Pagina 7 din 7

MesajScris: Mar Aug 01, 2006 7:01 pm
de gaga
si tot io si cu mine, ca vara ...

Legumele din poza tocate langzam la TV, ghimbir, supa gata facuta de pui, puse pe foc si drese in final cu lamaie, ou si verdeata (patrunjel si frunze de tzelina)

MesajScris: Mie Aug 02, 2006 10:19 pm
de sin ella
supa rece cu creveti

pentru patru portii e nevoie de:

o lingura de unt
o ceapa rosie cubulita
doi catzelushi de usturoi zrobiti
un castravete curatat de coaja si cubulit
300 ml lapte
200 gr. creveti fierti si curatati
cate o lingura de: menta proaspata, marar, ceapa verde si hasmatzuchi (zice dictionarul meu) toate tocate fin
300 ml smantana
sare si piper negru macinat
marar, codite de ceapa verde, frisca si patru creveti mari, fierti si curatati pentru ornat

Se prepara astfel: untul se pune la topit intr-o oala, se adauga ceapa si usturoiul si se lasa la foc mic (nu trebuie sa se rumeneasca) apoi se adauga si castravetele si se amesteca mereu, usurel sa nu ameteasca. Se toarna laptele, se aduce la punctul de fierbere si se lasa sa clocoteasca vreo cinci minutele. Se rastoarna supa in robotel, se ameteste bine bine pana se face crema. Se drege cu condimente. Se pune intr-un castron mare si se lasa la racit. Cand s-a racit se adauga crevetii, ierburile maruntite si smantana. Se acopera si se da cel putin doua ore la frigi. La servire se imparte in castronase, se decoreaza cu un motz de frisca sau smantana, cu un crevete agatat de margine si se mai presara cate un pumn de marar cum ii place lui iubi. Se serveste de urgenta si repede la munca, nu la intins mana (c. pacha).

In loc de creveti merg si alte fructe de mare, carne de crab (asa i se spune la ala care arata ca un fel de rac?) sau cubulete de somon fierte.

reteta e din cartea asta

MesajScris: Joi Aug 03, 2006 10:10 am
de gaga
ie bunutza cu unt si rece porma? nu e gretzoasa?

MesajScris: Joi Aug 03, 2006 10:17 am
de sin ella
untul nu se simte, ca e prea putin. in reteta scria 25 gr, eu am zis o lingura dupa ochi. se poate servi si incalzita, numai sa nu fiarba ca se strica gustul de tot.

da supica ta de vara de ieri unde-i?

MesajScris: Joi Aug 03, 2006 11:17 am
de gaga
in burtici si in frigider ce a mai ramas, unde crezi ca stau sa gatesc io zilnic?
seara sau dimnineatza mizilicuri, coleslaw, rosii unplute cu creme de branza. poi ce crez ca nu am baut si banii de aer conditionat? i-am beut iti zic io (ca si memoria de la comp si multe altele)

MesajScris: Mie Aug 16, 2006 1:44 pm
de gaga
Asa. Mai intai supa din puiu (nu fane. inca nu :D)

In imaginea unu aveti ce a ramas din puiu (nu bre, nu fane) hacuit care va merge la felul doi. Carcasa si trebile mai putin placute impreuna cu legumele care se vad ele acolo plus pastaile galbene s-au dus in oala minune.

Impreuna cu doo crengi de tzelina pentru aroma. Nu uitati sa puneti cat de multa apa incape si sa pastrati supa ramasa la congi pentru o viitoare haleala gata in doi timpi si 3 miscari.

Se fierbe, se pune la final verdeatza si sare (io am pus frunze de tzelina) si cam asta este tot.
Daca nu gasiti un om amabil sa va curete fasolea si sa va transeze puiul ghineon.

MesajScris: Lun Aug 21, 2006 11:58 am
de gaga
cu dedicatzie pt fluf: ciorba de ardei umpluti pas cu pas

cum puteti vedea in poza 1 mai intai capaciti ardeii (daca-s mai mici e mai bine pentru portii).
apoi pregatiti umplutura: ceapa si morcov (calite nitel), carne, oua, ceapa, patrunjel, sare, piper, boia iute.

mai apoi desi nu se vede in poza 2 vine o vecina si va ajuta. timp in care puneti oala pe foc cu apa/supa sa clocoteasca (ardeii e bine sa ii puneti in apa clocotita ca sa coaguleze continutul sa nu dezlimpezeasca supa si sa nu se destrame.
in supa mai puneti si o ceapa, un morcov si ceva albitura (telina cu tot cu frunze daca este).

puneti totul pe foc ca in poza 3 iar din carnea ramasa faceti niste perisoare. avantaj: daca cineva nu vrea ciorba de ardei umpluti va manca de perisoare. alea le-am fiert separat ca erau mai mititele.

apoi am fugit la o bere, fireste.
m-am uitat si la dear raymond timp in care alea au fiert. nu am mai avut decat sa le adaug o conserva de rosii in bulion si verdeata (eu am folosit marar, patrunjel si leustean), mai lasati o vreme si apoi degustati cu sau fara vecina, cu sau fara smantana, cu sau fara verdeatza.

s-avetzi pohta

MesajScris: Vin Sep 01, 2006 4:38 pm
de gaga
stiu ca o sa radeti de mine ca o sa pun o reteta asa banala dar este dedicata unui preten care momentan e in finlanda si care avea mari probleme cu acest fel de mancare: supa.

fiindca e precum prietenu' de pui i-o dedic la schimb pe o bere.

supa de velociraptor (cine nu stie ce-s aia sa bage un ochi pe giurnalu' meu ca mi-e frica sa repet).

reteta va fi alternahista cu sau, deci: :D

se pune in apa rece la fiert tacam de velociraptor (sau orice parte a lui ori numai pui din comert. rezultat garantat altul).

se pregatesc zarzavaturi si fiindca lumile is racite se toaca ceva mai multa ceapa, kapia cat mai e la 15.000 kilu si zarzavat de ciorba pe care taman l-am pus la borcan, adica morcov, pastarnac, ciapa, ardei gras, frunze de tzelina. daca nu sunteti pe felie respectati macar ideea de ceapa, morcov, albitura si e ok.

astea se calesc in nitel ulei de masline (sau de care o fi, io pusei de mazline ca asa mi-a venit pe chelie).

se pune apa sa clocoteasca peste (ca nu se pune apa rece in supa ca face puiu tare), se impreuneaza toate, cand carnea e gata se pun pastele, cand pastele is fierte (scrie pe punga asta) se pune patrinjel (sau alt verdetz) et voila.


pentru puiu de la mine fara numar :D

MesajScris: Vin Sep 01, 2006 10:54 pm
de sin ella
Supa de iaurt

Am mancat intr-un restaurant turcesc de doua ori si e foarte buna. N-am facut niciodata, ca n-am porumb. Reteta urmatoare apartine mamicii unei prietene (de fapt e mancare traditionala in tara ei):

se fierb boabe de porumb (de preferinta netratat, nemanipulat genetic, nenimic) in apa cu sare si cateva cepe. Separat se pregateste un amestec din lapte prins (sau iaurt), smantana si zer (cel mai bun e cel care ramane dupa prepararea untului). Se pune la foc usor si se rastoarna porumbul si niste cepe. Se lasa sa dea un pic in clocot, se invarte mereu, se ingroasa cu ceva faina, se condimenteaza cu multa menta, cu tarhon si cu coriandru si se serveste. Porumbul fiert trebuie sa crocant (coaja sa explodeze intre dinti) conform indicatiilor primite din partea prietenei.

MesajScris: Lun Sep 11, 2006 5:36 pm
de gaga
Nimeni nu s-a gandit sa puna aceasta piatra de temelie a ciorbelor romanesti pe care o intalnesti in orice carciumioara din orice zona a tarii.

Asa ca va zic io reteta mea de ciorba de vacuta, care seamana tare de tot cu cele din restaurante:

Am gasit in Billa o carne frumoasa care il avea pe vino-n oala, pe care scria: carne de vitel pt supa si care s-a dovedit a fi rasol de vitzel fara os.

Am portionat-o si am pus-o la fiert in apa rece, dupa care am tocat legumele (ceapa, morcov, telina, ardei).

Dupa ce am spumuit inceputul de supa am adaugat si o mana de pastai. Zarzavaturile le-am calit in putin ulei.

Le-am adaugat si pe dansele si am pus in asteptare niste mazare de la congelator si doi cartofi, pe care le-am adaugat cand carnea era deja fiarta. Cand si cele din urma au fiert am pus suc de rosii din recolta proaspata, am mai lasat o vreme pe foc ...

am presarat frunze de tzelina tocata si ... gata

MesajScris: Lun Sep 11, 2006 5:51 pm
de eyewitness
cea mai buna/gustuasa ciorba de vacuta o face amiralu pentru ca nu se jeneaza nici-un pic sa arunce in uala, cu generozitatea-i legendara :D, ardei iute din belsug precum si alte iuteli asiatice :D

MesajScris: Lun Sep 11, 2006 5:58 pm
de gaga
bre io am mentzionat clar ca ma refer la ciorba a la crajmele nuastre. amiralu pune iutzeli asiatice si la ciolan cu fasule :D

si tu abar nai ce bun ie brocoli cu iutzeli d'alea asa ca sa nu te mai aud pana nu te vaz mancand un brocol :D

MesajScris: Lun Sep 11, 2006 6:01 pm
de eyewitness
uraciuasooo!!!!!!!! :D

MesajScris: Joi Sep 27, 2007 7:52 pm
de Chester
ciorbitze sooper bune:

1.DE PERISOARE CU BORS "MINUNE"SHI TARHON CUM FACE MAMI KRE E BUCATAR SEF LA O TERASA.
2.DE FASOLE
3.DE VACUTA CU BORS