Pagina 14 din 16

MesajScris: Mie Feb 11, 2004 9:15 am
de gaga
da, asta este, o corcodusha acra si verde, dar se folosete ca si otetul, zeama de varza, etc, la acritul diverselor mancaruri, parca in moldova mai des.

nu stiu daca bulion e cel mai bun cuvant, poate o fi un regionalism, se face fierband fructele acre intr-o cantitate de apa, apoi zeama obtinuta se strecoara de samburi si se pastreaza pana la intrebuintare, in vase sterilizate, eventual.

MesajScris: Mie Feb 11, 2004 9:45 am
de paiacec
Ca sa intaresc cele spuse de danone,zic atat: corcodushe = zarzare.Daca vretzi sa obtzinetzi un bulion de acrit mancarurile foarte concentrat,va sfatuiesc sa-l facetzi din zarzare verzi.Daca vretzi sa-l facetzi mai putzin concentrat shi mai aromat il facetzi din zarzare coapte(logic nu?).Cel mai gustos este cel din zarzare roshii coapte foarte bine.Pentru preparare urmatzi pashii lui danone.

MesajScris: Mie Feb 11, 2004 10:50 pm
de MiG29
N-am incercat niciodata,de fapt mai bine zis n-am auzit niciodata de asa ceva,da suna bine shi cred ca poa sa fie bun.O sa`ncerc.Mersi pentru recomandari...

MesajScris: Joi Feb 12, 2004 3:18 pm
de paiacec
N-ai pentru cine 29!Numai sa nu consumi in loc de magiun ,ca nu te vad bine!Potzi lasa samburii in contzinut,nu-i nici o problema,doar sa fii atent cand serveshti mancarea la care ai folosit bulionul de zarzare,sa nu ramai shtirb:D
In alta ordine de idei...
...Am vazut mai demult un documentar pe Discovery despre preparatele chinezeshti care sunt considerate delicatese,shi,printre multitudinea de mancaruri care erau afishate,se afla shi un preparat pe baza de sharpe.Chestia bizara insa, era ca itzi alegeai reptila pe care o vroiai ,dintr-un "acvariu"(un bol).Intrebarea mea este: a mancat cineva asha ceva? sau poate sa dea mai multe detalii?

MesajScris: Lun Feb 16, 2004 11:13 am
de memetshot
spaidare: la chestia cu sarpele exista variante si mai misto. pe langa faptul ca ti-l alegi viu din acvariu mai ai si ocazia sa consumi inima lui cruda pusa intr-un paharel cu oaresce alcool.

MesajScris: Mar Feb 17, 2004 5:37 pm
de paiacec
Daca e alcool , e bine!Dar,daca(doo virgule) chinezii aia stau sa caute inima la sharpe,inseamna ca e prosti rau de tot!E mult mai simplu cu maslina la alcool decat cu inima de sharpe!Ar fi culmea sa se zbata shi de peretzii paharului cu alcool!:D

MesajScris: Mar Feb 24, 2004 10:30 am
de gaga
tot s-a amestecat berea cu mancarea pe threadul asta, e o reteta, foarte raspandita in lume, de origine belgiana care se cheama carbonada flamanda si e foarte buna:

se face asa: un kil de carne de vaca taiata cuburi se caleste in doua linguri de ulei (de masline daca se poate). dupa ce s-a facut se pun patru cepe taiate mai mare si se lasa pana prinde si ceapa ceva culoare in obraji.
se pune sare si piper si o lingurita de faina, si acum vine chestiunea interesanta:
se unge o felie de paine pe ambele fetze cu mustar, se pune peste preparat si se adauga o sticla de bere neagra, busuioc, foi de dafin.
se pune cratitza acoperita la foc mic, cam 90 de minute. dupa acest timp se pun doua linguri de zahar si se mai lasa inca jumatate de ora. se mai pun doua trei lingurite de otet de vin si, daca e facuta carnea se poate consuma cu garnitura la alegere si pofta pe masura.

o varianta simpla si inventata la bloc: se pun intr-un vas (de jena sa zicem) uns cu ulei, pulpe de pui, cate incap, se condimenteaza (sare, piper, busuioc, foi de dafin), se acopera cu bere neagra si se dau la cuptor 45 de minute - o ora.

MesajScris: Mar Feb 24, 2004 11:17 am
de piskeshu
Dana, am o intrebare. Nu se poate face si cu aripi de pui, ca-s mai ieftine? Daca nu baga o reteta ieftina cu aripi de pui, te rog!

MesajScris: Mar Feb 24, 2004 11:46 am
de gaga
ba se puate si cu aripi, da' nu-s mai ieftine decat aparent, pt ca is mai descarnate.
poi depinde ce intelegi prin reteta ieftena, cea mai ieftena ie sa iei aripile si sa le prajesht in ulei si sa le dai cu sare.
zi ezapt ce te intereseaza.

MesajScris: Mar Feb 24, 2004 11:52 am
de paiacec
Iete una simpla rau de tot Mr. P.:

Aripioare cu smantana

aripioare de pui, 250 g smantana, verdeta, 50 g unt, sare, zeama de carne.

Se inabuse in unt aripioarele se toarna putina zeama de carne, se sareaza si se lasa sa fiarba incet pina se fragezeste carnea. Atunci se adauga smintina amestecata cu faina si verdeata tocata fin. Se lasa sa mai dea in cateva clocote.

...mare lucru!!!
Berea se bea dup-aia!

MesajScris: Mar Feb 24, 2004 11:55 am
de piskeshu
Ma , io vreau sa cumpar neste aripi. P-acasa am ceva cartofi, morcovi, ceapa, condimente si numai stiu ce dracu mai am prin frigider. Cam astea ar fi materiile prime de care dispun. Io stiu un loc unde punga de aripi(si nu-s de-alea belite si urate) ii la fo 40 de mii.

MesajScris: Mar Feb 24, 2004 12:00 pm
de gaga
poi tot ar mai fi nishte variante cu ce ai tu, vrei mancare, ciorba/supa sau junk food? sau sa iti dau din toate cate o varianta? (vezi la bucataria popoarelor o varianta, potzi pune in loc de ciuperci aripile vietzii)

MesajScris: Mar Feb 24, 2004 12:18 pm
de piskeshu
Cat mai junk sa fie!! Si fara unt daca se poate, ca-i fuarte scump!
Spider, ce-i aia zeama de carne? Cum se obtine?

MesajScris: Mar Feb 24, 2004 12:49 pm
de paiacec
Daca ai aripi(de pui),cartofi shi ceapa,ia draq shi o cutiutza de pasta de tomate(8000lei) shi fa in halul urmator:
Bagi aripioarele la cuptor sa se rumeneasca.Pui shi nishte cartofi necuratzatzi in acelashi cuptor(vezi ca doo virgule cartofii se coc mai greu decat aripioarele).Toci ceapa marunt,o caleshti in ulei, adaugi nishte piper shi sare,pasta de tomate diluata cu putzina apa shi o mai lashi sa fiarba umpic. scotzi cartofii de la cuptor,ii curetzi de coaja(catzi potzi sa mananci),ii tranteshti in farfurie,ii spargi shi-i amesteci cu unt(sau in cazul tau margarina),dupa care adaugi aripioare shi sos dupa pofta lu matale.Brusc, incepi sa mananci.

P.S. - zeama de carne se numeshte chestia aia lichida care se depune in castron(farfurie) dupa ce s-au spalat aripioarele.

MesajScris: Mar Feb 24, 2004 12:50 pm
de gaga
LOL zeama de carne se optzine fierband carnea...

poi sa vedem, mai simplu si mai junk: iei un tub de checiap iute d'ala ieftin, bagi aripioarele in iel inpreuna cu niscaiva ulei si ce condimente ai tu prin casa (delikat, piper, etc). le lasi macar o ora, le stergi de chestia aia si le prajesti in ulei si le servesti cu cartofi prajitz si betzisoare de morcovi prajite crocant langa cartofi.

mai potz daca ai fun ou sa le faci pane, bagand in faina nejte piper si in ou neshte checiap.

jhsgfd: merge si ce zice paianjenu cu ceva adnotari pe margine... breh spidere, vez ca confuzezi lumea, in limbaj culinar zeama de carne/oase se zice la o supa care se foloseshte ca baza :D

MesajScris: Mar Feb 24, 2004 1:11 pm
de piskeshu
Va multumasc! Va anunt io ce-am facut, dac-am facut!

MesajScris: Vin Mar 19, 2004 1:40 pm
de Oribilul Mosh
Am primit de ziua mea o sticla de liqueur. Are pe ea sigla de Duty Free. E facut in Irlanda. Se numeste Carolans. Pe eticheta are link catre siteul oficial care este http://www.carolans.ie
Acolo zic ei ca sunt locu 2 in productia mondiala de liqueur.

Nu prea sunt familiarziat cu aceasta bautura...si cer si eu niste sfaturi. Ce fel de bautura este ? Pentru marii domni ? Pentru femei ? In ce conditii se bea ? Alaturi de tort ? Alaturi de icre ?
Are 17 % alcool.

MesajScris: Sâm Mar 20, 2004 6:47 pm
de 7vies
acum citiva ani aveau bunicii mei un vecin care gatea orice...cu ROM (era f. apreciat)
...stie careva acest procedeu?

MesajScris: Lun Mar 22, 2004 9:30 am
de gaga
DA (nu chiar orice)

MesajScris: Mar Mar 23, 2004 11:40 am
de Yellow Pinkie
Oribilul Mosh scrie:Am primit de ziua mea o sticla de liqueur. Are pe ea sigla de Duty Free. E facut in Irlanda. Se numeste Carolans.
[...]
Nu prea sunt familiarziat cu aceasta bautura...si cer si eu niste sfaturi. .


E la fel ca Bailey's, crema de whisky, cum se mai zice, adica whisky, ciocolata si frisca (smintina). O bei cind ai chef, dupa parerea mea. Nevasta-mea, cel putin, asa face. Asta nu inseamna ca e 'pentru femei'. Daca o bei la masa, poti sa o bei si ca desert, ca e dulce, dar si ca aperitiv, ca e tare (dupa cum se bea si visinata la aperitiv).

Sigla de duty free n-are legatura... se gaseste in orice pravalie, de ani de zile.

MesajScris: Mar Mar 23, 2004 12:29 pm
de Oribilul Mosh
Pai macar am certitudinea ca e original daca e de la duty-free, nu ? Si cam cat costa o sticla ?

10x pt. explicatii !

MesajScris: Mar Mar 23, 2004 1:52 pm
de Yellow Pinkie
La Mega e cam 700.000, daca imi aduc bine aminte, dar s-ar putea sa gresesc. N-am mai luat demult, si oricum cam incurc preturile.

La duty free cred ca aduc marfa aceleasi firme care aduc si in tara, numai ca fara taxe. Deci e probabil aceeasi marfa.

Cu placere!

MesajScris: Mar Mar 23, 2004 7:16 pm
de Malko
De haleala: cartofi pai cu cabanos si oua ochiuri;
De sete: Silva neagra.

MesajScris: Mar Mai 04, 2004 8:42 am
de paiacec
De la Maggi citire:
Piept de pui shi galushte de cartofi
-patru portzii piept de pui
-maggi secretul gustului de legume
-sos: 2 linguri de ulei,suc de lamaie,1 galbenush crud
-galushcutze: 200g branza de vaci dulce(ceretzi de la neaion cu vaca:D),200g cashcaval ras,4 cartofi fiertzi rashi,4 oo
-sos alb: 6 linguri iaurt(smantana),1 ardei gras taiat bucatzi mici

Ungetzi carnea cu un sos din ulei amestecat cu 1 galbenush crud,1 lingura de maggi secretul gustului de legume shi suc de lamaie,lasatzi-o sa respire o juma de ora,apoi punetzi-o pe gratarul bine incins.
Trecetzi la galushcutze: intai amestecatzi bine branzeturile de vaca shi cashcaval ras.Batetzi bine oole shi albushul ramas.Amestecatzi ushor branza cu oole batute shi plamaditzi un aluat dens adaugand piureul de cartofi(fiertzi bine-ntzeles in apa imbogatzita cu maggi secretul gustului de legume:D).Rotunjitzi pe palma galushtele,datzi-le prin faina shi prajitzile bine in ulei incins.Se serveshte cu un sos gros shi spumos de iaurt(sau smantana),inviorat cu maggi secretul gustului de legume shi presarat cu bucatzele de ardei gras.
P.S.- Daca n-atzi intzeles nimic,sa-i injuratzi pe aia de la Maggi.

MesajScris: Vin Mai 14, 2004 8:47 am
de gaga
am gasit o reteta simpla si fuarte mijto

gratar de porc cu caise

cateva cotlete de porc se pipereaza. se amesteca 3 linguri de gem de caise cu 5 linguri de mustar (dulce sau normal) si o juma de linguritza de sare. se ung cotletele si se fac pe gratar, intorcandu-se des si ungandu-se cu pasta de caise.

dupa parerea mea treaba asta merge cu garnitura de orez (eventual orez cu ciuperci sau legume) si un vin sau o bere mai dulcege.

MesajScris: Mar Iun 22, 2004 1:34 pm
de gaga
am gasit o reteta de mare angajament pe un site, si pt ca e scrisa foarte bine si mi se pare o combinatie interesanta, v-o dau si voua exact ca acolo:

Oua pane
Pentru a duce la bun sfarsit aceasta operatie in mai multi timpi, dupa canoane, incepi prin a face din doua oua o maioneza in care adaugi o jumatate de lingurita de otet, albus fiert si patrunjel verde (si albusul si patrunjelul foarte bine tocate). Pui sosul de o parte, la racoare, si pregatesti faina (o lingura), un ou batut si pesmet pisat, intocmai ca pentru snitel, precum si foarte multe frunzulite de patrunjel, fara cotor (cam patru legaturi pentru sase oua).

Aceste pregatiri facute, treci la adevarata preparatie:

Pui vreo 6 oua la fiert pana ce clocotesc, astfel incat albusul sa se intareasca si galbenusul sa ramaie o idee moale. Cand le scoti de la fiert, le arunci o secunda in apa rece, le cojesti in palma si le pui in farfurie. Tavalesti apoi ouale fierte prin faina, ou batut si pesmet. Intr-o craticioara incingi untura sau untdelemn ca pentru friptane. In momentul in care grasimea se incinge, arunci in ea ouale, care se prajesc imediat. Le scoti cu lingura de spuma si le asezi pe o farfurie. In aceeasi grasime arunci patrunjelul si-l lasi sa se prajeasca putin, sa crontaie in dinti. íŽl scoti, il scurgi de grasime si-l pui peste oua. Ajuns aici, nu-ti mai ramane decat sa torni maioneza rece peste ouale fierbinti. Combinatia de rece si cald contribuie mult la savoarea acestei mancari delicioase. Acel ce n-o cunoaste, va exclama poate: "Si ce, ma rog, atata bataie de cap pentru niste oua?". Nu ma indoiesc insa ca, gustand-o, se va convinge usor ca merita osteneala.


MesajScris: Dum Iun 27, 2004 10:33 am
de baixinho©
nu stiu daca aicishea isi are locu, da ma risc (scuze anticipat, amice). aiule, nu citi ca sa nu-tz dai afara ce-ai pe dinlauntru.

deci am consumat eri conopida gratinata. cand am vazut in farfurie amalgamu ala ma uitam pe unde e un cos de gunoi mai aproape de mine. m-am riscat sa gust un varf de furculita din treaba aia din farfurie, am mai gustat inca unul si tot asa pana s-a terminat ce era acolo. la fel si cu a doua portie. a treia nu, ca nu a mai intrat. in timp ce tot gustam eu cate un varf de furculita, o intreb pe mama:

- e: ce este in aceasta farfurie?
- m: conopida gratinata!
- e: aha. si in ce consta?
- m: conopida fiarta putin, pusa intr-o tigaie cu ulei, tinuta acolo o perioada de timp cat sa nu se prajeasca, adaugat pesmet suficient de mult, iar la final, cand o pui in farfurie (completarea mea: despre conopida gratinata era vorba), adaugi iaurt sau smantana.

- e: aha. pai are gust bun.
- m: cum adica? ti-am dat eu vreodata mancare care sa nu fie buna la gust?
- e: da, cand m-ai fericit cu mancarea aia de urzici.
imediat, mama si-a facut de treaba prin bucatarie.

cam asta este.

MesajScris: Lun Iun 28, 2004 8:25 am
de gaga
adaugi iaurt sau smantana.


ofcors, danone

conpletare la ce zice jiji, varianta mai aspectuoasa a conopizii gratinate ie ca dupa ce o oparesti (daca ferbi conopida iese terci mah jiji, mama ta stie, da tu ce sa stii), o pui in tava, o stropejti bine cu pezmet rumenit in unt, o acoperi cu cashcaval ras si o dai la cuptor pana se rumeneste, apoi o halesti cu sau fara danone. asa sa stii.

ah, sa nu uit, baicsiniu: bine ai venit pe forumu nehalitzilor :D

MesajScris: Joi Iul 01, 2004 9:26 pm
de Oribilul Mosh
Buna ziua !

Am si eu o intrebare catre cunoscatori. In dorintza de a reconstitui meniul de la Phileas Fogg (pulpe de pui cu garnitura de porumb) mi-am cumparat din Cora o conserva de porumb boabe. E facuta in Thailanda (oare noi nu avem porumb ? ) . Intrebare : boabele alea trebuiesc fierte inainte de a le consuma ...sau se consuma ca atare ?

MesajScris: Mie Iul 07, 2004 1:09 pm
de gaga
cel din conserva este un soi de porumb special (porumb dulce) care doar recent s-a introdus si pe campurile noastre, cu rezultate nu prea fericite. ca si conservele de baby corn, cele de sweet corn se gasesc la noi deja tratate termic, trebuiesc doar scurse de apa si apoi folosite.

reteta simpla si usoara pt genul de mancare phileas phogg: varza alba tocata fin si scursa bine, amestecata cu morcov ras, porumb si maioneza si lasata la rece inainte de consum.

am uitat:

http://www.ampro.co.th/babyc.jpg

deasupra este baby corn, intalnit mai des in preparatele asiatice