Raritati si curiozitati culinare mai vechi sau mai noi

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde Melcul » Mar Apr 27, 2004 12:44 pm

Uhaaaaaa da suntetz rapizi, multam mumos
Boon, se pare ca un lucru e clar, si anume treaba cu apa plus otet plus sare. Acuma revenind la mai 'nainte... 2 saptamani ;i ? sigur nu crapa de foame ?
Treaba cu gadilitu nu mi se pare rentabila la 50 de melci, da as putea sa le cant la fluier ceva
Servus !
Melcul
Junior Member
 
Mesaje: 6
Membru din: Lun Apr 26, 2004 11:24 pm
Localitate: padure

Mesajde gaga » Mar Apr 27, 2004 1:10 pm

aia este varianta cea mai buna, ideala, se mai pot lasa peste noapte intr-un vas cu apa si cu o greutate deasupra ca sa nu iasa, ca sa isi lase mizeria, apoi se spala in apa cu sare. daca sunt tineri, dupa fiert se pot scoate si cu o scobitoare din cochilii ...
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde piskeshu » Mar Apr 27, 2004 1:17 pm

Da nu mor daca ii acoperi cu apa? Adica nu se imput pana dimineatza?
La mine in Cluj au aparut o gramada de melci deja. Nush care-i teaba pa la voi.
Prezumtia de prostie se aplica tuturor !!!
"This used to be a fun house, but now is full of evil clowns..."
Avatar utilizator
piskeshu
banned
 
Mesaje: 5692
Membru din: Vin Noi 14, 2003 12:00 am

Mesajde gaga » Mar Apr 27, 2004 1:21 pm

nu mor, cica ... acum eu stiu procedurile ca o stiu (cum stiu alte procedee de bucatarie pe care nu le folosesc), da io melci n-am facut si nici nu o sa fac, imi ie mila sa omor melcii tineri si de vii.

melcii se culeg fie in final de octombrie, fie in martie (depinde deigur de zona si clima). cica is mai buni atunci, da' habar n-am de ce. oricum mor de la apa sarata de a doua zi
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde paiacec » Mar Apr 27, 2004 1:32 pm

O fi prohibitzie danone!:D
Mr. P.,io raman la parerea ca melcii sunt mai buni(shi curatzi)cumparatzi de-a gata!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
Avatar utilizator
paiacec
 
Mesaje: 4901
Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm

Mesajde gaga » Mar Apr 27, 2004 2:10 pm

persoana mea nu a vazut de vanzare decat foarte rar si gata preparatzi sau d'aia marini (pfui ca am uitat acum cum ii cheama, au in vama veche la terase) care nu-s deloc curatzatzi.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Melcul » Mar Apr 27, 2004 3:23 pm

Aici asa este, nici eo n-am vazut vreodata de cumparat .. nici proaspeti nici marinati nici marini si nici de desert :D S-apai chiar daca ar fi, cum sa dai amar de bani cand hrana numa nu te traje de mana prin padure sau prin parc ?
Zici danone ca ti-e mila sa-i tai ? Pai ce, tzipa, se zbat, a ? Gaini cum tai ?
Tu esti chiar bucatar sau ai vreo pasiune pentru asta ? Ca daca esti, baga o reteta profesionala, si-ti dau la schimb o retzeta de la eo citire (de fructe de mare cu legume) de te linji pe deshte, ce zici ?
Deci asa si prin urmare, multam inca odata si ma pregatesc de vanatoare :S
Melcul
Junior Member
 
Mesaje: 6
Membru din: Lun Apr 26, 2004 11:24 pm
Localitate: padure

Mesajde memetshot » Lun Mai 03, 2004 11:14 am

papara verde (dintr-un manuscris brancovenesc, via BPT, adaptat de danone)

pui intr-o oala mare apa, sare si unt cam cat un ou si fierbi catvash. tai
felii de paine, le presari cu patrunjel si macris, le pui intr-o tipsie si
le pui la copt pe carbuni.

intr-o piulitza se amesteca oua fierte maruntite cu ficatzei prajitzi si
verdeatza, amestecul se pune pe feliile de paine din tingire.

peste toate se toarna apa fiarta cu unt si sare si acrita cu lamaie sau
agurida.

se rup deasupra cateva oua cat sa lege amestecul si se coc cu tipsirea
astupata pana se coc.
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
Avatar utilizator
memetshot
 
Mesaje: 7050
Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm

Mesajde Nina » Joi Mar 03, 2005 1:23 am

in ce regiune a tarii se consuma "papusele dragavei"?
Nina
Junior Member
 
Mesaje: 3
Membru din: Lun Feb 28, 2005 3:54 pm
Localitate: Cluj

Mesajde gaga » Joi Mar 03, 2005 9:38 am

In oltenia. Acolo steviei i se spune dragavei.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Nina » Joi Mar 03, 2005 2:05 pm

multumesc foarte mult, danone ~)
Nina
Junior Member
 
Mesaje: 3
Membru din: Lun Feb 28, 2005 3:54 pm
Localitate: Cluj

Mesajde gaga » Joi Mar 03, 2005 2:12 pm

Cu placere, oricand. Si te asteptam si cu retete daca ai si daca vrei :)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

melcii marini

Mesajde Petrecaretul » Vin Mai 20, 2005 3:51 pm

danone scrie:persoana mea nu a vazut de vanzare decat foarte rar si gata preparatzi sau d'aia marini (pfui ca am uitat acum cum ii cheama, au in vama veche la terase) care nu-s deloc curatzatzi.


Se cheama rapane in Vama si 2 MAi, dar sint cam ca un zgirci , nu prea buni
Petrecaretul
Junior Member
 
Mesaje: 16
Membru din: Vin Mai 20, 2005 3:38 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde fahrenheit » Lun Mai 23, 2005 9:22 am

La On Plonge, in Constanta am mancat rapane foarte bune.
fahrenheit
Junior Member
 
Mesaje: 56
Membru din: Vin Feb 27, 2004 12:00 am

Mesajde itzicool » Joi Sep 06, 2007 9:23 pm

Apropos de rapane, vara asta intr-o vacanta mult prea prelungita intre Vama si 2 Mai la indemnul unui prieten ne-am apucat de cules rapane.Am mancat de vreo 5-6 ori gatite in diverse feluri.Cea mai buna a fost tocanita (cu rosii coapte sa fie putin dulce, ardei gras-iute, ....s.a.m.d) dar nici cele inabusite in usturoi nu au fost rele deloc.
itzicool
Junior Member
 
Mesaje: 5
Membru din: Mie Sep 05, 2007 11:25 pm
Localitate: Constanta

Mesajde Daimon » Lun Oct 19, 2009 8:57 am

de curand am avut la indemana papilelor gustative una bucata terrine de cerf au cognac direct de la mama si tata ei din frantia.

a mea era de la forrestine cu 20% carne de cerb si 1% cognac.

treaba asta e unfel de pateu as mai pe romaneste. bineinteles proportiile de cerb si cognac pot varia, la unele fiind mai importante
Avatar utilizator
Daimon
 
Mesaje: 5074
Membru din: Mie Noi 26, 2003 12:00 am
Localitate: timisoara

Mesajde viXen » Lun Oct 19, 2009 10:55 am

ntzzzzz!

nu e un pateu, deosebirea principala vine de la vasul special in care se gateste: un vas de lut emailat, care se numeste terrine, de aici si numele mancarii dar si de la felul cum se gateste si cat de tare este macinata, carnea, in terrine, deobicei se intalnesc si bucati in timp ce un pate, este cum il stiti, pasta ca de acolo ii si vine numele!
Avatar utilizator
viXen
Junior Member
 
Mesaje: 715
Membru din: Vin Iul 03, 2009 11:00 pm

Mesajde Daimon » Lun Oct 19, 2009 11:30 am

da. tru' sa e, definitoriu este vasul respectiv si faptul ca nu-i tocmai terci.

eu m-am lasat furat de borcanu in care era prezentata :P

o alta diferenta daca vreti, fata de banalul pate, ar fi aceea ca terrinele astea pot avea ca ingrediente de baza si legume sau chiar fructe, nu doar carne.
Avatar utilizator
Daimon
 
Mesaje: 5074
Membru din: Mie Noi 26, 2003 12:00 am
Localitate: timisoara

Mesajde viXen » Lun Oct 19, 2009 11:58 am

acum modern, se fac pana si terrine dulci, dar inainte era o mancare satioasa pentru muncitori facuta din bucati de carne nepretentioase, carne mai cu grasime, si vanat, adica ce mai prindea si omul mai sarac.
Avatar utilizator
viXen
Junior Member
 
Mesaje: 715
Membru din: Vin Iul 03, 2009 11:00 pm

Mesajde Daimon » Lun Oct 19, 2009 12:04 pm

pana si amaratu de muncitor frantzuz manca bine.
Avatar utilizator
Daimon
 
Mesaje: 5074
Membru din: Mie Noi 26, 2003 12:00 am
Localitate: timisoara

Mesajde viXen » Lun Oct 19, 2009 12:45 pm

eu mi-as lua o terrine din aia - adica vasul, doar ca am gasit pe net si-s cam scumpe.

poate primesc cadou una pe verde brotacel !!

http://www.pentrugatit.ro/index.php?productID=986&discuss=yes
Avatar utilizator
viXen
Junior Member
 
Mesaje: 715
Membru din: Vin Iul 03, 2009 11:00 pm

Mesajde helga » Lun Oct 19, 2009 7:12 pm

nu, nu. ala-i tahine. sau tajine. despre vasul acela de lut cu capac conic si o gaurica in varf zici, nu?

terrine e pate-ul cela de la frantzuji facut din orice vrea muschiu lor. si scuuuuuuuuuuump! este si in cluj un magazin de delicatese, si aveau tot soiul de conserve din astea cu bunatati da n-are rost sa mai intru acolo ca nu-i de nasu-mi.:D

a. pardon. ma bagai ca musca-n lapte. abia acum am vazut link-ul. scuzati.
helga
 
Mesaje: 305
Membru din: Mie Mai 07, 2008 11:00 pm

Mesajde viXen » Lun Oct 19, 2009 10:15 pm

da mai, numai ca nu e pate, dar e delicatesa, rasul curcilor, cand a pornit la drum ca mancare de umplut burtile si de tinut de foame!

daca fac rost de ceva asemanator o sa fac un experiment!

adica sa fac o terrine care semana rau cu toba noastra http://charcuteriesundays.blogspot.com/2008/12/crazy-for-pig-ears.html
Avatar utilizator
viXen
Junior Member
 
Mesaje: 715
Membru din: Vin Iul 03, 2009 11:00 pm

Anterior

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron