Ce este manipularea?

Ce este manipularea?

Mesajde Cooper » Joi Ian 13, 2005 9:07 pm

Ce este manipularea? Multi imi spun ca manipulez, imi doresc mult sa aflu ce este si cu ce se maninca. ce atitudine sa am. Cum sa ma corectez.
Cooper
Junior Member
 
Mesaje: 3
Membru din: Joi Ian 13, 2005 10:55 am
Localitate: MOLDOVA, Chişinău

Mesajde PHALANX » Vin Ian 14, 2005 8:37 am

Manipularea din cate stiu eu ... este o forma de obtinere a controlului asupra celor din jur (voluntar sau involuntar).Dar pt. a te putea ajuta in sensul asta ar fi bine sa dai cateva date despre comportamentul tau,poate vreun exemplu concret,vreo situatie in care ti s-a parut ca manipulezi...etc.

Mie mi se pare ca manipularea este un lucru bun atata timp cat nu afecteaza negativ persoanele cu care intram in contact.E evident ca la un moment dat fiecare vrea sa aiba control deplin asupra unei situatii,a unui proces social despre care crede ca nu se desfasoara bine.

Manipularea poate fi facuta prin metode diferite de la caz la caz (si aici nu vreau sa ma intind cu povestile pt. ca nu as termina pana maine).Un exemplu concret e televiziunea,radioul si de ceva vreme incoace calculatorul.Dar poate fi exercitata de persoane din anturajul apropiat sefi,colegi sau poate cineva din grupul de prieteni care are o personalitate mai puternica.

Sper ca te-am lamurit :) si ar fi bine sa-si dea si altii cu postu' sa mai vedem si alte pareri.

Hai salut,salut!!!
Avatar utilizator
PHALANX
Junior Member
 
Mesaje: 18
Membru din: Mar Ian 11, 2005 12:00 am

Manipularea

Mesajde Cooper » Vin Ian 14, 2005 10:50 am

Cred ca persoanele care ma acuza de manipulare nici ele nu stiu in ce ma acuza. De aceea si pun intrebarea, pentru a intelege mai bine notiunea si instrumentele de manipulare. Parerea mea este ca ele (involuntar probabil) incearca sa ma manipuleze.
Cit despre metode de manipulare, esti binevenit sa-mi dai ceva exemple, pentru a ma putea clarifica mai bine.
Hai salut si la multi ani!
Cooper
Cooper
Junior Member
 
Mesaje: 3
Membru din: Joi Ian 13, 2005 10:55 am
Localitate: MOLDOVA, Chişinău

Mesajde PHALANX » Vin Ian 14, 2005 2:57 pm

well,well...uita-te putin in jurul tau si analizeaza oamenii si vezi ce dorinte,ce vise si ce planuri au ei si apoi ia tot circul asta mass-media care se desfasoara in tara si punele in balanta.Vei vedea ca o sa obtii 3 nivele in care poate fi incadrata societatea:conducatori,intelepti si prostime.
Daca judeci corect poti sa-ti dai seama din cele spuse mai sus ce inseamna manipularea.Prostimea ia de bun ce spune conducatorul sau inteleptul.Conducatorul vrea sa-si umple buzunarele pe spatele prostimii si ii promite marea cu sarea.Asta ar fi un model de manipulare.
Alte modele vei fi capabil sa le dezvolti sau sa le descoperi si singur doar dupa o analiza atenta asupra societatii in care traiesti si dupa ce ti-ai format o conceptie corecta despre viata.
Avatar utilizator
PHALANX
Junior Member
 
Mesaje: 18
Membru din: Mar Ian 11, 2005 12:00 am

Mesajde Daimon » Sâm Ian 15, 2005 3:13 am

toti suntem intr-un moment sau altul manipulatori sau manipulati. depinde si de personalitate, daca suntem cel care decide, sau cel care se supune!

cele mai simple exemple sunt in familie, daca te analizezi putin vei realiza cand manipulezi si cand te lasi manipulat!
Avatar utilizator
Daimon
 
Mesaje: 5074
Membru din: Mie Noi 26, 2003 12:00 am
Localitate: timisoara

Mesajde chill0ut » Dum Feb 13, 2005 11:53 am

Parerea mea e ca manipularea e cand faci pe altcineva sa actioneze conform intereselor tale, si cel mai important e ca persoana respectiva sa creada ca e alegerea ei.

Voi cred ca ati inceput sa vorbiti de manipularea in masa cand ati adus vorba de TV, radio..etc..

De ce crezi ca ar trebui sa te opresti din a manipula? Prin asta nu iti sugerez sa continui, doar te intrebam ca sa imi fac o idee prin ce superi restul persoanelor.

Daca stai sa te gandesti, si bebelusul cand plange doar pentru ca mama lui sa il ia in brate e un manipulator.(mai mult sau mai putin constient). Si cersetorul din intersectie care se repede sa iti spele parbrizul in schimbul unor bani. Stii pe ce mizeaza? Pe sentimentul de indatorire pe care il are cineva cand ii se face un serviciu. Si multi cad in plasa...crezand ca alegerea lor nu le este influentata in nici un fel.

Dilema mea e urmatoarea: Daca chestia asta e practicate de la bebelusi pana la cersetori si nu numai, de ce sa nu fii cel mai bun? Oare e moral? Si daca e, care e limita si cine o stabileste?

Daca aveti pareri: irtekdevices@yahoo.com
chill0ut
Junior Member
 
Mesaje: 4
Membru din: Dum Feb 13, 2005 11:10 am
Localitate: oradea

Mesajde kant emir » Dum Feb 13, 2005 1:51 pm

Pai daca, dupa definitia pe care o sustii, determini pe cineva sa actioneze potrivit intereselor tale, in necunostinta de cauza, nu prea mai vad legatura cu moralitatea.
Ia ca exemplu una dintre teoriile despre "evenimentele din Decembrie '89":
cineva (nu spui cine, persoana importanta) vrea sa puna laba sa pe putere, pe tara si pe bobor, questie care implica detronarea lui Ceasca si (aparent) a comunismului, dar daca face asta pe fata s-ar numi lovitura de stat si n-ar fi bine (pt ca persoana vrea si aplauze, si recunostinta, si pupaturi, basca recunoastere internationala). Atunci se apuca de trage sfori, isi asigura oarece spate, elaboreaza strategia (sau, ma rog, foloseste una gata facuta de altii), prin care sa dea curaj oamenilor muncii sa iasa in strada, face valuri, Europa cu urechile ciulite; pe urma toata lucrarea, impuscaturi, cazaturi, cai, pistoale, femei goale, armata care era cu noi, "numaitrageti-numaitrageti-numaitrageti" striga regizorul din balcon; toata Salvarea Nationala (care nuuu candideaza la alegeri, doar le organizeaza)si cu cea Televiziune Romana Libera (care difuza cu pauze, ca se-ncalzeau aparatele care nuuu erau obisnuite sa functioneze prea mult; si ce "libere" mai erau toate in vremea aceea). In fine, tot spectacolul, credibil (ca lumea chiar era nerabdatoare sa creada), cu sange si morti multisori, teroristi (care de fapt nici n-au fost), tacam complet.
Moralitatea care rade de jur-imprejur (nu chiar, doar de la o ureche la cealalta) , si cheama oamenii de bine (chiar si pe oamenii "de foarte mult bine" a supralicitat un teverist, am vazut eu asta !) sa iasa din intuneric (noroc bun!) si sa apere tanara si fragila noastra democratie de golani, si pe urma boborul il voteaza intr-una, chiar si la referendumul pt schimbarea constitutiei tot cu EL ar fi vrut sa voteze (si tot pensionarii, care aproape mor de foame !) . Suna cunoscut ? Crezi ca are vreo legatura cu topicu' ? Asa, ca simplu exemplu.
Dilema mea e urmatoarea: Daca chestia asta e practicate de la bebelusi pana la cersetori si nu numai, de ce sa nu fii cel mai bun? Oare e moral? Si daca e, care e limita si cine o stabileste?
O varianta de raspuns : Muns vult decipit; ergo decipitur ! ( Lumea vrea sa fie inselata; s-o inselam deci!) si... mai lasa "...arhimandritului / Toata grija schitului"
any other questions ?
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

Manipularea...

Mesajde chill0ut » Lun Feb 14, 2005 8:02 pm

Eu nu vorbeam de manipularea in masa...eu vorbeam de manipularea simpla..intre indivizii de zi cu zi. Nu presedinti, nu lovituri de stat, etc...
Nu sustin deloc manipularea, doar imi puneam si va puneam intrebarea care e limita si cat e de moral.

Nu cred ca tu nu ai manipulat intr-un fel sau altul (constient fiind de ce faci) o persoana. Eu zic sa lasam atitudinea asta angelica si sa fim realisti. Traiesti in societate, iar societatea noastra e in asa fel construita incat nu poti face nimic signifiant fara ajutor din partea celorlalti indivizi.

Ce a fost la revolutie e clar ca a depasit limitele moralitatii, dar pana acolo sunt f multe metode si motive de manipulare.

Manipularea in marketing e morala? sa prostesti consumatorul sa cumpere ceea ce crede el ca vrea si nu ceea ce vrea cu adevarat? Si totusi creaza milioane de locuri de munca pentru niste oameni care poate au niste copiii de hranit. La asta te-ai gandit?
chill0ut
Junior Member
 
Mesaje: 4
Membru din: Dum Feb 13, 2005 11:10 am
Localitate: oradea

Mesajde kant emir » Lun Feb 14, 2005 8:28 pm

La fel de multe locuri de munca (ba chiar mai multe, calitatea cere eforturi suplimentare, nu?) ar crea productia/distributia de produse de calitate. Dar in conditiile in care NOI, consumatorii toleram situatia, cred ca ne meritam soarta.
O alta vorba de duh (apropo de prostitul cumparatorului), de la noi din popor zice ca "pe omul care are ochi, nu-i pacat sa-l inseli" - ori "cine nu deschide ochii, deschide punga". Nu te sileste nimeni sa cumperi un produs de kk, indiferent cata reclama i s-ar face. Grav este cand inselaciunea se produce sub garantia unei institutii "de incredere" - vezi istoria cu FNI si garantia CEC-ului (dar asta nu mai este manipulare, asta este hotie grosolana)
Nu cred ca tu nu ai manipulat intr-un fel sau altul (constient fiind de ce faci) o persoana. Eu zic sa lasam atitudinea asta angelica si sa fim realisti - ba da, am manipulat si eu. Dar nu pot spune ca sunt mandru de "realizarile" mele (desi tehnica a fost OK), cu exceptia situatiilor cand, manipuland slujbasii incompetenti, am reusit sa trisez sistemul.
Cata vreme recunoastem ca manipularea=inselaciune, moralitatea ramane alaturi. E greu de imaginat un scop nobil care sa scuze mijloacele murdare.
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

Mesajde chill0ut » Mar Feb 15, 2005 12:22 am

Hai sa iti spun de ce m-am gandit in ultimele zile la manipulare...
Am un prieten care a fost angajat de o saptamana la un mare magazin si dupa 2 zile a fost promovat. Ce a facut? A incercat un tip de manipulare mai inteligent cu sefa lui...de ex imita subtil ticurile persoanei respective, cauta anumite afinitati, incerca sa isi sincronizeze respiratia cu persoana,etc...
Cred ca stii de ce...Ca subconstientul sa gaseasca ceva familiar in persoana lui dar sa nu stie de ce...si apoi intervine simpatia, care iti faciliteaza mult viata, mai ales in astfel de conjuncturi.

Ce crezi ca trebuia sa faca in cazul asta? Sa stea sa lucreze pe acelasi salar 2 ani, ca multi dintre angajati?

Hotie nu e, santaj nu e...care e vina lui? ca e mai istet decat sefa lui? Ca incearca sa cunoasca mai bine gandirea si mintea umana si sa le foloseasca in folosul lui?

E mai bine sa traiesti intr-o bezna intelectuala luminata artificial de gandirea multimii?

In concluzie...dezaprob categoric manipularea in scopuri malefice, dar mi se pare f utila in viata de zi cu zi.

Daca tot ai o inteligenta emotionala cat de cat...de ce sa nu o antrenezi si sa o focalizezi spre ceva anume..prin care iti poti atinge obiectivele?

Si acum...lasand pragmatismul din mine la o parte...sunt dezgustat cateodata de cate compromisuri trebuie sa faci in societatea asta....de cum iti alterezi si iti modifici comportamentul cateodata...pentru ca altfel nu ai putea inainta...dar asa e firea omului...din instinct e orientat spre progres...

Dar pacat ca unii nu mai stau sa judece si sa rumege unele chestii ci le iau de-a gata si toate de bune de la ceilalti...de la asa zisa societate...De aceea a fost posibila aparitia in istorie si a lui Hitler...

Ma intreb cum ne-am dezvolta daca nu am fi influentati de nimeni in ceea ce priveste alegerea valorilor morale...sa decidem noi ce e bine si ce e rau...doar lucrurile astea doua...Oare am avea o constiinta individuala bine definita?
Avem si acum una dar ne este in mare parte influentata de societate...Prieteni, familie, mass-media, etc...

Parerea mea...question everything....dar totusi nu uita ca nu poti sa schimbi valorile unei societati de unul singur.

mail: irtekdevices@yahoo.com
chill0ut
Junior Member
 
Mesaje: 4
Membru din: Dum Feb 13, 2005 11:10 am
Localitate: oradea

Mesajde kant emir » Mar Feb 15, 2005 12:41 am

Amuzant (si, de ce nu, instructiv) exemplul tau cu promovarea. recunosc cinstit ca nu dezaprob (desi nici nu incurajez) acest gen de manipulare.
Ma intreb cum ne-am dezvolta daca nu am fi influentati de nimeni in ceea ce priveste alegerea valorilor morale.. - cum sa nu fim influentati ? Carti, filme, tot ce ne inconjoara ne influenteaza. "Influentele" fac parte (din gros) din procesul de formare/maturizare.
Avem si acum una dar ne este in mare parte influentata de societate...Prieteni, familie, mass-media, etc... - pai daca suntem produsi de societate !
Intrebarea este absurda, nu putem fi asa cum suntem decat ca rezultat al evolutiei (si ca individ si ca societate).
valorile unei societati - se schimba prin educatie sistematica (vorba lui Nastratin : "cei care stiu sa invete pe cei care nu stiu" - m-am spart in pilde pe topicu asta !)
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am


Înapoi la Psihologie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron