muraturi si conserve.retete.combinatii.
66 mesaje
• Pagina 2 din 3 • 1, 2, 3
Am gasit si eu pe net o reteta de gogonele asemanatoare cu ce facea mamonu:
igrediente:
gogonele (unele persoane adauga si gogonele putin rozii)
3-4 mere
2-3 ardei iuti
1-2 morcovi
1 hrean
1 conopida
boabe de piper si de mustar
cativa catei de usturoi
5-6 foi de dafin
frunze de telina
frunze de visin
2 sferturi de varza mai mica rosie
Se aseaza in borcan(de 10 l) ceva frunze de visin si telina si niste boabe de piper si mustar. Urmeaza gogonelele printre care intercalam si celelalte legume si mai presaram boabe din cand in cand, pana se umple borcanul
Deasupra se pun niste cozi de marar(bete), eventual si cimbru(tot bete) si frunze de telina.
Apa se pune la fiert cu sare mare (o lingura la un litru de apa)...iar cand clocoteste...se ia si se toarna peste muraturi (asa clocotita) pana le acopera de 2 degete. Se inchide borcanul ermetic.
Frunzele de telina si de visin se folosesc pentru aroma dar mai ales pentru taninul pe care-l contin care este un bun conservant.
Daca saramura este destul de concentrata(sa pluteasca oul proaspat la suprafata), fermentatia lactica va produce suficient acid ca sa acreasca gogonelele si sa le mentina tari.
Unele retete folosesc otet si aspirina pentru conservare dar eu nu-i vad rostul.
Aproximativa aceiasi reteta este valabila si pentru castraveciori murati sau muraturi asortate(in care se pun de toate).
igrediente:
gogonele (unele persoane adauga si gogonele putin rozii)
3-4 mere
2-3 ardei iuti
1-2 morcovi
1 hrean
1 conopida
boabe de piper si de mustar
cativa catei de usturoi
5-6 foi de dafin
frunze de telina
frunze de visin
2 sferturi de varza mai mica rosie
Se aseaza in borcan(de 10 l) ceva frunze de visin si telina si niste boabe de piper si mustar. Urmeaza gogonelele printre care intercalam si celelalte legume si mai presaram boabe din cand in cand, pana se umple borcanul
Deasupra se pun niste cozi de marar(bete), eventual si cimbru(tot bete) si frunze de telina.
Apa se pune la fiert cu sare mare (o lingura la un litru de apa)...iar cand clocoteste...se ia si se toarna peste muraturi (asa clocotita) pana le acopera de 2 degete. Se inchide borcanul ermetic.
Frunzele de telina si de visin se folosesc pentru aroma dar mai ales pentru taninul pe care-l contin care este un bun conservant.
Daca saramura este destul de concentrata(sa pluteasca oul proaspat la suprafata), fermentatia lactica va produce suficient acid ca sa acreasca gogonelele si sa le mentina tari.
Unele retete folosesc otet si aspirina pentru conservare dar eu nu-i vad rostul.
Aproximativa aceiasi reteta este valabila si pentru castraveciori murati sau muraturi asortate(in care se pun de toate).
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
Reteta lui gigiel o folosesc si eu.De foarte multi ani.Credeam ca e o chestie moldoveneasca.In loc de mere pun doi trei ardei Capia iar in loc de dafin pun frunza de vita de vie.Dupa ce se mureaza bine daca musti dintr-un ardei (cu gura in sus) si lasi sa-ti curga in gura zeama din el ai impresia ca esti in paradis.
- pacha
- Mesaje: 2042
- Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm
Iata ce am gasit ieri cand am facut ceva curatenie prin camara.
Doua borcane de bureti iuti murati facuti prin mai anul trecut. Desi apa din borcane scazuse la jumatate era totusi limpede asa ca mi-am permis sa gust. Niste muraturi parfumate excelente.
Am incercat sa identific reteta dupa ce se vedea pe fundul borcanului(in interior) ca nu mai stiu exact cum a fost.
Deci cu aproximatie reteta a fost cam asa:
Am cules din padurea din spatele cabanutei vreo 5 kile de "lactarius piperatus" adica bureti iuti mici(pui). Curatati bine de pamant si alte mizerii, spalati i-am pus la fiert(intregi sau cei mai mari taiati pe jumatate). Dupa ce au fiert bine i-am mai clatit o data in apa curata(la fierbere capata o culoare verzuie dar nu-i problema). In borcane de 800 de ml am asezat frunze de telina verde si marar (atat am putut recunoaste acum) si am completat cu bureti asezati frumos ca sa incapa cat mai multi. Separat am fiert o saramura cu frunza de dafin, busuioc, maghiran, coriandru si ce mai aveam pe acolo(cred ca cimbru nu ca nu i-am simtit gustul), sare, piper. Am turnat fiertura peste buretii din borcan cat sa-i acopere complet si am legat o folie duble de celofan intinsa bine pe gura borcanelor. Apoi am uitat doua din borcane in camara pana ieri.
Au iesit niste acrituri.... de inghiti de 10 ori in sec dupa ce mananci una. Abia astept sa le testez in combinatie cu o friptura gretoasa.
Ps. Ciupercile sa fie culese doar de cunoscatori si pe propria raspundere. In unele carti despre ciuperci se zice ca soiul asta nu ie comestibil, dar probabil ca autorii n-au gustat niciodata un iutar prajit pe plita cu un gogoloi de branza inauntru :drool: sau vreo acritura ca astea descoperite ieri.
Doua borcane de bureti iuti murati facuti prin mai anul trecut. Desi apa din borcane scazuse la jumatate era totusi limpede asa ca mi-am permis sa gust. Niste muraturi parfumate excelente.
Am incercat sa identific reteta dupa ce se vedea pe fundul borcanului(in interior) ca nu mai stiu exact cum a fost.
Deci cu aproximatie reteta a fost cam asa:
Am cules din padurea din spatele cabanutei vreo 5 kile de "lactarius piperatus" adica bureti iuti mici(pui). Curatati bine de pamant si alte mizerii, spalati i-am pus la fiert(intregi sau cei mai mari taiati pe jumatate). Dupa ce au fiert bine i-am mai clatit o data in apa curata(la fierbere capata o culoare verzuie dar nu-i problema). In borcane de 800 de ml am asezat frunze de telina verde si marar (atat am putut recunoaste acum) si am completat cu bureti asezati frumos ca sa incapa cat mai multi. Separat am fiert o saramura cu frunza de dafin, busuioc, maghiran, coriandru si ce mai aveam pe acolo(cred ca cimbru nu ca nu i-am simtit gustul), sare, piper. Am turnat fiertura peste buretii din borcan cat sa-i acopere complet si am legat o folie duble de celofan intinsa bine pe gura borcanelor. Apoi am uitat doua din borcane in camara pana ieri.
Au iesit niste acrituri.... de inghiti de 10 ori in sec dupa ce mananci una. Abia astept sa le testez in combinatie cu o friptura gretoasa.
Ps. Ciupercile sa fie culese doar de cunoscatori si pe propria raspundere. In unele carti despre ciuperci se zice ca soiul asta nu ie comestibil, dar probabil ca autorii n-au gustat niciodata un iutar prajit pe plita cu un gogoloi de branza inauntru :drool: sau vreo acritura ca astea descoperite ieri.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
Salata de vinete, ardei kapia si ciumperci
Finca este sezon, revin cu aceasta reteta, care s-a pierdut in cataclismul din toamna anului trecut (si care ieste iescelenta )
Reteta e loata din "Vara si toamna in camara ta" de anul trecut si adaptata de mine in sensul injumatatirii cantitatilor si adaugirii ciumpercilor.
Deci:
5 kg ardei kapia
5 kg vinete
1 kg ciumperci
250 ml otet
250 g zahar
1/2 litru ulei
1 lingura sare
foi dafin si piper dupe gust
Se coc vinetele si ardeii, se curata si se lasa la scurs, apoi se taie fideluta/fasii subtiri.
Se coc la gratar ciumpercile (nu mai tin minte, dar eu parca am folosit numai palariile; din picioruse se face o mancarica pentru bucatarul flamand si cine s-o mai nemeri prin preajma), apoi se taie si ele fasii.
Se amesteca toate astea (mai putin mancarica, aia ie alta treaba ) cu uleiul, otetul, sarea, zaharul, piperul.
Se pune compozitia in borcane - eu am pus cate trei bucati de foi de dafin in fiece borcan: una pe fund, una la mijloc si una deasupra.
Apoi se capseaza si se fierb intr-o cratita mai inalta, cu apa pana la 3/4 din inaltimea lor, timp de fro 30 de minute din momentul in care incepe fierberea.
YUMMY
Reteta e loata din "Vara si toamna in camara ta" de anul trecut si adaptata de mine in sensul injumatatirii cantitatilor si adaugirii ciumpercilor.
Deci:
5 kg ardei kapia
5 kg vinete
1 kg ciumperci
250 ml otet
250 g zahar
1/2 litru ulei
1 lingura sare
foi dafin si piper dupe gust
Se coc vinetele si ardeii, se curata si se lasa la scurs, apoi se taie fideluta/fasii subtiri.
Se coc la gratar ciumpercile (nu mai tin minte, dar eu parca am folosit numai palariile; din picioruse se face o mancarica pentru bucatarul flamand si cine s-o mai nemeri prin preajma), apoi se taie si ele fasii.
Se amesteca toate astea (mai putin mancarica, aia ie alta treaba ) cu uleiul, otetul, sarea, zaharul, piperul.
Se pune compozitia in borcane - eu am pus cate trei bucati de foi de dafin in fiece borcan: una pe fund, una la mijloc si una deasupra.
Apoi se capseaza si se fierb intr-o cratita mai inalta, cu apa pana la 3/4 din inaltimea lor, timp de fro 30 de minute din momentul in care incepe fierberea.
YUMMY
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
-
Djinn - Mesaje: 4332
- Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am
ce fluf, vrei sa te mariti ? crezi ca cu "muraturi" atraji barbatii?
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
iote pe unde ii umbla lui okiu
1. alea nu e muraturi
2. si in nici un caz "muraturi"
3. chiar ma gandeam sa dau anuntz: caut tzaran zdravan, sanatos si haios, cu ferma proprie, in vederea intemeierii unei familii traditionale
1. alea nu e muraturi
2. si in nici un caz "muraturi"
3. chiar ma gandeam sa dau anuntz: caut tzaran zdravan, sanatos si haios, cu ferma proprie, in vederea intemeierii unei familii traditionale
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
-
Djinn - Mesaje: 4332
- Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am
mi-am loat ingredientele
vibrator, prezervativ sau sterilet ?
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
gigiel bre voi suntetz neinteresanti culinar in comparatzie cu ciupercile lui ~p
aiule, io nash amesteca bre asa ingredientele alea
ontopic neshte muraturi mai speciale sa va culturalizatz si voi:
http://www.theworldwidegourmet.com/cooking/preserving/cabbage-japan.htm
http://www.theworldwidegourmet.com/cooking/preserving/plum-japan.htm
aiule, io nash amesteca bre asa ingredientele alea
ontopic neshte muraturi mai speciale sa va culturalizatz si voi:
http://www.theworldwidegourmet.com/cooking/preserving/cabbage-japan.htm
http://www.theworldwidegourmet.com/cooking/preserving/plum-japan.htm
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
iote mah. bineeee, daca tie-ti plac ciumpercile lu gigiel, treaba ta
lasa bre, c-am mancat si gutuie murata si piersica murata, pnm, si alte asemenea balarii, pe langa clasicele pepenash si strugurash murat.
varza aia arata cam scarbos si parca mancarurile lu japonezi nu prea au gust. parerea mea.
aiule: vinete si ardei kapia (ezi? sunt mai pervesa decat gandesti )
lasa bre, c-am mancat si gutuie murata si piersica murata, pnm, si alte asemenea balarii, pe langa clasicele pepenash si strugurash murat.
varza aia arata cam scarbos si parca mancarurile lu japonezi nu prea au gust. parerea mea.
aiule: vinete si ardei kapia (ezi? sunt mai pervesa decat gandesti )
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
-
Djinn - Mesaje: 4332
- Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am
bre gigiele pentru un borcan de ciumperci nu mi-ash sacrifica libertatea, da de un concubinaj culinar asa tot o punem noi
sunt martor: am vazut personal una bucata fluf care cara un rucsac cu leguminoase, parca desprinsa dintr-o deschriere marqueziana, numa cainii bagabontzi mai lipseau din decor.
mie mi se pare de mare angajament mancarea japoneza ca n-am mancat niciodata
alta muratura jidoveasca de data asta
http://www.theworldwidegourmet.com/cooking/preserving/dill-israel.htm
sunt martor: am vazut personal una bucata fluf care cara un rucsac cu leguminoase, parca desprinsa dintr-o deschriere marqueziana, numa cainii bagabontzi mai lipseau din decor.
mie mi se pare de mare angajament mancarea japoneza ca n-am mancat niciodata
alta muratura jidoveasca de data asta
http://www.theworldwidegourmet.com/cooking/preserving/dill-israel.htm
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
auz bre, aia nu-s taman cuacavetii nostri in saramura?
lol, mai bine ca nu m-ai vazut ieri carand 12 kile (5 in spate, 5 in mana dreapta si 2 in aia stanga, ca aveam si geanta pe umar si tragea si aia greu ). De-a dreptu supranatural.
lol, mai bine ca nu m-ai vazut ieri carand 12 kile (5 in spate, 5 in mana dreapta si 2 in aia stanga, ca aveam si geanta pe umar si tragea si aia greu ). De-a dreptu supranatural.
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
-
Djinn - Mesaje: 4332
- Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am
bre fluff ce ai prezentat tu acolosha e un fel de zacusca. parca lipsea sucul de rosii?
si habar n-ai tu ce-i bun.. gutui, mere sau pepene murat in borcanul cu gogonele (ma rog. un fel de combinatie asa)
acu depinde cat de open minded sau de inchistat in anumite traditii culturale (culinare) esti
offtopic
(da stiu eu manac si compot de fructe la friptura si cartofi, dezgustator, nu-i asa;) )
si habar n-ai tu ce-i bun.. gutui, mere sau pepene murat in borcanul cu gogonele (ma rog. un fel de combinatie asa)
acu depinde cat de open minded sau de inchistat in anumite traditii culturale (culinare) esti
offtopic
(da stiu eu manac si compot de fructe la friptura si cartofi, dezgustator, nu-i asa;) )
-
Daimon - Mesaje: 5074
- Membru din: Mie Noi 26, 2003 12:00 am
- Localitate: timisoara
ce vrei sa spui, un concubinaj culinar in patru?fluf scrie:gigiel, aiu sau io? sau toti trei?
fluf vine cu zacusca, gigiell vine cu ciupercile, aiu vine cu tequila, si dana vine .... cu masina:D
si rezolvam de-o "muratura" in patru~p~p~p~p
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
auz bre, aia nu-s taman cuacavetii nostri in saramura?
ba da
eu manac si compot de fructe la friptura si cartofi, dezgustator, nu-i asa
nu
dana vine cu noi retete pt borcaniada culese din PIB de tip:
zacusca cu ciuperci si mere, zacusca cu vinete, ciuperci si porumb, zacusca de ghebe cu vinete, perciuga, tocana de broccoli cu orez (s-a jmekerit gospodina), marinata de crap in suc de rosii, usturoi murat, castraveciori cu rosii marinate, vinete marinate, varzari cu morcov si chimion si cate si mai cate ciudatenii de prin camarile romanilor. fuarte interesanta carticica.
gigiele ce naiba is aia opintici? ce fel de buretz? ai ideie?
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
dupa o poza gasita de gugal si confirmat ulterior de pagina cu pricina e vorba de ghebe
edit: o trebuit sa caut, ca n-am mai auzit denumirea:D
noroc cu gugalu nostru cel de toate zilele:D
edit: o trebuit sa caut, ca n-am mai auzit denumirea:D
noroc cu gugalu nostru cel de toate zilele:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
la capitolu denumiri populare de ciuperci, diversitatea este un lucru firesc. unii zic bureti la ciupercile care cresc pe copaci, altii la alea ce cresc in padure, altii la alea care au sub palarie aspectul de burete (speciile de boletus) et caetera.
vorba ceea, cate bordee atatea obicee de esprimare:D
vorba ceea, cate bordee atatea obicee de esprimare:D
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
- Mesaje: 1138
- Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am
Daïmon scrie: (da stiu eu manac si compot de fructe la friptura si cartofi, dezgustator, nu-i asa )
fuarte. yuk, nush cum poti sa manaci asa ceva. Io mananc fructe proaspete cu fripturica speaking of which, reteta rapida si simpla imediat pe tredul adecvat.
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
-
Djinn - Mesaje: 4332
- Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am
N-am incredere!Mai bine imi pun io ardei iutzi!:D
Shtitz ce n-am incercat niciodata?Sa pun ardei capia coptzi la otzet.Eu am cumparat de la magazin shi ereau foarte buni.Se respecta oare aceiashi retzeta ca shi la celelalte muraturi?Ca io am observat shi nishte ulei pe acolosha ca la salata de ardei coptzi.
Shtitz ce n-am incercat niciodata?Sa pun ardei capia coptzi la otzet.Eu am cumparat de la magazin shi ereau foarte buni.Se respecta oare aceiashi retzeta ca shi la celelalte muraturi?Ca io am observat shi nishte ulei pe acolosha ca la salata de ardei coptzi.
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
cacuman el de net ca a disparut mesajul.
deci nasimea dupa ce ii coace si curata ii pune la borcan cu otet, miere si ce mai pune si uleiul il pune cand desface borcanu sa consume.
se mai pot pune fara nimic doar copti si curatati in pungi la congelator.
da' anu asta au fost scumpi, aici nu au scazut sub 40.000 kilu.
deci nasimea dupa ce ii coace si curata ii pune la borcan cu otet, miere si ce mai pune si uleiul il pune cand desface borcanu sa consume.
se mai pot pune fara nimic doar copti si curatati in pungi la congelator.
da' anu asta au fost scumpi, aici nu au scazut sub 40.000 kilu.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Nu e nevoie sa fiu acasa tu, ca sa am borcane pt iarna, am un aghiotant care se ocupa la cerere
De la Arad pana la bukale tot la 35-40 se fac
O sa mai caut da' azi nu am nici un pic de cash pe mine.
Am gasit o dulceatza interesanta de ardei iutzi care cica e buna la garnisit diverse ciorbe, ardeii taiati feliute se fierb in sirop de otet si zahar, cantitarile de ardei = cu zaharul = cu otetul. si arata beton.
interesanta si o reteta din judetzul neamtz de lamai umplute cu legume la borcan si am mai gasit una de capia cu masline din suceava, unde se pun capiatzii copti si curatati cu juma masline in zeama facuta din: foi de dafin, ulei, otet, apa si sare.
De la Arad pana la bukale tot la 35-40 se fac
O sa mai caut da' azi nu am nici un pic de cash pe mine.
Am gasit o dulceatza interesanta de ardei iutzi care cica e buna la garnisit diverse ciorbe, ardeii taiati feliute se fierb in sirop de otet si zahar, cantitarile de ardei = cu zaharul = cu otetul. si arata beton.
interesanta si o reteta din judetzul neamtz de lamai umplute cu legume la borcan si am mai gasit una de capia cu masline din suceava, unde se pun capiatzii copti si curatati cu juma masline in zeama facuta din: foi de dafin, ulei, otet, apa si sare.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
66 mesaje
• Pagina 2 din 3 • 1, 2, 3
Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante
Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator