de YouDare4More » Mie Sep 05, 2007 11:28 pm
D-soara sociolog « de carton » de unde le arunci ? din plop ? epileptic ? fara nimic logic, visceral, de parca ar fi vorba de niste clocharzi nu de oameni care se pretind a sti ce e ala bun simt si norme morale si de a lucra cu mintea. In genere conservatorii (nu cei ai lui Felix), stersi si eclectici adopta o asemenea atitudine
Eu sustin ca razbunarea (in sensul rau) infloreste mai ales atunci cand oamenii sunt dezamagiti de viata si de lume(resorturile vanitatii)si sunt predispusi la acte ce sfideaza normele morale. Prefera sa caute cauze exterioare pentru necazurile si nerealizarile lor, pentru ca asa e mai comod. In felul asta nu trebuie sa se examineze pe ei insisi cu prea multa rigoare.
Voi stabili si valoarea de adevar a afirmatiei mele. Inteligenta nu inseamna absolut nimic in lipsa moralitatii (nu inteligenta sau educatia valideaza niste principii morale ci exact invers: inteligenta si educatia sunt fix zero in lipsa unor principii morale..acum sa ne-ntelegem nu am cum sa imi demonstrez principiile mele morale. nu sunt profet ca sa invoc revelatia divina si nici Mesia sa fiu revelatia divina. dar putem discuta).
exista trei definitii ale adevarului. sa le luam pe rand:
adevar-corespondenta: as putea folosi un exemplu concret : Htiler, un om cult, inteligent(in sensul nativ al cuvantului) a avut o moralitate indoielnica (target=toti combatantii xenofobiei si rasismului)?ok, deci ne-am confruntat cu realitatea manifesta.
adevar-concordanta :faptul ca moralitatea este mai importanta decat intelectul este in concordanta cu alte lucruri pe care le stim despre moralitate ? despre moralitate stim ca reprezinta tocmai natura, caracterul unei persoane.Iar despre acestea se stie ca sunt mult mai importante decat intelectul.
adevar-utilitate : avem de castigat prin faptul ca moralitatea este mai importanta decat intelectul ? inexistenta moralitatii ar instaura un haos de proportii. Mai bine nu..
Spuneai ca de intelect tine si moralitatea si inteligenta emotionala (cu toate ca termenul pacatuieste enorm fiind folosit intr-un asemenea context) ai si o ipoteza ?
Eu socotesc totusi ca ne-am indepartat considerabil de subiect. cred ca ar fi cazul sa reformulam subiectul discutiei
Libertatea cuiva de a-si flutura pumnii e limitata doar de varful nasului celorlalti. {Popper}