"Calculatoristii", atinsi de febra Linux

programe si alte alea

What is your choice of OS

Windows
3
25%
Linux
9
75%
 
Voturi totale : 12

"Calculatoristii", atinsi de febra Linux

Mesajde Arhanghel » Dum Feb 08, 2004 9:16 am

Adversarul lui Windows are tot mai multi adepti

Costurile sint foarte importante pentru o companie care vrea sa aiba profit. O retea de calculatoare performanta, al carei sistem de operare sa fie achizitionat cu un pret cit mai mic atrage orice patron. Aceasta este convingerea sustinatorilor si distribuitorilor de solutii software si hardware pentru Linux, care s-au reunit de ieri, in premiera, la expozitia de profil LOAD (Linux Open Alternative Days), la World Trade Center.
Intentia participantilor la LOAD este de a demonstra ca Linux (un sistem de operare care face concurenta monopolului instaurat de Windows si Microsoft) a depasit faza unui sistem gratuit si a devenit o alternativa serioasa pe piata de profil.
Dovada stau miile de utilizatori Linux din Romania (mai ales din rindul tinerilor), dar si initiativele private de promovare, cum este Centrul de Competenta Linux, infiintat de IBM in cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti, o investitie de peste 1,5 milioane USD.
418 milioane USD, piata Linux in Romania

Dezvoltarea produselor open-source a determinat pe marii producatori de echipamente informatice, cum ar fi IBM sau Hewlett-Packard, sa realizeze sisteme special pentru Linux. Produsele open-source au fost preluate de distribuitori, care le comercializeaza si asigura utilizatorului asistenta tehnica. In 2002, piata Linux din Romania s-a ridicat la aproximativ 418 milioane USD, a spus ieri directorul de marketing al IBM Romania. 60a din aceasta suma reprezinta solutii hardware (calculatoare si componente) pentru Linux, iar 40a, solutii profesionale si sisteme de operare. De asemenea, piata securitatii (produsele care asigura apararea in fata virusilor informatici) pentru Linux a ajuns in 2002 la 16 milioane USD, dintre care 10 milioane au fost reprezentate de solutiile de securitate. In Romania, distributia de produse Linux este asigurata de Genesys (care distribuie Suse) si de Romsym. Romanii sint reticenti la solutiile open-source, iar implementarea unei solutii Linux in Romania reprezinta inca o problema din cauza mentalitatilor, spune Razvan Balint, executive manager la Romsym. Conform acestuia, distribuitorii Linux vizeaza companiile private, care urmaresc sa aiba costuri reduse la produse de calitate, si nu sectorul guvernamental. “Clientii guvernamentali prefera ce e mai scump. Nu ne intereseasa sa ii convingem sa foloseasca Linux”, spune reprezentantul Romsym. O initiativa a Uniunii Europene propune guvernelor tarilor membre si candidate migrarea catre solutii open-source, deoarece sint performante si ieftine. Recent, Ministerul Comunicatiilor a semnat cu Microsoft un contract de colaborare pentru implementarea solutiilor Windows la nivel guvernamental.

Diferenta de pret

Preturile pentru achizitionarea unui calculator sint mai mici daca se alege folosirea Linux, deoarece, desi pretul sistemului de operare (in care se includ asistenta tehnica si service pentru unul sau doi ani) este asemanator cu cel pentru Windows, diferenta de pret rezulta din pachetul de programe, gratuit in cazul produselor open-source. Astfel, pentru un calculator care functioneaza in regim normal (pentru editare de documente, e-mail, accesare pagini de internet), costurile de licentiere sint prezentate in tabel.

sistemul de operare pret pachetul de programe pret
Microsoft
Windows XP Professional 280 USD Office XP Professional 360 USD
Open Source
Red Hat Enterprise Linux WS 299 USD
Suse Linux 640 Euro pentru 5 licente Open Office 0 USD
Mandrake Linux-Powerpack Ed. 145 euro
sursa: TFM/GNU Linux

Conceptul de Open Source inseamna distribuirea gratuita a modalitatii in care un program a fost creat. Autorului nu i se ingradeste dreptul de a-si vinde programul, dar ideea de open-source (sursa gratuita) da posibilitatea altori dezvoltatori de a continua sau modifica produsul, cu respectarea drepturilor autorului acestuia, pentru a-l imbunatati si a-l da mai departe. Linux este unul dintre aceste programe dezvoltate transparent.

http://www.evenimentulzilei.ro/afaceri/?news_id=136031&PHPSESSID=16171e72d7341e971075050d58b245a3
In this world are two kind of ppl :
-me&team -you&rest .
you:x:200:200:localhost:/chroot/you:/bin/false -=Oficially jailed==-
Avatar utilizator
Arhanghel
Junior Member
 
Mesaje: 53
Membru din: Joi Iun 26, 2003 11:00 pm

Mesajde gutza36 » Joi Feb 12, 2004 6:04 pm

..si cum ramane cu Debian?! mocca la adresa asta! ..sau din magazin cu max. 30EUR pe DVD ;-D
..+ca mai exista si flavour-urile BSD!
\\Plus ca change, plus c`est la même chose ...
\\a.karr
Avatar utilizator
gutza36
Junior Member
 
Mesaje: 199
Membru din: Joi Iun 06, 2002 11:00 pm

Mesajde supermouse » Sâm Apr 24, 2004 12:18 pm

eu nu.
Eu fac web design shi development, shi statistica zice ca 84% din useri folosesc Windows shi IE, asha ca pentru mine nu e rentabil sa folosesc Linux- although in materie de OS pentru servere folosesc red hat- shi merge bine.
Un alt motiv pentru care nu folosesc Linux pe home or work PC e ca software-ul care imi trebuie mie nu se gaseshte inca pentru Linux.
riiiiiiiiiight................
supermouse
Junior Member
 
Mesaje: 3586
Membru din: Vin Apr 16, 2004 11:00 am
Localitate: in padure

Nu-i chiar asa...

Mesajde miHaimm » Lun Apr 26, 2004 7:09 pm

Daca ai de ales intre ceva gratuit si ceva care se plateste... pai nu stiu cum sa ma exprim... dar alegerea pare evidenta. Este adevarat ca Linux este inca pentru profesionisti. Daca vrei un sistem Linux bun, fie ti-l construiesti tu, asa cum vrei, fie iti iei un super PC ca sa mearga o distributie standard. In plus nu este tocmai usor sa configurezi corect toate modulelel (gen placi retea exotice, placi grafice 3D, device-uri USB sau FireWire, etc.). Dar, daca stii ce faci... chiar merita.
Preturile pentru achizitionarea unui calculator sint mai mici daca se alege folosirea Linux, deoarece, desi pretul sistemului de operare (in care se includ asistenta tehnica si service pentru unul sau doi ani) este asemanator cu cel pentru Windows

Mda... ceea ce autorul uita sa mentioneze este faptul ca asistenta tehnica gratuita pentru Windows este de... 30 de zile, cu un numar limitat de apeluri suport. In plus, sistemul de operare Windows este garantat sa functioneze... 90 de zile.
|darken| scrie:eu nu.
Eu fac web design shi development, shi statistica zice ca 84% din useri folosesc Windows shi IE, asha ca pentru mine nu e rentabil sa folosesc Linux- although in materie de OS pentru servere folosesc red hat- shi merge bine.
Un alt motiv pentru care nu folosesc Linux pe home or work PC e ca software-ul care imi trebuie mie nu se gaseshte inca pentru Linux.

Aici te inseli serios. Daca esti un designer web profesionist, atunci http://bluefish.openoffice.nl/index2.html este cam tot ceea ce ti-ai putea dori din punct de vedere al editarii unui site. Daca te referi la grafica... pai ai GIMP nativ si Photoshop in WINE (chiar nu merge rau deloc). Iar daca te bazezi pe faptul ca 84% din useri folosesc Windows si IE... gandeste-te ca acum 2 ani erau 95%.
miHaimm
Junior Member
 
Mesaje: 168
Membru din: Lun Feb 02, 2004 7:25 pm
Localitate: Polonia, Cracovia

Mesajde supermouse » Mie Apr 28, 2004 10:45 am

Din pacate Photoshop nu este suficient pentru ce imi trebuie mie, shi nici Gimp. Shi, deshi am auzit chestia cu 95% shi inainte- btw cifrele sunt umflate- acum 2 ani erau 86%- fapt este ca 84% este o majoritate suficient de comfortabila pentru orice web developer pe Windows.
Eu sunt contractor in Anglia, shi pe aici functzioneaza cam asha:
92% din contracte sunt pe Windows



Din pacate BlueFish este numai un editor. Departe de "tot ceea ce ti-ai putea dori din punct de vedere al editarii unui site".
In plus, oricat ar parea de ciudat, so far inca nu am vazut nici un EMS competitiv nativ pe Linux... shi lista ar putea continua.

In plus, a propos de Photoshop in WINE- poate ai observat ca in Photoshop una dintre cele mai importante chestii sunt plugins...
Shi tocmai pentru ca sunt un web designer profesionist- deshi am facut mai mult development in ultima vreme- de ce ash vrea sa codez un site pe alta platforma decat cea pe care va fi vazut de mai mult de 75% din useri?
riiiiiiiiiight................
supermouse
Junior Member
 
Mesaje: 3586
Membru din: Vin Apr 16, 2004 11:00 am
Localitate: in padure

Cateva cuvinte...

Mesajde Tudy » Mie Apr 28, 2004 10:24 pm

Xandros Desktop 2 Deluxe cu Crossover Office

Poti instala: MS Office 97/2000/XP, Photoshop, Quicken, Trillian, IE 6.01, etc...

Xandros...making Linux work for you :ham:
Doar doua lucruri sunt infinite, universul si prostia umana, dar de primul nu sunt sigur.
- Albert Einstein (1879-1955)
Avatar utilizator
Tudy
Junior Member
 
Mesaje: 16
Membru din: Lun Apr 26, 2004 11:00 pm

Mesajde supermouse » Joi Apr 29, 2004 7:43 pm

Tudy scrie:Xandros Desktop 2 Deluxe cu Crossover Office

Poti instala: MS Office 97/2000/XP, Photoshop, Quicken, Trillian, IE 6.01, etc...

Xandros...making Linux work for you :ham:


Nope, prefer sa le am pe platforma nativa.Majoritatea pluginurilor photoshop nu merg decat pe Windows.
riiiiiiiiiight................
supermouse
Junior Member
 
Mesaje: 3586
Membru din: Vin Apr 16, 2004 11:00 am
Localitate: in padure

Mesajde miHaimm » Mar Mai 25, 2004 11:09 am

Pai hai sa iti spun de ce sa folosesti altceva decat windows ca sa dezvolti si sa testezi:

1. Pentru ca Win+IE iti dau prostul obicei de a spune "merge perfect" si sa nu fi compliant cu w3c nici pe departe. A, da, pentru un site cu 50 de useri pe zi, iti vine unul la 2 zile care nu veze paginile cum trebuie. Dar... ce te faci cand ai 50.000 pe zi? Te trezesti cu probleme de la 500... care suna sa-ti spuna ca esti tampit.
2. N-ar fi problema sa testezi toate astea si din Windows (cu Mozilla, Firefox, Opera + validatorul de pagini de la w3c si alte tool-uri open source) dar... am remarcat ca foarte multi nu o fac.
3. Daca dezvolti sub linux, prin forta imprejurarilor testezi cu un Konqueror si Galeon. Iar daca iti merge in astea 2 si in Mozilla... pai poti fi 99.9% sigur ca merge si pe IE... fix cum trebuie (restul de 0.1% fiind bug-uri specifice IE). Ca sa nu mai vorbim ca toolurile de verificat pagini open source sunt native linux si portate pe windows.

Pe scurt... la site-ul cu 50.000 de useri (nu hit-uri, useri) pe zi de la cele 500 de apeluri pe zi la suport, am ajuns intr-un an la... 2 pe zi, maxim (e drept, celor de la suport nu le-a placut... jumate au fost dati afara iar cei care au ramas stau cu morcovu' mare de tot).

Bun... iar la partea cu soft-ul... zi-mi si mie ce folosesti in mod curent pe windows?
miHaimm
Junior Member
 
Mesaje: 168
Membru din: Lun Feb 02, 2004 7:25 pm
Localitate: Polonia, Cracovia

Mesajde MonsterSnatch » Mar Iun 15, 2004 2:31 pm

Tudy scrie:Xandros...making Linux work for you :ham:

..Xandros costa bani => nu e o alternativa! ;-)
\\Plus ca change, plus c`est la même chose ...
\\a.karr
Avatar utilizator
MonsterSnatch
Junior Member
 
Mesaje: 130
Membru din: Dum Apr 04, 2004 11:00 pm

Mesajde Mat » Sâm Feb 26, 2005 1:58 pm

Daca dezvolti sub linux, prin forta imprejurarilor testezi cu un Konqueror si Galeon. Iar daca iti merge in astea 2 si in Mozilla... pai poti fi 99.9% sigur ca merge si pe IE... fix cum trebuie (restul de 0.1% fiind bug-uri specifice IE). Ca sa nu mai vorbim ca toolurile de verificat pagini open source sunt native linux si portate pe windows.

Totusi, exista diferente intre internet explorer, mozilla si konqueror, fara sa fie neaparat vorba de bug-uri. De exemplu daca scriu asa:
<div style="width:500px;padding:40px"> .... . .. ...</div>, in mozilla si konqueror se va vedea o caseta cu latimea totala de 500+2*40=580 pixeli, iar in Internet Explorer - o caseta cu latimea totala de 500 de pixeli.

Solutia ca sa se vada la fel e urmatoarea:
<div style="width:500px;"><div style="padding:40px"> .... . .. ...</div></div>

....si deci din cauza acestui gen de probleme, trebuie sa testez intotdeauna si pe mizeria aia de internet explorer :bleah: ... altfel poate sa fie pagina oricat de "valid html 4.01 transitional" ca lu' internet explorer putin ii pasa.
Avatar utilizator
Mat
Junior Member
 
Mesaje: 63
Membru din: Lun Dec 15, 2003 12:00 am

Mesajde as xxl » Dum Feb 27, 2005 1:43 am

desi am si eu linux instalat pe calculator si anume fedora core 3, desi din cand in cand imi place sa imi prind urechile prin linia de comanda, desi mi-as dori din tot sufletul sa existe o alternativa viabila windows-ului (iar pentru asta pierd nopti la rand incercand diverse os-uri, de la linux, freeBSD trecand apoi prin BeOs si pana diverse ciudatenii de sisteme scriese in C si ruland de pe discketa), LINUXUL este GRATUIT doar daca TIMPUL tau liber NU ARE VALOARE !
Pentru cineva ca mine, care foloseste calculatorul doar ca mijloc si nu ca scop, din pacate, windows este singura alternativa.

exceptie pentru toate spuse mai sus o fac sistemele instalate pe computere avand scop unic si clar determinat. ma refer aici la distributiile gen IpCop, SmoothWall cu ajutorul carora faci exact ca-n pilda "din cacat, bici", sau serverele.
pentru uzul ca sistem desktop-multimedia insa mai e cale luuunga. din pacate.
maciuci©
Avatar utilizator
as xxl
 
Mesaje: 587
Membru din: Joi Iun 13, 2002 11:00 pm

Mesajde Mat » Dum Feb 27, 2005 2:16 am

Cred ca problema ta e ca pierzi timpul cu prea multe sisteme. Ia unul de coada (eu iti recomand Fedora) si obisnuieste-te cu el. Mai mult timp pierzi cu problemele pe care ti le creeaza windows-ul (mai ales asta XP care din cate am inteles trebuie activat la fiecare instalare ... de parca n-am altceva mai bun de facut).
Presupun ca ai Windows cu licenta, .... nu-i asa? ;-)
Avatar utilizator
Mat
Junior Member
 
Mesaje: 63
Membru din: Lun Dec 15, 2003 12:00 am

Mesajde as xxl » Dum Feb 27, 2005 2:52 am

ok. pentru ca vad ca nu sunt singurul care inca mai posteaza aici, am sa intru in ceva amanunte. pentru o mai usoara urmarire am sa disec utilizarea sistemelor de operare sub doua aspecte si anume:
1. cel productiv
sunt inginer constructor. ca atare am nevoie de calculator in urmatoarele feluri:

a) proiecte de executie. Linux - nik, zero barat. Win - Autocad, Arhicad, sau pentru chestii mai simplute am descoperit acum qcad care este practic free

b) documentatie economica. Linux - nik. Win - Doclib (program romanesc pe care sub nici o forma nu am reusit sa il fac sa mearga sub wine)

c) maruntisuri (pontaje, fise, tabele, grafice). In asta, pentru mine, Linux ( Open Office) = win (MS Office, Open Office)

so, 1 din 3. Linux cade.

2. Home use.
a) din start, jocurile.
b) multimedia.
am instalat fc3 mp3 nexam. ok, sa studiem problema. intrebari pe forumuri, cautari etc. dupa ce am inteles treaba in 30 sec ascultam muzica. problema e ca mi-a luat cel putin doua ore sa fac un prapadit de mp3 sa se auda. ok, trecem peste pana la urma, satisfactia lucrului facut cu mana ta ramane.
buuun. las muzica sa cante, xmms-ul arata super, hai sa intru si eu pe messenger. deschid gaim, ma loghez, totul merge struna. minimizez programul, muzica merge si BELEAUA dracu, ma cauta un prieten pe messenger. SHIT, EXPLOZIE: BLANG-BLANG-BLANG-BLANG-BLANG-BLANG. ocazie cu care aflu, dupa alte cateva ore de gugalit ca in linux nu exista suport pentru duplex sound. ok, ma resemnez, scot sunetele de la Gaim.
buuun, hai sa vedem filme. intra pe http://www.mplayerhq.hu. iau rpm-ul apoi consola
./configure
ecrane peste ecrane, dupa 5 minute, nushce librarii lipsa. notez librariile si ma apuc sa instalez de pe cd-uri. Faza incredibila: o succesiune de 28 de mutari: cd2-cd3-cd2-cd3 .............. am crezut ca turbez cand am scos si bagat de, repet, 28 de ori aste doua cd. dupa 10 tzigari si 3 ore eram gata sa dau iarasi
./configure
totul merge struna, la sfarsit dementa toatala:
dependente lipsa! mplayer-gui, codecs-essential, nu-stiu-ce skin. o las balta.
dupa 2 nopti, in sfarsit reusesc sa vad filme.

urmatorul pe lista, tv tunerul. pornesc xawtv, nada! ecran albastru.
iarasi forumuri, gugle, etc, etc. dau peste configurarile necesare. dupa alte doua nopti, minune. reusesc sa prind imagine adica 1 (UNUL) SINGUR CANAL, FARA SUNET SI FARA TELECOMANDA.
fuck! deja este prea mult pentru mine si dupa cum se vede rabdare am destula. iar chiar imbecil am curaj sa pun pariu ca nu sunt!

concluzie:
dupa doua saptamani de nesomn (apropos, muncesc ziua uneori chiar si 12 ore) de umblat zombi, dragalasul de fedora core 3, pentru care am stat doua saptamani sa iau imaginile de pe net, a ajuns la statutul de sistem back-up.

a, ca sa iti raspund la intrebare: la munca am 2 sisteme win98 cu licenta, iar acasa, ei bine, acasa ...
maciuci©
Avatar utilizator
as xxl
 
Mesaje: 587
Membru din: Joi Iun 13, 2002 11:00 pm

Mesajde Mat » Lun Feb 28, 2005 12:34 am

Din intamplare si eu sunt inginer constructor :yD ..

1.
a)Exista versiune de qcad pentru Linux, care e chiar inclusa in distributia Mandrake 8.2 de exemplu (cred ca si in Mandrake 10 dar nu mai stiu sigur). N-ai pomenit insa nimic despre programe pt. calculul structurilor. Nu l-am verificat, dar s-ar putea sa mearga Code Aster: http://www.code-aster.org

b)Daca ai cumva o versiune de doclib pt. DOS, atunci ar trebui sa-ti mearga in DOSBox: http://dosbox.sourceforge.net (cu DOSBox am rulat fara probleme SAP90 si pframe). Mie insa asa nu-mi place windowsu' incat nici macar Wine nu mi-as instala.

c)OpenOffice e un ansamblu de programe mult mai bun (cel putin pentru mine) decat mizeria aia de MS Office, care creeaza fisiere compatibile doar cu ... MS Office !?!

2.
mp3 -> xmms-mp3 (la http://rpmfind.net de exemplu)
mplayer -> http://rpm.livna.org/fedora/1/i386/RPMS.stable/ (eu nu l-am luat de acolo, dar tot niste pachete rpm am folosit ... daca vrei sa-l compilezi tu dureaza intr-adevar destul de mult)... in orice caz, daca-ti lipseau foarte multe bibilioteci, poate ca la instalarea Linux-ului ai fost foarte econom cu spatiul de pe hard-disc. Daca vrei sa vizionezi DVD-uri originale, mai e bun si OGLE (in plus fata de Mplayer, are suport pt. meniuri)
Eu folosesc cam de un an Linux si vreau sa zic ca acum mi se pare chiar mai usor de folosit decat Windowsu' si imi ofera mult mai multe posibilitati.

Daca vrei ca pe viitor sa nu ai la dispozitie un singur sistem de operare, in conditiile pe care ti le impune Billy indiferent daca tie iti convin sau nu, ar fi bine sa nu cumperi de la el pt. ca asta iti ia banii si te lasa cu ochii in soare (m-am documentat). Si chiar daca nu exista inca programe specializate pt. constructii, stai linistit. Ma apuc eu sa le fac ;e

La serviciu am pe calculator windows 2000 (asta e .. nu e vina mea..dar mi-am instalat eu si linux Fedora Core 1 si majoritatea timpului pe asta il folosesc), iar acasa - Red Hat 9 (care e cam aceeasi chestie si pe care il si folosesc pt. a scrie mesajul de fatza).
Avatar utilizator
Mat
Junior Member
 
Mesaje: 63
Membru din: Lun Dec 15, 2003 12:00 am

Mesajde as xxl » Lun Feb 28, 2005 1:27 am

iti multumesc sincer pentru informatiile in plus pe care le-am aflat de la tine.
totusi, din pacate nu vii cu nici un argument ca sa poti contrazice cele spuse de mine (ba da ... chestia cu dosbox - am sa sap cand o fi sa mai am ceva timp)

dar

1.sunet duplex: nu - oricat de mult ai iubi linuxul chestia asta trebuie sa recunosti ca e stresanta
2.cu Open Office (pe care il apreciez destul de mult) nu am reusit sa fac autocorectie in romana. nu zic ca nu se poate, nu am reusit. si m-am chinuit un pic.
3. cu varianta qcad pe linux ... interesant. dar ce fac cand am nevoie sa vad/modific un proiect cu perspective 3d? (gen arhicad, de exemplu)
4. tv tuner (cel putin al meu, PV951 vandut sub nume Acorp 3Dmon): nu
5. un program gen Nokia Pc Suite sau Oxygen Phone Manager sub linux am catat. nik. (dau o bere daca imi indici unul - care sa si mearga)

cat priveste treaba cu "daca nu e un program/driver" il scriu eu ... ei bine inseamna ca sunt in alta barca in ceea ce priveste meseriile. nu am timp/dispozitie/intelect pentru a ma apuca de programare in C (sau ce o fi nevoie) doar pentru a inventa apa calda.

nu ma intelege gresit, nu am nimic improtiva linuxului, indiferent de distributie. din contra. in alte circumstante financiare chiar as sprijini cu bani miscarea open-source.
tot ceea ce sustin este ca linuxul este departe de a fi un competitor real pentu sistemele desktop.

si da, poti sa asculti muzica, sa vezi filme, sa navighezi, sa conversezi pe messenger. dar pe rand! :D
maciuci©
Avatar utilizator
as xxl
 
Mesaje: 587
Membru din: Joi Iun 13, 2002 11:00 pm

Mesajde Mat » Lun Feb 28, 2005 1:40 am

Are linuxu' si unele puncte slabe, dar sa speram ca se vor remedia pe viitor. Windows-ul nu e o solutie acceptabila.
Iar cu TV Tunerul, eu as privi problema altfel: e vina producatorului placii ca nu ti-a dat driver pentru linux fir-ar el sa fie ... ;a
Avatar utilizator
Mat
Junior Member
 
Mesaje: 63
Membru din: Lun Dec 15, 2003 12:00 am

Mesajde as xxl » Lun Feb 28, 2005 1:48 am

Are linuxu' si unele puncte slabe, dar sa speram ca se vor remedia pe viitor.
sa fie
Windows-ul nu e o solutie acceptabila.
ba da. pana la urma, daca il folosesti ca scula, unealta, cei 280 euro sunt destul de putini fata de pretul unui rotopercutor puternic.

Iar cu TV Tunerul, eu as privi problema altfel: e vina producatorului placii ca nu ti-a dat driver pentru linux fir-ar el sa fie

nu mi-a dat nici pentru windows, dar din fericire s-a nascut Adcock (cel cu Dscaler-ul)
maciuci©
Avatar utilizator
as xxl
 
Mesaje: 587
Membru din: Joi Iun 13, 2002 11:00 pm

Mesajde Mat » Mie Mar 16, 2005 2:33 am

Veste f.f.f. proasta : http://www.mplayerhq.hu

(sabotaj curat ...)
Avatar utilizator
Mat
Junior Member
 
Mesaje: 63
Membru din: Lun Dec 15, 2003 12:00 am

Mesajde h0va » Mie Mar 16, 2005 10:15 am

ptiu..ce nenorocitzi..

?!
Avatar utilizator
h0va
 
Mesaje: 2049
Membru din: Mar Oct 21, 2003 11:00 pm

Mesajde Mat » Vin Apr 15, 2005 2:03 pm

aflu, dupa alte cateva ore de gugalit ca in linux nu exista suport pentru duplex sound.

Ba exista: http://www.alsa-project.org

Eu n-am avut probleme ... si cred ca in cel mai rau caz, sunetele de la gaim ar fi putut sa nu se auda in timp ce ascultai muzica (mi se intampla destul de des si nu ma deranjeaza). Am instalat insa Linuxu' (Fedora Core 1) pe un calculator care avea o placa de sunet Aureal Vortex, care nu era suportata de distributia respectiva si atunci a fost musai sa instalez driverele de la http://www.alsa-project.org si vreau sa zic ca merge sunetul impecabil. Daca deschid de 2 ori o pagina web facuta in flash (cu sunete: ..ex: http://www.fans4dino.com ) se aud sunetele de la cele 2 pagini, suprapuse si in acelasi timp (si asta nu numai la flash, dar am dat exemplul asta pt. ca cu sunetul in flash chiar pot aparea probleme in unele cazuri ...) ... si bineinteles, peste sunetele de la cele 2 pagini despre care vorbeam, se pot auzi si sunetele produse de gaim (sau orice alt program).

... cat despre Mplayer, am avut si eu curiozitatea sa-l instalez din surse, dar nu mi-a facut nici un fel de greutati ..a trebuit sa instalez doar 3...4 pachete rpm (gtk-devel si altele de care depindea el, pe care din economie de spatziu nu le-am pus de la inceput) care se gaseau toate pe cd-ul 2 .. :rolleyes: .... sigur. ... a durat vreo juma' de ceas pana s-a compilat, dar altfel n-a avut nici o obiectzie.
Avatar utilizator
Mat
Junior Member
 
Mesaje: 63
Membru din: Lun Dec 15, 2003 12:00 am

Mesajde as xxl » Sâm Apr 16, 2005 1:33 pm

imi retrag mare parte din cele sustinute mai sus.
asta pentru ca am dat de PcLinuxOS, o distributie gasita pe dvd-ul de la chip. construita pe schelet mandrake, aceasta distributie este, fara nici o exagerare cea mai buna pentru un calculator desktop.

vine ca live-cd, si, desi la bootarea de pe cd nu mi-a facut o impresie prea buna - reteaua nu mergea, sunetul la fel - odata instalarea facuta pe harddisk am ramas pur si simplu perplex.
totul functiona.

dupa catava ore de instalari si configurari am un sistem de operare GRATUIT 100% functional, in care regasesc toate nevoile mele de interactivitate cu un computer. bifate pe lista:
- muzica
-filme
-tv (cu tvtime, cu tot cu filtre de deinterlacing, canalele si frecventele lor, editate totusi manual)
- office
- conectivitate cu camera foto
-internet
- sunet semi-duplex (ei bine mai da cateva rateuri, dar este acceptabil)
+ o gramada de programe gratuite

a, si sa nu uit : se misca mai bine ca xp-ul (nu exagerez de loc) si va las pe voi sa imi spuneti daca arata mai bine sau nu ca acesta. si totul este fara nici un fel de teme. doar configurari ale kde-ului.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
maciuci©
Avatar utilizator
as xxl
 
Mesaje: 587
Membru din: Joi Iun 13, 2002 11:00 pm

Mesajde Mat » Dum Apr 17, 2005 4:12 pm

:silly: .... arata chiar suspect de bine ... mi-am instalat si eu o data Mandrake 10 si intr-adevar, functionalitatea imediat dupa instalare era mult mai buna decat la RedHat sau Fedora (adica strict din punctul de vedere al unui calculator desktop vreau sa zic).

Explicatia e insa foarte simpla: Mandrake e o distributie facuta in Europa, unde, spre deosebire de S.U.A., brevetele de inventie (patentele) pentru programe de calculator nu sunt inca valabile. Asta inseamna de exemplu ca in Mandrake poate fi inclus suportul pt. mp3, fara a fi necesara o licenta de la detinatorul patentului respectiv. Din pacate insa, nu se stie cat va dura situatia asta; potzi gasi amanunte (daca nu te-ai documentat inca) la http://www.nosoftwarepatents.com sau http://swpat.ffii.org .

Legalizarea asta a patentelor in Europa e bineinteles sprijinita agresiv de Microsoft, care in loc sa incerce sa scoata un sistem de operare mai bun decat Linuxu', vrea sa-l ingroape pe cai "legale". In concluzie, cine cumpara o licenta de Windows, sprijina legalizarea patentelor software in Europa, contribuind la consolidarea pozitiei de monopol a lu' Microsoft (care a inceput sa ma deranjeze mai rau ca P.S.D.-ul .... am vrut de curand sa-mi iau un laptop si n-am gasit decat cu Window$ preinstalat.... am lasat-o balta pana la urma)
Avatar utilizator
Mat
Junior Member
 
Mesaje: 63
Membru din: Lun Dec 15, 2003 12:00 am

Mesajde colegu » Mie Mai 11, 2005 5:51 pm

in sfarsit un poll la care s-a raspuns normal
http://colegu.no-ip.org/muzica/ - de la rautavaara la nørgård....
un computator fără windoze e ca o prăjitură cu ciocolată fără muştar
Avatar utilizator
colegu
Junior Member
 
Mesaje: 1021
Membru din: Lun Mai 09, 2005 11:00 pm
Localitate: dhaka


Înapoi la Software

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori