Mouse-ul

Componente hard

Mouse-ul

Mesajde nodingat » Lun Ian 17, 2005 4:06 am

[INDENT]Mouse-ul a fost inventat in 1964 de Douglas Englebart de la Institutul de Cercetari Standford. Denumirea oficiala data mouse-ului a fost "indicator de pozitie X-Y pentru un sistem de afisare". Firma Xerox l-a aplicat mai tarziu, in 1974, la sistemul sau revolutionar de calcul, Alto, dar aceste sisteme aveau doar caracter experimental, folosite fiind doar pentru cercetare.
In 1979, cateva persoane de la Apple, printre care si Steve Jobs, au fost invitate sa vada calculatorul Alto si software-ul sau de sistem. El a vazut in acestea viitorul tehnicii de calcul si Apple le-a adoptat prompt in ceea ce urma sa devina calculatorul Lisa, pentru realizarea caruia a atras 15-20 de oameni de stiinta de la firma Xerox.
Desi Xerox a lansat in 1981 calculatorul Star 8010, bazat pe aceeasi tehnologie, acesta era foarte scump si nu a avut succes pe piata. Apple a realizat in 1983 calculatorul Lisa, dar nici acesta nu a fost un succes, in mare masura datorita pretului de catalog de10000$.
Mouse-ul poate fi de multe forme sau dimensiuni si este produs de diferite firme. Unele dintre ele au preluat ideea mouse-ului si au aplicat-o invers, ceea ce a dus la realizarea dispozitivului numit trackball, utilizatorul ne mai miscand dispozitivul ci direct bila. IBM a produs un dispozitiv chiar si mai interesant numit trackpoint-el putind fi utilizat atat ca trackball cu partea bilei in sus cat si ca mouse folosit cu bila in jos. Un trackball dedicat are o bila mult mai mare decat mouse-ul standart. Daca nu tinem cont de pozitie si de dimensiunea bilei trackball-ul este identic cu mouse-ul atat ca functionabilitate cat si ca interfata electrica.
Cei mai mari producatori de mouse-uri sunt Microsoft si Logitech.Chiar daca acestea sunt foarte variate, utilizarea si intretinerea lor difera foarte putin. Modelul standart de mouse este alcatuit din:

- o carcasa pe care o tinem in mana si o deplasam pe birou;

- o bila care semnaleaza sistemului miscarila facute;

- cateva butoane pentru selectii;

- un cablu pentru conectarea mouse-ului la sistem;

- un conector de interfata pentru atasarea mouse-ului la sistem.

Carcasa este facuta din material plastic si are putine parti mobile. In partea ei superioara, in dreptul degetelor operatorului, se afla butoanele. la baza carcasei se afla o bila de cauciuc, miscarile ei fiind transformate in semnale electrice care se transmit calculatorului prin cablu. Unele mouse-uri folosesc un senzor optic special care detecteaza miscarile deasupra unei retele. Mouse-ul optic a cazut insa in dizgratie deoarece functioneaza decat asezat pe un suport special(grid pad).
Conectorul folosit pentru mouse depinde de interfata utilizata. Exista 3 tipuri principale de interfete si o a patra, bazata pe o combinatie.
Mouse-ul comunica sistemului indicatiile sale prin intermediul unui dispozitiv care se incarca separat sau este inclus in software-ul de sistem. De exemplu, pentru a folosi mouse-ul cu sistemele de operare Windows sau OS/2, nu este necesar un alt driver, dar pentru utilizarea lui in majoritatea programelor bazate pe sistemulde operare DOS este necesara incarcarea unui driver separat. Indiferent daca este intern sau nu, driverul transforma semnalele electrice trimise de mouse in informatii referitoare la pozitia si starea butoanelor.
Ca alcatuire interna mouse-ul este lafel de simplu. Bila este in contact cu doua role, una pentru interpretarea miscarii pe axa X, iar cealalta pentru axa Y. De obicei rolele sunt conectate la mici discuri prevazute cu fante, care in mod alternativ permit sau nu trecerea luminii.Miscarea acestor rotite este detectata de mici traductoare optice care sesizeaza aparitia sau disparitia unui fascicol intern de lumina infrarosie, atunci cand aceasta trece sau nu prin rotitele obturatoare. Aceste "clipiri" succesive sunt ulterior interpretate ca miscari de-a lungul axelor. Modelul bazat pe acest principiu se numeste mecanism optomecanic si este de departe cel mai utilizat azi.

Tipuri de interfata pentru mouse

Mouse-ul poate fi conectat la calculator prin urmatoarele trei dispozitive:
- interfata seriala;
- port dedicat pentru mouse pe placa de baza;
- interfata de magistrala.

O metoda mai veche de conectare a mouse-ului des intalnita la calculatoarele compatibile IBM mai vechi este cea realizata prin intermediul unei interfete seriale. Conectorul tata de la capatul cablului de mouse este de tip DB-9 sau DB-25 (cu 9;25 de pini). Conectorul utilizat are toti pinii, desi pentru comunicatia dintre mouse si driverul de dispozitiv sunt folositi numai cativa.
Portul dedicat pentru mouse pe placa de baza.Cele mai multe calculatoare noi se livreaza cu un port dedicat pentru mouse, incoporat pe placa de baza.
IBM a inceput aceasta practica in 1987, odata cu lansarea sistemelor PS/2, si de aceea acest port mai este numit si interfata de mouse PS/2, asta mai inseamna ca mouse-ul poate fi conectat la orice sistem care dispune de un port dedicat pentru mouse pe placa de baza. Conectorul de mouse de pe placa de baza este de regula de tip mini-DIN. Toate calculatoarele PS/2 au in partea din spate conectori mini-DIN pentru tastaturasi pentru portul de mouse. Alte placi de baza au un conector de tip tata pentru portul de mouse, pentru ca cele mai multe carcase standard nu sunt prevazute cu orificiul pentru conectorul mini-DIN estinat mouse-ului. In aceasta situatie sistemul va avea un cablu adaptor care face trecerea de la un tip de conector la celalalt.
Portul mixt pentru mouse-serial si PS/2. Un tip hibrid de mouse poate fi conectat atat intr-un port serial, cat si intr-un port pentru mouse de pe placa de baza. Acest mouse este cel mai rapandit, deoarece este mai flexibil decat celelalte tipuri, cu unica folosinta. Circuitele mouse-ului detecteaza automat la ce tip de port este conectat acesta si tot automat il configureaza pentru lucru. Mouse-ul are de obicei si un conector mini-DIN la capatul cablului, dispunand si de un adaptor pentru trecerea de la acest tip la conectorul de tip serial cu 9 sau 25 de pini.
Interfata de magistrala. De regula , un mouse pentru magistrala este folosit in sistemele care nu dispun de un port deicat pe placa de baza sau de porturi seriale libere. Mouse-ul necesita o placa speciala pentru interfata de magistrala, care ocupa un slot din calculator si comunica cu driverul de dispozitiv prin magistrala principala a placii de baza .Acesta este mai putin recomandat pentru ca ocupa un slot care ar putea fi util pentru alte periferice. Un alt inconvenient ar fi incompatibilitatea electrica cu celelalte modele.
Programele driver. Pentru a functiona corect, mouse-ul necesita instalarea unui driver de dispozitiv. Se recomanda de obicei utilizarea driverelor incluse in mediile de operare Windows si OS/2. Aceasta inseamna ca nu sunt necesare drivere externe suplimentare. Singura lor justificae pentru incarcarea unui astfel de driver ar fi dorinta ca mouse-ul sa lucreze cu aplicatile DOS.

Trackpoint


In aprilie 1992, la expozitia de calculatoare Comdex de la Chicagoau fost prezentate prima data tastaturile care aveau incorporate acest dispozitiv de domnul Ted Selker, unul din inventatori. Ele aveau o maneta cu varf de cauciuc, care iesea din tastele G,H,B. Apasand maneta cu degetul mare sau cu aratatorul, putem misca pe ecran cursorul mouse-ului.Maneta in sine nu se misca, avea un capacel din cauciuc siliconic ce continea traductoare de presiune care masurau forta cu care apasau degetele si directia acesteia, determinand miscarea corespunzatoare a cursorului mouse-lui. Cu cat apasam mai tare cu atat mai repede se deplasa acesta. Dispozitivul nu ocupa din spatiul de birou; nu trebuie adaptat pentru mana stanga sau dreapta; nu are parti mobile care sa se strice sau sa se murdareasca si lucru cel mai important, pentru a fi folosit nu trebuie se se ridice mainile dupa tastatura.IBM a fost primul care a lansat un calculator care avea integrat acest dispozitiv, la sfarsitul anului 1992. Ulterior a devenit disponibila varianta inbunatatita Trackpoint 111, cu un grad mai ridicat de control si o sensibilitate mai mare.
O alta caracteristica a lui este ca la sistem se poate atasa si un mouse, fiind posibila utilizarea simultana a celor doua dispozitive dar fara interferente.
Trackpoint este un dispozitiv de indicare ideal pentru un laptop si nu numai. Pentru tastatura extinsa cu trackpoint sunt disponibile doua versiuni.Una se conecteaza la portul de mouse de pe placa de baza(conector mini-DIN) si are, de asemenea un conector de tastatura de tip mini-DIN. Cealalta are un conector de tastatura standard, DIN, si un conector serial pentru functia de indicare.

Glidepoint

Ca raspuns la aparitia dispozitivului trackpoint, si alte firme au recurs la noi tipuri de dispozitive de indicare. Firma Alps Electric a realizat dispozitivul de indicare numit glidepoint. Acest dispozitiv este construit dintr-o suprafata plata pe care plimbati degetul si care sesizeaza pozitia acestuia prin intermediul capacitatii corpului. Este similar butoanelor capacitive cu care sunt dotate ascensoarele hotelurilor. In loc sa fie plasat intre taste, dispozitivul esteinstalat in partea de jos a barei de spatiu si detecteaza presiunea cu care apasati pe suprafata lui cu degetele. Traductoarele de presiune care se gasesc sub aceasta suprafata convertesc miscarea degetelor in miscarea cursorului pe ecran. In special in domeniul sistemelor portabile, dispozitivele ca trakpoint sau glidepoint au eliminat definitiv mouse-ul care este considerat complet depasit.[/INDENT]
nodingat
 
Mesaje: 720
Membru din: Mie Iun 09, 2004 11:00 pm

Înapoi la Hardware

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron