m-ar interesa daca stie cineva cum functioneaza

slujba mintilor iscoditoare: nu crede, cerceteaza!

m-ar interesa daca stie cineva cum functioneaza

Mesajde eu2013 » Vin Mar 07, 2014 7:08 pm

...prispa,tinda,sala,sau cum vreti sa-i ziceti,element nelipsit din arhitectura caselor traditionale romanesti...
acum sa-i vad pe englezitii cautatori pe google... :convers
eu2013
Junior Member
 
Mesaje: 35
Membru din: Mar Apr 30, 2013 10:29 am

Re: m-ar interesa daca stie cineva cum functioneaza

Mesajde kant emir » Mar Mar 11, 2014 11:34 am

Neculai, parca te-ar impinge necuratul sa iesi in fata si sa te faci de balci: hai, geoana, mai scoate una, hai, geoana, stii ca poti, fa-o si mai gogonata! Baga, geoana, nu pierde vremea, ca daca taci, ai putea sa ramai de filosof!

In tulbureala mintii tale prispa si cu tinda is tot una cu sala, si câtetrele is elemente ale arrrrrrhitecturii trrrrrrraditionale romanesti! Nu mai e pe lumea asta sala, nu? nici sala de spectacol, nici aia de sport, nici aia de sedinte, nici aia... nici cealalta!Dupa unele raspandite pareri, prispa nu e in casa omului (roman, fireste, ca doar alte natii n-au visat asa ceva), ci in exteriorul casei! nu este cine stie ce mare gaselnita arhitecturala, ci este o extensie a fundatiei casei, un spatiu pe case se statea, se dormea (cand o permitea vremea), se tineau diverse lucruri - deci prispa nu "functiona" in vreun descriptibil fel! nici macar daca se imprejmuia cu gardut si balustrada (caz in care devenea cerdac, casa nemaifiiind taraneasca, ci avea apucaturi orasenesti).


Tinda, Neculai, nu putea sa stea afara (ceea ce o obliga sa "functioneze" altfel decat o banala prispa), ci era incaperea tampon dintre exterior si prima camera - un holisor, sau chiar un hol in toata puterea cuvantului. Se stie (cu indubitabila certitudine) ca a fost introdusa in arhitectura romaneasca de arhitectul-sef al lui Burebista (Brad Pitt, Bour-eanu, William Branza ori pe-acolo), dar cam fara succes, deoarece nu s-a raspandit decat dupa terminarea procesului de formare a poporului roman, etapa in care s-a si instituit proprietatea intelectuala asupra ideii; toate celelalte natii care au folosit asa ceva in arhitecturile lor traditionale au plagiat fara rusine (motiv pentru care toti paduchii care ies in fruntea noastra acuma nu fac altceva decat sa le dea peste nas lor, celor care ne-au furat noua tinda stramoseasca, indiferent cum or numi-o pre ea).


Iar despre sala - of, trista si grea misie mi-ai dat. Mai bine ma las pagubas, nu-ti mai explic cum functioneaza si sala cea echivalenta (sa nu crezi ca am vrut sa scriu polivalenta) cu prispa si cu tinda; da-o in prispa ma-sii si basta!Mai bine ti-as povesti despre cat de "nelipsita" este prispa din "arhitectura" aia: uite, nu dadea primarele autorizatie de sapat bordei ori de ridicat cocioaba (sau cetate/biserica fortificata, sau conac, ori monastire nalta / cum n-a mai fost alta) daca arhitectul nu prevedea in proiect si o prispa (o prisputa mititica, o prispa standard, un prispoi cat toate zilele ori o prispa monumentala - orice, numai sa nu lipseasca; pana si chinezilor le-a placut ideea, si au dus-o la extrem: vine lumea de pe lume sa viziteze Marea Prispa Chinezeasca, iar unii sustin ca se vede si de pe Luna!); in caz contra trebuia fie sa dai spaga, fie sa construiesti fara autorizatie.

Sau mai bine nu.

Sau (cel mai bine) o sa-ti adun toate nedumeririle si nelinistile intr-un singur topic, care sa infatiseze lumii grozava personalitate - o sa para un jurnal, un poem, o betie.
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

Re: m-ar interesa daca stie cineva cum functioneaza

Mesajde eu2013 » Mar Mar 11, 2014 12:38 pm

kk ntemire,plictisitor mai esti...
gata,nu-ti mai citesc operele...
eu2013
Junior Member
 
Mesaje: 35
Membru din: Mar Apr 30, 2013 10:29 am

Re: m-ar interesa daca stie cineva cum functioneaza

Mesajde kant emir » Mar Mar 11, 2014 8:40 pm

mi-ai zdrobit inima!ooof, viata mea, ce sa ma mai fac cu ea...
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am


Înapoi la Stiinta

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator