Istoria Secreta

Forum dedicat echipei Steaua si tuturor celor cu sange ros-albastru.

Istoria Secreta

Mesajde Aliosha » Vin Mar 26, 2004 6:55 am

Citind online gazeta am gasit sub rubrica istoria secreta diferite intamplari interesante din trecutul fotbalului romanesc. Multe situatii pe care le stim insa care de data asta ne sunt reconfirmate si prezentate amanuntit. M-am gandit ca un copy paste pentru a ramane pe forum nu strica. Bineinteles, comentariile de rigoare sunt mai mult decat binevenite.

Ieri gasisem un articol despre "celebrul" meci Steaua - Dinamo din cupa cand Steaua s-a retras de pe teren si intr-un final, prin decret a primit cupa( data inapoi celor de la Dinamo dupa 89.) ... se pare ca textul nu mai poate fi gasit pe site (?).

Articolul de astazi urmeaza in postul urmator.
"Against modern football."
Avatar utilizator
Aliosha
 
Mesaje: 5042
Membru din: Sâm Oct 20, 2001 11:00 pm

semnele "obscene" ale lui Andone

Mesajde Aliosha » Vin Mar 26, 2004 7:02 am

Finala de Cupă din '88 urcase către paroxism rivalitatea dintre Dinamo şi Steaua. Aproape un an mai tirziu, pe 22 martie 1989, cele două mari rivale au jucat in campionat un alt meci care a rămas in istoria fotbalului romanesc. Partida s-a disputat pe arena din Ghencea in etapa a 20-a a primei divizii. Steaua a ciştigat cu 2-1, la capătul unui meci pe care dinamoviştii l-au terminat in 9 jucători. După ce Crăciunescu a fluierat sfirşitul meciului s-a declanşat nebunia. De la tribuna oficială, Valentin Ceauşescu a dat friu nervilor făcind semne obscene la adresa jucătorilor dinamovişti. Intr-un acces de furie, dinamovistul Andone a sprintat către tribuna oficială şi a recurs la rindul său la gesturi obscene, indreptate către membrii familiei Ceauşescu. Dorin Mateuţ işi aminteşte că "Ando nu şi-a dat chiloţii jos, aşa cum s-a vehiculat multă vreme de atunci incoace. Nici nu ştiu de unde a apărut povestea cu chiloţii".

Meciul din martie '89 a mai adus un episod inedit. Astfel, la vestiar, Cămătaru a izbit de furie unul dintre pereţi cu piciorul. Dinamoviştii au rămas cu gura căscată văzind cum piciorul colegului lor a intrat de-a dreptul prin perete... Imediat toată lumea şi-a dat seama că nu era vorba de un zid, ci de un perete din placaj. Mircea Lucescu a susţinut că era vorba de un perete fals, prin care spionii stelişti să poată auzi sfaturile tactice trasate in vestiar. Nicolae Gavrilă, fostul comandant al clubului Steaua, susţine că peretele respectiv reprezenta o incercare empirică de modernizare a vestiarului oaspeţilor. In acea seară, antrenorul dinamovist Mircea Lucescu şi Ioan Andone au fost convocaţi la club pentru a da socoteală in faţa mai multor generali de Miliţie pentru incidentul petrecut pe gazon. Se spune că şedinţa fusese ordonată de Elena Ceauşescu.


„Fălcosulâ€Â
"Against modern football."
Avatar utilizator
Aliosha
 
Mesaje: 5042
Membru din: Sâm Oct 20, 2001 11:00 pm

neinvinsa de 104 meciuri :))

Mesajde Aliosha » Sâm Mar 27, 2004 7:01 am

"Pentru mine a fost o mare onoare că am participat la victoria lui Dinamo in Ghencea! Se spune că in acei ani noi, ciinii roşii, formam o echipă ce ar fi ajuns să ciştige Cupa Campionilor Europeni. Nu ştiu dacă era chiar aşa, dar, cu siguranţă, am fi ajuns, in componenţa de atunci, in finala competiţiei continentale", rememorează fostul fundaş dreapta al roş-albilor, Iulian Mihăescu.

In prezent secund al lui Andone la Dinamo, Mihăescu a dezvăluit că a avut o misiune specială din partea antrenorului Mircea Lucescu: "Am fost omul de sacrificiu al acelui derby. Nea Mircea mi-a spus clar: íŽl iei pe Hagi om la om pe tot terenul! Indiferent unde se duce, eşti lingă el, nu-l scapi din ochi!. Zis şi făcut, aşa că Gică n-a mişcat lingă mine. A mai făcut el una-alta, dar n-a trecut de mine! Mi-aduc aminte că in minutul 86, Hagi a fost eliminat. Puţin nedumerit, m-am dus la banca tehnică: Eu ce fac acum, nea Mircea? Mă duc după el la vestiare?. Lui Il Luce i-a scăpat un zimbet: Fă ce vrei acum!".

Poreclit de suporteri "Careca", Mihăescu are şi o amintire hazlie de la victoria cu 3-0 din Ghencea. "íŽl ţineam pe Hagi in marcaj la vreo 35 de metri de poarta noastră şi a marcat Cezărică Zamfir ultimul gol al nostru. M-am gindit să mă duc şi eu să mă bucur cu băieţii şi m-am aruncat peste ei in grămada aceea. Dar, şi asta a văzut tot stadionul, cind să mă arunc şi eu, tot meleul s-a tras puţin intr-o parte şi am căzut pe lingă, in iarbă!", a mărturisit antrenorul in virstă de 42 de ani.


"Le dădeam şapte dacă puteam!"
Mateuţ şi-a adus aminte cum a marcat in acel meci: "A venit o minge lungă pe virf, care a deviat spre mine şi am scăpat apoi singur cu Silvică, pe care l-am executat imediat. A ieşit veselie mare in vestiar după meci, iar cind am ajuns in Ştefan cel Mare ne aştepta o mulţime de suporteri", şi-a amintit Mateo. Fostul internaţional a continuat: "Le dădeam şapte dacă puteam! Nu era loc de ocolişuri la meciurile cu Steaua, la care toată lumea se mobiliza fantastic. Nu mai conta decit victoria şi nimeni nu se mai gindea la cine ştie ce prime, care erau oricum destul de substanţiale cu ocazia derbyurilor". / Justin Gafiuc


"Am plins de necaz"
Nicolae Gavrilă, fostul comandant al Stelei, spune că "trei zile după acel meci la noi a fost ca la inmormintare"
Daniel Nanu

Pentru Nicolae Gavrilă, meciul din toamna lui '89 reprezintă una dintre amintirile cele mai negre din cariera sa de conducător al Stelei. "Acea infringere mi-a creat cel mai mare disconfort pe care l-am simţit in cei 6 ani cit am condus clubul Steaua. Totuşi, nu m-a surprins. Poate doar diferenţa mare de goluri nu intra in calculele mele... Ţin minte perfect data: 9 septembrie 1989. Am şi ciştigat ulterior un pariu cu Gaţu pus pe data acelui meci. Adevărul că Steaua incepea să cadă. Plecaseră Belodedici, Boloni, Tudorel Stoica, Piţurcă... Dacă nu mă inşel, am jucat cu Minea, cu Negrău in atac... Dinamo, in schimb, crescuse foarte mult", spune Gavrilă.

Meciul a fost unul istoric. S-a consemnat atunci prima infringere a Stelei după 104 meciuri consecutive. Gavrilă mărturiseşte azi că "acel lucru era o piatră psiholgică enormă la gitul echipei. Eu am avertizat cit am putut că e imposibil să fim neinvinşi la infinit. Valentin insă nici nu vroia să audă că puteam pierde odată şi odată... Din nefericire ne-a bătut tocmai Dinamo, şi cu ce scor! Inainte de meciul cu ei am jucat la Cluj şi am făcut 1-1. Balint a dat gol in ultimul minut, dar clujenii au egalat in prelungiri... Mai bine pierdeam atunci, la Cluj. íŽmi amintesc că la finalul partidei m-am urcat in maşină şi pe tot drumul de la stadion la club am plins de necaz... Trei zile după joc era o atmosferă ca de inmormintare. Nu ne-a certat nimeni, Ilie sau Valentin, dar nici nu ne băgau in seamă. Parcă venise sfirşitul lumii".

Meciul lui Stelea
Silviu Lung, fostul portar al Craiovei Maxima, a venit la Steaua in vara lui '88. "N-am primit ceva deosebit, material vorbesc, dar mi-au promis că-mi vor da drumul să plec in străinătate la vreo ofertă... Din fericire a venit repede Revoluţia. In vara lui '89 am primit un ARO de la Armată, recondiţionat. Meciul cu Dinamo, la 0-3? A fost ziua lui Stelea. A apărat fantastic, i-au dat in « Sportul » nota 9. Eu am luat 7, ceea ce inseamnă că am apărat bine, deşi am primit 3 goluri. Dar la toate am rămas singur cu jucătorii dinamovişti... Meciurile dintre Steaua şi Dinamo aveau, pe toate planurile, incărcătura celor din cupele europene", afirmă Lung.

Obsesia maghiară
Nicolae Gavrilă şi-a amintit un episod inedit din istoria meciurilor dintre Steaua şi Dinamo. "In vara lui '89 am jucat finala de Cupă la Braşov. Se luase această decizie pentru a evita orice incidente după finală. In dimineaţa meciului am fost invitaţi la primul secretar al Braşovului, parcă Radu era. Era prezent şi Vasile Ianul. De la Steaua eram eu şi Cristi Gaţu, pe atunci şeful secţiei de fotbal. Primul-secretar m-a intrebat la un moment dat: Cum jucaţi?. M-a mirat intrebarea. Zic: Nu ştiu, domn'e, e treaba lui Iordănescu. El continuă: Nu, mă intersează in ce culori jucaţi. Ah, i-am răspuns, noi jucăm in roşu. Ianul a răspuns şi el : Iar noi in alb. Radu s-a făcut alb la faţă şi ne-a dat un răspuns de era să cădem pe spate: Păi, nu se poate. Voi in roşu, Dinamo in alb, iar gazonul verde, astea-s culorile drapelului maghiar!. Gaţu a replicat: Păi, hai că mai avem timp să vopsim gazonul. Pină la urmă am jucat noi in albastru", rememorează, rizind, Gavrilă.


09.09.1989, Steaua - Dinamo 0-3
Stadion: Steaua
Spectatori: 30.000

Au marcat: Mateuţ (15), D. Timofte (76), C. Zamfir (84)

Steaua: Lung - D. Petrescu, Minea, Iovan, Ungureanu - Mujnai, Rotariu, Hagi, I. Dumitrescu (61 Balint) - Lăcătuş, Negrău. Antrenor: Anghel Iordănescu

Dinamo: Stelea - Mihăescu, Rednic, Andone, Klein - Lupescu, Sabău, Mateuţ, Lupu - Vaişcovici (53 C. Zamfir), Răducioiu (75 D. Timofte). Antrenor: Mircea Lucescu

Eliminat: Hagi (86)

gazeta, 27 martie 2004
"Against modern football."
Avatar utilizator
Aliosha
 
Mesaje: 5042
Membru din: Sâm Oct 20, 2001 11:00 pm

Mesajde DuMI » Lun Aug 02, 2004 4:16 pm

Se confirma inca odata celebrul derby Steaua - dinamo
Am tot ce vreau si nimic nu e al meu
Ma intreb mai mereu voi ramane derbedeu ...
Avatar utilizator
DuMI
Junior Member
 
Mesaje: 12
Membru din: Joi Iul 15, 2004 11:00 pm


Înapoi la FanClub Steaua

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori