muraturi si conserve.retete.combinatii.
66 mesaje
• Pagina 1 din 3 • 1, 2, 3
muraturi si conserve.retete.combinatii.
draga danone,vaz ca nu e subiect dedicat muraturilor,iar eu,finnd mare fan,deschid si incep comentariul.
#1 in toate timpurile - pepene murat.
merge la orice fel de mancarica.se pune si foaret usor.am vazut ca in unele zone se pun doar pepenashii mici,care sunt verzi in interior.la fel puneam si eu.in schimb,de doi ani am pus si pepeni super copti,pe care ii tai felii mai babane,ii indes in butoi si torn o solutie salina cu o concentratie de 1:10.in cam 10 zile s-au murat.sunt cacatori!!!
#2 gogonelele,pe care eu le numesc muraturi.
astea sunt clasice.toata lumea pune.ma distrug dupa alea care se inrosesc.
#3 conopida.
asta nu stiu cum se pune,ca se ocupa simona.e tare buna si asta.
atat acum,ca e unu in birou de se zgaieste in monitoru meu.
#1 in toate timpurile - pepene murat.
merge la orice fel de mancarica.se pune si foaret usor.am vazut ca in unele zone se pun doar pepenashii mici,care sunt verzi in interior.la fel puneam si eu.in schimb,de doi ani am pus si pepeni super copti,pe care ii tai felii mai babane,ii indes in butoi si torn o solutie salina cu o concentratie de 1:10.in cam 10 zile s-au murat.sunt cacatori!!!
#2 gogonelele,pe care eu le numesc muraturi.
astea sunt clasice.toata lumea pune.ma distrug dupa alea care se inrosesc.
#3 conopida.
asta nu stiu cum se pune,ca se ocupa simona.e tare buna si asta.
atat acum,ca e unu in birou de se zgaieste in monitoru meu.
-
SOD - Mesaje: 6035
- Membru din: Mar Apr 23, 2002 11:00 pm
din nefericire, de cand ma stiu io, nu mi-au iesit niciodata muraturile (stiu ce se zice despre asta, sa nu aud comentarii), da mananc de la altzii ca-mi plac tare.
dar am documentatzie bogata acasa si daca ajung si nu uit, viu cu retete de la gospodinele din tzara care este (carpato danubiano pontic)
eniuei, interesant ar fi de cules retete din lume, stiut fiind ca mai tot globu' civilizat mananca muraturi, netu' e destul de sarac in retzete de "pickles", trebe consultata bibliografia din biblioteca personala ...
reteta germana de castraveciori
dar am documentatzie bogata acasa si daca ajung si nu uit, viu cu retete de la gospodinele din tzara care este (carpato danubiano pontic)
eniuei, interesant ar fi de cules retete din lume, stiut fiind ca mai tot globu' civilizat mananca muraturi, netu' e destul de sarac in retzete de "pickles", trebe consultata bibliografia din biblioteca personala ...
reteta germana de castraveciori
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
io chestie ciudata da gustoasa pe care-o face suacra si pe care n-am mai intalnit-o in scurta-mi viata: gogosari umpluti cu buabe de struguri hamburg
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
Nu prea imi plac gogonelele pentru ca mai mereu se separa miezul de coaja cand le tai. Si nu au un aspect frumos. Se face asa o zeama naspa in farfurie.
Celelalte muraturi imi plac foarte mult. Mananc si goale.
Pe locul 1 in topul preferintzelor mele se claseaza conopida murata. Urmata la mica distantza de morcovii muratzi, iar pe locul 3 se situeaza varza rosie murata. Lumea mai putin pune varza rosie la murat...preferand varza alba care se foloseste la traditionalele sarmale.
Imi plac si castravetzii ...dar aia pusi in apa , nu in otet. Care capata un gust dulceag. Nu stiu cum se prepara ; mananc si eu pe la matusi'mea.
Celelalte muraturi imi plac foarte mult. Mananc si goale.
Pe locul 1 in topul preferintzelor mele se claseaza conopida murata. Urmata la mica distantza de morcovii muratzi, iar pe locul 3 se situeaza varza rosie murata. Lumea mai putin pune varza rosie la murat...preferand varza alba care se foloseste la traditionalele sarmale.
Imi plac si castravetzii ...dar aia pusi in apa , nu in otet. Care capata un gust dulceag. Nu stiu cum se prepara ; mananc si eu pe la matusi'mea.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
-
Oribilul Mosh - Junior Member
- Mesaje: 20687
- Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm
moshule nu=i chiar asa...gogonelele facute bine sunt tari si nu iti umplu farfuria de zeama
in plus daca lasi castreveciorii in apa sa astepti tu sa se mureze...cel mult se inmoaie (zi si tu in saramura)
topul meu ie identic cu al moshului
retete nustu, penca mama face asa ceva. io nu ma bag
in plus daca lasi castreveciorii in apa sa astepti tu sa se mureze...cel mult se inmoaie (zi si tu in saramura)
topul meu ie identic cu al moshului
retete nustu, penca mama face asa ceva. io nu ma bag
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
meropi, ramane cum am stabilit
-
memetshot - Mesaje: 7050
- Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm
4345
ai mei dragi parinti faceau in urma cu ceva vreme gogosari umpluti cu varza alba si rosie (tocata, evident), cu telina, sfecla si cu inca unele chestii (pe care nu le mai tin minte), iar toata aceasta combinatie o bagau la murat. iesea o poveste de-mi ploo si acum in gura cand imi amintesc.
in zilele in care sufla tata in varza murata (baga in butoi o tzava si sufla in ea; cred ca nu v-ati fi imaginat ca scotea verzele din butoi sa sufle in ele, da?) nu putea nimeni sa stea in sufragerie. dar ce buna iesea varza!
in zilele in care sufla tata in varza murata (baga in butoi o tzava si sufla in ea; cred ca nu v-ati fi imaginat ca scotea verzele din butoi sa sufle in ele, da?) nu putea nimeni sa stea in sufragerie. dar ce buna iesea varza!
ANTI
care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
-
baixinho© - Mesaje: 14117
- Membru din: Joi Mar 14, 2002 12:00 am
varza murata. cand mai scoate mama cate o varza s-o pregateasca io sunt la datorie si rontai frunzele intr-o veselie. Si sa nu uit de zama de varza....bun de-mahmuritor
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
meropi, ramane cum am stabilit
-
memetshot - Mesaje: 7050
- Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm
Mie personal, imi place sfecla, nu aia murata ci aia cruda dar si castravetzii covasiti , nu ca aia murati nu merg dar covasiti sunt mai buni, cel putin asa zic ca le place fetelor
Despre sfecla imi place ca-i rosie si ca seamana cu fundul unui cerkopitekus , nu ca as gusta din el dar culoarea............... culoarea e problema.
Si mai e problema verzei care poate fi murata sau proaspata, depinde cum o imparte lupul cu capra.
Hai ca nu se mai intelege nimic asa-i ?
Oricum doar despre muraturi vorbim nu?
Despre sfecla imi place ca-i rosie si ca seamana cu fundul unui cerkopitekus , nu ca as gusta din el dar culoarea............... culoarea e problema.
Si mai e problema verzei care poate fi murata sau proaspata, depinde cum o imparte lupul cu capra.
Hai ca nu se mai intelege nimic asa-i ?
Oricum doar despre muraturi vorbim nu?
- whisperaul
- Junior Member
- Mesaje: 2
- Membru din: Joi Dec 04, 2003 4:27 pm
- Localitate: Tara Minunilor
asadar,sa continui lucrarea.
am uitat sa mentionez castraveciorii in otet,dar facuti cu zahar,nu cu sare.aia in saramura sunt baloshi.
o alta chestie care imi place rau de tot,este sfecla roshie data prin razatoarea cea mai fina si amestecata cu hrean,care e dat prin acceasi razatoare.se mai adauga nitel ulei.danone,ai bagat combinatie d'asta?e mortala!se pisha pe toate medicamentele.te desfunda,oricat de racit ai fi.trebuie musai sa fie rece,ca sa mearga la fix cu mancarurile fierbinti.
maine o sa va povestesc despre compoturi si zarzavaturile preparate doar sa le arunci in ciobitza.
am uitat sa mentionez castraveciorii in otet,dar facuti cu zahar,nu cu sare.aia in saramura sunt baloshi.
o alta chestie care imi place rau de tot,este sfecla roshie data prin razatoarea cea mai fina si amestecata cu hrean,care e dat prin acceasi razatoare.se mai adauga nitel ulei.danone,ai bagat combinatie d'asta?e mortala!se pisha pe toate medicamentele.te desfunda,oricat de racit ai fi.trebuie musai sa fie rece,ca sa mearga la fix cu mancarurile fierbinti.
maine o sa va povestesc despre compoturi si zarzavaturile preparate doar sa le arunci in ciobitza.
-
SOD - Mesaje: 6035
- Membru din: Mar Apr 23, 2002 11:00 pm
da, da, am bagat si combinatzie d'asta, tot vreau sa nu uit sa iau la mine anton roman care are un curs acrishor de muraturi si uite ca nu mai ajung pe acasa...
deasemenea retzete ca lumea de d'astea si de zarzavate d'alea de care am prestat si io anu asta, is o droaie in practic in bucatarie... bune si pe bune, hai ca revin cu informatzii mai la obiect zilele astea.
deasemenea retzete ca lumea de d'astea si de zarzavate d'alea de care am prestat si io anu asta, is o droaie in practic in bucatarie... bune si pe bune, hai ca revin cu informatzii mai la obiect zilele astea.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
4369
off-topic puturos, da nu stiu unde sa ma remarc
apropo de hrean dat prin razatoare fina, l-ati mancat in combinatie cu mustar rusesc, d-ala de care-ti dau lacrimile numai cand desfaci borcanul? e, va spun eu, combinatia asta iti arde intestinele clar de tot.
apropo de hrean dat prin razatoare fina, l-ati mancat in combinatie cu mustar rusesc, d-ala de care-ti dau lacrimile numai cand desfaci borcanul? e, va spun eu, combinatia asta iti arde intestinele clar de tot.
ANTI
care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
care stie sa sparga conturi de yahoo si are nevoie de nejte banutzi, sa-m dea pimeu. da sa nu vina cu programe d-alea de sa trimit vechiul cont + noul cont si noua parola la nuj ce adresa ca-l injur de mama. (imi asum responsabilitatea acestui anunt)
-
baixinho© - Mesaje: 14117
- Membru din: Joi Mar 14, 2002 12:00 am
uite si reteta mea de sfecla rosie cu hrean:
un kil de sfecla, coapta/fiarta se taie marunt sau se rade fin. se rade cam 100g de hrean, fin-fin, pasta, se amesteca la sfecla.
se adauga 50ml otzet, sare si in final se pune o lingura de ulei.
se lasa o noapte (cel putin) la rece, sa se inteleaga lucrurile intre ele. merge cu orice, mai putin peste.
(adaptare dupa RAR)
un kil de sfecla, coapta/fiarta se taie marunt sau se rade fin. se rade cam 100g de hrean, fin-fin, pasta, se amesteca la sfecla.
se adauga 50ml otzet, sare si in final se pune o lingura de ulei.
se lasa o noapte (cel putin) la rece, sa se inteleaga lucrurile intre ele. merge cu orice, mai putin peste.
(adaptare dupa RAR)
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
daca tot ie vorba de conserve:
compot sau nustu ce de visine
- se iau mai multe bucati (de fapt mai multe kile) de visine
- se scot samburii (daca au viermi lasatile un pic in apa)
- se introduc prin bagare in sticle cu gura mare (gen alea de lapte)
- se adauga zacarel, dupe gust
- peste toata chestia asta se adauga alcool 90 grade (nu-l gustati inainte ca ie de rau)
- mama mai pune si cate 1 - 2 aspirine pt conservare.
Singura problema cu modul asta de a pregatii visine ie ca s-ar putea ca sus numitele visine sa dispara cam repede
compot sau nustu ce de visine
- se iau mai multe bucati (de fapt mai multe kile) de visine
- se scot samburii (daca au viermi lasatile un pic in apa)
- se introduc prin bagare in sticle cu gura mare (gen alea de lapte)
- se adauga zacarel, dupe gust
- peste toata chestia asta se adauga alcool 90 grade (nu-l gustati inainte ca ie de rau)
- mama mai pune si cate 1 - 2 aspirine pt conservare.
Singura problema cu modul asta de a pregatii visine ie ca s-ar putea ca sus numitele visine sa dispara cam repede
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
meropi, ramane cum am stabilit
-
memetshot - Mesaje: 7050
- Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm
pai dana nu se pune alcool decat un pic...si oricum gandeste-te unpic, are si visine si alcool si aspirina deci: ie buna la gust, are alcool si nu are si nu te doare nici capu, thanx tu za aspirin
:yD
:yD
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
meropi, ramane cum am stabilit
-
memetshot - Mesaje: 7050
- Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm
Muraturile cele mai bune sunt cele puse la otzet.Incepand de la castraveciori shi continuand cu dovlecei,gogoshari shi conopida,toate au aceiashi retzeta:
- otzet diluat cu apa(dupa gust)
- sare
- conservant(toate astea se fierb pana dau in clocot)
Pe langa castravetzi,gogoshari sau conopida se mai pun:
- boabe de mushtar
- boabe de piper
- zahar(nu prea mult)
- tzelina
- marar
- foi de dafin
- morcov
- ceapa shi usturoi taiate rondele(nu punetzi prea mult di astea doo ca da un gust oribil)
- o crengutza de vishin(optzional)
Eu asta pun la muraturi shi vreau sa spun ca ies nishte bunatatzuri dulce-acrishoare,ce sa mai mi s-a lasat apa in gura...
Sigilatzi bine recipientul in care punetzi muraturile.Dupa circa doo luni de zile se pot consuma.
- otzet diluat cu apa(dupa gust)
- sare
- conservant(toate astea se fierb pana dau in clocot)
Pe langa castravetzi,gogoshari sau conopida se mai pun:
- boabe de mushtar
- boabe de piper
- zahar(nu prea mult)
- tzelina
- marar
- foi de dafin
- morcov
- ceapa shi usturoi taiate rondele(nu punetzi prea mult di astea doo ca da un gust oribil)
- o crengutza de vishin(optzional)
Eu asta pun la muraturi shi vreau sa spun ca ies nishte bunatatzuri dulce-acrishoare,ce sa mai mi s-a lasat apa in gura...
Sigilatzi bine recipientul in care punetzi muraturile.Dupa circa doo luni de zile se pot consuma.
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
Mi-a lasat gura apa, sa mor... Mie numaru aintz imi plac, la nebunie, detasat, buretii murati. Apoi conopida, morcovele si gogosarii. Din astea am pus, in combinatia conopida, morcovi varza rosie si foi de dafin in acelasi borcan, sau gogosari, hrean si un ardei iute, plus dafin si piper in acelasi borcan, cu solutie de otet (si o mica idee sare). Si iesira ca la marile gospodine. Bureti n-am pus. Iar ca o concluzie, nu tre sa astepti 2 luni, ci 3-4 zile. Nici nu prind la mine Sf Ion cele 7 borcane de muraturi (borcane mici, de 0,8 litri).
Mi-am facut, deasemenea, cu minile mele, dulceata de visine (unde cel mai nasol e scosul de simburi) si de gutui. Astea sunt pe locul 1 si 2 in preferinte, plus pelteaua, pentru care am apelat la ajutoare. Imi mai place si gemul de prune, dar nu am facut anu asta.
Mi-am facut, deasemenea, cu minile mele, dulceata de visine (unde cel mai nasol e scosul de simburi) si de gutui. Astea sunt pe locul 1 si 2 in preferinte, plus pelteaua, pentru care am apelat la ajutoare. Imi mai place si gemul de prune, dar nu am facut anu asta.
It is I, Yellow Pinkie!
-
Yellow Pinkie - Junior Member
- Mesaje: 299
- Membru din: Lun Aug 11, 2003 11:00 pm
Am mancat acum ceva ani(vreo 4-5)la Casa Seciu pe langa Ploiesti niste muraturi mai speciale.De fapt aia aclo mureaza cam orice..mere,pere struguri,pepeni(chiar shi galbeni,nu ma intrebatzi cum k nu jtiu)shi tot felu de muraturi "normale"(rosii,castravetzi,gogosari,etc).Ce vroiam sa zic ie k la o fripturica de mistret sau la un purcelus de lapte merg de minune merele shi strugurii muratzi.Pepenii galbeni in schimb sunt ciudatzi de tot.Ce alte chestii se mai pot mura?
The Earth is full.GO HOME!
-
MiG29 - Mesaje: 7104
- Membru din: Dum Apr 14, 2002 11:00 pm
Pai, cam dupa cum zici, si dupa cite stiu si io, de la Sura Dacilor, care acu sunt 'cunoscuti', dar pe vremuri erau 'celebri' pentru muraturile lor, care de altfel troneaza la vedere, se mureaza cam orice. Mai bine am gasi ce nu se mureaza. Nucile?
It is I, Yellow Pinkie!
-
Yellow Pinkie - Junior Member
- Mesaje: 299
- Membru din: Lun Aug 11, 2003 11:00 pm
conserve:
de conservat trebuie conservata si carnea de porc. si cel mai minunat mod de conservare a ei este in untura. Pentru cei ce nu stiu cum se face le ecsplica animalu:
se ia carnea si se taie in bucati ca de friptura
se prajeste si porma se baga intr-o oala (garnita) mare plina cu grasime (atentie grasimea sa fie lichida la momentul introducerii).
Porma, cand vrei sa papi carnita, meri, scoti o bucata de carne o incalzesti si Pofta buna...
de asemenea cand plecati in escursii si vreti sa luati carne cu voi puteti sa o pastrati intr-un borcan cu ulei. in modul asta isi mentine aroma pentru mai mult timp
de conservat trebuie conservata si carnea de porc. si cel mai minunat mod de conservare a ei este in untura. Pentru cei ce nu stiu cum se face le ecsplica animalu:
se ia carnea si se taie in bucati ca de friptura
se prajeste si porma se baga intr-o oala (garnita) mare plina cu grasime (atentie grasimea sa fie lichida la momentul introducerii).
Porma, cand vrei sa papi carnita, meri, scoti o bucata de carne o incalzesti si Pofta buna...
de asemenea cand plecati in escursii si vreti sa luati carne cu voi puteti sa o pastrati intr-un borcan cu ulei. in modul asta isi mentine aroma pentru mai mult timp
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
meropi, ramane cum am stabilit
-
memetshot - Mesaje: 7050
- Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm
si din nou metoda animalului isi are originea in franta, mai precis este o modalitate veche gascona de a pastra carnea de porc, rata sau gasca. termenul de specialitate al acestui preparat este "confit", la ora actuala fiind in restaurantele frantuzesti un preparat scump si cautat. ai omis din reteta sararea carnii inainte de prajire. bon appetit
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
bre inseamna ca bunica-mea si toti tzaranii din satul ala ie fuarte culti...auzi mai folosesc metode gascone...
zici ca ie scumpa in franta...mai tai vro doi porci si la anu je ma duc en France...
Adevarul e ca daca mai pui si niste bucati de carnat in grasime carnea aia prinde o aroma dumnezeiasca mergand fuarte bine simpla, in omlete sau in orce cheste cu carne...
zici ca ie scumpa in franta...mai tai vro doi porci si la anu je ma duc en France...
Adevarul e ca daca mai pui si niste bucati de carnat in grasime carnea aia prinde o aroma dumnezeiasca mergand fuarte bine simpla, in omlete sau in orce cheste cu carne...
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
meropi, ramane cum am stabilit
-
memetshot - Mesaje: 7050
- Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm
ie fuarte influentzata bucataria romaneasca mai degraba, intre timp frantzuzii, civilizandu-se, n-au mai avut nevoie sa pastreze carnea in grasime decat pt traditzie nu din nevoie, la noi fiind ezapt viciversa s-a impamantenit acest bun obicei
da' vezi ca la ei nu mai tine cu porc, tre sa bagi gasca... in grasime de gasca si-ai belit-o ca gastele de la noi nefiind umflate cu pompa nu prea au tone de untura ca alea de acolo.
si marturisesc ca, bucurestean din tata-n fiica nu am des parte de acest deliciu asa ca daca nu vrei un ban pe viatza eo zic sa pui un borcan deoparte si sa-l aduci la degustat
ontopic: buei, nu merita sa punetzi conserve, am luat aseara din xxl un borcan cu zarzavat de ciorba facut de buftea, exceptional! pentru suma de 21 mii lei la 800 grame. cu ardei, ciapa, morcov, tot ce trebe... asa ca nu merita munca de sacoshar de tuamna decat daca primeshti moca vegetalele.
parerea mea (copirait)
da' vezi ca la ei nu mai tine cu porc, tre sa bagi gasca... in grasime de gasca si-ai belit-o ca gastele de la noi nefiind umflate cu pompa nu prea au tone de untura ca alea de acolo.
si marturisesc ca, bucurestean din tata-n fiica nu am des parte de acest deliciu asa ca daca nu vrei un ban pe viatza eo zic sa pui un borcan deoparte si sa-l aduci la degustat
ontopic: buei, nu merita sa punetzi conserve, am luat aseara din xxl un borcan cu zarzavat de ciorba facut de buftea, exceptional! pentru suma de 21 mii lei la 800 grame. cu ardei, ciapa, morcov, tot ce trebe... asa ca nu merita munca de sacoshar de tuamna decat daca primeshti moca vegetalele.
parerea mea (copirait)
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
o chestie buna si simpla, testata, is ciupercile marinate care se fac cam asha:
se iau 3 kg ciuperci (pleurotus ies mai bune, dar nici shampinioanele nu-s de lepadat) si se fierb la foc mic in apa cu sare si un pahar de ulei cat sa le acopere si se lasa sa scada in zeama lor.
se scurg, se racesc si se pun intr-un borcan.
se acopera cu un lichid facut din: zeama ramasa, un litru de apa, un pahar de otzet, amestecate cu boabe de piper, rondele de ceapa oparite in zeama, foi de dafin, catzei de usturoi..
borcanele se sterilizeaza inainte de a se pune la pastrat.
se iau 3 kg ciuperci (pleurotus ies mai bune, dar nici shampinioanele nu-s de lepadat) si se fierb la foc mic in apa cu sare si un pahar de ulei cat sa le acopere si se lasa sa scada in zeama lor.
se scurg, se racesc si se pun intr-un borcan.
se acopera cu un lichid facut din: zeama ramasa, un litru de apa, un pahar de otzet, amestecate cu boabe de piper, rondele de ceapa oparite in zeama, foi de dafin, catzei de usturoi..
borcanele se sterilizeaza inainte de a se pune la pastrat.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
dana....cele mai bune cimperci de marinat is ghebile
asta daca pleurotus <> gheba (ca daca ie = is bun de lene in veacul de secara)
asta daca pleurotus <> gheba (ca daca ie = is bun de lene in veacul de secara)
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
meropi, ramane cum am stabilit
-
memetshot - Mesaje: 7050
- Membru din: Mar Iul 01, 2003 11:00 pm
deci la cererea unui demigrant necarator de cartzi de bucate in schimb vajnic botonar, completez retzeta de romanizme pentru cei sechestratzi peste hotare cu reteta de varza murata (la butoi, pentru sarmai, verze calite si salatzi)
butoiu ie de preferat de stejar pt aroma si daca o fo cu tzuica inainte da o zama limpede si buuuna dupe alte tzuici. daca nu de placstec sau sticla sau ce are fiecare.
se iau respectivele verze, nu d'alea infoiate ca ai belit-o cu zarmaua, cate incap in botoi (20-25), marar uscat craci, 10 radacini de hrean, mult sau putzin cimbru uscat tot cracutze, un paar de piper buabe, 4-5 caushe de boabe de porumb bine uscate, 3-4 gutui si un kil jumate de sare grunjoasa. (daca va lipseste ceva din ce e mai sus merge si numa varza cu sare da' nu se compara).
butoiul se oparashte/spala, unii il dau pe al de lemn cu var nestins.
pe fundul vasului se pun: sare, foi de varza, cimbru, marar, porumb, felii de gutui.
verzele curatzite se scobesc pe cotor si se indeasa cu cotorul in sus.
se presara sare pe fiecare varza si se intercaleaza cu ingrediente.
ultimul strat e de sare. normal trebuie pritocita pe la cep, da daca nu ie butoi d'ala, se baga un furtun pana la fundul vasului cand se sufla. pe jmecherie se pune un bolovan, ceva care sa tzina varza apasata. (sa nu punetzi de marmura ca se topeste in timp, asa a facut o tante 'telijenta din italia )
se astupa si se lasa vasu' o zi si o noapte sa isi lase apa. daca nu e acoperita, se mai pune apa fiarta si racita cat sa o depaseasca o palma asha. la o saptamana se face prima pritoceala. ori cu furtunu' ori se scoate zama, se vantura si se pune la loc.
oricum se gusta, daca mai trebe sare se mai pune, daca e prea sarata se scoate potroaca si se mai baga apa.
se pritoceshte o data la sactamana pana ie acra (cam 3 saptamani) si apoi in functzie de vreme la 10-20 zile.
unii pun si frunze de visin pentru aroma mai puternica.
reteta luata si adaptata dupa RAR
butoiu ie de preferat de stejar pt aroma si daca o fo cu tzuica inainte da o zama limpede si buuuna dupe alte tzuici. daca nu de placstec sau sticla sau ce are fiecare.
se iau respectivele verze, nu d'alea infoiate ca ai belit-o cu zarmaua, cate incap in botoi (20-25), marar uscat craci, 10 radacini de hrean, mult sau putzin cimbru uscat tot cracutze, un paar de piper buabe, 4-5 caushe de boabe de porumb bine uscate, 3-4 gutui si un kil jumate de sare grunjoasa. (daca va lipseste ceva din ce e mai sus merge si numa varza cu sare da' nu se compara).
butoiul se oparashte/spala, unii il dau pe al de lemn cu var nestins.
pe fundul vasului se pun: sare, foi de varza, cimbru, marar, porumb, felii de gutui.
verzele curatzite se scobesc pe cotor si se indeasa cu cotorul in sus.
se presara sare pe fiecare varza si se intercaleaza cu ingrediente.
ultimul strat e de sare. normal trebuie pritocita pe la cep, da daca nu ie butoi d'ala, se baga un furtun pana la fundul vasului cand se sufla. pe jmecherie se pune un bolovan, ceva care sa tzina varza apasata. (sa nu punetzi de marmura ca se topeste in timp, asa a facut o tante 'telijenta din italia )
se astupa si se lasa vasu' o zi si o noapte sa isi lase apa. daca nu e acoperita, se mai pune apa fiarta si racita cat sa o depaseasca o palma asha. la o saptamana se face prima pritoceala. ori cu furtunu' ori se scoate zama, se vantura si se pune la loc.
oricum se gusta, daca mai trebe sare se mai pune, daca e prea sarata se scoate potroaca si se mai baga apa.
se pritoceshte o data la sactamana pana ie acra (cam 3 saptamani) si apoi in functzie de vreme la 10-20 zile.
unii pun si frunze de visin pentru aroma mai puternica.
reteta luata si adaptata dupa RAR
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
66 mesaje
• Pagina 1 din 3 • 1, 2, 3
Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante
Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori