Stiinte economice. TVA-ul si Mos Craciun.

slujba mintilor iscoditoare: nu crede, cerceteaza!

Stiinte economice. TVA-ul si Mos Craciun.

Mesajde spartacus » Vin Feb 09, 2007 12:32 pm

Incercam sa-mi explic TVA-ul si am ajuns la plus valoare. Sunt totusi interconectate, cred.
a. Cota unica de impozitare are in contrapondere varianta in care grasii patroni se ingrasa tot mai mult, de aceea si profiturile ar trebui sa fie impozitate mai mult. Ambele variante pot fi argumentate. Curios este insa ca nici una dintre cele doua variante nu este interesata de cum se obtin profiturile.
In unele situatii, actiunea de multiplicare este un <efect indirect> ce nu are plus valoare. De exemplu, un producator de filme, soft etc. Sau, proceduri combinate de multiplicare: un muzician ce sustine un concert sau isi vinde DVD-urile pe piata, patronul unei echipe ce difuzeaza un spectacol de maiestrie sportiva catre spectatori sau catre micile ecrane etc.
Daca acele actiuni de multiplicare ar avea plus valoare, efortul de multiplicare ar fi identic sau de acelasi tip cu cel de generare al produsului originar. Cu toate acestea, statul nu face diferente de impozitare ceea ce nu are cum fi corect.
Convingerea mea este ca persoanele ce aduc plus valoare ar trebui sa plateasca taxe mai mici pentru beneficiile obtinute ca <efect direct> al acelor activitati ce aduc plus valoare. Plus valoarea este ea insasi o contributie majora.
Formula corecta ar fi: taxe standard*A*profit/(profit+B*cheltuieli de productie). Formula este valida pentru acele situatii in care profitul exista.
Indicele A este un indice particularizat pentru fiecare domeniu de activitate. Scopul acestuia este de a stabili echitatea pentru fiecare domeniu de activitate in raport cu interesele consumatorilor. De exemplu, sunt situatii (de monopol sau intelegeri nescrise intre firme, ce au acelasi efect) in care, acapararea pietei este echivalenta cu o renta ceruta lunar de la populatie in conditiile in care este evident pentru oricine ca ei nu produc si nu fac mai nimic? Intrebare evaziva pentru a nu deranja.
Indicele B este un indice ce tine cont de efortul depus (fizic sau intelectual) pentru a genera plus valoarea. Un astfel de indice poate fi si el particularizat pentru fiecare domeniu de activitate. De exemplu, pentru anumite domenii de activitate poate fi supraunitar, in timp ce pentru alte domenii, subunitar.
O astfel de formula favorizeaza plus valoarea reala in detrimentul celei formale si stabileste echitatea in raport cu situatiile mai sus mentionate. De exemplu, un producator oarecare ce achizitioneaza un utilaj implicat in procesul de productie il poate trece doar o singura data in cadrul cheltuielilor de productie la fel cum un producator de film isi poate trece doar o singura data cheltuielile de productie.
Formula este echitabila pentru acele persoane ce au de fiecare data cheltuieli de productie comparativ cu acele persoane ce au doar uneori cheltuieli de productie sau in extrem, o singura data cheltuieli de productie sau chiar niciodata (cazul comerciantilor).
b. Nu inteleg nici politica TVA. Daca cineva vrea sa construiasca o metropola in regim accelerat, o poate face si prin TVA dar prin inechitati sociale.
Cazul unor patroni A1 ... An ce au relatii comerciale cu patroni B1 ... Bm este reprezentativ. Ce se intampla cu un produs fara plus valoare ce parcurge un astfel de traseu? Persoanele fara forta economica majora sunt impozitate de doua ori: prin TVA cat si prin faptul ca Mos Craciun (figurativ vorbind) vine de fiecare data la cei bogati facand cadouri TVA-uri catre ei. Daca nu poti sa recuperezi multiplu de TVA, de ce sa nu-l faci cadou chiar si catre persoane complet necunoscute? Legal, cu respectarea legii TVA-ului, bineinteles. Iar daca se prind de schema, vor face si ei acelasi lucru cu tine. Dar, nici macar nu este nevoie sa se prinda de schema. Ea se produce de la sine in cadrul unor schimburi economice intense. Regula de baza este A1 ... An, B1 ... Bm aleatoare, cu respectarea legii TVA-ului.
Nu este in mod necesar o concluzie negativa pentru o persoana ce are forta economica. O incercare de a stopa o astfel de inechitate poate fi prin introducerea unei reguli in legea TVA-ului prin care o persoana sa-si poata deduce tot TVA-ul in conditiile in care cheltuielile de achizitionare, plus cheltuielile ce au ca efect plus valoarea oferita, sunt mai mari sau egale cu TVA-ul produsului achizitionat, sau o parte, daca sunt mai mici.
Deoarece o firma poate sa si distribuie marfa catre o alta firma, interesanta ar fi fost o conjunctie de tipul (achizitionare si distributie) pentru aceeasi firma si (achizitionare sau distributie) intre doua firme. Cu toate acestea, posibilitatile de fraudare prin dubla recuperare pot surveni prin transformarea disjunctiei in conjunctie intre doua firme. Am considerat cazul general, cel al achizitionarii, deoarece fiecare firma are cheltuieli de achizitionare in timp ce doar unele au cheltuieli de distributie. Cheltuielile de distributie pot fi acoperite de firma ce achizitioneaza produsul distribuit catre ea deoarece, in cadrul acestui scenariu, cheltuielile de achizitionare sunt deductibile.
Cazul comerciantului devine un caz particular, cel al unei persoane ce nu aduce plus valoare. Abia acea economie ar avea scop. In urma aplicarii unei astfel de reguli, TVA-ul ar trebui sa scada extrem de mult impulsionand totodata economia. E o concluzie intuitiva deoarece nu am acces la politica macro economica. Pot doar specula.
Prima obiectie stimuleaza productia in timp ce a doua pastreaza beneficiile TVA-ului inlaturand posibilitatile de fraudare: fie legale, fie ilegale. Ingrijorator nu este faptul ca breasla comerciantilor, (o breasla foarte utila de altfel, deoarece asigura distributia marfurilor) este favorizata ca cea mai importanta breasla ci faptul ca acel cos economic poate fi fraudat atat ilegal cat si legal. Nu doar legal prin posibilitatile unor persoane de a gandi cum sa castige bani usor, ci chiar si spontan! Cu alte cuvinte, TVA-ul in forma actuala stimuleaza inclusiv comertul formal ... comertul de dragul comertului. De aici si posibilitatile de fraudare.
Cele doua obiectii (a, b) sesizeaza doua inechitati majore. Chiar daca pentru mine aceste inechitati sunt evidente, punctul personal de vedere este subiectiv de aceea este nevoie si de alte puncte de vedere. Sunt convins ca ceea ce le-a scapat din vedere analistilor economici este notiunea de plus valoare sau poate considerarea notiunii de plus valoare doar ca o notiune.
spartacus
Junior Member
 
Mesaje: 1
Membru din: Mar Feb 06, 2007 11:09 am
Localitate: aici

Mesajde memetshot » Vin Feb 09, 2007 12:34 pm

hai sam bag pl.....
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
Avatar utilizator
memetshot
 
Mesaje: 7050
Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm

Mesajde piskeshu » Vin Feb 09, 2007 1:57 pm

Memetule, subscriu. !!! ~p
Prezumtia de prostie se aplica tuturor !!!
"This used to be a fun house, but now is full of evil clowns..."
Avatar utilizator
piskeshu
banned
 
Mesaje: 5692
Membru din: Vin Noi 14, 2003 12:00 am

Mesajde baixinho© » Vin Feb 09, 2007 2:31 pm

spartacus, pe viitor incearca sa nu mai dai copy/paste.
ANTI

care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
Avatar utilizator
baixinho©
 
Mesaje: 14117
Membru din: Joi Mar 14, 2002 12:00 am


Înapoi la Stiinta

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

cron