Lupul - canis lupus

pestele din acvariu, muscata din fereastra, "salatile" din gradina ursului

Lupul - canis lupus

Mesajde SatyR » Mar Ian 06, 2004 6:20 pm

Mie imi place lupul, de cand ma stiu mi-a plact animalu asta, nu stiu de ce, dar cred ca unul din motivele pentru care il admir este faptul ca este un animal foarte sociabil si foarte dedicat familiei sale (haita), se stie ca lupii traiesc in adevarate societati, in ierarhii bine stabilitate unde regulile le face perechea ALFA, urmatorii sunt lupii BETA, iar cei care intotdeauna vor manca ultimii si care sunt si cei ce indura cel mai mult sunt lupii OMEGA, acestia din urma sunt si cei care sunt cei mai predispusi sa devina lupi singuiratici, iar lupii singuratici nu prea au soarta buna fiind nevoiti pentru a-si forma propria haita sau pentru a-si procura hrana, sa strabata teritoriile alor lupi...se pot spune foarte multe despre lupi, sunt animale fascinante care au disparut din f multe zone de pe glob si care sunt pe cale de disparitie in altele...noi in romanaia stam bine la capitolul asta, romania detine in momentul de fatza in jur de 2500 de exemplare, destuld e multe in comparatie cu germania de exemplu unde mai sunt in jur de 10, datorita numarului relativ mare de lupi in romania s-au nascut aici atatea povesti cu lupi, lupul capatand o reputatie destuld e proasta in urma atacurilor asupra animalelor domestice din gospodariile oamenilor, era inevitabil ca acesta sa nu devena in scurt timp un simbol al raului, dusmanul omului/pericolul padurilor, probabil ca daca nu s-ar fi luat masuri si n-ar fi protejat de unele legi acesta ar mai trai in foarte putine colturi ale lumii...

Wolves rules...
Avatar utilizator
SatyR
Junior Member
 
Mesaje: 616
Membru din: Joi Dec 05, 2002 12:00 am

Mesajde Oribilul Mosh » Mar Ian 06, 2004 9:34 pm

Pentru ca Satyr a fost singurul care a scris serios pe un subiect cu vietuitoare pe forumul de kterinca, am decis sa-i mut pe forumul de animale postul....transformandu-l in subiect dedicat acestui nobil animal....lupul.

Dupa cum spuneam un animal nobil...care a fost simbol al vechilor daci.Sa nu uitam steagul lor in forma de lup. Si totodata si simbol al romanilor, lupoaica fiind considerata cea care i-a alaptat pe intemeietorii Cetati Eterne.

Satyr, eu cred ca 2500 de exemplare e un numar mult prea mic pentru lupii de la noi din tara. Pai citisem pe undeva...ca Romania are peste 5000 de ursi...si zic eu ca lupi tre' sa fie mai multi, ca vorba aia sunt ca niste caini...nu au de ce sa nu se dezvolte.
Eu cand eram mic...visam sa merg in padure si sa prind un pui de lup...si sa-l tin eu pe post de caine...ca Sully din Dr. Queen.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde SatyR » Mie Ian 07, 2004 1:24 am

Mersi Mosh, lasa ca sta mai bine aici postu asta, mai ales ca acum a devenit un subiect in toata regula...

Acum sa trecem la oile noastre, lupii, intr-adevar nu este o suma mare daca stam bine sa ne gandim, dar comparativ cu numarul de lupi din alte tari stam bine ti-am zis, avem aproximativ 2500 de exemplare si fiind protejata specia de niste legi, numarul acestora este in crestere...asa ca o idee o sa pun aici o lista cu numal de lupi din alte tari pentru a-ti face o idee...

Romania - aprox. 2500, in crestere, protejat partial
Portugalia - aprox. 250-300 exemplare, in descrestere, protejat
Macedonia - aprox. 500 exemplare, neprotejat
Polonia - aprox. 900, populatie stabila, protejat partial
Israel - aprox. 150, populatie stabila, protejata
Italia - aprox. 400-450, populatie in crestere, protejat
Franta - aprox. 15, in crestere, ptotejat
Germania - aprox. 10, in crsestere, protejat

Cel mai mare numar de lupi se gaseste in :

Canada - aprox. 60 000 exemplare, stabila, protejat partial
Rusia - aprox. 30 000, in crestere, specie neprotejata
Mongolia - aprox. 30 000, stabila, neprotejata
USA - aprox. 9000, dintre care peste 5000 traiesc in Alaska

Ursi am avut avut in jur de 5000 imediat dupa revolutie, din cate am inteles in momentul de fatza mai sunt 2000-2500 de exemplare, citeam de curand in eventimentul zilei cum ca se numara de mai multe ori acelasi urs numai pentru a se mari numarul de animare ce trebuiesc vanate, este pacat ca se recurge la astfel de metode...eram tara care ne mandream candva cu numarul cel mai mare de ursi din europa din cate am inteles...
Avatar utilizator
SatyR
Junior Member
 
Mesaje: 616
Membru din: Joi Dec 05, 2002 12:00 am

Mesajde bad bad Annie » Sâm Ian 17, 2004 6:24 pm

Lupul merita mai multa dragoste si atentie. Din cauza fratilor Grimm sau a unor povestiri cu vincolaci si vrajitoare ni s-a ascuns intr-un coltisor umbros al subconstientului tendinta de a-l evita, ca pe o fiara mai periculoasa decit altele. E de inteles, pentru cine a auzit vreodata un urlet de lup in linistea noptii, frica animalica ce te incolteste atunci nu poate fi linistita la gindul ca sunetul ala e scos de un animal foarte asemanator ciinelui!
Nu numai de asta e atit de fascinant. Catelul asta sur care ne priveste indiferent din cusca zoo, cu picioarele putin in x, n-ar fi inspirat atitea temeri si legende daca n-ar fi avut felul ala anume de a privi, amenintator si inteligent la un grad alarmant, calculindu-ti sansele si sustinindu-ti privirea atit de agresiv, incit te uiti ingrijorat la gratii cu teroarea de a nu gasi cumva una zmulsa, pe care el o stie si tu nu. Chiar daca n-a vinat niciodata, are un fel de a te face sa te simti un biet iepuras.
De-asta a fost atit de urit si temut, de-aia ne fascineaza si-l admiram. O salbaticiune ca atitea altele, dar un supravietuitor atit de special!
Don't hate me because I'm beautiful!
Avatar utilizator
bad bad Annie
Junior Member
 
Mesaje: 306
Membru din: Mar Noi 04, 2003 12:00 am

Mesajde SOD » Mar Feb 24, 2004 3:48 pm

lupul.

lupul este un animal salbatic ,care traieste in paduri si codri.el este format din cap,trunchi si picioare.la cap are 2 ochi ageri,cu care vede si noaptea,dar si ziua,2 urechi la fel de agere cu care aude orice,inclusiv cand latra cainii in giurgiu,un nas ,care este cel mai ager si cu care miroase multe chestii si asupra caruia vom reveni,si intr-un final o gura.in gura prezinta dintzi lungi si ascutzitzi ca niste drujbe,cu care sparge si oasele ca sa manance maduva.

trunchiul este plin de blana,care il apara de intemperii.pe vremurile dacilor,asa cum si-a adus aminte si moshu,blana lupilor mai era folosita si pentru apararea de intemperii a trunchiului oamenilor ce traiau pe acele meleaguri in acele vremi,evident ,dupa ce era vanat.de aceea,din cauza vanatorii,lupii sunt putini acum,motiv pentru care salut initiativa organizatiei pentru protectia animalelor de a apara lupii,precum si pe green peace.

de trunchi se leaga picioarele,patru la numar,combinate in doo perechi,fatza/spate.picioarele prezinta gheare ascutzite cu care lupul isi sfasie prada si pernutze pentru ai permite lupului sa mearga mai usor si eventual sa nu lase urme.

lupul isi marcheaza teritoriul,pentru simplu motiv ca este foarte posesiv si vrea sa stie care este teritoriul lui.in cazul in care un alt lup ii incalca teritoriul,se insca o bataie intre cei doi lupi care nu poate fi zugravita in cuvinte,deoarece este prea cruda.

foloase :
lupul este carnivor,dar manaca si leshuri,adica necrofag.astfel,el curata paduriel de mortaciuni,fiind un fel de sanitar priceput al batranilor codri.totodata,el cand vaneaza,are grija sa alega doar exemplarele mai bolnave si mai betesugite,astfel mentinand sanatatea in padure.

lupul este si un mare dansator,dupa cum se observa si din documentarul Dansand cu lupii,care se difuzeaza lunar la discoveri chenal.in functie de zona de provenientza,lupii pot dansa fox-cum e cazul lupilor nord americani,calusharii- lupii din romania,vals - lupii din austria,sau samba cum danseaza cei din brazilia.


Oribilul Mosh
Dupa cum spuneam un animal nobil...care a fost simbol al vechilor daci.Sa nu uitam steagul lor in forma de lup. Si totodata si simbol al romanilor, lupoaica fiind considerata cea care i-a alaptat pe intemeietorii Cetati Eterne.


tin sa-i aduc aminte moshului si de faptul ca si gura lupului se foloseste de cand lumea,de catre spargatorii de apartamente,care forteaza tocuriel usii cu gura de lup.asadar,lupul este si simbolul spargatorilor romani,ei incercand sa-i duca faima chiar si peste hotare,unde aceasta metoda nu era cunoscuta.
Rape me tender 'cos I'm verry sensitive
FOUR OF A KIND
Avatar utilizator
SOD
 
Mesaje: 6035
Membru din: Mar Apr 23, 2002 11:00 pm

Mesajde paiacec » Mar Feb 24, 2004 4:57 pm

Oribilul Mosh scrie:Dupa cum spuneam un animal nobil...care a fost simbol al vechilor daci.Sa nu uitam steagul lor in forma de lup.


Steagul dacilor parca nu era in forma de lup ci in forma de sharpe cu cap de lup!Ai fost pe-aproape,oricum!:D
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
Avatar utilizator
paiacec
 
Mesaje: 4901
Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm

Mesajde Mariner101 » Dum Iun 06, 2004 5:11 am

Lupul este acum specie total protejata in Romania si va rog nu comparati Romania cu Germania la efective de animale salbatice. 2500 de lupi sunt f putini ptr Romania avand in vedere ca in 1990 erau 5000 dar atuci chiar se oferea un premiu ptr orice lup vinat, vantoarea fiind permisa tot timpul anului iar acum fiind interzisa total.
Referitor la povesti : toti vanatorii adevarati si bilogii sunt de acord ca lupul nu ataca omul viu decat daca e turbat si atunci il musca o data si pleaca mai departe. Nu exista dovezi concludente ca un om ar fi fost atacat vreodata viu de lup/i si mancat iar in America de Nord au fost la un moment dat pe la 1800 2 milioane de lupi iar indienii stiu ca lupul nu ataca omul viu. Deci indiferent cat ar fi incredibil acest lucru este adevarat.
O intimplare de vanatoare petrecuta in Romania atesta clar acest lucru : la o partida, un cerb a fost impuscat departe de drum si fiind seara vanatorii au trebuit sa il lase acolo. Insa in zona se stia ca erau lupi, si ce era de facut? Un paznic de vanatoare batran i-a sfatuit pe toti sa-si scoata batistele si sa se stearga bine de sudoare cu ele, dupa care sa la puna pe corpul cerbului fixate cu pietroaie sa nu zboare. Dupa care au plecat. Toata noaptea s-au auzit urletele lupilor la locul in care a fost lasat cerbul insa cand au revenit dimineata cerbul era intact iar lupii nu se apropiasera in cursul noptii decat la cel mult 5 metri de cerb, nu au putut ignora mirosul uman si sa vina peste cerb. No comment. De altfel puteti intreba orice vanator cu experienta si vi se va spune acelasi lucru.
Animal simbol consider ca lupul ar trebui tratat cu tot respectul si sportivitatea atunci cand ar veni in catarea armei si ar fi de preferat ca tragaciul sa declanseze doar blitzul. Parerea mea
Mariner101
Junior Member
 
Mesaje: 68
Membru din: Sâm Mai 15, 2004 10:10 pm
Localitate: Montreal/Je me souvien

Mesajde SOD » Mie Mar 02, 2005 3:17 pm

Mariner101 scrie: Referitor la povesti : toti vanatorii adevarati si bilogii sunt de acord ca lupul nu ataca omul viu decat daca e turbat si atunci il musca o data si pleaca mai departe.


revin cu noutatzi despre acest minunat animal care este lupul. dupa cum se stie, el nu ataca oamenii vii, daramite pe aia mortzi si nu musca mai mult de o data, de unde si titlul documentarului care a fost lansat recent la discovery, " Lupul nu musca niciodata de doo ori " , un documentar extrem de interesant ce nu trebuie ratat.
Rape me tender 'cos I'm verry sensitive
FOUR OF A KIND
Avatar utilizator
SOD
 
Mesaje: 6035
Membru din: Mar Apr 23, 2002 11:00 pm

Mesajde eyewitness » Mie Mar 02, 2005 3:22 pm

in plus, mai trebe mentionate si calitatile deosebite de dansatori pe care le au lupii, in special foxtrot si bosanova dar si sarbele si ciardashele ,pertinent subliniate de chevin costner in documentaru "dansand cu lupii"
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde SOD » Mie Mar 02, 2005 3:27 pm

despre acest documentar s-a mai diuscutat in acest post, dar merita sa il punctam deoarece sunt fosrte bine puse in evidentza stilurile de dans diferite ale lupilor de pe intreg mapamondu.

totodata se stie ca lupul are si o dubla , hai sa-i spunem functzionalitate si anume aceea de fotbalist / hotzoman , functzionalitate ce apare la lupul romanesc ce ajunge pe meleaguri elene.
Rape me tender 'cos I'm verry sensitive
FOUR OF A KIND
Avatar utilizator
SOD
 
Mesaje: 6035
Membru din: Mar Apr 23, 2002 11:00 pm

Mesajde eyewitness » Mie Mar 02, 2005 3:37 pm

mergand chiar mai departe, scriitori de valoare universala precum pavel corutz , in opere alese si foarte bine alese , filosofa " intotdeauna mi-a placut sa fiu lup, un animal solitar , feroce si de temut" (avand in vedere trecutu lui de securist conparatia nu ie f departe de adevar) si pe buna dreptate ca nu dejaba l-au ales dacii ca sinbol de lupta iar atunci cand porneau la lupta strigau "lupu la nuastra i se rupe de voi macaronari inputiti"
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde The Kid » Vin Apr 15, 2005 1:48 am

Intr`adevar lupul este unul dintre cele mai nobile animale. Din pacate asa cum s-a spus mai sus vanatoare excesiva si nepasarea unora, au adus aceasta specie in prag de disparitie. In plus de asta arealul lupului s-a restrans foarte mult. Oricum haitele sunt renumite si recunoscute ca pot parcurge sute de de km, fata de locul initial.
Cat despre povestile cu oameni mancati de lup, sunt cazuri foarte rare si foarte excceptionale cand victima a fost surprinsa de o haita probabil intr-o iarna foarte geroasa cand lipsa hranei si-a spus cuvantul.
In majoritatea cazurilor, lupul evita omul si fuge cand ii simte prezenta prin apropierea sa.
Semper Fidelis
Avatar utilizator
The Kid
Junior Member
 
Mesaje: 16
Membru din: Mie Apr 13, 2005 11:00 pm

Mesajde Ramuna » Joi Sep 01, 2005 1:07 pm

biology class
inca ma mai ustura pielea de pe locul de unde te-ai rupt tu
Avatar utilizator
Ramuna
Junior Member
 
Mesaje: 207
Membru din: Lun Aug 29, 2005 11:00 pm


Înapoi la Animalele si plantele cu care convietuim

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori