China Antica

slujba mintilor iscoditoare: nu crede, cerceteaza!

China Antica

Mesajde mormi » Dum Noi 14, 2004 12:37 pm

Dinastiile Xia si Shang.
Dinastia Xia (secXXIII/XXI – XIX/XVII i.Hr.)
Dinastia Shang (sec XVIII – XI i.Hr.)
Pana recent s-a crezut ca sunt creatii legendare. Confirmarea arheologica a dinsatiei Shang e dublata de o confirmare a informatiilor despre aceasta perioada considerate mitologice. "Povestile" chinezesti s-au dovedit incredibil de precise.
Se poate spune acelasi lucru si despre Xia?
:sal:
Avatar utilizator
mormi
Junior Member
 
Mesaje: 26
Membru din: Dum Noi 14, 2004 12:00 am

Mesajde mormi » Mie Mai 25, 2005 4:24 pm

Una dintre necunoscutele Chinei antice este originea si semnificatia imaginii Taotie (Tao’tieh) intalnita pe vasele de bronz din Dinastia Shang. Dar aproape nimic nu se stie despre semnificatia acestei imagini cu exceptia numelui: taotie.

Taotie are coarne si gheare, nas cu nari involburate, gura uneori cu colti, uneori sprancene iar corpul este legat direct de figura. Dar trasatura cea mai izbitoare sunt ochii ficsi, holbati, cu orbite gigantice. Poate facea parte din functia pe care o indeplinea – aceea de a supraveghea indeplinirea sacrificiului. In jurul ochilor sunt reprezentate mai multe volute al caror context sugereaza o structura anatomica.

Exista mai multe tipuri de taotie cel mai vechi datand din sec XVIII/XVII. In timp desenul capata consistenta. In sec XVI se pierde consistenta dar apar elemente suplimentare: cresc coltii dar se atrofiaza coarnele. In timp are din nou coarne dar adancimea trasaturilor este estompata. La ultimul tip avem imaginea foarte clara a picioarelor cu gheare si a gurii.

Nu exista surse scrise referitoare la taotie.

O sursa tarzie, Analele Primaverii si Toamnei, precizeaza ca taotie cand mananca oameni nu-i inghite, dar ii vatama.

S-a pus problema daca desenul de pe vase are vreo semnificatie sau nu. Sarah Allen si K.C. Chang, cred ca decoratiile au valoare mitologico-religioasa. Taotie indeplinea rolul de comunicare intre lumea spititelor (accentul pus pe orificiile figurii - analogie, Europa: ochii, ferestrele sufletului), mai ales ca imaginea apare pe vasele de sacrificiu.

Robert W. Bagley merge insa pe o semnificatie pur decorativa a imaginii taotie. Bagley insista ca desenul instrumentelor rituale este ornamental si nu poate fi urmarit inapoi in timp in religia sau mitologia Shang.
Avatar utilizator
mormi
Junior Member
 
Mesaje: 26
Membru din: Dum Noi 14, 2004 12:00 am


Înapoi la Stiinta

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori