Mancaruri & bauturi

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde Oribilul Mosh » Vin Ian 11, 2002 5:34 pm

Asa ma..Fosters ! Am vazut si eu in Romania...dar p'atunci nu eram asa mare iubitor de bere.
............
O bere care mie imi placea foarte mult era...ARBEMA ! Ce zicetzi Rolf & Dana....nu era buna ?


Rolf...te astept cu comentariul despre whyskyuri.....dupa ce,bineinteles,itzi termini treaba ! :)
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde Rolf » Vin Ian 11, 2002 5:52 pm

Arbema e aia de Arad parca, nu? Buna, buna, chiar foarte, da am avut placerea doar in rarele ocazii in care drumurile m-au purtat prin Arad.

Blink, vin cu comentariul (am zis doar), da cred ca mai incolo.
Rolf
Junior Member
 
Mesaje: 1517
Membru din: Vin Sep 28, 2001 12:00 pm
Localitate: Bucuresci (Tineretului)

Mesajde Rolf » Vin Ian 11, 2002 7:07 pm

Scurta teorie: in primul rind sa spun fo doo-tri kestii despre tzuica asta, din ce imi aduc aminte. Dupa tara in care se face se numeste diferit, desi e acelasi lucru: Whisky in Anglia, Scotch (Whisky) in Scotia si Bourbon in SUA. In principal whisky-ul e de 2 feluri: single malt (mai rar de gasit - nu mai fac multe distilerii) si blended (cel mai intilnit). Single malt este whisky produs intr-o singura distilerie intr-un singur fel (nu stiu cum sa ma exprim altfel), iar blended este amestec de mai multe whisky-uri, de la 2 pina la peste 10 (de ex: sa luam tzuica: tzuica single-malt este aia pe care o distilezi la tine in curte, tzuica blended ar fi o tzuica in care iei si de la vecinu, si de la nashu', si de la varu din satu vecin, gusti din ele, faci tot felu de incercari de amestecare, si in final obtii un gust care te satisface, din tzuica mai multor cazane). Whisky-ul, dupa fabricare/distilare, este incolor, exact ca tzuica. Se pune la invechit in butoaie de stejar, si de acolo isi ia culoarea (de la taninul continut de stejar), la fel cum tzuica se pune in dud si dupa ceva ani e galbena inchis sau deschis. Deci e un secret si fabricarea butoaielor.

Despre dopuri: din cite am vazut, e o repartitie aprox egala intre dopuri de plastic (folosite mai ales la sticlele cu picurator), dopuri de metal si dopuri de pluta. Ba chiar aceeasi marca de whisky am observat dopuri diferite. Acuma, despre cit de originale sunt astea de la noi, nu stiu ce sa zic, da inclin 80% ca sunt originale. De ce? Intr-adevar se face mafie in domeniu, dar nu in directia de a introduce falsuri, ci in directia de a evita accizele si alte taxe, care ar diminua vinzarile. In plus, chiar ce stiu de la un patron de bar ma indeamna sa cred acelasi lucru: furnizorii lui sunt arabi, care ii vind la pret f.f. bun, tocmai pentru ca evita taxele, dar ii vind produse originale.

Personal imi place Jack Daniel's (de peste ocean), care au chiar reputatia ca nu au schimbat nimic in procesul de distilare conceput acu 150 ani de Mr. Daniel, in ciuda nebuniei concurentiale de acum, inca filtreaza produsul picatura cu picatura, prin nu stiu cite straturi de filtru de diferite compozitii. Asta e singurul de peste ocean. Din cele englezesti nu imi place nici unul (de fapt nici nu cred ca am baut, pare-mi-se ca Teacher's e englezesc, da daca e asa, chiar nu-mi place deloc whisky-ul asta; altele nu stiu). Din scotiene am baut multe, si scumpe, si ieftine, si de 50 ani, si de anu trecut. Din astea mai ieftine imi place 100 Pipers si Grant's. Din alea scumpe imi place Cardhu si Laphroaig. Si multe altele, da din care am avut ocazia sa beau de una-doo ori, deci nu le mai stiu nici numele (mi le aduc io aminte daca ma concentrez...). Laphroaig e single malt. Totusi vreau sa mentionez, chiar si fara nume, un single malt din Insulele Orkney, cea mai nordica distilerie scotiana, si un whisky canadian!, am uitat numele si la asta, dar m-a impresionat placut. Zilele astea vin cu detalii mai multe, in sensul de exemplificari, pe masura ce imi amintesc denumirile. Ce mai e de incercat: Johnie Walker. Asta face red label, black label, blue label, gold label si or mai fi. Red label e destul de comun, da de la black in sus creste pretu cam geometric, da si calitatea si savoarea.

Uite si ceva linkuri, luate cu google (prima pagina de rezultate la cuvintul "whisky"):

http://www.dcs.ed.ac.uk/home/jhb/whisky/
http://www.scotchwhisky.com/
http://www.scotch-whisky.org.uk/ - toate distileriile din Scotia, cauta map of distilleries, sa vezi inghesuiala tata!
http://www.smws.com/
http://www2.sbbs.se/hp/buxrud/whisky.htm - o organizatie traditionala scotiana de bautori de whisky
http://www.whisky.de/ - bautorii germani de whisky
http://www.whisky-world.com/

http://www.laphroaig.com/ - cu tur virtual al distileriei
http://www.jackdaniels.com/
http://www.johnniewalker.com/ - linkuri catre pagini nationale, inclusiv Mexic, Columbia sau Zambia

In final ma autocitez dintr-un post de mai sus, tot legat de whisky:

Apropo de comercial vs local, zicea un mare bautor de whisky ca a vazut intr-o revista primele 50 cele mai apreciate marci (distilerii) din lume, si in primele 15 nu auzise de nici una, numa Glen... si denumiri de-astea scotiene, care pesemne fac 10 butoaie pe an, single-malt-uri si raritati din astea, care se beau ori in satu unde se fac, ori cumparate pe bani grei pe la licitatii.
Rolf
Junior Member
 
Mesaje: 1517
Membru din: Vin Sep 28, 2001 12:00 pm
Localitate: Bucuresci (Tineretului)

Mesajde gaga » Vin Ian 11, 2002 7:30 pm

Asa mai vii de-acasa. Si io sunt fan Jack Daniels (care e de fapt Bourbon, un fel de Whisky mai aromat, nu?), frumoasa poveste Rolf. Arbema e cea mai buna bere proasta pe care am baut-o vreodata.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Rolf » Vin Ian 11, 2002 7:37 pm

Iezapt, am si zis de bourbon, asa se numesc whiskyurile americane (chit ca nu sunt decit 2 cunoscute, asta si Jim Beam, si pe amindoua scrie whisky, unu de Tennessee, alalalt de Kentucky, da cred ca americanii le zic bourbon).

De Arbema ai zis bine, desi io retin ca mi-a placut.

Ma bucur ca ti-a placut povestea mea.
Rolf
Junior Member
 
Mesaje: 1517
Membru din: Vin Sep 28, 2001 12:00 pm
Localitate: Bucuresci (Tineretului)

Mesajde Oribilul Mosh » Vin Ian 11, 2002 11:44 pm

Da..Rolf...si mie mi-a placut povestea ta. Foarte interesanta si educativca . Eu personal...dintre whiskyurile celebre nu am baut decat Johnny Walker si Ballentines. Nu am baut niciodata Gentelman Jack...si tin sa-l incerc. De asemenea ...mi-a fost recomandat Chivas (iertati-ma...dar nu stiu cum se scrie corect). Mi s-a spus ca este un whisky imbatranit pe mare...adica tinut 12 ani pe o corabie...sa-l vanture valurile.

...........
Arbema era foarte buna...si in varianta blonda si in varianta bruna. Pacat ca nu se mai aduce in Bucuresti ! Cand eram in liceu (acum 5-6 ani)....cumparam numai si numai Arbema !
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde Rolf » Lun Ian 14, 2002 4:14 pm

Mi-am adus aminte numele whisky-ului ala canadez de ziceam ca m-a surprins: Crown Royal. De fapt l-am vazut vineri seara in raft la Shell-ul de pe autostrada (km 80). Pret (de Shell): 823.000 lei. Io bausem ca primise tata o sticla de la un prieten emigrant in Canada, de aia nu credeam ca se gaseste si aici.

Blink, Chivas se scrie chiar asa.
Rolf
Junior Member
 
Mesaje: 1517
Membru din: Vin Sep 28, 2001 12:00 pm
Localitate: Bucuresci (Tineretului)

Mesajde gaga » Lun Ian 14, 2002 5:46 pm

Rolf, Crown Royal am primit io acu' fo doi ani shi era luat de aici. Nu mi s-a parut cine stie ce. Blink taman sambata am capatat un chivas, nu stiu daca sa-l desfac sau sa-l tin de spaga. Da tare l-as desface ca e original via munchen (free shop)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Rolf » Lun Ian 14, 2002 6:20 pm

Desfa-l, da-o-n masa de spaga!
Crown Royal m-a surprins ca avea un altfel de gust decit whisky-urile obisnuite. Nu stiu, parca era putin dulceag, nu mai retin minte.
Rolf
Junior Member
 
Mesaje: 1517
Membru din: Vin Sep 28, 2001 12:00 pm
Localitate: Bucuresci (Tineretului)

Site misto

Mesajde Rolf » Lun Ian 14, 2002 10:37 pm

Uitati un link interesant

http://www.foodreference.com/index.html
Rolf
Junior Member
 
Mesaje: 1517
Membru din: Vin Sep 28, 2001 12:00 pm
Localitate: Bucuresci (Tineretului)

Mesajde Oribilul Mosh » Mar Ian 15, 2002 12:39 am

Mai Dana...mai stai pe ganduri ? Destupa-l ! La Mega Image o sticla de Chivas costa in jur de 1.200.000 !
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde gaga » Mar Ian 15, 2002 2:41 pm

Daca si Rolf si Blink dau sfaturi... o sa o beau in cinstea voastra si a forumului :i
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Rolf » Mar Ian 15, 2002 5:17 pm

Inca ceva despre whiskyuri.

In primul rind, am scormonit scotchwhisky.com. Intrati direct aici http://www.scotchwhisky.com/english/about/index.htm pentru o tona de informatii: istoria whiskyului, tipuri de whisky, degustari si o gramada altele.

In al doilea rind iata citeva linkuri catre marci rare da' bune:

http://www.scotchwhisky.com/focus/lagavulin.htm - Lagavulin, nu are pagina de web sau nu am gasit-o eu, dar aici sunt citeva informatii despre the aristocrat of Islay malt whiskies In josul paginii linkuri catre disitlerii de top

http://www.edradour.co.uk/index6.html - cea mai mica distilerie, totul se produce manual, ca acum 150 ani cind s-a infiintat.

http://www.highlandpark.co.uk - cea mai nordica distilerie (spuneam io ca nu-mi aduc aminte un nume, asta e), single malt foarte bun. In site, pe linga informatii despre distilerie si produse, poezii, povestiri, muzica, tips privind degustarea etc...
Rolf
Junior Member
 
Mesaje: 1517
Membru din: Vin Sep 28, 2001 12:00 pm
Localitate: Bucuresci (Tineretului)

Mesajde Aliosha » Mie Ian 16, 2002 12:10 am

Ma gandeam sa vorbim si de sake. Ii place cuiva??? Am baut la un restaurant japonez 3-4 paharute si nu simteam nimic - nici nu arde ca e cald- iar cam m-am ridicat de pe scaun, surpriza!!! :)
"Against modern football."
Avatar utilizator
Aliosha
 
Mesaje: 5042
Membru din: Sâm Oct 20, 2001 11:00 pm

Mesajde gaga » Mie Ian 16, 2002 3:19 pm

sake habar n-am, in schimb mao tai (chinezesc) are cam acelasi efect. Daca il combini si cu un vinutz in timpul mesei adormi cu capu' pe masa... sau mai rau, in orez... ;t
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Rolf » Mie Ian 16, 2002 9:11 pm

Citind articolu asta http://www.libertatea.ro/index.jsp?page=articol&articleID=10526 m-am dus la siteu asta http://etichete-bere.tripod.com . Unii de colectioneaza etichete de bere, da pe site au pus doar alea romanesti. Multe raritati (de ex. o Rahova de la 1900).
Rolf
Junior Member
 
Mesaje: 1517
Membru din: Vin Sep 28, 2001 12:00 pm
Localitate: Bucuresci (Tineretului)

Mesajde onk » Mie Ian 16, 2002 9:18 pm

daca tot e vorba de presí£ si de ce ne spune ea, Catavencu e mare mester in prezentare de carciumi
Avatar utilizator
onk
 
Mesaje: 1841
Membru din: Joi Dec 13, 2001 12:00 am

Mesajde Rolf » Mie Ian 16, 2002 9:26 pm

Este. Ar fi misto sa existe cronici de circiumi mai profesioniste si mai dese si prin alte publicatii.

P.S. Asta trebuia la threadu de circiumi, sa pastram disciplina ;)

mesaju trei sute (asta e pentru mine, sa stiu ce-am fost cindva)
Rolf
Junior Member
 
Mesaje: 1517
Membru din: Vin Sep 28, 2001 12:00 pm
Localitate: Bucuresci (Tineretului)

Mesajde onk » Mie Ian 16, 2002 9:33 pm

cele doaua threaduri, cred ca te-ai prins, sunt fffff interdependente, si oricum s-a facut varza intre ele, sa ca io cred ca merge orsicum;c ;c
Avatar utilizator
onk
 
Mesaje: 1841
Membru din: Joi Dec 13, 2001 12:00 am

Mesajde Rolf » Mie Ian 16, 2002 9:40 pm

Mda, observ. Ar trebui totusi sa postam mai multe cronici sau macar scurte info despre circiumi, sa facem schimb de experienta si sa cream ca un fel de arhiva a locurilor de alcool. Asa ca va rog mai multa seriozitate! :no: Asta pe circiumi. Iar aici, la fel. Ce mai bem, ce mai mincam, o reteta etc...

Hehe, ce ton de profesoara nefe are postu meu!
Rolf
Junior Member
 
Mesaje: 1517
Membru din: Vin Sep 28, 2001 12:00 pm
Localitate: Bucuresci (Tineretului)

Mesajde onk » Mie Ian 16, 2002 9:45 pm

tu stii mai bine (no offence);o
Avatar utilizator
onk
 
Mesaje: 1841
Membru din: Joi Dec 13, 2001 12:00 am

Mesajde Oribilul Mosh » Joi Ian 17, 2002 12:42 am

Mai Rolf..vad ca ti-am dat de lucru cu subiectul asta ! Ai facut cercetari serioase despre bauturi ! :p

Nu am baut sake....dar am baut uzo (mare specialitate greceasca,cica) si nu mi-a placut absolut deloc ! Are un gust foarte pregnant de anason sau chimen. M-a scarbit !
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde gaga » Joi Ian 17, 2002 2:52 pm

Rolf, ai inceput sa faci pe doamna profesoara?

apropos de ce zice Blink (gustul ouzo), nu mai tin minte din ce paioase/radacinoase e facut.:confused: isi aduce cineva aminte?
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Rolf » Joi Ian 17, 2002 6:15 pm

Uite ce zice aici http://www.greekproducts.com/greekproducts/ouzo/ Cica a bea ouzo e o arta... Si simbolizeaza optimismu grecilor...

Ouzo it is not produced in any other part of the world except Greece.
Is a 100% Greek product and Greece's National drink.
Ouzo is made from a precise combination of pressed grapes and herbs and berries. It begins as alcohol made from grape skins or other local produce. It is then brought together with herbs and other ingredients, including star anise, coriander, cloves, angelica root, licorice, mint, wintergreen, fennel, hazelnut and even cinnamon and lime blossom. The mixture is boiled in a copper still, regulated by a taster. The resulting liquid is cooled and stored for several months before it is diluted to about 80 proof, or 40 per cent alcohol.
It is usually served as an aperitif, but is also used in some mixed drinks and cocktails.
When mixing Ouzo with water it will turn whitish and opaque. The reason is that the anise oil dissolves and becomes invisible when mixed with a usual alcohol content, but as soon as the alcohol content is reduced, the essential oils transform into white crystals, which you cannot see through.
The best Ouzo it is considered that of the island of Lesvos. Most cafe owners in Greece will admit that the best ouzo comes from this island and they probably carry one of the more popular Lesvos brands.
Ouzo drinking is an art. Or maybe it's a way of life.
Ouzo itself, symbolizes more than anything else, the Greek way of thinking. This way of thinking is based on optimism, in everyday practice of the philosophy, and the joy of life!
Rolf
Junior Member
 
Mesaje: 1517
Membru din: Vin Sep 28, 2001 12:00 pm
Localitate: Bucuresci (Tineretului)

Mesajde gaga » Joi Ian 17, 2002 6:48 pm

Merci Rolf... bah nu e de mirare ca e asa scabroasa, toate condimentele alea sunt puternic aromate shi amestecul intre ele nu putea fi ceva bun (numa' lu kicku' putea sa-i placa asa o porcarie)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde onk » Joi Ian 17, 2002 7:59 pm

daca tot e vorba de bauturi 'ai sa va povestesc o experientza mariní£ din Costinesti, tinerete cu valuri si rockoteca in sat: se mixeaza in ordine intzelept-aleatoare alcool alimentar cu anumite vinuri, se asezoneaza cu %votca, un chicushor, da numai unpicutz de ce se mai gaseshte pe masa, contine grade si nu e politai, se pune dop cu neshte cafia si, daca se poate, va rog frumos, umpic de ness. toate se aliniaza intr-o stecla de 2l usor de tinut minte pe drumul ala lung prin sat, te faci praf de stele pana ajungi acolo, asa ca te intorci, da mai bei putin, si te duci la culcare, si minune, a doua zi nu te doare capu'. satisfactie garantata, si cafiaua te ajuta sa barbotezi mai mult (sa bei, nu sa ...):cool:
Avatar utilizator
onk
 
Mesaje: 1841
Membru din: Joi Dec 13, 2001 12:00 am

~ouzo

Mesajde Rolf » Joi Ian 17, 2002 10:31 pm

Am beut o data, la un bar despre care cred ca o sa scriu zilele astea pe threadu de profil, ceva gen ouzo: Aran (sau ceva p'aproape), o bautura turceasca. In comun aveau faptu ca si asta se colora in contact cu apa. Gustu era nitel diferit, ca tiu minte ca am fost in stare sa beau un pahar, da nu tineam neaparat sa mai bag unu. Care stie mai multe? Care stii mah mai mult?
Rolf
Junior Member
 
Mesaje: 1517
Membru din: Vin Sep 28, 2001 12:00 pm
Localitate: Bucuresci (Tineretului)

Mesajde gaga » Joi Ian 17, 2002 10:38 pm

se cheama ARAK si se face cam ca ouzo da' costa cat o naveta de Chivas si seamana cu ouzo la gust. E nashpa, e bautura traditionala arabeasca.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Rolf » Joi Ian 17, 2002 10:41 pm

A dracu treaba, ezapt cind imi adusesem si io aminte ca se cheama Arak. Bine shefa, se pare ca nu ai lacune (cum te batea gindu cind cu Sangria). Poate gasesc si la asta vreun link, vreo info.... zicea Blink ca ma documentez. Blink, e o placere sa aflu ce se mai bea pe mapamond.

Edit: bineinteles, ia bagati un ochi

http://www.anatolia.com/anatolia/Food_and_Beverages/Raki/Default.asp

Se pare ca tot ceva asemanator (numa ca verde!) este si absintul (despre care cinta si Alifantis)

http://www.chem.ox.ac.uk/mom/absinthe/absinthe.html

Miine va dau si linkuri despre bere, ca d'astea n-am dat, si trebe...
Rolf
Junior Member
 
Mesaje: 1517
Membru din: Vin Sep 28, 2001 12:00 pm
Localitate: Bucuresci (Tineretului)

Mesajde Oribilul Mosh » Sâm Ian 19, 2002 4:09 pm

Ce ai facut,Rolf ? Unde sunt linkurile despre bere ? ...ca special am intrat asa de dimineatza pe net....sa ma documentez !
Si tu...ai uitat !
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori