mainstream versus fantastic

parca urmand sirul de slove, ce-a tale ganduri samanara...

Re: Re: Re: mainstream versus fantastic

Mesajde dinu » Vin Mar 22, 2002 2:06 am

Initial trimis de manelesux


Asimov este nulitate pt. ca:

1.La data la care a inceput sa scrie inca nu vorbea engleza suficient de corect. Bine, asta e doar un aspect funny, care s-a reparat in timp shi care oricum nu e vizibili prin prisma traducerilor.
2.Omu nu are perle, are gaselnitze. Era un episod in Stan shi Bran in care un sharlatan vindea pastile de benzina shi era in stare sa convinga pe oricine ca sunt miraculoase. Cam asha shi cu perlele lui Asimov. Partea science din Asimov sunt fantezii erotice ale unui om de shtiintza mediocru. Comparativ, uita-te la Clarke, care era om de shtiintza in adevaratul sens al cuvantului shi la care elementele science erau extrapolari ale cercetarilor sale.
3.ASimov a fost platit la numar de randuri. Asmiov shi-a terminat cariera de scriitor pasionat prin anii 60. De atunci a fost pus de editori sa ishi lege poveshtile cu robotzi shi fundatzie astfel incat sa dea impresia unui ciclu monumental. Modul in care le-a legat mi se pare cusut cu atza alba. Chiar Asimov recunoashtea ca in momentul in care a scris MArginea fundatziei nu mai tzinea minte ce se intamplase in celelalte volume. Ciclul respectiv este doar o carpeala monumentala.
4.In timpul carierei de pasionat pe care a avut-o, ASimov a profitat de pofta de senzatzional a americanilor care prin anii 50 scoteau din ei nishte kestii ciudate rau:Superman versus Frankenstein, etc. Pe fondu asta normal ca a avut succes.
5.Soarele gol e o carte politzista in care Hercule Poirot este robot.
6.VanVogt este o nulitate la fel de mare.
7.Ursula leGuin scrie bine pentru o femeie.
8.Tema de casa:comparatzie intre Herbert shi Asimov, comparatzie intre Dune shi Fundatzie! Ar trebui sa vezi shi matale diferentzele.
9.Asimov este un Ion Creanga al SFului. Asha cum ideea de copil universal din Amintiri din Copilarie este o tampenie impusa in licee, asha Sf-ul supervalabil al lui Asimov este o calamitate literara. Merge ca literatura pentru copii. Tre sa recunosc ca mi-a placut cand eram mic dar recent, incercand sa recitesc,m-am speriat. Tu de cand n-ai mai citit Asimov? Se poate sa fi ramas doar cu impresia care ne era bagata pe gat de Mironov pe cand eram mici shi confuzatzi.


In primul rand: "soarele gol e o carte politista..." nu stiu, mie mi s-a parut putin altfel... Eu am vazut povestea politista (de altfel trasa de par si cusuta cu ata, se vede ca nu le are cu ale genului) doar un pretext. Ceea ce mi s-a parut genial este fresca celor doua lumi-extrema, exceptional realizata. Si asta e zic eu ideea cartii, nu poirot-ul tau care putea fi inlocuit cu orice altceva si cartea aia n-ar fi pierdut din savoare. Ia si tu ce scrie acolo si fa o comparatie cu ceea ce poti vedea in zilele noastre. Pe mine m-a impresionat enorm...
Despre stilul comercial n-am ce sa spun... mai mult decat comercial au fosti chiar si unii dintre clasici.
Cat despre comparatiile pe care le propui, sunt cel putin ciudate. Intai ca, dupa cum ziceam mai devreme, Asimov nu se identifica in nici un fel cu seria fundatiei. Opera lui inseamna cu totul altceva. Pentru mine, inseamna zecile de nuvele scurte si puerile. Si de aceea sa compari pe Asimov cu Herbert e deplasat. Si daca e sa vorbim de gaselnite, despre Herbert ar trebui sa vorbim. Deci daca Herbert detine un rafinament narativ remarcabil (imi aduc aminte ca am citit multe dintre cartile Dunei si Pandorrei fara sa inchid un ochi), n-am gasit prea multe idei stralucite. Dune e o carte plina de imaginatie, care creaza un univers feeric, si cam atat. As recomanda Dune fara ezitare ca si carte pentru copii , nu Asimov. Pai ce ar intelege un copil din "Cutie","Visele sunt sacre" etzetera... Talentul narativ nu e punctul forte al lui Asimov (vezi chiar Soarele Gol...). Insa continutul ideatic e mult mai bogat. Nu inteleg nici comparatia cu Creanga. Ce are ... cu prefectura !? Cat despre cat de recent am citit, am recitit recent ceea ce stiam ca merita... si tre sa spun ca am gasit multe dintre povestiri chiar mai savuroase decat le stiam eu.
Si inca o chestie: gasesc o idee absurda, impusa de mainstreamul steril ca fictionul de calitate trebuie sa aiba o baza solida in stiinta. E adevarat ca asa s-a nascut genul. Si de aceea se numeste 'Science-Fiction'. Insa genul a evoluat de mult din sfera restrictiva a faptului stiintific. Ideea e ca fictionul reprezinta un instrument pentru a exprima idei greu abordabile in genurile clasice. Iar daca, pentru a-mi exprima atare filosofii, am nevoie sa inventez o noua stiinta sau sa ignor existenta vreuneia, fictionul imi ofera posibilitatea asta. Iar pe Clarke il gasesc putin academic, poate prea "om de stiinta".
dinu
Junior Member
 
Mesaje: 843
Membru din: Mie Noi 21, 2001 12:00 am

Dana e un catar preistoric!!!

Mesajde KickAss » Vin Mar 22, 2002 8:49 am

Initial trimis de DANA


Nu e greu de priceput dpdv matematic .......


Dana, esti ca un catar care sta in mijlocul drumului. Exista aici cel putin 2 oameni care stau bine ancorati cu mainile in bucile tale si se tot chinuie sa te impinga. Dar tu, te faci ca te kaci si te lasi pe picioarele din spate tot ihaindu-te in stanga si in dreapta cu incapatanarea caracteristica.
Daca tu zici ca ai inteles formularea matematica a lui Manelos eu iti spun ca nu ai luat 3-ul pe degeaba. Dar iti voi clarifica eu dilema, asa cum am mai incercat de multe ori si putin a lipsit sa nu dai cu copita in spate. Tu ceea ce faci se poate numi comutarea sistemului de axe. Adica, in loc sa raportezi totul la un sistem de axe fix, tu il schimbi dupa cum vrei (si o faci prost). Adica, muti originea sistemul de coordonate cand in X cand in Y, in loc sa-l lasi acolo unde este si sa compari coordonatele carteziene a celor doua puncte. Ca sa-ti explic mai bine ceea ce faci tu iti voi spune asa: Daca ai un corp care se misca in spatiu pe o traiectorie si tu pui originea sistemului de coordonate in acel punc, exista posibilitatea sa nu detectezi miscarea. Daca in schimb, tranpui toate punctele la un sistem de axe fix si universal, totul isi va schimba infatisarea.
Acum, in baza aceste explicatii (care pt. tine daca vrei am sa o si desenez), te voi lumina:


"Exista o pereche de formatzii (x,y), intre care se poate spune ca x e mai buna decat y"

Adica poti sa iei o opera literara consacrata ("Batranul si marea") si o poti compara cu Sandra Brown. Care e mai una daca tinem seama de sistemul de referinta universal? Cea cu un premiu Nobel la activ, sau cea citita de toate proastele ajunse la menopauza? Da, daca vrei sa muti sistemul la prostele care nu-l pot intelege pe Hemingway, "Baranul si marea" e o prostie, daca-l muti la oamenii culti, invers. Dar, vom tine sistemul fix si vom trage o concluzie. O alta comparatie ar fi Beethoven versus biscuitii.


oricare ar fi o pereche (x,y), se poate afirma ca x>y

Exemplul bun ar fi: Manowar vs. biscuitii. Cele doua nu pot fi comparate intru-un sistem universal deoarece in el amandoua ar fi niste nulitati. Abia aici ai voie sa muti originea. O alta comparatie ar fi intre un sciitor de romane siropoase proaste si un paranoic care vede in tot ce-l inconjoara o conspiratie masona.


Daca nici acum nu ai inteles, eu voi inchide definitiv acest subiect cu tine datorita incapatanarii pe care eventual o vei dovedi si a exagerarii numarului de neuron din capul tau.
Anunt pe bune:

Dau si eu exact acelasi pisoi pe care il da onk.
Avatar utilizator
KickAss
Junior Member
 
Mesaje: 473
Membru din: Joi Iul 26, 2001 11:00 pm

Mesajde gaga » Vin Mar 22, 2002 9:15 am

Mai intai sa-ti raspund la ultimatum: eu am incheiat de mult subiectul cu tine, faptul ca am logoree la betzie nu inseamna ca ma si implic.

Apoi faptul ca asta: "Adica, muti originea sistemul de coordonate cand in X cand in Y, in loc sa-l lasi acolo unde este si sa compari coordonatele carteziene a celor doua puncte" iti da senzatia ca esti inteligent te desfiinteaza, daca e sa dai cu singura aarma care in opinia ta ingusta ma atinge fa-o baby oricand, simte-te bine; sunt multe domenii asemeni limbii chineze pt. mine (pentru tine nu, huh?)
Ca in egocentrismul tau nu accepti alta realitate decat a ta, ok. Plafonarea are parti bune, idealistic privesc ancoratii ca tine si ca manelos ca pe niste specialisti intr-un domeniu sau altul de la care imbecila de mine care priveste toate fetele diamantului culege cat poate. Am inteles opinia ta (si pe a lui m-sux intr-un fel, da cu el mai muncesc spre convertire) am luat ce mi-a convenit din ea, basta: alceva mai ai?
Daca nu, fa-ti shcoala, fa blocuri maaari ca sa castigi suficient, hraneste-ti puradeii si vegeteaza linistit, nu ma baga pe mine in seama, sunt o gramada de "juicy brains" on the roads. Recunosc ca sunt dezamagita de fiecare data cand unul se termina prea repede... life is a bitch, nu? :j

In concluzie: orice teorie matematica menita sa-mi demonstreze ca miller sau ct popescu sau baiesu sau ce draq mai descopar io (dostoievski, patapievici, etc.) e de kkt e menita esecului. Tu poti sa scrii ce vrei, simte-te bine :)
Faptul ca va agitati e pozitiv, orice meci da rezultate (aparent numai pentru mine); asa ca vedeti-va voi de directia aleasa si lasati-ma pe mine sa tzopai inconstant in nevoia de cunoastere diversa, nematematica, atemporala si efemera.

p.s. scuza-mi intarzierea da se tot blocheaza compu asta caruia specialistii nu-i dau de cap
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

exemplificare

Mesajde gaga » Vin Mar 22, 2002 9:48 am

Spre exemplificare am sa va povestesc o istorioara dintr-o carte (pacat ca nu o am la mine, sper sa extrag bine esenta):

Un matematician extrem de inteligent in adolescenta (e vorba de geometrie ca specializare) a dovedit ca-i extraordinar, a fost luat sub aripa de cei mai buni, a fost invatat si a dezvoltat nenumarate teorii bazate pe cunostintele sale si ale inaintasilor.
Pe scurt, pana la batranete era NUMBER ONE si dezvolta si invata in domeniul lui. Numai ca au aparut niste pushtani care au adus un suflu nou batandu-se cu pumnii in piept ca pot rezolva orice problema de trigonometrie, geometrie prin nush ce calcule (aritmetice, algoritmi, draq stie, cartea e scrisa de un fizician, eu sunt vaga fiindca n-am habar dar ideea povestirii e bestiala).
Masetrul si-a ras in barba, le-a compus o superproblema (ceva cu o suprafata plana pe sfera, whatever) convins fiind ca le va da de furca. Frumos a fost ca rezolvarea a aparut odata cu publicarea, ba a dat nastere la alte zeci de rezolvari, interpretari...
Si maestrul s-a scarpinat mirat in cap: se astepta la o rezolvare dar nu asa rapida si eficienta si mai ales neanteleasa de el, lui nu-i spuneau nimic acele calcule.
Si uite asa o viata pentru o idee s-a rostogolit, desi nu intelegea era evident ca acele calcule ciudate erau corecte, rezultatul era cel bun... si atunci?

Concluzia (pe undeva si a scriitorului): daca iubesti la nebunie un lucru, fapt, fiinta, daca te ancorezi fara sa realizezi evidenta efemerului, prabusirea (care poate fi tarzie) este colosala, colaps, cand valorile iti sunt aruncate evident la gunoi, cand devii disperat si-ti sfarsesti eforturile in singuratate mentala, abia atunci vei intelege ce am vrut sa-ti demonstrez.

Mai e o varianta: sa fii prost ( in sensul meu de a vedea lucrurile ) si sa te complaci... stii tu buey kick, balansoar, pipa, vegetare... atunci nu mai am nimic de demonstrat. Multumesc. La revedere.
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde KickAss » Vin Mar 22, 2002 10:29 am

Promit ca este ultima oara cand raspund la acest subiect, si asta o fac doar pt. a-ti atrage atentia asupra unui lucru: nu incerc si nici nu vreau sa "ti-o trag pe matematica". Nu incerc sa-ti demonstrez ca-ti sunt superior ci pur si simplu, am adoptat fraza lui Msux si ti-am dezvoltat-o tot matematic. Eu sincer nu vad ce ar fi putut sa ti se para greoi si alambicat in fraza aceea.
Anunt pe bune:

Dau si eu exact acelasi pisoi pe care il da onk.
Avatar utilizator
KickAss
Junior Member
 
Mesaje: 473
Membru din: Joi Iul 26, 2001 11:00 pm

Mesajde gaga » Vin Mar 22, 2002 10:48 am

Initial trimis de KickAss
Promit ca este ultima oara cand raspund la acest subiect, si asta o fac doar pt. a-ti atrage atentia asupra unui lucru: nu incerc si nici nu vreau sa "ti-o trag pe matematica". Nu incerc sa-ti demonstrez ca-ti sunt superior ci pur si simplu, am adoptat fraza lui Msux si ti-am dezvoltat-o tot matematic. Eu sincer nu vad ce ar fi putut sa ti se para greoi si alambicat in fraza aceea.


OK...

Pai de ce ai crezut tu ca e nevoie sa-mi explici atunci cand eu nu ti-am cerut? Ca sa ma luminezi? Merci. (intrebari retorice, oricum ai promis ca nu mai raspunzi)

Ca sa intelegi ceva: cand vreau sa conving o persoana de un lucru (sa priveasca ceva din alt unghi) nu raspund niciodata cu aceeasi moneda si nu adopt decat o tactica de scoatere a persoanei din mediul pe care il cunoaste incercand sa-i arat ca un curcubeu e si altceva decat un fenomen pe care il inveti la scoala.
Asta daca eu consider ca meita ca acea persoana sa vada/intrezareasca expozitia; si de aceea ceea ce am elucubrat vis a vis de teoriile lui m-sux au schimbat directia.

Puteai sa explici daca voiai, ai facut-o in stilu-ti caracteristic improshcand (nu esti singurul care se baga pe aici ca sa dea la gioale); nu ti-am raspuns cu aceeasi moneda pt. ca m-am convins de ceva vreme exact care-ti sunt limitele, no problems. De fapt cred ca ai vorbit cu fightclubu meu.

Si ca sa poti dormi linistit: nu m-am suparat mah... eu nu ma supar niciodata
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde aphextwinz » Vin Mar 22, 2002 6:12 pm

kickule, comparatziile se efectueaza doar unidimensional shi depind de masurabilitatea intr-un sistem comun de masura. mutand originea shi neredefinind axele pentru a reprezenta atributele esentziale compararii nu se schimba nimic calitativ, doar cantitativ.
astfel ambele tale exemple sunt confuze shi irelevante.
iara chestia cu
Cele doua nu pot fi comparate intru-un sistem universal deoarece in el amandoua ar fi niste nulitati.
este o mare aberatzie, daca exista doua nulitatzi intr-un sistem de referintza, intre ele exista relatzia de egalitate. imposibilitatea comparatziei se poate demonstra numai infirmand masurabilitatea termenilor intr-un sistem comun de masura.

dana, tu itzi bagi prea repede capu-n nisip. trec peste frustrarile tale visavis de matematica, dar manelesux doar a utilizat o exprimare concisa pentru a-tz comunica faptul ca nu toate lucrurile pot fi comparate. in muzica, shi in particular intre anumite formatzii, evaluandu-se divershi "indicatori" ai calitatzii, se poate face o comparatzie.
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde KickAss » Sâm Mar 23, 2002 9:51 am

Initial trimis de aphextwinz
kickule, comparatziile se efectueaza doar unidimensional shi depind de masurabilitatea intr-un sistem comun de masura. mutand originea shi neredefinind axele pentru a reprezenta atributele esentziale compararii nu se schimba nimic calitativ, doar cantitativ.
astfel ambele tale exemple sunt confuze shi irelevante.
iara chestia cu este o mare aberatzie, daca exista doua nulitatzi intr-un sistem de referintza, intre ele exista relatzia de egalitate. imposibilitatea comparatziei se poate demonstra numai infirmand masurabilitatea termenilor intr-un sistem comun de masura.

dana, tu itzi bagi prea repede capu-n nisip. trec peste frustrarile tale visavis de matematica, dar manelesux doar a utilizat o exprimare concisa pentru a-tz comunica faptul ca nu toate lucrurile pot fi comparate. in muzica, shi in particular intre anumite formatzii, evaluandu-se divershi "indicatori" ai calitatzii, se poate face o comparatzie.


1. Aphex, faptul ca se muta sistemul implica o schimbare a coordonatelor unui punct fata de celalalt. Unul din puncte devine origine iar celalalt devine un punct aflat undeva in sistem. Poate tinde la infinit, poate tinde la 0, poate fi negativ sau poate fi pozitiv. De exemplu, pt. un sistem biscuite, un punct Linkin tinde spre 0, adica spre origine. Asta il face mai bun. Cu cat punctul este mai indepartat cu atat interactiunea cu punctul de origine este mai scazuta. Acelasi lucru se poate intampla in toate domeniile. Nu este nevoie sa redefinesti axele. Ele raman la fel dar pozitia difera.

2. Chestia aia este intr-adevar o prostie si-mi apartine. Ceea ce vroiam sa zic de fapt este ca o comparatie intre doua nulitati privite dintr-un sistem universal ar fi inutil si neavenit. Sorry, greseala de exprimare.
Anunt pe bune:

Dau si eu exact acelasi pisoi pe care il da onk.
Avatar utilizator
KickAss
Junior Member
 
Mesaje: 473
Membru din: Joi Iul 26, 2001 11:00 pm

Mesajde gaga » Lun Mar 25, 2002 9:50 am

Initial trimis de aphextwinz

dana, tu itzi bagi prea repede capu-n nisip. trec peste frustrarile tale visavis de matematica, dar manelesux doar a utilizat o exprimare concisa pentru a-tz comunica faptul ca nu toate lucrurile pot fi comparate. in muzica, shi in particular intre anumite formatzii, evaluandu-se divershi "indicatori" ai calitatzii, se poate face o comparatzie.


Bah, discutia a mers destul de departe: dpdv matematic nu am frustrari pt. ca ale mele cunostinte sun 0 si nu am de gand sa indrept asta; de aia am considerat incorect atacul care semana cu razboiul intre jidani si arabi, ei pot trage cu tancul in mine, eu am de ales intre a arunca cu pietre sau a baga capul in nisip; bine, sau a devia ceea ce am incercat :)

ceea ce a utilizat manelos am inteles eu (ca idee) pt. ca el se foloseste de astfel de tehnici, vezi mai sus comparatia cu literatura sf si restul discutiei; adica ii stiu stilul lui manelos, no prob: ideea e ca s-a interpus un post care a inceput sa-mi explice cum e cu axele si tra la la, ceea ce n-are de-a face cu discutia dintre mine si doc; nu din unghiul ala.

Si cum zice o buna prietena de-a mea: whatever
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde aphextwinz » Lun Mar 25, 2002 10:45 am

Initial trimis de KickAss


1. Aphex, faptul ca se muta sistemul implica o schimbare a coordonatelor unui punct fata de celalalt. Unul din puncte devine origine iar celalalt devine un punct aflat undeva in sistem. Poate tinde la infinit, poate tinde la 0, poate fi negativ sau poate fi pozitiv. De exemplu, pt. un sistem biscuite, un punct Linkin tinde spre 0, adica spre origine. Asta il face mai bun. Cu cat punctul este mai indepartat cu atat interactiunea cu punctul de origine este mai scazuta. Acelasi lucru se poate intampla in toate domeniile. Nu este nevoie sa redefinesti axele. Ele raman la fel dar pozitia difera.

2. Chestia aia este intr-adevar o prostie si-mi apartine. Ceea ce vroiam sa zic de fapt este ca o comparatie intre doua nulitati privite dintr-un sistem universal ar fi inutil si neavenit. Sorry, greseala de exprimare.


doar prin translatia axei, comparatia x > y ramane valabila. e.g. am 3 > 2 cand am originea in zero. mut originea in 2, o sa am 1 > 0, mut originea in 3 o sa am 0 > -1. eu intzeleg ce vrei tu sa spui, dar modelarea matematica e defectuoasa.
ca observatzie: un punct nu poate tinde, cel mult poate fi o aproximatzie
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

offtopic

Mesajde gaga » Mar Mar 26, 2002 2:05 pm

ca o observatie de mod: dati si voi PM-uri cu meditatiile voastre la mate, aici scrie Literatura si subiectul se cheama > mainstream versus fantastic ;

multumesc
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde curly » Mie Mar 27, 2002 11:19 am

de acord cu tine,Dana!numai ca ultima propozitei a lui aphex e foarte interesanta(punctul care nu poate tinde).....de-aia nu ii mai lua la rost sa vedem si noi.........aphexe,asta e luata din vreo carte de logica matematica?fiindca in logica clasica apare un principiu oarecum similar care spune ca o prezumtie-punctul-nu poate fi susceptibila de activitate intrinseca-a tinde-
rau de gura!
curly
Junior Member
 
Mesaje: 605
Membru din: Lun Aug 27, 2001 10:35 pm
Localitate: in Sud

Mesajde gaga » Mie Mar 27, 2002 2:48 pm

Initial trimis de Kul
Damn! "Punem" ... asta nu mi-o iert... agramat, repezit, etc.
God, damn it! Ce-am ratat! Ce discutziune! De ce v-apucaratzi voi sa vorbitzi cand fusei plecat in tzara... Damn!

Dar first, first (eu tin la ideile mele). Apucand o bucata de tabla si o creta mareeee scrijelim asa:

Miller! luam din Miller sexu' (fiecare incoluieste cu ce are in cap'shor cuvantu') => nemaaa Miller! un autor care scrie despre, despre... despre cum se plimba pe strada in Paris si se intreba cine e hmm... despre un fonctionar care-si punea probleme, hmm... nope! Nu mai e Miller, e altceva! Pune-m sexu'-napoi ... opa!... a reaparut Miller, el e... il recunosc.

Demo off

Semneaza, el Futadore (ahaah, mi-a placut asta! sunt trecut aici ca din C-ta, las' ca-l schimb in Craiova, poate asa mai aflu prejudecatzi din astea "poporane").

Muta-i-as mobila ei de fata ce-i! (apropo, ma pricep la computere, smile)

Me out


Atrag atentia ca inainte de a posta (abera, elucubra) trebuie citit regulamentul acestui forum. Personal am extras urmatorul lucru:

Pe acest forum nu se admit devieri de la subiect sau mesaje considerate de moderator aberante; mesajele scurte de acord sau dezacord cu alte pareri sau de injuraturi vor fi sterse, exceptii facand cele care isi au rostul bine stabilit in context.

Buun, sa revenim; eu consider posturile tale aberante in contextul in care s-a discutat si s-a argumentat pe marginea cartilor lui miller la sange tot ce se putea spune; de-aia replica la ce ai postat/aberat/elucubrat nu prea meriti pentru ca m-as repeta si efortul e prea mare.

Ma bucur ca tii la ideile tale, ca sa vezi ca le las aici o sa le atasez acestui mesaj, ca mod te consider incoerent si nedezvoltat pentru un thread de calibrul acestuia; dovada ca nu-s pricinoasa, mesajul tau ramane aici pentru posteri(or)tate.

Cum am mai spus:

you out

btw, putei sa citesti inainte de a posta. ca un exercitiu simplu, ia "Primavara neagra" a lui Miller si numara-mi scenele de sex. Astept cu interes revenirea dvs. de pe vapor (pluta)
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde aphextwinz » Joi Mar 28, 2002 4:30 pm

Initial trimis de curly
aphexe,asta e luata din vreo carte de logica matematica?fiindca in logica clasica apare un principiu oarecum similar care spune ca o prezumtie-punctul-nu poate fi susceptibila de activitate intrinseca-a tinde-


nu cretzule, este vorba doar de proiectarea in geometrie a unor banalitatzi din analiza matematica
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

A citit cineva Carlos Castaneda?

Mesajde EXCITER25 » Vin Mar 29, 2002 2:06 am

Daca da spuneti-mi ce parere aveti?
EXCITER25
 

Re: Re: Re: Re: mainstream versus fantastic

Mesajde manelesux » Sâm Apr 13, 2002 12:44 pm

Initial trimis de dinu


In primul rand: "soarele gol e o carte politista..." nu stiu, mie mi s-a parut putin altfel... Eu am vazut povestea politista (de altfel trasa de par si cusuta cu ata, se vede ca nu le are cu ale genului) doar un pretext. Ceea ce mi s-a parut genial este fresca celor doua lumi-extrema, exceptional realizata. Si asta e zic eu ideea cartii, nu poirot-ul tau care putea fi inlocuit cu orice altceva si cartea aia n-ar fi pierdut din savoare. Ia si tu ce scrie acolo si fa o comparatie cu ceea ce poti vedea in zilele noastre. Pe mine m-a impresionat enorm...
Despre stilul comercial n-am ce sa spun... mai mult decat comercial au fosti chiar si unii dintre clasici.
Cat despre comparatiile pe care le propui, sunt cel putin ciudate. Intai ca, dupa cum ziceam mai devreme, Asimov nu se identifica in nici un fel cu seria fundatiei. Opera lui inseamna cu totul altceva. Pentru mine, inseamna zecile de nuvele scurte si puerile. Si de aceea sa compari pe Asimov cu Herbert e deplasat. Si daca e sa vorbim de gaselnite, despre Herbert ar trebui sa vorbim. Deci daca Herbert detine un rafinament narativ remarcabil (imi aduc aminte ca am citit multe dintre cartile Dunei si Pandorrei fara sa inchid un ochi), n-am gasit prea multe idei stralucite. Dune e o carte plina de imaginatie, care creaza un univers feeric, si cam atat. As recomanda Dune fara ezitare ca si carte pentru copii , nu Asimov. Pai ce ar intelege un copil din "Cutie","Visele sunt sacre" etzetera... Talentul narativ nu e punctul forte al lui Asimov (vezi chiar Soarele Gol...). Insa continutul ideatic e mult mai bogat. Nu inteleg nici comparatia cu Creanga. Ce are ... cu prefectura !? Cat despre cat de recent am citit, am recitit recent ceea ce stiam ca merita... si tre sa spun ca am gasit multe dintre povestiri chiar mai savuroase decat le stiam eu.
Si inca o chestie: gasesc o idee absurda, impusa de mainstreamul steril ca fictionul de calitate trebuie sa aiba o baza solida in stiinta. E adevarat ca asa s-a nascut genul. Si de aceea se numeste 'Science-Fiction'. Insa genul a evoluat de mult din sfera restrictiva a faptului stiintific. Ideea e ca fictionul reprezinta un instrument pentru a exprima idei greu abordabile in genurile clasice. Iar daca, pentru a-mi exprima atare filosofii, am nevoie sa inventez o noua stiinta sau sa ignor existenta vreuneia, fictionul imi ofera posibilitatea asta. Iar pe Clarke il gasesc putin academic, poate prea "om de stiinta".


A,da shi mie mi s-a parut putzin altfel, dar nu suficient de mult. Cica erau si niste cartzi cu Sherlock Holmes despre care unii ziceau ca nu-s cartzi politziste, ci gotice,horror,etc...(ceva cu bijuterii furate de pe mumii de faraoni,etc.)...anyway, e incercarea disperata a unora de a ieshi din clasificari evidente.

Soarele gol e o carte cu un detectiv, care intamplator e robot, iar respectivul ancheteaza o crima, iar in scena finala,intocmai ca la Agatha Christie, detectivu aduna suspectzii intr-o sala shi le explica firul logic al eliminarii suspectzilor, pana la gasirea vinovatului, iar vinovatu moare(daca bine tzin minte). Pe acelashi stil merge shi Caverne de otzel, shi nu mai shtiu care, de fapt majoritatea cartzilor cu robotzi. Mai grav e ca detectivu-robot e nemuritor shi ajunge sa traiasca pana in Era Galactica a Imparatului Cleon, unde devine "detectiv intergalactic" sau asha ceva, shi iata cum se leaga ciclul Robotzilor cu ciclul Fundatziei, care ulterior se leaga cu ciclul Imperiului, ca doar Cleon era Imparatul unui Imperiu, nu? Mai ceva ca in Dallas. Alta treaba grava e ca robotzii lui Asimov nu prea miroase a robotzi, shi nu sunt argumentatzi shtiintzific, asha cum ar sta bine unei cartzi SF. Cel putzin cyberpunkul a adus shi argumente conceptuale ale existentzei inteligentzelor artificiale. Ori la Asimov, robotul nu e cu nimic mai presus decat Omul de Tinichea din Vrajitorul din Oz, care incearca sa demonstreze ca are shi el o inima shi un suflet. Sa fim serioshi....cum ziceam:recomandabil sub 14 ani.

Vrei fresca a unei civilizatzii imaginare:Uita-te la Dune sau Lord of the Rings. Dune este o civilizatzie aproximativ posttehnologica, shi e normal ca naratziunea sa fie presarata cu gaselnitze shtiintzifice. La Asimov avem doar gaselnitzele iar fresca civilizatziei lipseshte. Personajele lui Asimov sunt de doi lei...fie ca sunt robotzi, fie ca sunt aventurieri intergalactici sau imparatzi ai Imperiului, totzi sunt creatzi dupa aceleashi patternuri, cu trasaturi seci, care interactzioneaza doar prin dialog, cu o analiza psihologica in doi peri. La Dune fiecare personaj are propria identitate shi propriul sistem de valori, clar argumentat, la mai multe nivele.

Ai impresia ca Dune sau Lord of the Rings sunt cartzi pentru copii, in timp ce Fundatzia e ceva cumplit de intelectual-filozofic? Aberezi. Nu am ce sa contraargumentez, e ca shi cum ash incerca sa te lamuresc ca 2>1 deshi tu sustzii contrariul. Dar pentru propria ta lamurire fa un experiment: ia 2 copii de nivelul, sa zicem, a clasei a 5-a shi da-le sa citeasca cartzile cu pricina. Itzi spun eu ce se va intampla: La Lord of the Rings o sa se plictiseasca cumplit, insa o sa sara repede la ultimul volum sa vada cam cum se termina. Din Dune nu o sa intzeleaga nimic...in cel mai bun caz dupa primul volum. Fundatzia shi Robotzii? O sa le citeasca pe nerasuflate.

Clarke este academic shi "prea om de shtiintza"? Mi se pare normal, doar e academician shi om de shtiintza. El e cel care a pus bazele teoretice ale satelitzilor geostatzionari, motiv pentru care NASA i-a facut cadou un satelit personal deasupra insulei Sri Lanka, unde s-a stabilit Clarke. Mi se pare normal ca atunci cand scrii fictziune shtiintzifica, ea sa fie argumentata shtiintzific pe baza cunoshtintzelor scriitorului. Clarke a facut asta. Asimov a scos chestii pe care nici macar el nu le-a intzeles. Clarke nu a vrut niciodata sa faca lirica, a fost un adept declarat al hard-SFului, deshi in nenumarate randuri a reushit sa induca un lirism aparte racelii cu care ishi prezinta naratziunea shi personajele. Shi asta, zic eu, e ceea ce il ridica mult deasupra contemporanilor sai, clasicii. De aceea exista un film ca 2001 Odiseea Spatziala, in timp ce toate filmele dupa Asimov dau impresia de benzi desenate.

Fictionul de calitate nu trebuie sa aiba neaparat o baza shtiintzifica, Mainstreamul ishi are snobismele shi elitismele sale, shi nu vreau sa argumentez prin ele. Insa atunci cand itzi propui sa scrii SF tehnic, cum a dorit Asimov, eshti obligat sa ai suportul shtiintzific. Atunci cand itzi propui sa scrii fantasy, nu amesteci robotzii cu elfii. Atunci cand itzi propui sa faci fresca unei civilizatzii imaginare, trebuie practic sa inventezi acea civilizatzie, cu tot ce presupune ea:cultura, tehnologie, spiritualitate. In Dune se face asta. In Fundatzie avem oleaca de tehnologie, cultura deloc shi spiritualitate dupa tipicul american.

Asimov se cam identifica cu seria Robotzi-Imperiu-Fundatzie. In afara de astea, abia a mai scris cate o chestie pe ici,colo. Singura care cred ca merita atentzia este Zeii inshishi.Contzinutul ideatic al lui Asimov, ca shi la Ion Creanga,e o potrivire de dialoguri shi umor ieftin shi etica ce era la moda in timpul razboiului rece la americani.Stilul e penibil, prin asta nu zic ca aliterat, ci pur shi simplu penibil.Zici ca la Herbert n-ai gasit idei stralucite? Pai, nene, ideea narativa nu inseamna un banc, o potrivire de personaje, o urmarire cu nave intergalactice, o crima pasionala intre un robot si stapana sa. Cum zici ca Dune duce lipsa de idei, dar ca e o carte plina de imaginatzie?

Zici apoi ca SFul poate exprima idei greu abordabile in genurile clasice. Nicidecum, SFul nu a fost o noua tehnica literara, ci a fost compensarea lipsei de talent literar cu spectaculozitatea unor idei nastrushnice pe care le aveau scriitori ca Wells, Verne, Mary Shelley. SFul nu ofera modalitatzi noi de exprimare a ideilor. Rostul lui e doar sa ofere idei noi. Tehnic vorbind, SFul a ieshit din sfera benzilor desenate, abia dupa ce, stilistic, s-a apropiat de mainstream. Asha cum si mainstreamul are o tendintza de a ieshi din elitismul excesiv de liric-descriptiv, abia dupa ce a avut curajul shi imaginatzia necesara sa se rupa de prezentarea realitatzii imediate(era o vreme cand se scriau doar cartzi de razboi shi de dragoste cu implicatziile etice shi preceptzia individului in contextele cu pricina).
manelesux since 1918
manelesux
Junior Member
 
Mesaje: 466
Membru din: Mie Aug 01, 2001 10:02 am
Localitate: Ubiquitous

Mesajde dinu » Sâm Apr 13, 2002 1:59 pm

Me rests my case 4 now. nu poa' sa intzeleg lucrurile asa cum le privesti tu...
dinu
Junior Member
 
Mesaje: 843
Membru din: Mie Noi 21, 2001 12:00 am

Mesajde Kul » Sâm Apr 13, 2002 7:39 pm

Daca fii-miu ar avea 12-13 ani Asimov mi s-ar parea o lectura pentru el. Care ar stimula ... etc.
Kul
Junior Member
 
Mesaje: 26
Membru din: Mar Mar 12, 2002 10:26 pm
Localitate: Bucuresti/Constanta

Mesajde manelesux » Lun Apr 15, 2002 10:45 am

Initial trimis de dinu
Me rests my case 4 now. nu poa' sa intzeleg lucrurile asa cum le privesti tu...


hai breh, dinule, nu lasa garda asha ushor ca vin bozgorii shi itzi fura ardealu. Anyway, mai zi ce-ai mai citit recently, ca io chiar duc lipsa de o carte d-aia ushurica cu "aventurieri intergalactici"...
manelesux since 1918
manelesux
Junior Member
 
Mesaje: 466
Membru din: Mie Aug 01, 2001 10:02 am
Localitate: Ubiquitous

Anterior

Înapoi la Carte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron