Portret (proba 3)

Portret (proba 3)

Mesajde nbm » Lun Iun 05, 2006 4:53 pm

Mangaiere

de Manela R.



Ploua mocaneste in poiana, ploua de o zi si-o noapte. E 5 seara, Andrei inca doarme in cort, a mers mult pe tren si n-a putut sa se odihneasca deloc. A fost o noapte destul de lunga pentru el, a avut timp sa se gandeasca la toate cele facute pana acum si s-a pregatit pentru ziua de azi.Poiana e situata intr-un loc izolat, departe de urmele omului. Andrei l-a descoperit acum doi ani cand cauta sa fuga cat mai departe de lume si de atunci vine aici cu fiecare ocazie.

S-a facut ora 7, ploaia s-a oprit, iar soarele lumineaza acum poiana, facand-o sa straluceasca puternic. Andrei s-a trezit de cateva minute, cautandu-si ghetele buimacit de somn. Si le gaseste si iese afara din cort.

Soarele ii contureaza frumos muschii, Andrei fiind un tip bine lucrat. Are abdomenul bine desenat, “are pachetele pacheteleâ€Â
GOD must love STUPID PEOPLE. HE made SO MANY!!!
Avatar utilizator
nbm
 
Mesaje: 4958
Membru din: Dum Iul 25, 2004 11:00 pm

Mesajde nbm » Lun Iun 05, 2006 4:55 pm

Inger la apus
de Anael


Priviţi-l.

E mizer, plin de noroi şi sange şi abia se mai mişcă. Aripile-i sunt ferfeniţite – una e ruptă şi atarnă dureros, insă el pare că nici nu simte...
Prăbuşit la pămant, se ridică cu greu in coate şi priveşte cu ochi mari spre asfinţit. Chipul i-e impietrit – nici un rid nu i se sapă pe fruntea netedă şi nici un rictus nu-i uraţeşte linia nobilă a buzelor. Pare imobil şi netulburat. Insă in suflet, nebănuită de nimeni (poate nici chiar de cine ar trebui) şi enorm răscolindu-l, se zbate furtuna.
A pierdut. A pierdut totul.
Intr-o scanteiere de secundă care poate a durat chiar mai puţin sau mult mai mult, s-a răzvrătit, a luptat şi a pierdut.
Azvarlit din cerurile sale de Părintele pe care il adora atat de mult incat a riscat totul pentru el, chiar şi consecinţele nesupunerii, Ingerul nu mai are putere nici să trăiască puţina viaţă ce-a mai rămas in el.
E incovoiat de durerea ce-o poartă-n suflet... căci pe cea fizică nici nu o simte, intr-atat de făramiţat este inlăuntrul fiinţei sale. Nebăgate de seamă, din ochi ii curg primele lacrimi şi, acolo unde cad, pămantul se face negru şi viu şi răsar flori mici, ca nişte steluţe albastre... ca el cand strălucea la locul său din tării.
Pentru că a refuzat să pună pe aceeaşi treaptă cu Tatăl său ceresc – intaiul şi unicul deasupra tuturor - pe acele netrebnice fiinţe de ţărană, capriciul nerecunoscut al Tatălui, a fost el insuşi aruncat in infama ţărană, alungat, pe veci renegat.
Primul creat şi cel mai de vază şi mai puternic dintre toţi ingerii, odinioară mai strălucitor decat toate stelele şi cohortele Raiului la un loc, se tarăşte acum pe pămant ca un vierme, zdrelindu-şi coatele de pietre aspre, zgariindu-şi şi tăindu-şi pielea in ţepii aspri ai tufişurilor crude... parcă intreg pămantul il urăşte. Şi cerurile de asemenea... nori vineţi incep să-şi toarne asupră-i ploaie ingheţată... aripile-i, odată de albul cel mai pur, atarnă acum năclăite de noroi şi sange, rupte şi cu penele frante.
Ingerul se agaţă de un stei şi se ridică anevoie in picioare. Lacrimile i-au săpat şanţuri albe pe obrajii acoperiţi de praf şi cheaguri negre... ploaia ii spală şi duce la vale murdăria, amestecand-o cu pletele incalcite, lipite in arabescuri groteşti de umeri, de spate şi de torsoul gol al Ingerului alungat. Priveşte in depărtare, acolo unde nu plouă, cum soarele se scufundă intr-o mare roşiatică... şi-şi vede propriul destin.
- Mi-am pierdut lumina... o, Tată... şopteşte el, atat de incet că numai vantul il aude şi, milos, ii poartă vorbele mai departe, mai sus, poate aude cine trebuie.
Sau poate nu.
- Vor uita cu toţii cine am fost şi că am căzut din prea multă iubire – şi tu, Tată, ai să uiţi... dacă ai ştiut vreodată.
- Mă vor uita pe mine şi vor spune c-am căzut din mandrie şi ambiţii deşarte şi mă vor chema cu alt nume, de toţi hulit şi blestemat...
- ...mă vor numi...

Satana.
GOD must love STUPID PEOPLE. HE made SO MANY!!!
Avatar utilizator
nbm
 
Mesaje: 4958
Membru din: Dum Iul 25, 2004 11:00 pm

Mesajde nbm » Lun Iun 05, 2006 4:57 pm

fergus

de Pseudonim


Dupa multe discutii in oglinda, inspirate de domnul de niro, de genu "vorbesti cu mine? pai cu cine? despre cine scrii? ce? caracterizarea, omule! Trezeste-te si implica liniuta te. Asa trebuie sa scrii asta, cu liniuta ca e de la te implica! Pot sa scriu despre Fergus? Fergus al lui weed? Da ma acel Fergus! Ok!" m-am hotarat sa scriu despre Fergus.

Fergus. Desi s-a nascut de mult, cred ca odata cu aparitia primului fior de gandire in capul ierburician, fior de genul "da eu ce plm fumez", oficial are ca data de nastere, mareatza zi de 7 iunie a anului curent din timpul lui 2004.
Botezul l-a primit, o postare mai incolo, pe data de aceeasi zi numai ca 16 ore mai incolo. Inca nu stim exact in ce religie este botezat, dar sigur aceasta religie nu-l impiedica, intru activitatile de bagat pula lui mica (dar, proportional cu corpul lui si de alfel cu media pulilor personajelor virtuale, pantraguelica sau cum l-ar compara tatal lui "iel si hulk incredibilul") si virtuala in tot ce misca in lumea lui mare da tot virtuala.
Locuieste in acelasi loc unde a vazut prima oara lumina bitilor adica http/www.fanclub.ro/showthread.php?t=11717

Acum, o mica si succinta prezentare a personajului nostru. Dupa cum ziceam Fergus este fiul lui weed. Si ca orice fiu care nu sare mai departe de bitul lui tata, Fergus este un personaj virtual feroce. Inalt de 1.86 de metropixeli, are ochii pe 32 de biti, de o culoare de o incursiune verde semipreparata inspre gri fosforescent. Marimile lui, dupa cum voi nu stiti, dar sunteti pe cale sa aflati sunt 90-60-90 (adica brand/prohab/gamba).(informatii primite din partea domnului weed, caruia tin sa-i multumesc pe aceasta cale)

Stiu, sunteti curiosi daca Fergus este gras sau slab. Ei bine, aflati de la mine ca Fergus este cum vrea pixelu din coiu lui drept. Uneori este gras (daca sta pe langa o gajica virtuala prograsuti), dar, dat fiind ultimul hit in materie de personaje virtuale, Fergus este plin de muschi, dar cum un pic de burtica, pentru ca se stie "Burtica este simbolul maretiei unui personaj virtual".

Dupa cum sper ca ati inteles, lui Fergus ii place berea. De unde credeati ca are burta? de la apa plata cu lamaie? Berea lui favorita, este in continuare fosta Golden Brau (se citeste broi, cred), de pe vremea cand se facea in localitatea lui de bostina (a...scuze, bostina este din alata poveste, bastina era cuvantul potrivit la locul potrivit).

Nu as putea sa il caracterizez pe Fergus din punct de vedere mental. Avand in vedere ca este un produs virtual si nu de genul IA (inteligenta artificiala), mentalul nu este caracteristica lui principala. Cresterea lui insa este evidenta. Deja ajuns la cativa kilobytes Fergus nu zaboveste in a ne uimi in continuare cu povestile pe care le poate asculta. De fapt, asta este principala caracteristica mentala a lui Fergus. Stie sa asculte tot ce ii zice weedu si in acelasi timp nu modifica povestirile in timp ce le impartaseste altora. Mai ales, in lumea asta, in care cum bine stim, prietenii tind sa exagereze orice realizare (de genu ca daca bei o bere si fluieri dupa o gajica, a doua zi pretenii tai or sa se jure cum ca te-ai imbatat muci, ai aruncat cu cartofi in colegii de masa, porma te-ai dus si ai facut avansuri la toate fetele, dupa care ai plecat grabit inspre giurgiu sa prinzi avionul).

In incheiere, inchei sau termin, depinde cum juriul prefera, cu marea ruga la tatal si mama internetului, bitilor si hardwarelui, intru dezvoltarea armonioasa si mirobolanta a personajului meu principal in povestea cu numele similar. FERGUS, God save Fergus, cum ar spune englezii.
GOD must love STUPID PEOPLE. HE made SO MANY!!!
Avatar utilizator
nbm
 
Mesaje: 4958
Membru din: Dum Iul 25, 2004 11:00 pm

Mesajde nbm » Lun Iun 05, 2006 4:59 pm

TATAL MEU VITREG

de Sandra G.

Am ales sa il descriu pe tatal meu vitreg din mai multe motive:-In primul rand pentru ca ii datorez enorm de mult.Si am sa incerc sa-i aduc un omagiu prin randurile acestea.Din pacate el nu se mai afla printre noi.Atrait putin dar intens si a murit repede fara sa se chinuie.Sper sa nu va plictisesc cu intamplarile din viata lui si a mea.Dar pot spune ca a fost un om de vaza pe care toata lumea il respecta.Era aspru dar corect.Nu era un tip inalt dar avea prestanta,o figura expresiva,frumusel as zice.Atletic mereu in forma,zodia Leului ii adauga urmatoarele atribute:-mandrie,orgoliu dar si mult curaj.
In aparenta un om inaccesibil,de nepatruns,in realitate un om sensibil care tinea minte si pe cine a ajutat si de catre cine a fost ajutat la randul lui.
Iubitor de literatura,serile stateam la un paharel de whisky recitand poezii si comentandu-le.
Temperament vulcanic nu suporta criticile.Pasional in iubire,din leu se transforma in pisicuta.L-am surprins o data cu capul in poala mamei sarutandu-i mainile.
Director General de la terminarea facultatii si pana la pensie.Iar mama mea o femeie gen stea de cinema l-a cunoscut la o petrecere unde el a ramas fermecat de frumusetea ei si a inceput sa-i faca o curte asidua.
Cand l-am intalnit pentru prima oara am simtit sub atitudinea sa mieroasa un vulcan gata sa erupa si m-am temut instinctiv de el.Aveam si de ce.
Pana s-a casatorit cu mama a fost totul OK.Era mereu aproape si ne ajuta.Imi strecura in pusculita cate 10 lei odata suma mare pentru mine la vremea aceea.Strangeam bani pentru bicicleta.
Si totusi eu nu eram genul care sa ma las cumparata asa cum era mama.
A venit si ziua in care s-au casatorit,masa mare iar mai apoi am mers cu totii sa sarbatorim in Poiana Brasov evenimentul fericit din viata noastra.
Aveau sa urmeze doi ani de cosmar pentru mine.
Ne-am mutat in Tulcea pentru ca el era director acolo si avea casa.Inchipuiti-va cand s-a trezit cu o fata de 12 ani in casa si cum auzise el ca asta e varsta cea mai ingrata pentru o fata pentru ca poate sa o ia razna s-a hotarat de comun acord cu mama mea sa-mi aplice un tratament preventiv:-bataie zilnica,chinuri psihice la care am rezistat cu stoicism,desi era sa-mi iau viata intr-o zi.
Dar intr-o alta zi mi-a venit o idee geniala si in momentul cand a inceput sa ma bata eu in loc sa plang am inceput sa rad.Si cu cat ma batea mai tare cu atat radeam mai tare.Nu am sa uit niciodata figura lui mirata la inceput si furia din ochii lui de mai apoi.
Era prima oara cand il infruntam pe fata.Ochii ii straluceau de furie dar din acel moment s-a produs un miracol:A incetat sa ma mai bata ,ba chiar a inceput sa ma respecte.
Poate o sa credeti ca meritam bataile.Eu nu cred asta pentru ca eram un copil bun care invata de nota 9 sa nu zic 10 si imi ajutam mama la treburi dar mai ales nu umblam cu baietii.
Ne-am intors in Bucuresti si imi parea atat de rau,ma obisnuisem in Tulcea cu oamenii de acolo.Aveam prieteni la care tineam ca la ochii din cap si eram cea mai pasionata cautatoare de comori de la cercul de arheologie.Crescusem,eram deja o domnisoara dar imi vedeam de interes adica de invatatura.Desi scoala din Bucuresti nu-i ajungea nici la calcai celei din Tulcea.
Doua evenimente s-au petrecut in urma carora mi-am schimbat parerea cu privire la taticul meu vitreg.
Am avut o criza de rinichi si m-a internat in spitalul Municipal unde avea prieten pe directorul de la vremea aceea.
Stateam intr-o rezerva cu doua paturi cu o doamna careia i se depistase un cancer osos avea numai 41 de ani.Atunci am inteles cat de milos era sau devenise,nu stiu.Mie imi aducea numai bunatati de la restaurant si-mi saruta mainile rugandu-ma sa ma fac bine.A doua intamplare a fost cand m-a chemat intr-o zi la el la birou unde am facut anticamera pentru prima oara.Aveam deja 18 ani.Am intrat si am observat 5 directori,toti mai mici in grad decat tata.
Discutau si beau whisky in canute de cafea..Era pe timpul lui Ceausescu.Fiecare se lauda cu ce i-a dat copilului de majorat,cand a venit randul lui a zis:-"Eu nu i-am dat nimic fetei mele,dar daca vreodata o sa-mi ceara ajutorul am sa fac tot ce pot pentru ea"
Am primit de la el numai sfaturi bune dar unul singur nu l-am urmat:-Acela de a ma casatori cu cine dorea el.Nu stiu cum ar fi fost viata mea daca il lasam pe el sa decida in locul meu.
Sa nu uit de complimentele facute,au fost putine dar le voi pastra mereu in inima mea.
Admiram o colega de scoala si aflandu-ma cu el pe strada am zarit-o si i-am aratat-o,laudandu-i farmecele.El a raspuns sec:"-E stearsa,daca asta e frumoasa tu esti zana".Am crezut ca glumeste si l-am privit.Era serios.
Iata pe scurt povestea relatiei mele cu tatal meu vitreg.L-am respectat si iubit ca pe tatal meu adevarat si l-am iertat ca nu stia sa se poarte cu un copil.Mai am un singur lucru de adaugat:-A avut mereu un comportament decent fata de mine.Nu l-am auzit o data sa injure in fata mea si nici alte gesturi
nelalocul lor nu a facut vreodata.
Cu drag Sandra G.
GOD must love STUPID PEOPLE. HE made SO MANY!!!
Avatar utilizator
nbm
 
Mesaje: 4958
Membru din: Dum Iul 25, 2004 11:00 pm

Mesajde nbm » Lun Iun 05, 2006 5:00 pm

fara titlu

de A Kitten Mop

Autostrada lunga se intinde in noapte, si afara ploua. Si e frig. Mult prea frig. ... sta cu mine in masina si se uita la mine lung in timp ce eu imi fumez tigara. O iubesc. Si ea stie asta. Imi scot batista incet si o ating usor. ... incepe sa creasca din ea, sub ochii mei rosii pe jumatate sparti.

E frumoasa. Nu e adevarat. Ea nu exista. Abia acuma imi dau seama. De fapt iarasi gresesc. Ea se intalta din batista uscata pana cand incape pe scaunul din dreapta mea, unde tot ea trebuia sa fie. Are ochii verzi ... Stiam asta, si totusi sunt socat. Simt cum fumul imi intra incet in ochi, si formeaza mici imagini cu ... care se aseaza cuminti pe globurile mele oculare.

Si totusi cum arata ... ? E inalta si rece si imi curge prin vene. E verde sau nu mai vad eu bine. Are buze moi si pielea catifelata. Si e tanara. Si stie ca imi e frig, si tocmai de aceea ma tine in brate si ma mangaie in timp ce si eu fac acelasi lucru. Imi e frica, desi stiu ca nu ar trebui sa imi fie, tocmai de ea. Are picioare lungi si sanii tari. Si e mult prea rece. O simt cum respira pe mine, si apoi o vad cum isi scoate dintre picioare o prelungire metalica a mainii ...

[...]

Iesim amandoi din masina si ne tinem de mana cand ne asezam pe marginea autostrazii. Orasul se inalta falnic in fata noastra cu zeci de lumini si de cladiri si totusi nu e locuit.

...

te iubesc
GOD must love STUPID PEOPLE. HE made SO MANY!!!
Avatar utilizator
nbm
 
Mesaje: 4958
Membru din: Dum Iul 25, 2004 11:00 pm

Mesajde nbm » Lun Iun 05, 2006 5:01 pm

Ionela
de Intze


O cheama Ionela. Un nume ciudat, dupa parerea mea. Un nume de baiat, feminizat fortat pentru a fi purtat de fete. Ionela este exact cum ii este si numele. Prima data cind am vazut-o nu am stiut daca-i baiat sau fata. Tunsa scurt, chiar pierdut la ceafa si cu un ciuf mare-n frunte, imbracata toata-n blugi si cu adidasi cu crampoane in picioare. Ionela mergea pe strada cu mainile in buzunare, putin adusa de spate, leganandu-si mersul cand pe un picior, cand pe celalat. Apoi am auzit-o vorbind. Cu putina timiditate, parca fiindu-i chiar teama, dar totusi cu fermitatea pe care ti-o impune starea de autoaparare, ca un caine caruia-i tremura picioarele de frica, dar latra pentru a-si speria adversarul. Ionela are o voce ragusita, poate si de la tigarile pe care le innoada una de alta, sau poate pentru ca nimeni nu a invatat-o sa vorbeasca precum domnisoarele. A crescut intre copii unisex. Toti la fel. Toti tunsi aproape la zero, toti la aceeasi masa si in acelasi dormitor, toti imbracati la fel si avand aceleasi indatoriri. Toti frati si surori de-un fel si toti niste straini legati doar de soarta. Asa ca Ionela a trebuit sa se adapteze, sa reziste si sa se impuna. Stie ca destinul ei a fost scris, de cind s-a nascut, sa fie altfel. Ea nu este si nici nu va fi vreodata la fel ca ceilati. Stie ca tot ce a primit pana acum, a primit pentru ca asa scrie la lege. Nimic, niciodata nu i-a fost daruit cu dragoste. Poate doar vreun mic cadou, vreun bibelou fara valoare, o ciocolata sau cate o iconita primite la aniversari de la cei asemeni ei.

Ionela m-a atras cu licarul acela de bunatate din ochii ei de fiara incoltita. Nu stiu cand ne-am imprietenit. Stiu doar ca, atunci cand suntem impreuna, Ionela este un alt om. E dureros de buna. Si asta pentru ca nici macar nu stie cum sa faca. Se fastaceste si zimbeste incurcata, nu vrea sa para slaba, dar nici nu poate sa nu-mi arate toata bucuria ei de a fi in “tovarasiaâ€Â
GOD must love STUPID PEOPLE. HE made SO MANY!!!
Avatar utilizator
nbm
 
Mesaje: 4958
Membru din: Dum Iul 25, 2004 11:00 pm

Mesajde nbm » Lun Iun 05, 2006 5:04 pm

Portretul Doamnei

De H. J.

M-am gandit sa ii dedic un poem dar soarta, secolul si informatia ceruta cu viteza pegasului cu sa scurta m-a facut sa ii spun aici, fara multe zorzoane cum vad eu persoana care este, in toata splendida timiditate a domniei sale.

Stiu ca o veti recunoaste, copil trecut prin viata ca o zbatere de efemerida, respirand bunatate din pori pana in azuriul irisului, poate singura dovada a faptului ca «rautatea» este un cuvant ce nu isi are locul in dictionar.

Zambet feciorelnic obosit de valurile vazduhului ce i-a rasarit in fiecare dimineata din soarele cestii de cafea, picurand un pic de rabdare si un zambet oriunde a gasit o coala velina pe care poate scrie macar un rand.

Domnul a avut grija sa isi aleaga Madonnele in asa fel incat sa ii semene si fecioarele pacatoase cu precadere din tagma necuviintelor dansei.

Pana si injuraturile ii sunt calde, precum catifelate sunt sunetele lasate sa se sparga de peretii unui univers conformist de notele asternute pentru vreun pianist indraznet de Chopin.

Mai multe numai Creatorul va poate invata sa vedeti uitandu-va undeva, aproape, mult mai aproape de cat puteti sa va imaginati: langa inima fiecaruia dintre cei ce cititi aceste randuri.
GOD must love STUPID PEOPLE. HE made SO MANY!!!
Avatar utilizator
nbm
 
Mesaje: 4958
Membru din: Dum Iul 25, 2004 11:00 pm

Mesajde nbm » Lun Iun 05, 2006 5:05 pm

in total, 7 lucrari la proba de portret
GOD must love STUPID PEOPLE. HE made SO MANY!!!
Avatar utilizator
nbm
 
Mesaje: 4958
Membru din: Dum Iul 25, 2004 11:00 pm

Mesajde nbm » Vin Iun 30, 2006 10:09 pm

si notele pentru cele sapte portrete

Ionela, de Intze 8.85
Inger la apus, de Anael 8.29
Fergus, de Pseudonim 8.10
Portretul Doamnei, de H.J. 7.81
Mangaiere, de Manela R 6.91
Fara titlu, de A Kitten Mop 6.79
Tatal meu vitreg, de Sandra G. 6.25
GOD must love STUPID PEOPLE. HE made SO MANY!!!
Avatar utilizator
nbm
 
Mesaje: 4958
Membru din: Dum Iul 25, 2004 11:00 pm

Mesajde nbm » Vin Iun 30, 2006 10:24 pm

cine ce a scris:

Intze - Necko
Anael - Djinn
Pseudonim - memetShol
H. J. - gaga
Manela R. - Unleashed
A Kitten Mop - whatever
Sandra G. - manina
GOD must love STUPID PEOPLE. HE made SO MANY!!!
Avatar utilizator
nbm
 
Mesaje: 4958
Membru din: Dum Iul 25, 2004 11:00 pm


Înapoi la Concursuri creatii literare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron