Dulciuri

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde vamitul » Vin Aug 27, 2004 11:09 am

mah, da retzete nu datzi?
I's cheating only if you get cot
Avatar utilizator
vamitul
Junior Member
 
Mesaje: 15
Membru din: Mar Aug 17, 2004 11:00 pm

Mesajde kahlan » Dum Aug 29, 2004 12:44 pm

ciocolata mea preferata e milka alba cu iaurt de capsuni...imi plac mai multe, dar asta 'i pe locu 1...de asemenea, imi place ciocolata aerata...si....nush...mai tuate:D
la inghetata...niciodata nu's stabila...cateodata prefer ciocolata, cateodata vanilia sau altceva
imi plac fuarte mult si batuanele gen mars, snikers, preferatu cre ca'i twix...tin minte cand eram mica erau si niste batoane kiss, care'mi placeau f mult.
mananc dulciuri fara sa am o limita, nu stau sa-mi fac griji ca ma ingras:D
kahlan
Junior Member
 
Mesaje: 5044
Membru din: Sâm Ian 11, 2003 12:00 pm

Mesajde Titina » Dum Aug 29, 2004 1:45 pm

eu n-ash putea sa renuntz la dulciuri...nu sunt o mancacioasa,dar in fiecare zi cred k iau cate putzin de dulce :D nu conteaza neaparat ce fel..ciocolata...
Titina
Junior Member
 
Mesaje: 3613
Membru din: Dum Dec 22, 2002 12:00 am

Mesajde gaga » Mie Sep 01, 2004 1:16 pm

la cererea unui user mai ofensat care crede ca papanashii is nejte chestii fierte si date prin pesmet (aia fiind gombotzii), bagam cateva retete se papanashi si poate si pe aia de gombotzi.

1. Papanasi prajiti

Se freaca 250 g brinza cu galbenusurile a doo oo, se adauga 3 linguri faina, sare si albusurile oolor batute spuma. Se ia cu lingura din compozitie si se formeaza galuste care se dau prin faina. Se prajesc in ulei fierbinte Se servesc presarate cu zahar pudra si, dupa dorinta cu smintina si gem.

Papanasi fierti muntenesti

Se pune apa sarata la fiert. Se amesteca bine 250 gr branza de vaci, 1 lingura de faina, doo oo, 3 linguri de gris si sare. Se fac galuste turtite, se gauresc cu degetul, se pun in apa clocotind usor.

Se prajeste pesmetul cu putin zahar in ulei.. Cand papanasii se ridica la suprafata se mai lasa sa fiarba molcom (altfel se sfarima) inca un sfert de ora. Se scurg, se ung cu unt, se tavalesc in pesmet. Mod de servire Se servesc cu zahar si smintina.

Papanasi moldovenesti

2 linguri gris, 2 linguri faina, 2 oua, sare, 400 gr. branza de vaci (scursa bine de zer)

Se separa galbenusurile de albusuri. Se bat albusurile spuma. Se freaca bine branza cu galbenusurile, cu faina, gris, sare. La sfirsit se adauga albusurile. Se incinge uleiul. Se fac galusti turtite, se gauresc cu degetul, se pun la prajit, pe ambele parti, pina se rumenesc. Mod de servire Se servesc cu zahar si smintina .

galustile cu prune

:½ kg cartofi, 2 oua, 2-3 linguri faina, prune(cca ½ kg), 3 linguri unt, 2 linguri pesmet, sare, ½ pahar zahar

Cartofii fierti se zdrobesc.
Pasta de cartofi se pune intr-un castron si se amesteca cu ouale, faina, o lingurita de zahar si putina sare.

Se face din aceasta compozitie un sul gros de trei degete, din care se taie bucati de grosimea unui deget. Fiecare bucatica se intinde cu mina si in ea se infasoara cite o pruna fara simbure, se rotunjeste frumos cu mina muiata in faina.

Cind toate galustele sint gata, se fierb in apa sarata clocotita. Cind galustele se ridica la suprafata apei sint fierte. Se scot incet cu lingura de spuma si se tavalesc in pesmet rumenit in unt amestecat cu zahar, astfel ca fiecare galusca sa se imbrace frumos in pesmet. (se pot umple si cu diverse gemuri sau dulcetzuri.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde MiG29 » Joi Sep 02, 2004 9:28 am

deci galustile cu prune ie deosebite.ie de mare iecsceptie.da dano am shi eo o rugaminte..mancarea de gutui cum se face?
The Earth is full.GO HOME!
Avatar utilizator
MiG29
 
Mesaje: 7104
Membru din: Dum Apr 14, 2002 11:00 pm

Mesajde Asassinu » Sâm Sep 04, 2004 7:52 pm

ma, mie nu prea imi plac dulciurile, stiti cum se spune:"betivul nu suporta dulcele" :D :D
Singurele dulciuri care imi plac sunt prajiturile facute de mama,....care din pacate e asa departe sa mai imi faca ceva:(
Aici, din reteta mamei , mentionez Prajitura cu coca rasa...e o prajitura simpladar extraordinara...se face din coca obisnuita...cu gem deasupra, iar peste gem se rade coca...e delicioasa.
Mai am o slabiciune pentru McFlurry din Mac...asta e, dar e buna:)
Ajutor, ajutor, a luat foc ceva?/Nu, mami, mi-am aprins tigara!
Asassinu
Junior Member
 
Mesaje: 373
Membru din: Vin Sep 06, 2002 11:33 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde Samy » Sâm Sep 04, 2004 8:47 pm

Mie imi place cam tot ce se poate numi dulce,dar cel mai mult CIOCOLATA,nu am prea multe pretentzii(ex:cum sa se numeasca,de cine sa fie produsa,etc.),dar cel mai mult imi place Primola cu cappuccino.

Tot printre preferatele mele se afla shi prajiturile Diplomat,shi clatitele cu pasta de maceshe sau cu finetti.
[color=black]Scurta descriere: frumoasa,deshtepata,cu bani shi modesta ! [/color]lol
Avatar utilizator
Samy
Junior Member
 
Mesaje: 551
Membru din: Sâm Ian 24, 2004 12:00 am

Mesajde aurora » Vin Dec 03, 2004 1:12 pm

imi pare rau si mie ca a disparut MALTOVA din comert. am pastrat ambalajul in sperantza ca o sa-l arat cunoscutilor mai umblareti decat mine si doar, doar mai apare de undeva. treaba e ca au trecut de atunci 20 de ani. de curand m-am gandit sa casez borcanu'. era un extract din cereale prajite (orz...ceva pe acolo) asa cum inka este un extract de cicoare.
tot pe atunci a disparut si ceaiul instant cu lapte. era o concentratie perfecta de ceai negru si lapte praf care e aproape imposibil de obtinut pe cale directa (ceai Lipton si lapte condensat).


... si nu-mi neg originile indepartate....
aurora
Junior Member
 
Mesaje: 52
Membru din: Lun Noi 22, 2004 12:00 am

Mesajde Razorel » Sâm Dec 04, 2004 7:25 pm

Din ce se gaseste in comert prefer ciocolatzelele Kinder si Primola sau Milka cu crema de capsuni sau capuccino :D
Home made.... aici papanashi si clatite, cu dulceata de vishine sau magiun. Imi plac si prajiturile dar prefer astea :D
...unu-o ia de-a dreptul, altul zboara sui, unul zboara peste cuibul cucului.
Avatar utilizator
Razorel
Junior Member
 
Mesaje: 308
Membru din: Mar Noi 16, 2004 12:00 am

Mesajde isabo » Mie Dec 08, 2004 1:27 pm

Sincer vorbind, aveti niste pretentii tare modeste la dulciuri :) . Eu nu prea gasesc dulciuri, in comert sau in cofetarii, care sa fie cu adevarat bune. Doar dulciurile facute in casa sunt selecte.

Si, pentru ca tot a pomenit cineva de clatie, va dau eu o reteta pentru umplutura: ananasul dintr-un compot se macina sau se taie bucatzele (se scurge siropul), apoi se amesteca cu o mana de cocos ras. Separat, se face un sirop din 1-2 linguri de zahar si 3-4 linguri de miere, care se pune la infierbantat, pana se topeste zaharul. Siropul acesta se toarna imediat peste ananas+cocos si se acopera, sa se patrunda si sa se inmoaie. Apoi se poate pune putzina vanilie, dar eu nu cred ca mai e cazul, oricum aroma va va lesina. Si gata, umpleti clatitele si lasati ciocolatele si alte surogate... Milka si ciocolatele alea groase-patrate-nu mai stiu cum se cheama nu ma impresioneaza catushi de putzin, Ferreo Rocher - treaca de la mine, mai ramane sa incerc Merci, ca tot sunt la oferta la Metro.

In reteta originala era vorba despre nuca macinata, dar eu nu aveam in casa si am pus cocos; cred ca aromele se "lovesc" mult mai bine.
isabo
Junior Member
 
Mesaje: 50
Membru din: Sâm Iul 03, 2004 6:27 pm
Localitate: Romania

Amandine

Mesajde isabo » Mie Dec 08, 2004 1:37 pm

Sarbatorile tale de iarna sunt salvate...

Prajitura Amandina
blat: 10 oua, 300 g faina, 200 g zahar, 30 ml ulei, 50 ml apa, 20 ml, zahar ars, o lingurita pudra de migdale, crema de portocale: 2 portocale, o lamiie, 300 g smintina, 20 g, amidon, 50 g unt, 300 g zahar, 4 galbenusuri, cateva linguri de apa glazura: 400 g ciocolata, 2 linguri untdelemn rafinat sirop: 200 ml apa, 80g zahar, lamiie rasa, esenta rom, coaja de portocala(confiata)
Blatul:se separa ouale. albusurile se bat spuma cu zaharul. galbenusurile se amesteca cu ulei si apa, la care se adauga zaharul ars(nici cald, nici rece). se toarna totul peste albusul batut, apoi se pune faina in ploaie si se amesteca pina totul se omogenizeaza. se pune intr-o tava, in cuptor la temperatura medie. usa cuptorului nu trebuie deschisa 15-20 de minute. Crema de portocale:se pun intr-o craticioara sau cazanel galbenusurile, zaharul, untul, coaja rasa si zeama de portocale si lamiie si se amesteca. se dizolva amidonul cu citeva linguri de apa rece si impreuna cu smintina bine incalzita, se introduc in compozitie. vasul cu compozitia se pune in alt vas mai mare cu apa clocotita si se bate cu telul pina se ingroasa crema fara sa dea in fiert. Siropul:se pune apa si zaharul pe foc, intr-o craticioara si cind este destul delegat se adauga lamiie rasa, putina zeama de lamiie si esenta de rom pentru aroma + patratele de coaja de portocala confiate si se lasa pina la racirea completa inainte de folosire. Glazura: ciocolata se rade pe razatoarea cu gauri mari, se pune intr-o craticioara pe alt vas cu apa clocotita si cind ciocolata s-a topit se adauga untdelemnul. Asamblarea: blatul se lasa sa se raceasca, dupa care se taie 3 foi de marimi egale, care se insiropeaza in exces cu siropul .pentru aceasta operatie se folosesc 3 platforme de marimea tavii. pe aceste platforme(carpator de exemplu) se lasa foile insiropate pina nu mai se scurge sirop. peste prima foaie se aseaza crema, se pune cea de-a doua foaie care se da jos de pe platforma unde este, cu mare grija ca sa nu se rupa si se pune ultimul strat de crema, dupa care, in acelasi mod punem si ultima foaie peste prajitura. in acest stadiu prajitura se da la rece aproximativ o ora(pt a se intari crema). se scoate din frigider si se taie bucati de aproximativ 8x4 cm. fiecate bucata se trece prin glazura calduta acoperindu-se cu ciocolata pina la jumatate(partea de sus + partile laterale pina la jumatate).se pune la rece si cind se serveste se orneaza prajitura cu o cireasa trecuta prin sirop si frisca.
Mod de servire: cu cirese sau visine trecute prin sirop si frisca.


Prajitura Amandina - reteta franceza originala

Pentru 4 –5 persoane Timp preparare 20 minute Timp coacere: 50 minute Ingrediente: 125 g faina 2 oua 120g praf de migdale 125g zahar pudra 150g zahar glasat 1 pachetel drojdie 2 linguri Nescafe (cafea, cacao...) citeva migdale cojite Preparare Separati albusurile de galbenusuri. Bateti galbenusurile si zaharul pudra pina se ce compozitia se albeste. Topiti untul intr-o bain-Marie . Cind untul s-a topit, lasati-l apoi sa se raceasca pentru citeva minute si apoi adaugati compozitia de dinainte, din galbenusuri si zahar. Evitati coacerea galbenusurilor. Adaugati praful de migdale, faina si drojdia. Dizolvati Nescafe-ul intr-o lingura de apa si omogenizati in compozitie. Turnati intr-o tava unsa cu unt si coaceti in cuptor la temperatura 200 grade , timp de 50 minute. Scoateti din cuptor sa se raceasca. Dizolvati restul de Nescafe in foarte putina apa si combinati-l cu zaharul glasat pentru a obtine o pasta pe care o vezi folosi pentru glazurarea a prajiturii racite. Decorati cu citeva migdale cojite. Se poate servi si cu dulceata

Amandine ca in Romania
un blat de 1 kg de zahar ars (VEZI MAI JOS)
1/2 kg crema de portocale
1/2 l sirop de rom
500 g ciocolata s-au fondant de cacao
mod de preparare
---------------------
blatul se taie in 3 parti egale. se insiropeaza prima bucata si se intinde crema. se procedeaza la fel si cu a doua buncata.se insiripeaza pe ambele parti ultima bucata. se pune citeva minute la frigider pentru ca crema sa se intareasca putin. apoi se scoate si se taie in patrate egale.(nu uita cutitul trebuie inmuiat in apa calda)
se topeste ciocolata on bain -marin impreuna cu 50 ml de ulei. se glaseaza fiecare bucat pina la jumatate. se poate inlocui ciocolata cu fondant,serbet,care si ele se topesc in b.m.
se lasa la rece si se poate orna cu frisca
se pot umple foile si cu alte tipuri de crema( dupa mine cu nutela


Amandina de cofetarie

Blat cu zahar ars: 7 oua, 190 gr. zahar, 300 gr. faina, 1-2 praf de copt
Crema cacao: 250 gr zahar, 350 gr margarina, 50 g cacao, esenta de rom si vanilie
Ciocolata pt. glazura: 3/4 bucati (de o suta de grame)
Sirop: 250 ml apa, 100 gr zahar, lamaie rasa, esenta de rom

Se separa albusurile de galbenusuri, se bat albusurile cu zaharul pana se dizolva zaharul dupa care se adauga galbenusurile si faina. Se toarna compozitia in forma si se coace timp de 35 min. la 175 grade. Blatul se lasa sa se raceasca dupa care se taie 3 foi de marimi egale. Fiecare foaie se stropeste cu siropul preparat. Se unge prima foaie cu crema, se pune cea de-a doua foaie deasupra, se unge iarasi cu crema si se acopera cu a treia foaie, pe straturile de crema se poate presara un pic de nuca sau migdale macinate, insa nu prea marunt.
Se da la rece 1 ora ca sa se intareasca apoi se taie sub forma unui patrat si se glaseaza in ciocolata.
isabo
Junior Member
 
Mesaje: 50
Membru din: Sâm Iul 03, 2004 6:27 pm
Localitate: Romania

Mesajde gaga » Mie Dec 08, 2004 2:31 pm

brava isabo, eu nu le am cu dulciurile si ma bucur sincer ca e cineva care sa tina steagul sus, gata, asta e parcela ta, engage :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Sunny Morning » Vin Dec 10, 2004 11:42 am

ciocolata s-au fondant de cacao

ciocolata au facut asta pentru ca retetele sint prea complicate. La cererea comitetului "Femei Eroine Pentru Dezrobire" filiala Vaideenii de Cimpie, propun urmatoarea reteta stramoseasca, simpla si neeconomica:

Amandine de cofetarie (pt 6 persoane)

Se duce la cofetarie, se cer amandine pentru 6 persoane, se plateste banu' corespunzator (eventual se injura de pretzuri, guvern etc), se intra in posesia amandinelor. Pofta buna!


P.S.::x Au, Dana, nu dadeaa! n-are voie si omu cu slabiciune la dulciuri sa-si descreteasca fruntea pe un subiect de nekaterinca...~y
I'm singing and dancing in the rain...
Avatar utilizator
Sunny Morning
Junior Member
 
Mesaje: 68
Membru din: Lun Oct 13, 2003 11:00 pm

Mesajde ROBAKITA » Dum Dec 12, 2004 3:41 pm

Mai disperata ca mine dupa dulciuri nu cred ca mai e cineva,de curind cind am fost in tara,in iasi mai exact mi-am luat de 2 mil. lei numai bomboane de ciocolata ,am mincat pina au inceput sa ma doara dintii :D,nu le stiu numele ca am luat diferite,dar erau umplute cu alune si nu mai stiu ce,de altfel ma dau in vint si mor dupa eclerele umplute cu crema de ciocolata,deja ma ling pe bot :D...nu e zi sa treaca fara sa maninc dulce si culmea nu se pune nika pe mine :)
''Pe masura ce aflu mai multe ,imi dau seama ca nu stiu nimic.'' SOCRATE
ROBAKITA
Junior Member
 
Mesaje: 316
Membru din: Mie Sep 18, 2002 9:41 pm
Localitate: in paradise :D

Mesajde gaga » Lun Dec 13, 2004 9:21 am

Au, Dana, nu dadeaa! n-are voie si omu cu slabiciune la dulciuri sa-si descreteasca fruntea pe un subiect de nekaterinca...


cum sa dea? nu da .... welcome back ;)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Turta dulce

Mesajde Djinn » Joi Ian 13, 2005 9:55 am

Sa va impartasesc prima mea experienta cu turta dulce, care a avut loc de Craciun - fiindca mi se facuse pofta de ceva dulce preparat in casa (in afara de cozonaci si cornulete) si maica-mea mi-a comunicat ca n-are de gand, am zis ca n-ar strica sa fac un experiment de sezon, mai ales c-aveam familia la indemana pe post de cobai :j

Asa ca am loat RAR-ul (editia a-2-a) si am ales urmatoarea reteta (din 3 sau 4 posibile):

Turta dulce cu miere


- 500 g miere de albine
- 500 g zahar tos
- 200 g nuci macinate
- 100 g rom
- 1 lingurita bicarbonat
- 4 oua
- 1 kg faina
- 50 g unt
- 1 varf de cutit piper negru
- 3 lingurite praf de scortisoara, nucsoara, cuisoare

Se pune mierea intr-o cratita pa aragaz, se adauga zaharul, mirodeniile, piperul (indispensabil) si se mesteca pana se incorporeaza tot. Cand zaharul s-a topit si mierea e clocotita, se toarna intr-un vas in care e deja pus 1/2 kg faina. Se mesteca cu "melesteul de invartit serbet" (in lipsa acestui instrument, eu am folosit o lingura de lemn), pana se face ca o alifie. Se tine la racoare pana a doua zi.
A doua zi se incalzeste putin compozitia si se adauga in ea: paharul de rom, in care s-a dizolvat bicarbonatul, si cele 4 oua, unul cate unul, frecand mereu. La sfarsit se adauga si restul de faina si se mesteca bine, ca sa se incorporeze. Se intinde pe masa de aluat, presarata cu putina faina (si ea si compozitia) o foaie cam de un deget grosime. Se taie cu pahare de lichior sau forme speciale si se aseaza in tavile de copt unse cu unt si presarate cu faina. Trebuie sa se coaca foarte bine.

Se pastreaza in borcane bine astupate sau in cutii de tinichea si tin mult.


Asta era teoria. Practica a demonstrat altele, nu neaparat din lipsa mea de experienta :rolleyes:

1. n-am avut rom, asa ca am pus esenta de rom, dupa gust (parca 1 sticluta jumate, da' nu-mi mai amintesc exact).
2. nucile alea macinate, nu-sh dac-ati observat, nu mai apar in povestire, asa ca le-am pus a doua zi, odata cu romul si ouale (era sa si uit de ele).
3. din motive de frigider plin, compozitia din prima zi am pus-o pe balcon, la ger, asa ca s-a facut bocna. De fapt am senzatia ca nu trebuia pusa nici la frigider, ci pur si simplu in camara.
4. din motive de compozitie bocna, a doua zi a trebuit sa aplic procedura bain-marie si sa am rabdare pana se inmoaie bine (multa rabdare).
5. formele alea cu care se taie tre sa fie de dimensiuni mici - maica-mea avea doar niste forme cat juma de palma si turtele au iesit cam mari pentru gustul meu estetic, ca s-au umflat la copt.
6. cum in indicatiuni se zicea ca tre sa se coaca bine, le-am lasat pana s-au rumenit frumos. Dupa care erau sa-mi ramana dintii in bucata de-am gustat-o. Carevasazica erau beton :D Mai aveam o transha, pe care am lasat-o mai putin la cuptor, astfel incat sa se poata mushca lejer din turtite.

Concluziile echipei de cobai degustatori au fost urmatoarele:
1. s-a exprimat opinia unanima ca da, am reusit sa prepar turta dulce :p gustul fiind inconfundabil, si ca alea bine coapte, cu toate ca erau mai greu de rontait, erau mai gustoase. Oricum s-a dovedit apoi ca astea erau za real thing, fiindca in decurs de 5-6 zile s-au inmuiat considerabil, asa ca in cele din urma s-au putut manca fara probleme. Drept care am bagat ce mai ramasese din alea mai "crude" inapoi la cuptor si le-am copt bine-bine si pe ele.
2. boborul a zis ca cica as fi scapat un pic cam mult praf de cuisoare (pentru cine n-are asa ceva, o rasnita de piper rezolva problema). Se prea poate, cand vine vorba de mirodenii sunt posedata de un entuziasm debordant :D dar efectul nu era rau; si mergeau super cu vin rosu.

Pentru cei interesati, am descoperit apoi pe la maica-mea o carte (pe care mi-am amintit c-o am si eu) scoasa de Apimondia - "Mierea in bucatarie". Are vreo 22 de retete de turta dulce ;b
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Avatar utilizator
Djinn
 
Mesaje: 4332
Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am

Mesajde shakti » Lun Ian 17, 2005 1:05 pm

dependenta totala de ciocolata:) , daca nu ar ingrasa ar fi mancarea mea de zi cu zi
don t hate me....
Avatar utilizator
shakti
 
Mesaje: 560
Membru din: Dum Dec 14, 2003 12:00 am

Mesajde Lu_Lu » Mar Mai 10, 2005 3:25 pm

si la mine e ciocolata pe primul loc. in special aia alba. Era buna kandia, dar n-am ami mancat demult si nu stiu cum mai e.
Mars, Bounty, Milka... si KIT KAT. nu-mi place ciocolata cu alune. decat Milka M-jOy.
apoi ar mai fi ciocolata amara.

eee... apoi, prajiturile facute de bunica-mea (mare specialista): placinta cu mere, cabana, krantz, tarta cu visine, prajitura aia cu bezea si gem, petre roman (<- da, e si asta o prajitura) si altele... + tortu' ala cu ciocolata pe care i-l comand de ziua mea :D

biscuitii Conty cu glazura de caramel. biskrem cu mere
bomboanele... cu liquor.
vata de zahar pe batz.
jeleurile

si cred ca atat. nu prea imi plac napolitanele... nici macar joe.
Hai sa ne mutam la mare!
Avatar utilizator
Lu_Lu
Junior Member
 
Mesaje: 266
Membru din: Vin Mai 06, 2005 11:00 pm

Mesajde Djinn » Mar Mai 10, 2005 3:30 pm

ieri am mancat ceva tare bun, banane pane cu alune :p asa ca m-am gandit sa reeditez experienta cu forte proprii:

se ia o banana, se curata, sa taie bucati potrivite, apoi se inmoaie in lapte, se trece prin pesmet (eventual cu zahar in el ? dar daca zaharul ar fi vanilat? ) apoi iar prin lapte umpic, apoi prin alune pisate marunt (daca-s usor sarate, nu-i problema, contrasteaza placut cu zaharul :yD ), apoi se prajesc bucatile de banana in ulei incins. Cred ca cel mai bine ies la friteusa. Atentie ca se prajesc repede si arse nu sunt bune :D

Se servesc calde. Eu am pus deasupra inghetzata de vanilie ;b yummy.
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Avatar utilizator
Djinn
 
Mesaje: 4332
Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am

Mesajde Oribilul Mosh » Mar Mai 10, 2005 3:44 pm

...si in timp ce le mancai ai vazut un film la telecinemateca, nu ? :D

Eu am mancat banane d'astea prajite la restaurantul chinezesc. Dar erau prajite in caramel. Se mancau doar incandescente...ca daca se raceau...se faceau piatra..si iti spargeau dintii. Erau bune rau.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde Djinn » Mar Mai 10, 2005 3:49 pm

pai ma gandeam io ca-i ceva asiatic la origine :D alea de le-am mancat io sigur nu erau in caramel. De-asta am presupus pesmetul. foarte bune indeed.

(nu, film n-am vazut ca lunea asta culturalu m-a lipsit de fellini ;P )
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Avatar utilizator
Djinn
 
Mesaje: 4332
Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am

Mesajde kahlan » Mar Mai 10, 2005 6:40 pm

Printre dulciurile mele preferate se afla ciocolata amaruie. Am mancat de la mai multe marci de ciocolata, shi cea mai buna mi s'a parut cea de la anidor (charme noir, 73% cacao), shi cea mai amara, cea de la heidi(dark, 70%, intense- e una mai micutza, asha). Dark arabia , tot de la heidi, e apa de pluaie pe langa asta:D
kahlan
Junior Member
 
Mesaje: 5044
Membru din: Sâm Ian 11, 2003 12:00 pm

Mesajde tzutzush » Mar Mai 10, 2005 11:04 pm

interesanta reteta q bananele...
am facut si eu turta dulce mai demult si era gustoasa...am pus migdale macinate in loc de nuca...
in schimb si mie imi place ciocolata...chiar si cea amaruie...
milka imi place, ritter, rocher super bune...sa mai aiba si alune sau afine..mmmmm :drool:
Avatar utilizator
tzutzush
Junior Member
 
Mesaje: 94
Membru din: Dum Mar 27, 2005 11:00 pm

Corabioare

Mesajde Djinn » Joi Iun 30, 2005 12:39 pm

Pastorel da doo retzete, una antica si de demult si cu niste cantitatzi de zici ca gateshti pentru o armata intreaga (plus ca unitatile de masura erau de genul dram, oca si n-aveam chef sa fac socoteli peste socoteli cat ar insemna asta in grame) si alta mai de pe vremea lui, mai normala dar cu mai putine arome. Asa ca subsemnata a combinat cele doo retzete, rezultand urmatoarea, probata ieri:

- 300 g unt
- 400 g faina (+ inca 50 mai pe urma, ca s-a simtzit nevoia)
- 250 g zahar (reteta veche zicea "farin" da' io n-am avut rabdare sa caut d-ala si rashnitza n-am, asa ca am pus tos, ca-n retzeta "noo" )
- scortzisoara
- praf de cuisoare (neavand rashnitza, n-am putut sa produc nici d-asta :( asa ca l-am sarit)
- esentza de migdale (retzeta veche zicea "o mana de migdale dulci" da' io n-am avut, so am pus o sticlutza de 10ml esentza, creca mergea si umpic mai mult)
- 3 galbenushuri

Nda. Deci se topeste untul, conform retetei vechi, se amesteca in el zaharul, apoi aromele (dupe gust; singura aroma data in retzeta noo era "vanilie", o sa incerc si asa la alt moment dat). Apoi se pune si faina, amestecand cu un tel la inceput, iar dupa ce se ingroasa cu un cutzit cu lama flexibila. Se adauga galbenushurile, se incorporeaza bine, se mai pune niste faina in compozitie ca parca s-a pleoshtit prea tare, se recupereaza din compozitie lama cutzitului, franta la datorie, se arunca la cosh, se ia un cutzit cu lama neflexibila si se continua amestecatul. Cand e gata, se incinge cuptorul, se pune in tava hartie pt. copt (multa sanatate lu' ala de-a inventat-o), se adopta ideea ca poate ar fi cazu sa incercam noul shpritz, se indeasa conpozitie in acesta si se shpriteaza direct pe hartia din tava. Shpritzul fiind de fapt pentru modele de frishca si creme, se observa urmatoarele efecte: 1) merge destul de greu si 2) rezultatele arata ca nishte rahatzi in ploae. Asadar se abadoneaza ideea [daca se doreshte continuarea experimentului se mai subtziaza umpic (doar umpic!) compozitia cu neshte laptic] si din restul de compozitie se fac gogoloaie, care se aliniaza in tava cu loc destul intre ele si se baga apoi la cuptior.

Dand de cald, alea se pleoshtesc in forma de jumatate de fursec, deci aci avem doo variante (de fapt 3):
1. le facem neste adancituri in mijloc, acu, cat sunt inca moi, urmand ca in adancitura sa plasam inainte de servire gem/crema de ciucalata/etc
2. dupe coacere le ungem cu gem/crema si le lipim doo cate doo, rezultand astfel un biscuite cu crema.
3. le servim ca atare.

Se verifica daca-s bine coapte cu metoda clasica a scobitorii (se infige pomenita in mijlocu obectului si daca iese uscata, obectu e gata).

Cuptorul meu cred ca arde cam tare (si era pus la minim), ca rezultatul final a fost umpic cam beton, dar, avand experienta turtei dulci (cu care produsul se aseamana destul de mult la gust, datorita scortisoarei si cuisoarelor - la mine lipsa), ma astept sa se inmoaie intr-o zi-doo-trei-patru.

Se servesc pudrate cu zahar vanilat sau doar farin.
Foarte bune cu lapte, cafea, cacao, vin fiert, just about anything (ma rog, cu tzuica fiarta nush daca merg :D ) si scortzishoara e afrodisiac, asha sa stitzi A-)

Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca in compozitia finala as fi incorporat albusurile batute spuma. Nota: a se incerca asta data viitoare cand oi fi suficient de masochista cat sa coc ceva la cuptor in plina vara :n:
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Avatar utilizator
Djinn
 
Mesaje: 4332
Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am

Mesajde sol » Sâm Iul 02, 2005 7:21 am

Iesplicit <galbenus> inseamna <aluat nisipos>, <albus batut> mai mult coca pufoasa. Corabioarele ies fara chinuiala daca ai grija sa-ti fie nisipul nisip: untul (in nici un caz margarina) se incorporeaza in faina frecandu-le gingas intre palme… iar zaharul (neaparat farin) se amesteca si el intr-un rest de faina, dupa care cele doua nisipuri (unul unturos, altul dulce) se amesteca intre ele… si cu prafuri de arome ori alte rosaturi tot uscate (nuca macinata, migdala, aluna, cocos, coaja uscata de lamaie, de chitre… ce ai in casa). Abia cand esti multumit de nisipul asta (gusta-l, trebuie sa-ti placa deja asa cum e) il prinzi cu cate galbenusuri vrea sufletul lui (3-4-5, nu te zgarci… la, optim, 280 g unt, 420 faina, 200 zahar farin, basca ale rosaturi). Daca spritzezi bicuiti lunguti, de ceai, atunci numai cu deschiderea fanta (nu rotunda), sa iasa subtiri, altfel se ard in afara si raman cruzi la mijloc, le trebuie foarte putin timp in cuptor, si vara, fara masochism, abia cat razi o bere… zahar pudra deasupra, cat sunt fierbinti. Dar se poate intinde pe plansa aluatul si taia rotite (tura a doua, din ce ramane de la prima, gaurita si cu degetarul) si lipi cu magiun (ce bun e cel umpic afumat!) ori gem acrut ori ciocolara amara, dulci sunt ele destul, plus ca le mai si pudrezi, fierbinti.
Edit. Un prafuc de sare in faina dulce, nimic fara sare si piper, e lege.
Avatar utilizator
sol
Junior Member
 
Mesaje: 520
Membru din: Vin Apr 22, 2005 11:00 pm

Mesajde Djinn » Lun Iul 04, 2005 3:28 pm

Deci da, banuiam io diferenta intre <galbenus> si <albus batut>, era logic; recunosc cinstit ca-mi place mai mult pufos la fursecuri si-alte alea, nu tin neaparat sa-mi rup coltzii in duritatzi inutile :P

Corabioarele mi-au iesit misto, foarte gustoase, dar cuptiorul meu arde. Mai ales pe-o parte.

Spritzul nu era pentru biscuiti - d-ala are maica-mea, se ataseaza la masina de tocat carne sau nuci - ci pentru creme, deci total nepotrivit.

(In alta ordine de idei, sunt fericita ca am inteles cap-coada un post de-al mariei-voastre :D )
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Avatar utilizator
Djinn
 
Mesaje: 4332
Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am

Mesajde sin ella » Lun Iul 04, 2005 3:34 pm

si eu am o reteta de banane pane:

se curata bananele, se taie in doua (de-a lungul), se dau prin nuca de cocos si apoi prin oua batute cu arome (vanilie, scortisoara) si zahar. se prajesc in unt si se servesc calde cu inghetata sau fara.
............................
sin ella
 
Mesaje: 2033
Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
Localitate: pe alt forum

Mesajde kant emir » Joi Iul 21, 2005 9:20 pm

Daca stie cineva cum se prepara coltzunasii (fierti/prajiti), poate se-ndura si posteaza. Nu vreau retete din carti, ci retete experimentate.
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

Mesajde gaga » Vin Iul 22, 2005 9:56 am

kantemir, aluatul de coltunasi este cel mai simplu: de taitzei, ou, apa, faina.
eu din lene (nu imi place sa fac aluaturi) am facut coltunasi asa:

cumparat aluat, taiat patratzele cam de 10X10, umplut, uns cu galbenus si lipite triunghiulete, prajit sau fiert dupa preferintza, servit cu smantana (merge si cu sos de rosii, depinde de umplutura).

umpluturi:

1. branza (telemea, de vaci, de burduf, de care vrei) + oua + sare, piper verdeatza
2. carne tocata calita cu umpic de ceapa, sare, piper, ou.

cei prajitzi sunt gata cand s-au rumenit (in baie de ulei), cei fierti la cateva minute dupa ce s-au ridicat la suprafata. atentie la cei fierti, au prostul obicei sa se lipeasca de fundul oalei.

edit: acum am vazut ca postul e la dulciuri :D
cred ca se fac la fel dar se umplu cu branza dulce si stafide si se mananca cu dulceatza
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde kant emir » Vin Iul 22, 2005 11:00 am

Daaaa, multumim (avem de dat bere carevasazica)!
Da, la dulciuri, pt ca aia cu branza/gem ma preocupa.
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori