Pagina 1 din 7

Ciorbe si supe

MesajScris: Dum Mai 18, 2003 7:37 pm
de Oribilul Mosh
Acest subiect "m-a consacrat" pe forumul CG si nu puteam sa nu il deschid si aici , la noi acasa.

In primul rand se pune problema daca suntetzi sau nu adeptzi ai ciorbei. Multzi din generatia tanara stramba din nas cand aud de o ciorbica. Nu se mai cunosc vechile valori. S-a uitat traditionalismul. Copiii de azi nu stiu ce aliment bun este ciorba si cat de sanatos in alimentatie. Un bun prieten de-al meu numea ciorba (sau supa)...."pansament gastric" .....si cata dreptate avea.

Eu consum cu mare placere alimentele ce fac subiectul acestui thread. Cel putin de doua ori pe saptamana. Poate se intampla sa nu am acasa de fiecare data...dar ma opresc eu la o cantina sau un restaurant.

Preferata mea all-time....este ciorba de burta . Multora nu le place...dar eu o consider o minune a gastronomiei. Fashiutzele alea de carnitza din ea o fac incantatoare. O servesc cu smantana si neaparat cu ardei iute. Iuteala o face si mai buna.

Am facut o introducere mult prea lunga la acest subiect....asa ca ma opresc aici. O sa revin , dupa ce o sa mai zicetzi si voi. Incercatzi sa fitzi seriosi si la obiect....

MesajScris: Lun Mai 19, 2003 2:18 am
de MiG29
Eu unul nu ma omor dupa ciorbe,iar in materie de supe imi place aia de rosii shi cea de taietei.Shi supa aia instant(la plic) mai ales Knorr-u e foarte reusita.In schimb un bors de peste ,mai ales iarna,nu se poate refuza...niciodata.

MesajScris: Lun Mai 19, 2003 11:19 pm
de LouCypher
hmz ... ciorbe .. depinde de zi ... sincer sa fiu .. shi cand e prefer o ciorba de perisoare ... sau .. sincer sa fiu shi o ciorba de fasole uscata .. neaparat facuta la cazan .. cat despre ciorba de burta ,, pana acum o saptamana nu imi placea de nici o culoare .. numai cand pronuntzai numele ... se intorcea ceva in mine ... dar ... acum chiar imi place dar numai cu smantana nu shi cu ardei iutzi .. nu imi plac de fel chestiile iutzi :D

MesajScris: Mar Mai 20, 2003 12:07 am
de Oribilul Mosh
MiG-ule , eu cred ca iti place supa Knorr pentru ca au fost sponsor la Dinamo. Eu nu suport supele instant. Alea nu sunt supe...sunt apa cu E-uri. Le mai mananc si eu din cand in cand prin excursii.

Momentan am ciorba de loboda....un aliment deopotriva hranitor si racoritor. :)

MesajScris: Mar Mai 20, 2003 12:19 am
de Matrashita
Ciorbica de loboda,buna buna Moshule!
Ia sa ma chemi la dumneata acasa sa ma hranesti...
Eu nu sunt mare amatoare de asha ceva dar ciorbica de loboda de la Moshu merge!

MesajScris: Mar Mai 20, 2003 12:19 am
de MiG29
Moshule,indiferent de al cui sponsor a fost Knorr-u e cel mai tare la supe instant:D.Shi nu ma lua pe mine cu E-uri shia alte prostii k la cat fumez io nu stau in loc de cateva e-uri acolo

ciorba

MesajScris: Mie Mai 28, 2003 9:19 am
de Cristina
Eu manac in fiecare zi la pranz ciorba. Daca nu sunt acasa merg la cantina R3 si manac. Ciorba mea preferata este ciorba de vacuta cu smantana. Este o minunatie, deja mi s-a facut pofta de cioba, mai am putin pana voi merge la pranz.

Re: ciorba

MesajScris: Vin Mai 30, 2003 12:52 pm
de Crystalized
Sunt o mare adepta a ciorbelor,dar cateodata merge si o supa la repezeala in fiecare zi.


edit by MiG Nu mai raspunde cu quote la mesaje!!!

MesajScris: Joi Iun 05, 2003 6:53 pm
de Crazy Babe
nu prea ma omor cu supa.. dar ciorba mananc in fiecare zi la pranz si prefer ciorba de de burta, cea de perisoare si pe locul trei cea de vacuta...
cateodata mai consum si supa si atunci aleg pe cea de rosii sau pe cea de pui cu teitei. si gata cu postul despre mancare ca mis e face foame :lol:

MesajScris: Mie Iun 11, 2003 8:26 pm
de punct
ciorba de perisoare si supa cu galuste sau cu taietei am manca toata ziua. nu refuz nici ciorba de burta cu smantana si multa lamaie.

MesajScris: Joi Iun 12, 2003 5:16 pm
de gaga
traditional ciorba de burta se acreste cu otet. se si drege cu otet (daca o faci acasa). cu lamaie? whatever.

breh, da ciorbitz de fasolic cu ciolan afume? huh? nime?

MesajScris: Joi Iun 12, 2003 5:20 pm
de Oribilul Mosh
ba eu mananc si d'aia de fasole cu ciolan. inainte se bea o tzuica curata pe stomacul gol....ca sa mearga mai bine ciorba. si se mananca fie in compania cepei , fie a muraturilor. depinde de sezon.

o ciorba de mare finetze pe care am mancat-o o singura data in viatza mi s-a parut a fi ciorba de linte. am mancat tare demult , la un unchi d-al meu care adusese linte din Turcia.
dana , tu esti o rafinata a gastronomiei si o buna cunoscatoare. ce ne poti spune despre aceasta ciorba de linte? ce este defapt lintea ? (daca nu stii tu , poate ne lumineaza eye)

ash putea manca pe unde prin Bucuresti o ciorba de linte ?

MesajScris: Joi Iun 12, 2003 5:34 pm
de gaga
lintea este o leguminoasa, planta alimentara si furajera, de mai multe feluri (rosie, maron). sanse sa gasesti mancaruri din linte ai numai la restaurante cu specific turcesc/arabesc (Piccolo Mondo, Golden Kebab).
Linte uscata are la supermarketuri (scumpa), dac avrei iti pot furniza retete din bucataria diverselor popoare.
La noi era mancarea saracului, acum e disparuta (aproape) din bucataria romaneasca.

Si, desigur, mai e si vb romanului (apropos de mancarea saracului) "pt un blid de linte", care semnifica o tradare facuta in interes material... altceva?

MesajScris: Joi Iun 12, 2003 5:41 pm
de Oribilul Mosh
multumesc ! ai ramas aceiasi fata de treaba si saritoare ! :p
nu , nu doresc reteta pentru ca nu o sa ma apuc o sa fac ciorba de linte. ma duc la restaurant sa mananc. depinde cat de scumpa o fi.

MesajScris: Lun Iun 23, 2003 10:17 am
de pnic
Initial trimis de dana
traditional ciorba de burta se acreste cu otet. se si drege cu otet (daca o faci acasa). cu lamaie? whatever.

breh, da ciorbitz de fasolic cu ciolan afume? huh? nime?


Bre, da ce zici de un gulas de fasole in pita, cu afumatura la greu?

MesajScris: Mie Iun 25, 2003 11:41 am
de gaga
Initial trimis de pnic


Bre, da ce zici de un gulas de fasole in pita, cu afumatura la greu?


hehe, zic ca numai intr-o carciuma stiu ca se servea asa ceva, dar sa ma batzi si nu imi amintesc acum...
alta "gaselnitza" de servire a gulashului, degustata in ungaria: se pune gulashul intr-un ardei gras d'ala enorm, se pune pe farfurie cu gura in jos, el sta fierbinte si aromat in ardei. si cand vrei sa papi ridici ardeiul si toata zeama cu afumatura la greu si restul se ashaza cuminte si aburind in farfurie... de asta ce zici? :p

MesajScris: Lun Iun 30, 2003 3:28 pm
de pnic
Initial trimis de dana
traditional ciorba de burta se acreste cu otet. se si drege cu otet (daca o faci acasa). cu lamaie? whatever.

breh, da ciorbitz de fasolic cu ciolan afume? huh? nime?


Sau o ciorba de potroace dupe o noapte de sprit?

MesajScris: Lun Iun 30, 2003 4:26 pm
de gaga
tati, io cred ca tu scrii fiindca nu ai invatzat sa citesti....

apropos de ciorba de potroace (facila), fiecare tzara are pretentia ca are remediu impotriva mahmurelii, cu un fel de mancare.... face cineva un subiect cu asta? documentat & stuff?

fasole!

MesajScris: Lun Sep 08, 2003 10:37 pm
de Alds|hc_
o ciorba de fasole cu ciolan afumat sau orice fel de afumaturi, asa cum o face maica-mea, just makes my day!

apoi..

ciorba de varza (lushcos in pronuntie libera :P )
supa de taietei
ciorba de fasole cu ciolan :P
supa de galuste
ciorba de burta merge da nu ma omor dupa ea

...

si nu in ultimul rand ciorba de fasole ...

Ciorba de burta sau ciorba radauteana

MesajScris: Mar Oct 21, 2003 11:59 pm
de Klutzu
nu cred ca e multa lume care sa nu fi auzit de ciorba de burta.
nu multa lume insa a auzit de ciorba radauteana. e la fel ca prima numai ca e facuta cu piept de pui (maruntit in cele mai multe cazuri) in loc de burta de vita.
gusturile nu se discuta insa nu potzi sa nu faci o asemanare intre cele doua ciorbe. depinde si de bucatar si de reteta , insa si de consumator.
am mancat ambele feluri in 5 locuri diferite ( plus cele facute acasa ) si nu pot sa nu fiu in favoarea ciorbei de burta.
astept pareri

MesajScris: Joi Oct 23, 2003 12:30 am
de MiG29
Pai daca tu spui ca nu multa lume a auzit atunci spun shi io ca shi mai putzina a mancat asha ceva...las-o draq de treaba...asha fac shi io sondaj Silva sau Zagorka(bere bulgareasca) sa vedem ce zice lumea.

MesajScris: Joi Oct 23, 2003 3:04 pm
de gaga
ce numesti tu "ciorba radauteana" are rude apropiate in toata tzara, imitatii de ciorba de burta (taman ce-i dadui acu' cateva luni reteta lu' as xxl).

nu, nu este la fel ... prezinta asemanari datorita faptului ca se drege asemanator ...
si asemenea imitatie e usor de facut din orice. se prefera puiul fiindca are carnea alba.

deci: daca fierbi carne+eventual os, genunchi de vita+zarzavat ciorba si dregi cu galbenus+smantana+otet+mujdei, rezultatul va fi intotdeauna asemanator ciorbei de burta.

doo ciorbe (nu-mi amintesc acum zone) mai apropiate de cea de burta:

ciorba de ciocanele: in loc de burta/pui/oase, se face cu adidashi de purcel

ciorba de piftie: iei piftie, o aduci in pragul fierberii si o dregi cum am aratat mai sus, o sa fii uimit cat de mult seamana cu adevarata ciorba de burta!

in afara de gidrani si ciorba mai aveti alt "regionalism"? :)

Regionalisme

MesajScris: Joi Oct 23, 2003 10:50 pm
de Klutzu
nu stiu cum o fi ciorbele pe care tu le-ai numit insa cand ajungi intr-un restaurant nu o sa gasesti in meniu ciorba de ciolane sau de piftii ( presupun ca e ciorba de perisoare de la noi ) insa o sa gasesti mereu ciorba de burta si in mai mult de jumatate din locuri ciorba radauteana.
iar faptul ca se drege la fel numai ca e inlocuita cu carne alba nu inseamna ca e aceeasi reteta.
daca in loc de carne de porc , vita si oaie pui in pasta de mici carne de pui , peste si soia tot mici se cheama?
nu cred.

MesajScris: Joi Oct 23, 2003 11:06 pm
de Yellow Pinkie
Io unu am mincat ciorba radauteana si la Sucevita, si la Gura Humorului si'n inca alte parti (ultima data acu 2 ani) si avea exact gustul ciorbei de burta minus izul ala de seu, de gras (continind carne alba de pui), pentru ca era dreasa cu otet, smintina la greu si nitel mujdei. Foarte buna. Acu, bineinteles ca nu orice fiertura alba seamana cu ciorba de burta. Dar diferenta intre 'burta' si 'radauteana' e doar carnea pe care o fierbi, iar daca mai si bagi smintina, otet etc... estompezi si mai mult diferenta de gust. Daca nu credeti mincati ciorba de burta nedreasa deloc (da deloc, deci sa fie o zeama incolora).

Re: Regionalisme

MesajScris: Lun Oct 27, 2003 11:02 am
de gaga
Klutzu, cu cine te certzi tati? Au nu vezi ce am scris, sau nu stii a citi? Ma citez:

ce numesti tu "ciorba radauteana" are rude apropiate in toata tzara


adica are rude nu inseamna ca este acelasi lucru ci ca seamana ca idee... si nu ca le gasesti neaparat in restaurant...

Yellow Pinkie a inteles si precizat corect despre ce este vorba ... :)
ciorba de burta nedreasa nu exista :p

Mii de scuze

MesajScris: Mar Oct 28, 2003 12:27 am
de Klutzu
Imi cer scuze
nu am citit bine si eram destul de obosit
evident ca ai dreptate.
as vrea sa te intreb ceva in legatura cu o reteta care imi iese si nu prea
somon (sau alt peste) cu ciuperci si smantana
ingrediente :
1 fileu de somon
200g ciuperci taite felii subtiri
250g smantana
patrunjel si busuioc

se prajesc ciupercile pana devin tari
se pune pestele taiat bucatzi mici si smantana la foc mic
cand sunt gata ciupercile se scot pe un prosop pentru a le usca de ulei
se adauga peste smantana si peste si se lasa inca cinci minute la foc potrivit
se scot si se adauga patrunjelul si cimbru dupa gust
se serveste rece

gustul si aroma sunt noi pentru mine
o data mia iesit superb insa urmatoarele doua datzi nu prea
si de fiecare data am folosit aceleasi ingrediente
poate tu te pricepi mai bine si imi dai o sugestie

MesajScris: Mar Oct 28, 2003 9:30 am
de gaga
sugestia principala, fara a cunoaste exact reteta, ar gi sa nu fierbi smantana stiut fiind ca aceasta se taie.
a doua ar fi sa folosesti ulei de masline la prajit si sa calesti pestele si ciupercile separat (datorita consistentei total diferite a ingredientelor).
sa le combini la final si sa le tii la punct de fierbere fara a fierbe.

repet, nu stiu reteta, pare simpla si depinde (cred eu), numai de tehnica.

pestele este un preparat destul de mofturos. zic eu...

=========

peseu: esti sigur ca in reteta nu se precizeaza ca este vorba de saumon fumee? ca ar fi mai simplu asa :)

Reteta

MesajScris: Mar Oct 28, 2003 10:01 pm
de Klutzu
somonul era marinat
iar ciupercile normal ar fi sa fie prajite in ulei de masline insa in lipsa lui ....
smantana nu s-a taiat pana acuma niciodata (sper sa nu inceapa de acuma)
mersi pentru sugestii

MesajScris: Mie Oct 29, 2003 9:47 am
de gaga
somon marinat in ce? ca de obicei somonul se marineaza inainte de a se gati ... :con: sau l-ai marinat tu?

ma rog, nu e foarte important. cu placere.

MesajScris: Mie Oct 29, 2003 11:29 am
de SOD
ciorba asta radauteana este asa numita ciorba de pui a la grec,care se gaseste in toate restaurantele.la aspect e asemanatoare celei de burta,cu mici diferente,in functie de bucatar.

eu vreau sa stiu altceva.cate natii au ciorbe?ca eu nu cred sa fie multe.