Chopin

venite de pe clasice

Chopin

Mesajde Carla35 » Sâm Apr 24, 2004 11:48 am

Azi am avut chef sa ascult Chopin - studii, preludii, mazurci, balade, poloneze. Efecte de culoare si sonorotati pe care nimeni nu le-a mai realizat vreodata...
Doar pian...
Primul compozitor care s-a dedicat in totalitate pianului, intr-o epoca in care publicul astepta de la compozitori concerte, simfonii, opere sau oratorii... Desigur, Chopin are 2 concerte pentru pian si cele 3 sonate - opere de mai mare anvergura. Totusi, formele largi parca restrictioneaza mobilitatea muzicii sale.
Sunteti de acord cu criticii care spun ca sonatele si concertele lui Chopin sunt formate din piese mai mici, stranse laolalta?
Astept sa-mi scrieti.
Carla
Carla35
Junior Member
 
Mesaje: 1
Membru din: Sâm Apr 24, 2004 7:25 am
Localitate: Bucuresti

Mesajde ghionoiul » Lun Apr 26, 2004 1:19 pm

In principiu e destul de adevarat. Chopin excela in poezie, in inspiratie, nicidecum in rigoarea formelor. De aceea, orice piesa care depaseste dimensiunea unei mazurci apare incoerenta si dezlanata dpdv al formei, ceea ce se vede din plin in cele doua concerte, dar si in unele sonate. De exemplu, sonata in si minor (aia cu Marsul Funebru): fiecare parte poate fi interpretata linistit de sine statator, ele nu alcatuiesc impreuna o constructie unitara.
Asta nu schimba insa cu nimic faptul ca Chopin ramane, incontestabil, "poetul pianului". Un geniu, fara indoiala. Iar geniul nu are neaparat nevoie de forme pentru a se manifesta.
Si o mica observatie: in epoca lui Chopin, pianul era destul de "en vogue" ca instrument solo. Mari artisti precum Liszt sau Schumann i s-au dedicat trup si suflet. Daca ei insa nu s-au limitat doar la sonoritatile clapelor, scriind consistent si pentru orchestra, a fost pentru ca acestia doi erau cu mult mai dotati decat Chopin dpdv teoretic, "al formelor", adica. Pasiunea publicului din epoca pentru opere, simfonii si concerte e indiscutabila, insa oratoriile cred ca trebuia sa le plasezi cam cu un secol mai devreme :B
Avatar utilizator
ghionoiul
 
Mesaje: 1359
Membru din: Vin Mar 12, 2004 12:00 am

Mesajde older » Mar Apr 12, 2005 9:38 pm

nimic nu se compara cu Chopin interpretat de Arthur Rubinstein ascultat la pick-up, cum altfel decat pe discuri de vinilin...
Orice cantitate, oricat de mica, adauga ceva, spuse soarecele si facu pipi in mare. ANTONIO LOBO ANTUNES
Avatar utilizator
older
 
Mesaje: 699
Membru din: Mie Feb 23, 2005 12:00 am

Chopin live

Mesajde sol » Sâm Apr 30, 2005 7:19 am

Chopin live cantat de copii beats all... sunt gingasii de frazare, stangacii la triluri si mordente, eforturi de a-si depasi cumva varsta pozand un pic in cea ce nu sunt, fetitele in domnisoare, baietii in barbati, intentie de insertie mai mult retro decat reconstituire... e o bucurie a sufletului sa-l vezi pe Chopin traind proaspat. Stiu ce pierd nemaivibrand, eu, ca altadata, la muzica de conserva, vom avea intotdeauna o vibratie speciala in fata fosilelor, putem chiar clona dinozaurii, am auzit... dar muzica vie, mai ales cea a copiilor mi se pare un lucru ata de extraordinar ca o vietate, o entitate-vibratie.
Avatar utilizator
sol
Junior Member
 
Mesaje: 520
Membru din: Vin Apr 22, 2005 11:00 pm

Mesajde Xplor3r » Lun Iun 06, 2005 7:28 pm

De inegalat: Nocturnele lui Chopin. Eu am destul de multe partituri de-a lui Chopin si pot spune ca este compozitorul care ma solicita cel mai mult! Dupa ce cant 1 ora sau mai mult Chopin spatele ma arde la modul cel mai serios. Numai cand te uiti la armura si vezi ca 6# sau 6b deja simti o arsura pe coloana.
Imi place mult dar nu am timp ca sa studiez mult. Am niste valsuri super!! Si pe internet am gasit aproape orice. Numai timp si chef sa am.
Xplor3r
Junior Member
 
Mesaje: 6
Membru din: Vin Iun 03, 2005 10:20 pm
Localitate: Iasi

Mesajde sol » Mar Iun 07, 2005 5:03 am

N-aitimp? Fa-tzi! Cheful vine singur and nothing else matters.Te dorare la armura? Un exercitiu simplu: fa transpozitii cu ochii in clape, mergi intai cromatic, pe mana degetelor, nu sta sa gandesti prea mult, spoils all the fun.
Avatar utilizator
sol
Junior Member
 
Mesaje: 520
Membru din: Vin Apr 22, 2005 11:00 pm

Mesajde colegu » Mar Iun 07, 2005 11:45 am

ii dau dreptate ghionoiului.
partile concertelor pt pian ale lui chopin nu se leaga..parca sunt simfonii de-ale lui brahms..
dar studiile sau preludiile sunt excelente.de fapt,chopin n-a venit cu nimic nou chit c-a fost un virtuoz...de-aia il prefer pe liszt!
chopin suna frumos la chitara.la chitara electrica cu distors de black este sublim!
http://colegu.no-ip.org/muzica/ - de la rautavaara la nørgård....
un computator fără windoze e ca o prăjitură cu ciocolată fără muştar
Avatar utilizator
colegu
Junior Member
 
Mesaje: 1021
Membru din: Lun Mai 09, 2005 11:00 pm
Localitate: dhaka

Mesajde donna mobile » Lun Aug 22, 2005 12:28 am

solaris scrie:Chopin live cantat de copii beats all... sunt gingasii de frazare, [...]dar muzica vie, mai ales cea a copiilor mi se pare un lucru ata de extraordinar ca o vietate, o entitate-vibratie.


Apropos de copii pianisti. Acum doi ani am fost la sala radio la recitalul unui baiat de 12 ani, Stefan Dupre, din Germania. Parintii sint sasi din Banat, stabiliti acolo. Sala a fost aproape goala, dar am aflat ca recitalul era doar o proba pentru a reveni anul urmator. Nu a mai revenit si mi-a parut rau. Mi s-a parut extraordinar, a avut un repertoriu variat - inclusiv Chopin - a cintat cu aplomb dar si cu multa, multa gingasie. Stie cineva ceva de el? Tare as mai vrea sa-l revad!
donna mobile
Junior Member
 
Mesaje: 13
Membru din: Dum Aug 21, 2005 11:35 pm
Localitate: bucuresti


Înapoi la Clasicisme

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron