Marin Preda - fascinatia cuvantului rostit

parca urmand sirul de slove, ce-a tale ganduri samanara...

Marin Preda - fascinatia cuvantului rostit

Mesajde kant emir » Mie Mai 17, 2006 12:28 am

Apele, raurile, baltile nu-mi vorbeau, nu puneam deci mare pret pe ele; nici ploile, nici padurea, nici soarele... Imi sopteau doar ca suntem impreuna si ca suntem fericiti, mare lucru, vedeam si simteam si singur ca asa este.[...] Animalele, in afara de cai, nu-mi vorbeau nici ele caci mugetul sau behaitul lor nu-mi spuneau decat ca le e foame sau sete sau ca trebuie date la taur. Vantul, vijelia, trasnetul, zapezile, nu-mi dadeau nici un fior cosmic, mi-erau familiare[...] Singurul lucru care ma facea sa raman mut de fascinatie era cuvantul rostit de oameni

(Viata ca o prada)

Pentru ca ieri s-au implinit niste ani de la moartea lui Marin Preda, si pentru ca eu cred ca el este cel mai mare prozator roman, deschid acest thread in memoria si intru cinstirea sa.
Nu am pretentia de a va spune noutati sau de a va uimi cu originalitatea interpretarii, ci doar va invit sa vorbim despre lumea in care vorbele si gandurile personajelor sunt puse sub lupa mirarii, acolo unde bucuriile simple ale linistii cotidiene dau sens si statornicie vietii. In acest prim post, cuvintele sale vor spune mai mult decat vorbele mele - eu o sa ma straduiesc sa selectez citatele.

Marin Preda despre sine, despre descoperirea relatiei sale cu lumea si Cuvantul:
Atunci am auzit o voce: "Lasati-l in pace! Na, ma, si pe-asta!" si cel care rostise aceste cuvinte a luat de undeva de pe soba o paine mare si rotunda si mi-a intins-o. Atunci mi-am dat seama ca tineam strans ceva in brate, tot o paine, si ca asta era cauza privirilor rele indreptate asupra mea. Pusesem mana pe painea de pe masa care era a tuturor si nu mai vroiam sa dau la nimeni din ea. Iar acel om, de care ascultau toti, in loc sa mi-o ia cu forta, cum furiosi se pare ca vroiau ceilalti, facandu-ma sa scot racnete, imi mai daduse una: "Ia-o, ma, si pe-asta!" Parca m-am trezit dintr-un somn. M-am uitat la toti linistit si am pus incet si cuminte painea din brate pe masa. Nimeni nu m-a mai luat dupa aceea in seama, au inceput sa rupa din ea si sa manance.
[...]
Fantastice pentru mine nu erau viziunile lui Ion M. Ion, care nu miscau nimic in lume, ci felul si mobilul cuvantului zilnic rostit de oameni. Am devenit scriitor descoperind treptat forta lui magica, pana ce intr-o zi, spre saptesprezece ani am incercat sa-l fixez pe hartie. Chiar cuvintele care imi trezisera viata constiintei nu fusesera ele misterioase? Daca eu luasem in brate o paine si nu mai vroiam s-o dau celorlalti, cum sa mi se mai dea inca una? Firesc ar fi fost sa mi se smulga din brate. In loc de asta am auzit: "Na, ma, si pe asta!" Si forta magica a cuvantului astfel rostit ma facuse sa las din brate ceea ce luasem si sa devin constient ca exist.
Explorarea lumii, a vietii proprii de copil care a urmat, era legata de aceasta prima tresarire. Vedeam cum veneau la noi oameni, care vorbeau cu tata si cum din cea ce spuneau izbucneau hohote de ras, sau injuraturi de admiratie, sau sticliri de ironie in priviri, dispret sau satisfactie secreta, o plenitudine a trairii, o jubilatiune intensa, adesea pentru un singur cuvant rostit de al lui Basa, capiule si ce i s-a raspuns, cascaundule, ce putea spune cutare si in loc de asta ce a spus, ce ba?! Cu degajai nu o data spectaculoase de furie, ca i s-a zis prostule, sau pe ma-ta, carnule, cu muierea si copiii tai cu tot... Numai ceea ce intra in aria cuvantului rostit; maciucile care se ridicau in aer, sapele care se incrucisau pe o parloaga, taierile (l-a taiat!) nu incantau pe tatal meu, pe prietenii lui si pe mine, erau altceva, strain, fara inteles, nedemne de cuvant. Si vitele se repezeau cu coarnele unele in altele si cainii se incaierau. Cu ce se deosebeau aia de ele?
Asa intelegeam eu insumi. A prins-o cu altul in gradina, sau la poarta, n-o mai ia, i-a rupt picioarele, sau i-a spart aluia capul... A fugit cu alde cutare, (adica s-a maritat fara voia parintilor,)... a gonit-o de-acasa, s-a intors la ma-sa... a fatat... a murit intampinat... Evenimante fara importanta covarsitoare. Dar cand tatal meu statea pe prispa si trecea unul pe drum si ii spunea: "Buna ziua ma, nea Tudore", si tata cu toata sinceritatea: "Buna sa-ti fie inima, ma, Carstache, tare, apoi pentru el insusi incet: te'n c... pe ma-ta de zaltat", asta da, era ceva senzational, caci descopeream cum forta cuvantului imi dezvaluia brusc ca omul poate gandi simultan doua lucruri care se bateau cap in cap, urarea sa-i fie buna inima aceluia, si injuratura ca era un smintit. Putea fi injurata muierea cu tandrete, si i se faceau obrajii rosii si se invartea pe loc ca o gaina beata ca era iubita, si dimpotriva, un cuvant bland dar rostit cu cruzime rece o facea palida si o incremenea de spaima instrainarii.

(Viata ca o prada)

Despre bucurie (a revederii, in acest exemplu):
Intra in curte si cainele hamai, dar, aproape in aceeasi clipa, hamaitul se intrerupse si cainele alerga si incepu sa-i sara lui Anton peste manta, peste maini...
-Ce vreai, mai Ghimeasca? sopti Anton si, in intunericul si linistea curtii, propria sa soapta il infiora.
Urca pe prispa cu pasi nesimtiti si batu usurel in geam.
-Cine e? auzi el glasul atat de cunoscut al nevestei.
-Eu sunt, mai fetito! raspunse Anton ragusit.
Urma o liniste neturburata de nimic, o tacere nesfarsita. Anton se apropie de usa.
Nevasta trase zavorul si el intra in tinda. Ramase in picioare in intuneric pana ce ea se intoarse in odaie, pana ce gasi chibritul si aprinse lampa. Apoi ea statu nemiscata in fata lui.
-Antoane, sopti.
Anton isi scoase cu o miscare linistita si prelunga automatul de la umar, il puse in colt, isi lua sapca din cap, isi trecu mana peste frunte si sopti si el ceva ca si ea, ca in vis, cu un glas leganat si usor, si cu toata bucuria imprastiata prin toate colturile casei:
-Mai Voichito, ma! Ce mai faci tu?...
Atunci femeia isi acoperi fata cu palmele si cazu spre el, si el o prinse inabusindu-i hohotul de plans in manta. Ea se cutremura, isi vara obrazul in nasturii si vestonul lui, isi lipea buzele si ochii de stofa aspra.
-Uita-te la ea cum plange! Uita-te cum ii curg lacrimile! se mira el.
Atunci ea scoase un geamat, ii cuprinse gatul cu bratele, isi lipi fata apasat de obrajii lui si nu voi parca sa-l mai auda, nu voi sa-i mai dea drumul. Anton isi puse palma peste obrazul ei si o tinu nemiscata, o lasa sa-si piarda firea, o lasa sa verse lacrimi peste degetele lui mari si puternice. Tinand-o astfel, privirea lui se indrepta spre usa deschisa a odaii si intr-un tarziu relua chemarea cu acelasi glas de mai inainte:
-Mai Vasilica, ma! ia scoal' tu in sus de-acolo! Scoal' in sus, ma, si hai la secere.
Femeia se dadu la o parte si Anton intra in casa. Deodata, patul se rascoli, patura zbura intr-o parte si un baietas de vreo cinci ani sari drept in picioare. Crescuse tot timpul razboiului.
-Tata! striga el parca infricosat.
Il auzise pe taica-sau in somn, i se turburase sufletul si sarind, ei da! era chiar taica-sau! Intocmai ca si maica-sa, el cazu din picioare, din pat, drept in bratele lui Anton! ce hot taica-sau, il strigase asa lung, ca pe camp, ca si cand n-ar fi lipsit niciodata de acasa si acum il scula sa mearga la secere.. Vasilica se lasa pupat cu rabdare, apoi, cat ai clipi din ochi, incepu sa-l caute pe taica-sau prin buzunare, prin veston. Gasi un cap de creion si scoase un tipat, gasi un glont de pistol si tipa si mai tare, sari spre maica-sa si i-l arata.

(Indrazneala - vol Intalnirea din pamanturi)
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

Mesajde Mihai Alex » Mie Mai 17, 2006 10:16 am

Marin Preda --un scriitor complet
Mihai Alex
Junior Member
 
Mesaje: 1
Membru din: Joi Mai 11, 2006 1:37 pm
Localitate: Targu Jiu

din nou, vorbele sale

Mesajde kant emir » Sâm Iun 10, 2006 6:48 pm

din volumul "Imposibila intoarcere" (CR, 1972, republicat in 2003 de Cartex Serv)
CE NE SPUNE ORION?
Un poet ne atragea de curand atentia ca peste capetele noastre "aluneca pe cerurile sticloase o catedrala de lumina". E vorba de o stea sau de o constelatie si ne indeamna s-o descoperim pe cer.
Intr-adevar, asta e menirea poetilor, sa atraga atentia oamenilor asupra lucrurilor frumoase si sa-i smulga din grijile si obsesiile lor prea de tot terestre. Intr-adevar, contemplarea ne face sa descoperim in noi insine eternitatea. Iesim din blestemul activitatii, care ne mananca zilele, si redevenim ceea ce fusesem inainte de izgonirea din rai: adica inactivi si nemuritori.
(...)
Dar mai exista printre noi, romanii, o categorie de oameni care sunt asa cum ii vrea poetul, contemplativi... Tatal meu era un astfel de om. Ar fi putut sa stea pe prispa scaldata de soare, daca nu s-ar fi lasat noaptea, nu ore, ci zile intregi, spectacolul lumii, atat cat se vedea de pe prispa lui, fiindu-i absolut suficient ca sa-l uimeasca si sa-l incante fara slabire. Mama era disperata, fiindca stia ca nu e un lenes si ca isi crescuse copii cu ciomagul, sa munceasca, sa se "araneasca". Da, ii spunea el mamei, dar asta nu inseamna ca munca era valabila si pentru el si ca statul il merita toti prostii. Nu orice nerod are dreptul sa stea si sa caste gura. La munca!
Si avea dreptate, fiindca din contemplarea lui s-a nascut gandirea lui originala, care atragea si fermeca lumea, descretind fruntile, si facandu-i nu o data pe unii dintre ei sa simta ca valoarea omului nu sta in cumularea de bunuri, care era singura care conta pentru cei multi, ci in minte, adica in spirit, valoare care ii deosebea cu adevarat de boii pe care ii injugau.
(...)
Aici ajungem insa la fondul dramatic al chestiunii, ca daca el cu adevarat isi castigase acest drept, si unul dintre fiii lui depune marturie ca asa a fost, absolvindu-l, ce se-ntampla cu multi dintre noi, iubitori de spectacole ale naturii sau ale cuvantului, pe care nimeni nu ne absolva cand copiii si noi insine traim prost din vina noastra? Acest gand m-a obsedat totdeauna si niciodata n-am avut sentimentul ca am timp (desi am avut berechet) sa ma uit pe cer si sa observ mersul constelatiilor. Ce-am facut cu acel timp, cand l-am avut, de ce n-am descoperit pana acum unde se afla cutare stea? Nimic n-am facut. Am fost obsedat. Atat.
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am


Înapoi la Carte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori