Pagina 15 din 16

MesajScris: Mie Iul 07, 2004 8:50 pm
de Oribilul Mosh
Multumesc pentru explicatii, Danutza !
Am mancat porumbul...si m-a lasat rece. E o porcarie. Nu are gust de porumb cum il stim noi, romanii. Si desi nu mai trebuie fiert...este cam crud. E ca si cum ai manca proumb romanesc foarte tanar, fiert juma de ora.
Si ai dreptate ca se numeste proumb dulce. Pe cutie chiar scrie "sweet corn".
Nu mai imi cumpar. Astept sa se faca porumbul la noi si imi cumpar din piatza 7-8 stiuletzi si ii fierb...si ii mananc cu sare.

MesajScris: Mar Iul 13, 2004 11:17 am
de gaga
mie mi se pare de neinlocuit in anumite combinatii de junk food, cum ar fi:

porumb+ton+maioneza

porumb+varza+morcov+maioneza

si mi se mai pare geniala placinta de pui cu porumb.

MesajScris: Mie Iul 14, 2004 9:47 am
de Yellow Pinkie
Porumbu ala merge si in multe alele, inclusiv pe pizza (Oribile, nu cred ca n-ai mincat niciodata pizza cu porumb), garnitura la fripturi (alaturi de morcovei d-aia mici si alte legume la abur) etc... Totul e sa nu te cramponezi de ideea ca 'nu e cum il stim noi', ca noi nu-l stim asa ca ne-au tinut altii'n foame. Tot porumb e. La fel de bun e si porumbu ala 'tinar' murat, de care ziceai mai sus.

Si acu tre sa-mi cer scuze, ca mai vroiam sa zic ceva, da am uitat! Ca de fapt d'aia am vrut sa postez, nu din cauza porumbului... Ptiu, drace!

MesajScris: Mie Iul 14, 2004 9:58 am
de Oribilul Mosh
Am mancat pizza cu porumb. Imi place chiar foarte mult. Porumbul asta dulce de mi l-am luat l-am mancat ca garnitura la niste pulpe de pui. Dar am avut si cartofi prajiti alaturi. Nu as fi suportat doar porumbul ca garnitura.
Lasa ca mai incerc...o sa-mi fac o salata d'aia de zicea Mig !
apropos...MiG mai intra pe aici ?

MesajScris: Mie Iul 14, 2004 11:03 am
de Yellow Pinkie
Nu stiu daca mai intra Mig, nu stiu nici io cind mai intru, cu caldurile astea... Da mi-am adus aminte de ceva bun, tot cu porumb: supa de porumb! O poti incerca la chinezesc, e deliciu.

Cred si io ca nu se pleznea porumbu cu cartofi prajiti, la cum te-am citit io pe matale. Dar prin salate o sa iti placa. Incearca si ce zice danone, o conserva de ton amestecata cu maioneza si porumb din asta. Eventual si frunze de salata verde, si chiar si ciuperci de conserva (mie imi place, dar nu prea se utilizeaza). Si poti minca cu lipie (tip arabeasca) prajita.

MesajScris: Mie Iul 14, 2004 11:30 am
de gaga
supa aia chinezeasca de porumb e cea mai simpla supa din lume de facut, imi pare rau ca nu am blibioteca cu mine, da' e ceva gen porumb, ulei, condimente, apa. (punct)

si eu combin salate de conserva cu ciuperci de conserva ca e comod la caldura sa nu faci mancare cu foc. daca gasesti maioneza de calitate (mi-e lene sa fac si maioneza cand e cald, cu tot cu mixeru' brown) ies bunutze.

mi-am amintit, la chinezesc mai e si supa de porumb cu pui, sau cu pui si taitzei transparentzi. indienii fac chiftelutze din porumb d'asta le zicea cornfritters (am o carte p'acasa cu indiene si una cu thai englezeshti, o minune)

ma duc sa pap o salata cu porumb :D

MesajScris: Mie Iul 14, 2004 11:37 am
de Yellow Pinkie
Parca mai are ceva supa de porumb, un soi de zdrente de ceva, nu imi mai amintesc.

Da supa de ceapa ai idee cum se prepara?

Edit: apropo de ce se vorbeste pe bere, ca deja divaghez:

1. Apropo de servit bauturile, daca cineva se pricepe, am si io doua nelamuriri: sticlele e normal sa le aduci in mina, sau pe tava? Eventual si paharele... Si 2: astia de prin occident cind iti toarna apa desfac sticla si toarna un spirc de juma de unghie in pahar. Care'i faza, de ce nu umplu paharul macar jumate? Sau deloc...

2. Apropo de Germania, prin sud am patit de mai multe ori urmatoarele: pe autostrada, intre Austria si Munchen (A8), eventual si mai incolo, inspre Stuttgart, fac controale astia de pe la politie, si te prind cind opresti pe la parcari sau benzinarii, altfel nu te opresc din mers. Din cauza de verificat emigranti, ca e zona inspre Italia. Asa ca m-am invatat si nu mai opresc prin zona (oricum, se pierd 5-10 minute, verifica actele, masina, scriu ceva intr-un laptop, eventual verifica pe net si gata). Deci daca n-aveti treaba, n-aveti de ce sa trageti pe dreapta.

MesajScris: Mie Iul 14, 2004 12:56 pm
de gaga
pinki, la 1. stie sigur sod da' e plecat la piatra neamtz

la supa de ceapa sunt mai multe variante de finalizare, la baza aceasta specialitate frantzuzeasca se face prin calirea unei cantitati de ceapa (taiata solzisori) in unt (exista si varianta ulei de masline). unii pun si un pic de faina, altii doar sare si zahar care se caramelizeaza usor. unii o sting cu apa, altii cu supa de pui sau legume, unii adauga si putin vin. la final se pun, in functie de reteta, urmatoarele (nu toate, una din ele):

1. crutoane frecate cu usturoi, presarate cu cascaval ras (tip gruyere)
2. felii de bagheta prajita cu felii de cascaval deasupra
3. doar cascaval ras
4. o felie mare de paine prajita cu parmezan ras pe ea
5 - infinite variante care sa contina paine prajita si cascaval

treaba se gratineaza.


:D daca nu ai inteles ni'ca pot cauta o reteta exacta intr-o carte sau poti gasi pe google o varianta de onion soup, mai ales ca ideea ai prins-o :D

MesajScris: Mie Iul 14, 2004 1:15 pm
de Yellow Pinkie
Mersi, e destul, nu e cazul, pot sa sap si singur mai departe, vroiam doar sa-mi fac o idee. Na iar imi fac pofta si imi ploua in gura...

MesajScris: Mie Iul 14, 2004 3:51 pm
de gaga
apropos de cruditatzi si porumb, asa arata la don taco salata de cruditatzi cu ton si porumb

http://dontaco.compace.ro/poze/Salata%20de%20cruditati%20cu%20Ton.JPG

MesajScris: Mie Iul 14, 2004 11:43 pm
de tester
Yellow Pinkie scrie:1. Apropo de servit bauturile, daca cineva se pricepe, am si io doua nelamuriri: sticlele e normal sa le aduci in mina, sau pe tava? Eventual si paharele... Si 2: astia de prin occident cind iti toarna apa desfac sticla si toarna un spirc de juma de unghie in pahar. Care'i faza, de ce nu umplu paharul macar jumate? Sau deloc...



Pana vine SOD de la unde-i plecat imi permit una doua opinii.

Precizez ca informatziile se bazeaza pe crasma ca restaurant, nu la un bar sau mai stiu eu ce.

De asemenea ma refer in general la serviciul de argint cum ar veni, deasupra lui existand serviciul de aur. Ma refer la gradul de lux al crasmei si nivelul de pregatire al chelnerilor, de exemplu daca mergi intr-un loc clasat la aur, pe langa multe chestii vei primi servete de mí£tase.

Pentru ca e un pic mai vaga referirea la bauturi, am sa le impart in cateva categorii.

Sa o luam cu vinurile.
Vinurile nu se aduc pe tava, doar paharele se vor aduce pe tava. Motivul simplu si usor de ghicit, se rastoarna usor.

Berile impreuna cu paharele se aduc pe tava, in functzie de local se toarna pe jumatate berea in pahar. In cazul berilor in sticle mici, 0,25-0,33 de exemplu, se va turna pe jumatate si restul se aduce impreuna cu sticla la masa. Motive diverse, eventual revin mai incolo.

Apa si alte sucuri se toarna din nou in pahar, pe jumatate, si din nou pe tava se aduc la masa, impreuna cu sticla.

Tariile (alcooalele adevarate:)) in pahar, dupa care intervin diversele combinatzii.

Dau cateva exemple ca ma lungesc. La un gin tonic de exemplu, se pune ginul, eventual gheatza, si separat tonicul, daca este in sticla micutza se lasa in sticla, si se amesteca oricum doar la masa.
La un campari soda sau un whisky soda se adauga la bar ingredientele(cel de-al doilea in cantitate f. mica) si se serveste evident pe tava.



Raspuns: deci pe tava.:D


Ps danone stiu ca a fost o discutzie cu cappuccino etc, si modul de servire/preparare, ma gandeam maine sa trantesc niste poze si ceva vorbarie, merge pe threadu asta?

MesajScris: Joi Iul 15, 2004 9:43 am
de gaga
merge

..................

MesajScris: Joi Iul 15, 2004 10:22 am
de Oribilul Mosh
testere, dar e corect ca atunci dupa ce comanzi o sticla de vin...sa vina chelnaru..sa iti puna in pahar si dupa aia sa ia sticla si sa o puna pe scrinul din sala de mese ? de multe ori am patit lucru asta...si ma cam enerveaza. vreau sa am eu controlul asupra sticlei mele de vin....nu sa stau dupa chelnar sa-mi toarne el pahar cu pahar.

MesajScris: Joi Iul 15, 2004 10:28 am
de gaga
vina chelnaru..


cine sa vina? ~p

amice, vezi de aia ti-am zis eu odata ca e neinteresant ce povestesti dpdv al crashmelor. in mod normal tu n-ar trebui sa ai de lucru decat cu paharul, treaba chelnerului e sa se asigure ca e totul ok si tu esti "SERVIT", ca de aiai e crajma.

MesajScris: Joi Iul 15, 2004 10:40 am
de eyewitness
danone, la fanutza sau junk food n-are aia ghiriduane, pardon scrinuri in sala de mese, sa puna popicele cu vin. bine ca acu daca muti postu pe aberatii n-ai sanse sa ti se ia moderarea :D

MesajScris: Joi Iul 15, 2004 10:44 am
de Oribilul Mosh
bine mah, bogatashilor ! n-am fost in localuri de 5 stele ca voi. asta e !
dar sa stiti ca si la Segarcea se procedeaza la fel...si e scrin in sala de mese.
(n-as paria pe faza cu luarea moderarii :D )

MesajScris: Joi Iul 15, 2004 10:45 am
de goni_q
ficat de gasca in stil lyonez....

bucatzi de ficat de gasca imbibate in lapte si apoi puse la calit pe un pat de ceapa rosie zdrentzuita, cu cartofi noi aurii, si un vin alb langa ...salivezi de placere ....
deja m aling pe bot

MesajScris: Joi Iul 15, 2004 7:48 pm
de tester
Cate crasme atatea obiceiuri, insa exista desigur niste reguli generale.

Ziceam ca vinul nu se aduce pe tava, un alt motiv ar fi modul de servire.
Vinul se va aduce la masa, se va prezenta, clientul citeste eticheta si daca e de acord vinul se desface, se toarna putin in pahar celui care a comandat, care e bí£rbatul in general, pentru degustare.
Intru in amanunte, daca e vin rosu se va lasa macar 5 minute si apoi chelnerul se va intoarce si il va turna in pahare(asta daca nu cumva setea te doboara:))

Daca sunt mai multe pahare pe masa, de vin, se va turna vinul alb in paharul mai mare, se va umple, vinul rosu evident in paharul mai mic, pe jumatate.

Zicem ca vinul e bun. Extind ideea expusa de danone:).
Chelnerul va turna cum ziceam mai sus, urmarind ce se intampla la masa si va avea grija de paharul tau. La urma urmei mancare si bautura este si la magazin, tu mergi pentru atmosfera, serviciu, bucate, societate etc.

In mod obisnuit nu trebuie sa te ingrijorezi de pahar, desigur exista si exceptzii destule, vinul poate sta pe masa(rosu) sau in frapiera cu gheatza(alb), si atunci n-ai decat sa-ti torni singur.:) Daca totusi localul are servirea la pahar si nu suporti serviciul, poate o idee mai buna ar fi sa schimbi localul sau sa renuntzi.:)

Iar ma lungesc, ideea e ca in principiu se merge la restaurant pentru serviciu, de cate ori atzi renuntat sa mergetzi in vre-un local pe motive de serviciu prost, chelneri nepoliticosi etc.

Fara sa fiu nici pe departe expert in asa ceva, acestea pot fi luate ca niste pareri generale:)

MesajScris: Vin Iul 16, 2004 12:41 am
de Oribilul Mosh
Multumim pentru explicatii, domnu' tester. E posibil sa va mai deranjez cu intrebari, pentru ca sunteti foarte priceput si nici nu priviti lumea de sus cu trufie.

mod's advice: nu mai instiga, zi ce ai de zis fara aluzii.

MesajScris: Vin Iul 16, 2004 12:38 pm
de eyewitness
probabil ca tester are mai multa toleranta si rabdare cu handicapatii

MesajScris: Vin Iul 16, 2004 12:42 pm
de Oribilul Mosh
sau cu alte cuvinte... nu e nesimtit.

MesajScris: Vin Iul 16, 2004 12:51 pm
de eyewitness
iar ai mintea odihnita au te manca-n cur de-un ban?

MesajScris: Vin Iul 16, 2004 2:32 pm
de tester
Pentru ca a fost o discutzie mai veche plus ca am dat in pozatofilie spongiforma, am sa dau unele detalii despre cappuccino, expresso, latte, preparare si mod de servire.
Metoda de servire e cea italiana, aplicata in occident, nu cea americana, canadiana sau mai stiu eu ce.

Am sa incep cu expresso, baza celor de mai sus, mai precis cu utilajele necesare.

Una bucata masina expresso/cappuccino. Acuma sunt masini si masini, in poza alaturata este un model foarte bun, un rolls-royce daca vretzi. Acasa am un trabant :)

Gustul, taria, aroma si mai ales crema unui expresso (cunoscatorii stiu) face totul. Asta se obtzine combinand o masina buna, ca cea din poza, reglata corespunzator, o masina de macinat boabele, si niste cunostintze minime pentru manipulator :)

Cafeaua folosita, boabe, trebuie sa fie evident de buna calitate, dupa care se va trece prin masina de macinat, care trebuie reglata de un cunoscator. De ce? Daca boabele sunt macinate prea fin sau prea mare, masina nu va functiona la randamentul maxim, fie gustul va fi prea tare, se pot gasi resturi in cana, sau chiar se va infunda, fie va fi prea slab.

Odata macinata se va pune o portie sau 2 intr-una din cupele din imagine, se taseaza bine, pentru expresso masina va folosi mai putzina apa.

Folosind niste presiuni ridicate, cafeaua compresata astfel va capata caracteristicile unui expresso adevarat, cu o crema frumoasa maronie deasupra.

Se serveste impreuna cu zahar si un pahar cu apa. Paharul cu apa este pentru baut si nu pentru altceva:)
NU se serveste cu frisca, lapte, lapte condensta sau alte minuni deasupra. Multi nu folosesc nici macar zahar. Se pot folosi indulcitori.

Rezultatul final este in ultima poza, pentru evitarea stropirii se ridica, cana, í£sta era pentru mine :)

MesajScris: Lun Iul 19, 2004 9:16 am
de gaga
pentru racii lui Pacha cateva idei:

rasol de raci (se fierb cu ceapa, foi de dafin, boabe de piper) sevit cu scordolea
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=209792&postcount=3

alta chestie mishto e salata de "gaturi" de raci cu andive si maioneza. in fapt poate fi facut si cockteil de raci, cum e ala de crevetzi.

mai e o idee sa infasori cozile curatzate in bacon si sa le frigi pe gratar.

MesajScris: Lun Iul 19, 2004 6:20 pm
de pacha
Mai oameni buni,eu sunt ardelean.Ce-i scordoleaua ?

Andive am mancat ultima oara pe vremea bietului odios.De atunci am facut nenumarate incercari dar amareala lor ma omoara.Acum 20 de ani erau fragede ,crude,crocante,ce mai,un deliciu.Acum nu mai inteleg nimic din ele.

Cu crevetii inca nu sunt prieten

MesajScris: Lun Iul 19, 2004 8:25 pm
de tester
Sa trec acum la cappuccino si la latte.

Poze e, deci nu e nevoie sa incep sa beau mostrele.

Ambele folosesc aceeasi baza, respectiv un expresso cu ceva mai multa apa.
Pentru cappuccino laptele se aduce in stare de spuma, folosind aburul sub presiune de la masina prezentata anterior, dupa care se toarna dintr-o miscare in ceasca, pentru a se amesteca bine cu baza. Spuma de lapte va ramane deasupra, dupa care se poate decora dupa caz, fie cu ciocolata rasa fie cacao sau similar.

Se serveste cu zahar si dulciuri. Fara frisca, apa, lapte condensat sau alte minuni.
Exista destule variante, majoritatea americane, de exemplu cappuccino dry(uscat) este format in majoritate din spuma, fara lapte lichid. Nu intru in amanunte.

Poza poate nu e chiar relevanta, spuma se lasí£ incet, oricum e suficient pentru a ilustra.

Latte, asa cum sugereaza si numele, foloseste aceeasi baza dar de data asta laptele este doar incalzit, eventual cu putzina spuma folosita pentru decorare. Cantitatea de lapte creste cam cu 50% fatza de predecesor, modul de turnare difera.

Daca la cappuccino intai se toarna baza de cafea, in cazul acesta laptele se va turna primul in pahar, dupa care dintr-o miscare se va turna cafeaua, vezi poza pentru rezultat.
Se decoreaza similar, se serveste la fel.

Fac din nou o mentiune la diversitatea americana, unde potzi gasi usor un latte dublu decofeinizat:)

MesajScris: Mar Iul 20, 2004 10:06 am
de gaga
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=209792&postcount=3


ai mah ardelene da si tu click pe linc.
pt tine fac o revenire:

se ia un miez de franzelutza, se inmoaie in apa si se stoarce. se piseaza 6 (sau mai multi) catei de usturoi si miezul de la 30 de nuci. se adauga un pahar de ulei, sare, piper si 1-3 linguri de otet. se freaca totul pasta si se serveste cu racul respectiv, daca este.


asta e scordolea :D


separat sa vb despre andive. andiva este mugur de cicoare, crescut fortzat la intuneric, deci, de esentza amare. daca vrei sa fie mai putzin amare, nu le spala, apa le accentueaza amareala.
bine ca nu exclud ca actualele andive sa fie fun hibrid, habar n-am. dar andive neamare eu nu am vazut.

MesajScris: Mar Iul 20, 2004 2:05 pm
de tester
Doar un aperitiv, mozzarela fresh evident, si clatite cu inghetata, frisca si ciocolata.

Revin cu poze de calitate mai buna.

MesajScris: Mar Iul 20, 2004 2:27 pm
de gaga
stie cineva reteta clasica de frikadellen? ca am bantuit netu' si am gasit o mie de variante.

testere, ashe suptzire, o capreze sio clatita?

MesajScris: Mar Iul 20, 2004 3:06 pm
de piskeshu
Testere cum naiba bei sucu ala cu totzi michimaushii aia?