In vino veritas

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde gaga » Mar Mar 29, 2005 3:13 pm

simone scrie:Nu a contestat nimeni proprietatile Zghiharei, dar ce legatura are Busuioaca de Bohotin?

Ce legatura are lectia asta de pedologie pe care mi-o dai?

Si cu greseala mea imi cer scuze, de alta data o sa fiu mai atent cand scriu si o sa-mi pun inainte gandurile in ordine. Dar stii cum este vorba rade ciob de oala sparta.


soiul de strugure din care se face VINUL zghihara e busuioaca de bohotin. (aoleu, abecedaru' ...)

discutam si noi ]Nu-i asa ca orice guster poate degusta un vin?
[/quote]

orice gushter care si-a facut temele, da, nu orice chimist care se crede viticultor. nu stiu aia cu ciobul la ce se refera dar o stiu pe aia "zici ca ai facut ase-ul dar nu ai terminat liceul".

mai ales ca:
Intreaba-ma despre tehnologia de preparare a vinurilor linistite, a celor speciale, a distilatelor, despre legislatia vitivinicola romaneasca si cea comunitara, degustarea vinurilor, ca sa inveti si tu.


asta gaseste orice gushter pe net si mi-e teama ca te faci mai de cacao si incepi sa-ti pui poalele in cap. nu m-am pus pe verificat nimica, am INVATAT la merceologie cand i-a fost vremea, ceea ce e departe de ceva cu care s-ar putea lauda cineva care a trecut prin scoala ca gasculitza prin apa :D

degustarea vinului? bwahahahaha, de la mancau la gurme mai e mare diferenta, de cunostinte mai ales :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde simone » Mar Mar 29, 2005 3:29 pm

danone scrie:soiul de strugure din care se face VINUL zghihara e busuioaca de bohotin. (aoleu, abecedaru' ...)

discutam si noi ]

Prostia familiei invata:

Soiuri autorizate in Romania:


Aligote
Babeasca neagra
Burgund mare
Busuioaca de Bohotin
Cabernet Sauvignon
Cadarca
Chardonnay
Columna
Creata
Feteasca alba
Feteasca neagra
Feteasca regala
Francusa
Furmint
Galbena de Odobesti
Grasa de Cotnari
Majarca, Majarca alba
Merlot
Muscat Ottonel
Mustoasa,
Mustoasa de Maderat
Neuburger
Oporto
Pinot gris
Plavaie
Riesling italian,
Riesling
Riesling de Rin
Rkatiteli
Rosioara
Sangiovese
Sauvignon,
Sauvignon blanc
Steinschiller
Sarba
Tamaioasa romaneasca
Traminer, Traminer roz
Zghihara de Husi
Zweigelt

Sunt doua soiuri diferite.
E ca si cand ti-as vinde pisica si-ti spun ca ti-am dat caine.

danone scrie:asta gaseste orice gushter pe net si mi-e teama ca te faci mai de cacao si incepi sa-ti pui poalele in cap. nu m-am pus pe verificat nimica, am INVATAT la merceologie cand i-a fost vremea, ceea ce e departe de ceva cu care s-ar putea lauda cineva care a trecut prin scoala ca gasculitza prin apa :D

Gaseste-mi si mie tehnologia de preparare a vinului Heres (Xerez, Jerez).
simone
Junior Member
 
Mesaje: 61
Membru din: Joi Mar 03, 2005 3:28 pm
Localitate: BUCURESTI

Mesajde gaga » Mar Mar 29, 2005 3:44 pm

da' ce-s io bre, shcoala pe net?

si e ultima data cand iti mai tolerez marlaniile pe care tzine-le pentru prietenele tale, daca nu esti in stare sa discuti civilizat du-te la piatza.

am recitit si m-am exprimat prost, respectiv am scris o prostie (si numai tu esti de vina :D ) sunt soiuri din aceeasi podgorie si inrudite si vinul care se face numai in anumite conditii este din soiul busuioaca, nu din strugure de zghihara, care se trage din galbena de odobesti si s-a dezvoltat la husi si averesti. e bine asa?

m-ai obosit
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde simone » Mar Mar 29, 2005 4:36 pm

Scuza-ma pentru marlanii.
Cine ti-a zis ca sunt fata?
Povestea asta a ta cu vinul preparat in anumite conditii, nu o prea pricep, nu inteleg despre ce este vorba. Lumineaza-ma si pe mine, cand ai timp.
simone
Junior Member
 
Mesaje: 61
Membru din: Joi Mar 03, 2005 3:28 pm
Localitate: BUCURESTI

Mesajde gaga » Mie Mar 30, 2005 8:36 am

Nu mi-a zis nimeni, din contra, chiar ma bucura o discutie constructiva si mai ales daca este posibil acid-constructiva ;)

Oricum, nici eu nu cred ca suntem pe aceeasi lungime de unda ca exprimare, nici eu nu intelegeam care e problema tohani-zghihara pana nu am avut curiozitatea de a da click pe linc si a depista eroarea venita dintr-o confuzie (ca nu-s larousse de vinuri, aia e).

Ca sa nu o dam in balarii, uite, maine poate trec pe acasa si iau direct cartile sa iti spun punctual. Nu era vorba numai de prepararea in anumite conditii (pastorel) cat vorbeam de conditiile climaterice pentru a da o anumita calitate de vin (aci am facut eu confuzia intre soiuri).

peseu: de xeres scrie pe google, taman ce m-am uitat, haios e altceva:

gugle scrie:Spanish wineries are known as "bodegas" and the wine makers, "bodegueros".


ah si inca o chestie pe care o stiam intamplator, soiul de strugure din care se face este sinonim ca nume cu o rasa de cai foarte particulara, omologata de americani (biensur) dar cu origini contestate. se presupune ca originea rasei e in spania (de unii), de unde si numele de palomino.

da' gata ca iar o dam in balarii. deci exista xeres pe google :)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde simone » Mie Mar 30, 2005 9:50 am

danone scrie:deci exista xeres pe google :)


Nu a contestat nimeni faptul ca nu ar exista Xeres pe google.
Eu te-am intrebat de tehnologia de preparare, o schema tehnologica ceva. Daca ai gasit, te rog da-mi si mie adresa exacta.
simone
Junior Member
 
Mesaje: 61
Membru din: Joi Mar 03, 2005 3:28 pm
Localitate: BUCURESTI

Mesajde Alienor » Mie Mar 30, 2005 10:48 am

M-am imbatat numai citind subiectul asta :).
Ceva detalii despre Xeres uite aici (dupa primele paragrafe care sunt literatura, incep si chestiuni tehnice):
http://www.vinobourg.ch/themes/xeres.htm
http://www.vinexpert.com/ssi/fran/vin_xeres.shtml
Alienor
Junior Member
 
Mesaje: 798
Membru din: Vin Feb 25, 2005 12:43 pm
Localitate: .

Mesajde simone » Mar Apr 05, 2005 10:21 am

danone scrie:Merlot este zona de provenienta a vinului din Franta daca nu ma insel, exista carti despre vinuri. Diferenta de gust difera de la o podgorie la alta din cauze nenumarate (de la calitatea solului la temperaturi, timp de cules, depozitare, etc)

Merlot-ul este un soi originar din regiunea Bordeaux (Franta).

Ai pomenit de Cadarca de Minis, sa-ti dau cateva detalii:
la Concursul International de Vinuri de la Bucuresti 2004, Cadarca de Minis 2002 a luat medalia de argint(excelent). Intreaba, daca ai posibilitatea un specialist, ce parere are despre Cadarca si despre Cabernet, vezi ce-ti spune.

Eu o sa-l citez pe dr. Viorel Stoian:
" Intr-un anume fel soiul Cadarca este supralicitat, i se cere mai mult decat poate el da in realitate.
Cadaca da la Minis vinuri foarte placute, echilibrate, de grad alcoolic, corpolenta, si intensitate mijlocii, vinuri fara un anume caracter de soi, dar vinuri care din pacate nu pot fi puse la nivelul unui Cabernet Sauvignon si nici macar la nivelul Merlot-ului. Asa ca vinul Cadarca trebuie asezat la nivelul lui real, adica un nivel mediu."
simone
Junior Member
 
Mesaje: 61
Membru din: Joi Mar 03, 2005 3:28 pm
Localitate: BUCURESTI

Mesajde gaga » Mar Apr 05, 2005 11:26 am

~p stai o luna sa gasesti documentatie ca sa mai vii cu cate o gaselnitza?
Tu crezi ca io mai stiu de la ce am plecat si unde am ajuns cand spuneam ce ai citat? Si asa am dat-o in balarii o gramada. Parca te vad peste zece ani cu citat ... ahaaa, uite ce ai zis de busuioaca ... ~p

Cine a zis ca nu e superior Cabernetul? Mai ales ala de valea calugareasca, ceptura, urlatzi, in genere in toata podgoria dealul mare? Daca am zis io da-mi cu rigla la palma.

Vinurile de care vorbesti tu, sunt specifice unei zone ca dealul mare, fara o luna de cautari si rascoliri nu te-am auzit zicand o vorba de vinuri bune din alte areale viticole, de vinuri albe, rose ... Pe bune daca pricep ce vrei, am inteles, ai invatat la scoala cateva trebi, ok.

Tziu minte ca discutia a plecat de la faptul ca ai zis ca vinurile neobtinute in podgorii sunt nasoale si io ti-am zis ca nu e musai, ai dat-o in hibrizi care hibrizi sunt la noi in podgorii de dupa filoxera (fapt pe care iar l-ai sarit intamplator, pe care il stii doar de la enologi dinainte de razbel) si de aici numai balarii de nu mai stiu ce vrei de la sufletzelul meu.

peseu: citatul cu merlotul abar nu mai am nici cand l-am scris si nici ce am vrut sa zic, e obositor sa se poarte o discutie cu tine, nu raspunzi punctual, sari de la una la alta, nu mai stiu de la ce s-a plecat, orice ageamiu la un search pe gugle vede provenienta din primele randuri, cine stie despre ce palaria mea era vorba.

peseu despre citat: ia uite-te cine este luat ca etalon la dl Viorel Stoian in clasificarea regiunilor si podgoriilor viticole, principalelor soiuri, etc :D
Te-am luat cu macici si pastorel:D

peseu doi: de acolo voiai sa imi explici cum e cu chimia si biochimia vinului? pe bune, sunt si carti mai misto la anticariate decat link asta:
http://www.disciplina.oenologie.go.ro/site/disciplina_oenologie_go_ro/

acu poate tot forumistu' sa "se priceapa", io chiar am obosit. uite daca vrei mi-ar place sa vorbim de ceva mai dragutz, istoria podgoriilor de exemplu, sau vinul in istoria romaniei ca tot se zvonea ca se maresc iar accizele sa ramana tot tracodacu si baut si cu banu luat (c.a.s.)
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde aphextwinz » Mar Apr 05, 2005 12:22 pm

Merlot-ul este un soi originar din regiunea Bordeaux (Franta).

Denumirea la care se facea referire este Medoc.
Un sinonim pentru Merlot este Medoc Noir, iar Medocul este o regiune dintre Bordeaux (orashul) shi Atlantic.
aphextwinz
Junior Member
 
Mesaje: 2126
Membru din: Lun Iul 30, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde gaga » Mar Apr 05, 2005 12:30 pm

Am gasit si eu, da' nu mai stiu de unde era, am gasit pe gugle ca sunt sinonime, medoc e subzona merlot, oricum nu ma bag mai adanc in poveste, iata linkurile gugalite.

http://www.hormel.com/kitchen/glossary.asp?id=37147&catitemid=
http://www.terroir-france.com/picts/bordeaux_map.gif
http://www.terroir-france.com/region/bordeaux_medoc.htm
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde simone » Mar Apr 05, 2005 1:16 pm

danone scrie:Cine a zis ca nu e superior Cabernetul? Mai ales ala de valea calugareasca, ceptura, urlatzi, in genere in toata podgoria dealul mare? Daca am zis io da-mi cu rigla la palma.
Vinurile de care vorbesti tu, sunt specifice unei zone ca dealul mare, fara o luna de cautari si rascoliri nu te-am auzit zicand o vorba de vinuri bune din alte areale viticole, de vinuri albe, rose .


Cabernet-ul este un soi valoros, dar nu numai in Dealu Mare, ci peste tot.

danone scrie:Tziu minte ca discutia a plecat de la faptul ca ai zis ca vinurile neobtinute in podgorii sunt nasoale si io ti-am zis ca nu e musai, ai dat-o in hibrizi care hibrizi sunt la noi in podgorii de dupa filoxera (fapt pe care iar l-ai sarit intamplator, pe care il stii doar de la enologi dinainte de razbel)

Dar cand a trebuit sa-ti tin discurs despre filoxera? Si da, stiu despre filoxera de la oenologi.

danone scrie:peseu despre citat: ia uite-te cine este luat ca etalon la dl Viorel Stoian in clasificarea regiunilor si podgoriilor viticole, principalelor soiuri, etc :D
Te-am luat cu macici si pastorel:D

M-ai luat? Si, unde am mers? Daca ai citit o carte de Macici - Vinurile Romaniei, inseamna ca esti peste toti? Pe langa Macici sunt mii de oenologi deosebiti: I.Pusca, L.Zugravu, V.D.Cotea, N. Pomohaci, V. Bocancea, S.C. Teodorescu, M. Oslobeanu, I.C. Teodorescu, T. Prelipceanu, T. Hanganu, V. Teleba, V. Negritu, T. Popescu, G. Costescu,Sandu-Ville Gorun, V. Stoian, I.Namolosanu, V.V. Cotea, etc.
Daca i-a citat pe Oslobeanu si Macici, care-i treaba?

danone scrie:acu poate tot forumistu' sa "se priceapa", io chiar am obosit. uite daca vrei mi-ar place sa vorbim de ceva mai dragutz, istoria podgoriilor de exemplu, sau vinul in istoria romaniei ca tot se zvonea ca se maresc iar accizele sa ramana tot tracodacu si baut si cu banu luat (c.a.s.)

In afara de istoria podgoriilor, influenta solului si a climei, mai stii altceva?

PeSeu despre citat:mai am si altceva de facut, nu am timp sa vin sa ma contrazic cu dumneata mereu.
PeSeu 2 :daca zici ceva interesant, mai stam de vorba.
simone
Junior Member
 
Mesaje: 61
Membru din: Joi Mar 03, 2005 3:28 pm
Localitate: BUCURESTI

Mesajde gaga » Mar Apr 05, 2005 1:47 pm

1. Cabernet-ul este un soi valoros, dar nu numai in Dealu Mare, ci peste tot.

Si unde am zis ca nu?

2. Dar cand a trebuit sa-ti tin discurs despre filoxera? Si da, stiu despre filoxera de la oenologi.

vis a vis de peseu doi ceva interesant si aparent nou pt tine si legat de limba romana:

[b]ENOLOGí
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde jeorj » Mar Apr 05, 2005 2:39 pm

Ce ati zice sa se formeze o comisie din publicul spectator care, dupa ce rascoliti prin vinoteca proprie obtinuta datorita vastei dvs. culturi(intelectuale:D) in domeniu, sa analizeze cateva butelii de diverse vinuri pentru a stabili cine are mai multa dreptate. In felul acesta s-ar incheia discutia intr-un mod placut si ar iesi si spectatorii in avantaj incepand cu initiatorul acestui subiect :D.
Ps. la punctaj sa conteze in primul rand calitatea dar si cantitatea:D. In felul acesta comisia va fi mai putin severa.

Scuzati offtopic-ul dar nu m-am putut abtine:D.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
Avatar utilizator
jeorj
Junior Member
 
Mesaje: 1138
Membru din: Joi Ian 20, 2005 12:00 am

Mesajde Alienor » Mar Apr 05, 2005 2:43 pm

Gigiell, pe cuvantul meu, mi-ai luat vorba din gura :D Ma inscriu in comisie :)

ca sa nu fiu total offtopic, uite doua siteuri despre vinuri frantuzesti
http://www.vins-france.com
http://www.cuisineetvinsdefrance.com/ (aici aflam si ce vin se potriveste la coq au vin :) )
Alienor
Junior Member
 
Mesaje: 798
Membru din: Vin Feb 25, 2005 12:43 pm
Localitate: .

Mesajde simone » Mar Apr 05, 2005 2:57 pm

danone scrie:(in sensul in care vorbesti tu de hibride, dupa filoxera toate nobilitatile matale date la export sunt hibrizi).

Cine te-a invatat pe tine acest lucru?
Dupa atacul filoxerei, s-au altoit vitele nobile din specia Vitis vinifera cu portaltoi american rezistent la filoxera. Altoirea nu era necesara, in cazul in care plantarea vitei de vie se facea pe soluri nisipoase. Daca prin asta tu intelegi ca soiul rezultat in urma altoirii este hibrid,.....parerea ta.
Despre soiurile albe si roze, ce anume vrei sa discutam? Sunt dispus la orice discutie pe aceasta tema. Propune ceva.
simone
Junior Member
 
Mesaje: 61
Membru din: Joi Mar 03, 2005 3:28 pm
Localitate: BUCURESTI

Mesajde _Matei_ » Mar Apr 05, 2005 3:07 pm

Aduceti prajiturile, si.... sa curga busuioacele.
_Matei_
 

Mesajde gaga » Mar Apr 05, 2005 3:53 pm

simone scrie:Cine te-a invatat pe tine acest lucru?


Am citit mai de mult in Teodorescu. Revin cu propusul (trebuie sa mai si rascolesc praful din biblio) si galeria este asteptata, numai sa nu credeti ca o sa vedeti pumni in gura, am cateva treburi in minte, ne mai auzim.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde simone » Joi Apr 07, 2005 12:28 pm

Vad ca nu propune nimeni nimic, asa ca propun eu.
E bine sau nu sa se faca fermentatia malo-lactica la vinurile albe? Sa vina explicatiile.
simone
Junior Member
 
Mesaje: 61
Membru din: Joi Mar 03, 2005 3:28 pm
Localitate: BUCURESTI

Mesajde gaga » Joi Apr 07, 2005 12:50 pm

io nu am vreme (si ceva timp o sa am acelasi sef deci canci timp de net), da' la asta nu se baga nime sigur ca nu e poetic ;)
am cate ceva legat de istoric si plantari anarhice plus niste soiuri "istorice" pe care nu le-am prea gasit, plus ceva stefan cel mare. :D

asta era intrebare de concurs pe stiinte, nu de discutii pe "in vino veritas". parerea mea.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde gaga » Joi Apr 14, 2005 1:16 pm

pentru ca nu mi-au mai venit clipe de inspiratie pt discutii mai pompoase mi-a venit o idee. aseara am baut un vin intr-o crasma si ma gandeam ca ar fi potrivit de facut critici (sau dupa caz, aprecieri) aici.

este vorba de un merlot de dealul mare pe care l-am ales sa mearga la mancare mai grea, ardeleneasca, stiuta fiind calitatea vinului rosu din respectiva podgorie (nu aveau cabernet sau feteasca pe care merlot-ul le urmeaza, zic unii aproape).
rar am baut asa o porcarie. fara tinuta si buchet, lucru neasteptat, limpiditatea fiind clara, desi parca parca rosul batea vag in acea nuanta de maroniu care indica un mic grad de oxidare, vinul impregna si lasa o aroma pregnanta de tanin.

acum departe de mine pretentia ca sunt cunoscator, dar mirosul de butoi a fost sesizat si de ceilalti participanti la traficul intestinal, personal cred ca invechirea la butoi s-a facut in conditii improprii si pentru o prea scurta durata. parerea mea.

alta chestie: eticheta. un comesean a vazut cu greu scris mic VS-ul care indica ce calitate se presupune sa aiba vinul, dar nimic despre centrul viticol de provenienta nu era trecut (valea calugareasca? tohani? urlati? etc etc) ca as nu mai vorbim despre an.

cu cativa ani buni in urma cand o dadusem pe vinoase stiam dupa an ce sa luam, jidveiul a avut an bun in nouajunu, an prost in nouajtrei, treburi de astea. de ce nu e obligatoriu sa scrie anul si celelalte informatii care mie mi se par necesare?
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde simone » Vin Apr 15, 2005 10:13 am

danone scrie:este vorba de un merlot de dealul mare pe care l-am ales sa mearga la mancare mai grea, ardeleneasca, stiuta fiind calitatea vinului rosu din respectiva podgorie (nu aveau cabernet sau feteasca pe care merlot-ul le urmeaza, zic unii aproape).
rar am baut asa o porcarie. fara tinuta si buchet, lucru neasteptat, limpiditatea fiind clara, desi parca parca rosul batea vag in acea nuanta de maroniu care indica un mic grad de oxidare, vinul impregna si lasa o aroma pregnanta de tanin.


Exista si astfel de vinuri, sa fim noi sanatosi.

danone scrie:alta chestie: eticheta. un comesean a vazut cu greu scris mic VS-ul care indica ce calitate se presupune sa aiba vinul, dar nimic despre centrul viticol de provenienta nu era trecut (valea calugareasca? tohani? urlati? etc etc) ca as nu mai vorbim despre an.

Pentru asta iti voi da cateva articole din HG nr. 1134/2002 (privin normele metodologice ale Legii viei si vinului):
Etichetarea si ambalarea:
" (3) Indicatiile obligatorii folosite la etichetare sunt urmă]
a) categoria de calitate a vinului:
1. vin de masa;
[B]2. vin de calitate superioara - VS, cu indicatie de provenienta geografica;

3. vin cu denumire de origine controlata - DOC: CMD, CT, CIB.
b) indicatia de provenienta geografica pentru vinurile de calitate superioara - VS sau denumirea de origine controlata pentru vinurile DOC, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor;
c) denumirea soiului sau a soiurilor pentru vinurile cu denumire de origine controlata. Pentru vinurile de calitate superioara - VS care se valorifica prin indicarea provenientei geografice, denumirea soiului sau a soiurilor este facultativa.
d) tipul vinului determinat de continutul sau in zaharuri: sec, demisec, demidulce, dulce;
e) taria alcoolica dobandita minima a tipului de vin, exprimata in procente, in volume, inscrisa cu caractere de 3 mm inaltime;
f) volumul nominal al produsului, exprimat in mililitri, centilitri sau decilitri pentru recipiente mai mici de un litru si in litri pentru recipiente de un litru si mai mari. Inaltimea caracterelor pentru desemnarea volumului nominal al produsului este de:
1. 2 mm pentru volumul nominal mai mic sau egal cu 20 cl;
2. 3 mm pentru volumul nominal cuprins intre 20 - 100 cl;
3. 5 mm pentru volumul nominal mai mare de 100 cl;
h) denumirea si adresa imbuteliatorului, inscrise cu caracterele cele mai mici folosite in inscriptionarile de pe etichete;
i) data ambalarii sau numarul lotului, cu posibilitatea stabilirii datei ambalarii.

(4) Indicatiile facultative folosite la etichetare sunt urmatoarele:
1. marca de comert, cu conditia ca ea sa nu creeze confuzii cu denumirea de origine controlata, cu indicatia de provenienta geografica sau cu denumirea soiului ce poate fi atribuita vinului;
2. denumirea exploatatiei viticole, a domeniului, numai in cazul vinurilor de calitate provenite in exclusivitate din exploatatia indicata, cu conditia de a nu se folosi denumiri care sa creeze confuzii;
3. culoarea vinului: alb, roze, rosu;
4. anul de recolta, in cazul vinurilor cu denumire de origine controlata sau al celor de calitate superioara - VS, cu indicatie de provenienta geografica, cu conditia ca vinul sa provina in proportie de cel putin 85% din recolta anului indicat;
5. vechimea vinului, cu posibilitatea folosirii termenului "vin vechi" pentru vinurile imbuteliate dupa o maturare de cel putin 3 ani, in cazul vinurilor rosii, si de cel putin 2 ani, in cazul vinurilor albe;
6. numele/denumirea persoanei/persoanelor fizice sau juridice care au participat la procesul de elaborare, imbuteliere sau comercializare a produselor;
7. codul de bare al produsului;
8. alte mentiuni care amplifica informatia asupra calitatii vinurilor sau conditiile speciale de producere si imbuteliere, dupa cum urmeaza:
a) imbuteliat la producator, la origine, pentru vinurile de calitate obtinute din recolta proprie si imbuteliate in unitatea, domeniul sau exploatatia in care au fost produse;
b) imbuteliere speciala, pentru vinurile imbuteliate in legatura cu un eveniment deosebit sau intr-un scop special, pentru care se indica evenimentul sau scopul;
c) vin de vinoteca, pentru vinurile de calitate deosebita, cu buchet format in sticla, invechite in vinoteca si reprezentand loturi mai restranse, constituite din butelii, eventual numerotate, la punerea in consum;
d) vin medaliat, pentru unele vinuri de inalta calitate medaliate la concursuri nationale sau internationale de anvergura; in acest caz se mentioneaza medalia primita, concursul la care a participat vinul si anul participarii;
e) soi pur, pentru vinurile foarte tipice, care provin in proportie de 100% din soiul mentionat;
f) vin din butoaie alese, pentru vinurile de inalta calitate, cu denumire de origine controlata, produse in cantitati limitate sub responsabilitatea deosebita a unui specialist de renume, care isi inscrie numele pe eticheta;
g) comoara pivnitei, pentru vinurile cu denumire de origine controlata, obtinute in ani deosebit de favorabili, ajunse la apogeul calitatii lor, sub responsabilitatea unui specialist de renume, care isi inscrie numele pe eticheta;
h) rezerva, pentru vinurile pastrate in recipiente cel putin 2 ani si invechite in sticle cel putin 3 luni;
i) vin tanar, pentru cel pus in consum pana la finele anului in care a fost obtinut;
j) vin nou, pentru vinurile comercializate in anul urmator celui in care au fost elaborate, pana la noua recolta;
k) vin maturat in baricuri, pentru vinurile pastrate in vase noi de lemn de stejar, cu capacitate intre 200 litri si 350 litri, timp de minimum 6 luni pentru cele albe si minimum 9 luni pentru cele rosii. Pentru vinurile albe care au fermentat in baricuri noi se poate mentiona "vin fermentat si maturat" in baricuri;
l) istoria vinului sau a firmei producatoare;
m) conditiile naturale ale arealului de producere, tehnici de cultura speciale, de cules si de elaborare a vinurilor;
n) recomandari privind consumarea vinului: temperatura, asociere cu mancaruri si altele asemenea;
o) unele mentiuni suplimentare referitoare la insusiri senzoriale, date analitice, altele decat taria alcoolica, indicatii complementare asupra provenientei, reprezentari grafice."

Sper sa te lamureasca.
simone
Junior Member
 
Mesaje: 61
Membru din: Joi Mar 03, 2005 3:28 pm
Localitate: BUCURESTI

Mesajde Oribilul Mosh » Vin Apr 15, 2005 10:37 am

@ danone

Dealu' Mare nu au un Merlot propriu-zis. Eu am baut de la ei un vin roshu demisec pe care scria Merlot+Cabernet Sauvignon. Aspru, inmiresmat si foarte bun. Mult peste vinul din aceiasi categorie oferit de Murfatlar.
pretz : 90 000 lei in Cora

Sticla era cu eticheta albastra pe care scria cu auriu. Anul 2002 daca nu ma insel.

la tine cum era sticla ?
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde simone » Vin Apr 15, 2005 10:58 am

Oribilul Mosh scrie:Dealu' Mare nu au un Merlot propriu-zis. Eu am baut de la ei un vin roshu demisec pe care scria Merlot+Cabernet Sauvignon. Aspru, inmiresmat si foarte bun. Mult peste vinul din aceiasi categorie oferit de Murfatlar. pretz : 90 000 lei in Cora

In Podgoria Dealu Mare se regaseste soiul Merlot, deci si vinul Merlot, nu numai cupajul facut cu Cabernet-ul.
Incearca sa bei de la Murfatlar varfurile de gama. Poti incepe de la Sec, Ferma noua, 3 Hectare, o sa descoperi alta calitate.
simone
Junior Member
 
Mesaje: 61
Membru din: Joi Mar 03, 2005 3:28 pm
Localitate: BUCURESTI

Mesajde gaga » Vin Apr 15, 2005 11:25 am

Dealu mare chiar renumit pt merlot (cum bine zice simone). eticheta era destul de modernista ca sa zic asa, dar am auzit mii de legende despre etichetele puse deanboulea.

secul de murfatlar este ok, dar sunt ani de gratie in care chardonnay-ul este de mare angajament.

indicatia de provenienta geografica se refera la podgorie in general deci? adica poate fi din orice centru viticol? deci nu este obligatoriu sa se stie cu exactitate de unde vine? (centrul viticol) mi se pare aiurea sa fie asa.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Oribilul Mosh » Vin Apr 15, 2005 11:53 am

va rog sa ma scuzati. ma gandeam la Valea Calugareasca cand am scris cele de mai sus. Dealu Mare nu am baut niciodata. Deci...despre Valea Calugareasca este vorba. :D
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Avatar utilizator
Oribilul Mosh
Junior Member
 
Mesaje: 20687
Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm

Mesajde gaga » Vin Apr 15, 2005 12:18 pm

la valea calugareasca a facut simone scoala asa ca o sa te lamureasca cel mai bine :D
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde simone » Vin Apr 15, 2005 12:28 pm

Oribilul Mosh scrie:va rog sa ma scuzati. ma gandeam la Valea Calugareasca cand am scris cele de mai sus. Dealu Mare nu am baut niciodata. Deci...despre Valea Calugareasca este vorba. :D


Cei de la Valea Calugareasca (si cei de la ICDVV si cei de la Rovit SA ) au in gama lor de produse Merlot "simplu".
Vinul pe care tu l-ai baut, cupajul Merlot+Cabernet Sauvignon (unii, mai bine zis cei de la Vinarte au un vin dintr-un asemenea cupaj pe care il denumesc Caberlot. Ce prostie, ce marlanie la adresa acestor doua soiuri. ), cred ca era produs de cei de la Rovit SA, pentru ca din cate stiu eu cei de la ICDVV nu au un asemenea produs.
simone
Junior Member
 
Mesaje: 61
Membru din: Joi Mar 03, 2005 3:28 pm
Localitate: BUCURESTI

Mesajde gaga » Vin Apr 15, 2005 12:59 pm

da da am auzit si eu de termenul de Caberlot dar nu mai tzin minte unde (oi fi vazut pe vreo sticla in raft :con:)

da' nu stiu daca totdeanuna e nasol, in zona aradului se face acel Rosu de Minis care e facut din cabernet+merlot si inca doi struguri, cadarca parca si burgund si cica este extraordinar de bun daca este vinificat propriu.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga
 
Mesaje: 18663
Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
Localitate: La Matze Fripte

Mesajde Alienor » Vin Apr 15, 2005 2:09 pm

Urata denumire, "Caberlot" si total neinspirata, se rostogolesc literele una peste alta, nearmonios, parca e numele unui personaj antipatic dintr-un film frantuzesc prost. Daca au vrut sa combine numele, puteau macar sa-i spuna "Mernet" ~p :D Scurt, demn, frumos, cu tinuta. :D

ps - offtopic, dar n-am putut sa ma abtin ~p
Alienor
Junior Member
 
Mesaje: 798
Membru din: Vin Feb 25, 2005 12:43 pm
Localitate: .

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator