In vino veritas

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

In vino veritas

Mesajde Oribilul Mosh » Sâm Feb 19, 2005 3:59 am

In ultima vreme am trecut pe vin ca bautura principala, pentru ca cica de la bere faci burta. Nu am fost cunoscator de vinuri absolut deloc, nestiind nici macar sortimente sau alte chestii de genu asta...asa ca am incercat mai din toate. Dupa o perioada am ajuns la concluzia ca unele vinuri imi plac mai mult decat celelalte si despre asta o sa vorbesc.

Dedic acest subiect vinurilor de orice fel (mai putin spumante) ..vinuri albe, rosii sau roze, dulci sau seci. Spunetzi si voi ce va place...cum le betzi. Eu nu prea stiu in ce momente se bea vin alb..si in ce momente vin roshu.

Cel mai mult imi plac vinurile rosii...seci sau demiseci. Merlotul si cabernetul sunt de top. Acum nu am inteles de ce la unele podgorii merlotul apare la seci, iar la altele la demi-seci. Eu il vad ca un demisec.(de fapt de la ce vine numele de Merlot ? e un fel de strugure ? e un procedeu specific de preparare ? ) Cel mai bun merlot baut a fost din podgoria Valea Calugareasca. Foarte aspru dar si foarte aromat.Foarte bun, desi un pic mai slabutz la alcool...a fost si merlotul produs de tulcenii de la Sarica Niculitzel.
Secul de Murfatlar...iara nu este un vin sec...ci demisec. Nu stiu de ce ii zic ei sec. Ma refer la secul roshu de la Murfatlar.
La sectiunea demi-dulce a vinului roshu...am incercat Busuioaca de Bohotin, facuta la Iasi. Asta te indeamna la baut...si nici nu simtzi cand te ia apa. E un vin marshav...dulce si tare.

La vinuri albe cred ca preferatele tuturor sunt cele de la Jidvei. Muscat Otonnel-ul sec pot spune ca este suprem. Dar si pretzul este pe masura. 110 mii/0,75 in Cora. Bineinteles ca si Rieslingul este foarte bun. Putin mai ieftin este Feteasca Alba de la Jidvei...si nu e tocmai rea.

La vinurile albe si mai dulcele...Grasa de Cotnari as pune-o pe primu loc. Oricum..vin alb dulce nu prea beau. Cred ca asta e bun sa-l bei la prajituri.

Eu sunt un novice al vinului si cam atat am avut de spus. Poate se gasesc niste fini si rafinatzi cunoscatori sa mai imi dea si mie niste sfaturi despre ce vinuri sa incerc, cum e mai bine sa le bei....etc.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde pacha » Sâm Feb 19, 2005 6:57 pm

Boierule,ai dreptate
Am baut la Busuioaca,intr-o vreme,de mi s-a urat.Era tare buna "sprit" dar nu mai stiu care era mai buna caci erau vreo trei producatori.
La melci se bea vin alb sec.
pacha
 
Mesaje: 2042
Membru din: Vin Mai 14, 2004 11:00 pm

Mesajde gaga » Lun Feb 21, 2005 10:08 am

Merlot este zona de provenienta a vinului din Franta daca nu ma insel, exista carti despre vinuri. Diferenta de gust difera de la o podgorie la alta din cauze nenumarate (de la calitatea solului la temperaturi, timp de cules, depozitare, etc)

Din pacate mai toate vinurile noastre care isi pastreaza gustul sunt departe de a fi vazut macar strugurele. societatea oenologica romana spune clar ca romanii desi au potential nu stiu inca sa stapaneasca facerea vinului.

asa ca vinul curat rar iese de doua ori identic, noroc ca e bun, am baut niste pishaturi de vin de tzara in italia de am crezut ca lesin.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde jeorj » Lun Feb 21, 2005 10:14 am

Mosule, buna ideea cu adevaru din vin.
Nu sunt profi, dar pot sa-ti spun ca am baut ieri un vin de casa negru sec de Buzau la treijdemii kila, trasnet. M-am hotarat sa cumpar si eu vreo 20 de kile pentru 1-8 Martie. Coloreaza paharu in albastru de negru ce-i :D . Nu-i bine sa-l bei singur ca dai gauri la pereti dupa :N . Eu de obicei dintre vinuri le prefer pe cele de casa. Bineinteles ca e de preferat o sursa de incredere pentru a fi sigur de calitatea vinului dar dupa incercari multiple sunt sanse sa gasesti ceva bun si oricum iesi mult mai ieftin(de obicei degustarea e gratuita si nu e musai sa si cumperi). Parerea mea este ca la majoritatea vinurilor prelucrate industrial se pierde gustul strugurelui.

Ps. Sper ca pana la aparitia specialistilor se accepta parerile personale neacademice :D .

Edit de Gigiell: Danone.....am dat drumu la post pe conducta dupa tine fara sa apuc sa citesc.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Feb 21, 2005 10:23 am

gigiell scrie: Coloreaza paharu in albastru de negru ce-i :D .



hehehe, gigiell, in zona de unde sunt putinele rude pe care le am la tzara, pe langa buzau, se face vin d'ala de care zici tu, dar din pacate nu e bun decat tanar. am primit o damigeana recent si se aspreste dupa un an, nu se otzeteste dar nu mai are catifelarea aia de la inceput.
neajunsul este ca iti face si dintzii si buzele albastre :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde jeorj » Lun Feb 21, 2005 11:23 am

Citat:
neajunsul este ca iti face si dintzii si buzele albastre


Se pot curata cu sare de lamaie :D

Problema cu deteriorarea vinului nu are nici o rezolvare? Toata lumea din zona pateste la fel?

In aceste cazuri ar trebui ajutati bietii oamenii sa-l consume cat mai repede sa nu se strice. Ma ofer voluntar ;M :D !
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Feb 21, 2005 11:32 am

Din cate imi amintesc ca zicea anton roman (care e gigel de seama in vinopolis) cica pastrarea vinului e o problema pretutindeni in romania, nu ca nu exista vin vechi bun ci ca este aleatoare calitatea acestuia, din factori nedeterminati exact.

nu am cartea la mine, el explica mai bine treburi din astea. faza cu vinu' ala de buzau de care sici tu e ca pe mine nu ma imbata si desi e gros si negru, nu mi se pare tare, are asa un talent de a aluneca pe gat :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde jeorj » Lun Feb 21, 2005 12:38 pm

Nu ai fost atenta la ce i-am zis Mosului?
Vinul asta nu e bine sa-l bei singur(a) pentru ca in loc sa te imbeti patesti alte alea :lol:
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde Djinn » Lun Feb 21, 2005 12:49 pm

ce ma incalzeste pe mine cel mai tare e vinul de casa de la bunici, popolar denumit "capshunica" - poate finca ie aromat si-aromitor? :D

Merge si proaspat, dar si mai vechi, mai aspru - in care faza e perfect pentru fripturi la cuptor ;b

Problema ie ca bunica a scos via anu trecut, asa ca am ramas orfana de vin :(
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Avatar utilizator
Djinn
 
Mesaje: 4332
Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Feb 21, 2005 1:13 pm

ba da gigiell am vazut.

faza cu vinurile de tzara (nu ma refer la fo persoana anume sa nu ma intelegeti gresit) e ca fiecare isi lauda marfa si de multe ori te ia unu de maneca "hai satz dau un vin productie proprie naturl de exceptie" si iti tranteste o boratura in pa'ar pe care trebuie sa il dai pe gat si sa mai si faci moaca multumita.

mie cel mai mult din tot ce am baut pana acum mi-a placut un Beaujolais, nu mai stiu exact ce era cu el, era foarte scump, in schimb lingeai si pa'aru.

o chestie care a spart tiparele a fost ca vinul ala roshu mergea excelent cu peste in varianta plachie, cu multe legume. si inca ceva, treaba cu shambrarea vinului rosu la temperatura camerei e o tampenie. obiceiul vine din vremurile in care oamenii stateau in castele si temperaura camerei era scazuta si vara.

sambreaza acu' la etaju zece pe canicula sa vezi ce urgent il desambrezi un pic la frigider.

apropos de merlot, exista din struguri Merlot si un rose excelent, de tohani din zona dealu mare care imi place la nebunie si merge si la carne alba si la carne rosie, usurel, nepretentios, bun si sec si shpritz de vara.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Oribilul Mosh » Lun Feb 21, 2005 2:39 pm

danone scrie:Din pacate mai toate vinurile noastre care isi pastreaza gustul sunt departe de a fi vazut macar strugurele


cum adica nu au vazut strugurele ?

-----

Am baut rose...facut pe la Ploiesti. Prahova Valley ii zice la companie. E bunutz.

Nu prea ma omor dupa vinurile de casa...ca nu au tarie suficienta si parca nici limpezime. Asta desi stiu ca sunt naturale...si ca la astea din comertz le baga tot felu de substante pt. culoare, limpezime sau mai stiu eu ce.

Iar la faza cu vinul roshu la temeratura camerei ...asa il beau si eu...ca asa e bun. Un vin roshu sec nu se bea de la frigider. Si prin temperatura camerei se intelege 16-17 grade....deci cum era prin castele, dupa cum zicea si danone :D
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde gaga » Lun Feb 21, 2005 2:46 pm

doh, adica nu e natural aia am vrut sa zic.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde catharsis » Lun Feb 21, 2005 4:08 pm

vinurile de tara nu prea imi plac, majoritatea din cea am baut sunt prea acide, dar oricum nu pot sa te astepti prea mult de la un vin facut in jud suceava. am mai baut si cateva vinuri de casa aduse de prin vrancea, dar nu m-au incantat prea mult. oricum in materie de vinuri sunt cam necunoscator, dar sunt client destul de fidel al cramei domeniilor tohani (au vinurile rosii foarte bune, cele albe nu chiar).
there is no catharsis

cathartic media
Avatar utilizator
catharsis
 
Mesaje: 1721
Membru din: Dum Mar 03, 2002 12:00 am

Mesajde jeorj » Lun Feb 21, 2005 4:09 pm

Pentru cazurile cand e dubioasa calitatea vinului(sau a omului) se poate folosi strategia.......Nu prea pot sa beau.... iau antibiotice...sunt cu masina si mai am de condus.....da sa miros un pic.......
Daca te gadila placut pe la olfactiv .....cred ca pot sa gust un pic ca n-o fi foc.......
Daca te gadila altfel vei lua o fata din aia cu adevarat fericita (ca nu esti obligata sa-l bei) si sa-ti exprimi "regretele "ca conjunctura nefasta te priveaza de placerea degustarii unui vin "cu adevarat" bun.......

Cat despre vinuri de casa mai exista si oameni gospodari care fac vinul pentru ei (adica sa le placa lor) si mai citesc cate o carte despre cum se face vinul. Iar apoi mai si vand ca sa mai iasa din vreun impas financiar. Bine , nu contest ca exista destui care baga mustul in butoaie si abia asteapta sa se opreasca din fiert ca-i si da atacul. Pentru aia conteaza doar macheala asa ca orice contine ceva alcool e FB.

Moshule eu ti-as sugera sa nu tragi prea repede concluzia ca nu-ti place vinul de casa. Mai intreaba cunoscutii, mai umbla prin tara, mai tatoneaza terenul si sunt convins ca vei gasi si un vin de casa pe gustul tau, carea o sa te faca sa renunti la vinurile din comert. In spritz we trust.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde Oribilul Mosh » Lun Feb 21, 2005 4:16 pm

gigielle, am baut si vinuri de casa bune. am avut parte de doua vinuri de Vrancea deosebite...aduse de niste cunoscuti. au fost de nota 10. eu cand am cumparat din piatza vin de la astia veniti din Vrancea...s-au dovedit a fi niste posirci ordinare.
deci si comerciantii astia particulari...le falsifica. dar o fac fara stil.

taica'miu face un vin roshu foarte bun...dar nu are tarie. e vin tanar...are aroma, are culoare, nu are zahar, e 100 % natural....dar nu are tarie deloc. asa'zisul vin "sangele lui Hristos".

dana...ar fi magari sa fie vin facut din chimicale asta din comertz. sa dai 100 k/sticla si sa bei sinteticareala. inteleg la vinu la kil...care-i 40 k....dar de la un Jidvei, un Cotesti, un Panciu....la 3/4 am pretentii.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde gaga » Lun Feb 21, 2005 4:28 pm

Gigiell, asa este sunt vinuri de tzara si vinuri de tzara, dar foarte des sunt poshirci. Cele mai bune sunt cele facute de tzaranii din zonele viticole, dar din productie proprie,

Si eu sunt pt Tohaniul lui catarzis, in special sunt cateva care nu se gasesc foarte usor: busuioaca de tohani, negrul de tohani sunt cred ramasite ale posesiunii principelui nicolae.

Eu in schimb nu suport vinurile dulci, cotnariul (cu exceptia francushei), murlfatlarul (cu exceptia secului de M.), bleah.

In moldova in bucium, husi sunt niste aligote-uri demne de atentie, babeasca neagra de panciu am servit si m-am bucurat odata, urlatiul de langa tohani si valea calugareasca tin isonul tohaniului pe vinuri negre bune care merg la carnuri.

pana si in oltenia gasim la dragasani un tulburel minune mare, zaibar.

Din banat nu-mi amintesc acum decat de burgund si cadarca (tot rosii) si traminerul alb bun, si bineinteles jidveiurile care acum sunt in majoritate porcite si false departe de ce dadea tarnavele alta data pe piatza.

Mai sunt soiuri bune, da' cred ca majoritatea apar la RAR in carte ca nu le tiu minte pe toate.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Djinn » Lun Feb 21, 2005 4:28 pm

Mie mi-e si frica sa iau vin din cometz :( nu stii peste ce porcarii artificiale dai...

Cat despre vinurile de casa, cate palate atatea gusturi :p dar vinurile de casa cu care-am fost servita in general pe la altzii nu m-au incantat deloc, desi respectivii sustzineau ca ce bun e.

Doar la unchi-meu si la niste prieteni au baut ceva care mi-a placut. Ma rog, unchi-meu a cautat special un vin care sa aiba exact gustul celui de la bunici... :)

In shprizt I don't trust, ca-mi place vinu asa cum ie iel de la mama lui, nediluat :yD
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Avatar utilizator
Djinn
 
Mesaje: 4332
Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am

Mesajde gaga » Lun Feb 21, 2005 4:34 pm

Io is pt shpritz de vara, numai la vinuri exceptionale beau sec, la kiraly csarda am baut un Tokay de exceptie (cred ca era fo 600.000 sticla) si mi-am mai amintit si de gewurtztraminer care ma gadila placut.

FAW cu astea din comert e la risc poti sa ai surprize foarte placute, neplacute la gust nu sunt sunt doar datatoare de durerile de a doua zi pe motiv de lipsa struguri.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Oribilul Mosh » Lun Feb 21, 2005 4:38 pm

pai...cum de a fost Tokay-ul de exceptie daca nu iti plac vinurile dulci ?

am baut si eu un Tokay luat de la mama lui din Ungaria...si pot spune ca a fost minunat.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde Djinn » Lun Feb 21, 2005 4:42 pm

deci d-aia aveam a doua zi durerile alea infioratoare de cap? :p Credeam ca e din cauza vinului in sine, nu finca ar fi fost artificial :con:

Numai de la tzuica/palinca nu m-a durut niciodata capu, indiferent cata ingurgitam.
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Avatar utilizator
Djinn
 
Mesaje: 4332
Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am

Mesajde catharsis » Lun Feb 21, 2005 4:44 pm

nu sunt deloc adeptul spriturilor, dilueaza mutl gustul vinului, aroma si ii adauga niste dioxid de carbon complet inutil, in opinia mea
there is no catharsis

cathartic media
Avatar utilizator
catharsis
 
Mesaje: 1721
Membru din: Dum Mar 03, 2002 12:00 am

Mesajde jeorj » Mar Feb 22, 2005 11:07 am

Sorry , am preluat si eu fara sa gandesc o formula de incheiere de altundeva ca ma grabeam sa termin. Corectez: IN WINE I TRUST.
Spritzul e bun intradevar vara cand il bei de sete dar nu vrei sa pleci pe mai multe poteci. De exemplu un demidulce de Cotnari abia diluat cu un pic de apa minerala isi desvaluie toata paleta de arome. Sau mai merge cu cateva cuburi de gheatza pentru cei care nu agreaza apa gazoasa.
In rest prefer vinul demisec , sau sec din regiunile cu struguri dulci. Depinde oricum si de ce am mancat inainte.
Pe la noi multa lume obisnuieste sa cumpere struguri de la diversi viticultori si sa-si faca propriul lor vin de casa (nu de tara) chiar daca stau la bloc. Din cei care stau la casa multi isi fac vinul din strugurii proprii. Asa ca de sarbatori am avut ocazii destule de a gusta cu placere (sau uneori fara) diferite soiuri de vinuri de casa. Unele cu calitati deosebite(parfum, stralucire, consistenta, buchet).
De cele mai multe ori vinurile de casa facute bine le pun in fata celor de comert de 70-100k/butelie.
Din cele de 500-900k nu mi-am permis sa gust asa ca nu le iau in calcul. Cu 900 000 puteam sa cumpar in toamna 30 kile de struguri buni din care ieseau cel putin 20 l de vin de calitate.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde gaga » Mar Feb 22, 2005 11:38 am

De unde ai auzit tu ca Tokaj-ul e numai vin dulce? Denumirea vinului este cea a regiunii (cum e Tohani de exemplu) si gasesti o paleta larga de soiuri de vitza din care se fac vinurile Tokaj (Tokay, tot aia). Eu de exemplu am baut Furmint de Tokaj la crajma aia si nu era dulce deloc.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Oribilul Mosh » Mar Feb 22, 2005 2:24 pm

N-am stiut. Credeam ca Tokay e doar sortiment de vin dulce...ca cel pe care l-am baut eu in Ungaria.

Apropos de vinurile scumpe de care zicea gigiell...vazui in Cora vinuri de Porto la doar 300 k, vinuri de Bordeaux la 250 k...vinuri australiene la 200 k. Dar mi se par prea ieftine...ca sa fie orijinale....si m-am gandit sa nu-mi cumpar....pentru ca sunt prea sarac pentru a-mi cumpara lucruri ieftine *p
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde gaga » Mar Feb 22, 2005 2:38 pm

Vezi si tu daca poarta D.O.C. pe sticla este o sansa mai mica sa fie false, in general nu cred ca beaujolais, rhone, bordelais (unde mi se pare ca se incadreaza si bordeaux), bourgogne si care domenii or mai fi, sa nu fie de origine controlata.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Necko » Mar Feb 22, 2005 3:13 pm

pentru mine the best ramine Dubonette-ul, dar nu am mai avut ocazia sa-l gust de foarte multi ani.

nu pot spune ca ma pricep la vinuri, dar un pahar cu vin de tara bun beau oricind cu placere. cel mai bun vin de tara pe care l-am baut vreodata a fost renumitul Zaibar, din zona Birca - Dolj. un vin negru si gros a carui mare calitate este aceea ca nu numai ca nu da dureri de cap, dar poti bea cit te tin puterile fara teama ca te-ai putea imbata (prea rau :D).

tot in zona Olteniei, in comuna Izvoarele mai precis, avem o vie din ai carei struguri se face un vin asemanator Zaibarului, aproape la fel de bun, pe care e pacat sa il bei cu apa minerala. sanatate curata !
aizzz&co
only one animal kills just for the sport of it... guess which...
Bless the Beasts & Children (Glendon Swarthout)
Avatar utilizator
Necko
 
Mesaje: 4348
Membru din: Dum Noi 09, 2003 12:00 am

Mesajde pnic » Mie Feb 23, 2005 5:01 pm

Ca sursa de vinuri bune io recomand Casa Vinului - Dr Pusca, mare om mare caracter. Vinurile le tine in budane cu dioxid de carbon deasupra ca sa nu oxideze. In general gasesti p-acolo vinuri de Panciu, Bucium Iasi, Medgidia, iar la capitolu' vinuri imbuteliate are cam orice. Magazinele is unu' pe Virtutii, dupa intersectia cu Orsova, pe dreapta mergand spre Lujerului, si altu' pe Bd. Unirii, nu stiu exact locatia. Recomand de la domnu' doctor cramposia si feteasca neagra demiseaca, cacaci are si una demidulce + un cabernet sauvignon de mare angajament.
Durerea de cap dupe o betie cu vin vine de la zaharul adaugat suplimentar de producator, ca sa ridice gradu' strugurelui prost.
Avatar utilizator
pnic
Junior Member
 
Mesaje: 139
Membru din: Dum Iun 22, 2003 11:00 pm

Mesajde jeorj » Joi Feb 24, 2005 11:30 am

Eu am o nelamurire.
Nu inteleg de ce multa lume vorbeste despre vinuri de tara si vinuri de firma in loc vinuri de casa si vinuri industriale.
Poate ma lumineaza si pe mine cineva.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde cometa » Joi Feb 24, 2005 2:46 pm

deci comercial si ecstrem de bun, fain mirositor si inbatator este celebrul chianti, pe care am avut ocazia sa-l testez cu o ocazie ocazionala. de ecsceptie, domle. parerea mea :D
...ceea ce va dorim si dumneavoastra :D
Avatar utilizator
cometa
Junior Member
 
Mesaje: 326
Membru din: Lun Ian 17, 2005 12:00 am

Mesajde Paragusul » Joi Feb 24, 2005 4:33 pm

1. Vinuri de casa.
Vinurile de casa is f. eterogene si de asta teama unora (justificata totusi) de a trage dusca de la oricine. Cu toate astea marea majoritate a vinurilor de cas asunt si vinuri de masa - adica sub 9 grade. Daca il mai indoaie si cu zahar in procesul fermentatiei sa iasa mai tare - no de-aia va doare capul.
Vinurile de butuc sunt tari, ajungand si la 13 grade sau mai mult. Cele mai tari is cele perlante - sau cele cu preparare speciala - metoda champaigne din care iese celebra beutura.

2. Tokay - are si vinuri seci - am eu unul acasa luat de la Budapesta. :D
De-abia astept sa ii dau cep:)

3. Vinuri bune: Jidvei, Vinarte. Vinuri slabe - Pietroasele, Murfatlar.

4. Vin bun din Banat: Recas.
Cu mii de pipe si purici,

Paragusul
---------------------
www.afterhours.ro
Avatar utilizator
Paragusul
Junior Member
 
Mesaje: 79
Membru din: Lun Iul 26, 2004 11:00 pm

Următorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron