 2005 3:07 pm
de gaga
Daca vreti sa stiti las bukalele de cate ori pot da' asta nu ma mai face specialist in ciunperci.

Am cautat si eu linkuri si nu am gasit dar cum dupa 4 compu meu o ia razna ma mai uit maine dimineatza.

MesajScris: Vin Oct 07, 2005 7:39 am
de pacha
Cum va spuneam cu alta ocazie in portbagajul masinii mele sta in permanenta bota de drum si un cutit.Daca imi place padurea pe langa care trec opresc masina,imi iau bota si cutitul si dau o plimbare prin padure.
Alaltaieri pe cand ma intorceam catre casa m-am oprit laga niste foioase si le-am dat o vizita.Domnilor si doamnelor am gasit oarece trufe negre (pentru prima oara)dezgropate de oarece animal.Erau 10 in total.Puse in punga de hartie si doua de plastic mi-au mutat nasul pana acasa.Patru bucati le-am pregatit seara.
Sula,trebuie sa plec.

MesajScris: Vin Oct 07, 2005 7:50 am
de gaga
pacha, habar nu aveam ca la noi se gasesc trufe. la magazin niciodata nu am vazut, nici macar de import! dintr-o singura trufa din aia pori sa faci niste bunatati nebanuite de inspiratie italo-franceza. ce ficat! ce paste!

erau din cele albe sau negre? cele albe de fapt nu stiu daca se gasesc in padure, am un articol despre ele intr-o revista franceza in care arata si cum se culeg cele salbatice, pe baza de caini dresati sa le gaseasca si dezgroape.
http://www.treasurekeepers.org.yu/Library/izlozbe/2k4/sarajevo/Svinjski_tartuf.jpg

vreau si ioooo. te urasc :D

edit: am cautat pe google dupa "tuber magnatum" si am vazut ca numai cu cainii se gasesc si destul de greu, nu am gasit nimica despre trufe de cultura. probabil de aia sunt asa scumpe. da nu pricep, la noi de ce nu se exploateaza?


edit doi: pt pacha uite la link asta ce mishto sunt imaginile apropos de gasitul trufelor in padure
http://www.trifule.it/img_sito/gallery/index.html

MesajScris: Mar Oct 11, 2005 3:09 pm
de pacha
Se gasesc trufe si la noi.Mai organizati sunt ceva unguri de langa Targu Mures sau chiar de acolo.Mi-au trimis o invitatie acum vreo 2 luni ca se organiza un fel de manifestare (curs de prezentare ) pentru cei interesati de trufe.Eu nu am participat pana la urma desi eram foarte hotarat.Era vreo 75 de euro taxa.Au spus ca imi pot dresa un caine pentru aproximativ 2.000 euro.Am spus ca ma voi mai gandi.

MesajScris: Mar Oct 11, 2005 3:19 pm
de gaga
Cainele ti-l pot dresa si eu contra trufe in natura, nu e mare branza. Auzi 2.000 de euroi. Cu banii astia iti iei un caine insotiror care iti aduce berea si papucii si iti aprinde si pipa, kilu meu.

Si cum le-ai mancat?

MesajScris: Mie Oct 12, 2005 8:05 am
de pacha
Le-am spalat bine de pamant (4 bucati ) si le-am lasat la uscat 20 de minyte.Dupa ce le-am spalat nu mai puteau.Se simtea inca mirosul(doamna zice ca miroseau exact a piridina(ceva chimicala)) dar nu deranjant.Trei bucati le-am ras pe razatoare si una mai mare am tras-o felii subtiri (asa am citit ca se face).Bun,am facut niste paste de calitate li le-am servit asa.
Te voi dezamagi spunandu-ti ca trebuia sa mesteci temeinic ca sa simti intr-adevar oarece aroma deosebita.Nu as zice ca am cazut pe spate.Poate ca fiind trufe negre nu au aroma puternica,stie dracu.Sau pur si simplu trebuia sa pun mai multe.Nu stiu dar voi studia in continuare.

MesajScris: Mie Oct 12, 2005 9:29 am
de gaga
piridina(ceva chimicala)


asta chimicala intra in compozitia medicamentelor de TBC impreuna cu pirazina, is niste amine parca, naiba sa le ia. poate daca mancam trufe nu mai faceam :D

bre acu legat de ce ai zis tu ma gandesc asha: am cautat pe net si costa o avere trufele si cica daca pui unpiculetz miroase de rupe. personal am mancat la o crajma italieneasca niste paste cu funghi porcini si trufe si desi aveau cateva fire de trufa erau grele si foarte parfumate.

ma gandesc io asha ca o fi legat si de calitatea solului si a celor consumate de doamna trufa ca doar creste in pamant si ce gaseste aia haleste.
am mai cautat pe net si am gasit ca, de exemplu in state (uite citat de pe gugle): Most U.S. species produce small ascocarps not used as human food.


poate si ale noastre or fi la fel.
si tot de pe gugle cica nu numai cainii ci si porcii se dreseaza chiar cu rezultate excelente sa le dezgroape asa ca daca ai vreun ramator ... :D cica inainte numai cu porcii le dezgropau, cainii is ceva mai modern :)

si am mai gasit informatii legate de pret, in anglia cica e doo mii de parai un pound, am mai gasit de vanzare on line niste borcane cu ulei de trufe sau alte kkturi care costau o suta si ceva de ppara niste mici borcanase.

cele mai scumpe trufe sunt provenite din frantza si italia (si d'alea am vazut pe net, is mari cat capatzana unui porc). uite si un link (desi ii displac aiului linkurile aici este doar o definitie mai adunata)
http://www.answers.com/topic/truffle

nu ai facut poze sa le vad si io?

MesajScris: Lun Oct 24, 2005 10:09 am
de pacha
Mai prin vara i-am promis niste galbiori lui Pischehsu.Desi i-am coborat de la munte nu a apucat sa-i manace caci mi i-a conficat o dama.Totusi ca sa nu creada ca nu m-am tinut de cuvant ii arat gramada din care i-am adus si lui.Pe restul i-am uscat caci erau prea multi.In poza`apar dor cei culesi de mine si sotie intr-o dimineata,pe racoare.

MesajScris: Lun Oct 24, 2005 11:04 am
de piskeshu
Pacha, faza asta cu poza ie ca si cum ti-ar zice nevasta: "in seara asta nu vezi p..da , da' ti-a adus un film porno!".

MesajScris: Mie Oct 26, 2005 3:38 pm
de pacha
Keshule daca te face Gaga cu oarece idei te ajut cu galbiori si hribi,uscati.

MesajScris: Vin Dec 16, 2005 10:02 pm
de pacha
Clicaind oarece poze am dat peste aceasta.Spre aducere aminte a momentului si a faptului ca "Iarna nu-i ca vara"

MesajScris: Sâm Dec 17, 2005 4:49 pm
de gaga
bre pacha io primesc din italia niste ciumperci uscate cu gust puternic de le zic aia "funghi porcini"
acolo vazui proaspete si le-am zis ca avem si noi.
aia, meganationalisti zic ca nu e adevarat, da uite ca acu vazui poza matale.
uite funghi porcini
http://www.leotrekkingpollino.it/ImgLeoTrek/Foto%20Leonardo%20Viceconte/14.6%20Funghi%20del%20Pollino%20Porcini%20e%20Ovoli.jpg

nu e identic cu ce ai tu in laditza de dupa galbiori??

chiar azi facui cu ravioli umpluti cu urda si spanac, amestecati cu smantana, presarati cu cascaval sofia, cash cu piper, branza cu trufe, parmezan si unt si gratijnate la cuptor.

zi tu daca nu-s idem. (in italia si aia din supermarketuri aveau vermi in caserola_

MesajScris: Lun Dec 19, 2005 9:20 pm
de pacha
"funghi porcini"-este hribul nostru.Cred ca e boletus edulis.Am cativa italieni pe care i-am "ucis" cu ciupercile mele.Ma intreba unul la telefon:
-da la voi cate kg. ai voie sa culegi?

"chiar azi facui cu ravioli umpluti cu urda si spanac, amestecati cu smantana, presarati cu cascaval sofia, cash cu piper, branza cu trufe, parmezan si unt si gratijnate la cuptor."
Mah,ma umpli de invidie.

MesajScris: Mie Ian 18, 2006 11:55 pm
de gabitzumic
pacha scrie:"funghi porcini"-este hribul nostru.Cred ca e boletus edulis.Am cativa italieni pe care i-am "ucis" cu ciupercile mele.Ma intreba unul la telefon:
-da la voi cate kg. ai voie sa culegi?

"chiar azi facui cu ravioli umpluti cu urda si spanac, amestecati cu smantana, presarati cu cascaval sofia, cash cu piper, branza cu trufe, parmezan si unt si gratijnate la cuptor."
Mah,ma umpli de invidie.

salut, m-ar interesa de unde se pot cumpara hribi (dar nu cantitati industriale, ci doar pt gatit acasa..); m-am saturat de cati bani dau la restaurant pe mancaruri cu funghi porcini (inteleg ca e aceeasi ciuperca)
multumesc

MesajScris: Joi Ian 19, 2006 9:52 am
de pacha
Mah omule ,eu am vazut in magazine doar Pleuroate si Agarice.Hribii se pastreaza uscati sa prefierti si congelati,dar nu am vazut nicaieri.Ti le culecgi in toamna si le conservi.

MesajScris: Joi Ian 19, 2006 12:10 pm
de jeorj
La noi nu se baga pe piata ca sunt mult mai scumpi in occident. asa ca toti care trimit tiganii prin paduri sa culeaga hribi ii duc in occident unde castiga bani buni. ce roman ar da 5-6 euroi pe kilu de ciumperci cand le poate lua direct din padure.(tiganii primesc 40-50jdemii pe kil si numai pentru calitatea 1) ce mai gasesti prin pietele noastre sunt galbiorii, ciuciuletii, parasoalele si altele care nu au cautare pe dincolo sau pretul nu e convenabil pentru comercianti. de fapt nu mai au voie sa apara cu ciuperci in piata asa ca mai incearca tiganii pe la casele oamenilor sa vanda ceva. pe piata apar doar cele de cultura de care zice pacha, plus chestiile alea puse la borcan de unguri de le zice fofo:D

la linku pus de gaga se vad boletus edulis(cam mancati de diverse ligioane) si amanita caesarea adica buretii domnesti sau craite cum li se zice. adica dintre cele mai delicioase ciuperci

cine e interesat uite si un link cu unii care vand ciuperci la noi
http://www.fastmagic.ro/silvicsj/oferte.html

MesajScris: Joi Ian 19, 2006 5:41 pm
de gaga
bre o intrebare la specialisti fac si io: manatarcile is tot aia cu hribii si funghi porcini??

MesajScris: Vin Ian 20, 2006 11:42 am
de pacha
Ofcors(engl.)

MesajScris: Mar Ian 24, 2006 11:13 pm
de gabitzumic
apropos de link-ul de mai sus : am trimis catre romsilva zalau sau asa ceva o cerere de oferta, sa vad ce pot sa ofere in domeniul hribi/manatarci/funghi porcini ==D
daca aflu ceva, va spun
iar din piata mi-e frica sa cumpar
iar de cules nu ma pricep, doar sa mananc ma pricep A-)
pt pacha : stiu ce se gaseste in magazine, aproape nimic
si sunt oama, nu om :calm:

MesajScris: Mie Ian 25, 2006 9:46 am
de pacha
Intr-o vara,prin zona mea de interes de la munte,s-a apropiat de mine un loclnic care m-a intrebat :

-"N-ati vazut trecand doi oameni si o femeie?"

Concluzia?.Femeia nu e om.Asta apropo de postul de mai sus.

La vremea aceasta nu-ti da nimeni ciuperci.Ceea ce aduna romsilva se exporta imediat.