Cenaclul Flacara

Forumul asociat fanclubului Cenaclul Flacara

Cenaclul Flacara

Mesajde stefan » Mie Iun 11, 2003 4:52 pm

Tot s-a pomenit de cenaclu aici, eyeu spunand o chestie care pe mine m-a bucurat, si anume ca nu Paunescu a infiintat "Cenaclul Flacara", ci el l-a confiscat, am zis sa-i fac un subiect separat.

Parerea mea despre cenaclu, care se bazeaza pe ascultarea de casete si discuri pre-89 si pe vizionarea pe viu a Cenaclului dupa '90, in spetza la festivalul de folk "Om bun" de doua ori si la Teatrul National la sala Amfiteatru, in treacat, alta data.

Sincer cred ca "Cenaclul Flacara" a fost un fel de praf in ochi, un mod de a face pe oameni sa uite ca nu au de mancare, ca nu au libertate, ca nu se pot exprima liber. O mare pacaleala. Daca ar fi fost doar melodiile "apolitice" ca "Decembre" al lui Alifantis, "Cand s-o-mpartit norocu" al lui Ducu Bertzi si restul ar fi fost frumos, dar numai cand aud cum se baga mereu in fata pramatia aia de Paunescu parca imi vine sa borasc. Oamenilor li s-a dat iluzia ca sunt liberi, ca pot sa se exprime, dar de fapt nu puteau sa cante decat cantece despre pace, uneori cu versuri gen "nu vrem bombe si rachete / vrem la tratament bilete". Decat asa mai bine lipsa, a fost o forma de manipulare pe fatza, de indoctrinare cu teme ceausiste (cantau baietii pe maretzul conducator la greu). Nu zic ca n-a dat melodii misto, dar poate acele melodii misto ar fi aparut si fara cenaclu, in schimb daca nu era cenaclul nu mai avea cui sa bage Paunescu pe gat versurile lui.

Dealtfel m-a frapat cand am vazut cenaclul pe viu cat de autoritar domina porcu ostilitatile, spunandu-le cantaretzilor cand sa cante si cand sa taca, bagandu-se peste ei, etc. La "Om bun" au fost huiduiti copios, pentru ca aveau alocate doua ore si ei au stat trei, asta pe langa faptul ca eram un grup destul de mare care n-avea chef de relicve comuniste.

Hai sa vedem si parerile voastre.
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member
 
Mesaje: 2282
Membru din: Dum Feb 24, 2002 1:00 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde Oribilul Mosh » Mie Iun 11, 2003 5:07 pm

Mah , stefane...dar inainte de '89 nu era si o emisiune la radio dedicata Cenaclului Flacara ? Ca eu tin minte ca parintii mei ascultau ceva de genul asta si implicit ascultam si eu. Si de mult ce am ascultat ..am invatat pe de rost o gramada de cantece.
Peste tot unde mergeam..cantam "treceti batalioane romane..carpatii..." si bineinteles cantecul meu preferat :

Avem de ei nevoie , o tzara de ostasi
Avem de ei nevoie , un lant de munti Carpati
Durerea tarii noastre-i facuta sa ne doara
Traiasca libertatea si dragostea de tara
Traiasca Ceausescu , partidul si poporul
Traiasca Romania , traiasca tricolorul.


Probabil o poezia d'a lu' Paunescu..frumos adaptata pe muzica.

Acum ceva vreme mi-am downlodat de pe audiogalaxy niste bucati din CF. Si am dat si peste o poezie.."mistretul cu colti de argint". Marfa de tot. :)

Parerea mea : da...era o chestie comunista....dar avea si parti bune. se mai lansau tinere talente , mari artisti ai poporului in devenire. nu stiu...zic si eu.
oamenii ascultau cu placere pe vremea aia. si asa...altceva mai bun nu aveau ce face. nu ?
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde river » Mie Iun 11, 2003 5:10 pm

Salut calduros deschiderea unui subiect cu Cenaclul Flacara (acum Totusi iubirea), mai ales ca daca nu o facea Stefan, se gaseau sigur altii sa o faca ;)

Imi place ca parerea ta este foarte pertinenta in legatura cu acest subiect... Eu nu sunt chiar asa pornita impotriva Cenaclului cu Paunescul lui cu tot, desi, recunosc, dominatzia "Poetului":D este deranjanta. Am studiat la faculta despre Politici Culturale, si imi amintesc ca unul din subiectele de discutzie a fost Paunescu&co. ca forma nu de manipulare propriu-zis, ci ca forma de indoctrinare politica. Din diverse informatii insa, stiu ca toata aceasta manipulare/indoctrinare a inceput sa fie prezenta doar dupa o bucata buna de timp de la lansarea Cenaclului. Sa nu credeti ca sunt o admiratoare a lui Paunescu (poate doar a poetului Paunescu), dar trebuie sa fim de acord ca, prin manipulare sau nu, Cenaclul a "nascut" sa zicem asa multe voci de valoare ale muzicii romanesti. Daca va veti uita putin prin fisele bibliografice ale marilor formatii de muzica rock rom., veti vedea ca foarte multe au intr-o mai mica sau mai mare masura amintiri legate de Flacara.

Mai mult, chiar daca se baga P peste tot, unele melodii chiar sunt cu substrat anti-politic ("In mansarda noastra mica..."- cred ca stiti ce fredonez :) ), motiv pentru care in 1985 a fost oare interizis Cenaclul?

Nu stiu, mai astept pareri, eram oricum prea mica pe vremea aceea...
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
Avatar utilizator
river
Junior Member
 
Mesaje: 1035
Membru din: Joi Ian 23, 2003 12:00 am

Mesajde Ire » Mie Iun 11, 2003 10:03 pm

Eu am mai spus, dar o repet: despre Cenaclul Flacara am amintiri placute, la liceu am si sarit gardul la internat ca sa ma duc pe stadion, caci nu ne lasau, chiar daca stadionul era lipit de noi.
Da, se cintau SI cintece politice, dar imi puteti da exemplu de manifestare, fie ea si la gradinita, unde nu eram OBLIGATI s-o bagam cu patriotismul? Orice pe vremea aceea, daca voia sa supravietuiasca, trebuia sa faca si compromisul asta, sa aiba si ceva politic, ca altfel nu s-ar mai fi numit dictatura comunista...

Proful nostru de muzica era mai smecher, in loc de coruri cu "traiasca partidul" ne punea sa cintam "oda bucuriei", ca sa se puna la adapost de eventuale contestatii, si tot am cistigat tot ce era de cistigat pe la festivalul "Cintarea Romaniei" - ala da o manifestatie comunista in toata regula, dar o manifestatie precum CF nu putea sa riste, mai ales ca luase amploarea pe care o luase.

S-a vorbit de Ecou in alte posturi: ce manipulare politica era in cintecele Ecoului? Si ca fetele alea erau destui in CF care nu-l cintau pe ceausu si pe partid.
Si va asigur eu ca tineretul care se ducea la CF o facea pentru a asculta intr-o singura seara artisti de mare valoare, nu pentru ca n-avea unde sa bata din palme si sa urle "ceausescu pecere"...
Sa fiu sincera, Paunescu ne cam irita, cind il apuca logorea, ca noi voiam muzica si atit!
Avatar utilizator
Ire
Junior Member
 
Mesaje: 169
Membru din: Mie Apr 30, 2003 11:00 pm

Mesajde river » Joi Iun 12, 2003 8:28 am

"Daca va veti uita putin prin fisele bibliografice ale marilor formatii de muzica rock rom., veti vedea ca foarte multe au intr-o mai mica sau mai mare masura amintiri legate de Flacara", am zis io, ca natafleatza, mai sus: Corectez- fisele biografice ;a

...da' parerea mi-o mentin :p ...
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
Avatar utilizator
river
Junior Member
 
Mesaje: 1035
Membru din: Joi Ian 23, 2003 12:00 am

Mesajde eyewitness » Joi Iun 12, 2003 8:41 am

Initial trimis de riverflow
motiv pentru care in 1985 a fost oare interizis Cenaclul?

din cate stiu io cenaclul flacara si-a incetat activitatea datorita evenimentelor de la ploiesti care bineinteles nu au fost mediatizate. deci in sambata de inviere pe stadionul petrolul din ploiesti s-a tinut una dintre cele mai marete manifestari ale cenaclului flacara unde zeci de mii de tineri din toata tara s-au strans evenimentul fiind mediatizat puternic. concertul a inceput pe la 7 seara iar la 10 cand stadionul era arhiplin ,se pare ca paunescu a dat ordin sa se inchida portile stadionului. multi tineri la ora 11 au intentionat sa plece la biserici si sa se intoarca pe stadion cu lumina. portile fiind inchise s-au creat ambuscade si in urma incidentului au murit cca 60 de persoane. nu se stie cifra exacta pt ca evenimentele au fost trecute sub tacere. de atunci cenaclul flacara a fost trecut pe linie moarta si paunescu mustruluit.
am sa revin cu pareri personale despre cenaclul flacara ca manifestare muzicala si impact social....
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde river » Joi Iun 12, 2003 9:23 am

De aceste lucruri chiar nu stiam... dureros oricum... Ma enerveaza ca informatzii despre CF chiar nu am gasit pe nicaieri, informatzii reale adica. Din nefericire acelasi lucru, manipularea si nemediatizarea unor evenimente, se intampla si in prezent. Constat cu tristete ca nicaieri, pe internet de exemplu, nu am gasit un istoric al CF, iar putinele informatii le-am gasit, am vazut ulterior, in fisa biografica a lui Paunescu. Ori, acolo scrie cu totul altceva decat ce-mi povestitzi voi pe aici... :(
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
Avatar utilizator
river
Junior Member
 
Mesaje: 1035
Membru din: Joi Ian 23, 2003 12:00 am

Mesajde eyewitness » Joi Iun 12, 2003 9:35 am

si crezi ca daca imi fac io ceveu sau fisa biografica sau daca le face sod sau fane or sa aminteasca de cisternele de tequila asimilate si betiile de notorietate publica?
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde river » Joi Iun 12, 2003 9:41 am

:p nu, cu siguranta nu... Io eram suparata ca numai acolo am gasit ceva informatii, si exact asta sugeram si io, ca era normal ca acele informatii sa fie unele "frumoase" tocmai pentru ca (virgula) completau CV-ul lui poetu'. Trist, foarte trist ;P
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
Avatar utilizator
river
Junior Member
 
Mesaje: 1035
Membru din: Joi Ian 23, 2003 12:00 am

Mesajde stefan » Joi Iun 12, 2003 10:01 am

riverflow,

ma bucur ca ai venit sa completezi ce am zis eu despre Cenaclu, eu am prezentat doar latura negativa a acestuia care, vrei, nu vrei, este foarte greu de neglijat; plus ca sunt subiectiv pentru ca l-am vazut pe Paunescu in actiune si de fiecare data cand vine vorba de Cenaclu nu pot sa-l disociez de acesta. Despre chestia de la Ploiesti am citit parca prin "Plai cu boi", in articol Paunescu era considerat principalul raspunzator pentru tragedie.

Nu sunt de acord cu Ire cand vorbeste ca "Orice pe vremea aceea, daca voia sa supravietuiasca, trebuia sa faca si compromisul asta", pentru ca sa ne gandim doar cum a inceput miscarea "Solidarnosc" in Polonia - erau mult mai putine persoane decat la cenaclu in vremile de aur. Cenaclul ar fi putut fi un loc in care sa te exprimi liber, sa-si spuna oamenii pasul, pai sa vad io cati securisti iti trebuie sa inchizi gurile a zeci de mii de oameni. Dar Paunescu a ales sa fie un lingau si sa savureze roadele slugarniciei (mergea prin tara si niciodata nu platea prin restaurante, cu simpla justificare "tu nu stii cine sunt eu?") mai degraba decat sa dea dovada de caracter. Ceea ce nu e de mirare. El a fost un lider de opinie in felul lui, si a fost un lider de doi lei.

Plus ca de fiecare data cand vine Paunescu la o emisiune cu alti folkisti imediat trebuie sa i se faca temenele, am vazut pe vremuri la emisiunea facuta de Sterian cu Socaciu pe TVR2 un episod de-a dreptul dezgustator... Sterian s-a chinuit sa-l contreze pe porc, dar asta imediat a inceput sa turuie cu "ce-mi datorati mie", "eu v-am lansat" etc.

Ar fi interesant sa vorbeasca cineva si de Cenaclu incercand sa faca disocierea de Paunescu, eu sincer nu pot.
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member
 
Mesaje: 2282
Membru din: Dum Feb 24, 2002 1:00 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde angus » Joi Iun 12, 2003 10:02 am

am fost de mai multe ori la spectacolele cenaclului flacara (intr-o vreme se chemau "intamplari") shi m-am simtzit extraordinar. din proprie experienza spun, chiar daca pe vremea aia credeam ca tot ce zboara se mananca, era un lucru foarte bun pentru cei de varsta mea (shi ceva mai mari), shi acest lucru era posibil datorita lui paunescu. de atunci intzelegeam perfect ca cenaclul flacara nu e posibil fara o serie de compromisuri pe care a trebuit sa le faca pentru a face sa traiasca acest mega show, shi totul spre beneficiul tinerilor din intreaga tzara. ani buni de zile am ascultat la radio emisiunea cenaclul flacara, era cate o ora in fiecare joi seara (sau asha ceva).
pe de alta parte, nu pierd ocazia sa va spun ca pe domnul adrian paunescu il iubesc ca shi poet shi il respect pentru bucuria pe care mi-a adus-o cenaclul flacara atatzia ani. cu alte aspecte ale personalitatzii lui, ce treaba am?!
lucrurile nu sunt ce par a fi
angus
Junior Member
 
Mesaje: 1537
Membru din: Joi Mai 30, 2002 12:00 pm
Localitate: in za grin forest

Mesajde stefan » Joi Iun 12, 2003 10:35 am

angus, puteam sa fiu sigur 110% ca asta vei zice, nu stiu cum. Sincer, din ce-am vazut cand am fost la o intalnire a cenaclului dupa '90, astia din public parca erau hipnotizati, ii dresa porcu ca pe niste iepurashi cumintzi. Parca erau la o intalnire sectara. Daca asta e forma de bucurie pe care ai simtit-o si tu...
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member
 
Mesaje: 2282
Membru din: Dum Feb 24, 2002 1:00 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde river » Joi Iun 12, 2003 10:51 am

Cred ca stiu si eu despre ce vb stefan, pentru ca am simtit-o pe propria-mi piele, prin '98, cand in orasul meu s-au organizat pt. prima data "zilele orasului". Printre multi alti invitati, era si Paunescu&co., isterizand publicul cu melodiile lor... De ce sa nu recunosc, m-a prins si pe mine febra in acel moment si, m-am surprins cantand cu infocare de mai aveam oleaca si-mi pocneau venele in cap, "Haideti cu totii la Putna..., Ridica-te Stefane si vezi-ti fiii...":D si multe altele de genul.
Asta nu inseamna insa ca nu ascult si acum cu nostalgie, nu neaparat placere, aceleasi piese; ma amuza teribil si pe de alta parte mi se ridica paru'n cap cand ma gandesc ce-as fi putut trai daca acum as fi avut vreo 40-50 de ani... A, ce ziceti de "Bucuresti" interpretat de Alifantis- pe vremea compromisurilor mai sus amintite- sau de o melodie, tot de atunci, nu stiu insa de cine interpretata, "Craiova...Craiovaaaaa, Craiova ce dulce pamant...":D

Cred ca, intr-adevar, nu se poate vorbi de Cenaclu fara a ne gandi la poetu'...
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
Avatar utilizator
river
Junior Member
 
Mesaje: 1035
Membru din: Joi Ian 23, 2003 12:00 am

Mesajde eyewitness » Joi Iun 12, 2003 11:11 am

da intr-adevar fane, oricat as incerca si io sa disociez cenaclul flacara de paunescu pur si simplu nu pot. chiar daca are o usurinta extraordinara in a jongla cu cuvintele si sensurile acestora personal nu pot accepta aceasta persoana care la un cenaclu la craiova dedicat universitatii "campioana unei mari iubiri" dupa ce oltenii au pierdut calificarea in finala cupei uefa, a afirmat ca este cel mai mare poet al romaniei si spunand de eminescu ca este doar un trubadur indragostit al carui vers e lipsit de profunzime si sensuri. :D

paunescu are calitatile unui orator, simte pulsul la public si stie cu vorbele-i iscusite sa-si faca audienta sa "gandeasca" ceea ce-i sugereaza el. as compara-o cu o hipnoza in masa. acest lucru nu ar fi fost negativ dimpotriva este un talent dar acest talent exercitat in indoctrinarea unor mase de tineri capata aspectul negativ. trebuie sa intelegem ca romania anilor 70 si 80 avea chiar in constitutie interzicerea dreptului la intruniri. orice manifestare de masa precum concerte rock sau folk gen cenaclul flacara erau inedite pt multi adolescenti dar si pt oameni maturi. faptul in sine ca mii de oameni se strangeau sa asculte muzica , crezand ca pt cateva ore rapesc sistemului de opresiune momente de libertate sprituala era bine fructificat de paunescu prin manipularea constiintei spre ale sale poezii (cea mai buna propaganda sa ne amintim ca el recita si altii cantau) si slavirii conducatorilor chiar daca aceasta se facea voalat si nu precum emisiunile tv sau spectacolele de 26 ianuarie. multi tineri poate nu realizau ca sunt manipulati altii realizau dar intre doo rele alegeau si ei ce e mai putin rau.
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde nocturna » Joi Iun 12, 2003 11:38 am

mie personal nu mi-a placut niciodata acest "mare" poet, Eminescu "trubadur indragostit" pe langa el?! :rolleyes: , apoi numai imbecilu', cu usoare sclipiri de inteligenta, de Horia Patapievici se mai trezea, pe la Uniunea (Anti)Scriitorilor sau prin nustu' ce fitzuica de ziar, sa zica astfel de tampenii. e drept ca are si Paunescu partile lui bune, si chiar versuri reusite, dar pentru un suflet poetic ca al dansului e prea mare doza de irascibilitate precum si grandomania, "calitati" care-l depasesc aproape la fiecare aparitie a sa. el face dialogul, el intreaba, el raspunde, el compune, el recita, el canta, el aplauda si tot el culege laudele.

se intampla totusi sa am pe undeva prin biblioteca o carte de-a sa: Sub semnul intrebarii. (sper sa nu ma insele memoria)

cea mai ciudata si recenta rabufnire a domnului A Paunescu a fost acea 'miscare de protest' impotriva imnului Romaniei. apoi cum vine asta ca-i prea lung, si plicticos, si ca mintea noastra senila nu-l poate retine?! :confused: apoi chiar asa de bosorogi sa fim oare? probabil domnul Paunescu a compus niste versuri speciale si era pregatit sa le puna pe melodie si sa le faca imn.
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
Avatar utilizator
nocturna
 
Mesaje: 8725
Membru din: Mie Dec 04, 2002 12:00 am

Mesajde angus » Joi Iun 12, 2003 11:50 am

stefan, nici nu se puteau posturi mai nimerite decat al tau shi al meu, postate in acelashi timp, m-am umplut de bucurie cand am vazut cu cata consecventza vii iar cu partea goala a paharului!atat pentru tine, cat shi pentru riverflow, vin cu o precizare: NU ma refer catushi de putzin la anii de dupa revolutzie, (acolo se prea poate sa se priceapa mai bine stefan), ce va face sa credetzi una ca asta? ma refer la anii '83-'84.
stefane, cum de nu te cuprinde nici nici macar o umbra de indoiala ca nu e exclus sa ne referim la perioade de timp diferite, contexte cu totul diferite shi alt fel de oameni ca spectatori shi participantzi? ca n-are cum sa fi fost tot timpul asha de rau cum ai perceput tu? la fel cum aiu se refera probabil la o a treia perioada a cenaclului (de fapt la prima, daca o luam in ordine cronologica) shi el are alta perspectiva. nu pot sa finalizez postul decat cu replica mea despre care shtiu ca-tzi place: totzi trei avem dreptate! :D
lucrurile nu sunt ce par a fi
angus
Junior Member
 
Mesaje: 1537
Membru din: Joi Mai 30, 2002 12:00 pm
Localitate: in za grin forest

Mesajde eyewitness » Joi Iun 12, 2003 2:46 pm

mah nu stiu daca mai tineti voi minte dar paunescu, in paralel cu cenaclul flacara, in anii 80 mai avea o emisiune difuzata duminica la teveu, "antena va apartine- de pe marea scena a tarii pe micul ecran" acolo ,spre deosebire de cenaclu, chiar isi dadea in petec cu pupincurismu. va mai amintiti?
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde angus » Joi Iun 12, 2003 3:15 pm

de unde sa tzie minte ajtia micii, breh, ca shi io ieream la chindargarten pa vremea aia, poate cu mari eforturi sa-mi amintesc doar melodia de la generic. da parca sa zic ca oamenii mari vorbea de bine despre emisiunea cu antena (sau o fi fost de rau - o sa ma interesez).

aiule, spune drept, neplacerile care tzi le-a cauzat domnul paunescu pe parcursul vietzei dumneavoastra te determina casa nutz mai placa despre poieziile dansului (ca tot aflai de curand ca dansul se zice numai la oameni shi nu la obecte)?
lucrurile nu sunt ce par a fi
angus
Junior Member
 
Mesaje: 1537
Membru din: Joi Mai 30, 2002 12:00 pm
Localitate: in za grin forest

Mesajde eyewitness » Joi Iun 12, 2003 3:29 pm

pai nashico nimeni nu-mi pricinui pe vremea aia vro neplacere. taceam si inghiteam aidoma celor 22 mil de romani. paunescu nu era privit intai ca poet si p-orma ,in subsidiar, ca propagandist ci din pacate era invers. meritele ca poet au fost umbrite de activitatea de propaganda a unei ideologii gresite si falimentare, a cultului personalitatii, a pupincurismului meschin pt un aro pe motorina cu barele de directie nichelate si un manet cu lada frigorifica care livra cremvusti la domiciliu de la comalimentu nomenclaturist. intre a fi poet si a fi nomenclaturist propagandist paunescu a preferat a doua varianta lucru pentru care io personal il detest indiferent daca opera sa ar fi magistrala. oare de ce un nichita nu s-a complacut intr-o astfel de ipostaza?
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde gaga » Joi Iun 12, 2003 3:39 pm

nightwish, m-ai pierdut, nu iti place eminovici, sau ce naiba ai vrut a zice?
paunescu nu este poet, este versificator, citeste (pt pregatirea ta), din perpetuum comic poezia cu ilie de la scularie si mai vorbim.

despre patapievici, eu nu as indrazni sa trag cu tunul, exista oameni care epateaza, totusi dumnealui are o cultura vasta si niste cunostinte pe care creierul dvs de femeiushca, imbacsit de net, nu va da dreptul a-l cataloga drept imbecil. mai rascoliti o biblioteca si acumulati cunostinte, pentru a putea face fata catalogarii cu argumente, k?

plus ca nu cenaclul a nascut voci de valoare, ci le-a dat sansa sa cante in concerte... folkistilor. a nascut cenaclu voci my ass...

ochila, da mah, imi amintesc (desi vag), emisiunea. la cenaclu' ala (ascultam la radio) era o mare buba, la fiecare concert ascultai aceeasi oameni si aceleasi melodii, il stiai pe unul le stiai pe toate. desi, oricat am fost (si sunt) contra cenaclului, recunosc ... a fo' un fenomen. desi aducea mult a secta moon, dar a fost ...
iar la ploiesti (din cate tiu io minte) a fost faza ca a inceput o furtuna or sumthin' si porcunescu a zis la microfon sa iasa toata lumea afara din incinta si s-au bulucit, calcat in picioare si au cazut si portile. nu a fo mediatizat dar au zis ceva la shoparlica atunci (asta daca tiu io minte bine)

later edit: am comis-o cu mistretzu si netu' pe dial up merge de porc, cer scuze celor afectati si ii multumesc lui fane caruia am sa ii dau o bere. thx butonare :)
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde angus » Joi Iun 12, 2003 4:10 pm

ma dana, mare necaz shi durere in suflet imi produseshi dand verdictul cu versificatorul (orshice prostii o fi scris in poiezia de ne-o dai drept pilda, nu il potzi caracteriza dupa ia). pai eczemplu bun dai tu la lutze? shi te mai miri ca tineretu avand grele sclipiri de inteligentza shi nu ushoare ca domnul patapievici, le comite? pai mai era unu p-aicea, persoana importanta, care il facea mediocru pe rebreanu, doamne iarta-ma, ca mare shoc avui atuncea!
dana, ai fost de multe ori la cenaclu inainte de optzeshnoo? cenaclul avea atat de multzi membrii ca era chiar greu sa cante mereu aceeashi, shi aceleashi melodii. ce-i drept, la emisiunile de la radio nu era intr-adevar aceeasi diversitate intotdeauna, dar unde vedeai diversitate pe vremea aia in programele radio?!
nu mai tziu minte ce s-a intamplat la ploieshti, n-a fost mediatizat, cum bine zici, da daca a fost dupe cum descrii matale nu vad ce vina a avut paunescu daca din cauze de intemperie s-a starnit panica, buluceala, s-a daramat tribunele shi poate chiar au murit nijte oameni. desigur, el era responsabil pentru tot, dar chiar se mai intampla shi accidente. poate ca tot el a fost vinovat ca a lasat prea multa lume in sala, se shtia ca mereu foarte multzi intrau in sala fara bilete, acestea epuizandu-se instantaneu.
categoric partea buna a fenomenului cenaclu flacara primeaza asupra partzii lui rele.
lucrurile nu sunt ce par a fi
angus
Junior Member
 
Mesaje: 1537
Membru din: Joi Mai 30, 2002 12:00 pm
Localitate: in za grin forest

Mesajde gaga » Joi Iun 12, 2003 4:30 pm

angusica, angusica, matale ai o problema, te ancorezi ...
1. nu am fost pt. ca imi e sila de porculescu si de cantecele patriotice
2. io (si altii) l-am facut "versificator" de mult, acu' am auzit ca s-au prins sio altii mai destepti si ii zic (la teveu)
3. poezia aia am dat-o exemplu la "shto", e o parabola si e chiar haioasa
4. dar unde vedeai diversitate pe vremea aia in programele radio?! Ai auzit matalutza de Cornel Chiriac? Ochila, faci matale prezentarile?
5. la ploiesti el i-a indemnat sa fuga, el a fo de vina, au si murit atunci... nu era in sala, era afara.

categoric NU. e ca si cum ai zice ca stalin era baiat bun fiindca crestea pisicutze... nu se scuza mijloacele. plus ca la cenaclu' citea poezii cu partidu', sa fim seriosi.
fenomenul a fo un miniwoodstock in reluare si aia se duceau acolo ca sa bea si ca sa faca sex in grup, nu pt muzica (nu spun ca e ceva rau sa bei si sa faci sex in grup, dar my god, nu are legatura cu ce se petrecea pe scena)
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde angus » Joi Iun 12, 2003 4:51 pm

1. breh danutzo, io ma ancorez, tu te ancorezi, noi ne ancoram...
nu ai fo la cenaclu inainte de opzejnoo, da ai o parere ferma despre ce se intampla acolo in acea perioada, shi nu vreai casa-i ascultzi pa oamenii ajtia mai batrani care vorbesc din proprie ecsperientza shi nu numai din auzitelea (ghici care problema ie mai mare, a mea sau a ta?)
2. mie cantecele patriotice chiar imi plac. repet, vorbesc de cantecele patriotice.
3. intotdeauna shi oricine va avea voturi pro shi voturi contra. nu potzi casa le faci bine pe toate, shi pe placul tuturor. nu pot sa fiu de acord ca unul care iubejte o poiezie de paunescu ie mai prost decat unul care-l urashte din orice motiv.
4. ce-i drept, daca ma iei mot a mot, ai dreptate, la o cautare mai adanca gaseai programe radio ok (aiule, nu ie cazu casa te deranjezi, da ie un subiect bun de bagat pe remember), vroiam casa zic ca programul c.f. ierea cu mult peste medie a ceea ce se emitea atunci pe posturile romaneshti, in mod curent, in domeniul muzical.
5. "e ca si cum ai zice ca stalin era baiat bun fiindca crestea pisicutze"
TOTAL greshit, eronat shi defect! nu am zis nimic care sa lasa loc la o asemenea interpretare. ie ca shi cum ai zice: pentru ca stalin era un om rau, faptul ca a crescut pisicutze este o atrocitate de neinchipuit.
lucrurile nu sunt ce par a fi
angus
Junior Member
 
Mesaje: 1537
Membru din: Joi Mai 30, 2002 12:00 pm
Localitate: in za grin forest

Mesajde eyewitness » Joi Iun 12, 2003 4:52 pm

Initial trimis de dana

1/Ai auzit matalutza de Cornel Chiriac? Ochila, faci matale prezentarile?

pai cornel chiriac era prezentatoru emisiunii "metronom" difuzata in fiecare zi de la ora 17.00 mai putin sambata si duminica la europa libera. era o emisiune pe care multi o ascultam chiar in conditiile bruiajului efectuat de autoritati. in fiecare emisiune era prezentata cate o trupa si noile LP-uri scoase de acestea. pe vremea aia aveam un radio latvia cu lampi si cu pickup deausupra. unu rusesc baban precum tancurile sovietice. da mergea bine magaoaia pe europa (unde scurte cu frec 25,31,41 ) cel mai nasol ca trebuia sa fii singur sa asculti ca nu puteai avea incredere in nimeni si nu stiai cine te paraste la secu.
la orele 20 erau topurile de 20 de single-uri prezentate de radu teodoru. lunea era top twenty de la melody makers , si joia top twenty de la billboard. in restu zilelor erau alte topuri europene.

cornel chiriac a murit ucis (parca injunghiat) pe una din strazile munchenului pe la inceputul anilor 80 (sa ma corecteze cineva daca gresesc ca zau nu mai tin minte) si zvonurile erau ca pe langa faptul ca era gay avea si unele legaturi cu drogurile. oricum stia baiatu ala muzica cat fane si afex la un loc :D

later edit dupa postu danei :
mario ala se spunea ca a fost iubitu lu chiriac.
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde gaga » Joi Iun 12, 2003 5:11 pm

Ochila, corect... bag si aici spicuiri din articol (Revista Rocker nr 7)

CORNEL CHIRIAC – DJ-ul patimirii noastre (spicuiri din articolul scris de Noel Bernard)

Jimi Hendrix, Janis Joplin si Cornel Chiriac, iata trtei nume legate, nu de droguri, pe care Cornel le detesta, ci de o pasiune artistica incandescenta si de o soarta tragica comuna, care le poruncea sa arda repede flacara vietii.
L-am intalnit pe Cornel Chiriac pentru prima data in primavara lui ’69 (...) cand el reusise sa iasa din Romania si sa ajunga in Austria. Cineva mi-a spus ca in lagar se afla un tanar muzician roman foarrte talentat care facuse emisiuni la Radio Bucuresti, ,foarte priceput in muzica actuala. (...) M-am inteles cu el sa vina la noi la radio in Munchen.
La inceput, Cornel a simtit nevoia sa isi verse naduful si, folosind un limbaj nu prea elegant, s-a rafuit cu cei care nu-l lasasera sa isi faca meseria la el acasa, care il silisera sa apuce pe drumul pribegiei. Incetul cu incetul si-a dat seama ca nu politica ci muzica era menirea lui si intr-o perioada scurta a devenit idolul unei mari parrti a tineretului din tara. Dar nu numai din Romania ! Primea scrisori din Cehoslovacia, Bulgaria, Ungaria, ,Olanda, Anglia sau Italia. Tineri care nu intelegeau o iota romaneste erau entuziasmati de muzica si ii scriau spunandu-i ca nicaieri in alta partte nu pot asculta un program mai bun.
Desi primea mii de scrisori de la tineri, ,Cornel Chiriac se simtea singur, nu se putea impaca ci gandul ca sute de mii de tineri din tara il adora, ,in timp ce la Munchen era un oarecare. Incerca sa gaseasca un surogat, ,aduna la el acasa pe cine vrei si cine nu vrei, incercand sa aprinda un mic foc al prieteniei. Cateodata isi gasea refugiul intr-o sticla cu vin.
Dar oricat de nelinistita ar fi fost viata lui particulara, in meseria si in profesiunea lui, Cornel Chiriac era un model de constiinciozitate. Era, dupa cum stiti o enciclopedie muzicala, unul dintrte cei mai buni cunoscatori ai ei, un om care o intelegea perfect fiindca ii intelegea radacinile.
In seara de marti, 4 martie, a fost apucat din nou de acea neliniste. A inregistrat la radio o serie de programe si pe la 7 seara a iesit in oras. Si-a vizitat prietenii apropiati, a trtrecut prin mai multe localuri si nu cu mult inainte de miezul noptii s-a intalnit intr-un local cu Mario Gropp ded 17 ani cu care a plecat putin dupa ora 12.
La scurt timp dupa 1 noaptea o studenta l-a gasit injunghiat, mort langa Mercedesul sau. Din portofel ii lipseau peste o mie de marci, bani pe care ii ridicase in aceeasi zi de la banca.
Politia l-a arestat pe Mario Gropp pentru uciderea lui Cornel Chiriac, tanarul de 17 ani avand deja cazier, fiind cunoscut ca un temperament violent, fara domiciliu sau slujba.
Asa s-a terminat scurta si stralucita traiectorie lumeasca a lui cornel Chiriac, stinsa mult prea devreme.

p.s. stia muzica, la vremea aia, de umbrea tot ce misca, afex si fane mici copii.
======================

1. am ascultat la radio. tot aia. e suficient pt o parere pertinenta, mai ales ca nu era rammstein ca sa comentez lumini si show ci gigei cu chitari care tzakaneau in fatza alora care si-o trageau in sala.
2. ale carei patrii?
3. corect. de aceea nu urasc toate poeziile bardului porc, mai ales ca multe trupe cantara pe ele. ele, insa, nu ii dau valoare "maestrului" ca om si MAJORITATEA lor sunt chestie de vers, dixit.
4. era o maciuca, era o repetare a acelorasi dude (ma rog, la vremea aia ascultam folk), era un fel de hbo (repetau aceleashi piese)

daragaia maia maskva, ala e un mare sofism, vedetzi sa nu il batetzi pe maestrul afex la d'astea. si in concluzie, primeaza fix o maciuca.
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde nocturna » Joi Iun 12, 2003 10:36 pm

nightwish, m-ai pierdut, nu iti place eminovici, sau ce naiba ai vrut a zice?

nu stiu exact ce ai inteles tu da' n-am zis asta nici un moment. paralela cu eminescu era de la postul lui eye, socata fiind de spusele poetului Adrian Paunescu.

paunescu nu este poet, este versificator

si atunci de ce oare el se declara mare poet? o fi vreo criza de identitate din partea dansului.

despre patapievici, eu nu as indrazni sa trag cu tunul, exista oameni care epateaza, totusi dumnealui are o cultura vasta

nu neg ca are o vasta cultura. minte are, cunostiinte gramada, doar ca dumnealui da cu batul in balta constant. i-am citit anumite afirmatii in care il demonta sistematic pe Eminescu spunand despre el ca nici gand de "cel mai mare poet national", si ca a fost un simplu bolnav, nebun, imberb si obsedat de versuri siropoase. nu stiu acum cat Eminescu a citit domnul Patapievici pentru a ajunge la astfel de afirmatii. (si astfel de epatari nu se accepta) oricat s-ar bate el cu pumnu' in piept, si cu vasta lui cultura (pe care repet, nu o neg) nu o sa ajunga niciodata in stadiul de a-l critica pe Eminescu.

cunostinte pe care creierul dvs de femeiushca, imbacsit de net, nu va da dreptul a-l cataloga drept imbecil.

dana, eu inteleg ca esti "misogina" (cunosc sentimentul) dar asta nu-ti da dreptul la insulte mai subtile sau mai putin subtile (de asemenea, nici varsta) din moment ce eu nu te-am jignit niciodata. eu nu faceam decat sa-mi exprim o parere despre acele declaratii facute de dansul (iti convine bine, nu-ti convine tot bine). creierul meu e suficient de aerisit incat sa-si dea seama cand un om face afirmatii complet gratuite si imbecile.
sa incerci sa pari un erou literar, fara frica de nimeni, cu o personalitate marcanta, aruncand cu noroi in marile valori recunoscute (stadiu la care el probabil nu va ajunge niciodata) nu mi se pare corect. cand am citit acele declaratii ale dansului, mi-am dat seama ca in Romania se poate absolut orice.
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
Avatar utilizator
nocturna
 
Mesaje: 8725
Membru din: Mie Dec 04, 2002 12:00 am

Mesajde river » Vin Iun 13, 2003 7:46 am

Mama, draga, cum a mai evoluat discutzia pe aici. O gramada de chestii despre care habar n-aveam am aflat si nu stiu, sincer daca tre' sa ma bucur sau nu. Creca daca trece pe aici poetu' isi pune cenusa in cap si recunoaste totul :D
Va rog, mai veniti si cu alte lucruri noi ca oi lua poate 10 la anu', la lucrarea de dizertatie :p ...

Aaaa, apropos de Paunescu si versurile lui. Am acasa vreo trei volume pe care, intamplator :confused: le-am citit. Si as fi ipocrita daca nu as recunoaste ca, in afara versurilor cu caracter de omagiu la adresa..., mi-au placut foarte multe poezii d'ale mai sus criticatului. Si, sincer, nu mi se pare c-ar fi vorba de "chestie de vers". Parerea mea :)
E ciudat cum dintr-o discutie dedicata "muzicii pentru bosorogi" s-a ajuns insa aici, threadul acesta (CF) putandu-se foarte bine incadra la "politic&social" sau "literatura".

Oricum, incep sa deschid si io ochii si vad ca, de fapt, multi de pe aici aveti dreptate referitor la promovarea tinerelor talente prin Cenaclu. Am gasit ceva interesant:

"Imi aduc aminte cu cea mai mare bucurie de serile de muzica si poezie, organizate cu publicul din marile orase ale tarii. Erau mai multe grupuri de oameni de cultura care participau, insa cel cu care mergeam noi, folkistii, era format din adevarati scriitori, care desi foarte tineri, nu doreau sa iasa prea mult in fata, sa-si dea importanta: Ana Blandiana, Sanziana Pop, Dan si Veronica Verona. Asta se intampla inainte de a lua amploare Cenaclul Flacara , cand noi: Mircea Florian, Mircea Vintila, Doru Stanculescu, Gheorghe Gheorghiu, Nicu Alifantis, Nicu Vladimir - Dumnezeu sa-l odihneasca! - Vali Sterian si <> Sorin Minghiat, care-i ajuta pe toti la flaut, abia ne lansaseram si nu eram inca vedete." - Mircea Bodolan.

Eu, probabil ca multi altii, chiar am crezut ca cel putin aceste nume au fost lansate de Cenaclu, si nu ca se lansasera inainte...
"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "

imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
Avatar utilizator
river
Junior Member
 
Mesaje: 1035
Membru din: Joi Ian 23, 2003 12:00 am

Mesajde eyewitness » Vin Iun 13, 2003 8:33 am

pai asa cum mentionam anterior prima manifestare folkista de amploare a fost prin anii 71 sau 72 in arena circului de stat. cei mentionati de mircea bodolan plus altii au fost initiatorii acestui "festival" al muzicii folk de la noi sponsorizat la vremea aia de revista flacara. ulterior cand paunescu a preluat fraiele revistei a preluat si cenaclul ca ulterior sa se bata cu pumnu in piept ca el a fost initiatoru. atunci cand cenaclul a fost monopolizat in totalitate de paunescu toti cei care initiasera miscarea s-au retras. ceilalti care au venit ulteror, asa cum bine spunea cineva aici, au gasit in cenaclu o rampa de lansare a talentului lor, sansele pentru afirmare in acea vreme fiind foarte mici. multi si-au dovedit talentul ,altii s-au pierdut.

asa cum spuse si riverflow acest thread se vrea o rememorare a miscarii muzicale folkiste sub genericul cenaclului flacara si nu o analiza a poeziei lui adrian paunescu si chiar daca mai divagam putin pe aici pe-acolo e bine sa ne reintoarcem la subiectul nostru.

si ca sa fiu on topic voi aminti aici una din piesele superbe lansate in cadrul cenaclului si care o ascult cu o deosebita placere dar si cu tristete stiind ca despartirea de cel/a iubit/a este generatoare de multe suferinte si nu cred ca vrunu din noi astia mai purii am scapat de trairea acestui sentiment. este vorba de "la adio tu" a lui vasile seicaru al carei text il voi posta pe threadu destinat.
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde gaga » Vin Iun 13, 2003 4:44 pm

1. - mie personal nu mi-a placut niciodata acest "mare" poet, Eminescu "trubadur indragostit" pe langa el?! - nu ai marcat asta ca citat ....


2. oricine se poate autodeclara orice, fraza dvs: "atunci de ce oare el se declara mare poet? o fi vreo criza de identitate din partea dansului."este de un infantilism teribil. raspunzi cu o intrebare ... ufffff

cunostinte pe care creierul dvs de femeiushca, imbacsit de net, nu va da dreptul a-l cataloga drept imbecil.

3. oricine are dreptul de a critica/comenta, depinde de pe ce pozitie o face si ce argumente aduce, mi-ai zis ce a zis hrp despre eminescu, nu mi-ai zis si argumentele dumnealui.

4. insulte? dragutza, te crezi deja importanta, erau palmutze delicate....

"creierul meu e suficient de aerisit incat sa-si dea seama cand un om face afirmatii complet gratuite si imbecile." si modestia ta este doar una dintre multe calitati, nu?

"aruncand cu noroi in marile valori recunoscute" - recunooscute de cine si in ce context? absolut orice se poate oriunde, acu' depinde ce intelegi prin asolut si la ce absolut te referi...
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde curly » Sâm Iun 14, 2003 9:13 pm

sa va lamuresc cum a fost la Ploiesti:se pune o furtuna,lumea vrea sa plece,Paunescu zice "Infruntam natura,o batem la scor shi dedicam victoria PCR",pulimea sta pe loc(mai ales ca din zvonuri se zice ca la CF fetele scapate din diverse internate veneau fara sutien shi plecau fara chilotzi,deci era mishto),dar gluma se intetzeshte,2 trasnete,totzi fug,unii mor,Paunescu pus intre paranteze(asta e cauza reala nu cum zicea el in Decembrie,ca ar fi fost vreun disident----dealtfel al luat shi nishte flegme atunci)


altfel,sa-mi dau shi io cu parerea:tipul e un pacient,din pacate in libertate,ca multzi altzii in Rom;lui i se acorda multe injuraturi sau laude fiindca e vizibil,insa asta e doar un simptom,ma enrrveaza sa vb despre el,deci n-o mai fac

2 vb mai bag ca are legatura cu muzica: s-au lansat vreo 20 de zdrangalaitori de chitara(nu mai multzi,restul erau deja nume!),insa din cateva sute cate s-au perindat prin acea menajerie nu e cam putzin?.....intrebarea e pt. alde angus shi altzi fani Pauneshti.................fiind vb de astfel de specimene,trebuie sa zic ca e o intrebare retorica,deci nu ashtept raspuns
rau de gura!
curly
Junior Member
 
Mesaje: 605
Membru din: Lun Aug 27, 2001 10:35 pm
Localitate: in Sud

Următorul

Înapoi la Cenaclul Flacara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron