Johann Sebastian Bach

cea mai culta dintre ele, asa numita muzica clasica

Moderator: ghionoiul

Johann Sebastian Bach

Mesajde jiji » Lun Iun 16, 2003 7:36 pm

Il mai tineti minte pe Iosif Sava?
Bach era preferatul sau.

Am concertele brandenburgice, un concert de clavecin si o tocata in format mp3. Mai am si ceva discuri (vinil) dar nu prea mai ascult muzica decat pe calculator.

Imi face o mare placere sa ascult piesele pentru orga si clavecin, precum si muzica de camera pe care a scris-o Bach.

ps: Daca stiti vreo adresa de unde se poate lua muzica clasica, in special Bach, postati-o sa stie lumea...
..., părerea mea, ...
Avatar utilizator
jiji
Junior Member
 
Mesaje: 208
Membru din: Mie Aug 21, 2002 11:00 pm

Mesajde Mr Hyde » Lun Iun 16, 2003 10:47 pm

E greu sa faci topuri, dar oricum ai da-o Bach se afla pe primele locuri. E de departe cel mai mare compozitor al barocului ( curent muzical reprezentat printre altii de Handel, Vivaldi, Albinoni, Domenico Scarlatti)... de asemenea era un excelent organist, cantaret la clavecin clavicord si vioara. Ce mi se pare senzational e ca din tot ce am ascultat nu am gasit nimic mediocru, nimic plictisitor, tot ce a compus e extraordinar ( si a compus "la greu", a acoperit toate formele cunoscute, mai putin opera)... si totusi exista anumite creatii care se detaseaza, alaturi de concertele brandenburgice pomenite de jiji as remarca in primul rand Misa in si minor, Patimile dupa Matei si Ioan si Arta Fugii.

ps: Daca stiti vreo adresa de unde se poate lua muzica clasica, in special Bach, postati-o sa stie lumea...

Site-uri nu stiu, daca ai rabdare gasesti cate ceva cu Kazaa si iMesh
Sunt insatiabil. Mananc par, ceara din urechi, cocolosi de sange inchegat, tot si toate pe care le numesti ale tale.
Avatar utilizator
Mr Hyde
 
Mesaje: 1284
Membru din: Mie Sep 25, 2002 11:00 pm

Mesajde eyewitness » Mar Iun 17, 2003 8:13 am

haidule ca tot faci invitatii pe alte threaduri sa dam buluc pe-aici prin parceluta lu mataluta si ca tot ma acuzara unii pe nedrept ca lasai fetele asiatice de izbeliste pt povestiri la gura sobei pe palieru de boshorogi m-am gandit sa bag un post aici la dl bach amintindu-mi de vizitele saptamanale la biserica neagra din brasov. pai spusei io mai cu alta ocazie ca pe vremurile apuse si de restriste ma plimbam mai oficial cu inocenti turisti de peste ocean prin romania si biserica neagra era inscrisa in programu de vizitare. nu intru in amanunte despre aceasta grandioasa opera arhitecturala ci as aminti doar orga existenta acolo , una dintre cele mai mari din estu europei avand fro 4000 de tuburi (cea din sibiu are chiar 6000 fiind cea mai mare). vizitele care le faceam vara pe-acolo corespundeau uneori cu concertul de orga al dlui hans eckart schilandt (haidule corecteaza-ma daca am scris gresit ,germana nefiind punctu meu forte) dupa muzica de bach. bancile din biserica neagra pt cei ce nu stiu au spetezele rabatabile adica se pot folosi atat pt slujbe cat si pt concertele de orga , orga fiind in partea opusa altarului. bah fratilor pentru cei care nu au auzit tocata la orga din biserica neagra interpretata de hans eckart zau ca ati pierdut 5 ani din viata. n-am io treaba cu instrumente sau alte octave da cand baga nea hans sunetele alea grave sa mor io ca imi tremurau plamanii si simteam o tona de plumb in coshu pieptului de fluturau pana si cele 129 de covorase orientale de pe peretii bisericii. cea mai mishto senzatie sa simti muzica atat cu cerebelu dar si cu trupu. pe bune ca era o senzatie unica. am cumparat si vinilu de la intrare. pus pe pickupuri meseriase si cu sunet amplificat tot la meserie nu mai aveam acea senzatie, numai urechile percepeau sunetul trupu era inert. nu am mai fost pe-acolo de multi ani si nu stiu daca aceste concerte se mai tin. daca da atunci merita sa mergeti....
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde stefan » Mar Iun 17, 2003 11:29 am

Bach a fost intr-adevar un tip de o creativitate uluitoare, cum naiba a mai avut timp sa faca si copii nu stiu... Mi-a placut cum vorbea Hesse in "Jocul cu margele de sticla" despre fuga, descriind-o ca pe un joc al mintii, o chestie cat se poate de cerebrala...

Am ascultat o parte din Concertele Brandenburgice, Clavecinul bine temperat, plus cateva bucati pentru lauta cantate de Segovia pe chitara. Si oi mai fi ascultat, tot ce-i posibil. In "Clavecinul bine temperat" sunt niste bucati care aduc al dracului de mult a jazz, btw.
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member
 
Mesaje: 2282
Membru din: Dum Feb 24, 2002 1:00 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde aphextwinz » Mar Iun 17, 2003 11:41 am

Hyde, hai sa intru shi io cu o carcoteala mica:

Ce mi se pare senzational e ca din tot ce am ascultat nu am gasit nimic mediocru, nimic plictisitor, tot ce a compus e extraordinar
Exista destule "exercitzii" de pian semnate de Bach, unele mai dragutze (incluse in caietul Annei Magdalena), altele mai shterse shi care se fac alaturi de Czerny pentru exersarea digitatziei.
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde nocturna » Mar Iun 17, 2003 11:55 am

se pare ca Bach se inspira zilnic din Biblie si din scrierile lui Martin Luther, din coralele unor compozitori protestanti inaintasi sau contemporani lui, ca si din concertele lui Vivaldi. asta era inceputul, dupa aceea urma dezvoltarea propriei fantezii si inspiratii. pentru el intreaga arta adevarata era religioasa, si tocmai asta o facea perfecta/desavarsita.
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
Avatar utilizator
nocturna
 
Mesaje: 8725
Membru din: Mie Dec 04, 2002 12:00 am

Mesajde jiji » Mar Iun 17, 2003 12:12 pm

Din cate stiu eu nu e chiar asa

Se pare ca avea datoria sa scrie cantate bisericesti intr-un ritm de una pe saptamana, cel putin in unele perioade, si vedea chestia asta ca pe o corvoada, el preferand compozitiile pentru orga sau alte instrumente. Bineinteles ca si unele dintre astea erau pe teme bisericesti, dar intr-o masura mai mica.

Cantatele lui Bach sunt foarte numeroase. De fapt multe din ele s-au pierdut.

Pe organist il cheama Hans Eckart Schlandt, cel putin asa scrie pe doua discuri cu orga din Biserica neagra pe care le am. As vrea si io sa aud un concert de orga intr-o biserica....
..., părerea mea, ...
Avatar utilizator
jiji
Junior Member
 
Mesaje: 208
Membru din: Mie Aug 21, 2002 11:00 pm

Mesajde nocturna » Mar Iun 17, 2003 12:21 pm

erau doar din spusele sotiei, aia cu inspiratia din biblie.
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
Avatar utilizator
nocturna
 
Mesaje: 8725
Membru din: Mie Dec 04, 2002 12:00 am

Mesajde basstard » Mar Iun 17, 2003 6:45 pm

Initial trimis de eyewitness
hans eckart schlandt


Acu e bine, tu i-ai pus un i in plus.

Orga de la Biserica Evanghelica din Sibiu e intr-adevar mai mare decat cea din Biserica Neagra. Orga era insa intr-o stare de uzura destul de avansata, o parte din registri nu functionau, asa ca cea de la Brasov suna mai profund. Situatia s-a schimbat drastic in 1998 cand s-a incheiat procesul de renovare-restaurare - finantat de nemti, bineinteles. Inaugurarea a fost facuta printr-un concert sustinut de rectorul Academiei de Arte Frumoase din Munchen (nu mai tin minte cum il cheama, spre rusinea mea) - unul dintre primii 5 organisti ai lumii. Fiind un client permament (serile de miercuri eram intotdeauna la orgelkonzert) nu puteam lipsi de la un asemenea eveniment. Bineinteles ca in program a fost si Toccata si Fuga in D minor (ca doar in biserica era Ambasadorul Germaniei, Herr Consul si inca o gramada de oameni "importanti" si trebuia sa le sune cunoscut ce se canta acolo :) )
Ce m-a lasat inmarmurit a fost insa Fantezia pt Orga nu mai stiu ce nr scrisa de Max Reger (un compozitor german din perioada romantismului care avea o slabiciune pt registrii gravi ai instumentului) Aveam senzatia ca mi se darama biserica in cap. Era un sunet patrunzator care nu putea fi localizat. A fost o senzatie care nu am trait-o la nici un alt concert (nici clasic si nici Roacke la 30 000W)
Si acum la Sibiu se tin concerte saptamanale (nu se mai tin miercurea ci duminica). Schlandt si Ursula Philippi sunt invitati permanenti, insa pe langa ei mai vin numerosi organisti de valoare, in special din Germania.
Partea faina e ca publicul e format in majoritate din turisti. Mai sunt "clientii fideli" cativa sasi, cativa tineri elevi pe la liceul de arta sau studenti la Conservator si eu (usierul s-a invatat cu mine, nu se mai uita crucis la casca mea sau la vesta din piele).
Daca aveti drum prin Sibiu va recomand cu caldura aceste concerte de orga. Sunt deosebite de toate celelalte concerte. Nu se percepe bilet pt concert, la intrarea in biserica este un bol unde puteti pune bani, ca donatie pt biserica.

Haidule, scuze pt offtopic.
human being/being human
Avatar utilizator
basstard
Junior Member
 
Mesaje: 1542
Membru din: Sâm Feb 01, 2003 12:00 am

Mesajde Rolo Tomasi » Sâm Iun 21, 2003 4:28 pm

Site-uri pe care le-am gasit mai de mult:

http://www.johann-sebastian-bach.org/

http://www.classicalarchives.com la asta al doilea nu i-am incercat mp3-urile.


Si inca ceva, am si eu o intrebare : care-i traducerea in romaneste la Air on G string ? Ce sa-i faci aici totul ii in engleza.
Multumesc anticipat.
Avatar utilizator
Rolo Tomasi
Junior Member
 
Mesaje: 153
Membru din: Sâm Oct 26, 2002 11:00 pm

Mesajde basstard » Dum Iun 22, 2003 10:26 pm

Air on G string = "Air" pe coarda sol

Air e titlul piesei din cate stiu.

G e sol in notatia germana/engleza (A- la, B - si, C - do, D - re, E - mi, F - fa, G - sol. la nemti pre vermuri se folosea H pt si si B era Si bemol)
human being/being human
Avatar utilizator
basstard
Junior Member
 
Mesaje: 1542
Membru din: Sâm Feb 01, 2003 12:00 am

Mesajde Rolo Tomasi » Lun Iun 23, 2003 3:02 am

[quote]Initial trimis de bassplayer
[

Mersi mult. Stiam denumirile notelor si in varianta asta (C,b , e, etc.) deoarece cint la chitara. Vroiam sa stiu traducerea oficiala in romana la piesa asta.
Deci tot asa-i zice air? Ii una dintre preferatele mele dintre compozitiile lui Bach.

Mersi inca o data.
Avatar utilizator
Rolo Tomasi
Junior Member
 
Mesaje: 153
Membru din: Sâm Oct 26, 2002 11:00 pm

Mesajde Guinevere » Dum Iul 20, 2003 2:28 pm

Matthí¤us Passion si Johannes Passion sint printre singurele lucruri pe lumea asta care ma ajuta sa keep on working la nenorocitele de traduceri! :) Pun Passion-ul sa cinte, cit mai tare posibil (fara a-mi deranja mama, care are alergie la abslout orice as asculta), si nu mi se mai pare ca muncesc, ci ca ascult Bach!! :)

Am niste interpretari destul de frumoase, pt Matthí¤us cu un tip pe post de alto, va zic si cum il cheama in curind. :)
Guinevere
Junior Member
 
Mesaje: 82
Membru din: Vin Apr 25, 2003 11:47 pm

Mesajde Smallthing » Mie Iul 30, 2003 4:00 pm

Lucrarile cele mai ''proaste'' ale lui Bach se situeaza pe aceeasi treapta cu lucrarile cele mai inspirate ale lui Haendel.Bach a fost si este unul dintre ''cei mai geniali'' compozitori din istoria muzicii.El i-a inspirat pe multi dintre urmasii sai.
I'm gonna buy a gun and start a war
If you can tell me something is worth fighting for...
Smallthing
Junior Member
 
Mesaje: 9
Membru din: Lun Iul 28, 2003 2:37 pm
Localitate: Alone in heaven

Il giardino armonico

Mesajde Codrin_9 » Sâm Aug 16, 2003 2:30 pm

Vreti sa ascultati Bach intr-o maniera deosebita ?...Cautati "Concertele Brandenburgice" in interpretarea ansamblului italian "Il giardino armonico" !...
Placere garantata !
Codrin_9
Junior Member
 
Mesaje: 6
Membru din: Vin Aug 01, 2003 5:25 pm

Mesajde Guinevere » Sâm Aug 16, 2003 5:49 pm

Smallthing, inteleg din ce spui ca esti de parere ca Hí¤ndel pe culmile sale abia-abia daca-l ajunge pe Bach in lucrarile sale cele mai "usoare" (daca or exista :) ). Cum ai ajuns la concluzia aceasta? Explica-ne si noua, si da-ne eventual si citeva exemple.

Codrin, multumim frumos pentru recomandare! Dar, te rog, spune-ne mai multe: unde se gasesc inregistrarile, sint CD-uri sau casete, cit costa, etc. Si, daca se poate, mai spune si de ce ti-au placut asa mult si ce anume au deosebit?

Promisesem ca spun cum il cheama pe contratenorul care cinta pe cd-urile mele cu Pasiunile (nu doar la Matthí¤us, ci si la Johannes): e chiar Michael Chance, un tip foarte cunoscut si apreciat se pare. Si mie imi place, are voce buna, interpreteaza frumos, dar in momentul de fatza mi se pare ca nimeni nu e ca minunatul si extraordinarul Christopher Field pe care il puteti asculta aici. Eu nu ma mai satur de alea trei cintece si ma tot gindesc cum sa fac rost si de alte inregistrari ale lui. Dintre cele trei de-acolo numai prima e de Bach, dar toate-s superbe. Preferata mea e cea de Vivaldi. Astept si parerile voastre!
Guinevere
Junior Member
 
Mesaje: 82
Membru din: Vin Apr 25, 2003 11:47 pm

Mesajde Guinevere » Vin Aug 22, 2003 11:45 pm

Nimeni nu spune nimic despre Christopher Field?!? Poate nu ati ascultat? Nu-i nimic, lasa ca incep un topic nou, special despre contratenori. Oricum, pt a continua discutia de mai sus despre Handel, Smallthing, te rog asculta aici o arie din Messiah, poate te va ajuta sa incepi sa-ti schimbi parerea despre el. Of course, nimeni nu-i contesta locul lui Bach, dar poate vei descoperi ca nici Handel nu-i de lepadat :)
Guinevere
Junior Member
 
Mesaje: 82
Membru din: Vin Apr 25, 2003 11:47 pm

Mesajde Adivas » Sâm Aug 23, 2003 12:16 am

Initial trimis de Rolo Tomasi
care-i traducerea in romaneste la Air on G string ?

Eu am auzit pe cineva numind-o "Arie pentru coarda sol".
Altii o numesc Aer (pe o struna G) (http://www.sarma.org/baroc.html)
Adivas
Junior Member
 
Mesaje: 6
Membru din: Mie Aug 20, 2003 10:44 pm
Localitate: Tara Bascilor

Mesajde Mr Hyde » Sâm Aug 23, 2003 2:42 am

Guinevere, si eu o astept pe smallthing sa ne povesteasca despre Ravel, dar se pare ca i-a pierit curajul.
Cat despre Handel, nu trebuie in nici un caz desconsiderat, de altfel barocul inseamna Bach si Handel, si de-abia dup-aia ceilalti. Handel a avut o influenta covarsitoare asupra muzicii din Anglia, infinit mai mare decat compozitorii locali ( dintre care Purcell nu e de neglijat), a perfectionat opera baroca ( compunand peste 40), iar 'Messia' si 'Muzica Apelor' sunt lucrari de mare arta. In plus muzica lui Handel e mult mai 'vie', mai 'vesela', intr-un fel il prefigureaza pe Beethoven.
Sunt insatiabil. Mananc par, ceara din urechi, cocolosi de sange inchegat, tot si toate pe care le numesti ale tale.
Avatar utilizator
Mr Hyde
 
Mesaje: 1284
Membru din: Mie Sep 25, 2002 11:00 pm

Mesajde Guinevere » Dum Aug 24, 2003 12:38 am

Mr Hyde, sper ca nu i-a pierit nimanui curajul sa scrie din cauza ca we scared them away!

Cit despre baroc :) nu e si Vivaldi baroc? Si daca da, putem oare sa-l lasam la categoria "si de-abia dup-aia ceilalti"? :)

Imi place mult caracterizarea pe care o faci muzicii lui Handel "mai vie si mai vesela", iar de-acum o sa-ncerc sa ciulesc si eu urechea sa prind "prefigurarea" de care vorbeai, ca marturisesc ca nu-mi trecuse prin minte! Mersi mult pentru sugestie.

In apararea lui Bach, totusi, am sa spun ca, personal, muzica mai vesela nu-mi pare neaparat si "mai vie". Viata e de multe feluri, pe multe nivele, si eu zic ca mai profund, mai grav, mai patetic chiar, nu inseamna neaparat mai putin viu, poate doar mai putin vioi. Would you agree? :)

Am ascultat zilele trecute o reconstruire a Pasiunii dupa Marcu, realizata de un nene pe nume Simon Heighes (se pare ca exista mai multe variante). Pina sa citesc istoria reconstituirii, din carticica CD-ului, habar n-aveam ca aceasta opera de Bach se pierduse! Au reusit s-o recupereze, oarecum, dindu-si seama ca era "parodiata" dupa alte piese -- adica, pt o mare parte din materialul muzical, Bach a refolosit bucati din alte lucrari de-ale sale.

Ce parere aveti despre chestia asta cu "refolosirea", care se pare ca se cam practica pe vremea aia? Vi se pare ceva cam necinstit, sau o lene, sau o lipsa de inspiratie din partea compozitorului? Eu nu prea stiu ce sa zic, cred ca nu prea ma deranjeaza, marturisesc ca am fost placut surprinsa cind am recunoscut in Oratoriul de Craciun binecunoscuta corala a Pasiunilor, "Herzlich tut mich verlangen". Mi se pare fain sa poti recunoaste bucati familiare intr-o lucrare pe care n-ai mai auzit-o, si parca da un fel de unitate de idei intregii opere.

Sint si doua arii pentru contratenor, cinta David James (inca astept raspunsuri pe topicul despre Contratenori! :) ), si doua pentru "treble", cintate adica de un baietel. David James cinta frumos, totusi deocamdata pentru mine nimeni nu se poate compara cu Christopher Field!

PS: Despre "Air on G string": "air" inseamna melodie, asa ca eu personal as traduce "Melodie pentru coarda sol".
Guinevere
Junior Member
 
Mesaje: 82
Membru din: Vin Apr 25, 2003 11:47 pm

Mesajde Mr Hyde » Lun Aug 25, 2003 2:29 am

Cit despre baroc nu e si Vivaldi baroc? Si daca da, putem oare sa-l lasam la categoria "si de-abia dup-aia ceilalti"?


Telemann, Purcell, Couperin si italienii ( Vivaldi, Corelli, Albinoni, Scarlatti etc.) sunt compozitori interesanti, dar nu se ridica la nivelul lui Handel, ce sa mai vorbim de Bach.

Imi place mult caracterizarea pe care o faci muzicii lui Handel "mai vie si mai vesela", iar de-acum o sa-ncerc sa ciulesc si eu urechea sa prind "prefigurarea" de care vorbeai, ca marturisesc ca nu-mi trecuse prin minte! Mersi mult pentru sugestie.


Handel, spre deosebire de Bach, era un om vesel, plin de viata, impulsiv, si, cum e si firesc ( poate Mozart sa fie o exceptie), personalitatea lui se reflecta in creatie, anticipand oarecum avantul eroic al lui Beethoven.
Uite si un citat interesant din Cioran:
Cat timp a compus Messiah, Handel s-a simtit transpus in cer. El insusi a marturisit ca, numai dupa ce a terminat-o, si-a dat seama ca traieste pe pamant. Si, cu toate acestea, in comparatie cu Bach, Handel este 'in lume'. Ceea ce la Bach e 'divin', la Handel e 'eroic'. 'Amploarea terestra' este nota specifica handeliana. Reflexele cerului sunt totusi prezente in toata opera lui: o transfigurare 'din afara'. Elanurile in imanenta se dilata pana la o vibratie, care asociaza cosmicul cu transcendentul.

Ce parere aveti despre chestia asta cu "refolosirea", care se pare ca se cam practica pe vremea aia?


Refolosirea nu ma deranjeaza neaparat ( se intalneste pana si la Mozart, iar Rossini si Donizetti erau specialisti in asta), mai 'necinstit' mi se pare plagiatul... si se pare ca Handel ( ca tot vorbeam de el) a fost un mare maestru al acestui procedeu :D
Sunt insatiabil. Mananc par, ceara din urechi, cocolosi de sange inchegat, tot si toate pe care le numesti ale tale.
Avatar utilizator
Mr Hyde
 
Mesaje: 1284
Membru din: Mie Sep 25, 2002 11:00 pm

Bach mp3 gratuit

Mesajde basho » Mie Dec 08, 2004 2:34 pm

Mergeti pe amazon.com, la music, la free downloads, cautati si gasiti multe mp3.
Trebuie sa va faceti un cont, pe gratis.
basho
Junior Member
 
Mesaje: 1
Membru din: Mie Dec 08, 2004 2:29 pm
Localitate: Pamant

Mesajde leylaa » Vin Ian 21, 2005 12:05 am

Rolo Tomasi scrie:Site-uri pe care le-am gasit mai de mult:

http://www.johann-sebastian-bach.org/

http://www.classicalarchives.com la asta al doilea nu i-am incercat mp3-urile.


Si inca ceva, am si eu o intrebare : care-i traducerea in romaneste la Air on G string ? Ce sa-i faci aici totul ii in engleza.
Multumesc anticipat.




"Arie pe coarda sol"
leylaa
Junior Member
 
Mesaje: 2
Membru din: Joi Ian 20, 2005 11:45 pm
Localitate: Bucharest

Mesajde cain&abel » Dum Feb 13, 2005 2:57 pm

desi pare un thread cam parasit ...
orga de la sibiu nu se poate compara cu cea de la brasov din simplu motiv ca sunt tipuri diferite: prima e romantica (pneumtaica), iar cealalta e baroca (mecanica). kestii constructive (relativ) diferite, performante diferite pe repertorii diferite. la urma urmei, nici pe departe nu conteaza cit de mare e o orga. fiecare e construita pentru un anumit spatiu. bach e colosal, oricum! in tot ce a facut!
aria pe coarda sol: e arie, pentru ca asa a vrut sa numeasca bach partea a treia din suita a treia pentru orchestra. dupa aia, unii au aranjat/o sa fie cu vioara solista.
cain&abel
Junior Member
 
Mesaje: 5
Membru din: Dum Feb 13, 2005 2:33 pm
Localitate: over the raibow

Mesajde redy » Lun Mar 07, 2005 9:15 pm

am toate lucrarile vocale ale lui bach..cine doreste....
redy
Junior Member
 
Mesaje: 7
Membru din: Lun Mar 07, 2005 8:46 pm
Localitate: iasi

Mesajde shoeman » Joi Mar 10, 2005 11:07 pm

cu toate ca nu e preferatul meu, bach e clar un geniu si am ales sa scriu despre el pt ca il consider un compozitor cu totul aparte. In primul rand e "taticul" polifoniei si contrapunctului, le stapaneste foarte bine, are o linie melodica eleganta ceea ce dau profunzime si un farmec aparte muzicii sale .

Ceea ce ma fascineaza insa e usurinta cu care pare sa compuna, parca are totul in minte si mai trebuie doar sa treaca notele pe partitura cu toate ca e atat de complexa si pare atat de "gandita"(eu zic ca daca n-ar fi fost muzician ar fi ajuns poate un fizician mai bun ca Newton). Parca pentru el muzica e un limbaj prin care se exprima cu foarte multa usurinta. De altfel se spune ca obisnuia sa dea si recitaluri improvizate la orga cand era capelmaistru.

Nu sunt de acord cu cine spunea ca nu are lucrari mediocre, se foloseste uneori prea mult de polifonie si lucrarile devin usor greoaie. Poate din cauza asta a fost uitat o vreme pana cand Mendelssohn i-a recunoscut genialitatea dirijand matthaus passion in fata unui public receptiv, capabil sa-i inteleaga muzica.
Cu toate ca are in general lucrari accesibile, creaza o atmosfera deosebita(cand ascult bach mie mi se pare ca a venit craciunul :) ) asa ca totusi nu poti asculta "pasiv" bach pentru ca pierzi esenta. parerea mea....
Avatar utilizator
shoeman
Junior Member
 
Mesaje: 23
Membru din: Joi Mar 10, 2005 12:00 am

a vorbit Bach la octava?

Mesajde sol » Vin Mai 06, 2005 12:16 am

With all due respect. Sunt aproape sigura ca am auzit spunandu-se ca o perioada de timp Bach a vorbit pe doua voci, ii ieseau simultan din gat la octava. Poate cineva sa confirme? Am scris un limmerick pe chestia asta si ma sfiesc sa-l postez.
Avatar utilizator
sol
Junior Member
 
Mesaje: 520
Membru din: Vin Apr 22, 2005 11:00 pm

Mesajde ghionoiul » Vin Mai 06, 2005 9:11 am

Solaris, parerea mea e ca toti cei care ar fi putut sa confirme asa ceva sunt morti demult ;-)
Cu toate astea, ard de nerabdare sa-ti vad limerickul, nu ma fi asa sfioasa !
Avatar utilizator
ghionoiul
 
Mesaje: 1359
Membru din: Vin Mar 12, 2004 12:00 am

bach mon amour

Mesajde sol » Vin Mai 06, 2005 3:01 pm

Daca nu eram sigura ca mi-a zis careva nici nu-ndrazneam, pana la urma tot o sa-si mai aminteasca cineva. Si chiar daca rima-i slaba, am scris pe bune.

Here it goes:

Pe doua voci ca Maestru-i Danone
vibra da nu-n octave ci none
una soptea dalb ah, Bach!
alta verde trantea cate-un b'Ah...
contrapunctand Kterinci si-anemone!
Avatar utilizator
sol
Junior Member
 
Mesaje: 520
Membru din: Vin Apr 22, 2005 11:00 pm

Mesajde dicles » Joi Iul 20, 2006 7:52 pm

am o prelucrare rock progresiv Egg-Fugue in D minor (1970)

dupa toccata si fuga in re minor.

daca o vrea cineva,sa ma contacteze.
read rules. no stupid links in sig.
Avatar utilizator
dicles
Junior Member
 
Mesaje: 26
Membru din: Sâm Mar 06, 2004 12:00 am


Înapoi la Filarmonica

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator