Mosule te-as intreba (muzica lautareasca autentica)

Cafeneaua muzicii anilor '60, '70 si '80

Mosule te-as intreba (muzica lautareasca autentica)

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Iun 15, 2003 12:56 pm

Acest subiect este dedicat marilor valori pe care Romania le-a avut in muzica lautareasca. Poate cei mai mari lautari din toate timpurile , s-au nascut aici la noi.
Acordeonul , tambalul , vioara au fost aduse la rang de arta , bineinteles insotite de voci extraordinare. Si cine au facut toate astea ? Tiganii :)

Vreau sa incep cu preferatii mei. Cu marele acordeonist Faramita Lambru si cu marele cantaret Dona Dumitru Siminica. Titlul acestui subiect nu este intamplator. Mosule te-as intreba este poate una dintre cele mai frumoase melodii lautaresti pe care am ascultat-o eu. Interpretata de cei doi , mai sus mentionati. Versurile sunt de un mare rafinament si finete , o poveste simpla : un barbat pleaca in cautarea nevestii fugita de acasa....si in drumul sau da de un mosh , pe care il intreaba daca nu i-a vazut femeia. Moshul ii raspunde : "aseara pe la o vreme , eu am vazut-o mai vere . era in rosu imbracata si spunea ca nu te-asteapta. am vazut-o la sosea , e frumoasa ca floarea." . Apoi barbatu' il roaga pe mosh ....daca o mai vede pe fata , sa-i spuna ca nu mai poate de dorul ei si sa se intoarca acasa ...pt. ca nu poate trai fara ea.
Cine nu are aceasta melodie sa faca tot posibilul sa o aiba.

Siminica si Lambru au colaborat la o multime de melodii. "Afara e intuneric" , "La salul cel negru" , "Inel de aur " . Din spusele lu' taica'miu am inteles ca erau un cuplu inedit. Lambru era schiop si chior , cu capul balabanit intr-o parte , iar Siminica o titireatza de om. Dar ce voce unica are acest Siminica. Prima data am crezut ca e femeie.

Inca o faza la melodiile lui Siminica , pe care am mai spus-o pe forum. Aproape toate se compun din 3 parti vocale. In prima pauza vocala intervine vioara , iar in a doua acordeonul. Sa ascultati si voi sa vedeti ca asa e.

Nu vreau sa ma mai lungesc cu primul post. Pentru ca si asa o sa va plictisiti de moarte in cazul in care il veti citi.
Revin cu alti preferati d'ai mei , cat de curand.

Sunt curios daca mai asculta cineva lautaresti d'astea. Probabil ca nu. Multi le confunda cu manelele. :(
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde river » Dum Iun 15, 2003 1:59 pm

Salut deschiderea acestui subiect de catre Moshu Oribil, cu atat mai mult cu cat sunt si io iubitoare de muzica lautareasca autohtona. Deocamdata am sa ma rezum la a spune si Moshului ca e nedrept in a acuza lumea ca nu asculta asa ceva sau ca le confunda cu manelele. A nu se confunda kitch-ul cu valoarea reala. Si, Moshule, zi-mi drept, tu la toate chefurile la care ai fost a lipsit cumva Faramitza Lambru? Sau Romica Puceanu cu "erau zarzarii-nfloriti? " . La mine nu... ;)


later edit:
Special pentru Moshu si pentru iubitorii acestui gen de muzica:

http://aris.ss.uci.edu/rgarfias/kiosk/romica.html
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
Avatar utilizator
river
Junior Member
 
Mesaje: 1035
Membru din: Joi Ian 23, 2003 12:00 am

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Iun 15, 2003 3:02 pm

of,of..erau zarzarii 'nfloriti , cand eram indragostiti
of,of...zarzarii s-au scuturat...si-amandoi nu ne-am luat ;P

Sincer..la chefurile care mergeam eu se asculta Celine Dion , Coco Jambo , Macarena, Guns....etc. In nici un caz nu ascultam pe Romica. Iar acum...Blondy , 3SE. Deh...daca astia sunt prietenii pe care ii am.



Si apropos...de Romica...melodia mea preferata de la ea este "Canta cucul de 3 zile" . Te termina la suflet linia melodica.

"canta cucule si mie...ca maine nu se mai stie...daca traiesc ,daca mor...ca asa-i omu trecator , ca asa-i omu in viatza....mai are si cate-o sperantza "

Eu pana acum vreo 1 an jumate nu ascultam lautaresti. Un user de aici de pe fanclub mi-a deschis apetitul. Numele sau este Rolf. El m-a invatat sa downlodez de pe audiogalaxy melodii lautaresti. Si apoi un alt user , pe nume SOD , mi-a completat colectia cu o gramada de melodii.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde river » Lun Iun 16, 2003 8:15 am

Moshule, si la chefurile la care am fost io se asculta tot Celine Dion , Coco Jambo , Macarena, Guns, Blondy , 3SE etc.etc. numai ca, la o bucata de noapte, satui de dans si putizn abtziguitzi, ne apucau asa un dor si o jaleeee.... Si-atunci da-i, de pe la 3 noaptea pana la spartul chefului, cu sentimente si lacrimi amare de sareau iile pe noi :D pe melodiile lu' Romica si Maria Tanase si Faramitza etc...

Melodia preferata de la Romica: "erau zarzarii-nfloriti" (multumesc ca mi-ai reamintit versurile ;P )

Si tre sa mai stie lumea ca, deschizand Moshu postul asta, ma inflacarai mai dihai si-mi adusei vreo trei albume cu Romica, vreo doua cu Ileana Sararoiu si cateva piese cu Lambru. Si-am cantat ieri cat o fo' ziulica de mare "Cine-o pus carciuma-n drum, ala n-a fost om nebun, ala a fost om cu minteeee..." ca s-a speriat colegu' de palier care-mi dadu cu doua zile in urma steagul pentru defilare... :D
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
Avatar utilizator
river
Junior Member
 
Mesaje: 1035
Membru din: Joi Ian 23, 2003 12:00 am

Mesajde eyewitness » Lun Iun 16, 2003 8:55 am

pai moshule betie fara lautari e ca femeia fara tzatze...
pai ati amintit voi cateceva pe-aici din numele celebre ale genului io as mai completa cu cateva peise din playlistu personal de pe hard:

-ileana sararoiu - cine a pus carciuma-n drum
-maria lataretu - sanie cu zurgalai
-cristian vasile - zaraza
-gabi lunca - da mama cu biciu-n mine

gabi lunca ma unge pe suflet si ma face sa cred ca sticla de tequila e plina cand de fapt ea de mult e goala


de curand am achizionat un sidiu cu ansamblul de la clejani. bah nenica va spui io muzica de muzica. cica baietii sunt f buni prieteni cu johny depp care i-a invitat sa cante la el acasa in los angeles

alt sidiu achizitionat de curand care si asta ma unge pe pancreas e cu lautareasca cu stefan iordache,gheorghe dinica, nelu ploiesteanu, monica anghel. marfa va zic io
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde Oribilul Mosh » Lun Iun 16, 2003 9:18 am

Domnilor , sa nu confundam muzica populara cu cea lautareasca. Ileana Sararoiu nu are treaba cu lautareasca. Iar Cristian Vasile este generatia lui Zavaidoc si Moscopol...sa zicem o lautareasca , dar cu accente spre romantza.

Dar lautareasca ..poate fi considerat Toni Iordache , cel mai mare cantaretz la tzambal pe care l-a avut Romania.

Va mai dau niste versuri din Romica :

Foaie verde si-o acrita , of..cand erai a mea iubita
Of,offff....ti-era casa zugravita , auleo..cu var si cu caramida ,
Dar acuma-i grajd de cai , of...batatura-i mucigai
Of,offfff...
Plangetzi voi patru peretzi , of..eu ma duc ma prapadesc
Of,offff....
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

muzica de viata dulce si amara

Mesajde Gotul » Lun Iun 23, 2003 2:36 pm

Salut,

Sunt un nou venit pe acest forum, desi am mai citit mesaje si in trecut.

Oribilule Mosh, m-ai convins sa intru si eu pe fir, pentru ca ai lovit unde ma "doare" mai tare: muzica lautareasca, de "foc".

Tiganeasca romaneasca ca a noastra e greu de gasit. Face intamplarea ca am prieteni bulgari cu aceleasi preferinte muzicale, si sunt la curent cu muzica bulgareasca si macedoneana. Nu stiu de e doar patriotism local, dar "geniu" ca la noi nu e decat pe alocuri acolo. Un Taraf de Haiduci sau O Fanfara Ciocarlia (fosta de la Zece Prajini) sunt unici.

Sunt de asemenea cu totul legat de muzica lautareasca romaneasca, nu numai cu creatii de inceput de secol 20, dar si cu interpretari de anii 30-40 ale prelucrarilor folclorice ale lui Anton Pann (atentie ! - pentru cine vrea sa stie ce e aceea o manea, cu adevarat). O naucitoare sinteza muzicala ca la "Balalaul" de Lambru sau o voce unica ca aceea a lui Siminica te ung pe suflet, nu-i asa ? Cine a cantat amarul mai bine ca Gabi Lunca sau Romica Puceanu ? Deh... pacat ca nu sunt mai multi ascultatori ai acestei muzici, desi eu tot cred ca exista. Daca zic putini, e poate gresit, ca bautori sunt multi (si pe timpul degustatului mai putin conteaza calitatea sunetului de fundal). Dar sunt putin cei care stiu sa traiasca cu aceasta muzica, si in ritmul ei.

O alta preferinta de-a mea, mai mult sau mai putin legata de prima, e Muzica Bucurestilor de altadata, mai ales cand e pe tematica mai putin urbana. Un Zavaidoc are mereu loc in inima mea. In ceea ce priveste creatiile acelor vremuri, sunt un admirator al compozitiilor lui Ionel Fernic (tangouri si alte cele); v-as sfatui pe toti sa ascultati macar o melodie ca "Pe bolta cand apare luna". sau "Minte-ma".

Recomand pt. auditie:
Taraf de Haiduci - Trei cantece de dragoste de la Marsa, Intoarcerea la Clejani, Cantece de Jale, Sabarelu, etc.
Fanfara Ciocarlia - Sarba de la Zece Prajini, Hora de la Petrosnitza, etc.

Pe curand. M-as bucura sa continuam acest forum.
Avatar utilizator
Gotul
Junior Member
 
Mesaje: 79
Membru din: Dum Iun 22, 2003 11:00 pm

Mesajde eyewitness » Lun Iun 23, 2003 3:05 pm

Initial trimis de Oribilul Mosh
Domnilor , sa nu confundam muzica populara cu cea lautareasca. Ileana Sararoiu nu are treaba cu lautareasca.

moshule ca sa nu te faci de castane pana la capat zi-ne tu ce intelegi prin muzica lautareasca, de unde vine ,cine o canta si altele ca sa stim si noi si sa nu care cumva sa gresim. deci tu spui ca ileana sararoiu si a ei cine a pus carciuma in drum nu e lautareasca ci populara...ceva argumente?

si btw gica petrescu ce canta? populara,usoara, rock,lautareasca sau de camera?
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde river » Lun Iun 23, 2003 4:01 pm

Ce canta Gica? "Cantece de petrecere", parca asa se zice nu? Si io sunt curioasa, deoarece romante sigur nu-s...
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
Avatar utilizator
river
Junior Member
 
Mesaje: 1035
Membru din: Joi Ian 23, 2003 12:00 am

Mesajde eyewitness » Lun Iun 23, 2003 4:06 pm

si aia lautareasca unde se canta ? ca doar nu la inmormantari...
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde river » Lun Iun 23, 2003 4:44 pm

Daca ar fi sa ne luam dupa toate intelesurile cuvantului "petrecere", va dati seama ce ar iesi.

Curioasa fiind de genul abordat de Gica P. am intrebat prin jur si toti mi-au raspuns acelasi lucru "muzica de petrecere", nu lautareasca. Moshule fii si tu mai pe faza pe aci si, in calitate de cunoscator al genului explic-ne mai pe indelete ce-i de fapt muzica lautareasca, io una chiar is confuza rau de tot in acest moment. Dar incearca sa definesti "conceptul" nu doar prin exemple de interpreti ai genului, te rog io mult. :)

Maria Tanase ce canta? Ca parca nici muzica populara nu-i, nici de petrecere, nici romanta, nici lautareasca. Folclor pur si simplu?
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
Avatar utilizator
river
Junior Member
 
Mesaje: 1035
Membru din: Joi Ian 23, 2003 12:00 am

eye....

Mesajde Oribilul Mosh » Lun Iun 23, 2003 4:49 pm

da, e posibil sa fi gresit la exprimare. si nici acum nu stiu cum sa ma exprim. eu impart in doua lautareasca. nu am cum sa pun semnul egal intre Faramita Lambru , Dona Dumitru Siminica , Gabi Lunca si...... Ileana Sararoiu de care pomenea eyewitness.
nu va suna diferit in urechi ?


Gotul , amintea de muzica lui Zavaidoc. Sa o incadram tot aici , sau sa-i facem subiect separat ?
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde cubu » Lun Iun 23, 2003 4:50 pm

Gica din cate stiu eu a cantat mai toate stilurile de muzica... Si "de petrecere" si romante si tango si charleston din ala... In afara de metal...
indescifrabil
Avatar utilizator
cubu
 
Mesaje: 6237
Membru din: Mar Mar 18, 2003 12:00 am

10x , river !

Mesajde Oribilul Mosh » Lun Iun 23, 2003 5:26 pm

Cu ajutorul linkului pus la dispozitie de river , mi-am imbunatatit colectia de Romica. Am tras o melodie care mi se pare geniala.

Si-am auzit din batrani , Doamne... ca-i grea boala de plamani
Ca asta-i cea mai grea boala , Doamne...n-are leac , nici buruiana
..........
- Doctorule , frate...mai neica,iti dau bani si-ti dau de toate
Iti dau bani si-ti dau de toate , numai sa ma scapi de moarte
- Ce sa fac cu banii tai ? Mai taica , n-am ce face cu ai mei !
Pleaca acuma , du-te acasa ....mai tata , ca-i boala periculoasa
Ca p'aicea prin spitale....mor si fara lumanare !


Iata ca folclorul romanesc este fara sfarsit. Ascultam mai deunazi melodia impreuna cu un prieten si la inceput am fost noi mirati. Dar imi zice el pe urma : "de ce , ma ? gandeste-te la o petrecere...spre dimineatza....se pune melodia asta. si-si aduc aminte betivii de unu d'al lor care a murit de plamani....si mai beau in paharel pentru sufletul lui. " :o Si asa si e !

Si tot de la linkul lui river....am tras si "Intr-o joi de dimineatza". O fabula interesanta si in aceasta melodie....in care moartea o cauta pe Romica p'acasa....si o gaseste chiar la masa. :p

De Gabi Lunca si Ion Onoriu tot n-am ajuns sa va zic. Dar mai e timp.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde Eufrosin Poteca » Vin Iul 18, 2003 10:15 pm

Cartierul Giuleshti in anul 196...Undeva, pe una dintre strazile cartierului, intr-o curte plina de flori sta un copil.Un baietzel.Noaptea a venit de mult, intai shoptind un cantecel de leagan pe acordurile calde ale amurgului, apoi invelind orashul cu patura ei plina de stele shi urand somn ushor tuturor fiintzelor, mari sau mici.Totushi nu toata lumea doarme.Undeva la mica distantza de curtea plina cu flori este o nunta.Muzica, cantata de nishte lautari, se revarsa in valuri asupra cartierului marginash nepasandu-i de noaptea ce se-ncrunta cu ochiul lunii de pe cer.E trecut de miezul noptii dar baietzelului din curtea cu flori ia pierit somnul.Sta shi asculta muzica.Simte muzica.E mic si inca n-a cunoscut bucuriile shi necazurile vietzii.Nu shtie ce-i dragostea, boala, gelozia, jalea, o fata frumoasa, nu shtie nici macar cine canta.Or fi lautari cunoscutzi sau nishte anonimi din cartier?Dar totushi sta shi simte muzica.Fiecare nota izvorata din instrumentele lautarilor trece prin el facandu-i sufletul sa vibreze.Moshule te-as intreba cine-i mai pur: sufletul copilului sau muzica?Pe cerul noptzii stralucesc mii de stele.Si iata ca shi jos, pe pamant, se aprind doua stelutze mici, mici.Sunt lacrimi de emotzie in ochii copilului.Muzica face minuni.
A fost o data ca nici o data o nunta, o curte cu flori si un copil patruns de frumusetzea muzicii lautareshti autentice.Copilul de atunci este tatal meu.

Cum am facut eu cunoshtintza cu muzica lautareasca?Unii s-ar putea sa zambeasca shi sa spuna: "Sarpele te-a initziat in muzica lautareasca!"Ei bine nu!Nu a fost Sarpele!
Eram prin anul I de facultate.Intr-o zi cand m-am intors acasa, urechile mi-au fost lovite de o muzica neobishnuita.M-am descaltzat repede shi m-am dus in sufragerie.Acolo tatal meu statea relaxat in fotoliu shi asculta muzica tziganeasca (asha ii spuneam eu pe vremea aia!).Intrigarea mea crescu.Oare cum e posibil ca un om care asculta muzica clasica, blues, jazz, rock-ul anilor '50,'60,'70, popul anilur '80 sa asculte muzica tziganeasca?"Ce-ti veni?" intreb eu uitandu-ma cam stramb la omul "decazut" din fatza mea."Asta e adevarata muzica lautareasca.Stai jos shi asculta."Am stat jos shi am ascultat.O melodie, doua, trei, patru.Nu suna deloc rau.De fapt suna extraordinar de bine.Am intrebat cine canta.Dona Dumitru Siminica shi Faramita Lambru a fost raspunsul.
Au trcut cinci ani de atunci, cinci ani in care am savurat de multe ori melodiile celor doi maeshtri shi nu numai.Romica Puceanu, Gabi Lunca, Gica Petrescu, Constantin Eftimiu, Toni Iordache, etc.Acum cand ma gandesc la prima mea intalnire cu muzica lautareasca ma bufneshte rasul.Ce dobitoc eram!
Sarpele m-a rugat sa lamuresc un lucru.Shi anume: e lautareasca muzica cantata de Maestrul Gica Petrescu sau nu e?El zice asha:daca cineva din anul 1700 ar fi zis la o petrecere "Bagatzi muzica de petrecere!" atunci aia ar fi chemat nishte menestreli shi le-ar fi bagat nishte muzica d-aia medievala, daca pe la 1800 shi ceva scena se repeta, ar fi bagat valsuri la castel shi lautareasca la carciuma, prin anii '40-'50-'60 i-ar fi chemat pe Gica Petrescu, Dona Dumitru Siminica, Faramita Lambru, Romica Puceanu etc, in anii noshtri se baga manele.In concluzie Sarpele zice:" NU exista nici un gen muzical cu numele de "muzica de petrecere".Dupa parerea lui Gica Petrescu, in principal, a abordat doua genuri muzicale: lautareasca shi romantze.Ascultatzi inregistrari vechi (anii '50-'60) cu Maestrul Gica shi vetzi auzi un taraf de lautari acompaniindu-l.E adevarat ca pe CD-urile astea noi acompaniamentul e facut pe clape shi nu mai suna a lautareasca ci e un talmesh-balmesh: romantze combinate cu ceva ce erau o data melodii lautareshti.Eu shtiu ca amestecatura asta de melodii se cheama potpuriu.Asa ca parerea Sarpelui este ca Gica Petrescu a cantat muzica lautareasca la fel ca Ileana Sararoiu, Romica Puceanu, Maria Tanase, etc numai ca un pic mai prelucrata.Oricum eu sunt de parere ca intre muzica populara shi muzica lautareasca nu se poate trage o linie care sa le imparta in doua domenii diferite.Aceste doua genuri muzicale se intrepatrund putzin.
La multi ani Maestre Gica!
Franturi de ganduri fara rost
Copil ce sunt, copil ce-am fost.
Avatar utilizator
Eufrosin Poteca
Junior Member
 
Mesaje: 81
Membru din: Lun Iun 16, 2003 11:00 pm

Mesajde MiG29 » Joi Oct 02, 2003 10:28 pm

Acum vreo saptamna ieram shi io k omu pe Kazaa shi am cautat Faramita Lambru k vroiam sa mai aud shi io altceva...am luat Inimioara,inimioara ,Perinita shi La Salul Negru(asta ie cu Maria Tanase) shi mi-a placut...da as vrea sa aflu shi eu mai multe despre Faramita k n-am reusit sa gesesc pe nicaieri...shtiu k era tigan shi mic de statura da altceva...ceva melodii mai bune,ietc...astept cu interes raspunsurile voastre:j
The Earth is full.GO HOME!
Avatar utilizator
MiG29
 
Mesaje: 7104
Membru din: Dum Apr 14, 2002 11:00 pm

Mesajde bklee » Vin Oct 03, 2003 8:11 am

Primul disc ascultat de mine in copilarie a fost o "placa" cu Romica Puceanu si Faramita Lambru.Un disc cu o coperta simpla (nishte dungi verzi orizontale).A fost primul disc cumparat de ai mei, cu putzin timp inainte de a ma nashte eu, si ascultat pe un uriash pick-up cu radio Traviata.Ash putea spune ascultat chiar in utero :-).De atunci n-am uitat acest disc, pe care surprinzator l-am gasit la ai batrani recent (ei intre timp s-au mutat la tara) si care este inca intr-o stare buna.Intentionez sa-l trec pe calc in mp3-uri, dar cre'ca o sa am ceva de muncit la el.
In alta ordine de idei, ceea ce comunica muzica lautareasca, cred ca e greu de gasit in cotidian macar o farama(ta):-) din trairile si starile lautarilor de atunci.Fatza de „mahalaua“ aflata „in centru“, care azi e atotputernica , mahalaua clasica are farmecul ei.
Credeti-ma dupa ce am citit "Groapa" lui Barbu, "Sfanta mare nerusinare", "Maidanul cu dragoste" ale lui George Mihail Zamfirescu (pe care, fac o paranteza, o am in editie princeps si semnata de autor) am patruns intr-o lume extraordinara sporita ulterior si de inregistrarile achizitionate de la prietenii mei iubitori de muzica de inima albastra...
bklee
Junior Member
 
Mesaje: 26
Membru din: Mar Iul 15, 2003 10:39 am
Localitate: Craiova

hmmmmmm

Mesajde svengali » Dum Oct 05, 2003 8:27 am

Hehe... dragii mosului... pai se poate, va plangeti voi ca multi iau "muzica lauratareasca veritabila" drept manele. Dar sa stam stramb si sa judecam drept ... oare ce stim noi ca fiind muzica lautareasca veritabila chiar e muzica romaneasca ?!
Io as zice ca nu, si pot fi invocate diverse argumente (probabil cel mai "stiintific" ar fi acela ca structura melodica a asa-zisei muzici lautaresti aduce mai degraba cu muzica tiganeasca decat cu cea romaneasca). In fine, trecand peste note si game am putea zice scurt ca ceea ce-au cantat "pictati" gen Romica Puceanu si Faramita Lambru nu reprezinta decat un amagam de muzica de mahala --> o "emulatie" a civilizatiei suburbane din ultimii 40-50 de ani (avand, ce-i drept, la baza muzica populara romaneasca "filtrata" de robii tigani). Asadar, sa ne intelegem... daca asta vor unii sa numeasca muzica lautareasca veritabila, atunci fie, dar nu e traditionala romaneasca in nici un chip ! Intrebati orice om trecut de 60 de ani de la tara, si va va confirma !!!
La urma urmei, etimologic vorbind, muzica lautareasca e muzica cantata de lautari. E drept ca acestia erau in mare majoritate tigani (ceea ce explica influentele "indiene"), dar mi se pare absurd sa credem ca toata traditia si cultura muzicala a unui popor vechi de 2000 de ani se reduce la ultimii 150 de ani (de cand a dezrobit Cuza tiganii).
In fine, ca un ultim argument, e binecunoscuta "gafa" infailibilei Romica Puceanu care a preluat cu multi ani in urma Saraili din folclorul indian atribuind-o muzicii lautaresti de la noi... ca sa nu mai zicem de adaptarea comica "Pe mine ma cheama Rada / Si-am jucat in filmul Satra" dupa ce, in '75, studiourile mosfilm au lansat "O satra urca la cer" (film ce vi-l recomand dealtfel pentru coloana sonora !).
Voila....
svengali
 
Mesaje: 221
Membru din: Dum Oct 05, 2003 12:00 pm
Localitate: Unde ši-a întãrcat dracu' copchiii

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Oct 05, 2003 11:11 am

alinmihai , dar cine a zis ca lautareasca e muzica romaneasca ? chiar eu in inceputul acestui subiect am facut referire la tigani. e muzica lor.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde svengali » Lun Oct 06, 2003 9:52 am

Cine ?! Am cunoscut romani din diaspora, cu greutate si pretentii care afirma din pacate acest lucru si afiseaza strainilor astefel de muzica ca fiind "a noastra":D. Si ne mai miram ca lumea ne considera tigani... parca n-ar fi suficienta coincidenta romani-Romania....

Cat despre restul, e ok ! Atat timp cat muzica lautareasca o consideram apartinand tiganilor, nu mai avem motive de polemici :) O singura precizare as mai face... atentie la cat de traditionala e muzica asta , adica la cat de mult se ragasesc tiganii (adevarati) in ea !!! In acest sens nu intamplator am amintit de titluri "contrafacute" ale Romicai Puceanu (in genul "Grea e boala de plamani", "Saraili", "Pe mine ma cheama Rada") si de filmul "Satra". Pot spune ca a trebuit sa abordez argintari care au copilarit in coviltir si care nu si-au schimbat buletinul de 15 ani ca sa aflu ce vor sa spuna versurile unei melodii de pe coloana sonora a filmului cu pricina ;) ... Ei bine, pentru astfel de oameni "coana Romica" nu e ca Maria Tanase (sau Ioana Radu) pentru noi ...
svengali
 
Mesaje: 221
Membru din: Dum Oct 05, 2003 12:00 pm
Localitate: Unde ši-a întãrcat dracu' copchiii

Mesajde Oribilul Mosh » Lun Oct 06, 2003 10:05 am

Pai mai aline...sa stii ca putem considera romaneasca ...muzica Romicai , Gabi Lunca , Faramita si cine mai e. Ei sunt tigani...e OK...dar sunt tigani din Romania. Tiganii sarbi , tiganii bulgari sau polonezi...au o muzica diferita de asta a noastra. Plus ca e cantata in limba romana....nicidecum in tiganeasca.
Si este foarte reprezentativa pentru anii 50-60.
Asa sa stii !
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

ca veni vorba de melodii cantate in romaneste...

Mesajde svengali » Lun Oct 06, 2003 1:16 pm

Ai surprins un aspect foarte interesant... :) Si anume ca o etnie/popor poate canta melodii in alta limba decat a sa, mai ales cand e vorba de tigani, care au fost de cand se stiu pe pamaturile nimanui, ca sa nu mai vorbim de firea lor "rebelioasa".
Criteriul de limba e unul din motivele care ma fac sa impart muzica lautareasca in MLT (muzica lautareasca traditionala - lol :D) si MLIILL (muzica lautareasca interpretata "in limba locului" :))).
Ca sa fiu mai exact, cred ca traditionala/originala se poate numi numai muzica veche tiganeasca cantata, fireste, in romani=tiganeste.
E drept ca peste tot unde s-au stabilit, tiganii au imbratisat, firesc, cultura, traditia si limba, dar nu intr-o masura atat de mare. Poate ai fi mirat (asa cum am fost si eu) sa afli ca din nordul Indiei de unde au plecat initial pana in sudul Spaniei, sunt DOAR 3 dialecte majore care difera substantial, si chiar si tiganii vorbitori de dialecte diferite au un vocabular comun de 10-40 %. Deci se cam inteleg intre ei si uneori isi cunosc si repertoriul :)
In ceea ce-i priveste pe tiganii care-au lasat deoparte fustele si cortul, ei raman tot tigani :), dar ceea ce canta nu mai e nici traditional romanesc, nici traditional tiganesc, asta era oful meu ;).
Acum sa nu crezi ca la petreceri stau cu antologia "muzica popoarelor" in mana si pun etichete, doamne fereste :) Doar ca imi place sa nu se creeze confuzii in urma carora sa fim catalogati tigani !
Multumesc pentru rabdare !

P.S. vorba lunga saracia omului :D... are cineva mp3-uri cu Maria Dragan ?!
svengali
 
Mesaje: 221
Membru din: Dum Oct 05, 2003 12:00 pm
Localitate: Unde ši-a întãrcat dracu' copchiii

Mesajde silviu74 » Mar Oct 21, 2003 9:24 pm

Are cineva mp3-uri cu Dona Dumitru Siminica?
silviu74
Junior Member
 
Mesaje: 1
Membru din: Mar Oct 21, 2003 9:21 pm
Localitate: Bucuresti

Intrebare

Mesajde Comisaru » Joi Oct 23, 2003 4:50 pm

Am ascutat o melodie care m-a dat gata....dar nu stiu cine o canta.
Numele fisierului e LC.mp3 :-)....asa ca nu prea imi spune multe...decat ca initialele ar corespunde cu cele ale lui Lae Chiorul :)
Bag aici ceva franturi de versuri din piesa, poate stie cineva....

Si-am zis verde, trei alune
Pai ce mi-e mie drag pe lume
Poteceaua din padure
Pardosita cu alune
Cu alune maruntele
sa-mi calce murgul pe ele
S-auzi alune troznind
Si pe murgul nechezand
......
......
......
Si-am zis verde, trei alune
Pai ce mi-e mie drag pe lume
Caii negri plini se spune
Si-o caruta ca sa-mi sune
.....
.....
Ce mi-e drag in lumea-aceasta
Calul pusca si nevasta
Nevasta ma premeneste
Pusca capul mi-l pazeste
Calul ma calatoreste
....
si asa mai departe.....
Artificial intelligence doesn't stand a chance against natural stupidity!!!!
Comisaru
Junior Member
 
Mesaje: 15
Membru din: Lun Mai 20, 2002 7:06 pm
Localitate: NJ

ce mi-e drag pe lume

Mesajde Gotul » Lun Noi 17, 2003 2:47 am

Comisare,

M-ai facut curios cu versurile, ca-mi sunau cunoscute dar nu stiam de unde.

Dupa o cautare scurta, am aflat ca ar fi "cintec traditional din Muntenia". Asta l-ar exclude pe Lae Chiorul, din zona Moldovei, nu-i asa? Poate, nu sunt sigur.

Tocmai pt. ca e traditionala, mai multi interpreti s-au ocupat pe ea.

O varianta lautareasca cintata de Romica Puceanu se gaseste la http://aris.ss.uci.edu/rgarfias/kiosk/romica.html (Ce mi-e drag pe lume mie)

O alta varianta, daca o compar cu citatele tale - apare inclusa pe reportoriul unor muzicieni straini, aici:
http://www.aksak.free.fr/discographie/oiseaux-migrateurs.php


CE MI-I MIE DRAG PE LUME

Poteceaua din padure
Pardosita cu alune
Cu alune mari si mici mai
De trosneste sub papuci mai
Cu alune maruntele
De calca mindra pe ele
Pe pofta inimii mele
Pe pofta inimii mele

Ce mie drag pe lumea ceasta
Calul pusca si neveasta
Calul ma calatoreste
Nevestica ma, iubeste
Pusca de hoti ma pazeste
Pusca de hoti ma pazeste

Foaie verde trei alune
Ce mi-i mie drag pe lume
Un cal negru alb de spume
Si cu seaua de mesina
Si cu plosca la ciochina
Plina de rachiu de prune

----------------
Mi-am dat si eu cu parerea, nu e una tare avizata.
Avatar utilizator
Gotul
Junior Member
 
Mesaje: 79
Membru din: Dum Iun 22, 2003 11:00 pm

Re: muzica de viata dulce si amara

Mesajde florin77 » Sâm Dec 13, 2003 10:52 pm

Initial trimis de Gotul
Salut,

Sunt un nou venit pe acest forum, desi am mai citit mesaje si in trecut.

Oribilule Mosh, m-ai convins sa intru si eu pe fir, pentru ca ai lovit unde ma "doare" mai tare: muzica lautareasca, de "foc".

Tiganeasca romaneasca ca a noastra e greu de gasit. Face intamplarea ca am prieteni bulgari cu aceleasi preferinte muzicale, si sunt la curent cu muzica bulgareasca si macedoneana. Nu stiu de e doar patriotism local, dar "geniu" ca la noi nu e decat pe alocuri acolo. Un Taraf de Haiduci sau O Fanfara Ciocarlia (fosta de la Zece Prajini) sunt unici.

Sunt de asemenea cu totul legat de muzica lautareasca romaneasca, nu numai cu creatii de inceput de secol 20, dar si cu interpretari de anii 30-40 ale prelucrarilor folclorice ale lui Anton Pann (atentie ! - pentru cine vrea sa stie ce e aceea o manea, cu adevarat). O naucitoare sinteza muzicala ca la "Balalaul" de Lambru sau o voce unica ca aceea a lui Siminica te ung pe suflet, nu-i asa ? Cine a cantat amarul mai bine ca Gabi Lunca sau Romica Puceanu ? Deh... pacat ca nu sunt mai multi ascultatori ai acestei muzici, desi eu tot cred ca exista. Daca zic putini, e poate gresit, ca bautori sunt multi (si pe timpul degustatului mai putin conteaza calitatea sunetului de fundal). Dar sunt putin cei care stiu sa traiasca cu aceasta muzica, si in ritmul ei.

O alta preferinta de-a mea, mai mult sau mai putin legata de prima, e Muzica Bucurestilor de altadata, mai ales cand e pe tematica mai putin urbana. Un Zavaidoc are mereu loc in inima mea. In ceea ce priveste creatiile acelor vremuri, sunt un admirator al compozitiilor lui Ionel Fernic (tangouri si alte cele); v-as sfatui pe toti sa ascultati macar o melodie ca "Pe bolta cand apare luna". sau "Minte-ma".

Recomand pt. auditie:
Taraf de Haiduci - Trei cantece de dragoste de la Marsa, Intoarcerea la Clejani, Cantece de Jale, Sabarelu, etc.
Fanfara Ciocarlia - Sarba de la Zece Prajini, Hora de la Petrosnitza, etc.

Pe curand. M-as bucura sa continuam acest forum.
florin77
Junior Member
 
Mesaje: 2
Membru din: Sâm Dec 13, 2003 10:40 pm
Localitate: romania mangalia

Mesajde nocturna » Sâm Dec 13, 2003 11:07 pm

deci n-am inteles nimic din postu tau. eshti florin77 shi-ai scris in numele lu' gotu'? :con:
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
Avatar utilizator
nocturna
 
Mesaje: 8725
Membru din: Mie Dec 04, 2002 12:00 am

Mesajde darkshines » Dum Dec 14, 2003 12:38 am

Am descoperit cat de mult ma poate incanta Romica Puceanu.
Amu' ascult "La carciuma de la drum", si mai am "Grea e boala de plamani", "Stinge doamne stelele", si multe altele.

Foarte frumos, d-abia astept sa se mai termine de downloadat inca 3 piese...

To speak is to be silent
The concept is dead. There's nothing death should interrupt,
I went to bed last night with one sip left in the cup.
Avatar utilizator
darkshines
 
Mesaje: 2260
Membru din: Joi Aug 02, 2001 11:00 pm

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Dec 14, 2003 12:08 pm

Trage si Dona Dumitru Siminica (a se vedea melodiile recomandate de mine in primul post al acestui subiect)
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde Yellow Pinkie » Lun Dec 15, 2003 11:55 pm

Pai... as pune si io o intrebare: varianta lautareasca de la am iubit s-am sa iubesc, aia care se aude in Cel mai iubit dintre paminteni (in loc de 'haida haida de trei ori etc...' e 'haida haida, bobulet/am boala la paru cret/paru cret facut inele/am boala la tinerele') stiti daca se gaseste pe net? Si sub ce nume?

Acum citeva luni mi-a dat un pretenar o raritate: Misu Langa, care cred ca activa demult, sau cinta cintece de demult. Genul de melodii de 7-10 minute, epopei, in care se povesteste mult. Una e Balada lui Oroveanu, mare boier de linga Craiova, si despre cum moare el ('nu fu luna si fu anu/de cind muri Oroveanu') in accident (da trenu peste masina lui cind trecea calea ferata - 'sa vezi mate insirate/sa vezi ...singerate...'). Instrumentele au un rol secundar, povestea conteaza. Si astea cred ca sunt specifice sudului, pentru ca am vazut la tv, recent, doi rapsozi caracteristici Teleormanului, care la fel, povesteau ceva. Unu la chitara tinea un fel de ison, iar celalalt efectiv povestea, pe muzica, bineinteles, intr-o adresare extrem de directa (pai si sa vezi ce-am facut/m-am suit calare/si ziceam/si vedeam etc...). Iar ce m-a uns pe inima, acum 3-4 ani, in Piata Palatului, concert popular-lautaresc. La un moment dat se suie pe scena un grup de barbati. Lautari. Or fi fost ai din Clejani, abar n-am, ca nu i-am prins de la inceput. Ma, si aveau aia niste dialoguri la fel de epice si orale, si directe, mai mare deliciu. Incepea unu 'aoleu, sa vezi ce facui aseara' altu 'ce facusi ma nebunule' 'pai ma dusai la muiere'... se foloseau si cuvinte 'fara perdea' - 'sfircu titii' etc... Cam cum cica ar fi si popularele siciliene, porcoase si directe.
It is I, Yellow Pinkie!
Avatar utilizator
Yellow Pinkie
Junior Member
 
Mesaje: 299
Membru din: Lun Aug 11, 2003 11:00 pm

Următorul

Înapoi la Oldies but goldies

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori