despre bine si rau

parca urmand sirul de slove, ce-a tale ganduri samanara...

Mesajde gaga » Vin Mar 26, 2004 9:48 am

"totzi avem macar o impresie a ceea ce e bine si ceea ce e rau, indiferent de unghiul din care privim."

si asa probabil ca a iesit pe piatza si teoria relativitatzii :D

probabil ca asta o sa cam incheie discutzia dar trebuie sa iti spun, fara a dezvolta/explica/demonstra, ca sunt de aceeasi parere cu tine, documentatia adusa ca argument la aceasta opinie fiind prea stufoasa si venind din prea multe sfere pentru a incapea aici.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde simplu_alex » Sâm Mar 27, 2004 3:31 pm

Ceea ce iar mi se pare interesant esta ca pe o tema atat de vaga nu se nasc controverse si dispute. Binentzles -ca si pentru orice alt lucru :) - exista o explicatzie; singura solutzie ar fi sa posteze aici -din convingere- o tanara domnisoara baptista pentru ca vad ca noi, "occidentalii", suntem cu bun-simtz si ne codim sa mai "credem" in bine sau in rau.

Fenomenul e general cred eu in lumea occidentala de azi. "Binele" a avut la noi mereu un caracter extrinsec, model demn de urmat, iar trairile spirituale urmau reguli mai mult sau mai puztin clare.Nu neg ca, incercand sa copieze in exterior comportamentul prescris in biblie, anumitzi oameni au reusit sa modifice si interiorul lor dar aici e vorba de exceptzii din ce in ce mai rare.

Este clar ca in ziua de azi biblia nu mai are nici o putere, fiind catalogata oficial de catre oamenii de stiintza drept "cel mai abil instrument de manipulare in masa care a existat vreodata"; biblia nu mai are rolul pe care il avea, atata timp cat pe noi nici nu ne mai mira afirmatzia asta, iar eventualele retzineri in a accepta aceasta calatogare a bibliei sunt nesemnificative la cei mai multzi dintre noi.

Binenetzeles ca in acest caz, ne simtzim pierdutzi intr-o discutzie despre "bine" sau "rau", nestiind la ce sa ne referim : valori morale, stintifice, etice sau chiar civice. Eschivam, si aducem ca argument "fatul ca e un domeniu prea vag"(si eu am zis asta) - lucru perfect adevarat pentru noi.A devenit un domeniu vag, si este de intzeles ca fenomen, iar urmatoarea etapa cred eu ca va fi cea in care totzi vom confunda "binele" cu codul penal.

De fapt acest lucru se intampla deja in multe state dezvoltate, state in care individul mai degraba poate identifica "raul" ca fiind indentic celui legislativ, iar "binele" ca fiind acel ceva pe care il faci cand "ajutzi" pe cineva (cu bani, sa treaca strada, etc.) fara a fi obligat.

Nu fac morala nimanui, nu zic ca e rau sa fie asa, eu numai imi exprim parerea si nu cred ca gresesc: atata timp cat noi ne axam pr dezvoltarea stiintifica, cea spirituala e neglijata sau in cel mai bun caz se incearca includerea ei in ramurile noi ale stiintzei cum ar fi psihologia,cultura civica, etc. dar care sunt de fapt compromisuri de cel mai inalt grad. In asemenea compromisuri sunt automat incluse si eschivele noastre in cazul de fatza.

In fond chiar nici nu stiu daca e "bine" sau "rau" faptul ca legile biblice sunt inlocuite cu cele din codul penal, sesizez numai faptul ca primele aveau un caracter mai personal, erau adresate mai degraba spiritului omului, iar in al doilea caz avem de-a face cu legi in care "spiritul" nu are ce sa caute, nefiind posibila cuantificarea lui.
simplu_alex
Junior Member
 
Mesaje: 31
Membru din: Vin Noi 14, 2003 7:06 pm
Localitate: brasov

Mesajde gaga » Sâm Mar 27, 2004 7:52 pm

alec, nush cum satz zic da' transparentza celor spuse de tine face ca subiectul sa devina "blablabist", de ce ...

"pe o tema atat de vaga nu se nasc controverse si dispute"

apoi

"Binenetzeles ca in acest caz, ne simtzim pierdutzi intr-o discutzie despre "bine" sau "rau", nestiind la ce sa ne referim : valori morale, stintifice, etice sau chiar civice"

deci, acele valori "vagi" sunt din cele morale, stiintifice sau CHIAR civice? pai cum ramane cu adevarul ABSOLUT (bah, tuvan clasa muncituare ca-mi vine sa scriu apsolut shi alte chestii demne de "anagramatz" :D )

nu faci morala? pai ar fi greu, prin definitzie morala fiind o gramada de deprinderi, sentimente si convingeri, atitudini si norme manifestate in comportare si cu oglinda in social, cum sa le faci pe toate?

biblia nu are valoare, legile (LEGILE????) bilice sunt inlocuite cu cele din codul penal??? dragul meu, dpdv religios, moral si poate chiar civic, aberezi!!!!

imi exprim parerea si nu cred ca gresesc


sper sa nu ti-o iei in cap si ca urmare a acestora sa te faci un lider al kmerilor rosii.

ramurile noi ale stiintzei cum ar fi psihologia,cultura civica, etc


Stiinte? psihologia care vine din "psyche" suflet si "logos" stiinta, studiaza psihicul, e stiintza my ass. cultura civica (zisa si de masa) este un ansamblu de cunostintze, valori, etc cu care masele (vulgul) iau contact... ce are asta cu stiintza? NADA
e "cultura" difuzata prin comunicatzia de masa, stiintza? puah!


ps scuzatz eventualele inconveniente cauzate de inconstantza ca-s la netcafe ca acas a picat netu si tre sa fac soldatz....
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde simplu_alex » Lun Mar 29, 2004 2:20 pm

danone,
1. asociezi doua citate care isi pierd sensul din context. "tema e vaga" si "nu stim la ce sa facem referire:valori morale[..]"etc....
In plus "vag" cu "nu stim" cam merg.. nu crezi? "vag" l-am asociat cu tematica prea larga, nu cu valorile. Cred ca nu ai vrut sa intzelegi ce am scris...

2. Itzi impartasesc opinia fatza de "asa zisa stiintza" numita psihologie, sunt la fel de revoltat... dar majoritatea ne contrazice si eu discutam despre un fenomen la nivelul maselor.... iar incerci sa nu intzelegi? si ai sa vezi ca 'in curand' o sa devina si "cultura civica" o stiintza ;)... ceea ce nu ma poate decat revolta... dar asta nu schimba cu nimic lucrurile.

3. Nu ai atins nici macar o idee principala a mesajului meu... :(
simplu_alex
Junior Member
 
Mesaje: 31
Membru din: Vin Noi 14, 2003 7:06 pm
Localitate: brasov

Mesajde gaga » Lun Mar 29, 2004 2:56 pm

nu, pentru ca tu nu ai inteles ca ai spus ceva incorect, termenii utilizati de tine nu au sensul pe care il dai (de exemplu nici psihologia si nici cultura civica nu sunt stiintze, asa cum spui tu)

o sa revin la mesaj, stai fara grija, ala a fost, cum scria si in mesaj, "la botu' calului"
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde simplu_alex » Lun Mar 29, 2004 6:39 pm

eu nu caut sa ma cert cu tine... desi suntem off topic permite-mi un citat elocvent in care eu nu am adaugat nici macar o virgula :

"O definitie a psihologiei este "stiinta despre suflet" sau disciplina care se ocupa cu studiul sufletului (psyche). Acest studiu este considerat stiintific si, in cazul psihoterapiei si psihanalizei, ofera mijloace de tratament a tulburarilor sufletului. Aceste tulburari sint abordate din perspectiva psihologica, cu mijloace specifice."
simplu_alex
Junior Member
 
Mesaje: 31
Membru din: Vin Noi 14, 2003 7:06 pm
Localitate: brasov

Mesajde gaga » Mie Mar 31, 2004 9:37 am

da omule, asta voiam sa zic si eu, poate ma exprim anapoda, asa zisa stiintza eu o consider pseudostiintza, zicem acelasi lucru dar pare ca ne contrazicem :)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Anterior

Înapoi la Carte

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori

cron