De ce exista universul ?

slujba mintilor iscoditoare: nu crede, cerceteaza!

De ce exista universul ?

Mesajde RooT » Mar Sep 10, 2002 1:20 am

Vreau sa aflu parerea voastra referitor la intrebarea asta ...

Definesc prin univers, tot ceea ce percep eu ca exista sub forma de materie sau energie (masurabil, detectabil).

De ce credeti voi ca exista universul ?

Ce sau cine credeti ca l-a creat ?

Credeti ca exista ceva dincolo de el ? Daca da .. ce ?
Avatar utilizator
RooT
 
Mesaje: 1029
Membru din: Joi Iun 21, 2001 11:00 pm

Mesajde Aliosha » Mar Sep 10, 2002 1:27 am

He he xkran... imi pun intrebarea asta inca de la frageda varsta de 3 ani. Stim cu totii principalele teorii. Eu ca un om necitit ce sunt o sa ma abtin de la comentarii pe seama lor si am sa-i las pe altii sa-si dea cu parerea ...insa ceva tot imi sta pe limba si zic...

Cred ca suntem noi intentionat limitati in gandire la fel cum mecanicii limiteaza electronic un BMW sa mearga doar cu 120 ca sa nu isi rupa gatul privilegiata odrasla beneficiara.
"Against modern football."
Avatar utilizator
Aliosha
 
Mesaje: 5042
Membru din: Sâm Oct 20, 2001 11:00 pm

Mesajde Oribilul Mosh » Mar Sep 10, 2002 1:28 am

Cum sa existe cineva dincolo de el ? Universul este infinit in timp si spatiu ! ....asa ca nu exista nimeni si nimic dincolo de el !

Si cum bai xkrane ? Nu stii cum s-a format Universul ? Si esti administrator de forum ?
Pai s-a format prin celebra operatiune..numita Big Bang ! O explozie primordiala ....ce a dat nastere Universului !

Asta..daca e sa ne luam dupa stiintza. Daca e sa ne luam dupa Sfanta Scriptura...el a fost creat de Dumnezeu ! Sau Dumnezeu a facut doar Pamantul ? Numai stiu !
Dar parca nu a facut doar Pamantul...ca a facut si Sorele si luna ! Hm...las' cavine maine SOD & Onk....si ne povesteste ei !
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde axeandra » Mar Sep 10, 2002 1:29 am

cum dc exista? adica nu stiu daca ai putea obtine un raspuns valabil la intrebarea asta.....stii, intreband asta deja se darama tot ce exista pana acum in el: istoria, oamenii si incercarea lor disperata de a progresa, orice alte forme de viata apartinand au ba terrei, discutii nesfarsite asupra unor subiecte gen: cine ne-a facut pe noi? , exista sau nu extraterestrii? , exista dumnezeu?, cum arata lumea acum nush cate mii de ani? etc etc + raspunsurile mai mult sau mai putin valabile la care s-a ajuns
adica.....pica toate pt ca noi nu stim de fapt dc exista universul
aaaaa......cred ca o sa spun cu alta ocazie ce vreau de fapt sa spun, asta asa ca sa nu aberez prea mult acum
o idee fara argumente e atat de schioapa incat nu poate face decat un singur pas: acela al prabusirii
Avatar utilizator
axeandra
Junior Member
 
Mesaje: 128
Membru din: Joi Iun 27, 2002 11:00 pm

Mesajde RooT » Mar Sep 10, 2002 2:35 am

Cred ca nu m-am exprimat corect ... :)

Oribile ... citeshte intrebarea please inainte de a da raspuns ...
Cu totzii shtim de big bang (sau ce se presupune despre el), totzi am vazut emisiunile alea de la discovery, totzi shtim de legi ale universului (ale fizicii) ... dar nu asta ma intereseaza.

Oribile ... Ma intereseaza raspunsul ... presupunand definitia pe care am dat-o universului ... de acord cu definitia ta ... care implica ca tot ce exista .. chiar ce nu percepem noi in nici un fel ... este univers ... Se zice ca ceea ce nu putem percepe ... nu exista pentru noi ... de acceea pe mine ma intereseaza ... ce presupuneti ca ar putea fi ... dincolo de ceea ce percepem noi ca exista ... free your mind ... :) .. and TELL ME !

Big Bang ... fie ... nici nu ma intereseaza de unde shi de ce energia care a cauzat asta (e alt subiect). Vreau sa shtiu parerea voastra cu privire la ... de ce (din ce motiv)? ... nu cum !

Alexandra ... io nu incerc sa caut raspunsul corect ... vreau sa aflu raspunsul meu ... shi vreau sa cunosc raspunsurile voastre.
Avatar utilizator
RooT
 
Mesaje: 1029
Membru din: Joi Iun 21, 2001 11:00 pm

Mesajde Oribilul Mosh » Mar Sep 10, 2002 2:45 am

Pai cum adica...de ce exista Universul ? Ce intreabre e asta ?
Nu poate nimeni sa raspunda la ea.

Asa..de ce exista oamenii ? Ce rost isi are existentza noastra ? Pentru ce traim ?

Sunt intrebari la care nimeni nu cunoaste raspunsul ! Cel putin..asta e parerea mea.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde RooT » Mar Sep 10, 2002 2:52 am

Initial trimis de Aliosha
Stim cu totii principalele teorii.


Eu nu shtiu nici una valida ... Singura pe care o shtiu este cea religioasa ... care insa mi se pare una cu SCOP (profit) "pamantean" din partea celor care au creat-o ... In varianta minimala a unei fiintze care ar fi creat universul pentru a facilita aparitia unei fiintze care sa ii semene ... e ok ...

Se uita cineva la Star Trek ? Ati vazut holo-spatiul ? Pe bune ... Daca ash vrea sa ma cunosc pe mine (istorie, aparitie...) ...shi ash avea posibilitatea fizica sa creez o lume completa ... sau suficient de completa ... cred ca ar fi cea mai eficienta metoda ... Asha ca nu m-ar mira absolut deloc sa fim totzi acuma intr-o matrice a unui program care ruleaza pe calculatorul (simulatorul) unui cercetator care nu vrea altceva ... decat sa afle cum a aparut el in universu lui ... O sa mai aberez pe tema asta ... da vreau sa nu zic prea multe inainte sa vad care-i modelul vostru ...


... De ce nu formuleaza nimeni alta ?
Avatar utilizator
RooT
 
Mesaje: 1029
Membru din: Joi Iun 21, 2001 11:00 pm

Mesajde RooT » Mar Sep 10, 2002 2:53 am

Initial trimis de Oribilul Mosh
Pai cum adica...de ce exista Universul ? Ce intreabre e asta ?
Nu poate nimeni sa raspunda la ea.

Asa..de ce exista oamenii ? Ce rost isi are existentza noastra ? Pentru ce traim ?

Sunt intrebari la care nimeni nu cunoaste raspunsul ! Cel putin..asta e parerea mea.


Repet ... pareri .. ca raspuns corect e clar ca nu shtie nimeni ... shi nici de-ar shtii nu ar putea demonstra ... da oribile .. shtiu ... incearca sa nu fi off-topic ... citeshte postu inainte sa raspunzi ! ... altfel nu raspunde ... daca n-ai nimik de zis ...
Avatar utilizator
RooT
 
Mesaje: 1029
Membru din: Joi Iun 21, 2001 11:00 pm

Mesajde onk » Mar Sep 10, 2002 7:31 am

stai ca ma gandesc... de fapt care e problema: teoria determinismului? cea conform careia totul a fost creat pentru un scop anume, cea careia toata evolutzia umana este un proces pentru a crea un ceva final care nush ce sa faca? cea careia eu nu sunt decat hrana pentru viermii care vor hrani o gaina care va hrani o vulpe care va hrani un vultur care etc, lantzul trofic, bla-bla-bla...?
uite, eu mai am o teorie: nimic nu este intamplator, nimic nu este coincidenta, totul are un rol, poate un rol de kk dar un rol, pana si razboaiele si maia ales pana si bolile... poate cancerul si sida sunt niste "boli" menite sa transforme, in sute de ani, rasa umana in order to survive la cine stie ce calamitatzi naturale...
Avatar utilizator
onk
 
Mesaje: 1841
Membru din: Joi Dec 13, 2001 12:00 am

Mesajde JaJa Beens » Mar Sep 10, 2002 9:10 am

root, ce intrebare e asta?
La asta n-o sa primesti niciodata un raspuns care sa te multumeasca. sau poate raspunsul universal valabil: "d-aia". personal cred ca suntem prea limitati sa raspundem la genul asta de intrebari.
Gone 4 good
Avatar utilizator
JaJa Beens
 
Mesaje: 691
Membru din: Lun Sep 02, 2002 11:00 pm

Mesajde angus » Mar Sep 10, 2002 9:22 am

intrebarea cu de ce exista universul n-o inteleg; in schimb, subiectul imi place, se apropie foarte tare de una din temele mele favorite de batut campii, asa ca ma risc si eu cu niscaiva speculatii de incurajare a threadului: univers inseamna "tot", deci in afara universului, prin definitie, nu mai poate fi nimic. dar aici intervine iar o conventie general valabila, de masurare a tuturor faptelor si evenimentelor intr-un sistem de coordonate spatiu-timp, ignorandu-se cu totul posibilitatea existentei si altor sisteme de coordonate, de care noi nici n-avem habar, posibilitatile nostre de perceptie fiind extraordinar de limitate. convingerea mea ca suntem, fara sa stim, doar "o matrice pe un calculator" este deplina. o exemplificare la-ndemana a celor de mai sus este cea cu furnica: o vietate care-si duce viata bine mersi, are o gramada de activitati, se organizeaza in musuroaie, ba chiar mai aflam pe la discovery ce de mai lucruri interesante se descopera ca face dansa. dar care o fi perceptia ei despre oameni? pentru biata furnica, chiar daca ii vede pe oameni, poate le-o fi si frica de ei, cine stie, dar nici nu pot sa banuiasca dimensiunile universului in care traiesc oamenii.
lucrurile nu sunt ce par a fi
angus
Junior Member
 
Mesaje: 1537
Membru din: Joi Mai 30, 2002 12:00 pm
Localitate: in za grin forest

Mesajde RooT » Mar Sep 10, 2002 4:19 pm

Eu personal cred ca tot universul asta este creat de cineva cu un scop clar.
De ce ?
Mi se pare extrem de convenabil si util ... la o gramada de aplicatzii ... in caz ca cineva poate sa-l construiasca. De asemenea ... m-am gandit mult timp ... de ce 4 dimensiuni ? "x,y,z,timp" ... cel putin in perceptzia noastra ... tocmai 4 ... care era diferentza daca erau 3 sau 5 ? ... cred ca evolutzia era diferita ... da in rest nu cred ca ar fi fost o problema ... Asta inseamna ca dimensiunile astea sunt utile celui care face observatia ...

Acuma ia sa ne gandim ... universu asta e destul de complex totushi in sinea lui ... chiar daca exista o unitate de energie minima ... daca absolut totul se cuantifica ... configuratia este destul de complexa se pare ... chiar si pentru cel care a creat universul ... De ce ? In loc sa creeze universul de-abinelea ... el a facut o chestie mult mai simpla shi mai logica ... A creat sistemul (cu regulile lui de baza) dupa care a introdus subiectul : o cantitate mare de energie ... ceea ce a produs big-bangul .... si a creat o prima configuratie formata conform regulilor sistemului.

Mi se pare destul de interesant ca shi religia zice ceva de genul asta ... da problema e ca ii da o tenta umana ... Dumnezeu a creat pamantul ... a creat fiintzele de baza care il populeaza .. adica vrea sa zica ca el de fapt a creat sistemul ... dupa care l-a lasat sa functzioneze ... De ce a facut asta ? Chiar religia recunoashte ca intr-un anumit sens ... cercetare ... de ce ne-a creat asemeni lui ? de ce nu ne-a facut mai evoluatzi ca el ? .... ok ... ne-a creat asemeni lui ... got it ... vrea sa vada cum evoluam ... daca shi cum ajungem asemeni lui ... acuma vine marea problema in religie ... ni s-au pus nishte limitari ... in afara de cele fizice si anume limitari la nivelul gandirii .. limitari care in mod evident ... Dumnezeu nu le are ... de ce a facut asta ? ... is it a chanlange ? ... citind despre aceste limitari incepand cu poruncile ... este evident ca nu este asha ... limitarile au fost puse acolo doar pentru a facilita unor indivizi controlul aspura "credincioshilor" (nu mintzii) shi a mentzine functzionarea societatzii cum o shtim noi in conditzii bune (nu omora, nu fura).

Io personal nu prea apreciez biblia deoarece e un set de elemente de control mai simple sau mai complexe .. unerori e chiar impresionant ce anume au inventat ca sa ajunga la control cat mai bun.

Parerea mea este ca nu pot afirma despre cel care a creat universul ca ne este superior ... deocamdata ... nu exista informatie decat ca este superior tehnologic. De asemenea nu cred ca poate interveni asupra universului asha cum este el acuma ... Nu shtiu daca atzi vazut programele care simuleaza viatza ... unele foarte simple ... interventzia in structurile lor de date se face oarecum random ... adica .. intervin acolo (x,y,z,timp) si modific un numar de elemente ... dar daca structura e suficient de complexa ... este cam imposibil .. daca nu foarte greu sa intervii.

E doar o parer ...
Avatar utilizator
RooT
 
Mesaje: 1029
Membru din: Joi Iun 21, 2001 11:00 pm

Mesajde RooT » Mar Sep 10, 2002 4:37 pm

Ce este dupa ? ... cred ca e cea mai mishto .. intrebare ... Daca la celelalte avem ceva de ce sa ne legam .. shi anume cunoshtintzele noastre ... aici ... legatura asta este mult mai grea ... Evident ... dincolo poate sa fie exact ce este aici ... sau mai bine zis ... universul acesta este ceea ce shtiu cei de dincolo care ne-au creat universul despre universul lor ... dar in cazul asta intervine o problema de recursivitate ... si anume faptul ca ei sunt in aceeashi situatie ... Unii oameni de shtiintza afirma ca universul ar fi o chestie ciclica ... big-bang->universul se extindere-> universul se contracta -> devine suficient de dens pt. un nou bg bang.
Totushi ... lasand evolutia lui la o parte ... de unde shi de ce energia asta ? Imi place mie ideea ca ceva sa fie simplu ... e pur shi simplu acolo ... dar propozitia mi se pare cam shubreda ... Asta e chestia de baza care ma face sa cred ca tot ceea ce e in jurul nostru e o simulare. Asha ... ca s-ar putea ca dincolo de simularea asta ... sa se puna problema cu totul altfel ...

... un alt posibil raspuns este ca ar putea fi shi alte dimensiuni ale universului care nu le percepem unde s-ar afla raspunsurile. Imaginatziva un obiect 3d ... noi zicem ca obiectu asta este 3d .. are coordonatele x,y,z ale elementelor componente ... da de ce nu x,y,timp ? Ce sugerez eu este ca cele 4 dimensiuni care le shtim noi s-ar putea sa nu difere intre ele ... adica timpu sa nu fie nimic special ... Va imaginatzi ce inseamna asta ? Inseamna ca tot universul nostru .... asha mare cum e el ... da cu dimensiuni limitate ... este doar un obiect in 4 dimensiuni ... adaugarea unei a 5-a dimensiuni ne da un univers in care al nostru putea fi pur shi simplu un obiect fabricat ... dar la scop in cazul asta n-am nici cea mai vaga banuiala ... deoarece ... io pot sa-mi imaginez .. 1,2,3,4 dimensiuni (folosind una ca timp) ... dar adaugarea a inca o dimensiune fara eliminarea uneia existente ... imi cam depasheshte imaginatzia ... complet.

Astea ar fi 2 posibilitatzi ... a unei idei despre ce este dupa ... Again .. o parere ...
Avatar utilizator
RooT
 
Mesaje: 1029
Membru din: Joi Iun 21, 2001 11:00 pm

Mesajde angus » Mar Sep 10, 2002 4:55 pm

imi place sa ma gandesc ca aceasta noua dimensiune de care nu avem habar ar putea fi ceva legat de puterea gandului, de capacitatea de concentrare, de folosirea unei energii interioare latente nebanuite, de forta pe care o putem intrevedea la clarvazatori. exista oameni care, fara sa stie din ce cauza, independent de vointa lor, au niste calitati inexplicabile. dezvoltarea acestor capacitati, multiplicarea lor de foarte multe ori, este directia in care ma gandesc intotdeauna ca vor evolua lucrurile. dar asta peste multe milioane de ani.
lucrurile nu sunt ce par a fi
angus
Junior Member
 
Mesaje: 1537
Membru din: Joi Mai 30, 2002 12:00 pm
Localitate: in za grin forest

Mesajde Sopra Tutt1 » Mar Sep 10, 2002 4:58 pm

Daca omul gaseste raspunsul la intrebari de genul: de ce exista universul? de ce traim? de ce murim? exista D-zeu?... atunci nimic nu ar mai avea sens... deci niciodata nu cred ca o sa se descopere raspunsul la aceste intrebari... poate ca daca omenirea o sa se dezvolte si o sa ajunga la un anumit nivel... o sa vina un nene si o sa zica: "Hai mai verzelor, sa va arat eu cum sta treaba :)... si care e rolul vostru".

Deci, raspunsul universal valabil este: D-aia (c)


PS: nu va mai uitat la ceea ce zice xkran... pentru ca el isi pune intrebari tampite inca de cand s-a nascut... si nimeni nu poate sa ii satisfaca setea de cunoastere... poate doar o bere, ce zici mah?
Sopra Tutt1
Junior Member
 
Mesaje: 2514
Membru din: Mar Sep 25, 2001 11:00 am

Mesajde aphextwinz » Mar Sep 10, 2002 5:01 pm

universul asta care-l percepem noi e doar un model, ashadar eu nu ma mir ca de ce 4 dimensiuni. 4 percepem, la fel cum avem doar 2 ochi. sau 4 ni se pare ca percepm, ca exista modele alternative cu 10 dimensiuni (de exemplu: superstringurile). oricum in cazul in care totul e cuantificabil atunci spatziul-timp nu va mai fi continuu asha cum il shtim, ci va fi discret. eh, atunci distractzie :D
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde RooT » Mar Sep 10, 2002 5:05 pm

H3h3 .... nice 1 .... Is de acord ca nu pot fi raspunse .... da mi-e cam greu sa inghit d-aia .... :) ... Poate cu o bere .. se inghite pe moment ... :o ...
Chestia cu un anumit nivel ... e ceva ... deci tu zici ca noi am fost creatzi pentru a evoloua shi a ajunge la un anumit nivel ... inainte sa fim ... "promovatzi" ... Hmm .. e o chestie tare .. sa ma mai gandesc ...
Avatar utilizator
RooT
 
Mesaje: 1029
Membru din: Joi Iun 21, 2001 11:00 pm

Mesajde RooT » Mar Sep 10, 2002 5:11 pm

Initial trimis de aphextwinz
universul asta care-l percepem noi e doar un model, ashadar eu nu ma mir ca de ce 4 dimensiuni. 4 percepem, la fel cum avem doar 2 ochi. sau 4 ni se pare ca percepm, ca exista modele alternative cu 10 dimensiuni (de exemplu: superstringurile). oricum in cazul in care totul e cuantificabil atunci spatziul-timp nu va mai fi continuu asha cum il shtim, ci va fi discret. eh, atunci distractzie :D


Deci daca sunt mai multe dimensiuni .... avem 2 situatii dupa cum vad io ...
1. nu putem sa le percepem din lipsa de "senzori"
2. percepem informatii in afara de dimensiunile pe care le cunoashtem ... dar nu le intelegem .. shi deci le ignoram ...
Avatar utilizator
RooT
 
Mesaje: 1029
Membru din: Joi Iun 21, 2001 11:00 pm

Mesajde aphextwinz » Mar Sep 10, 2002 5:13 pm

ar fi simplu daca le-am ignora. dar avem ghicitoare in cartzi shi emisiuni de paranormal la tv
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde SOD » Mar Sep 10, 2002 5:28 pm

Initial trimis de xkran


Deci daca sunt mai multe dimensiuni .... avem 2 situatii dupa cum vad io ...
1. nu putem sa le percepem din lipsa de "senzori"
2. percepem informatii in afara de dimensiunile pe care le cunoashtem ... dar nu le intelegem .. shi deci le ignoram ...

deja dam in altele!pai cum ar veni daca eu as zice ca de ce e cerul albastru?cine-mi garanteaza asta?si cine-mi garanteaza ca metrul are fix 100 de cm?de unde stiu eu ca toate informatiile pe care le capat in decursul vietii mele sunt adevarate?ce,basculanta are 8 tone?nu domnule,are greutatea unei vrabii!
ochii mei ma inseala sau eu deja am invatat ceva si nu pot crede ca lucrurile ies din tiparele deja stiute?
4 dimensiuni zici?de ce?ca atatea stii tu?sau eu?si cum e dimensiunea x,raportata la gigantismul universului?e infinita?e dreapta macar?sau e altcumva?ca pe atom si energia lui il cunosc.l-am vazut la microscop!si stiu ce face el!
da pe dimensiunea timp nu o cunosc!stiu doar de ea.ea o fi continua?
si mai e si dimensiunea 5.inseamna ca noi suntem cobaii altor fiinte ce au ori cojones del cabalos ori au pile la dumnezeu.

acu,ca sa zic ce cred eu despre univers,zic ca nu e decat o mare aglomerare de materie si antimaterie.ceva palpabil dar nemasurabil.o gasca de atomi!atata tot!
Rape me tender 'cos I'm verry sensitive
FOUR OF A KIND
Avatar utilizator
SOD
 
Mesaje: 6035
Membru din: Mar Apr 23, 2002 11:00 pm

Mesajde darkshines » Mar Sep 10, 2002 6:44 pm

poate ca undeva pe o plaja cineva si-a aruncat tzigara inca aprinsa pe jos , care a ars un bob de nisip si inauntrul bobului de nisip s-a produs big bang si a inceput materia sa se agite si blah blah blah si ta-da! here we are living in a grain of sand

To speak is to be silent
The concept is dead. There's nothing death should interrupt,
I went to bed last night with one sip left in the cup.
Avatar utilizator
darkshines
 
Mesaje: 2260
Membru din: Joi Aug 02, 2001 11:00 pm

Mesajde dEpEchEmIND » Mar Sep 10, 2002 8:21 pm

Ca sa nu se supere si darkshines pe mine :D am sa scriu mesajul referitor la viata de pe alte planete aici.
Universul este nelimitat in spatiu si timp, si noi oamenii, fiind mici si necesitam diverse materiale epuizabile, nu-l putem strabate.
Da asta noi ne intrebam daca mai exista viatza si pe alte planete, si daca si presupusii locuitori de pe acele planete se vor intalni vreodata cu pamantenii.. Oare cine va face primul psa? Noi sau ei?
Sau Universul este creat special pentru a nu ne intalni?
Subscriu.

Oribilul Mosh is on your ignore list.
Avatar utilizator
dEpEchEmIND
Junior Member
 
Mesaje: 2020
Membru din: Mie Aug 21, 2002 11:00 pm

Mesajde axeandra » Mie Sep 11, 2002 9:35 pm

intai a aparut el....universul si d-abia apoi noi oamenii si alte vietati(inclusiv vietati de pe alte planete....sau nu)...deci primul lucru care-mi vine in minte acum e sa spun ca nu pt noi a fost facut universul, altfel apaream si noi la un timp ceva mai scurt...
sau sa fii asteptat acel ceva, cineva, creator al universului atata amar de vreme sa aparem noi incet, cuminte, pe parcursul a milioane de ani, a astepat el aparitia si disparitia atator specii, a asteptat el sa apara omu', a asistat cum a evoluat el incetisor....si asteapta sa dispara si acesta? sau din contra numai pt om a fost creat tot universul? daca as spune asta as fi cumplit de egoista ca doar n-a aparut tooot universul ca se ne taram noi existenta pe un punct minuscul, un fel de por al universului, o chestie ridicol de mica......numita terra... atata risipa doar ca sa avem noi ocazia sa avem razboaie incantatoare, criminali adorabili, saracie minunata, nedreptati atat de placute, boli mirifice si mai stiu eu ce alte lucruri frumoase? ma indoiesc...
si apoi omul e un lucru atat de primitiv in comparatie cu tot ce ar putea insemna si inseamna universul.....cum sa fii fost creat pt el? si dc dumnezeu sustine ca pentru noi ar fi fost facut infinutul? hmmm.....
poate ca noi suntem doar o prima specie ce populam o planeta si-atat.....poate ca alte specii vor popula incet incet restul planetelor, poate asta a fost scopul final.....popularea tuturor planetelor si poate noi care ne consideram asa evoluati suntem o prima faza a popularii universului.....pe un carte neinceputa(universul) s-a scris primul cuvant(noi si popularea terrei), iar anii asteapta cuminti aparitia urmatoarei idei....si finalizarea cartii.....
:)........alta comparatie n-am gasit, sorry
o idee fara argumente e atat de schioapa incat nu poate face decat un singur pas: acela al prabusirii
Avatar utilizator
axeandra
Junior Member
 
Mesaje: 128
Membru din: Joi Iun 27, 2002 11:00 pm

Mesajde axeandra » Mie Sep 11, 2002 11:38 pm

intai a aparut el....universul si d-abia apoi noi oamenii si alte vietati(inclusiv vietati de pe alte planete....sau nu)...deci primul lucru care-mi vine in minte acum e sa spun ca nu pt noi a fost facut universul, altfel apaream si noi la un timp ceva mai scurt...
sau sa fii asteptat acel ceva, cineva, creator al universului atata amar de vreme sa aparem noi incet, cuminte, pe parcursul a milioane de ani, a astepat el aparitia si disparitia atator specii, a asteptat el sa apara omu', a asistat cum a evoluat el incetisor....si asteapta sa dispara si acesta? sau din contra numai pt om a fost creat tot universul? daca as spune asta as fi cumplit de egoista ca doar n-a aparut tooot universul ca se ne taram noi existenta pe un punct minuscul, un fel de por al universului, o chestie ridicol de mica......numita terra... atata risipa doar ca sa avem noi ocazia sa avem razboaie incantatoare, criminali adorabili, saracie minunata, nedreptati atat de placute, boli mirifice si mai stiu eu ce alte lucruri frumoase? ma indoiesc...
si apoi omul e un lucru atat de primitiv in comparatie cu tot ce ar putea insemna si inseamna universul.....cum sa fii fost creat pt el? si dc dumnezeu sustine ca pentru noi ar fi fost facut infinutul? hmmm.....
poate ca noi suntem doar o prima specie ce populam o planeta si-atat.....poate ca alte specii vor popula incet incet restul planetelor, poate asta a fost scopul final.....popularea tuturor planetelor si poate noi care ne consideram asa evoluati suntem o prima faza a popularii universului.....pe un carte neinceputa(universul) s-a scris primul cuvant(noi si popularea terrei), iar anii asteapta cuminti aparitia urmatoarei idei....si finalizarea cartii.....
:)........alta comparatie n-am gasit, sorry
o idee fara argumente e atat de schioapa incat nu poate face decat un singur pas: acela al prabusirii
Avatar utilizator
axeandra
Junior Member
 
Mesaje: 128
Membru din: Joi Iun 27, 2002 11:00 pm

hmmm

Mesajde Joao » Joi Sep 12, 2002 2:49 pm

cel mai simplu si probabil raspuns e ''d-aia''(cum s-a mai spus si inaintea mea.
Despre pleiada de dimensiuni despre care se vorbeste aici, eu unul ma indoiesc.
Am citit odata o nuvela despre o planeta pe care ajung oamenii in viitor si unde gasesc niste creaturi bidimensionale(Interesanta,dar improbabila)
Parerea mea este ca timplu nu este o alta dimensiune, ci este o percepere a spatiului sub alta forma.(legatura dintre ele fiind evidenta conform lui Einstein).Din pacate noua ne lipsesc o groaza de senzori sa percepem ce se petrece aici pe pamant,ce sa mai vorbim de perceperea celor ce vin de ''afara''.
Referitor la energie,eu cred ca-i ceva la modul: asa cum poti sa-ti imaginezi ca universul e nelimitat(mie sincer imi e enorm de greu s-o fac) la fel tre' sa privesti si existenta energiei/materie(pur si simplu e!)

La ultima intrebare am raspuns deja,crezandu-l nelimitat,nu vad cum ar putea fi ceva dincolo de infinit!
Aici sunteti cu totii: "de la maimute la pentium 8"
Joao
Junior Member
 
Mesaje: 998
Membru din: Dum Mar 24, 2002 2:52 pm
Localitate: Banie

Mesajde dEpEchEmIND » Joi Sep 12, 2002 2:58 pm

Este cumva vorba despre Ahra, Planeta celor 2 Sori, imaginata de Horia Arama?
Subscriu.

Oribilul Mosh is on your ignore list.
Avatar utilizator
dEpEchEmIND
Junior Member
 
Mesaje: 2020
Membru din: Mie Aug 21, 2002 11:00 pm

Mesajde ild12 » Vin Noi 01, 2002 6:43 pm

ca sa fiu transant inca de la inceput :) ..eu zic ca D-zeu a creat universul. cred mult in ce zicea einstein, cum ca fenomenele de orice fel ar fi ele trebuie sa fie, in natura lor cea mai intima, SIMPLE. inventam modele de reprezentre dar pierdem din vedere ca ceea ce reprezentam este inspaimantator de simplu! universul a fost creat si-si urmeaza evolutia conform unor legi de baza(care sunt 4 in opinia unora si mai putine dupa altii; e irelevant numarul lor..) din care pot fi derivate toate celelalte legi ce guverneaza ceea ce se intampla aici sau aiurea. incercand o formalizare matematica a acestor legi am deschis atatea usi incat ne-am pierdut in cunoastere.
personal cred in acele 4 (sau cate or fi) legi si mai cred ca legea unificatoare (pe care einstein s-a straduit atat s-o gaseasca) e defapt D-zeu. poate ca intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat se va reusi o unificare matematica a acestor legi fundamentale dar ce se va fi obtinut atunci? o reprezntare incredibil de complexa a ceva ce defapt nu poate fi reprezentat(cand spun ca nu poate fi reprezentat vreau sa spun ca nu se pot obtine informatii relevante in urma unei reprezentari..cu alte cuvinte nu ne este de folos sa formalizam acel ceva daca vrem sa aflam care e ESENTA lui).

informatiile pe care cunoasterea le va oferi nu vor putea prinde intr-un concept ceea ce este universul(ar fi ca si cum ai incerca sa-l inchizi pe D-zeu ca pe un geniu intr-o lampa). acesta este, in opinia mea, adevaratul motiv pentru care intrebarea "Ce este universul?" nu poate avea decat un raspuns de natura dogmatica.
ild12
Junior Member
 
Mesaje: 34
Membru din: Dum Sep 01, 2002 11:00 pm

damn

Mesajde Love2Fly » Vin Noi 01, 2002 10:41 pm

Sunt confuz! ce e Universul?!:D Dar cine suntem noi? cine sunt ei? ce facem noi pe Pamant? de ce mancam? de ce respiram? nu v-ati gandit la astea?
Avatar utilizator
Love2Fly
Junior Member
 
Mesaje: 3608
Membru din: Joi Feb 14, 2002 12:00 am

Mesajde gaga » Sâm Noi 02, 2002 11:38 am

Initial trimis de ild12
cred mult in ce zicea einstein, cum ca fenomenele de orice fel ar fi ele trebuie sa fie, in natura lor cea mai intima, SIMPLE.

personal cred in acele 4 (sau cate or fi) legi si mai cred ca legea unificatoare (pe care einstein s-a straduit atat s-o gaseasca) e defapt D-zeu.

Ce este universul?" nu poate avea decat un raspuns de natura dogmatica.


Tales from the cript

si intrebari tot de acolo:

1. unde zicea asta si cand? (carte si editura sa o cumpar si io)

2. cate legi si ce legi?

3. in ce sens dogmatica?
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde ombladom » Sâm Noi 02, 2002 5:27 pm

Multi au incercat sa explice de ce exista universul sau ce este si nu prea a reusit nimeni sa dea o explicatie demna de luat in considerare...deci eu cred ca nu are rost sa ne batem capul cu o intrebare fara raspuns.
ombladom
 

Următorul

Înapoi la Stiinta

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron