Pagina 1 din 2

Cele mai ciudate combinatzii culinare

MesajScris: Dum Mar 30, 2003 9:28 pm
de dEpEchEmIND
Am vazut la televizor pe cineva care a preparat curcan umplut cu ananas. Mi se pare o combinatie destul de ciudata. Sa mananci carnea de pasare odata cu fructele tropicale.
Mai stiu pe cineva care mananca salata de vinete cu scortisoara deasupra. Mi se pare dezgustator; cum sa combini gustul de ceapa cu cel de scortisoara?
Sau, un alt exemplu: ton cu banane.

Dati si voi niste exemple! :D

MesajScris: Lun Mar 31, 2003 6:00 am
de J'adore
Eu cunosc persoane care mananca paine cu branza philadelphia(cei din afara tarii stiu despre ce vorbesc, e un fel de branza topita!;) ) si cu chpsuri Pringles deasupra.....mada.....mie mi-se pare cam anormal, si totusi si eu mai fac asta din cand in cand:p


LAter edit: Multumesc Aliosha pt. info. nustiam ca exista branza philadelphia in ro:o

MesajScris: Lun Mar 31, 2003 6:05 am
de Aliosha
Initial trimis de Jaded
branza philadelphia(cei din afara tarii stiu despre ce vorbesc, e un fel de branza topita!;) )


Se gaseste si in Romania, cam de toate felurile.

MesajScris: Lun Mar 31, 2003 6:09 am
de Oribilul Mosh
....iar unii oameni obisnuiesc sa o manance in compania salamului de Sibiu. (cei din Romania stiu despre ce vorbesc)

MesajScris: Mar Apr 01, 2003 11:02 pm
de MiG29
Mie unu combinatzia de carne shi fructe tropicale(sunca shi ananas)...vezi pizza Hawai mi-se pare deosebit de reusita.Era un sos de la uncle ben`s...sweet&sour care imi placea mult da nu prea sa mai gaseste.

MesajScris: Mar Apr 01, 2003 11:22 pm
de Mirela
cea mai ciudata combinatie pe care am intalnit-o: salata normala ( rosii, castraveti, salata verde ) cu banane si avocado pe deasupra si dressingu' turnat peste banane (dressingu' continand ulei+otet+usturoi pisat+zahar)

MesajScris: Vin Apr 04, 2003 11:29 pm
de b0mber
am intalnit combinatii ciudate ca sarmale cu struguri sau ciocolata cu zacusca,dar preferata mea e o salata,facuta din morcovi si telina,rase pe razatoare,cu putina ceapa,cu putin otet,ulei si sare,
totul amestecat cu cas(stiti voi,branza din aia...)...e o reteta proprie,pe care nu o recomand,sa nu ma luati la injuraturi daca nu va place...:)

MesajScris: Lun Apr 07, 2003 4:17 pm
de genicon
Am mancat si eu o dat zacusca cu smantana, si am baut bere. Nu va recomand si voua! ;)
O combinatie de mancaruri pe care am incercat-o, si mi se pare destul de buna : sarmale calde cu piftie rece. Delicios. (normal, se poate amesteca totul cu paine) :o
Alta: un unchi de-al meu isi bea cafeaua de dimineata - o ceasca imensa - cu 50-100 de vodka. Bleah! Si tot el mananca o mixtura de ketchup & mustar puse pe paine... Cred ca de la cafea i se trage :D
Am zis

MesajScris: Lun Mai 12, 2003 7:34 pm
de Ire
Aperitive italiene:
- brinza cu pere
- sunca cruda afumata cu pepene galben (se mai variaza cu diverse fructe: ananasa, kiwi, dar originalul este pepenele galben)
..si ma mai gindesc...

(ratza cu portocale este nemaipomenita)

MesajScris: Vin Mai 30, 2003 12:57 pm
de Crystalized
O combinatie ciudata pe care multi o prefera ar fi paine cu unt si chips.Nu inteleg de ce unora le place.Eu prefer urmatoare combinatie:cartofi prajiti cu fasole batuta,amestecat ca si cum ar fi o tocanita.

MesajScris: Vin Iul 11, 2003 8:19 am
de memetshot
o combinatie pe care uni o gasesc destul de ciudata este branza cu gem/dulceata/miere :) mie mi se pare o combinatie reusita.

cea mai aiurea combinatie de care am auzit: cozonac cu mustar

3516

MesajScris: Mie Oct 08, 2003 8:39 pm
de baixinhoĀ©
am avut placerea sa mananc ieri seara si asta seara o mancare facuta de mama mea. este un fel de ciorba de burta. de fapt, reteta este de ciorba de burta, cu mujdei de usturoi, cu otet, cu smantana (au am folosit iaurt la cutie, ca imi place mai mult). singura deosebire este ca in loc de burta mama a folosit picioare de porc. eu, cel putin, nu am mai auzit de o asemenea combinatie. sincer, am avut oaresce retineri cand am vazut farfuria plina, dar nu am respirat decat cand am dat doua portii. este buna, pe cuvant.

MesajScris: Joi Oct 09, 2003 9:44 am
de gaga
bauxi, ce ti-a facut mama ta poarta (in bobor) denumirea de "ciorba de ciocanele" :D
e si varianta cu pui (intreaba as xxl si var-su ca au facut dupa retzeta de la telefon, e beeeeton)...

chestia e ca iaurt (chiar gras) in loc de "zmantana" schimba nitzel gustu'


inearca ciorba de iaurt cu crenvurshti:o


paine+branza+gem=bestial

MesajScris: Joi Oct 23, 2003 11:18 pm
de Yellow Pinkie
Io unu, desi pare ciudat sa incadrez asta la combinatii culinare sinistre, nu-i inteleg pe cei care beau apa in timp ce maninca (strica tot gustu) si pe aia de maninca piine la paste, piure, eventual chiar la pizza (vorba aia: 'maninc covrigi cu piine').
In rest orice combinatie de gusturi poate fi binevenita. Io cred ca pe noi ne-au timpit anii de comunism in care se minca stas (la crisme, de ex, gratar, care era dovada unei bunastari extreme - 'carne!' - cu cartofi prajiti, eventual variatia snitel cu cartofi prajiti sau cordon bleu cu cartofi prajiti), si ne miram la pizza cu ananas sau cafea cu scortisoara.

MesajScris: Lun Oct 27, 2003 11:11 am
de gaga
Initial trimis de Yellow Pinkie
ne miram la pizza cu ananas sau cafea cu scortisoara.


nu cred ca asta era ideea ci de combinatii care contravin gusturilor personale ale fiecaruia. au trecut totusi 14 ani de la vremile de trista amintire si nu mai e o curiozitate pizza hawai, nemaivorbind ca si pe atunci functiona la bukale restaurantul chinezesc nan-jing unde puteai manca ceea ce ti se pare curios, ca de exemplu porc cu alune sau pui cu ananas...

MesajScris: Joi Oct 30, 2003 5:15 pm
de Yellow Pinkie
N-am vrut sa dau la gioale nimanui, scuze daca asa a parut... Io unu remarcam o caracteristica inca definitorie pentru cel putin jumatate din romani, si care are drept cauza regimul trecut.

MesajScris: Vin Oct 31, 2003 9:54 am
de gaga
stai linistit pinkie, nu a parut deloc asa, ai avut o opinie, am avut si eu una, poate ma exprim mai incisiv, desi mi se pare destul de amiabil tratata problema in postul meu ...

multe cauze sunt legate mai degraba de regionalisme decat de regim, ceea ce spui tu era valabil la mare patre din populatia urbana, stim bine ca la tzara se descurcau altfel si isi pastrau traditiile culinare.
ancorarea in traditie insa, duce la neacceptarea ciudateniilor (cum zici tu, pizza cu ananas de exemplu) ... asta nu inseamna nici ca este bine nici ca este rau, pur si simplu asa trebuie sa fie.

MesajScris: Vin Oct 31, 2003 10:04 am
de memetshot
paine+branza+gem=bestial
cine stie cunoaste :)

Ehe, marea mea cidatenie culinara: mazare cu zahar. Io la mancarea de mazare cu carne si toate cele imi torn zahar...si de obicei toti din jurul meu se crucesc.
Dar se pare ca io nu sunt chiar nebun. Imi povestea un prieten ca in Danemarca se pune zahar aproape in orice.
Disclaima`r: daca nu e adevarat sa-mi spuneti sa ma duc sa-i dau bucata ca m-a mintit.

MesajScris: Vin Oct 31, 2003 10:43 am
de gaga
nush de danemarca... dar in romania, in majoritatea zonelor se pune zahar in mancarea de mazare ;)
uite la link-ul asta mancaruri traditionale daneze. de pe gugle.

in general in bucataria romaneasca se cam foloseste zaharul (vezi la RAR) ... hai ca ma interesez de bucataria daneza.. pana atunci, niste combinatzii ciudate din Lupescu (cartea e scrisa pe la 1900, in fapt fragmentele ei adunate mai tarziu din "Sezatoarea" sub titlul "Din bucataria taranului roman"; dar e publicata abia in 2000.)

borandau - este o zama facuta din sange si carne mai sangeroasa, sare, otet si ingrosata cu faina.

cosmoceala - o amestecatura de mai multe mancari laolalta. In Moldova, tziganii strang in aceeasi mijlocie zama (ciorba), sarmale, lapte acru, etc. si ii zic torocala.

geandra - mancarea saracilor din regiunile muntoase si Moldova de sus. Se prajeste o bucata de hrinca (mamaliga rece, veche) pe jar, se da cu sare, se dumica intr-o strachina, se amesteca cu apa rece si se mananca.
La Tatarusi - Suceava, geandra se face din cir de mamaliga cu branza.


(va urma?)

MesajScris: Vin Oct 31, 2003 10:52 am
de memetshot
da? apai io nu mai stiu pe nimeni care sa manace asa. Io mai mancam mazarea cu "snitzele" de paine :)..super miami..
am si io o intrebare: de ce ar manca cineva mamalica cu apa rece?
asa am facut si io de curand mamaliga cu unt, branza si oua, dar nu am putut sa o manac calda. iar rece nu era buna. si dupa 2 zile de stat prin frigider i-am pus un pic de lapte si am bagat-o la cuptor... a iesit chiar buna...dar mamaliga cu apa

MesajScris: Vin Oct 31, 2003 11:11 am
de gaga
snitzelele alea de paine se cheama friganele :D

mamaliga cu apa, de saracie, umfla matzu mai bine decat a simpla, potzi sa iti imaginezi si ca e ciorba.
normal ca nu mai mananca nime', cel ce a scris cartea, etnologul Mihai Lupescu, s-a nascut la 1861, alea sunt regionalisme arhaice.

pfui, am scris 1800 mai sus, shame on me :D

continuare

MesajScris: Mar Noi 04, 2003 11:19 am
de gaga
Cu ciudatenii regionale romanesti, dupa Mihai Lupescu (editura Paideia, 2000)

nalangate - se fac din aluat de grau prajit in oloi (asta e ulei de canepa, in general) sau untura. Bucatele se pun mici si ele se umfla, caci aluatul e batut in oua multe. nalanga^tele e o mancare razasasca.

ostropisca - se zice la fasole teci, fierte cu usturoi.

=====
una din care n-am inteles nimic, reproduc exact fraza din carte:

Grabitzal si graghitzal (am pus tz ca n-am tz :D ) li pui copt in graba, cand fac pa(i)ne, pe aiuri zic palanetz . :con:
=====

pedeaua, petea - e o turta ce se face la brutarii dn aluatul ras de pe marginea covetilor in care se framanta pa(i)nea; ele se mananca goale si se cumpara din targ :)

inca una haioasa:
Pezmetzii - ii cunoaste taranul din armata, cand se duce la manevra; acasa nu face :D

Shushoiu - in apa fierbinte se baga pa(i)ne marunt taiata, sare si branza; oamenii saraci o fac si fara branza :eek: (adica paine cu apa si sare)

(va urma?!)

MesajScris: Lun Noi 10, 2003 5:16 pm
de memetshot
ostropisca - se zice la fasole teci, fierte cu usturoi


ce ie asa ciudat la felul asta de mancare? exceptand numele, normal.

MesajScris: Lun Noi 10, 2003 5:18 pm
de gaga
numele. normal :D

MesajScris: Lun Noi 10, 2003 5:24 pm
de memetshot
dar numai gandu ca as putea pronunta ostropisca imi inoada limba...ca sa nu mai spun ca gandul la fasole verde cu usturoi imi inunda tastatura :drool: ...si astfel pot si io naviga pe net

MesajScris: Lun Noi 10, 2003 8:54 pm
de Oribilul Mosh
Intrebare : se prepara pe undeva mancare de varza rosie ? ca eu nu am intalnit asa ceva, pana acum...si ma gandeam sa fac o incercare.
exista vre'un motiv anume pentru care nu se intalneste mancare de varza rosie ?
dana, ce ne poti spune ?

MesajScris: Mar Noi 11, 2003 10:51 am
de gaga
edit:

uite una simpla:
carnatzi cu varza roshie

combini o varza rosie tocata cu o ceapa, unu-doua mere taiate cubuletze, ulei si o ceasca de vin rosu mai lejer si pui pe foc pana se face (scade, e gata). Asezonezi cu un pic de otzet de calitate si ceva sare si piper, pui carnatzii (de preferat proaspeti, afumati, un pic mai grasi) deasupra si mai dai la cuptor un sfert de ceas sa se intrepatrunda aromele.

de obicei nordicii, nemtzii si chinezii gatesc varza roshie. am o reteta pe undeva de varza rosie "sweet & sour" si "chow mein" de pui cu varza rosie <--- retete chinezesti.

pe net nu prea gasesti retete, uite totusi una germana

uite ca am gasit si o reteta de chow mein pe net, nu e ca a mea, whatevah

MesajScris: Dum Dec 28, 2003 8:32 pm
de Agenta 069
Pe mine ma enerveaza aia care pun bucatele de paine in ciorba si o mananca asa. Yucks! Am niste cazuri de astea in familie si ma dezgusta. :bleah:

MesajScris: Lun Ian 12, 2004 4:18 pm
de gaga
o combinatie mai ciudata ramasa de la constantin bacalbasa dar neaparuta in cartea acestuia "Dictatura gastronomica", se cheama rulada cu chichirez si se face asa:

se ia o bucata mare de pulpa fara os si se cresteaza cu cutitul pt a se deesface carnea ca o foaie de placinta. intre "foi" se aseaza altenativ: rinichi fripti taiati marunt, ficatzei, felii subtiri de slana afumata, felii de ghiudem si babic, muschi file, sunca de praga, totul asortat cu ciuperci si felii de masline verzi. se ruleaza, se leaga si se da la cuptor stropind-o mereu cu vin rosu.

MesajScris: Mar Ian 13, 2004 3:25 pm
de memetshot
dana am gasit pe net o footere de reteta, abia astept s-o fac...
se numeste Salata la gratar
se ia o salata si se taie in doua
se incalzeste grataru nu prea rau
se ung cele doua bucati de salata cu ulei de masline (cu o pensula preferabil)
se pun pe gratar pana se fac un pic
se aseaza intr-un vas.
se toarna peste ulei de masline, otet balsamic (sau nustu cum), sare, piper
se rade peste branza parmezan si se mai pune si niste kaiser parjit si se facu salata...