Corect gramatical vs non-corect

Corect gramatical vs non-corect

Mesajde theOffender » Joi Ian 20, 2005 12:39 pm

Conteaza felul in care scriem? Daca da, atunci in ce masura putem fi toleratzi daca am facut o gresheala? Trebuie sa ne simtzim jignitzi sshi categorisitzi atunci cand ni se face observatzie? Shi mai ales cine are dreptul sa ne faca observatzii? Care e limita de tolerantza pe un form public? Ne indreptam catre o noua realitate lingvistica in ceea ce priveshte limba folosita pe forumurile publice (dak, k, etc.)?

Tzin minte ca in copilarie vorbeam pasareasca. Dupa fiecare silaba se punea un pe-pa-pi-pu-po-pí£-pa. Depe pipildí£pí£ cepevapa depe gepenupu apacepestapa. Sa asistam oare la creerea unui limbaj numai pentru cei initziatzi?

Shi pe urma cate tipuri de gresheli sunt? Cele facute intentzionat, cele facute neintentzionat shi ultimele, cele facute datorita lipsei de elementarele sau neelementarele notziuni de gramatica. Shi daca ambalajul se prezinta prost, atunci nu mai consumam ideea? Daca ideea finala e lizibila in final, conteaza greshelile? Gyuri Pascu spunea ca trebuie sa fii un om educat ca sa potzi face gresheli, pentru ca sa potzi vorbi agramat.

Ma gandeam c-ar putea ieshi o dezbatere interesanta. Domnu' Mod ce crede?
what is freedom of expression? without the freedom to offend, it ceases to exist - salman rushdie
Avatar utilizator
theOffender
 
Mesaje: 2094
Membru din: Lun Iul 19, 2004 11:00 pm

Mesajde aphextwinz » Joi Ian 20, 2005 3:04 pm

domnu' mod itzi da libertate totala in a-tz alege subiectu' dezbaterii shi doar va veghea la buna ei desfashurare in parametrii care se vor stabili (daca se vor stabili) pentru aceasta propunere.

ar trebui sa convingi lumea ca este vorba de o dezbatere shi nu de un monolog (daca vrei deschidem shi o sectziune de "eseuri" pentru dezbaterile care sunt sortite monologului :D), ca atare prezinta nishte puncte de vedere, nishte tabere, nishte conflicte, astfel incat io, gigelu' navigator (sa-l parafrazez pe marele Bufnila :p) sa ma recunosc shi sa zic, "ah, da! io in asta cred. ia sa-l iau io pe asta de urechi shi sa-i explic io cum stau lucrurile". caci asha cum pui tu problema, unii (poate multzi, eu unul am fost tentat) or sa zica doar un "deci, da"
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde pacha » Joi Feb 03, 2005 8:13 pm

mai oameni buni!
Majoritatea celor care posteaza sunt tineri care nu prea au citit la viata lor iar o exprmare corecta si eleganta nu este o prioritate in discutiile lor.Deci,un asemenea subiect nu cred ca va atrage pe cineva.Baiatul meu cel mare mi-a povestit ca la facultate ,la nu stiu ce curs,au fost atentionati ca este timpul sa renunte la regionalisme in discutiile lor.Imi spunea derutat ca el nu-si da seama cand foloseste aceste cuvinte.Pentru el vocabularul este incheiat.Discutiile pe comp. sau intre cei de
de varsta lui nu-i aduc nimic nou;cu exceptia neologismelor.
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Adevar...

Mesajde Aurolacul » Joi Feb 03, 2005 9:17 pm

A folosi computerul shi a merge pe forumuri de discutzie, programe de chat shi pe messenger-uri nu este o scuza pentru deteriorarea limbajului. Oamenii ar trebuii sa scrie corect indiferent de locul unde scriu: pe Internet, intr-o scrisoare, intr-un referat.

Din pacate unii oameni nu tin cont de aceste reguli shi avem impresia ca limbajul asa zis se evolueaza intr-un hibrid unde expresii generale sunt amestecate cu regionalisme ca sa faca un dialect nou (daca ii putem spune asa).

Din pacate nu numai userii care folosesc programele mentzionate mai sus sunt vinovatzi de deteriorarea limbajului, ci site-uri care sunt promovate au de multe ori expresii gramaticale incorecte sau greseli de ortografie.

Ceva trebuie facut ca sa se promoveze limbajul corect pe Internet, deoarece oamenii au impresia ca daca scriu la un computer in loc sa scrie pe o foaie de hartie, regulile de ortografie nu sunt importante.
"For evil men to succeed all it takes is for good men to do nothing"
Avatar utilizator
Aurolacul
Junior Member
 
Mesaje: 1753
Membru din: Vin Feb 15, 2002 12:00 am

Mesajde Necko » Joi Feb 03, 2005 10:47 pm

theOffender scrie:Tzin minte ca in copilarie vorbeam pasareasca. Dupa fiecare silaba se punea un pe-pa-pi-pu-po-pí£-pa. Depe pipildí£pí£ cepevapa depe gepenupu apacepestapa.


Offy, daca-mi permiti, o mica corectie: nu dupa fiecare silaba, ci dupa fiecare vocala. in rest e corect.

Referitor la tema dezbaterii, personal mi se pare extrem de important sa cunosti, sa te exprimi si sa scrii corect in limba materna, romana in cazul de fata, din toate punctele de vedere: gramatical, fonetic, ortografic. Consider ca este o dovada de lipsa de respect sa iti bati joc, indiferent de asa zisele argumente aduse de cei care chinuiesc si stilcesc limba romana (vezi argumente de genul "nu stiu, nu sunt din oras", "nu mai stiu, am plecat de-un an din Romania", "nu cred ca are importanta cum vorbesc ci ce vreau sa spun", etc).

Apreciez insa foarte mult faptul ca toti cei care intra pe acest forum, sau pe oricare alt forum, fac un efort, indiferent ca isi dau seama sau nu, de a se exprima. Unii reusesc si o fac foarte bine, ba chiar exceptional. Altii insa sa zicem ca se chinuie. Atit timp cit accepta o critica, spun eu, constructiva si continua sa posteze incercind de fiecare data sa isi imbunatateasca modul de exprimare, e ok. E foarte adevarat ca putini sunt cei care mai citesc. Macar forumistii nostri au ocazia sa citeasca pe fc cam tot ceea ce le pofteste inima, dar mai ales materiale deosebit de interesante, dezbateri pe diverse teme si mai mult decit atit, pot participa ei insisi la aceste dezbateri, ceea ce este un mare cistig. Ginditi-va citi copii nu au poate shansa, sau ocazia de a lua contact cu o astfel de lume, sau pur si simplu nu stiu de existenta unor asemenea forumuri.

In ceea ce priveste limbajul de calculator, prefer sa ma abtin. Nu il contest dar mi-e greu sa ma acomodez cu el. Michimausii insa sunt simpatici, atunci cind sunt folositi cu masura si la locul lor ]i[/B]) si de exprimare in paragraful doi (se evolueaza), te-as fi suspectat ca ti-a scris altcineva postul. dar m-am linistit. esti tu. :) si, btw de ce spuneam mai sus, felicitari pentru ceea ce ai scris ! se vede ca te-ai straduit.
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
Avatar utilizator
Necko
 
Mesaje: 4348
Membru din: Dum Noi 09, 2003 12:00 am

Mesajde nodingat » Vin Feb 04, 2005 12:22 am

limba romană e intr-o continuă schimbare, transformările sunt subtile şi imperceptibile unui ochi neavizat.
spre deosebire de neko eu cred că rotiţele din mecanismul de transformare, de adaptare a limbii romane nu sunt puse in mişcare de persoanele educate ci, mai degrabă, de mase.
pentru a realiza o dezbatere pe tema asta cred că trebuie conturate poziţiile de pe care se pleacă.
nodingat
 
Mesaje: 720
Membru din: Mie Iun 09, 2004 11:00 pm

Mesajde Necko » Vin Feb 04, 2005 12:39 am

seph, nu te contrazic, dar masele au in componenta persoane de toate categoriile, educate sau nu. cine aduce totusi o contributie mai mare la transformarea limbii romane... literare?

cit despre imbogatirea fondului de cuvinte, sigur, e inevitabil. era calculatoarelor, a internetului si a deschiderii granitelor si-a pus amprenta foarte puternic.
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
Avatar utilizator
Necko
 
Mesaje: 4348
Membru din: Dum Noi 09, 2003 12:00 am

Mesajde nodingat » Vin Feb 04, 2005 1:16 am

uite neko cum văd eu problema:
in afara şcolii, interacţiunea puternică dintre persoanele educate şi mase se face prin intermediul ziarelor, ziare care trebuie vandute.
pentru a fi vandute atat conţinutul (ideile) cat şi felul in care sunt redactate trebuie să se conformeze standardelor impuse de către cerere.
astfel, chiar dacă limba romană este folosită corect dpdv gramatical in publicaţiile respective, alegerea anumitor cuvinte de către redactor, in diverse articole, este o reacţie faţă de tipul cititorilor cărora li se adresează.
ca să nu amintesc şi de derogările privind legile gramaticii atunci cand sunt mediatizate diverse produse ale subculturii. de ex. articol despre nu ştiu ce manea in care ne sunt prezentate versurile: "... cand o pun, o pun cu sacu'/ merge mintea la băiatu', la băiatu'..." şi ca exemplu' ăsta, atatea altele.
nodingat
 
Mesaje: 720
Membru din: Mie Iun 09, 2004 11:00 pm

Mesajde Necko » Vin Feb 04, 2005 1:57 am

si in cazul acesta ce facem? ne supunem majoritatii cu un nivel de cultura sub-mediocru si ne aliniem la standardul impus? ce spui tu suna a resemnare. stiu. o sa-mi spui ca nu, ca e doar purul adevar.

dar eu cred ca este important ca aceasta categorie de populatie sa fie "civilizata" cu orice pret. trebuie neaparat sa i se ofere si alternativa, ba chiar mai mult, sa i se impuna. chiar daca rezultatele vor fi greu "vizibile", chiar daca multi din cei care vor incerca sa faca acest lucru vor capitula din oboseala sau din disperare, motivatia este destul de puternica pentru a merge inainte.
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
Avatar utilizator
Necko
 
Mesaje: 4348
Membru din: Dum Noi 09, 2003 12:00 am

Mesajde nodingat » Vin Feb 04, 2005 11:44 am

domnu' ofender, ca iniţiator al subiectului aşteptăm o mană de ajutor in a contura poziţiile de pe care se va porni la o viitoare dezbatere.
neko propune una dintre poziţii ca fiind următoarea:
limba romană un instrument a cărui evoluţie este dirijată de educaţie.
eu propun o alta:
limba romană un instrument a cărui evoluţie este dictată de necesităţile maselor. (prin mase inţelegand un eufemism pentru prostime)
dvs. ce credeţi?
nodingat
 
Mesaje: 720
Membru din: Mie Iun 09, 2004 11:00 pm

Plesu: Martirajul limbii romane

Mesajde Daimon » Mar Dec 21, 2010 10:54 am

cred ca am gasit un loc potrivit pentru articolul care urmeaza, chiar daca problema e abordata (si) din alta perspectiva.

Martirajul limbii romane

Cu mai bine de trei ani in urma am scris textul de mai jos. Ca de obicei, fara nici un efect. il reiau, pentru ca e din ce in ce mai actual. si o fac, ca de obicei, fara iluzii.

Ar trebui sa ne fie tuturor rusine de ceea ce se intimpla in Romania de la o vreme. Am reusit sa intram in Europa, iesind din rindul lumii. Am devenit, ca niciodata parca, o insula absurda, un conglomerat de dejectii, plutind in deriva. Viata noastra cotidiana penduleaza intre ridicol si convulsie, intre mirlanie si delir. Sintem cu totii vinovati si cu totii victime. Cum ne-am mai putea reabilita in ochii nostri si ai celorlalti? Ce mai e de salvat? Uneori – deformare profesionala – imi spun ca numai limba romana, cu micul ei tezaur de impliniri intraductibile, merita inca o posteritate. Dar e limpede, pe de alta parte, ca ea n-a fost niciodata mai batjocorita ca acum. Se vorbeste singeros de urit, cu un apetit al promiscuitatii si al degradarii de care cu greu ne vom putea vindeca. Viata cetatii a devenit o baie de vulgaritate. Sintem in ochiul unui virtej toxic, al unei tornade, care risca sa ne desfigureze.

Cu putin timp inainte sa moara, Socrate ii spunea prietenului sau Criton: „...reaua folosire a cuvintelor nu e doar o greseala de limba, ci si un mod de a face rau sufletelor“ (Phaidon, 115, e). A vorbi sleampat, rastit, ofensator, grobian si, pe deasupra, gresit, a nu acorda atentie greutatii cuvintelor, a spune orice despre oricine, a vorbi pentru a provoca furie sau durere sint tot atitea feluri de a introduce, in mediul in care te manifesti, o primejdioasa otrava. Strici bunul-gust, jignesti buna-cuviinta, tulburi ordinea fireasca a lucrurilor si deformezi sufletele. Exigenta unei bune utilizari a limbii se adreseaza mai ales oamenilor si institutiilor pentru care vorbirea e o profesiune: presa in toate variantele ei, scoala pe toate nivelele ei, scriitorii si politicienii. Acestea sint „mediile“ creatoare de modele. Din aceasta zona se asteapta criterii valide pentru constituirea unui stil de viata si de convietuire pe masura demnitatii umane. Parlamentarul care tine un discurs nu are doar a transmite un mesaj politic, nu are doar a contracara opinia unui adversar: el livreaza auditoriului sau un mod de a fi, un anumit design comportamental, un sentiment global al ordinii publice si al valorilor. „Ce-ai face in primul si in primul rind, daca ti s-ar oferi sarcina guvernarii?“ – a fost intrebat, la un moment dat, Confucius. Raspunsul sau a sunat astfel: „Esentialul este sa numesti corect lucrurile. Daca denumirile nu sint corecte, cuvintele nu se mai potrivesc. Daca cuvintele nu se mai potrivesc, treburile statului merg prost. Daca treburile statului merg prost, nici riturile si muzica nu mai pot inflori. Daca riturile si muzica nu mai pot inflori, judecatile si pedepsele inceteaza sa mai fie drepte. Daca judecatile si pedepsele inceteaza sa mai fie drepte, poporul nu mai stie cum trebuie sa se poarte“. Asadar, de vreme ce ordinea comunitara depinde in asemenea masura de corectitudinea limbajului inseamna ca prima indatorire a unei guvernari adevarate este folosirea adecvata a cuvintelor. si ca cine se foloseste de cuvinte, cine scrie si vorbeste in vazul lumii umbla la tesatura cea mai intima a natiunii si a statului. A vorbi inseamna a decide, indirect, cu fiecare fraza rostita, asupra limbii, asupra temeiurilor judiciare, asupra riturilor si asupra artelor. A fi, cu alte cuvinte, clipa de clipa, legiuitor, creator de limba, pedagog, moralist si estet. Admit ca e o povara uriasa. Nu poti fi Confucius pe perioada unui intreg mandat. Dar nici nu poti pretinde respect si legitimitate cind raporturile tale cu limba pe care o vorbesti sint cele ale unui violator in recidiva.

(aparut in Dilema veche, nr. 171, 19 mai 2007)

sursa
Avatar utilizator
Daimon
 
Mesaje: 5074
Membru din: Mie Noi 26, 2003 12:00 am
Localitate: timisoara


Înapoi la Probleme sociale

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron