Inginer de sunet?

Totul despre tehnologia sunetului

Inginer de sunet?

Mesajde radu25 » Mie Feb 25, 2004 7:30 pm

As avea si eu o intrebare:exista in Romania vreo scoala de ingineri de sunet sau daca nu ceva cursuri in urma carora sa obtii o diploma(asta in cazul in care se cere la noi).Thks.
radu25
Junior Member
 
Mesaje: 10
Membru din: Dum Feb 22, 2004 7:22 am
Localitate: bacau

Mesajde soundman » Lun Mar 01, 2004 7:03 am

radu25 scrie:As avea si eu o intrebare:exista in Romania vreo scoala de ingineri de sunet sau daca nu ceva cursuri in urma carora sa obtii o diploma(asta in cazul in care se cere la noi).Thks.

Nu, nu exista. Din pacate , nici nu se ocupa nimeni de asta. Desi am cautat, nu exista nici macar publicatii in acest domeniu, sau macar traduceri din literatura straina. Toate astea se reflecta si in felul in care "suna" muzica romaneasca. Fara a ofensa pe nimeni, degeaba ai talent daca nu ai notiuni de acustica sau macar sa intelegi procesele pe care le folosesti, daca nu gasesti carti sa te documentezi sau o scoala la care sa te duci. E pacat, ca sunt atatia oameni destepti si talentati pe la noi.
Apropos de diploma: cui ii trebuie ? Pe producatori ii intereseaza sa vanda cantitativ si nu calitativ.... . Asta e , din pacate.
soundman
Junior Member
 
Mesaje: 13
Membru din: Dum Dec 28, 2003 2:39 am
Localitate: New York

Mesajde Armin » Mar Mar 02, 2004 12:12 pm

Eu sunt la Universitatea Politehnica Timisoara, Facultatea de electronica si telecomunicatii, sectia "Tehnologii Audio video si Multimedia", care cica imi va da o diploma de inginer colegiu electronic; nu va scrie chiar inginer de sunet, dar tinand cont de fluxul de informatii in domenu pe care il voi cumula pana cand termin (colegiu de 3 ani), si in caz ca voi lucra in domeniu, cam inginer de sunet ar semana. O sa facem prin anul 3 Tehnica sunetului, comprimare audio, echipamente de studio, multe materii de calculatoare deja facem, s.a.m.d.
Armin
Junior Member
 
Mesaje: 28
Membru din: Joi Dec 11, 2003 1:07 am
Localitate: Resita

Mesajde radu25 » Mie Mar 03, 2004 3:25 am

soundman scrie:Nu, nu exista. Din pacate , nici nu se ocupa nimeni de asta. Desi am cautat, nu exista nici macar publicatii in acest domeniu, sau macar traduceri din literatura straina. Toate astea se reflecta si in felul in care "suna" muzica romaneasca. Fara a ofensa pe nimeni, degeaba ai talent daca nu ai notiuni de acustica sau macar sa intelegi procesele pe care le folosesti, daca nu gasesti carti sa te documentezi sau o scoala la care sa te duci. E pacat, ca sunt atatia oameni destepti si talentati pe la noi.
Apropos de diploma: cui ii trebuie ? Pe producatori ii intereseaza sa vanda cantitativ si nu calitativ.... . Asta e , din pacate.


Salut shi multam fain pt rasp, chiar daca a fost asha cum ma asteptam eu:)).Sincer sa fiu shi eu am cautat destul de mult publicatii sau scoli de specialitate la noi dar ... pauza.Cat despre producatori shi interesele lor...ai perfecta dreptate:primeaza cantitatea in fata calitatii,ca de altfel la majoritatea questiilor de la noi(sper sa nu supar pe cineva).Dar sa iti zic altceva:acum cateva zile am intrat pe un sait strain (rec studio,sau asa ceva),si am completat un form on line;era vorba despre posibilitatea studierii acestei specializari in SUA.Totul a fost OK,mi-au trimis o revista acasa in care detaliau ceea ce trebuia sa faci acolo,cursuri,durata,dar shi pretul care era de 2569$.Mie mi se pare imens chiar daca trebuie sa iti implinesti un vis...Vorba aia:posibilitati sunt,numai sa stii cum sa le abordezi(financiar). :U
As mai avea o intrebare: cum pot sa ma initiez totushi in arta aceasta?Merci
radu25
Junior Member
 
Mesaje: 10
Membru din: Dum Feb 22, 2004 7:22 am
Localitate: bacau

Mesajde radu25 » Mie Mar 03, 2004 3:33 am

[quote="Armin"]Eu sunt la Universitatea Politehnica Timisoara, Facultatea de electronica si telecomunicatii, sectia "Tehnologii Audio video si Multimedia", care cica imi va da o diploma de inginer colegiu electronic]

Da,sa stii ca e fain daca studiezi asa ceva, pentru mine cel putin e o oportunitate majora...As dori sa te intreb daca se face treaba serioasa acolo (sunt dotati cu aparatura,faceti practica sau mai mult teorie?).Iti spun sincer ca ma intereseaza sa ma inscriu shi eu la o asemenea facultate.Imi poti da cateva detalii despre inscriere sau despre materiile studiate?Thks.
radu25
Junior Member
 
Mesaje: 10
Membru din: Dum Feb 22, 2004 7:22 am
Localitate: bacau

Mesajde to_the_limit » Mie Mar 03, 2004 4:17 am

radu25 scrie:Da,sa stii ca e fain daca studiezi asa ceva, pentru mine cel putin e o oportunitate majora...As dori sa te intreb daca se face treaba serioasa acolo (sunt dotati cu aparatura,faceti practica sau mai mult teorie?).Iti spun sincer ca ma intereseaza sa ma inscriu shi eu la o asemenea facultate.Imi poti da cateva detalii despre inscriere sau despre materiile studiate?Thks.


Mosule din intamplare sunt si eu student acolo si te asigur ca se face treaba mai mult decat serioasa..

tu cu ce te ocupi??
unde lucrezi??
ai profesat vreodata ..macar practica ..ceva in domeniu ..sunetului..?
ca acilea baietii is de casa..stiu despre ce e vb nu abereaza..
to_the_limit
Junior Member
 
Mesaje: 4
Membru din: Mie Mar 03, 2004 4:11 am
Localitate: servici

Mesajde soundman » Mie Mar 03, 2004 8:56 am

[quote="Armin"]Eu sunt la Universitatea Politehnica Timisoara, Facultatea de electronica si telecomunicatii, sectia "Tehnologii Audio video si Multimedia", care cica imi va da o diploma de inginer colegiu electronic]
Bravo. Nu stiam ca se poate studia pe la noi asa ceva ( sunt plecat de mai mult timp din tara). Practica faceti? Aveti echipamente? Ar fi interesant... .
soundman
Junior Member
 
Mesaje: 13
Membru din: Dum Dec 28, 2003 2:39 am
Localitate: New York

Mesajde soundman » Mie Mar 03, 2004 9:09 am

[quote="radu25"]Salut shi multam fain pt rasp, chiar daca a fost asha cum ma asteptam eu:)).Sincer sa fiu shi eu am cautat destul de mult publicatii sau scoli de specialitate la noi dar ... pauza.Cat despre producatori shi interesele lor...ai perfecta dreptate:primeaza cantitatea in fata calitatii,ca de altfel la majoritatea questiilor de la noi(sper sa nu supar pe cineva).Dar sa iti zic altceva:acum cateva zile am intrat pe un sait strain (rec studio,sau asa ceva),si am completat un form on line]
Drept sa-ti spun , nu pare scump ( eu fiind aici in US - stii , scolile pe aici sunt FOARTE scumpe) la prima vedere. Cel mai important lucru este cat dureaza scolarizarea si cat din acest timp este practica , cum se spune "hands on" . Din cate stiu eu , inveti ceva ca lumea, de la 3 luni in sus de practica, inclusiv sa asisti o inregistrare propriu-zisa, sau un mix ( de aici si creste pretul, ca in 3 luni tb sa stai undeva , sa mananci , etc). Mai sunt unele scoli care iti predau notiunile de baza, fac ceva practica cu tine si gata. Gata, insemnand ca tu te duci la un studio, in continuare, ca ucenic(sau asistent, cum vrei sa-i spui). Sunt multe variante, dar , cum spui , tb sa stii sa le abordezi (financiar).
soundman
Junior Member
 
Mesaje: 13
Membru din: Dum Dec 28, 2003 2:39 am
Localitate: New York

Mesajde august00 » Vin Mar 05, 2004 9:59 am

Unii dintre noi nu avem aceasta posibilitate si suntem multi :) .Ceva carti de specialitate unde am putea sa invatam ceva exista sau poate cineva sa ne dea.Mersi.
august00
Junior Member
 
Mesaje: 7
Membru din: Sâm Ian 31, 2004 3:48 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde s.v.s. » Vin Mar 05, 2004 12:17 pm

to_the_limit scrie:Mosule din intamplare sunt si eu student acolo si te asigur ca se face treaba mai mult decat serioasa.. ..


Ce te face sa crezi ca faci treaba mai mult decat serioasa?
Dadius tot respectu pentru ce ai incercat tu sa faci din forumul asta dar dupa cum vezi in Romania si poate nu numai la noi, oamenii au o mentalitate care ii indeparteaza mult de profesionalism. Rautatea, lauda, si mentalitatea asta gresita despre ce inseamna ingineria de sunet ne ingroapa. Nu urechiile nici capaciatate mentala de a percepe lucrurile, doar creierul nu este lasat sa fie folosit asa cum trebuie. De ce trebuie sa ai impresia ca daca esti student la aceasta scoala te face mai superior decat ceilalti? De ce crezi ca daca esti mai invatat esti mai important si trebuie sa vorbesti de sus de ce nu vrei sa stie celalalt cea ce stii tu? Cred ca stiu!!! Iti este frica ca in realitate ar putea fi mai bun decat tine daca ar pune mana pe cea ce ai pus tu !! Poate ai sa ma vezi unu care vrea cu orice pret sa te faca de cacao dar nu sunt asa vreau doar sa-ti deschid mintea pentru ca dincolo de butoane si stiinta este arta ori tu nu poti face arta daca nu esti artist. Doar ca sa-ti demonstrez ca nu esti nici macar la sfertul drumului am sa-ti pun o intrebare simpla care ar trebui sa o sti la inceput de drum. Care este secretul inregistrari pe banda anlogica si sa raspunzi in sinea ta nu trebuie sa o faci aici. Ce este jitteru?, Ce este(nu de ce se aplica ca asta stiu toti) dithering si cum se manifesta? Ce este procesare de tip M/S?, Cum se manifesta extremele yin&yang? Cum realizezi o matrice de compresie in paralel? si mai am o tona de intrebari pentru tine la care sa raspunzi in minte si dupa care sa iti manifesti superioritate fata de ceilalti. De ce sunt asa pornit? Nu mai pot vedea ce se intampla la noi si nu numai Vrei sa masterizezi ceva? Masterizeaza-te pe tine insuti prima data! Nu indreptata nici o data o arma asupra cuiva inainte sa fi sigur ca vrei sa o folosesti !
to_the_limit scrie:tu cu ce te ocupi??
unde lucrezi??
ai profesat vreodata ..macar practica ..ceva in domeniu ..sunetului..?
ca acilea baietii is de casa..stiu despre ce e vb nu abereaza..


Are vre-o importanta ce face sau unde lucreaza? Daca iti zicea ca lucreaza la studiourile de la Sfinx sau mai stiu eu ce studio important, il respectai mai mult. Asa e doar un jeg care nu a ajuns sa acumuleze mai mult decat tine.
Baietii astia stiu despre ce este vorba cu adevarat? Care se simte sa dea un reply! Eu unu nu ma simt si nu o zic ironic deloc. Daca ai de gand sa ma injuri sa sti ca nu am scris asta numai pentru tine dar tu ai picat acum, este pentru cei care se mai simt, si daca tot vrei sa o faci nu te mai obosi ca nu-ti mai raspund, e ultimul post pe care il pun aici.

Cu respect
Soulviasound
s.v.s.
Junior Member
 
Mesaje: 2
Membru din: Vin Mar 05, 2004 9:09 am
Localitate: in aer

Mesajde august00 » Vin Mar 05, 2004 4:50 pm

Esti prea rau ma :).Ceea ce faci tu acum ne indeparteaza si mai mult de subiect,nu ca nu ai avea dreptate,ai foarte mare dreptate.Chestia e ca eu nu poti sa-ti raspund nici macar la 2 dintre intrebarile tale,dar suntem aici pentru a invata unii de la altii,pentru a discuta de muzica si despre cum se face si in ce parte se indreapta muzica din Romania,daca are vreo destinatie dar eu unu nu sunt asa optimist.Atata timp cat puterea de cumparare a unui om din Romania este atat de mica nu cred ca o sa facem nimic.Eu de exemplu cumpar poate 10 albume maxim pe an si 8 dintre ele sunt sigur muzica de afara deci.... Ce pot sa zic,este ca in momentu de fata in Romania nu exista bani adevarati in muzica,cat despre facerea ei eu sunt unu care vrea sa faca,sa invete.Oricum pot sa-ti spun ca si tu prin raspunsul tau ne-ai privit de sus deci ne invartim intr-un punct mort.Daca tot ai pus atate intrebari de ce nu ne dai si raspunsurile daca esti asa de sigur ca nu le stim.Explica-ne metodele tale de mixaj si mastering de recording si tot ce tine de facerea de muzica si inregistrarea cat mai calitativa,probabil asta vrem sa auzim nu cat de buni si tari suntem.
august00
Junior Member
 
Mesaje: 7
Membru din: Sâm Ian 31, 2004 3:48 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde radualex » Vin Mar 05, 2004 7:49 pm

Salut Radu. Exista chiar in Bucuresti la ATF o sectie care pregateste ingineri de sunet.
Toti cei care se dau iing de sunet de pe la noi, nu au absolut nici o pregatire atestata, ci aranjeaza dupa ureche. Asta cred ca poti face si tu.
Da-mi un mail pe muzica.vedete@as.ro si iti dau mai multe detalii.
Radu Alexandrescu
Songwriter,Producer&Owner
SuRRound Studio
radualex
Junior Member
 
Mesaje: 2
Membru din: Sâm Iun 14, 2003 5:10 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde radu25 » Mar Mar 09, 2004 1:48 am

Ba Pizdelor Si Ce Pula Mea Vreti Acu Sa Va Faceti Reclama La Site ????


Bag Pula In Mama Voastra De Jeguri Muiste Ce Suntetiii!!!
radu25
Junior Member
 
Mesaje: 10
Membru din: Dum Feb 22, 2004 7:22 am
Localitate: bacau

Mesajde Armin » Mar Mar 30, 2004 1:11 pm

oricine vrea sa invete asa ceva este un posibil viitor de sunet cu sau fara diploma. Nu prea conteaza ca x-escu e la 0 cu cunostintele, ca daca invata si vrea, ii poate depasi pe altii, sa zicem mai lenesi.
Anyway, Sa raspund la intrebari: deci scoala e scoala, dar in romania inca se mai preda matematica in anul I, ca deh, iesi inginer, musai sa stii! Desi e mult prea abstracta si inutila, la fel ca fizica de un semestru sau doua. Bine, omu' trebuie sa stie ceva fizica, num' nu atatea formule care devin neinteresante si oricum destui nu le invata.
In scoala am vazut ceva dotari, insa se merge mai mult pe parte video, adica sa iesi de acolo un cameraman mediu, cu posibilitate de a deveni bun - f bun. Se invata si chestii audio in ultimul an, dar nu la nivel de inginer de sunet, ci la nivel de conostinte generale relativ aprofundate, adica inveti cum functioneaza in microfon, un difuzor, etc, si se fac multe discipline de calculatoare. Printre materii enumar: Echipamente de studio, tehnica sunetului, tehnologia inregistrarilor, televiziune, productie audio video. In cladirea scolii am vazut o sala unde is doua MiniDisc-uri denon profesionale, Amplificator, alte deck-uri, si am ajuns acolo printr-un prof, nu stiu daca clasa mea va avea treaba acolo la vreuna din disciplinele de anul viitor, adica ultimul an. Deci e fain, dar daca vrei inginer de sunet trebuie sa te documentezi mult pe langa scoala, ce te intereseaza efectiv.
http://odl.opendrum.utt.ro/csid/home/home.php
Armin
Junior Member
 
Mesaje: 28
Membru din: Joi Dec 11, 2003 1:07 am
Localitate: Resita

curs de ingieri de sunet

Mesajde djPhanatik » Joi Aug 24, 2006 10:44 pm

salut...din pacate nu am apucat sa citesc tot din ce ati vb mai sus pt ca sunt cam ocupat acu ... ce pot sa va spun ca eu am studiat "inginer de sunet" in timisoara ... e un curs de 2 ani dupa care primesti diploma de inginer de sunet recunoscuta de ministerul muncii de la noi...eu oricum vreau sa o intind in germania sa imi incerc norocu acolo :) cursul se face la scoala de arte di libertaii langa coservator la studio B ... prof. Sorin Barca ... e un curs interesant...pt detalii mail me dj_phanatik@yahoo.com

www.myspace.com/paxmusic
djPhanatik
Junior Member
 
Mesaje: 15
Membru din: Joi Aug 24, 2006 10:28 pm
Localitate: Timisoara

Mesajde Catalin Truta » Lun Noi 27, 2006 4:34 am

Exista la Cluj un modul, pentru studentii la Conservator, care face asa ceva.
Sigur ca scoala nu-ti da decit gustarea, cel putin la noi, datorita in mare masura lipsei de echipamente ca material didactic, cei care lucreaza dupa aceea in domeniu fiind ceea ce s-ar putea numi inginer de sunet. Iar cunostintele tehnice nu sint totul.
Avatar utilizator
Catalin Truta
Junior Member
 
Mesaje: 143
Membru din: Lun Noi 27, 2006 12:00 am

Mesajde djPhanatik » Lun Apr 23, 2007 1:55 pm

salut...referitor la aces curs de sunetisti...mai exact este "maestru de sunet" insa primesti diploma recunoscuta la noi in tara...acest curs e cam sing lucru care il poti face la noi pt a lucra in acest domeniu ca sunetist cu acte cum s-ar spune :)
cine mai vrea info feel free to mail me dj_phanatik@yahoo.com
djPhanatik
Junior Member
 
Mesaje: 15
Membru din: Joi Aug 24, 2006 10:28 pm
Localitate: Timisoara

Mesajde shiona » Lun Apr 23, 2007 11:29 pm

hehe, tocmai vroiam sa zic ca exista la Atf sectia inginerie sunet(stiu ca sora mea s-a interesat prin 2002 de ea, dar pana la urma nu a mai dat acolo pt ca si-a dat seama ca nu ar fi decat un simplu executant, ori ea vroia sa fie ea capul) numai ca intre timp am citit posturile si am vazut ca radualex a zis exact acelas lucru.
"Ar trebui pus un gratar la intrarea in orice suflet.Ca sa nu se bage nimeni in el cu cutitul." M Sorescu
Avatar utilizator
shiona
Junior Member
 
Mesaje: 385
Membru din: Vin Iul 01, 2005 11:00 pm

Mesajde Catalin Truta » Mie Apr 25, 2007 7:16 pm

Nu cred ca cursu de la ATF se numeste inginerie de sunet. Din cite stiu este o amestecatura intre montaj video si notiuni de sunet, montaju fiind principal.
Avatar utilizator
Catalin Truta
Junior Member
 
Mesaje: 143
Membru din: Lun Noi 27, 2006 12:00 am

Re: Inginer de sunet?

Mesajde alecsa » Joi Oct 02, 2014 8:44 am

Exista in Romania o scoala de ingineri de sunet.
Se numeste SAE Institute. Am descoperit-o si eu din intamplare. Am fost la cateva workshop-uri de-ale lor. Sunt foarte faini. Daca va mai intereseaza, puteti merge acolo si sa intrebati de cursurile lor.
alecsa
Junior Member
 
Mesaje: 2
Membru din: Joi Oct 02, 2014 8:41 am


Înapoi la Home Recording

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron