danone scrie:este vorba de un merlot de dealul mare pe care l-am ales sa mearga la mancare mai grea, ardeleneasca, stiuta fiind calitatea vinului rosu din respectiva podgorie (nu aveau cabernet sau feteasca pe care merlot-ul le urmeaza, zic unii aproape).
rar am baut asa o porcarie. fara tinuta si buchet, lucru neasteptat, limpiditatea fiind clara, desi parca parca rosul batea vag in acea nuanta de maroniu care indica un mic grad de oxidare, vinul impregna si lasa o aroma pregnanta de tanin.
Exista si astfel de vinuri, sa fim noi sanatosi.
danone scrie:alta chestie: eticheta. un comesean a vazut cu greu scris mic VS-ul care indica ce calitate se presupune sa aiba vinul, dar nimic despre centrul viticol de provenienta nu era trecut (valea calugareasca? tohani? urlati? etc etc) ca as nu mai vorbim despre an.
Pentru asta iti voi da cateva articole din HG nr. 1134/2002 (privin normele metodologice ale Legii viei si vinului):
Etichetarea si ambalarea:
"
(3) Indicatiile obligatorii folosite la etichetare sunt urmă]
a) categoria de calitate a vinului:
1. vin de masa;
[B]2. vin de calitate superioara - VS, cu indicatie de provenienta geografica;
3. vin cu denumire de origine controlata - DOC: CMD, CT, CIB.
b)
indicatia de provenienta geografica pentru vinurile de calitate superioara - VS sau denumirea de origine controlata pentru vinurile DOC, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor;
c) denumirea soiului sau a soiurilor pentru vinurile cu denumire de origine controlata. Pentru vinurile de calitate superioara - VS care se valorifica prin indicarea provenientei geografice, denumirea soiului sau a soiurilor este facultativa.
d) tipul vinului determinat de continutul sau in zaharuri: sec, demisec, demidulce, dulce;
e) taria alcoolica dobandita minima a tipului de vin, exprimata in procente, in volume, inscrisa cu caractere de 3 mm inaltime;
f) volumul nominal al produsului, exprimat in mililitri, centilitri sau decilitri pentru recipiente mai mici de un litru si in litri pentru recipiente de un litru si mai mari. Inaltimea caracterelor pentru desemnarea volumului nominal al produsului este de:
1. 2 mm pentru volumul nominal mai mic sau egal cu 20 cl;
2. 3 mm pentru volumul nominal cuprins intre 20 - 100 cl;
3. 5 mm pentru volumul nominal mai mare de 100 cl;
h) denumirea si adresa imbuteliatorului, inscrise cu caracterele cele mai mici folosite in inscriptionarile de pe etichete;
i) data ambalarii sau numarul lotului, cu posibilitatea stabilirii datei ambalarii.
(4) Indicatiile facultative folosite la etichetare sunt urmatoarele:
1. marca de comert, cu conditia ca ea sa nu creeze confuzii cu denumirea de origine controlata, cu indicatia de provenienta geografica sau cu denumirea soiului ce poate fi atribuita vinului;
2. denumirea exploatatiei viticole, a domeniului, numai in cazul vinurilor de calitate provenite in exclusivitate din exploatatia indicata, cu conditia de a nu se folosi denumiri care sa creeze confuzii;
3. culoarea vinului: alb, roze, rosu;
4. anul de recolta, in cazul vinurilor cu denumire de origine controlata sau al celor de calitate superioara - VS, cu indicatie de provenienta geografica, cu conditia ca vinul sa provina in proportie de cel putin 85% din recolta anului indicat;
5. vechimea vinului, cu posibilitatea folosirii termenului "vin vechi" pentru vinurile imbuteliate dupa o maturare de cel putin 3 ani, in cazul vinurilor rosii, si de cel putin 2 ani, in cazul vinurilor albe;
6. numele/denumirea persoanei/persoanelor fizice sau juridice care au participat la procesul de elaborare, imbuteliere sau comercializare a produselor;
7. codul de bare al produsului;
8. alte mentiuni care amplifica informatia asupra calitatii vinurilor sau conditiile speciale de producere si imbuteliere, dupa cum urmeaza:
a) imbuteliat la producator, la origine, pentru vinurile de calitate obtinute din recolta proprie si imbuteliate in unitatea, domeniul sau exploatatia in care au fost produse;
b) imbuteliere speciala, pentru vinurile imbuteliate in legatura cu un eveniment deosebit sau intr-un scop special, pentru care se indica evenimentul sau scopul;
c) vin de vinoteca, pentru vinurile de calitate deosebita, cu buchet format in sticla, invechite in vinoteca si reprezentand loturi mai restranse, constituite din butelii, eventual numerotate, la punerea in consum;
d) vin medaliat, pentru unele vinuri de inalta calitate medaliate la concursuri nationale sau internationale de anvergura; in acest caz se mentioneaza medalia primita, concursul la care a participat vinul si anul participarii;
e) soi pur, pentru vinurile foarte tipice, care provin in proportie de 100% din soiul mentionat;
f) vin din butoaie alese, pentru vinurile de inalta calitate, cu denumire de origine controlata, produse in cantitati limitate sub responsabilitatea deosebita a unui specialist de renume, care isi inscrie numele pe eticheta;
g) comoara pivnitei, pentru vinurile cu denumire de origine controlata, obtinute in ani deosebit de favorabili, ajunse la apogeul calitatii lor, sub responsabilitatea unui specialist de renume, care isi inscrie numele pe eticheta;
h) rezerva, pentru vinurile pastrate in recipiente cel putin 2 ani si invechite in sticle cel putin 3 luni;
i) vin tanar, pentru cel pus in consum pana la finele anului in care a fost obtinut;
j) vin nou, pentru vinurile comercializate in anul urmator celui in care au fost elaborate, pana la noua recolta;
k) vin maturat in baricuri, pentru vinurile pastrate in vase noi de lemn de stejar, cu capacitate intre 200 litri si 350 litri, timp de minimum 6 luni pentru cele albe si minimum 9 luni pentru cele rosii. Pentru vinurile albe care au fermentat in baricuri noi se poate mentiona "vin fermentat si maturat" in baricuri;
l) istoria vinului sau a firmei producatoare;
m) conditiile naturale ale arealului de producere, tehnici de cultura speciale, de cules si de elaborare a vinurilor;
n) recomandari privind consumarea vinului: temperatura, asociere cu mancaruri si altele asemenea;
o) unele mentiuni suplimentare referitoare la insusiri senzoriale, date analitice, altele decat taria alcoolica, indicatii complementare asupra provenientei, reprezentari grafice."
Sper sa te lamureasca.