cum sa-ti faci un calculator din bucati

Componente hard

cum sa-ti faci un calculator din bucati

Mesajde old lord » Vin Noi 19, 2004 5:45 pm

Redeschid acest subiect si sper ca se va reposta din nou si ca cei care au postat data trecuta isi vor reface posturile . :cool:
cum sa-ti faci un calculator si nu oricum : DIN BUCATI ,simplu ,ieftin si rapid . =D


Cea mai ieftina metoda de a va construi PC -ul este aceea de a va cumpara componentele separat si de a le asambla singuri . DE CE ?
In primul rand ,din cauza garantiei .Firmele sigileaza carcasele si pentru orice defectiune cat de minora sau chiar si pentru un upgrade ( imbunatirea calculatorului ) va trebui sa mergi cu toata hardughia la un service autorizat de ei ,care se gaseste de cele mai multe ori la periferia orasului ,si nu in magazinul de unde ai cumparat calculatorului . Daca mai luam in calcul ca pentru un upgrade de la alte filme va trebui sa platesti instalarea componentei respective , iti garantez ca nu merita .
Al doilea dezavantaj e legat de calitatea produselor . Firmele asambleaza componentele cele mai ieftine si ,de cele mai multe ori ,mai slabe din punct de vedere calitativ, dorind sa scoata pe piata un sistem cu un pret atractiv.
Avantajul construirii unui sistem din bucati consta in faptul ca esti liber sa-ti alegi componenta la pretul cel mai mic. Pur si simplu ,dai o raita prin magazine ,iei ofertele de preturi si iti faci o lista cu componentele de care ai nevoie ,langa care scrii magazinul unde le gasesti cu pretul cel mai mic . Aici trebuie luate in dicutie ofertele second hand ale magazinelor de specialitate ( unele vand componenete second la preturi foarte mici si cu garantie integrala ) si neaparat afertele furnizorilor catre magazine ,care au si ei magazine de desfacere sau ,pur si simplu vand si la bucata daca ii rogi frumos . Un search pe google iti va dezvalui numele unor astfel de depozite.

ATENTIE : nu cumparati tot sistemul dintr-un singur magazin daca nu are toate componenetele ieftine ,altfel nu veti avea nici un avantaj . La acelasi magazin unele componente sunt mai ieftine altele mai scumpe . Astfel aproape toate magazinele au aproape acelasi pret la un sistem complet .Hotarati ceia ce vreti sa faceti si nu pierdeti timpul .


DE CE AVEM NEVOIE ?
*** MONITORUL *** Daca e rau ,ne strica ochii si cheful ,aspectul in camera si pofta de viata .Moniturul este , incontestabil ,cea mai importanta componenta a calculatorului .Un minim 17 inch se recomanda ,cu TCO 99 .
Decat un monitor nou ,facut de o firma fantoma ,mai bine un second-hand marca sony ,nec sau philips .Daca dispuneti de bani luati direct de la reprezentanta un samsung ,isi merita banii . M-am referit la monitoare CRT .
***CARCASA *** Sursa sa fie pozitionata orizontal si puterea sursei sa fie minimum 350 watt .Daca sursa este pozitionata vertical nu va permite o buna racire a procesorului ,adica nu va permite aerului sa ajunga cum trebuie la procesor
***PLACA DE BAZA *** Se impart in doua categorii , in functie de procesorul pe care intentionam sa-l cumparam , pentru PENTIUM ne va trebui o placa de baza cu socket 478 , iar pentru AMD ne va trebui o placa de baza cu socket A.Cei mai multi spun ca performantele procesorului AMD sunt la fel de bune ca cele ale procesorului PENTIUM .

SI ACUM LISTA INTREAGA A COMPONENTELOR
## MONITOR :17 inch,tco 99 , samsung daca e nou ,sony ,nec ,philips second
## CARCASA : sursa de 350 watt pozitionata orizontal
## PLACA DE BAZA : gigabyte,epox sau abit cu chipset NFORCE2 ULTRA 400.
O placa epox 8RDA3I este excelenta
## PROCESOR : AMD Athlon XP 2400+
## COOLER : mare , silentioos (intrebati despre specifivatii la cumparare )
## PLACA VIDEO : minimum 64 mega memorie ,preferabil un geforce fx 5200
## DDRAM : 256 mege memorie ,minim DDR 333
## CD-RW: sony sau samsung . Luati si cd-rw chiar daca ati luat un
DVD+/-RW
## HARD DISK : maxtor sau segate baracuda ,7200 rpm ,minim 40 gb ,8 MB buffer
## FLOPPY DISK


ASAMBLAREA
E preferabil ca procesorul si coolerul sa le monteze pe placa de baza firma de la care cumparati procesorul. Montarea este gratuita si foarte simpla ,dar daca este facuta gresit ,poate cauza arderea procesorului ,asa ca mai bine ca aceasta operatie sa fie facuta de cineva specializat .
Carcasa se livreaza cu suruburi pentru prinderea placii de baza ,asa ca tot ce aveti de facut este doar sa asezati cu grija in gaurile corespunzatoare din carcasa cateva distantiere ce va sunt livrate impreuna cu suruburile ,sa asezati placa de baza pe distantiere si sa o prindeti cu suruburi .
Partea din spate a carcasei are cateva lacasuri care trebuie eliberate (tablele respective sunt facute pentru a se inlatura foarte usor ) pentru a aseza componentele interne : placa video ,modem etc . Pur si simplu se insereaza cu grija , prin apasare in sloturile respective ,dupa care se fixeaza cu un surub .
CD-RW , unitatea floppy si hard disk-ul se fixeaza si ele in suruburi ,iar cablurile livrate impreuna cu placa de baza se insereaza cu grija in partea din spate a componentelor si in placa de baza . Atat hard disk-ul cat si cd-rw au niste jumperi (mici bucati de plastic de culoare neagra ,care fac legatura intre niste pini din spatele componentei ) care trebuie pusi in pozitia CS ( cable select )pentru a evita complicatiile .

Cand totul este gata se porneste sistemul si cu ajutorul unei dischete de boot ,se intra in ms-dos ,pentru formatarea si partitionarea hard diskului ,apoi instalarea sistemului de operare
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

Mesajde h0va » Vin Noi 19, 2004 6:15 pm

bre acu' n'am timp sa postez ca's la munci da' am refac makr o parte din posturile mele pe acest thread..pana una alta:

1/un link util e http://www.price.ro, printre altele aici aflatzi magazinul de unde putetzi cumpara produsul dorit la cel mai mic pretz de pe piatza, se gasesc shi comentarii din partea celor care au achizitzionat produsul..

2/
## MONITOR :17 inch,tco 99 , samsung daca e nou ,sony ,nec ,philips second
nu uita de Iiyama..sunt foarte bune shi banuiesc ca e vorba de CRT-uri nuh?

3/
## CD-RW: sony sau samsung . Luati si cd-rw chiar daca ati luat un
DVD+/-RW
nu sony shi nu samsung..mai degraba asus, teac sau plextor..

4/
## DDRAM : 256 mege memorie ,minim DDR 333
..minim 512 dak vrei XP shi vrei sa'tzi mearga omeneshte aplicatiile..

5/
## HARD DISK : maxtor sau segate baracuda ,7200 rpm ,minim 40 gb ,8 MB buffer
..nu segate shi de preferat e sa fie Serial-ATA.

6/ai uitat de placa audio..deasemenea lipseshte modemul shi placa de retzea..

shi in final..
Cand totul este gata se porneste sistemul si cu ajutorul unei dischete de boot ,se intra in ms-dos ,pentru formatarea si partitionarea hard diskului ,apoi instalarea sistemului de operare
..folositzi CD-urile bootabile..pt asta tot ce trebuie sa facetzi este sa setatzi din BIOS ca primul device de pe care se booteaza sa fie unitatea optica (CD-ROM)..

revin cu detalii amanuntzite cand o sa am timp..pax

?!
Avatar utilizator
h0va
 
Mesaje: 2049
Membru din: Mar Oct 21, 2003 11:00 pm

Mesajde Razorel » Vin Noi 26, 2004 8:29 pm

Ma deci mi-e cam sila sa mai repet ce am zis. Uitandu-ma mai bine acu vad ca ai spus cam multe prostii..... asa era si prima data?
Sursa pozitionata orizontal... aiurea.
|Cei mai multi spun ca performantele procesorului AMD sunt la fel de bune ca cele ale procesorului PENTIUM | Alta prostie mare.... da mare.
Placa de baza gigabyte asus sau epox... atat? Da restul ce au? O placa de baza mai rar o alegi dupa producator. Mai bine te uiti la dotari. Producatorii pana la urma nu prea conteaza. Doar petru chestiile in plus ce le adauga pe placa si eventualul soft de pe cd-ul primit. Fiecare are cate ceva... majoritatea de overclocking dinamic sau placutze cu leduri de diagnosticare... etc. Placa video preferabil un fx5200? Preferabil pt ce? Pt cine? Pt jocuri nu e buna deci gamerii or sa evite... ei care au nevoie de un calc de birou se multzumesc cu una integrata. Placa asta e cam pe bara. Cd-rw sony sau samsung. Am mai scris odata. Nu sony... nu samsung. Mai degraba dvd-rw dar in orice caz nu alea doua. Plextor, teac sau asus. Easy no?
Ce zici tu ca trebuie pusi pe cable select pt a evita complicatiile? Eu nu am pus niciodata pe cable select. Imi place sa stiu eu daca e pus pe mastersau slave...primary sau secondary. Nu e greu sa te uiti pe ce cablu il pui si cum pui jumperul nu?
512 ram minim, hard pe serial-ata si mult mai mare de 40 de gb. Discheta de boot e de pe vremea lu` bunicu`. Etc....
...unu-o ia de-a dreptul, altul zboara sui, unul zboara peste cuibul cucului.
Avatar utilizator
Razorel
Junior Member
 
Mesaje: 308
Membru din: Mar Noi 16, 2004 12:00 am

Mesajde old lord » Vin Noi 26, 2004 9:33 pm

ok razorel :o
cand vor reposta si ceilalti o sa refac primul post cu toate sfaturile voastre ,asa ca daca iti mai amintesti ceva ce trebuia spus te rog frumos sa postezi aici ,dealtfel o sa caut si alte sfaturi de pe celelalte subiecte tip hardwere :p


cu placile de baza nu te contrazic hotarat numai ca io am auzit de o gramada de probleme ale placilor ECS , PC-CHIP , MERCURY , si altele de acest gen din generatia trecuta . Chiar imi amintesc ca la o persoana a trebuit sa-i adauge un strat de material ,nu stiu fix cum era ,dar a umblat o gramada pana sa rezolve
Dealtfel o persoana , defapt mai multe persoane , m-au sfatuit ca la un calculator cel mai important lucru e placa de baza ,si nu procesorul cum cred unii ,si de aceea sfatuiesc placi de baza produse de firme renumite la momentul actual .AI DREPTATE ,ATENTIE LA DOTARI . :B
oricum raman la epox ,abit sau gigabyte


cu procesoarele , eu zic ca doar in domeniul aplicatiilor prcesoarele PENTIUM sunt mult mai bune ca cele AMD ,in rest io zic ca sunt la fel de bune


In legatura cu placile video ,da stiu ca fx5200 nu e buna pentru jocuri dar am auzit ca e foarte buna la aplicatile din domeniul tehnicii (acolo unde activez io ) ,aplicatii cu o grafica foarte pretentioasa . Daca ne referim la jocuri e mai bine un geforce 2 decat un fx5200 ,desi nfs7 nu merge pe geforce 2
Nu stiu sigur ,dar cred ca la placi video e bine sa ai minim geforce4 ,desi unii zic ca mai buna e ati radeon ,pentru jocuri


cd-rw nu e bine sa fie samsung sau sony si asta am aflat .cel mai recomandabil e sa fie asus, teac sau plextor
DWD+/-rw ,da ar fi bine unul dar e cam scump ,si un COMBO ar fi binisor ,dar chiar daca ai una din acestea e bine sa ai si un cd-rw ,pentru a proteja unitatea mai sus amintita
inca ceva nu mai scrie DVD-RW ,pentru ca s-ar intelege minus si e complet gresit ,+ si - suprapus e corect ,asta in caz ca te referi la :
dvd +/-rw e o unitate care face cd ,dvd si le si citeste pe ambele
combo face cd si citeste dvd si cd (nu face dvd )
+ si - sunt doua tehnici de inscriptionare pe care producatorii le au unificat inca de la cd , pentru a evita problemele care au fost cu casetele audio in anii 90


ok ,e foarte bine 512 ram ,desi daca nu ai bani merge si 256 ram ,cam greu dar merge
ce spuneti de DDRAM 2 ,e mai bun 126 ddram2 decat 512 ddram1 ?

am uitat de placile audio ,astept sfaturi
si de tastatura ,mause , si boxe audio ,si modem ,si placi de retea
data trecutea se dicuta de tastaturi si mause fara fir
acum au aparut fel de fel de tastaturi si mause cu o multime de dotari ,si ma intreb ce le face sa ajunga la un pret de 1.500.000 ,la mause optic e de inteles dar la tastaturi........

de asemenea si magazinele cele mai bune ,voi reveni si io



si in final ii rog pe toti sa-si refaca posturile aici ,chiar daca e greu sa repeti ,stiu si io
de asemenea si tu razorel aveai un post mai consistent aici ,poate iti mai amintesti si postez din nou ,nu e nici o graba
hova a promis ca revine si astept
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

Mesajde Razorel » Mie Dec 08, 2004 4:13 pm

Da mersi pt corectarea la +/- la dvd. Stiu prea bine ce e cu + si - dar mi-era cam sila. Oricum unitatile aparute acum sunt majoritatea compatibile atat cu dvd-r si dvd+r si single si dual layer. Nu mai este atat de important asta. Anyway trec la altceva.
Nu o sa incerc sa refac topicul initial dar scriu sa vad ce iese.
O iau de la inceput ca am ceva timp. Sistem din bucati da? Mai ieftin se poate sa fie dar sunt avantaje si dezavantaje. Faptul ca fiecare isi alege componentele si stie exact ce e in calculator se poate sa fie un plus pt unii... dar pt altii care nu se pricep mai bine dau un ban in plus si isi iau un sistem complet. Se evita incompatibilitatile intre componente si alergatura de la un magazin la altul cautand se economisiti ceva banuti.
In primul rand daca va hotarati sa va faceti un calc din bucati trebuie sa stiti exact la ce va trebuie. Un calc de birou are nevoie de alte componente decat un calculator pt un gamer sau pt un grafician 3d.
Sa la luam in ordine. Monitorul care pana la urma este piesa cea mai importanta. Nu cred ca, cineva care vrea sa isi faca un calculator din bucati are destui bani pt un monitor lcd asa ca tot la crt raman. Daca aveti bani de lcd luati samsung btw :p. La crt.... tot samsung de preferinta sau ceva plat cu tub sony trinitron. Marimea conteaza de asemenea. Luati un monitor de 17" minim. Tco2003 de preferinta. Monitor prost>> dureri de cap si va stricati ochii.
Part 2 coming soon ca m-am plict. Imi ajunge cat fac la facultate din astea.
...unu-o ia de-a dreptul, altul zboara sui, unul zboara peste cuibul cucului.
Avatar utilizator
Razorel
Junior Member
 
Mesaje: 308
Membru din: Mar Noi 16, 2004 12:00 am

Mesajde Mihai bunu » Vin Dec 10, 2004 10:15 pm

da.... cam asta este baieti daca vreti sa aveti un calculator (nu prea performant) ci doar pentru birou aplicatii si mai putin pentru jocuri (adica poti juca si una nfs U2 la detalii medii) ce va recomand si asta am eu o placa de baza Gigabyte nForce2 care are placa de sunet 5.1 care este extrem de buna, 2 placi de RAM Kingmax fiecare cate 256 DDR400 ca daia este nForce2 iti dubleaza putin forta intre RAM si procesor (nu stiu este corect spus asa), un HDD la 120 Western Digital S-ATA (asta rupe tot si nu e scump si ai 3 ani garantie), un AMD Athlon XP de la 2400 in sus....
un DVD-RW Teac care este 3 milioane la oferta (apar in fiecare luna), un sistem 5.1 de la A4tech destul de bunicel (daca vrei tare daia exista combina), preferabil ar fi (asta am si eu si nu se compara) un monitor 15" TFT e diferenta de la cer la pamant (cred ca unii stiu deja), un mouse a4tech wirelles o placa video nu conteaza firma dar sa aiba 64DDR si totu merge ca pe roata va spun...
thug life
Avatar utilizator
Mihai bunu
Junior Member
 
Mesaje: 43
Membru din: Mie Mar 20, 2002 12:00 am

Mesajde Gyno » Mie Ian 19, 2005 12:08 am

luati-va procesoru la BOX pt ca aveti un cooler oferit de producator ce nu-i permite procului sa sara de 50grade,iar garantia este de 3ani la BOX.
cu capu-n nori si picioarele pe pamant
Avatar utilizator
Gyno
Junior Member
 
Mesaje: 67
Membru din: Mie Dec 08, 2004 12:00 am

Mesajde old lord » Mie Ian 19, 2005 2:53 pm

stai sa inteleg ,si atunci cand ajunge la 50 de grade se inchide calculatorul sau pur si simplu nu ajunge la 50 de grade pentru ca cooleru e foarte bun
io ma gandeam ca e mai bine sa-ti ei un procesor separat de cooler , asa ai ogazia sa-ti cumperi un cooler mare si silentios ,care sa nu faca zgomot prea mare si sa fie de calitate
dupa cum vad io pretul unu procesor box e cu foarte putin mai scump decat un procesor tray + cooler
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

Mesajde Gyno » Mie Ian 19, 2005 8:31 pm

1.La BOX,spre deosebire de varianta TRAY procesorul are garantie 3 ani,nu 1 an:) conteaza nu? :)

2.am procesor la BOX sempron 2600+ ,sti la ce temperatura ajunge in conditiile in care am deschise multe aplicatii.... 43-44 grade :) e bine nu? ;)
cu capu-n nori si picioarele pe pamant
Avatar utilizator
Gyno
Junior Member
 
Mesaje: 67
Membru din: Mie Dec 08, 2004 12:00 am

Mesajde v1n3ri » Mie Ian 19, 2005 9:48 pm

Ui asa se face un calculator: iei componentele si le asamblezi. :). Easiest ever :). Si o sa fie nevoie de vo 15 mil de lei pt un comp cat de cat...
Doar doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana. In legatura cu universul nu sunt sigur.
E o onoare sa fiu ignorat de gabuba.
Avatar utilizator
v1n3ri
Junior Member
 
Mesaje: 541
Membru din: Lun Noi 29, 2004 12:00 am

Mesajde ligrivis » Vin Feb 11, 2005 1:30 pm

Primul calculator care l-am avut a fost cumparat din bucati prin 1999 si ansamblat acasa. Problemele au aparut datorita incompatibilitatii unor componente, aveam faimoasele blue screen.
Desi am luat pe rand toate componentele si le-am schimbat nu am reusit rezolvarea problemei pana nu am schimbat ceva in configuratie.
La vremea respectiva mi-am blestemat zilele pentru ideea de a fi cumparat calculator din bucati.
Acum un an mi-am cumparat din nou pe bucati calculatorul si l-am ansamblat acasa , de data asta fara nici cea mai mica problema.
Se pare ca totul este de noroc, la multimea de producatori si piese de pe piata nu are nimeni reteta miraculoasa.
Avatar utilizator
ligrivis
Junior Member
 
Mesaje: 13
Membru din: Mie Aug 25, 2004 11:00 pm

Mesajde old lord » Mie Feb 16, 2005 7:21 pm

PREGĂTIREA CARCASEI ŞI A PLĂCII DE BAZĂ
Carcasa este formata dintr-o structura metalica de sustinere (pe care se fixeaza componentele calculatorului) care este acoperita cu doua panouri laterale, un panou superior si un panou frontal ("faţa" calculatorului). Toate panourile sint detasabile, fiind fixate de obicei cu suruburi metalice sau cu elemente de plastic. Panourile laterale si cel superior sint de obicei din metal iar panoul frontal din plastic. La anumite carcase panourile laterale si panoul superior formeaza un tot unitar deci se manevreaza impreuna.
Incepem prin a dezasambla panourile laterale. Acestea sint fixate cu mai multe suruburi de partea din spate a structurii metalice de sustinere. Dupa desurubare tragem pe rind panourile inspre inapoi si ele culiseaza pina in momentul in care parasesc sina pe care se afla si astfel pot fi scoase. Nu este nevoie sa scoatem panourile superior si frontal dar o putem face daca socotim ca este necesar.
La interiorul carcasei se gaseste o pungulita cu suruburi care se poate afla in spatele panoului frontal, fiind lipita cu banda adeziva. Trebuie sa fim atenti atunci cind o dezlipim, in asa fel incit sa nu rupem niste fire care se afla in aceeasi zona. Scoatem punga cu suruburi si o punem de-o parte.
Desfacem cutia placii de baza si scoatem punga cu PB, doua cabluri IDE (pentru conectarea hardiscurilor), doua cabluri pentru unitatile de discheta si manualul placii. Scoatem cu grija placa de baza din punga si o inspectam avind alaturi manualul. Fiecare PB are aceleasi elemente constitutive principale (cipseturi, sloturi, etc.) dar fiecare producator are felul sau de a le asambla pe placa, de aceea este recomandat sa ne familiarizam cu configuratia PB ajutindu-ne de manual. Manualul PB este foarte important si de aceea trebuie pastrat cu grija in asa fel incit sa nu fie pierdut sau aruncat. Daca am pierdut totusi manualul putem merge pe situl producatorului PB si descarca de acolo o copie in format PDF a manualului.
Pregatirea carcasei ne permite si descarcarea electricitatii statice acumulata in corpul nostru. Aceasta poate afecta componentele pe care le manipulam si le poate deregla sau strica. Electricitatea statica poate fi descarcata daca atingem cu miinile o parte din carcasă care nu este vopsita, de exemplu structura metalica de sustinere a componentelor calculatorului. O modalitate folosita de profesionisti este folosirea unei bratari anti-statice. Aceasta este o bratara pe care o purtam la mina atunci cind umblam in calculator si pe care o conectam printr-un fir metalic la carcasa acestuia.
Este recomandat sa asamblam calculatorul pe o masa si nu pe podea pentru a fi siguri ca nu vom calca pe piesele pe care urmam sa le instalam.
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

asamblarea pieselor si conectarea firelor

Mesajde old lord » Mie Feb 16, 2005 7:23 pm

PREGĂTIREA CARCASEI ŞI A PLĂCII DE BAZĂ
Carcasa este formata dintr-o structura metalica de sustinere (pe care se fixeaza componentele calculatorului) care este acoperita cu doua panouri laterale, un panou superior si un panou frontal (" fata " calculatorului). Toate panourile sint detasabile, fiind fixate de obicei cu suruburi metalice sau cu elemente de plastic. Panourile laterale si cel superior sint de obicei din metal iar panoul frontal din plastic. La anumite carcase panourile laterale si panoul superior formeaza un tot unitar deci se manevreaza impreuna.
Incepem prin a dezasambla panourile laterale. Acestea sint fixate cu mai multe suruburi de partea din spate a structurii metalice de sustinere. Dupa desurubare tragem pe rind panourile inspre inapoi si ele culiseaza pina in momentul in care parasesc sina pe care se afla si astfel pot fi scoase. Nu este nevoie sa scoatem panourile superior si frontal dar o putem face daca socotim ca este necesar.
La interiorul carcasei se gaseste o pungulita cu suruburi care se poate afla in spatele panoului frontal, fiind lipita cu banda adeziva. Trebuie sa fim atenti atunci cind o dezlipim, in asa fel incit sa nu rupem niste fire care se afla in aceeasi zona. Scoatem punga cu suruburi si o punem de-o parte.
Desfacem cutia placii de baza si scoatem punga cu PB, doua cabluri IDE (pentru conectarea hardiscurilor), doua cabluri pentru unitatile de discheta si manualul placii. Scoatem cu grija placa de baza din punga si o inspectam avind alaturi manualul. Fiecare PB are aceleasi elemente constitutive principale (cipseturi, sloturi, etc.) dar fiecare producator are felul sau de a le asambla pe placa, de aceea este recomandat sa ne familiarizam cu configuratia PB ajutindu-ne de manual. Manualul PB este foarte important si de aceea trebuie pastrat cu grija in asa fel incit sa nu fie pierdut sau aruncat. Daca am pierdut totusi manualul putem merge pe situl producatorului PB si descarca de acolo o copie in format PDF a manualului.
Pregatirea carcasei ne permite si descarcarea electricitatii statice acumulata in corpul nostru. Aceasta poate afecta componentele pe care le manipulam si le poate deregla sau strica. Electricitatea statica poate fi descarcata daca atingem cu miinile o parte din carcasă care nu este vopsita, de exemplu structura metalica de sustinere a componentelor calculatorului. O modalitate folosita de profesionisti este folosirea unei bratari anti-statice. Aceasta este o bratara pe care o purtam la mina atunci cind umblam in calculator si pe care o conectam printr-un fir metalic la carcasa acestuia.
Este recomandat sa asamblam calculatorul pe o masa si nu pe podea pentru a fi siguri ca nu vom calca pe piesele pe care urmam sa le instalam.
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

asamblarea pieselor si conectarea firelor

Mesajde old lord » Joi Feb 17, 2005 4:33 pm

MONTAREA PROCESORULUI (ATHLON XP)
Procesorul se prezinta ca o placuta pe care la partea superioara se gaseste corpul procesorului iar la partea inferioara se gasesc contactele metalice (numite pini - "ace") care vor face dupa montare legatura cu placa de baza. Procesorul trebuie fixat intr-un lacas numit "socket" (soclu) care este construit din material plastic si are o multitudine de mici gauri pe suprafata sa in care trebuie sa intre pinii procesorului. Soclul este construit din doua parti, una superioara si una inferioara. Gaurile de pe partea superioara sint usor decalate fata de cele de pe partea inferiora in asa fel incit nu vom putea sa montam procesorul decit dupa ce aducem gaurile pe aceeasi linie.
Soclul procesorului are pe una din partile laterale un brat metalic. Rolul acestuia este sa permita fixarea procesorului in soclu si apoi sa "zavorasca" contactele (pinii) acestuia. Pentru a monta procesorul trebuie sa ridicam bratul metalic. Pentru aceasta prindem capul bratului metalic cu degetele si il tragem usor inspre exterior si apoi il ducem in sus pina cind bratul se afla in pozitie verticala. Observam ca partea superioara a soclului procesorului a culisat in timpul ridicarii bratului metalic in asa fel incit acum este permisa fixarea procesorului.
Luam procesorul in mina si il apasam cu grija in soclu in asa fel incit coltul marcat special (este mai bont sau este insemnat cu o mica sageata) al placutei procesorului sa se pozitioneze exact in dreptul balamalei bratului metalic. Procesorul nu poate fi fixat in soclu decit in pozitia corecta, daca l-am pozitionat incorect pinii sai nu vor intra complet in gauri. In general fixarea procesorului este foarte usoara, pinii intrind usor in gaurile soclului si nefiind nevoie sa exercitam o presiune mare. Procesorul este complet stabilizat in soclu dupa ce coborim bratul metalic al soclului pina la orizontala si il fixam in pozitia sa initiala (pentru aceasta tragem bratul un pic inspre exterior). Cind coborim bratul este recomandat sa exercitam o foarte mica presiune asupra placutei procesorului in asa fel incit acesta sa nu iasa din soclu. Daca dorim, putem sa scoatem procesorul si sa-l fixam din nou, nu se intimpla nimic rau daca facem acest lucru.
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

asamblarea pieselor si conectarea firelor

Mesajde old lord » Joi Feb 17, 2005 4:36 pm

MONTAREA RĂCITORULUI (RADIATOR + VENTILATOR)
Montarea corecta a racitorului ("cooler") este esentiala pentru buna functionare a procesorului. Ea este o procedura delicata pentru ca exista posibilitatea sa avariem procesorul daca nu procedam corect. Din aceasta cauza este bine sa montam racitorul peste procesorul fixat in soclu doar dupa ce stapinim bine tehnica de montare. Este recomandata familiarizarea cu tehnica de montare a racitorului fara ca procesorul sa se afle fixat in soclu. Cu alte cuvinte, montam si demontam racitorul de mai multe ori peste soclul gol pina stapinim bine tehnica.
Soclul procesorului are niste excrescente (ca niste "dinti") de plastic pe doua din laturile sale. Racitorul are o clema metalica (formata din doua parti asamblate la mijloc) care este construita in asa fel incit la ambele capete are niste orificii metalice in care trebuie sa intre "dintii" soclului. Avind soclul gol incercam mai multe variante de fixare a racitorului prin introducerea dintilor soclului in orificiile ambelor capete ale clemei. Este recomandat ca intr-o prima etapa sa punem racitorul peste soclu si sa manevram clema in asa fel incit orificiiile unui cap al clemei sa se fixeze de dintii dintr-o parte a soclului. Apoi manevram din nou clema miscind-o usor si apasind in jos pe capatul ei nefixat pina cind orificiile acestuia se fixeaza de dintii din cealalta parte a soclului. Trebuie sa avem grija sa nu fortam prea tare si de asemenea sa fim atenti ca sa nu scape capul clemei fixat in prima etapa. Nu este o procedura foarte dificila insa va trebui sa exersam pina cind vom fi capabili sa o executam fara gres.
Dupa ce am devenit siguri ca stapinim tehnica de montare a racitorului fixam procesorul in soclu si apoi punem o picatura de pasta termoconductoare pe suprafata procesorului. Pasta se gaseste intr-o mica seringa furnizata impreuna cu racitorul. Apoi montam racitorul peste procesor. Aceasta montare trebuie facuta cu mare grija in asa fel incit sa nu apasam prea tare racitorul peste procesor atunci cind incercam sa fixam clema racitorului de dintii soclului. Pentru a evita deteriorarea procesorului in timpul acestei manevre, pe placuta procesorului se afla niste rondele din cauciuc care amortizeaza presiunea pe care o exercitam. Secretul este deci aplicarea unei forte bine dozate, al carei rezultat sa fie montarea racitorului in asa fel incit suprafata procesorului sa se afle in contact cu partea inferioara a radiatorului careia sa-i transmita caldura pentru a o disipa in mediul inconjurator.
Daca dorim sa fim siguri ca nu avariem procesorul atunci cind montam racitorul va trebui sa cumparam o piesa numita "shim" care este in fapt un mic cadru asezat peste placuta procesorului ale carui laturi au exact inaltimea procesorului propriu-zis (paralelipipedul metalic aflat in centrul placutei procesorului). Atunci cind montam racitorul acesta nu va putea sa apese pe procesor deteriorindu-l pentru ca va fi impiedicat de laturile cadrului. Dezavantajul acestei metode este dat de faptul ca inaltimea cadrului trebuie sa fie exact aceeasi cu a procesorului altfel procesorul nu se va afla in contact cu baza racitorului si nu ii va putea transfera acestuia caldura.
Ventilatorul este fixat prin suruburi de partea superioara a radiatorului. Pentru a functiona el trebuie alimentat cu curent electric si aceasta se realizeaza prin intermediul unui mic cordon terminat cu un cap de plastic. Acest cap trebuie fixat intr-o priza cu trei pini aflata pe placa de baza in apropierea soclului procesorului. Daca ne uitam pe schema din manual putem vedea unde se gaseste aceasta priza, linga care se afla scris CPU FAN (ventilatorul procesorului). Chiar si fara manual ea este usor de gasit. Priza are un ghidaj care ne ajuta sa fixam corect capul cordonului de alimentare.
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

asamblarea pieselor si conectarea firelor

Mesajde old lord » Joi Feb 17, 2005 4:46 pm

MONTAREA PLĂCII DE BAZĂ íŽN CARCASĂ

Dupa ce am montat procesorul si racitorul putem fixa placa de baza in carcasa cu ajutorul unor suruburi. Fixarea se face pe o portiune laterala a carcasei care contine o suprafata metalica in care se observa mai multe gauri pentru instalarea suruburilor. PB nu se fixeaza de obicei direct pe suprafata metalica a carcasei. Intre ea si aceasta din urma se instaleaza mai intii niste despartitoare care pot fi din plastic sau din metal. Despartitoarele din metal sint niste suruburi care au capul gaurit si filetat. Suruburile care fixeaza placa de baza se insurubeaza in capul despartitoarelor.
Orientam PB in asa fel incit conectoarele pentru periferice (porturile seriale, portul paralel, etc.) sa fie indreptate catre partea din spate a carcasei. Punem placa de baza peste suprafata metalica laterala. Este foarte posibil ca in acest moment sa fim obligati sa facem loc la partea din spate a carcasei pentru unele conectoare de pe placa de baza (porturile seriale, portul paralel, portul pentru joystic). Acestea trebuie sa iasa prin partea din spate a carcasei si de obicei orificiile prin care ies sint acoperite cu placute metalice subtiri pe care va trebui sa le rupem. Cind sintem siguri ca am gasit pozitia optima pentru PB observam care sint gaurile de pe aceasta care se suprapun cu gaurile de pe suprafata metalica. Tinem minte locatia lor si fixam mai intii despartitoarele metalice prin insurubare pe suprafata metalica. Punem PB peste despartitoare si fixam PB cu suruburi care se fixeaza in capul despartitoarelor.
Prin intermediul placii de baza se realizeaza alimentarea cu energie electrica a placilor instalate in sloturile PCI si slotul AGP. Alimentarea cu electricitate a PB se realizeaza cu ajutorul unui cablu care iese din sursa de alimentare. La capatul acestui cablu se afla un conector pe care trebuie sa il fixam prin apasare (dupa ce l-am orientat corect) in priza ATX de pe PB. Aceasta este de obicei de culoare alba si are doua siruri de gauri asezate paralel. Din sursa iese mai multe cabluri insa fiecare are la capatul sau un conector care se potriveste cu un singur fel de priza. Priza ATX de pe PB este unica si de aceea conectorul care intra in ea este usor de reperat.
In cele ce urmeaza se ia in consideratie o placa de baza de tip "jumperless" (fara comutatoare) asa cum sint majoritatea PB moderne. In cazul acestor placi toate reglajele (in masura in care sint necesare) se fac din BIOS. Comutatorul ("Jumper") este o bucata de plastic avind o lamela metalica la interior care se aseaza de obicei peste doi pini. Atunci cind asezam comutatorul peste pini lamela metalica intra in contact cu pinii si astfel va inchide un circuit care va avea ca efect trecerea unui curent electric prin acestia. Consecinta ultimă este schimbarea configuratiei de functionare a dispozitivului respectiv (PB , CD-ROM, hardisc, etc).
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

asamblarea pieselor si conectarea firelor

Mesajde old lord » Joi Feb 17, 2005 4:48 pm

CONECTAREA LA PLACA DE BAZĂ A BUTOANELOR DE PE PANOUL FRONTAL
Pe panoul frontal al carcasei se afla butoanele de pornire si resetare a calculatorului, alaturi de ledul care ne indica starea de activitate a hardiscului. Aceste dispozitive (alaturi de altele) se conecteaza la PB prin niste fire subtiri la capatul carora se afla niste conectoare din plastic de culoare neagra care au doua sau mai multe gauri. Pe placa de baza se afla unul sau doua dispozitive de conectare cu pini ("ace") care trebuie sa intre in gaurile conectorilor aflati la capatul firelor.
Aceste dispozitive (prize) de pe PB se remarca usor pentru ca sint niste "linii" din plastic lungi si subtiri din care ies niste "ace". Fiecare dispozitiv contine mai multe prize de conectare asezate una linga alta pe lungime iar in dreptul fiecareia este scrisa pe PB functia ei. De exemplu priza linga care scrie HD-LED este pentru dioda care ne arata starea de activitate a hardiscului. Priza linga care scrie PW-ON este cea in care trebuie fixat conectorul firului care vine de la butonul de pornire-oprire a calculatorului. Priza linga care scrie SPK este cea in care trebuie fixat conectorul firului care vine de la difuzorul carcasei, cel care ne semnaleaza eventualele probleme care apar la pornirea calculatorului. Priza linga care scrie RST este cea in care trebuie fixat conectorul firului care vine de la butonul de resetare a calculatorului.
Realizarea conectarii diferitelor dispozitive amintite este foarte usoara daca avem manualul PB la indemina. In acest manual observam ca in dreptul unor pini ai prizei de pe placa de baza se afla scrisa cifra 1. Daca ne uitam apoi la conectorii aflati la capatul firelor observam ca la fiecare dintre acestia in dreptul uneia dintre gauri se afla desenata o sageata. Pinul care este marcat prin cifra 1 trebuie sa intre in gaura marcata cu sageata. Alti conectori au scrisa pe ei o polaritate (plus sau minus). Ne uitam in manual si vedem pinul prizei in care trebuie fixat conectorul pe care este semnul (+). Conectorul cu polaritate negativa il fixam in pinul de linga cel cu polaritate pozitiva.
Fiecare conector are scris pe el care este functia sa. Daca pe conector este scris HDD inseamna ca este conectorul care permite aprinderea diodei de tip LED care ne indica starea de activitate a hardiscului. Ducem acest conector (orientat corect) peste pinii din portiunea corespunzatoare a prizei de pe PB si apasam usor pina cind pinii au intrat in intregime in gaurile conectorului. Procedam similar si cu ceilalti conectori.
Aceasta etapa nu este deloc grea insa necesita atentie pentru ca de exemplu daca fixam gresit conectorul PW-ON putem avea surpriza ca dupa ce asamblam calculatorul acesta sa nu porneasca.
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

asamblarea pieselor si conectarea firelor

Mesajde old lord » Joi Feb 17, 2005 7:48 pm

MONTAREA MODULELOR DE MEMORIE
Este recomandata montarea modulelor (placutelor) de memorie dupa ce am instalat PB in carcasa. Daca ne obisnuim sa procedam in acest fel atunci ne va fi foarte usor sa instalam noi module (cind ne hotarim sa crestem cantitatea de memorie a sistemului) fara a demonta PB din carcasa.
Modulele de memorie se prezinta ca niste placute subtiri care au la partea inferioara o serie de conectori auriti. La partea din mijloc a laturii cu conectori a modulelor DDR DRAM se afla o scobitura. Sloturile in care se monteaza modulele de memorie se caracterizeaza prin faptul ca la partile laterale au doua dispozitive din plastic ("clame") care permit fixarea foarte sigura a modulelor de memorie in sloturi. Aceste clipuri se pot misca in sus si in jos.
Apucam cu degetele cele doua clame ale unui slot de memorie si le miscam inspre exterior in asa fel incit sa ajunga la aproximativ 45 de grade fata de suprafata PB. Apoi luam cu ambele miini un modul de memorie si il orientam perpendicular pe PB, cu conectorii in jos si cu scobitura suprapusa peste portiunea corespunzatoare a slotului. Apasam usor dar ferm cu cele doua degete mari pe partile laterale ale modulului pina cind partea cu conectori a intrat in slot. In acest moment cele doua clame laterale ale slotului revin la un unghi de 90 de grade fata de PB si intra in niste scobituri de pe partile laterale ale modulului de memorie. Montarea memoriei este o operatiune delicata, dar nu dificila.
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

asamblarea pieselor si conectarea firelor

Mesajde old lord » Joi Feb 17, 2005 7:49 pm

MONTAREA HARDISCULUI , A UNITĂTII CD-ROM ŞI A UNITĂŢII DE DISCHETĂ
In spatele panoului frontal al carcasei se gasesc locasurile de fixare pentru hardisc, unitatea de discheta si CD-ROM. Aceste locasuri sint suprapuse pe verticala si sint de doua tipuri : unele mai late (pentru CD-ROM) numite locasuri ("bay") de 5,25 inci si altele mai inguste (pentru hardisc si unitate de discheta) numite locasuri de 3,5 inci. De obicei locasurile au niste ghidaje care ne ajuta sa introducem corect componentele calculatorului si care in acelasi timp sustin aceste componente pentru ca ele sa nu cada pina cind le fixam cu suruburi.
Hardiscul si unitatea CD-ROM se incalzesc destul de mult atunci cind au activitate intensa (de ex. in timpul jocurilor). Este deci indicat ca intre componentele instalate in locasuri sa fie destul spatiu necesar pentru o aerisire corecta. Panoul frontal are niste placute de plastic care acopera fata locasurilor de 5,25". Va trebui sa scoatem placuta care acopera fata locasului in care instalam unitatea CD-ROM si eventual placuta care acopera fata locasului in care vom instala unitatea de discheta. Placutele au niste aripioare care le fixeaza la panoul frontal. Daca apasam usor inspre interior pe ambele aripioare de fixare putem scoate foarte usor placutele.
Unitatea de discheta trebuie amplasata in zona in care ii este destinata. Exista carcase care au in panoul frontal o fanta in fata locasului in care trebuie amplasata unitatea de discheta, fanta folosita pentru a introduce si scoate dischetele din unitate. In acest fel nu se va vedea fata unitatii de discheta dar aceasta va putea fi folosita ca de obicei. Alte carcase au un locas acoperit cu o placuta de plastic care trebuie scoasa pentru a instala unitatea de discheta.
Hardiscul trebuie amplasat sub unitatea de discheta la o distanta cit mai mare insa de preferinta nu pe ultimul locas de 3,5" (cel care este cel mai apropiat de sol).
Este recomandat sa amplasam unitatea CD-ROM cit mai sus (dar nu pe ultimul locas) in asa fel incit sa aiba o aerisire buna in partea sa superioara, care se incalzeste cel mai tare. Unitatea CD-ROM trebuie introdusa in locas dinspre exteriorul spre interiorul carcasei.
Hardiscul se conecteaza la placa de baza prin intermediul unui cablu IDE. Acesta are trei conectori, cite unul la fiecare capat al cablului si unul la mijloc. Conectoarele aflate la capetele cablului se folosesc pentru fixarea la placa de baza sau la un hardisc aflat in postura de stapin ("master"). La anumite cabluri conectorul care se fixeaza pe placa de baza are un mecanism de fixare special in asa fel incit cablul sa nu se desprinda accidental. Conectorul din mijloc este folosit pentru un hardisc sau o unitate CD-ROM aflate in postura de sclav ("slave"). Conectoarele IDE trebuie orientate corect altfel nu vor intra in prizele IDE de pe componente sau de pe PB.
Cablul IDE este de obicei plat si are una din margini colorata (in rosu sau negru). Conectam mai intii cablul la hardisc. Acesta are la partea din spate o priza IDE (de forma alungita si cu multi pini) care se afla linga priza pentru cordonul de alimentare. Marginea marcata cu culoare a cablului IDE trebuie sa se afle inspre priza de alimentare cu curent electric. De altfel impingerea conectorului IDE al cablului in priza de pe hardisc nu este posibila decit in aceasta situatie, din cauza unor ghidaje care impiedica patrunderea conectorului in priza daca nu este pozitionat corect. Urmeaza conectarea cablului IDE la PB. Cele doua dispozitive de conectare (prizele) IDE de pe placa de baza sint denumite IDE 1 si IDE 2 in manualul PB. Hardiscul se va conecta la priza IDE 1. In acelasi manual se observa ca prizele au unul din capete marcat cu cifra 1. Marginea marcata cu culoare a cablului IDE trebuie sa se afle de aceeasi parte cu capatul prizei IDE marcat cu cifra 1. De altfel impingerea conectorului IDE al cablului in priza de pe PB nu este posibila decit in aceasta situatie, din cauza unor ghidaje care impiedica patrunderea conectorului in priza daca nu este pozitionat corect. Trebuie sa impingem conectorul incet dar ferm, in asa fel incit sa intre complet in priza si eventual il fixam daca dispune si de un dispozitiv de fixare.
Daca avem doua hardiscuri de viteze diferite va trebui sa conectam la priza IDE 1 hardiscul cel mai rapid, care se va afla astfel in postura de stapin principal ("primary master").
Atunci cind instalam unitatea CD-ROM avem doua posibilitati. Unitatea CD-ROM poate functiona in regim de sclav ("slave") al hardiscului insa poate functiona si in regim de stapin secundar ("secondary master"). Atunci cind scoatem din cutie unitatea ea este configurata sa lucreze in regim de sclav. Configurarea ca sclav sau stapin se face foarte usor scotind si mutind un comutator ("jumper") in pozitia corespunzatoare pe partea din spate a unitatii CD-ROM.
Daca avem un singur hardisc este de preferat sa conectam unitatea CD-ROM (aflata in postura de sclav sau stapin secundar) la PB folosind priza IDE 2. Daca avem doua hardiscuri atunci unitatea CD-ROM (aflata exclusiv in postura de sclav) va putea fi conectata la PB prin intermediul cablului IDE la care este conectat si unul dintre cele doua hardiscuri. Pentru aceasta conectam intii cablul IDE la hardisc cu ajutorul unui conector de la capatul cablului si apoi cu ajutorul conectorului de la mijlocul cablului il conectam si la unitatea CD-ROM. Marginea colorata a cablului IDE trebuie sa se afle inspre priza de alimentare cu curent electric a unitatii CD-ROM. Va fi probabil nevoie sa rasucim cablul pentru a realiza conectarea la unitatea CD-ROM (care trebuie sa fie fixata intr-un locas aproape de locasul in care e fixat hardiscul). In final conectam cablul IDE la priza IDE 1 sau IDE 2 de pe PB.
Unitatea CD-ROM mai trebuie conectata la PB si cu un cablu audio furnizat impreuna cu unitatea. Acesta este format din doua fire si se conecteza la priza numita "Analog Audio" pe unitatea CD-ROM si la priza CD 1 de pe placa de baza.
Conectarea unitatii de discheta ("floppy disk drive" - FDD) se face cu ajutorul cablului sau special. Cablul FDD are o caracteristica unica si anume ca este despicat catre unul din capete iar un fascicul de fire este rasucit inainte de a intra in conectorul de la capatul cablului. Partea cu fasciculul rasucit se conecteaza la unitatea de discheta iar cealalta parte la priza FDD a placii de baza. Orientarea cablului se face la fel ca mai sus. Marginea colorata trebuie sa fie inspre conectorul sursei de alimentare a unitatii de discheta iar la partea opusa trebuie sa fie aliniata cu capatul prizei de pe PB care este marcat cu cifra 1 in manualul PB.
Dupa ce am conectat cablurile IDE si FDD trebuie sa asiguram alimentarea cu curent electric a componentelor. Din sursa de alimentare iese o multitudine de cabluri ale caror capete sint conectorii care trebuie sa intre in prizele de alimentare prezente pe componentele instalate. Trebuie sa vedem care dintre capetele cablurilor care ies din sursa de alimentare se potrivesc cu prizele de alimentare prezente pe hardisc, unitatea CD-ROM, respectiv unitatea de discheta. Dupa ce le gasim le introducem in prizele componentelor apasind pina in momentul in care vedem ca au intrat complet.
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

asamblarea pieselor si conectarea firelor

Mesajde old lord » Joi Feb 17, 2005 7:51 pm

MONTAREA PLĂCII VIDEO , A MODEMULUI ŞI A PLĂCII DE REŢEA
Placa video se monteaza in slotul AGP. Acesta este mai mic decit sloturile de memorie sau cele PCI si de obicei are culoarea maro. Tinem placa video cu ambele miini avind marginea cu conectorii auriti in jos iar marginea metalica inspre partea din spate a carcasei. Vedem care este locul de pe partea din spate a carcasei care va fi ocupat de marginea metalica a PV si indepartam placuta de tabla care se afla in zona respectiva. Impingem incet dar ferm PV in slot pina cind vedem ca partea cu conectori a intrat complet in acesta. Este posibil sa fie nevoie sa "zgilţiim" un pic PV pentru a intra complet in slot. In acest moment putem bloca placa in slot ridicind mica clamă ("AGP retainer") care se afla linga slotul AGP si care functioneaza intrucitva asemanator cu clamele de la placile de memorie. Partea metalica a PV este indoita la 90 de grade in partea sa superioara rezultind o lamela orizontala care se suprapune peste o portiune a structurii metalice a carcasei. Pe aceasta lamela se gaseste o scobitura in care trebuie sa introducem un surub pentru a fixa PV la structura metalica a carcasei.
Modemul se monteaza intr-un slot PCI. Este recomandat sa il fixam cit mai departe de placa video in asa fel incit sa ii permitem ventilatorului de pe PV sa isi indeplineasca functia de racire a placii. O pozitie buna este penultimul slot PCI (numarind sloturile incepind de la cel mai aproape de procesor). Tinem modemul cu ambele miini avind marginea cu conectorii auriti in jos iar marginea metalica inspre partea din spate a carcasei. Vedem care este locul de pe partea din spate a carcasei care va fi ocupat de marginea metalica a modemului si indepartam placuta de tabla care se afla in zona respectiva. Impingem incet dar ferm modemul in slot pina cind vedem ca partea cu conectori a intrat complet in acesta. Este posibil sa fie nevoie sa "zgilţiim" un pic modemul pentru a intra complet in slot. Fixam apoi modemul la structura metalica a carcasei cu un surub inserat in scobitura de pe lamela orizontala. Dupa ce inchidem carcasa calculatorului luam cablul care a venit impreuna cu modemul si bagam un capat al sau in priza linga care scrie "Line" (linie telefonica) de pe marginea metalica a modemului iar celalalt capat in priza liniei telefonice (dupa ce scoatem cablul care lega telefonul de priza aceasta). Cablul telefonului (pe care l-am scos initial din priza telefonica) il bagam apoi in priza linga care scrie "Phone" (telefon) de pe marginea metalica a modemului.
Placa de retea (PR) se monteaza intr-un slot PCI. O pozitie buna este ultimul slot PCI. Montarea se face la fel ca si montarea modemului. Placa de retea are un cablu mic care trebuie conectat la placa de baza si anume la priza WOL ("wake on LAN"). Vedem in manualul PB unde se afla aceasta priza si impingem usor conectorul de la capatul cablului in pinii prizei.
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

asamblarea pieselor si conectarea firelor

Mesajde old lord » Joi Feb 17, 2005 7:52 pm

íŽNCHIDEREA CARCASEI CALCULATORULUI
Montam cele doua panouri laterale ale carcasei si le fixam cu suruburi. Putem sa nu fixam cu surub panoul din stinga (daca privim partea frontala a carcasei) pentru a putea sa-l deschidem mai usor in cazul in care apar probleme la pornirea calculatorului.
Conectam cablul de alimentare a carcasei la priza de pe carcasa care se afla linga ventilatorul sursei de alimentare. Cablul trebuie apoi conectat la priza de curent de pe perete. Este recomandat ca stecherul acestui cablu sa intre direct in perete si nu prin intermediul unui triplu stecher. De asemenea este recomandat sa nu se conecteze cablul de alimentare la priza de perete decit dupa ce am terminat de conectat dispozitivele periferice si monitorul (vezi mai jos).
La unele carcase exista la partea din spate un comutator cu doua pozitii (0 si l) a carui functie este sa permita sau sa intrerupa alimentarea cu curent electric de la priza din perete. Daca partea comutatorului pe care scrie l se afla la nivelul suprafetei carcasei atunci alimentarea cu curent este permisa. Daca apasam pe partea pe care scrie 0 pina cind aceasta ajunge la nivelul suprafetei carcasei atunci alimentarea cu curent este intrerupta. Acest comutator ne permite pe de o parte intreruperea rapida a alimentarii cu curent in caz de accident (de ex. atunci cind o piesa a calculatorului a luat foc) si pe de alta parte ne permite evitarea pornirii din intimplare a calculatorului (de ex. daca avem copii mici care apasa din curiozitate pe butonul de pornire).
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

asamblarea pieselor si conectarea firelor

Mesajde old lord » Joi Feb 17, 2005 7:52 pm

CONECTAREA MONITORULUI ŞI A DISPOZITIVELOR PERIFERICE
Monitorul are la partea din spate doua cabluri. Unul dintre acestea este cablul de conectare la placa video. Acesta are la capatul sau un conector cu pini care trebuie sa intre in priza corespunzatoare de pe PV. Conectorul trebuie orientat corect altfel nu va intra in priza.Impingem usor conectorul pina cind vedem ca pinii au intrat complet in gaurile prizei. Fixam apoi conectorul de PV folosind cele doua suruburi ale sale. Al doilea cablu al monitorului este cablul de alimentare cu curent electric si el intra de obicei direct in priza de curent alternativ (220 V) de pe perete, avind deci la capatul sau un stecher obisnuit. Exista si situatii in care acest al doilea cablu nu se conecteaza la priza din perete ci la o priza aflata pe partea din spate a carcasei calculatorului, in aceasta situatie cablul avind la capatul sau un conector special.
Tastatura si mausul se conecteaza de obicei la niste prize de tip PS/2 aflate pe PB. Aceste prize trebuie sa fie vizibile prin doua orificii ale carcasei. Daca nu sint vizibile inseamna ca orificiile sint inca acoperite cu tabla. Luam o surubelnita si dam la o parte tabla respectiva, care trebuie sa se detaseze usor. Desi cele doua conectoare (al tastaturii si al mausului) sint identice, fiecare trebuie impins in mufa speciala de pe PB. De obicei pe carcasa linga cele doua orificii PS/2 se afla imprimate doua mici desene care arata unde trebuie introdus conectorul mausului si unde cel al tastaturii. Daca avem un maus sau o tastatura USB acestea trebuie conectate la prizele USB (indiferent care) de pe PB. Prizele PS/2 sint rotunde iar prizele USB sint dreptunghiulare. Conectorul PS/2 are niste pini subtiri care trebuie orientati corect altfel nu vor intra in priza PS/2 de pe PB.
Boxele se conecteaza impingind mufa de tip jack in priza corespunzatoare de pe PB. Exista trei prize audio asemanatoare (pentru mufe jack) pe placa de baza. De obicei prima dintre ele (cea mai de sus sau cea mai din stinga) este folosita pentru conectarea boxelor. Boxele au un cablu de alimentare care se termina fie cu un stecher obisnuit fie cu un stecher care include un transformator. In ambele situatii trebuie facuta conectarea cu o priza de curent alternativ (220 V).
Microfonul se conecteaza impingind mufa de tip jack in priza de pe PB. De obicei ultima dintre prizele audio (cea mai de jos sau cea mai din dreapta) este folosita pentru conectarea microfonului.
Joysticul se conecteaza fie la priza de tip "gameport" de pe PB, fie la una din prizele USB. Exista o singura priza de tip "gameport" pe PB.
Imprimanta se conecteaza fie la una din prizele USB, fie la portul paralel (care si el se gaseste intr-un singur exemplar pe PB).
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

Mesajde wally_valy » Joi Feb 17, 2005 8:01 pm

maf fratilor! ce sa fac sa nu mai sune calcu meu ca un aspirator?? is disperat mah ca stau noaptea pe net si ma inebuneste sunetu asta. :))) cooleru ii de bai?
k merci mult baietzi si "imi place mult subiectul ales de voi". nota 10
Avatar utilizator
wally_valy
Junior Member
 
Mesaje: 7
Membru din: Mie Feb 16, 2005 12:00 am

Mesajde old lord » Joi Feb 17, 2005 8:05 pm

mai wally valy
ia si deschide un nou thread , ai optiunea pe pagina sus , clic stanga ta
ai grija cum postezi , aci e vorba de altceva
spune pe noul thread ce problema ai si poate vei fi ajutat
vezi ca la postu asta ai optiunea edit , ia si sterge si reposteaza
multumesc pentru intelegere

vezi pentru exemplu postul lui hova , este imediat urmator
problema cu un HP 215
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

Mesajde MunteAlb » Dum Mar 13, 2005 12:46 pm

Am scris in anul 2003 un Manual de Asamblare a unui PC, care ofera toate informatiile necesare unui incepator pentru ca acesta sa-si asambleze un calculator din componente separate. De-a lungul timpului am actualizat manualul, in asa fel incit sa contina cele mai noi informatii referitoare la componente.

Manualul are patru parti si o anexa, dupa cum urmeaza :

1) Notiuni Introductive despre Componente ; Criterii de Alegere a celor mai bune Componente
http://www.muntealb.com/ManualAsamblarePC-bn.htm

2) Montarea Componentelor ; Conectarea Perifericelor
http://www.muntealb.com/ManualAsamblarePC2-bn.htm

3) Configurarea Biosului ; Partitionarea Hardiscului ; Formatarea Partitiilor
http://www.muntealb.com/ManualAsamblarePC3-bn.htm

4) Instalarea Sistemului de Operare Windows (ME si XP) ; Instalarea Draiverelor
http://www.muntealb.com/ManualAsamblarePC4-bn.htm

5) Anexa : Adresele celor mai bune articole de pe internet care sint de folos celor care au de gind sa-si asambleze singuri un calculator si au nevoie de informatii pertinente care sa-i ajute sa-si aleaga cele mai bune piese. Articolele listate sint in limbile engleza sau franceza.
http://www.muntealb.com/ManualAsamblarePC-Anexa-bn.htm


Manualul este foarte popular, avind multi vizitatori zilnic in cei doi ani de la publicare, semn ca internautii romani apreciaza informatiile si instructiunile continute in el. Din pacate aceasta popularitate a facut sa apara si plagiatorii, adica persoanele care copiaza manualul in intregime sau parti din el si le pun fie pe siturile proprii, fie pe forumurile de discutii, fara a specifica adresa materialului original si autorul acestuia.

Un astfel de plagiat a avut loc si pe sectiunea "Hardware" a forumului FanClub, unde forumistul "mylord" a copiat partea a doua a manualului scris de mine (cea referitoare la montarea componentelor) si a postat-o pe forum impartita in mai multe mesaje succesive. Bineinteles ca "mylord" nu a specificat de unde a luat continutul mesajelor sale, lasind sa se inteleaga faptul ca el este autorul acestuia. Asa cum am mai spus in alte citeva ocazii legate tot de plagierea unor materiale scrise de mine, orice act de plagiere este detestabil, dar cei care plagiaza materiale foarte cunoscute (cazul manualului meu) se expun oprobriului public si se acopera de ridicol tocmai pentru ca sursa plagiatului este cunoscuta de multa lume. In plus ei se vor afla permanent in situatia de a fi permanent banuiti ca mesajele pe care le posteaza sint copiate, deci capacitatea lor de a crea ceva original va fi mereu pusa sub semnul intrebarii. Ceea ce ar fi trebuit sa faca "mylord" ar fi fost sa puna o legatura ("link") catre pagina de pe situl meu care continea informatiile pe care el le-a socotit utile pentru firul de discutie "Cum sa-ti faci un calculator din bucati". In acest fel nu s-ar fi creat nici o confuzie cu privire la identitatea autorului partii a doua a manualului si in plus internautii ar fi putut sa vizualizeze textul intr-un format mai usor de citit, lasind la o parte faptul ca versiunea de pe situl meu este mai noua decit cea folosita pe forum.

Una din putinele satisfactii ale unui autor de materiale originale postate pe internet este recunoasterea utilitatii muncii sale si asocierea numelui sau cu materialele in cauza, atunci cind se face referinta la ele. Materialele de pe situl meu nu imi aduc nici un fel de rasplata materiala, tinind cont de faptul ca am decis sa nu am publicitate pe sit, tocmai pentru ca internautii romani (din care multi se conecteaza prin dial-up) sa le poata descarca usor, pentru ca sa nu ajunga la sfirsitul lunii sa plateasca o suma exagerata catre RomTelecom. In situatia in care plagierea materialelor originale va continua, autorii acestora nu vor avea nici un stimulent pentru a continua publicarea unora noi, deci este posibil ca sa inceteze sa mai munceasca la siturile lor si in ultima instanta cei care vor avea de pierdut de pe urma acestei situatii vor fi internautii romani, care nu vor putea sa gaseasca informatii decit in limba engleza.

Alexandru Bogdan Munteanu
MunteAlb
Junior Member
 
Mesaje: 2
Membru din: Dum Mar 13, 2005 12:38 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde RooT » Dum Mar 13, 2005 4:28 pm

mylord .. fi mai atent de unde scri .. daca iei de undeva pune link ... ca omu se enerveaza daca citezi din siteul lui .. de parca i-ai fura painea ... te miri ce chestie a scris el .. cum se pune o placa pci .. o adevarata capodopera.
I'm not a slave to a god that doesn't exist
And I'm not a slave to a world that doesn't give a shit
Avatar utilizator
RooT
 
Mesaje: 1029
Membru din: Joi Iun 21, 2001 11:00 pm

Mesajde old lord » Dum Mar 13, 2005 6:48 pm

ok
mai io le-am gasit pe reteaua din tudor din iasi si nu stiu ale cui sunt
am intrebat o multime de oameni de pe reteaua din tudor de unde sunt si nimeni nu mi-a putut zice
mi s-au parut foarte interesante de aceea le-am pus aci
daca gasesc link il pun aici

ps: pacat ca le-ai sters , erau foarte utile pentru cei care vor sa-si cumpere sistemul pe bucati , dar daca asa e bine atunci e ok
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

Mesajde eyewitness » Dum Mar 13, 2005 7:15 pm

te miri ce chestie a scris el .. cum se pune o placa pci .. o adevarata capodopera.


bre , daca a brevetat capodopera tresa-i da-ti(cb) drepturi de autor. de la bell incoa n-a mai fost brevetat ceva asemanator ca sa revolutioneze stiinta :D
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde MunteAlb » Dum Mar 13, 2005 11:07 pm

Am scris un Manual de Asamblare a unui Calculator, care ofera toate informatiile necesare unui incepator, pentru ca acesta sa-si asambleze un calculator din componente separate. Manualul are patru parti si prezinta informatii tehnice despre componente, criteriile de cumparare a acestora, montarea lor, configurarea biosului, partitionarea si formatarea hardiscului, instalarea sistemului de operare. Adresa la care se gaseste este :

http://www.muntealb.com/ManualAsamblarePC-bn.htm

P.S. Am contactat administratorul acestui forum pentru ca pe acest fir de discutie au fost postate de catre forumistul "mylord" citeva mesaje care contineau partea a doua a manualului, fara ca sa fie specificat autorul textului original. imi vine greu sa cred scuza lui "mylord" care spune ca a gasit textul pe serverul unei retele si nu a putut sa-si dea seama care este adresa lui. Asa cum poate constata oricine, in josul fiecarei pagini a sitului meu se afla cele doua adrese la care este gazduit si in plus se spune ca materialele sint originale si sint scrise de MunteAlb (Alexandru Bogdan Munteanu). Si chiar daca prin absurd "mylord" ar fi dat nu peste paginile in format Html, ci peste niste fisiere de tip text care contineau manualul scris de mine, ar fi trebuit sa specifice faptul ca nu el este autorul si sa spuna unde le-a gasit. A preferat sa treaca sub tacere aceste "amanunte" si din cauza asta m-am simtit dator sa intervin. Forumistul "mylord" ar fi trebuit cel putin sa caute cu Google titlul manualului meu ("Asamblare Calculator") si ar fi dat imediat peste adresa lui. Consideratiile despre proprietatea intelectuala a mea asupra manualului au fot comunicate adminstratorului forumului si nu le mai reiau aici.

Am apreciat promptitudinea cu care a reactionat administratorul forumului, dupa ce i-am demonstrat ca sint autorul textelor postate de "mylord". Insa din pacate odata cu stergerea textelor plagiate administratorul a sters si mesajul meu, in care faceam precizarile necesare referitoare la paternitatea asupra textelor incriminate si pusesem legaturi ("links") catre cele patru parti ale manualului. Nu a fost in intentia mea sa imi fac publicitate pe acest forum, pentru ca sint multumit de numarul de vizitatori adusi de motoarele de cautare. Dupa cum poate constata oricine, postez foarte rar pe forumuri, iar in ultimul an si jumatate nu am facut deloc publicitate sitului meu.

Prin scrierea manualului eu am incercat sa ofer informatii utile internautilor romani fara sa solicit nimic in schimb, nici macar sa priveasca si sa faca clic pe reclame, care nu exista pe situl meu. Marea majoritate a vizitatorilor le citesc si le apreciaza, iar unii imi trimit mesaje de felicitare. Atita timp cit cele scrise de mine le sint utile internautilor romani pot sa consider situl meu si-a atins scopul, acela de a ajuta la raspindirea cunostintelor despre calculatoare si internet, lucru de care va beneficia internetul romanesc in ansamblu, inclusiv forumurile de discutii, care vor avea astfel mai multi membri, iar discutiile vor avea o crestere calitativa continua.

Acesta este ultimul meu mesaj postat legat de plagiatul de pe acest fir. Mi-as dori ca discutia sa nu continue pe aceasta tema, ci sa revina la subiectul initial, cel care ii intereseaza de fapt pe forumisti.

Alexandru Bogdan Munteanu
MunteAlb
Junior Member
 
Mesaje: 2
Membru din: Dum Mar 13, 2005 12:38 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde old lord » Mie Mar 16, 2005 9:36 pm

Cand am scris ultimul meu mesaj de aici , in care imi exprimam regretul ca acele posturi au fost sterse , eu abar nu am avut de postul userului muntelui alb , care a fost sters odata cu posturile mele, si nici nu am stiut de aceasta revendicare.
Acum revin si eu cu un post sa clarific situatia si sper sa se incheie aceasta discutie.


Mai eu locuies in Iasi si am calculatorul conectat la cea mai mare retea studenteasca de aici , cea din tudor vladimirescu , unde sunt conectate 30 de camine , si fiecare camin are in medie aproximativ 400 de persoane si foarte multi au PC. Cand am gasit acele texte am intrebat mai multe personae de unde sunt , dar mi-a fost imposibil sa aflu ceva si deafltfel nu sta oricine de vorba cu tine sa-ti raspunda la intrebari. Io nu le-am copiat de pe serverul unei retele ci de pe un calculator oarecare din retea .
Nici una din persoanele respective nu mi-a putut spune macar daca sunt de pe net sau daca sunt materiale originale. Si nici eu nu am cautat pe net, aici am gresit enorm dar nu mi-am dat seama ca e vorba de o carte cu autor , mai ales ca acele texte nu erau semnate si erau scrise in word si mai semanau cu un proiect oarecare. Precizez ca io nu am gasit cartea ci niste texte pe care nu le mai atasez aici dar ti le trimit pe mail (daca gasesc adresa ta ) sau pe PM sa vezi ca nu e absurd ce crezi tu. Cum in Tudor stau o multime de stundenti de la Facultatea de Informatica si de la Facultatea de Automatica si Calculatoare m-am gandit ca acele texte reprezinta proiectul unui student, mai ales ca le-am gasit scrise in word . Odata ce aceste texte au fost date la copiat pe retea m-am gandit ca nu o sa-l deranjeze sa le copii pe un forum. Deasemenea le-am dat pe forum pentru ca am vrut sa aflu cat de corecte sunt , pentru ca m-am gandit ca erau erau scrise de un student,iar eu cum nu sunt prea inaintat in domeniu am vrut sa aflu mai multe ( si am aflat :) ) . Deasemenea m-am gandit ca poate fi vorba de una din sutele de carti scanate si trecute prin programele de recunoastere texte in word si data la copiat fara autor.
Deasemenea m-am gandit ca e mai probabil sa fie o traducere din limba engleza .

Nici o secunda nu m-am gandit ca este vorba de o carte de pe net , mai ales ca este atat de subtire , si de aceea nici nu am cautat de pe google. Nu am zis ca nu sunt eu autorul pentru ca ce rost avea , erau niste texte anonime si se observa de la o posta ca nu erau scrise de mine , mai ales ca am precizat ca sunt incepator in domeniu si ca caut informatii, de aceea am deschis acest subiect.
Spui mai sus ca sunt “plagiatulâ€Â
Cel mai dificil, când eşti înşelat, este să-ţi păstrezi demnitatea. Să te simţi de parcă n-ai merita oxigenul pe care îl tragi în tine. Te obişnuieşti cu asta. Începi să crezi. Chiar să-ţi placă. Ca o sticlă care nu se goleşte niciodată. Poţi să o duci la gură la nesfârşit.
Avatar utilizator
old lord
 
Mesaje: 1312
Membru din: Mie Mar 24, 2004 12:00 am

Următorul

Înapoi la Hardware

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator