Istoria clubului

Forum dedicat echipei Rapid si fanilor acesteia.

Istoria clubului

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Aug 17, 2003 12:57 pm

In 1923 s-a nascut o legenda
Putine cluburi din Romania se pot lauda astazi cu o traditie atat de indelungata ca a Rapidului. Dar ceea ce face din Rapid un club cu adevarat unic este felul in care s-a impletit in cazul sau istoria cu mitul. Clubul s-a nascut din pasiunea catorva muncitori ceferisti pentru sportul cu balonulrotund. Aceasta pasiune a fost suficienta pentru a-l tine in viata opt decenii. Intr-o zi de septembrie, in toamna lui 1923, maistrul Teofil Covaci si strungarii Grigore Grigoriu si Geza Ginzer, de la atelierele Grivita, semnau actul de fuziune intre "Atelierele" si "Excelsior". Numele pe care l-au ales a fost Rapid. Culoarea visinie aleasa pentru echipament chiar de sotia lui Grigoriu avea sa devina in timp simbolul giulestenilor si al unei iubiri fara seaman. Din 1932, meciurile si antrenamentele au inceput sa se desfasoare sub Podul Grant. Arena a fost terminata abia in 1939, cu ambitia de a reproduce la o scara mai mica stadionul lui Arsenal. Era timpul sa isi faca aparitia si celebra galerie a Rapidului. Clubul a evoluat, in timp, si sub alte denumiri, dar, lucru sugestiv, toate aveau o unica semnificatie, fie ca se numeau "Locomotiva", "CFR" sau, in fine, "Rapid"

Spiritul Rapidului

Pentru cei crescuti in suieratul locomotivelor din Calea Grivitei, Rapid reprezenta esenta sportivitatii si posibilitatea de a se simti invingatori in fata unui adversar mai puternic. O evadare dintr-un trai deloc usor, la fiecare sfarsit de saptamana, si o raza de speranta. Cu timpul, oameni de toate conditiile au inceput "sa se simta giulesteni". Rapid a devenit echipa cu cei mai multi simpatizanti din randul vedetelor si artistilor, oameni ce au iubit sincer spiritul alb-visiniu. Era si greu sa nu fii atras de arena de sub Podul Grant, cand pe ea evoluau nume de legenda ca Baratki, Ionica Bogdan, Bazil Marian, Ozon sau Fanica Filote. Era vremea cand pe Giulesti se inventa fotbalul spectacol. O reteta care s-a dovedit de succes in Cupa Romaniei, competitia predilecta a clubului, si care avea sa-i aduca pe alb-visinii in finala Cupei Europei Centrale in 1940, nedisputata din cauza razboiului. Marele vis al Giulestiului, cucerirea campionatului, s-a implinit abia in 1967, cu Valentin Stanescu la carma si cu jucatorii Raducanu, Lupescu, Motroc, Dan Coe, Greavu, Dinu, Jamaischi, Nasturescu, Neagu, Codreanu, Nichi Dumitriu, Puiu Ionescu si altii. Pe gazonul Potcoavei (pe atunci, actuala tribuna din dreptul tabelei de marcaj nu exista) au pasit de-a lungul timpului echipe ca Juventus, Rapid Viena, Leeds United, Anderlecht, AC Napoli, Legia Varsovia, Totenham, Inter Milano, Charleroi, Eintracht Frankfurt, Karlsruhe, nu putine trebuind sa se recunoasca invinse de exuberanta formatie a romanilor
Zorii primului deceniu de dupa caderea comunismului gaseau Rapidul in suferinta celei de-a doua divizii, cu o baza materiala aproape inexistenta. Ceea ce a urmat ar putea fi numit drept "deceniul marilor sperante" pentru Giulesti. Sperantele suporterilor ce animau tribunele batranului stadion, nemodernizat de zeci de ani, au renascut odata cu implicarea investitorilor animati de o pasiune comparabila cu a lor. Dupa preluarea clubului, George Copos s-a impus ca investitorul cel mai important din fotbalul romanesc. An de an, milioane de dolari au fost investiti in crearea unui lot competitiv, a bazei de selectie, pornind de la nivelul juniorilor, in stadion si in ultramodernul cantonament de la Pro Rapid. Rezultatele nu au intarziat sa apara. O participare laudabila in Cupa UEFA cu Viorel Hizo la timona, o finala a Cupei Romaniei si o clasare constanta in fruntea clasamentului. Devenise limpede pentru toata lumea ca Rapid era din nou o forta respectabila in fotbalul romanesc.
Adevaratele performante au purtat, insa, marca unui antrenor pe care Inter Milano si Galatasaray aveau sa ni-l "rapeasca" pe rand, ultima, pentru a-si trece in palmares o Supercupa a Europei. Mircea Lucescu a insemnat o cupa dupa 23 de ani in vitrina clubului, un campionat pierdut in ultimele secunde in urma erorilor flagrant de arbitraj, si - dupa o asteptare de 32 de ani - al doilea titlu in Giulesti. Astazi, Rapid beneficiaza de conditii de pregatire la nivel european, in baza de la Pro-Rapid, iar potcoava de sub Podul Grant a fost reintregita cu o peluza noua (unde s-a plasat galeria), scaune din plastic si instalatie de nocturna. In Europa, giulestenii au incercat marea aventura, dupa meciuri fara gol primit in deplasare, pe doua mari arene ale lumii, in compania legendarelor Liverpool si Paris Saint-Germain.

Giussy Baratki, "minunea blonda"

In 1930 a fost declarat cel mai bun mijlocas din Europa. A activat pe toate posturile, inclusiv pe cel de portar. A imbracat cu aceeasi daruire tricourile a doua selectioate nationale, a Romaniei si a Ungariei, demonstrand ca fotbalul poate fi o punte a prieteniei. A fost, deci, un jucator emblematic pentru Rapidul interbelic. S-a nascut la Oradea, la14 mai 1910. A inceput fotbalul la OSK, echipa cartierului orasului. Dupa o ascensiune fulgeratoare, trece pe la cluburile oradene Staruinta si CAG. Pleaca in Ungaria pentru a activa la Hungaria Budapesta, de unde va reveni in orasul natal, la Crisana. Din 1936, cel care a fost supranumit "minunea blonda", a ajuns in potcoava Giulestiului jucand la Rapid pana in 1944. Intr-un meci impotriva Spaniei se remarca aparand buturile nationalei maghiare. In nationala Romaniei a jucat de 20 de ori inscriind 14 goluri, iar in cea a Ungariei de 8 ori. In campionatul Diviziei A figureaza cu un numar de 100 de goluri marcate si a participat la editia din 1938 a Campionatului mondial din Franta. S-a stins din viata in 1962.
Rapidistii au facut cunostina cu Baratki in 1936, la Oradea, cand respectivul le inscria un gol de la 40 de metri. Cei care au prins acele timpuri nu pot uita maiestria loviturilor libere de la mare distanta, pe care Baratki le transforma cu o uimitoare precizie in goluri de o rara frumusete. Sau de un meci la Cluj, contra Universitatii. Atunci, la pauza, sepcile rosii conduceau cu 2-0. In vestiar, Giussy a promis ca in zece minute va fi restabilita egalitatea In partea secunda a intalnirii, Baratki a pasat la primul gob al Rapidului si l-a inscris pe cel al egalarii. Trecusera noua minute! Intr-o semifinala de Cupa cu Venusul, presedintele Rapidului, Alfred Fulga, i-a promis lui Baratki dezlegarea pentru francezii de la Olimpique Lille daca se vor califica si va juca bine. Dupa o partida senzationala, reusita de minunea blonda, acelasi presedinte a facut o criza de nervi jurand ca nu va da niciodata drumul unui asemenea jucator.
Inaintea unei semifinale, contra Venusului (un fel de Dinamo al perioadei interbelice), Baratki, alaturi de Vintila, Auer si Rafinschi a fost arestat din ordinul prefectului Gabriel Marinescu, presedinte de onoare la Venus, pentru ca a eliminat echipa condusa de acesta. Partida s-a rejucat la cererea Rapiodului, iar Baratki si Auer au promis ca vor marca fiecare cate doua goluri. Partida s-a incheiat cu scorul de 4-2 pentru Rapid, prin golurile inscrise de cei doi, iar Marinescu a cerut postul de presedinte de onoare al formatiei din Giulesti.

Auer, Moldoveanu, Baratki, Barbu, Bogdan

Acesta este atacul Rapidului deceniului trei, un Rapid care ocupa locul 2 in campionat, dar aducea Cupa Romaniei de sase ori consecutiv in vitrina clububui din Giulesti. Erau vremurile cand victoriile mari si mici se sarbatoreau la restaurantul "Luther" de langa Gara de Nord, iar Maria Tanase canta "Glasul rotilor de trenâ€Â
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Aug 17, 2003 12:58 pm

Giulesteni, luptati giulesteni !" a devenit strigatul de lupta al patimasilor suporteri ai feroviarilor pentru ca legatura cu locul nasterii acestei pasiuni a ramas, fie ca fanii sunt astazi din Bucuresti sau din Timisoara. In timpul celui de-al doilea razboi mondial una dintre peluze a fost complet distrusa de bombardamente. Mai bine de o jumatate de secol, chiar in timpul partidelor se puteau zari locomotivele ce treceau pe langa stadionul numit datorita formei sale "Potcoava din Giulesti". O forma ca un semn al norocului s-ar putea spune. Dupa Revolutie, schimbarile de care s-a bucurat au fost spectaculoase. Scaunele de plastic au inlocuit bancile rupte de lemn, a doua peluza s-a ridicat, in lumina noii instalatii de nocturna.

Baza ProRapid

Situata la marginea orasului, pe malul Lacului Straulesti, departe de agitatia Bucurestiului, Baza ProRapid este locul ideal de refacere si antrenament. Probabil, cel mai modern cantonament de la noi din tara, este si un motiv de mandrie pentru club. A fost ridicata din temelii, aratand ca si in Romania se poate construi un complex la asemenea standarde. Este dotat cu trei terenuri de antrenament iluminate de o instalatie de nocturna. Dispune de un mini-hotel destinat sportivilor, restaurant si teren de agrement cu iesire catre Lacul Straulesti. Tot aici se afla si sala de conferinte unde au loc intalnirile cu presa. Pentru mentinerea in cea mai buna forma a sportivilor, exista o sauna si sali de forta. In fapt, este locul unde se desfasoara partea nevazuta de pregatire a performantelor clubului. Totusi, suporteri au si ei acces, periodic, cand antrenamentele sunt cu public.

Legione Granata

In aproape 80 de ani de existenta, chiar si norocul i-a mai parasit, din cand in cand, pe rapidisti, dar niciodata publicul. Galeria i-a insotit peste tot in tara si oriunde s-a nimerit sa joace, in lume. Este de fapt ceea ce da personalitate clubului. Era singura galerie a unei echipe romanesti care inaibte de Revolutie “colinda tara intreaga, ca sa vada lumea toata, dragoste adevarataâ€Â
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Aug 17, 2003 3:50 pm

Rapid Bucuresti in anii : 1939 , 1969 , 1972
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Aug 17, 2003 3:51 pm

baraki
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Aug 17, 2003 3:51 pm

greavu
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Aug 17, 2003 3:52 pm

celebrul Ion Ionescu
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Aug 17, 2003 3:53 pm

lupescu
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Aug 17, 2003 3:54 pm

lupescu si neagu
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Aug 17, 2003 3:55 pm

niki dumitriu
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde gizzo » Mar Aug 19, 2003 1:41 am

Ce a scris Moshul am impresia ca e istoria ce apare si pe site'ul oficial. E buna...dar putin patetica si inexacta pe anumite locuri. Pentru cei care vor sa citeasca o istorie sincera din perspectiva unui om care a fost acolo cand s'a infiintat clubul le recomand sa citeasca, cartea lui Ioan Chirila-"Glasul Rotilor de tren". Este o carte de referinta pentru literatura sportiva din Romania. Contine relatarile unui suporter de la inceputurile clubului si pana la castigarea titlului din 1967. Nu numai suporterii rapidisti ar trebui sa citeasca aceasta carte ci orice microbist.
O sa aflati legenda despre alegerea culorilor clubului care a fost o pura intamplare, sotia unuia din membrii fondatori cerandui'se sa realizeze echipamentele de joc, si'a dat seama ca nu are decat material visiniu...astfel luand nastere unul din semnele distinctive ale clubului...echipamentul alb-visiniu.
Veti vedea cum in momentul in care s'a dat ordin sa se infiinteze 2 cluburi (nu merita sa le fie dat numele pe acest forum), Rapid avea deja o istorie si o traditie bogata. Cum inainte de razboi Rapid se lupta la fel ca acum cu 2 echipe (insa 2 echipe istorice, infintate de oameni care iubeau sportul acesta).....cu Ripensia si Venus, mijloacele nefiind si atunci cele mai cinstite. Ma rog....ar trebui sa cititi cartea si veti afla foarte multe despre ce inseamna o echipa adevarata cu o istorie adevarata, infintata doar din dragoste pentru sport si nu din motive politice.



Pun si eu prima poza oficiala a echipei Rapid.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Avatar utilizator
gizzo
Junior Member
 
Mesaje: 66
Membru din: Vin Apr 18, 2003 11:00 pm

Mesajde gizzo » Mar Aug 19, 2003 1:48 am

Un afis de la un meci Rapid-Ripensia din 1932. De remarcat exprimari gen "cel mai senzational" si "preturi populare" (care la vremea aia din ce am auzit erau cam 1/3 din salariul unui om normal).
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Avatar utilizator
gizzo
Junior Member
 
Mesaje: 66
Membru din: Vin Apr 18, 2003 11:00 pm

Mesajde PATTEU » Mar Aug 19, 2003 2:27 pm

cei mai buni jucatori din istoria Rapidului :
1.Baratky
2.Coe
3.Goanta
4.Pancu
5.Bratu i-am luat si eu pe perioade !
Avatar utilizator
PATTEU
Junior Member
 
Mesaje: 77
Membru din: Mar Ian 14, 2003 12:00 am

"Glasul rotilor de tren"

Mesajde haifi » Sâm Aug 23, 2003 2:59 pm

scrisa de regretatul Ioan Chirila este si ramane o parte importanta si adevarata a istoriei Rapidului pana in 1968.
Este o carte de referinta...golul pana in 2003 nu a reusit sa il umple nimeni...iar evenimentele au fost multe si importante, poate ca un roman de aventuri ar fi mai potrivit decat o cronica sportiva romantata...daca aveti amintiri proprii si personale ( sic!) ar fi mai valoroase ...
Ireversibil,Irecuperabil,Iremedial,Ireal,Ireverenţios,Ireconciliabil,Ire...
Avatar utilizator
haifi
Junior Member
 
Mesaje: 656
Membru din: Sâm Noi 09, 2002 12:00 am


Înapoi la FanClub Rapid

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron