upgrade la o varza
o varza
asezata, din partzile mai saracutze ale moldovei, dedicata animalului care nu stie cum se taie in felii si domnului care ne citeshte, john, ion, ionutz
o varza proaspata, mare si alba, se oparaste ca pt pane, apoi se taie
felii
intr-o oala (de lut, care aveti, care nu va cumparati) se pun 3-4 linguri de unt topit. se potrivesc bucatile de varza, se sareaza, pipereaza, se stropeste cu doua cani supa (din ciorba nedreasa, din vegeta, voi modernistilor ...) si se da la cuptor, mai putin de o ora.
cand e gata se acopera cu o ulcica de smantana amestecata cu marar tocat.
====
si fiindca tot fuseram la crasma secuiasca, sa vedem cum fac acestia varza.
un kil de carne de oaie taiata bucatele se opareste in cateva ape.
o ceapa se caleste in ceva untura si se condimenteaza cu sare, boia iute si piper si se inmoaie cu un pic de apa.
separat se caleste o varza murata, taiata fin, intr-o lingura de untura.
intr-un vas uns zdravan cu untura se pun straturi/straturi de: varza, carne de oaie, sos de ceapa, smantana si bulion si tot asa.
ultimul strat: eroina varza!
se presara cimbru, se toarna deasupra smantana cu bulion, un pic de apa calda si apoi cuptorului ii este sortita pana cand, gata fiind, se asterne cu marar din belsug, apoi se da la masa cu un vin rosu si bun (citat "daca vreti torent salbatic, oase tari si coruptie prin viol")
adaptare romantzata dupa RAR