Supe si ciorbe
asa e, Necko. pot sa confirm, dar frisca aia e destul de dulce, de aceea nu am pus decat la sfarsit zahar (ok, si pentru ca era cam acrisoara supa ).
nu stii ce puteau sa fie chestiile alea mici crocante?
nu stii ce puteau sa fie chestiile alea mici crocante?
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
sinelule, da-mi voie la una bucata opinie: foaia de dafin la supa nu merje. da gust de sos. in rest: sa nu ma inviti la tine cand mai faci dracii deastea
iote io facui borshu vietzii ca m-am dat de ceasu' mortii sa gasesc o sfecla rosie sau loboda sau macar ridichi sa le iau coada. ciuciu.
asa ca am facut urmatorul bors:
etapa unu: pus la oala minunata pulpe de puiu, kapia, ardei gras, doo cepe intregi, doo verzi tocate, morcov, albitura, varza. fiert.
scos pulpele si pus la mancarea de mazare. scos ceapa intreaga, aruncat.
in zupa ramasa pus cartofi noi, o conserva de sfecla rosie, inca ceva ceapa verde, o rosioara.
fiert. acum am mutat din oala presionata, am mai pus bors si in final o sa o dreg cu seustean (si taitei si ou ca acu' m-am gandit).
si bonbuana pe coliva: bucatzele de pastrama de uaie puse in ciorba vietzii
iote io facui borshu vietzii ca m-am dat de ceasu' mortii sa gasesc o sfecla rosie sau loboda sau macar ridichi sa le iau coada. ciuciu.
asa ca am facut urmatorul bors:
etapa unu: pus la oala minunata pulpe de puiu, kapia, ardei gras, doo cepe intregi, doo verzi tocate, morcov, albitura, varza. fiert.
scos pulpele si pus la mancarea de mazare. scos ceapa intreaga, aruncat.
in zupa ramasa pus cartofi noi, o conserva de sfecla rosie, inca ceva ceapa verde, o rosioara.
fiert. acum am mutat din oala presionata, am mai pus bors si in final o sa o dreg cu seustean (si taitei si ou ca acu' m-am gandit).
si bonbuana pe coliva: bucatzele de pastrama de uaie puse in ciorba vietzii
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
da dice dracii? ce nu ti-a placut la reteta (chiar vreau sa stiu)? e buna, am mancat deja trei boluri. merge foarte bine cu vin rosu dulce
nu da foaia de dafin gust de nimic. la mine si cu si fara tot la fel ies supele. nici nu stiu ce gust are foaia de dafin.
si dice arunci mah, ceputza fiarta? e asa de gustoasa... daca nu va place ceapa fiarta in supa, scoate-o afara, las-o sa se raceasca si mananca cel putin partea din mijloc cu putina sare. e delicioasa.
si eu am vrut sa fac niste chestii din ou pentru supica, dar m-am hotarat sa pun orez.
nu da foaia de dafin gust de nimic. la mine si cu si fara tot la fel ies supele. nici nu stiu ce gust are foaia de dafin.
si dice arunci mah, ceputza fiarta? e asa de gustoasa... daca nu va place ceapa fiarta in supa, scoate-o afara, las-o sa se raceasca si mananca cel putin partea din mijloc cu putina sare. e delicioasa.
si eu am vrut sa fac niste chestii din ou pentru supica, dar m-am hotarat sa pun orez.
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
normal nu arunc cepshuara da asta s-a facut muci si nu am avut ce alege din ea.
foaia de dafin da gust de sos. adica mai exact nu e buna la ciorbe si supe dupa gustu' meu, acu fiecare cu ale lui. asa nu-s de acord nici ca ai pus suc de rosii pt suc, adica io ash fi pus mai degraba conserve dealea de rosii jupuite de piele ca-s mai bune.
da' acu au aparut rosii bune de gradina, parfumate, o minune asa ca la viitoarea tura dupa megabosrsh creca bag o tura si vin si iti zic
foaia de dafin da gust de sos. adica mai exact nu e buna la ciorbe si supe dupa gustu' meu, acu fiecare cu ale lui. asa nu-s de acord nici ca ai pus suc de rosii pt suc, adica io ash fi pus mai degraba conserve dealea de rosii jupuite de piele ca-s mai bune.
da' acu au aparut rosii bune de gradina, parfumate, o minune asa ca la viitoarea tura dupa megabosrsh creca bag o tura si vin si iti zic
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
da' acu au aparut rosii bune de gradina, parfumate,
la care eu pot doar sa visez...
si eu am vrut sa pun rosii din conserva, numai ca am avut fix cinci minute la dispozitie pentru cumparaturi si am intrat intr-un magazin in gara in care numai printr-o minune am gasit suc de rosii, de conserva nici nu putea fi vorba.
sa vii sa zici. eu cred ca am mancat de doua ori supa de rosii in viata mea (pana azi) si habar n-am cum se face. am facut dupa cum m-a taiat bibilica
Necko, nu erau aromate de loc chestiile alea, chimen nu era, marar nu cred. nu stiu. mister total.
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
sinelutz, ajtia italienii (ca de aia te intreaba neco) au niste crutoane de paine mici mici ca niste semintze, si io crez ca tot dealea erau.
uite satz zic io cand dai de rosii sa faci gaspacho, supa rece de rosii fara foc, e o bunaciune. este un fel specific spaniol cu istorie in spate (andaluz mai exact) si e foarte usor de facut.
pentru un gaspacho bun si original NICIODATA sa nu folosesti bulion sau suc de rosii. rosiile proaspete sunt ideale, in lipsa bagi conserva de rosii despielitate dar nu mai e la fel.
hai sa iti zic pe scurt reteta orijinala dintr-o carte.
iei cam un kil de rosii ca baza.despielitate gigea.
inmoi o felie doo de paine mai veche in apa apoi o storci bine. poti sa faci treaba ad labam da e mai lejer la micser. pui painica, usturoi, ulei de mazlinute (in prima faza zici ca faci mujdei) pana se face ca ... un mujdei, sa nu se taie ca ai pus-o.
mai dai si sare si ceva otet d'ala bun. sau de care ai. zboing si rosiile la dracia asta si gata.
cand papi mai subtiezi cu apa rece daca vrei dar neaparat garnisesti cu cubulete de ceapa, ardei gras, acavete, chiar si ou fert.
ti-am gasit si poze culese de mine de pe net cu dracia asta.
uite satz zic io cand dai de rosii sa faci gaspacho, supa rece de rosii fara foc, e o bunaciune. este un fel specific spaniol cu istorie in spate (andaluz mai exact) si e foarte usor de facut.
pentru un gaspacho bun si original NICIODATA sa nu folosesti bulion sau suc de rosii. rosiile proaspete sunt ideale, in lipsa bagi conserva de rosii despielitate dar nu mai e la fel.
hai sa iti zic pe scurt reteta orijinala dintr-o carte.
iei cam un kil de rosii ca baza.despielitate gigea.
inmoi o felie doo de paine mai veche in apa apoi o storci bine. poti sa faci treaba ad labam da e mai lejer la micser. pui painica, usturoi, ulei de mazlinute (in prima faza zici ca faci mujdei) pana se face ca ... un mujdei, sa nu se taie ca ai pus-o.
mai dai si sare si ceva otet d'ala bun. sau de care ai. zboing si rosiile la dracia asta si gata.
cand papi mai subtiezi cu apa rece daca vrei dar neaparat garnisesti cu cubulete de ceapa, ardei gras, acavete, chiar si ou fert.
ti-am gasit si poze culese de mine de pe net cu dracia asta.
- Fişiere ataşate
-
- Diapozitiv2.JPG (29.85 KiB) Vizualizat de 5887 ori
-
- Diapozitiv1.JPG (66.33 KiB) Vizualizat de 5885 ori
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
poti sa faci treaba ad labam da e mai lejer la micser
iubi, io prefer ad labam, sa nu te puna dracu s-o baji la micser ca ne suparam
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
deci mie frunza de dafin nu-mi place nicicum. sinellutzo, daca tot nu-i jtii gustu, tzi zic io, uit-o! chiar si la sosuri.
daba, io n-apuc sa bag rosiile ntregi den conserva ca le maninc ca atare. asea ca iau tot suc de rosii deala la cutie. asta in cazu n care s-a epuizat rezerva de suc de rosii la sticla a lu soacramea.
daba, io n-apuc sa bag rosiile ntregi den conserva ca le maninc ca atare. asea ca iau tot suc de rosii deala la cutie. asta in cazu n care s-a epuizat rezerva de suc de rosii la sticla a lu soacramea.
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
-
Necko - Mesaje: 4348
- Membru din: Dum Noi 09, 2003 12:00 am
ba sa ma scuzatz nene neco, daca aveti o aversiune ok da' io chiftelutzele marinate si limba cu mazline fara foaie de dafin nu le concep
urasc din tot sufletu sa zic chestia asta da "gaga are dreptate"
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
acu inteleg de ce nu-mi plac nici chiftelutzele marinate. din cauza frunzei de dafin. deci aia ie! frunza de dafin si bamele poa sa libseasca cu desavirsire denpuntumeudevedere. doar din mincaruri.
ceea ce nu-nseamna ca gaga n-ar avea dreptate
ceea ce nu-nseamna ca gaga n-ar avea dreptate
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
-
Necko - Mesaje: 4348
- Membru din: Dum Noi 09, 2003 12:00 am
deci un clasic inca in viata realizat si anume: bors de loboda cu cartofi noi.
este foaaaaaaaaaaaaaarte simplu si rapid.
se cauta mai intai loboda si nu se mai gaseste. dar cand se merge in vizita se descopera preteni cu o gradina full de asa ceva. se devalizeaza. cu prada venim acasa si rugam oameni de bine sa ne ajute la curatat.
alt membru al familiei are o inspiratie de milioane si vine cu o plasa de cartofi noi rosii d'aia mici si buuuuuuni. este rugat sa ii curete ca el i-a adus.
dupa toate astea vine bucatarul si toaca marunt: ceapa, morcov, telina (pe care le-am bagat la robot ca imi era lene).
astea se pun la calit in ulei de floare ca sa poti manca ciorbita si rece (ca ala de mazline ingheatza). sau ca sa poata fura sinella, ma rog
cand lasa culoare (se pune si sarea) se umple oala cu apa, se pun cartofii taiati dupa plac si se pleaca la plimbare, la o bere, dupa caz la un somn de frumusete.
cand au fiert cartofii se pune loboda taiata mai marunt (sau nu) si la doo trei minute borshul. acidul borshului nu va lasa sa se piarda minunata culoare rosie dar daca il puneti prea curand legumele si frunzele se pot intari.
si asta e tot. nu uitati la final sa ii puneti muuuuuuuuuuuuult leustean.
este foaaaaaaaaaaaaaarte simplu si rapid.
se cauta mai intai loboda si nu se mai gaseste. dar cand se merge in vizita se descopera preteni cu o gradina full de asa ceva. se devalizeaza. cu prada venim acasa si rugam oameni de bine sa ne ajute la curatat.
alt membru al familiei are o inspiratie de milioane si vine cu o plasa de cartofi noi rosii d'aia mici si buuuuuuni. este rugat sa ii curete ca el i-a adus.
dupa toate astea vine bucatarul si toaca marunt: ceapa, morcov, telina (pe care le-am bagat la robot ca imi era lene).
astea se pun la calit in ulei de floare ca sa poti manca ciorbita si rece (ca ala de mazline ingheatza). sau ca sa poata fura sinella, ma rog
cand lasa culoare (se pune si sarea) se umple oala cu apa, se pun cartofii taiati dupa plac si se pleaca la plimbare, la o bere, dupa caz la un somn de frumusete.
cand au fiert cartofii se pune loboda taiata mai marunt (sau nu) si la doo trei minute borshul. acidul borshului nu va lasa sa se piarda minunata culoare rosie dar daca il puneti prea curand legumele si frunzele se pot intari.
si asta e tot. nu uitati la final sa ii puneti muuuuuuuuuuuuult leustean.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
alt membru al familiei are o inspiratie de milioane si vine cu o plasa de cartofi noi rosii d'aia mici si buuuuuuni. este rugat sa ii curete ca el i-a adus.
mea zis tanti de la aprozar cum sa curatz cartofii noi mici mici fara probleme. se ia gramada de cartofi noi mici mici rosii sau albi, dupe preferinte, se introduc intr-o plasa de plastic, se tuarna un pumn de sare grunjuasa peste ei, se stringe bine punga sa nu zbuare cartofii si se zghicina zdravan pe tuate partile. dupe care se rastuarna cartofii noi mici mici intr-un castron unde se spala bine bine sub jet de apa si gata !!!
ciorbitz de loboda rulz!
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
-
Necko - Mesaje: 4348
- Membru din: Dum Noi 09, 2003 12:00 am
necko, fara suparare, chestia asta cu cartofii noi, mici si roshii (sapunari) ma punea mama s-o fac cand aveam 6 anishori
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
merluc, culmea ie ca-mi placea c-alfel imi bagam galetuca si lopatelele in ia de bucatarie si plecam pe toloaga la folbal
edit: pai in piata floreasca se vand cartofii noi curatati in punji de plastic de 1-2 kile la taraba cu cca 5-10 mii mai mult decat aia necuratati. crezi ca femeile alea ar loa duar 5-10 mii in plus la kil daca ar loa la curatzat fiecare mazlina in parte?
edit: pai in piata floreasca se vand cartofii noi curatati in punji de plastic de 1-2 kile la taraba cu cca 5-10 mii mai mult decat aia necuratati. crezi ca femeile alea ar loa duar 5-10 mii in plus la kil daca ar loa la curatzat fiecare mazlina in parte?
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
observ ca ai mai multa incredere in tanti de la aprozar decat in ce spun io sau gaga sau altii p-acilea, banuiesc ca si zodiacu zilnic tot ia ti-l spune
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
poi daca tu tii secretele mari numa pentru tine !
cit despre gaga nu jtia nici ia. ai vazt ca l-a pedepsit pe om sa curetze cia adus. cit despre oroscop, ie o idee. miine o ntreb pe tanti de la aprozar .
ca sa nu mai zic ca alaltaieri (singura zi in decurs de doo sactamini in care n-a plouat si am tras sperante majore intr-o incalzire puternica a vremii), fata care-mi face unghiutzele mi-a zis ca a doua zi urma sa ploo. si-a plouat. poi cum pla michimausului sa nu ai incredere!?
cit despre gaga nu jtia nici ia. ai vazt ca l-a pedepsit pe om sa curetze cia adus. cit despre oroscop, ie o idee. miine o ntreb pe tanti de la aprozar .
ca sa nu mai zic ca alaltaieri (singura zi in decurs de doo sactamini in care n-a plouat si am tras sperante majore intr-o incalzire puternica a vremii), fata care-mi face unghiutzele mi-a zis ca a doua zi urma sa ploo. si-a plouat. poi cum pla michimausului sa nu ai incredere!?
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
-
Necko - Mesaje: 4348
- Membru din: Dum Noi 09, 2003 12:00 am
merluc acu, maica-mea ma punea sa frec cartofii in material tecstil , un servet de bucatarie cam de 50X50 cm facut punga, spala cartofii de noroi, ii baga in servet, baga jenoros sare de muraturi, loa cele 4 colturi, le innoda si zicea " aiule mama, freaca coleasha pan ce ti-oi spune io, ho!"
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
io ii curatz cu belitor d'ala de mi-a loat sora lu uit uit care e la brashov da taicamiu zice ca e risipa si ii rade cu peria de sarma
deci ai fo ajutor de bucatar nene aiule? poi acu zici? io credeam ca in afara de un mucser cu mujdei ejti varaza
deci ai fo ajutor de bucatar nene aiule? poi acu zici? io credeam ca in afara de un mucser cu mujdei ejti varaza
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
ete p00la , duar n-oi fi fraier cand vii tu la mine sa-ti dezvalui din calitatile mele de ajutor de bucatar. prefer sa biau cu omu una mica pe terasa, plm
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
gaga pe toata linia la postat pe aici, huh? puturoshilor.
una supa aicisa facuta la oala presurizata ca e caldura mare.
mai intai am calit in nitel ulei ceapa, morcov, ardei gras verde si rosu si telina. toate taiate cuburi si ninse cu nitica sare.
pe urma am pus apa (rece), am adaugat niste pulpe ratacite prin congelator, cartofi, dovlecel, betele de la telina (eliminate ulterior) si o bucatica mica din ghimbirul din imagine (si el scos de pe inventar la tranzitia finala).
le-am lasat plata focului, la final am pus frunze de telina, am gustat (nu avea sare), am pus nitel pe foc iarasi cu o lingura de bulion proaspat (din reteta mea de vara) si ceva taitei si cam asta este ce a iesit.
una supa aicisa facuta la oala presurizata ca e caldura mare.
mai intai am calit in nitel ulei ceapa, morcov, ardei gras verde si rosu si telina. toate taiate cuburi si ninse cu nitica sare.
pe urma am pus apa (rece), am adaugat niste pulpe ratacite prin congelator, cartofi, dovlecel, betele de la telina (eliminate ulterior) si o bucatica mica din ghimbirul din imagine (si el scos de pe inventar la tranzitia finala).
le-am lasat plata focului, la final am pus frunze de telina, am gustat (nu avea sare), am pus nitel pe foc iarasi cu o lingura de bulion proaspat (din reteta mea de vara) si ceva taitei si cam asta este ce a iesit.
- Fişiere ataşate
-
- supica.jpg (64.24 KiB) Vizualizat de 5708 ori
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Una caniculara fara mari explicatii, finalul in postul doi ca e mai maricica poza:
- Fişiere ataşate
-
- Diapozitiv2.JPG (81.08 KiB) Vizualizat de 5702 ori
-
- Diapozitiv1.JPG (75.27 KiB) Vizualizat de 5700 ori
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori